2018-12-24 261 瀏覽
臨近年尾又係冬至兼聖誕,辛苦了一整年每個人都會開懷大吃。相約好友們共聚「日本菜」已經是首選,「牛禪」有著近江牛又有刺身小食,大人及小朋友都大愛。重點:它漸漸加入不同的元素,每次也有驚喜。餐牌上的食物相信是以「牛」為名,近江牛盛宴及料理長推介之食物,相信也是必點之選。首先到來是三點前菜,完全係我最愛的三味有爽脆的牛蒡、微辣的海蜇及醃製蒜頭,每樣都相當開胃。吃過三點前菜,來一碟日本青蘋果蟹籽沙律清新味蕾。利用日本的青蘋果切成絲狀味道相當爽口,混合蟹籽新鮮美味份量也恰到好處。明太子玉子是我的最愛,厚切的蛋做得相當出色,配合爆醬的明太子口感豐富,連同沙律醬同吃,非常美味。五品刺身自選出來,一上桌相當吸晴有深海池魚刺身、帶子刺身、三文魚腩刺身、金目鯛刺身及日本響螺。所有刺身都厚切肥美又新鮮,平常大家都喜歡三文魚或吞拿魚,但帶子卻令我有意外驚喜。北海道帶子的新鮮程度,相信已達致頂級。三文魚腩及金目鯛刺身切得相當平均,前者油脂豐富帶有甘香,後者色澤搶眼而且美味。最後日本的響螺口感一流,每條都非常爽口令人一試難忘。是夜主角登場-極上和牛盛宴(1.5板) $1,980/板,吃近江牛也有學問吧!店內有一頁

金目鯛刺身及日本響螺。

是夜主角登場-極上和牛盛宴(1.5板) $1,980/板,吃近江牛也有學問吧!店內有一頁的餐牌寫上「近江牛」由淡味吃到濃味。淡至濃分別是牛舌、牛臀肉、牛腿上肉、腿肉、牛肩、牛頸脊、小排、西冷及肉眼九種選擇。

牛舌相當薄身而且充斥著牛肉味,每一款牛的部位都滿有特色。由薄片吃到小件只需要少許的鹽份便可,特別喜歡腿肉及牛頸脊的口感嚼勁。高質的燒肉燒得美味,其實只要一面有血水滲出,便翻向另一面慢火便可。

吃過那麼多肉類也需要蔬菜拼盆,包括有鮮冬菇、日本長茄子、日本番薯及翠肉瓜。首先一讚其擺盤精緻又美麗,冬菇、茄子、翠肉瓜也雕花一樣美麗,而且番薯燒至甜味不錯。

吃過那麼多美食,真的繼續停不了。估不到會有鵝肝多士登場,香煎過後鵝肝咬一口油潤又正配上香脆的多士,口感一流令人津津有味。

芝士年糕也是出色之物,粒粒飽滿年糕輕輕咬一口,芝士呈流心芝味十足,而且煙韌無比份外美味!

甜品方面,你會覺得有點奇怪為何有泰式甜品?原來牛禪隔鄰18巷也是同一集團,怪不得可以吃泰式味道。香芒椰汁糯米飯即叫即整,熱騰騰的關係,黑白糯米煮得相當軟糯而且椰汁味道濃郁,主場芒果香甜多汁完全劃上完美的句號。
2018-11-24
  • 近江和牛盛宴
  • 三點前菜
  • 一口芝士
  • 日本青蘋果蟹籽沙律
2018-12-20 201 瀏覽
牛禪高級日式燒肉呢個大名一早已經聽過,牛肉主打近江牛。近江牛是滋賀縣內生產的黑毛和牛。與松阪牛、神戶牛並稱為日本三大和牛之一。咁勁既來頭,真係未食先興奮!青蘋果蟹籽沙律青蘋果比較酸,好開胃,蟹籽分量適中,多d會比較好。味醂魚干送酒小食,次次都會點,真係食唔停,唔經唔覺又飲多杯。明太子玉子燒煎蛋常卷基本上每一次食日本菜都會點。呢個玉子燒裏面加咗明太子,重要好多下。其實明太子同玉子既味道真係好夾。佢地個明太子醬,我點左好多。五品刺身師傅好有心機咁樣將啲刺身排到靚唔靚。-深海池魚刺身,好肥美,魚味十足。-帶子刺身,好大隻,真係珍寶級,冇雪味。-三文魚腩刺身,可能係最肥既腩位。-金目鯛刺身,表面輕輕炙過,好好食。-日本響螺,好爽口,份量多,抵食。估唔到燒肉店既刺身可以咁高質。極上和牛盛宴,近江牛板主角登場,用上牛型嘅碟上台,可以話俾你知道你食緊牛嘅邊一個部位。餐廳好窩心咁提供飲食tips,由淡味食到濃味,重可以知道自己食緊乜野。肥度十足,食到成口油,入口即化,和牛咁食真係好正。最後的肉眼,油脂最少,肉味最濃!鵝肝份量和法飽差不多大。喜歡鵝肝的我雙眼發晒青光。外層輕輕烤至微脆,內裏十分「油」軟,

