2019-12-03 1494 瀏覽
身邊嘅朋友成日推介呢間燒肉,終於到我可以嚟試一試啦。早排難得同幾個好耐冇見嘅好朋友 ,約出聚一聚, 幾大都要豪一次, 一定要飲飽食醉。叫任何套餐或牛盛宴加hkd100/位,就可以飲指定日本清酒放題。炸白飯魚好少有咁大條嘅白飯魚,香脆可口, 送酒一流。刺身五點牡丹蝦、深海池魚、三文魚腩刺身、帶子刺身、金目鯛刺身我覺得最正就係牡丹蝦刺身 ,味道鮮甜,而且啖啖肉,又彈牙。海膽壽司海膽甘香鮮甜 ,口感creamy入口即溶。重點出場 極上和牛盛宴當中有牛肩、極上牛舌、牛頸脊、牛小排 、尾龍扒、牛腿上肉……最好就跟指示由淡味食到濃味。 職員一放牛肉落燒爐就即刻傳來 陣陣牛肉香味既油香,豐腴肥美。而我最鍾意食牛頸脊,既有口感,亦有濃郁牛味,充滿油香。由於牛肉新鮮,我建議任何調味料/醬汁亦都唔需要加 ,最好就配白飯一齊食, 更能食出牛肉嘅原汁原味。最後食埋個甜品“芒果糯米飯 ”,真係飽到 頂上喉嚨。
身邊嘅朋友成日推介呢間燒肉,終於到我可以嚟試一試啦。

炸白飯魚
好少有咁大條嘅白飯魚,香脆可口, 送酒一流。

刺身五點
牡丹蝦、深海池魚、三文魚腩刺身、帶子刺身、金目鯛刺身
我覺得最正就係牡丹蝦刺身 ,味道鮮甜,而且啖啖肉,又彈牙。

海膽壽司
海膽甘香鮮甜 ,口感creamy入口即溶。

重點出場
極上和牛盛宴

最好就跟指示由淡味食到濃味。

而我最鍾意食牛頸脊,既有口感,亦有濃郁牛味,充滿油香。

最後食埋個甜品“芒果糯米飯 ”,真係飽到 頂上喉嚨。

2019-10-20 796 瀏覽
牛禪是之前就一直想試了.. 今次朋友請食飯當然是馬上舉手... 這兒地方都幾好大我地就坐一個卡位. 一住低就研究一下個麻辣湯先.. 侍應說.佢地少辣就差不多譚仔十少辣..今次因為主角是近江牛,所以枇試真D個肉味所以就少辣先啦. 湯底部到來是一個9宮格的鍋 仲有仔熊仔..近埋說是湯料入面仲有牛油更好味..單單個湯煮熱就有流哂口水既美味出來,..之後當然是點今日既主角... 近江和牛盛$1590... 每個部位都有4片. 鐘意試到..入口即溶既口感了..真係大推一下先...之後仲點了牛舌,墨魚滑,牛胸爽(半份都咁大碟),其他牛都很好食..  份量十足, 之後仲點了菜類但就不敢點生菜之類太吸辣了受不了..成晚氣氛很好 坐了很久也沒有人會趕我地走.  今次牛禪之旅 真是大滿足.  所以食物都很有水準.

今次因為主角是近江牛,所以枇試真D個肉味所以就少辣先啦.

單單個湯煮熱就有流哂口水既美味出來,..

麻辣鍋
這個也是必推.. 墨魚滑爽同彈牙.. 可以REORDER
牛胸爽 就簡單煮幾下就食爽口野
鵝膠 擺盤也很好
2019-08-16 758 瀏覽
隨便在open rice上搜到的餐廳,立刻去試了一下,一開始看到weekday午市食客不多,又在商場13樓,有點懷疑品質和口味,看到餐牌以後很是驚喜,居然有很多近江的和牛!自從在東京銀座吃了A5和牛以後就一直念念不忘。這次偶遇這家餐廳很幸運,牛肉口感一流,牛味濃厚,沒有任何腥的口感,我是烤的五分熟,外部全熟,內部多汁,滿口充斥著牛肉的汁,肥而不膩,軟糯嫩滑。另外海鮮的部分忘記拍照,大蝦肉質新鮮,蟹腳飽滿,扇貝雖然不大,但是膏很足,整體是滿意的。
2019-07-21 520 瀏覽
久違了的朋友眾餐,正好可以洗滌心中的勞累。與朋友促膝長談,酒與美食必不可少,呢間“牛禪”完全符合要求。首先環境寬敞,座位之間有一定距離,暢談都唔怕騷擾到隔離,而且無時限,可以放心盡訴心情。另外餐廳有一個“日本清酒套餐放題”,惠顧任何套餐或任何和牛盛宴,再每人加$100,就可以享用90分鐘指定清酒放題,超抵!美食方面先來前菜小吃三款,有魚乾合桃,海蜇,及醃蒜頭,味道唔錯,送酒一流。明太子玉子燒 $128玉子滑嫩,蛋味濃厚,明太子雖然唔多,但味道剛剛好, 蛋味與明太子味並存。白飯魚天婦羅薄薄的炸粉與鬆化的白飯魚完美地結果,令人不自己覺地將白飯魚一條接一條地送入口。五品刺身包括有三文魚腩4片 ($118)、活赤貝 ($98)、帶子刺身 ($108)、拖羅4片 ($432)、原條鱲魚 ($288時價)。刺身款款新鮮款款出色,本人至愛仍然係拖羅,入口即溶的感覺與油香味在口中爆發的衝突真的另人欲罷不能。而鱲魚有刺身及炙燒兩食,我就偏愛炙熱,微微燒過令油香味更突出,層次倍增。近江和牛刺身 $880幸好友人提早預訂,否則錯過了如此美味的和牛刺身。每塊大小與厚度相若的粉嫩色肉身,都一樣,完美地分佈在肉身