青蘋果蟹籽沙律

青蘋果比較酸,好開胃,蟹籽分量適中,多d會比較好。

味醂魚干

送酒小食,次次都會點,真係食唔停,唔經唔覺又飲多杯。

明太子玉子燒

五品刺身

師傅好有心機咁樣將啲刺身排到靚唔靚。

-深海池魚刺身,好肥美,魚味十足。
-帶子刺身,好大隻,真係珍寶級,冇雪味。
-三文魚腩刺身,可能係最肥既腩位。
-金目鯛刺身,表面輕輕炙過,好好食。
-日本響螺,好爽口,份量多,抵食。
估唔到燒肉店既刺身可以咁高質。

極上和牛盛宴,近江牛板

肥度十足,食到成口油,入口即化,和牛咁食真係好正。

最後的肉眼,油脂最少,肉味最濃!

鵝肝份量和法飽差不多大。喜歡鵝肝的我雙眼發晒青光。外層輕輕烤至微脆,內裏十分「油」軟,想不到能在日本餐廳食到佢。

最後嘅甜品竟然係泰式香芒椰汁糯米飯,我不是在日本餐廳嗎?白糯米+黑糯米,椰奶十分濃稠,好味。簡直為呢餐畫上甜美嘅句號。
2018-12-14 1231 瀏覽
臨近聖誕,一班好友要一起聚餐,便來到牛禪。這裡裝修得很有現代感,座位寛敞。吃和牛就一定要配清酒,點了夏田冬蔵 純米大吟釀$680,酒味比較濃郁,入口有回甘味,用來吃和牛和刺身,非常適合。海膽壽司兩件$108,用了美國產的馬糞海膽,海膽味濃郁而且鮮甜,吃得出是新鮮貨色。👍💯A5和牛餐,內有牛小排、牛肩肉、西冷和肉眼,看得出來是高質的A5和牛,脂肪分佈均勻。擺盤精緻,好像四朵玫瑰花一樣,非常吸睛。和牛入口溶化,只需要點些鹽,就已經很好味了。吉列生蠔$88,炸得外脆內軟,一口一件,蠔味充滿口腔,是一種享受。五品刺身:吞拿魚腩刺身$108,鮮甜而沒有根,入口溶化。深海池魚$188,清甜而爽口。帶子刺身$108,鮮甜又腍身。金目鯛$188,經過火炙,帶出魚肉的鮮味。赤𩶘(原條)$168,魚肉爽脆,肉質鮮甜。鵝肝多士(2件一份)$98,外表焦香,內𥚃軟滑,鵝肝的味道帶點油膩,不過多士剛好吸收了油膩感,配合得恰到好處。日式炒野菜$78,不會太油膩,吃完可以減輕吃太多肥膩食物的罪惡感。香芒椰汁糯米飯$98,芒果🥭香甜,椰汁🥥夠多,配合黑白糯米,便是最好味的甜品。這個甜品為今晚美味的和牛宴,寫下完美的結
臨近聖誕,一班好友要一起聚餐,便來到牛禪。
這裡裝修得很有現代感,座位寛敞。

和牛入口溶化,只需要點些鹽,就已經很好味了。

五品刺身
吞拿魚腩刺身$108,鮮甜而沒有根,入口溶化。
深海池魚$188,清甜而爽口。
帶子刺身$108,鮮甜又腍身。
金目鯛$188,經過火炙,帶出魚肉的鮮味。
赤𩶘(原條)$168,魚肉爽脆,肉質鮮甜。

香芒椰汁糯米飯$98,芒果🥭香甜,椰汁🥥夠多,配合黑白糯米,便是最好味的甜品。這個甜品為今晚美味的和牛宴,寫下完美的結局。

2018-12-11 240 瀏覽
好友一起吃飯,友人提議在這𥚃,因為他吃過,覺得環境、食物、服務都不錯。這裡的環境很舒適,空氣流通得很好,就算很多人一起燒烤,都不會有煙,而且連衫都不會有燒烤味。吃和牛自然點日本清酒:伯樂星純米大吟釀$780。純米大吟釀,是日本頂級的清酒,入口酒味不算太濃,容易接受,配和牛上一流。A5和牛玫瑰(期間限定),適合二至四人享用。這個A5和牛餐將牛小排、牛頸脊砌成一朵朵玫瑰花。和牛西冷,和牛肉眼切成條狀,遠看成盤都是藝術品,視覺效果一流。和牛脂肪分佈均勻,每一口都可以吃到和牛的滋味。除了和牛西冷帶點嚼勁,其他部分都非常之軟腍。海膽壽司兩件$108,海膽鮮甜,充滿了口腔味蕾,感覺一流。五品刺身:吞拿魚腩刺身$108。赤𩶘(原條)$168,深海池魚$188,帶子刺身$108,金目鯛$188,解凍得非常好,可以保持刺身的鮮味,吃一口刺身,喝一口清酒,人生一大樂事。鵝肝多士(2件一份)$98,上枱時已經嗅到濃濃香氣,鵝肝和多士,一軟一脆,吃入口中,像演奏一篇美味的樂章。日式炒野菜$78,吃完滋味和牛,吃些蔬菜🥬,令腸胃覺得非常舒服。香芒椰汁糯米飯$98,芒果夠鮮甜,椰汁夠多,糯米夠軟熟,吃埋這個甜品,

海膽壽司兩件$108,海膽鮮甜,充滿了口腔味蕾,感覺一流。

香芒椰汁糯米飯$98,芒果夠鮮甜,椰汁夠多,糯米夠軟熟,吃埋這個甜品,今晚就非常之幸福。

2018-12-10 213 瀏覽
香港眾多日式燒肉店,要數最回味的還是銅鑼灣這家牛禪。相隔一年,繼續主打近江牛。和牛有很多產地,最為港人熟悉的一定非神戶牛、松阪牛莫屬,而近江牛也同屬三大和牛之一。牛禪除了燒肉出眾,還有很多美味的日式料理。一班人飯聚,試勻各款美食最為開心。日本青蘋果蟹籽沙律($98),青蘋果絲口感爽脆,酸酸甜甜的更覺開胃。明太子玉子燒($128),食物賣相已經非常吸引,玉子燒精心排列,充滿日本風情。鹹香的明太子,配上嫩滑的卷蛋,美味可口。這裡的刺身可以單選,又或者選擇五品或七品盛合。每款刺身都有一定的厚度,而且非常新鮮。人數關係,我們點了深海池魚($168/份)、帶子($108/份)、三文魚腩($118/份)、金目鯛($188/份)和日本響螺($288/隻),全部各兩份。在這裡,已不用太講究魚類的盛產季節,因為每一樣皆肉厚肥美。 深海池魚十分鮮味,而且肉質爽脆。帶子鮮甜彈牙;金目鯛色澤鮮紅搶眼,肉質鮮嫩;三文魚腩油脂豐富甘香;日本響螺口感一流,從來也未吃過如此爽口的響螺片。吃過前菜,來到重點近江牛,這次同樣點了一板極上和牛盛宴($1980)。同樣由富口感的軟嫩牛舌,一直享受到油脂肥美的肉眼部位。若對自己

從來也未吃過如此爽口的響螺片。

若對自己的燒肉技術沒有信心,亦可交由侍應代勞。程序說的簡單,把牛肉放在燒爐中,直到有血水滲出再翻面,隨個人喜好繼續燒至不同的生熟程度,箇中技巧則靠自己拿捏。

個人最喜愛的是牛味香濃、油脂分佈均勻,肉質嫩滑又帶點嚼勁的牛腿上肉。

興高采烈的場合,又怎少得其他熱食助陣。鵝肝多士($98/2件),面頭輕輕烤焦的鵝肝,咬一口油潤滑溜,配上香脆的多士,減少油膩感,實情是更加邪惡,讓人忍不住一口一口大啖吃下去。