明太子玉子燒 $128

白飯魚天婦羅

近江和牛刺身 $880
幸好友人提早預訂,否則錯過了如此美味的和牛刺身。每塊大小與厚度相若的粉嫩色肉身,都一樣,完美地分佈在肉身的雪花,再配上不多不少的金箔,只看外表已經垂涎三尺。入口即溶同油香味爆炸的感覺與大拖羅不相伯仲。怕膩的話可以配上旁邊的醬汁及洋蔥一齊吃。

近江和牛盛宴 $1980
期待已久的主角最後出場,一次可以試9種唔同的部位,包括牛舌、牛臂肉、牛腿上肉、腿肉、牛肩、牛頸脊、小誓、西冷、肉眼。根據不同部位將肉放上牛形狀的器皿上,十分吸睛,還貼心地加上標籤,唔怕唔識分別。然後跟住餐廳建議的食法,按照味道又淡至濃去慢慢品嚐。

• 和牛剌身
  • 近江牛小排
  • 近江和牛盛宴
2019-07-21 572 瀏覽
睇到甘多好評先去,點1580套餐有9款,但都差唔多,好似好靚好食果幾款,得個油字,全部都無牛味,無下次,再去就真係對唔住自己,甘樣兩個人食,飲埋野,差唔多2千落樓,超失望
2019-07-19 280 瀏覽
在香港,各種唔同既燒肉都非常受港人喜愛,日式燒肉一定係第一名,識食既仲會食和牛添講緊既就係呢一間牛禪,喺銅鑼灣世貿中心呢度地點非常方便食大餐前食番個沙律先,呢一款蟹籽青蘋果絲沙律非常特別,就咁睇初初仲以為係青瓜絲添,食落口青蘋果甜甜酸酸既味道,加上佢個質地非常爽,絕對係比一般既青瓜絲好得多架叫左個小食都係本人最愛之一,椒鹽炸雞軟骨粒,細細粒好好食,而且炸得香脆金黃色,非常吸引赤鯥呢款刺身唔講得笑,師傅將佢既皮微微燻過,令魚皮質感同魚肉起左層次,食落口先香後滑,餘韻無窮,當然仲有磯煮鮑魚同埋深海池魚呢類比較受歡迎既刺身啦,估唔到食和牛既地方,刺身一樣做得出色,絕不馬虎海膽軍艦都係絕大多數人喜愛既食物之一主角來了,餐牌上可以睇到和牛既唔同部位,有次序食架,其實基本上都係由頭食到落腳,和牛基本上都唔洗燒得太熟,不過口味都係因人而異啦,半生熟應該係最香最嫩滑既除左和牛之外,燒雞翼係我鍾意食既,所以點都要食返件先牛油燒大蝦一樣咁掂,師傅巧妙地將蝦身切開,放入牛油粒,咁燒既時候牛油香氣就會慢慢滲晒入去蝦肉,非常之香呀
講緊既就係呢一間牛禪,喺銅鑼灣世貿中心呢度地點非常方便

海膽軍艦都係絕大多數人喜愛既食物之一

除左和牛之外,燒雞翼係我鍾意食既,所以點都要食返件先
2019-07-07 401 瀏覽
男友生日指定食燒肉 所以特意預訂了這間餐廳 不食牛的我也都要破一破戒餐廳環境很寬敞 格局高級 訂位時要求了卡位 慶生當然要坐得舒舒服服~除了主角燒肉後 餐廳還提供了不少吸引小食 刺身等等的食物這次我們點了一個兩人套餐 外加點了牛肉和剌身!二人前套餐比較經濟! 前菜包沙律和麵豉湯 主食有海鮮 牛排 豬腩肉片和我最愛的鵝肝多士海鮮很新鮮 尤其大蝦 很大隻之餘肉質亦夠彈牙~鵝肝夠大塊 煎得外脆內軟 和烘過的法包一起食無得輸另外還點了個近江牛小排 餐廳主打日本近江牛肉 六塊牛小排牛脂分佈平均 輕輕一燒至五成熟 肉質軟淋 牛脂油香迅間充滿在口腔中但這個價錢只有六小塊感覺有點不值拼盤有五款刺身 包括三文魚 帶子 甜蝦 呑拿魚和油甘魚 正常配搭但質素卻非常不俗帶子大大粒 就連呑拿魚都一點都不腥 食起還夠油香軟滑!餐廳的員工都很細心 會不時提醒如何燒不同食材 又會幫我們燒 這點要加分就這樣就完成了每年一度的生日飯哈哈 非常滿足~

除了主角燒肉後 餐廳還提供了不少吸引小食 刺身等等的食物
這次我們點了一個兩人套餐 外加點了牛肉和剌身!
特選二人前套餐

海鮮很新鮮 尤其大蝦 很大隻之餘肉質亦夠彈牙~
鵝肝多士
鵝肝夠大塊 煎得外脆內軟 和烘過的法包一起食無得輸

但這個價錢只有六小塊感覺有點不值

刺身拼盤

帶子大大粒 就連呑拿魚都一點都不腥 食起還夠油香軟滑!

就這樣就完成了每年一度的生日飯哈哈 非常滿足~
2019-06-22
生日
特選二人前套餐
鵝肝多士
刺身拼盤
2019-07-06 255 瀏覽
在香港有得食高質和牛的餐廳不多,而朋友推介的呢間牛禪係其中之一間,今晚就相約朋友一齊來食。餐廳位於銅鑼灣世貿中心高層,十分方便就腳,窗外景色鮮一流,座位寬落舒適。日本青蘋果蟹籽沙律,$98, 係好清新的開胃前菜,蘋果絲清甜爽脆多汁,同蟹籽味道好夾。炸雞軟骨,$68, 新鮮即炸,卜卜脆,份量大粒,炸粉較薄,不帶油膩感,咬落有嚼勁。北海道海膽壽司,$42/件, 原來餐廳的刺身食物都十分新鮮豐富,海膽顏色鮮艷,呈鮮橙色,味道香濃鮮甜,軟稔易入口,香氣散發。五品刺身磯煮鮑魚半隻,$600, 切得薄身一片片,爽滑鮮甜原條赤鯥,$1080, 魚身呈鮮粉紅身,肉質晶瑩剔透,質感似啫喱有口感,彈牙爽滑,魚香味濃。三文魚腩刺身(4片) ,$118, 魚腩位置肉質軟滑中帶爽脆,脂肪分佈平均,入口軟稔。深海池魚, $188, 肉質透明剔透,清爽嫩滑,魚香味十分鮮甜。刺身帶子, $108,厚肉嫩滑,帶有淡淡的海水味。極上和牛盛宴,$2,370, 1板半,每個部位各六片,用上一個牛的形狀的盤裝上,有9款不同的牛的部位的肉,肉味同口感各有不同。極上牛舌,尾龍扒,牛臀肉,牛腿上肉,牛外胸腹,牛肩,牛頸脊,牛小排,和

磯煮鮑魚半隻,$600, 切得薄身一片片,爽滑鮮甜
刺身帶子, $108,厚肉嫩滑,帶有淡淡的海水味。

極上牛舌,尾龍扒,牛臀肉,牛腿上肉,牛外胸腹,牛肩,牛頸脊,牛小排,和牛A5肉眼,肉質都嫩滑新鮮,雪花脂肪分佈平均。
牛舌較為爽脆彈牙,而和牛A5肉眼雪花分佈最多,咬落油份較重,香味散在口中,入口即溶,味道令人一食難忘。