最後忍不住點了些甜點,牛禪和隔壁的泰國菜同屬一個集團,想不到這邊也能吃到泰式甜品
香芒糯米飯($98),一球白糯米,一球黑糯米,煮得煙韌軟糯,椰奶入味濃稠。
芒果非常鮮甜,為整頓晚飯帶上一點泰式美味。
2018-12-06 289 瀏覽
高中位價錢 接近放題既質素🙁OpenRice見到呢間有四百幾個好評心想應該會有返咁上下質素 點知好失望.極上和牛盛宴($1580)入面分左牛九個不同部位分別有 牛舌 尾龍扒 牛臀肉牛腿上肉 牛外胸腹 牛肩 牛頸脊 小排同肉眼可惜佢價錢同質素唔成正比有啲部位好靱 同埋感覺唔算好新鮮成餐飯即刻冇晒心機😣.明明個場冇咩食客係門口等左好耐都冇待應理我地餐廳裝修一般 感覺上裝修同食物都同食放題既餐廳好似加上侍應服務質素麻麻 即刻back list 🤦🏻‍♀️
高中位價錢 接近放題既質素🙁
OpenRice見到呢間有四百幾個好評
心想應該會有返咁上下質素 點知好失望
極上和牛盛宴($1580)
入面分左牛九個不同部位
餐廳裝修一般
感覺上裝修同食物都同食放題既餐廳好似
加上侍應服務質素麻麻 即刻back list 🤦🏻‍♀️
2018-12-04 1969 瀏覽
好友共聚講飲講食,開心開胃的晚飯聚會。銅鑼灣美食林立,我們選了世貿中心的牛禪,因為佢新出左玫瑰和牛大餐。賣相精美,未食都急不及待地打咭影相。先來美酒,獨愛日本大吟釀。伯樂星 純米大吟釀$780,天之戶 夏田冬藏 純米大吟釀$680,👍👍👍🐥⭐⭐⭐⭐⭐入口香醇,暖胃醒神。驅去一日的辛勞,十分放鬆,十分優閒,与友人講飲講食,其樂無窮。先來三點前菜、茄子沙律、多春白飯魚,醒醒胃口迎接美味大餐。🐥⭐⭐⭐五品刺身:包括赤𩶘(原條)- $168,帶子刺身 - $108,吞拿魚腩刺身 - $108,金目鯛 - $188 ,深海池魚 - $188,剌身是我的摯愛,魚生入口香醇,不能不吃。其中以吞拿魚腩刺身是我的最愛。海膽壽司 - $108,一口把海膽壽司放進口裡,海膽充滿了口腔,那是一種幸福滿滿的感覺。👍🐥⭐⭐⭐⭐主角出場,和牛玫瑰、每日5客,一千八百幾(期間限定 (20/12 – 1/1 供應)一定要訂位,份量足夠4人食用,脂肪分佈均勻,入口溶化,齒甲留香。👍👍👍🐥⭐⭐⭐⭐⭐鵝肝多士 $98(2件一份),外脆內軟,邪惡又好味。吃完和牛,再來小點,對對胃口:野菜盛合 - $88,平衡一下胃口最好。吉列
好友共聚講飲講食,開心開胃的晚飯聚會。