大蝦 ,$84/隻,大隻生猛,夾住牛油燒,香氣滲入蝦肉當中,彈牙爽口。

我地最後仲點埋香芒椰汁糯米飯,$128,原隻芒果切片,鮮甜多汁,芒果味道香濃,配紫米飯同糯米飯,撈埋濃滑的椰汁一齊食,十分香甜。
2019-07-03 202 瀏覽
早幾日同家人一齊慶祝爸爸生日,佢好鍾意食燒肉,由其係日式燒肉,所以帶左佢去依間燒肉店食和牛燒肉,佢一知道有和牛食,開心到不得了,當然我一早訂左位,唔洗怕到餐廳要等位先食個三點前菜過下口癮點左兩款沙律,分別係蟹籽沙律同茄子沙律,清新口感好開胃我同家姐至愛既燒一口日本蕃薯,細細粒夠哂甜又軟淋,超正既前菜小食依個七味魚翅燒得好香,乾得黎帶煙韌口感,食落幾似魷魚絲,唔錯由於太肚餓,點左每人一件北海道海膽壽司,海膽橙黃色,食落非常鮮甜又creamy,口感好豐富,咀嚼個陣整個口腔都充滿香甜海膽味,超正我地咁多人,索性叫個五品刺身衝擊下味蕾先切片磯煮鮑魚非常爽韌,鮮味十足店員話最近赤鯥魚當造,所以一早提前預訂左一條,果然肥美鮮嫩,外皮經輕燒過,食既時候有陣燒香左既味道,真係好好食,第一次食咁正既魚,係外面食普通燒肉店相信好難會有得叫黎食到,物超所值啊另外仲有油份極高既肥美三文魚腩、深海池魚同刺身帶子都讚不絕口,重點全部都新鮮無雪味,係非一般既食材質素今晚主角極上和牛盛宴,分左九個部位咁食,由淡味至濃味咁輪住食由無咁油食到最高油份既部位,好快就熟,牛味濃郁,加配少少鹽同配飯食真係一流另外叫左幾款蔬菜燒
先食個三點前菜過下口癮
點左兩款沙律,分別係蟹籽沙律同茄子沙律,清新口感好開胃
我地咁多人,索性叫個五品刺身衝擊下味蕾先
切片磯煮鮑魚非常爽韌,鮮味十足
另外叫左幾款蔬菜燒黎食,有日本蕃薯、鮮冬菇、椎茸、翠肉瓜同粟米,清一清牛肉濃烈味道,食返少少菜均衡一下
爸爸想點海鮮,所以額外叫左份鮮鱈場蟹腳,慢慢放係爐邊烘熟,蟹肉唔洗調味已帶原有海水鹹味
仲有媽媽至愛既特選豬肩肉,由於豬肉燒既時候好嗆火,所以好快就熟哂,燒得好香口,帶焦香味,點少少醬汁送飯咁食
吉列生蠔粒粒外層粉薄脆口,炸得剛好,而且蠔味濃郁,厚肉大粒無宿水,好味呀
最後點左個香芒椰汁糯米飯做甜品,芒果剛好當造,果肉食落好香甜,配埋香椰汁同軟熟糯米拼紫糯米,味道啱啱好又唔會過甜,真係好正好滿足
生日
2019-07-03 183 瀏覽
又係一年一度增肥月 — 就係生日月朋友間都不停約飯局,中西日韓都有早兩日就同班舊同事食,所以揀左係就近收工的港島區食港島區要多人一齊食,第一時間諗到依間燒肉店因為地方又大,包房又得傾計唔怕嘈親隔離等齊人入到去坐底後,就開餐啦天氣太熱,入到去即點左野飲先 — 藍蝶夢賣相好幻彩,蝶豆花加乳酪飲落感覺好清新一開始梗係食啲小食啦先黎三個前菜之後開始食沙律分別係「蟹籽沙律」、「茄子沙律」兩者沙律都令人好refresh 不論係青瓜絲或茄子一樣配搭得唔錯因為轉頭食燒肉所以食左啲沙律就唔會咁熱氣啦跟住點左「燒一口日本蕃薯」一直都好鍾意食日本蕃薯粒粒都燒到熱烘烘一口一粒,好方便「七味魚翅 」即係燒鱈魚,襯熱食好好味熱食比室溫食無咁韌「北海道海膽壽司」好正呀,海膽控既我梗係叫依個一口食晒一件壽司,好新鮮既海膽塞滿左口內大滿足食完壽司,就食刺身啦「五品刺身」分別有磯煮鮑魚、原條赤鯥 (依兩樣要提早預訂)仲有三文魚腩刺身、深海池魚、刺身帶子 自己最鍾意食赤鯥魚入口即刻融化既感覺真係好少食到依條赤鯥放入口,融化後魚香仲係口內,食完仲回味中開始食「極上和牛盛宴」啦要順次序黎燒既由淡味較少油脂食到濃味順次序分別係牛
又係一年一度增肥月 — 就係生日月
朋友間都不停約飯局,中西日韓都有
早兩日就同班舊同事食,所以揀左係就近收工的港島區食
港島區要多人一齊食,第一時間諗到依間燒肉店
因為地方又大,包房又得
傾計唔怕嘈親隔離
等齊人入到去坐底後,就開餐啦