先來美酒,獨愛日本大吟釀。

👍🐥⭐⭐⭐⭐

鵝肝多士 $98(2件一份),外脆內軟,邪惡又好味。

吃完和牛,再來小點,對對胃口:
野菜盛合 - $88,平衡一下胃口最好。

吉列生蠔 - $88,生蠔夠生鮮,炸得剛好。

日式炒野菜 - $78,吃點蔬菜🥬,感覺清新。

甜品:香芒椰汁糯米飯,芒果🥭香甜,糯米軟熟,是正宗的味道。🐥⭐⭐⭐⭐

識飲識食、講飲講食、都是我們的主要目的,分享美食是我們最愛的節目。下次一定會再來😁😁😁

2018-12-04 208 瀏覽
識飲識食團團長吹雞call食飯,話去食日式和牛燒和刺身等等。此餐晚飯由團長親自發辦,唔跟就對唔住自己。團長帶了團員去了銅鑼灣世貿的牛禪燒肉日本料理開飯。裝修簡潔,座位舒適。先來一客凍飲,雪裡玉,用荔枝和火龍果打成的smoothies,甜度適中,飲到荔枝和火龍果的味道。三點前菜 - 有牛蒡、海蜇和秘製蒜頭,很精緻和開胃。芒果蟹籽沙律 - 青瓜絲配上芒果和大量蟹籽,味道清爽,口感爽脆。一口芝士 - 熱辣辣的一口芝士,外皮酥脆,內裡芝士軟糯,送酒佳品。七味魚翅 - 魚翅的不同部位有不一樣的口感,近魚翅旗位較骨感和爽脆,近魚身就有多少肉黏住,所以實感較為軟捻。味道像雞泡魚乾。五品刺身 - 帶子捻滑啖啖肉;火灸金目鯛有香濃charcoal味;吞拿魚腩當然是all-time-favourite,油脂和魚肉比例完美;原條赤𩶘,魚味濃鮮;油柑魚魚油豐富。整體評語,新鮮味美。和牛玫瑰 - 牛頸脊,牛小排,和牛A5西冷,和牛A5肉眼。造型如玫瑰一樣,靚到唔捨得食。牛頸脊 - 油花和肉汁比例平均牛小排 - 油脂比牛頸脊更重和牛A5西冷 - 捻滑無比,入口即溶和牛A5肉眼 - 肉甜味美,齒頰留香牛油露筍炒野菌
裝修簡潔,座位舒適。

三點前菜 - 有牛蒡、海蜇和秘製蒜頭,很精緻和開胃。

牛頸脊 - 油花和肉汁比例平均
牛小排 - 油脂比牛頸脊更重
和牛A5西冷 - 捻滑無比,入口即溶
和牛A5肉眼 - 肉甜味美,齒頰留香

牛油露筍炒野菌 - 又係令人忍不住一口再一口的菜式。

炸蝦天婦羅 - 肚皮飽了八成仍忍不住食了一件😁。

免治雞肉串 - 免治雞肉混合雞軟骨碎,加上自加秘製醬汁來燒,惹味非常。本來只打算食兩口,結果原條食晒。

野菜盛盒 - 一邊燒和牛,一邊交替地燒野菜,野菜吸收和牛的油,令菜更味美,一樂也。
香芒椰汁糯米飯 - 雖然已經十成飽,但甜品的誘惑太難抗拒,結果仍然把香芒椰汁糯米飯掃光,第二天唯有要多做運動來消耗大量卡路里。
為食兵團今晚又出動了🎉🎉,首領安排了到世貿牛禪嘆世界,有酒有肴有嘩鬼,好不熱鬧。😂😂環境優雅,地點方便,座位寬敞,好選擇!先來三點前菜一份$30,有海蜇、牛蒡漬及蒜頭。三個味道各有千秋,以蒜頭最特別,爽口但無辛辣味,很特別。多春白飯魚 $88,外脆內軟;七味魷魚 $68,香脆中有咬口,送酒一流。茄子沙律 $78,喜歡沙律面的脆絲,其實吃不出是什麼材料😂😂,茄子保留紫色,熟透沒變色沒變型,值得一讚。粉紅主角之一,五品刺身 😍😍!今晚的刺身分別是原條赤𩶘$168、帶子刺身 $108、吞拿魚腩刺身$108、火炙金目鯛 $188以為及深海池魚$188。新鮮肥美,享受級別的刺身;賣相貫徹日本精神,精美中有內函。👍海膽壽司$108,每份2件。新鮮美味,令人心動 😍😍!那種獨特的甜品,在口腔內久久不散,令人回味。牛肉的浪漫莫過於和牛玫瑰🌹🍃🌹🌹🍃,撇開火辣的艷紅,換上溫婉的小 pink pink 😍😍 ……肥膏😅原來是這麼可愛的……😂😂是晚重點美食,和牛玫瑰,每日限量5客,每客$1,880。和牛油脂分佈平均,輕輕一燒,入口即溶,柔軟嫩滑,以鹽花輕輕調味,人間極品。有肴又怎能無酒,我們這班為食鬼也深明

有肴又怎能無酒,我們這班為食鬼也深明此道,今晚的兩款大吟釀都沒叫人失望,我比較喜歡天之戶夏田冬蔵純米大吟釀 $680,味道很純不嗆喉;至於伯樂星純米大吟釀 $780,則比較易上頭,宜慢飲。