天氣太熱,入到去即點左野飲先 — 藍蝶夢
賣相好幻彩,蝶豆花加乳酪
飲落感覺好清新

一開始梗係食啲小食啦

先黎三個前菜

之後開始食沙律
分別係「蟹籽沙律」、「茄子沙律」
兩者沙律都令人好refresh
不論係青瓜絲或茄子一樣配搭得唔錯
因為轉頭食燒肉
所以食左啲沙律就唔會咁熱氣啦

跟住點左
「燒一口日本蕃薯」
一直都好鍾意食日本蕃薯
粒粒都燒到熱烘烘
一口一粒,好方便

「七味魚翅 」
即係燒鱈魚,襯熱食好好味
熱食比室溫食無咁韌

「北海道海膽壽司
好正呀,海膽控既我梗係叫依個
一口食晒一件壽司,好新鮮既海膽塞滿左口內
大滿足

食完壽司,就食刺身
「五品刺身
分別有磯煮鮑魚、原條赤鯥 (依兩樣要提早預訂)
仲有三文魚腩刺身、深海池魚、刺身帶子
自己最鍾意食赤鯥魚
入口即刻融化既感覺真係好少食到
依條赤鯥放入口,融化後
魚香仲係口內,食完仲回味中

開始食「極上和牛盛宴」啦
要順次序黎燒既
由淡味較少油脂食到濃味
順次序分別係牛舌、尾龍扒、牛臂肉、牛腿上肉、牛外胸腹、牛肩、牛頸脊、小排、肉眼
全部牛食起黎都一啲唔韌
由於火溫都高,所以都好快熟
而油脂較多的牛,燒既時候都幾搶火
所以要好快將牛反番轉
佢準備左醬汁比我地蘸
但我自己較鍾意將啲牛蘸海鹽
少少味道已經好足夠

除左牛之外,我地仲點左鮮鱈場蟹腳同埋特選豬肩肉燒
咁樣燒鱈場蟹腳真係第一次
同埋豬燒完都味道唔錯

所以我地都叫左碗飯,黎將啲肉餸飯食
燒完肉再燒啲蔬菜
有日本蕃薯、鮮冬菇、翠肉瓜 、粟米

「吉列生蠔」
之後再食左個吉列生蠔
外脆內juicy,咬既時候差啲爆汁

「牛油露筍炒野菌」
頭先燒既蔬菜有啲唔夠候
再點左個炒野菌食
用牛油黎炒好香真係

「香芒椰汁糯米飯」
到最後梗係食甜品
芒果好甜,糯米飯有埋黑糯米
多一重口感,好味

2019-06-26
2019-07-02 5419 瀏覽
朋友剛吃完牛禪,看照片美輪美奐,口碑也很好,馬上與家人約吃飯,為節日慶祝一番。店里主打牛肉,聽聞有各種稀有海鮮刺身預定,刺身質素也超高,所以決定拍板點兩款。日本青蘋果蟹籽沙律青蘋果質感清脆,味道鮮甜帶酸,配上豐富蟹籽,入口爽中帶粒粒醬爆,口感及味道都比平時普通的青瓜沙津吸引及出色。北海道海膽壽司北海道出產的海膽,紋理及顆粒分明清晰、肥大肉厚、色澤橘色。質感濃滑而香稠、入口軟滑細緻、甘香濃郁,甜度高,入口即化。壽司及海膽比例剛好,整件份量偏大。五品刺身原條赤鯥時令刺身,需要提前預定。整條魚大條而厚身,厚切再灸燒,逼出魚油。赤鯥普遍只有一至一斤半重,但因數量稀少,價錢偏高,甚至有錢也沒供應。赤鯥肉厚而鮮甜,質感偏爽脆,肉質富含油脂,整體味道整佳。磯煮鮑魚同樣需要提前預定,每片厚度均一。肉質飽滿爽口有彈性,鮑魚味濃郁,鮮甜充滿水份。深海池魚色澤亮麗,口感爽口彈牙柔滑有韌性,魚肉結實越咬魚味越香濃,魚肉甘香而鮮甜。個人本不喜歡三文魚,感覺總是比白身魚欠缺鮮味。今次三文魚腩有驚喜,肉質肥美飽滿,口感爽滑有彈性,脂肪均勻,帶魚油香,毫無腥味。極上和牛盛宴(1板每款四片)基本上整隻牛不同部位也包含在

日本青蘋果蟹籽沙律

北海道海膽壽司

原條赤鯥
赤鯥肉厚而鮮甜,質感偏爽脆,肉質富含油脂,整體味道整佳。

極上和牛盛宴(1板每款四片)