野菜盛合$88,有鮮冬菇、大蔥、雞脾菇及南瓜。烤肉配點蔬菜,可中和一下啖啖肉的膩口感,感覺多一分健康。烤起來味道也不錯。

接著還有一輪輪熱盆炸物,吉列生蠔 $88便是其中一員,蠔鮮多汁味道佳,吉列脆口。

鵝肝多士 $98,一客兩件。令人吃驚的鵝肝份量,景然跟法飽一樣大,實屬少見 😍😍。喜歡鵝肝的必然雙眼發亮 😍😍,小妹正是表表者 😋😋。外層微脆,內裏溫軟,味道香濃,脆軟兼備;正得無話可說。

日式炒野菜$78,基本菜式,上面撒上木魚乾,一貫日式的風格,火喉剛剛好,保持椰菜點點爽口度。

飲飽食醉,又是甜品時間,是晚中選的甜美人是香芒椰汁糯米飯 $98,芒果熟透甜度足,葉切刀法賞心悅目,黑白糯米既香且黏,是一道令人忍不住 encore 的甜品

粉紅色的浪漫盛宴🌹🍃🌹🌹🍃,老朋友相聚,把酒談天,完全是滿足大放送 😋😍😍

2018-12-01 1095 瀏覽
今晚同一班好朋友嚟到呢間位於銅鑼灣世貿中心嘅 ''牛禪'' 食晚飯。知道呢間餐廳嘅 ''A5和牛'' 相當出色,所以今晚就同好朋友一齊嚟見色一下。好朋友相聚,一坐低梗係要飲返杯喇。🍻🍻餐廳提供多種唔同颜色唔同款式的清酒杯,任君選擇。伯樂星 純米大吟釀 $780天之戶 夏田冬蔵 純米大吟釀 $680同朋友仔摸住酒杯底傾下計真開心七味魚翅 $68魚翅香脆得嚟又好鬆口,配上七味粉辣辣地好送酒。一口芝士 $88 外脆内軟,芝士味香,送酒一流。芒果蟹籽沙律 $98蔬菜新鮮芒果甜,配上脆卜卜的蟹籽,口感美味。跟住再嚟呢個新鮮嘅魚生,五品刺身。火炙金目鯛 $188,炭烤味香。帶子刺身 $108,肉質鮮嫩好juicy。原條赤𩶘 $168,口感鮮甜又彈牙。吞拿魚腩刺身 $108,啖啖油香好味美。海膽壽司 $108/2件海膽 口感Creamy味够濃今晚的主角A5黑毛和牛玫瑰拼盤 $1880餐廳每晚只提供五客。肉眼 口感鬆化牛味足西冷 肉質幼嫩易入口牛小排 牛味夠濃油味香牛頸脊 幼滑爽口好咬口野菜盛合 $88 野菜新鮮,一口菜一口肉適合不過。炸蝦天婦羅 $128 皮脆鬆化,蝦肉新鮮彈牙。免治雞肉棒 $58/