基本上整隻牛不同部位也包含在內,口感也各有特色。唯獨本人偏愛較肥美部位,油脂含量較高,脂香味更重,更入口即融。

極上和牛牛舌

牛舌大片但不厚,入口柔軟彈牙,肉汁鎖在肉內,香氣撲鼻。

牛頸脊
牛頸脊位色澤粉紅粉嫩,脂肪分佈均勻。口感柔軟嫩滑,牛香濃郁,化在嘴間帶即融口感。

牛小排

牛小排顏色鮮嫩紅白相間,肉質鮮美,口感較為彈牙有韌性,牛味香濃,咬下軟熟。

香芒椰汁糯米飯
泰國芒為主菜,配上鮮椰奶糯米飯,入口香潤怡人。最特別是其中一件是紫米糯米飯,更香更有口感。

整體價錢合理,而食物質素佳,還是很值得再光顧。
  • 極上和牛盛宴
  • 日本青蘋果蟹籽沙律
一班好耐冇見嘅朋友,難得齊人約出嚟,大家話想食好啲,大部份收工都係港島區就約就腳嘅銅鑼灣世貿嘅牛襌燒肉日本料理。由於未齊人,叫咗少少前菜等齊人先,包括三點前菜、蟹籽沙律、茄子沙律、七味魚翅。茄子沙律:茄子沙律有少少泰式嘅口味,開胃又醒胃!七味魚翅:岩岩烤完熱騰騰食又香又脆,建議呢個要即時食,過得太耐凍左原來會變硬硬地,味道爭好遠!碟上仲有個沙律醬,不過我覺得唔好點仲好食!呢味送清酒真係一流。順道介紹埋的飲呢杯飲品,食燒肉最好就係飲清酒,但我地有人揸車今日唔方便飲酒,試咗佢呢度嘅其他飲品,呢杯荔枝同埋火龍果飲品可以幫我下下火😌 荔枝味小清新,又唔太甜,岩岩好。北海道海膽壽司:海膽色澤好鮮食落幾好又新鮮,連個紫菜都係脆卜卜。雖然呢度係燒牛肉專門店,不過同朋友一致認為呢度既刺身係出色既!叫左五品刺身,有深海池魚、刺身帶子 、磯煮鮑魚、原條赤鯥、三文魚腩刺身。磯煮鮑魚:真係好新鮮,個人推介磯煮大鮑魚,食過返唔到轉頭,鮑魚味真係好香好濃。原條赤鯥:好食到不得了,師傅特登係魚表面用火槍燒左,令魚的新鮮油脂同香氣迫出黎,魚油豐富又夠鮮味三文魚腩刺身:好肥好厚,食落去入口即溶,新鮮。點左極上和牛盛宴,
蟹籽沙律&茄子沙律
七味魚翅
三點前菜

茄子沙律:茄子沙律有少少泰式嘅口味,開胃又醒胃!

北海道海膽壽司

五品刺身

三文魚腩刺身:好肥好厚,食落去入口即溶,新鮮。
極上和牛盛宴

點左極上和牛盛宴,原來食牛要跟先後次序,咩都要由淡到濃慢慢食,先至唔會掩蓋和牛嘅香氣同原味。唔同部位又唔同既fans,而我就最愛牛肩隻同埋牛小排,,夠肥同時又彈牙,入口即溶嘅口感,值得一試。
呢個時候朋友叫碗白米飯,油脂分布平均的日本和牛加上熱辣辣嘅日本米,中和油膩感,個人食法點少少鹽最好食,食落一刻覺得滿足了。
鮮鱈場蟹腳&豬肩肉

鮮鱈場蟹腳 ,特選豬肩肉,好味又香,不過因為個爐燒完充滿牛既油,火勢好慢,一個不留神控制唔好就將蟹腳燒耐咗🥺好可惜。

大魚大肉之後食返啲蔬菜,牛油露筍炒野菌 - $88,呢碟好香,唔油唔膩。

最後食返個香芒椰汁糯米飯,令我呢一個老朋友聚舊嘅開心晚上有最完美嘅句號。
大家食到好飽,正到無嘢好講,最後就梗係講錢啦,我就真係好少食得咁豪,不過咁高貴既食材呢個價錢真係差唔多啦,唔梗要既,耐唔耐先一次,最梗要值!
2019-06-29
紀念日
用餐優惠
信用卡優惠
蟹籽沙律&茄子沙律
七味魚翅
  • 赤鯥
  • 極上和牛盛宴
難得一班日食控的良朋好友大聚餐,要找個滿足魚生慾望,又能燒高質和牛肉的好地方,真心不是每間日本料理能夠做到,這晚來到好友好評推介的銅鑼灣餐廳:「牛禪日本料理」非常有飽足驚喜,十分回味。餐廳位於銅鑼灣世貿中心13樓,環境空間感闊落,有舒適的高級餐廳裝潢,餐廳由2014年開店起,抱持著優質食材的宗旨,除了有燒肉外,另外還有刺身壽司、雪場蟹腳,還有部分泰式風味美食。難得十二人分兩檯豪嘆一餐,首先來個三點前菜,三款小食各有特色,🍴醃漬大蒜味道帶點微酸,份外開胃。🍴微辣海蜇爽口醒胃,🍴合桃魚仔甜味中帶點香口。🍵蟹籽沙律及茄子沙律兩個沙律用料新鮮,大大木碗盛載著,份量足料滿足。🍠燒一口日本蕃薯精緻的小粒蕃薯香甜彈牙。🦈七味魚翅,必食推介,口感脆香,入味非常,甜美中帶鹹度,由頭吃到尾仍然讚不絕口🤣。🐚吉列生蠔,Juicy脆口,蠔身鮮美。重點推介第一擊! 高質級豪華刺身盤: 五品刺身🐟食材新鮮,每款刺身均肉質軟滑、脂肪豐滿!兩款需提前預訂的-磯煮鮑魚一隻(一檯半隻)$1,200-原條赤鯥$1080另外三文魚腩刺身(4片)$118深海池魚$188 & 刺身帶子$108北海道海膽壽司(6件)$252除了鮮

難得一班日食控的良朋好友大聚餐,
要找個滿足魚生慾望,
又能燒高質和牛肉的好地方,
真心不是每間日本料理能夠做到,
這晚來到好友好評推介的銅鑼灣餐廳:
「牛禪日本料理」
非常有飽足驚喜,十分回味。

餐廳位於銅鑼灣世貿中心13樓,
環境空間感闊落,有舒適的高級餐廳裝潢,
餐廳由2014年開店起,抱持著優質食材的宗旨,
除了有燒肉外,另外還有刺身壽司
雪場蟹腳,還有部分泰式風味美食。

難得十二人分兩檯豪嘆一餐,
首先來個三點前菜,三款小食各有特色,
🍴醃漬大蒜味道帶點微酸,份外開胃。
🍴微辣海蜇爽口醒胃,
🍴合桃魚仔甜味中帶點香口。
🍵蟹籽沙律及茄子沙律
兩個沙律用料新鮮,大大木碗盛載著,
份量足料滿足。
🍠燒一口日本蕃薯
精緻的小粒蕃薯香甜彈牙。
🦈七味魚翅,必食推介,口感脆香,
入味非常,甜美中帶鹹度,
由頭吃到尾仍然讚不絕口🤣。
🐚吉列生蠔,Juicy脆口,蠔身鮮美。

重點推介第一擊!
高質級豪華刺身盤: 五品刺身🐟
食材新鮮,每款刺身均肉質軟滑、脂肪豐滿!

兩款需提前預訂的
-磯煮鮑魚一隻(一檯半隻)$1,200
-原條赤鯥$1080
另外三文魚腩刺身(4片)$118
深海池魚$188 & 刺身帶子$108
北海道海膽壽司(6件)$252
除了鮮味就是鮮味👏

值得一讚的誠意頭盤,
餐廳做到有如日本沿岸魚生的新鮮素質👍
🐟原條赤鯥外層經火焰後,
能讓魚皮連魚肉融合,鮮甜可口,
🐚磯煮鮑魚味道濃厚,
咀嚼間一層一層的鮑魚鮮味逐步提升,
誇大D講句是暫時食過最值得回味,
必定會Encore的鮑魚刺身

🥩極上和牛盛宴$2370
(1板半, 每個部位各六片) 共9個部位
店員先奉上3種不同口味的醬汁,

1)牛舌: 爽口,油花雖說是最少的一款,
但如圖所見,油面光澤入口滑溜。
2)尾龍扒: 最有咬口的一款,油花比牛舌較少,
磨上幼岩鹽,加強牛肉的鮮美度。
3)牛臀肉: 多肉汁肉味開始重,
條狀肉質柔軟,燒至半熟品嗜鮮肉味。
4)牛腿上肉: 肉身更厚,肉質挺身口感較實。
5)牛外胸腹: 肉汁較多,
是肉味咬口油花最平均的一塊。
6)牛肩: 油花居多,肉質嫩,口感佳。
7)牛頸脊: 油脂豐富吸睛,非常滑溜!
8)小排: 肉味香口,油脂非常平均。
9)和牛A5肉眼: 脂肪超級強勁,
肉質嫩口非常,溶化的質感,
充滿油而不膩滿足感。

吃太多牛肉也要補充海鮮及豚肉😋
鮮鱈場蟹腳及特選豬肩肉
香噴噴蟹肉味及豚肉是牛肉以外另外的享受👍

燒肉其他配料點了:🥒🌽🍠
日本蕃薯、鮮冬菇椎茸、翠肉瓜及粟米。
牛油露筍炒野菌,必備的蔬果類,
將整餐的肉食健康程度平均了起來。

三款推介飲品:
🍓雪裡玉,充滿著火龍果肉的解渴飲品
🍍藍蝶夢&藍蝶綺蘿,後者除了加入藍苺味外,
下層是菠蘿蓉的base,
是燒肉店少有富泰式解渴飲品的推薦。
🥭香芒椰汁糯米飯 - $128