好朋友相聚,一坐低梗係要飲返杯喇。🍻🍻

餐廳提供多種唔同颜色唔同款式的清酒杯,任君選擇。

伯樂星 純米大吟釀 $780
天之戶 夏田冬蔵 純米大吟釀 $680

同朋友仔摸住酒杯底傾下計真開心

七味魚翅 $68
魚翅香脆得嚟又好鬆口,配上七味粉辣辣地好送酒。

一口芝士 $88
外脆内軟,芝士味香,送酒一流。

芒果蟹籽沙律 $98

蔬菜新鮮芒果甜,配上脆卜卜的蟹籽,口感美味。

跟住再嚟呢個新鮮嘅魚生,五品刺身

火炙金目鯛 $188,炭烤味香。
帶子刺身 $108,肉質鮮嫩好juicy。
原條赤𩶘 $168,口感鮮甜又彈牙。
吞拿魚腩刺身 $108,啖啖油香好味美。

海膽壽司 $108/2件

海膽 口感Creamy味够濃

今晚的主角

A5黑毛和牛玫瑰拼盤 $1880
餐廳每晚只提供五客。

肉眼 口感鬆化牛味足
西冷 肉質幼嫩易入口
牛小排 牛味夠濃油味香
牛頸脊 幼滑爽口好咬口

野菜盛合 $88

野菜新鮮,一口菜一口肉適合不過。

炸蝦天婦羅 $128
皮脆鬆化,蝦肉新鮮彈牙。

免治雞肉棒 $58/2串
免治雞肉皮香肉鮮,免治雞肉混了雞軟骨,口感滑溜得嚟又彈牙,值得一讚。

牛油露筍炒野菌 $88

蘆筍新鮮、野菌爽脆,滋味好食。

最後,再嚟一個 香芒椰汁糯米飯 $98

白米口感幼綿,上面舖上香滑椰汁,少少甜味唔太溜。紫米香口得嚟好黏口,配上新鮮芒果,味道一流。

爸打飯局,揀咗銅鑼灣世貿中心嘅牛禪燒肉日本料理。餐廳設計時尚優雅,座位寬敞舒適,最啱一大班人gathering, 唔會坐得逼逼夾夾。慶生飯局又點可以唔飲番杯,先嚟枝夏田冬藏大吟嚷開場。備有林林總總設計别緻嘅sake杯畀你選擇,服務有心思又貼心。三點前菜有牛蒡、海蜇同漬蒜,一小杯一小口,精美可口。隨之而來精彩美食紛紛上場。七味魚翅,將魚翅烤得香脆,再薄薄灑上七味粉,惹味香口,送酒佳品。蟹籽芒果沙律,沙律菜新鮮爽脆,配上蟹籽和芒果,美味之餘別有清新口感。絕對邪惡但令人難以抗拒嘅誘惑…一口芝士仿如藝術品嘅五品刺身隨即上場,當中有原條赤𩶘、油甘魚、拖羅、帶子、火炙金目鯛,每款都係大廚因應季節精心挑選嘅項目,件件新鮮肥美;一啖魚生,一啖sake,味覺享受無以尚之。再來一件馬糞海膽壽司,又鮮又creamy嘅海膽加上綿膩嘅壽司飯,滿足,滿足。經過一輪熱身,主角係時候出場,今晚我哋揀咗呢個期間限定嘅A5和牛玫瑰套餐。精選14個月飼育嘅黑毛和牛,當中包括有牛脛脊、牛小排、和牛A5西冷及和牛A5肉眼四個不同部位。肉色鮮嫩紅潤,雪花紋分佈細緻均匀,再加上大廚嘅巧手工藝,砌成一朵朶美麗動人嘅玫瑰。鑑於準備需時
爸打飯局,揀咗銅鑼灣世貿中心嘅牛禪燒肉日本料理。

慶生飯局又點可以唔飲番杯,先嚟枝夏田冬藏大吟嚷開場。

三點前菜有牛蒡、海蜇同漬蒜,一小杯一小口,精美可口。

絕對邪惡但令人難以抗拒嘅誘惑…一口芝士

鑑於準備需時,所以呢個A5和牛玫瑰套餐每日只供應5份,幸運的我們
!!

睇住咁鮮嫩肥美嘅玫瑰,試問又點忍得手呢?