如此高質日本餐廳已經可以諗定Encore,
心裡自然地提醒返自己食少兩餐放題吧,
食返餐精華級日本料理。😆👍

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
2019-06-28 173 瀏覽
今晚放左工約左朋友慶祝生日我地幾個朋友又好耐無見一見面肯定又有排傾🤣今次我地揀左係銅鑼灣方便大家放左工就快d到😂我地揀左呢間牛襌燒肉知道主角好鐘意食日本野同燒肉我地專登揀呢間比surprise佢架我係港島返工所以我最早到6點幾呢個時間唔算多人咁我就慢慢睇下餐牌同等佢地黎終於等到齊人了可以叫野食喇大家都好肚餓先叫左飲品解下渴先呢杯雪裡玉係荔枝+火龍果好清新好好飲呀👍🏻另外兩杯藍色,叫藍碟夢、藍碟綺蘿個名好優雅😍跟住就叫左前菜「三點前菜 、蟹籽沙律 、茄子沙律 」海蜇超爽口,我最鐘意蟹籽沙律,夠哂fresh,同埋茄子沙律都好好味,有d泰國feel🤣「五品刺身」磯煮鮑魚 、原條赤鯥、三文魚腩刺身、深海池魚 、刺身帶子 刺身新鮮美味,魚油又重,最重要夠厚身,啖啖肉,真係好好食!最驚喜就係呢條魚既刺身,表面輕輕燒過,放入口,魚既鮮味、味道係我口內洋溢,整個口都充滿著魚味,同其他魚既刺身無論質感、味道都好唔同,好味到又食到嘩嘩聲👍🏻鮑魚夠爽味道濃郁🤤「北海道海膽壽司 」整舊放哂入口海膽一d都唔腥勁鮮勁creamy「極上和牛盛宴」主角出場了每款牛都貼上名稱,好貼心。建議先由最淡味食到最濃味,超滿佈雪
今晚放左工約左朋友慶祝生日

呢杯雪裡玉
係荔枝+火龍果
好清新
好好飲呀👍🏻
另外兩杯藍色,叫藍碟夢、藍碟綺蘿
個名好優雅😍

跟住就叫左前菜
「三點前菜 、蟹籽沙律 、茄子沙律 」

「五品刺身
磯煮鮑魚 、原條赤鯥、三文魚腩刺身、深海池魚 、刺身帶子

「北海道海膽壽司
整舊放哂入口
海膽一d都唔腥
勁鮮勁creamy

「極上和牛盛宴」
主角出場了
每款牛都貼上名稱,好貼心。建議先由最淡味食到最濃味,超滿佈雪花既牛就最後食😍由牛舌開始、尾龍扒、牛臀肉、牛腿上肉、牛外胸腹、牛肩、牛頸脊、小排、肉眼。

由最爽口既牛舌開始食
一路食d牛既質感開始愈來愈嫩口
開始變得入口即溶
我到而家仲好懷念著
實在太美味🤤🤤
好難忘

食左咁多肉,之後就叫左d菜類
中和一下油膩感
「鮮冬菇 椎茸 、翠肉瓜 、粟米 、牛油露筍炒野菌 」

我最鐘意就係
「燒一口日本蕃薯 、吉列生蠔 」
生蠔好juicy
蕃薯好煙靭

「鮮鱈場蟹腳 、特選豬肩肉 」
夠鮮味 夠爽口 無得頂👍🏻

甜品
「香芒椰汁糯米飯 」
一啖飯一啖芒果再沾椰汁
咁樣食係最好味架

我地邊食邊傾
大家都食得好滿足好開心
希望主角感受到我地既心意同我地所揀既食物💕
2019-06-20 180 瀏覽
第一次嚟呢間食燒肉,見好多人讚近江和牛盛宴好食,所以我地揀咗呢樣嚟試首先嚟咗份前菜,幾開胃跟住主菜好快都嚟啦近江牛唔同嘅部位放咗喺一個牛形嘅盤,每份肉都會有支旗仔寫明係邊一個部位,夠哂清楚跟住佢有張紙同你講要由淡味食到濃味,邊個部位到邊個部位咁樣,唔洗驚自己燒錯可惜有個侍應幫我地燒嗰陣燒錯咗,所以後尾我地自己燒返呢個盤啲牛肉都好好食,唔同口感都有,我比較鍾意入口即溶嘅除咗近江牛,我地仲叫咗份茄子,擺得幾靚整體嚟講呢到環境都幾好,食物質素高

首先嚟咗份前菜,幾開胃

跟住主菜好快都嚟啦

可惜有個侍應幫我地燒嗰陣燒錯咗,所以後尾我地自己燒返

呢個盤啲牛肉都好好食,唔同口感都有,我比較鍾意入口即溶嘅

除咗近江牛,我地仲叫咗份茄子,擺得幾靚

整體嚟講呢到環境都幾好,食物質素高
  • 近江和牛盛宴