滋!滋!滋!肉香四溢,豐腴幼滑,入口即化,頂級美味,你只能親身體會,難以筆墨形容。

極品佳餚,當然要配搭美酒,再來一杯。

當然我哋都會點一些蔬菜來平衡一吓。

大胃兵團唔好停,再來個免治鷄肉串,除咗鷄肉之外,肉中還混雜了鷄軟骨,與別不同嘅口感,更突顯大廚嘅心思同手藝。

炸蝦天婦羅,炸漿厚薄恰到好處,食得到原材料嘅鮮味。

牛油露筍炒野菌,两者就係最佳配搭,實在忍不住再連連舉筷。

最後嘅甜品係泰式香芒椰汁糯米飯,正好為呢餐盛宴畫上甜美嘅句號。
2018-11-29 117 瀏覽
最近銅鑼灣某百貨公司推嘅優惠真係好抵,當中真係令我掃咗唔少貨。特別同朋友搏鬥完幾小時後真係超想食一餐大餐。最我哋就揀咗呢間日本料理餐廳邊食邊分享我哋嘅戰利品。日本青蘋果蟹籽沙律 - $98先來前菜頭盤,呢個沙律份量非常多,而且特別鍾意佢個青蘋果酸酸甜甜味道相當清新,好適合做前菜小食。明太子玉子燒 - $128近期愛上玉子燒,而呢個明太子玉子燒真係啱哂我心水。玉子相當嫩滑,配上惹味嘅明太子,真係別有一番風味。五品刺身深海池魚刺身(2份) - $168/份帶子刺身(2份) - $108/份三文魚腩刺身(2份) - $118/份金目鯛刺身(2份)- $188日本響螺(2隻) - $288/隻賣相真係超吸引,而且刺身亦相當新鮮。個人說超鍾意佢嘅帶子非常厚身啖啖肉,食時更帶點甜美。而響螺口感豐富,鮮味之餘十分爽脆。極上和牛盛宴(1.5板) - $1,980/板又到主角近江牛啦,其實近江牛真係好好食而呢個和牛盛宴就有齊唔同部位,真係啱哂每樣都想試嘅我。當中餐牌更會教由味淡嘅部位食到味濃嘅部位。個人都好鍾意食佢嘅肉眼、西冷,油脂豐富且肉質嫩滑,只要加點鹽已經是完美。鵝肝多士 - $98(一份2件)一

日本青蘋果蟹籽沙律 - $98

明太子玉子燒 - $128
深海池魚刺身(2份) - $168/份
帶子刺身(2份) - $108/份
三文魚腩刺身(2份) - $118/份
金目鯛刺身(2份)- $188
日本響螺(2隻) - $288/隻
而響螺口感豐富,鮮味之餘十分爽脆。

極上和牛盛宴(1.5板) - $1,980/板
當中餐牌更會教由味淡嘅部位食到味濃嘅部位。

鵝肝多士 - $98(一份2件)
一睇已經知道邪惡,鵝肝脆身且肥美,每一啖都係濃郁甘香嘅肝味,好正。

日式炒野菜 - $78
食咗咁多肉真係要食啲蔬菜,令個人健康啲。

香芒椰汁糯米飯 - $98
但最後食埋甜品真係完美啦,而且呢個甜品亦相當有水準,特別芒果真係好甜啱哂我。
2018-11-28 383 瀏覽
好朋友返香港度假,大家當然要約埋一齊出嚟食下好嘢聚下啦。我哋幾個都係牛魔王,呢日就揀咗呢間位於銅鑼灣世貿中心嘅牛禪,食與神戶牛及松阪牛齊名嘅,《近江和牛》。三點前菜 ($30),坐低後先點個前菜食下,漬蒜,海蜇及牛蒡,酸酸甜甜,爽身好食,十分醒胃。見到餐牌上面有清酒放題,最適合我哋,除左用嚟裝清酒嘅酒瓶好靚之外,餐廳仲特登攞盤清酒杯俾我哋揀,隻隻杯都係精緻漂亮。七味魚翅 ($78) - 唔同部份有唔同口感,有軟有脆,但同樣整得香口得嚟甜甜地帶有魚香味,再加上滋味七味粉,惹味又好食。芒果蟹籽沙律 ($98) - 新鮮蔬菜配上香甜芒果及大量新鮮脆卜卜嘅蟹籽,健康美味。一口芝士 ($88) - 鬆脆嘅外表入面係熱辣辣帶鹹香味嘅半溶芝士,邪惡又好味。嚟到日本餐廳,當然唔可以錯過呢度新鮮美味嘅魚生啦,五品刺身,包括:赤𩶘(原條) ($168)、帶子刺身 ($108)、吞拿魚腩刺身 ($108) 及 火炙金目鯛 ($188)赤𩶘、帶子嫩滑爽甜、油甘爽滑、吞拿魚腩軟滑,款款鮮甜味美。個人最愛其中嘅火炙金目鯛,一放入口上顎會品嚐到火炙後嘅炭烤味,而舌頭會感受到金目雕嘅鮮甜味,兩種美味既鮮明又融和,一試

赤𩶘、帶子嫩滑爽甜、油甘爽滑、吞拿魚腩軟滑,款款鮮甜味美。個人最愛其中嘅火炙金目鯛,一放入口上顎會品嚐到火炙後嘅炭烤味,而舌頭會感受到金目雕嘅鮮甜味,兩種美味既鮮明又融和,一試難忘!

海膽壽司 ($108) - 海膽味濃,口感creamy幼滑,略帶少少黏口,食完仲想再食!

A5黑毛和牛玫瑰拼盤 ($1880) - 因為玫瑰外形製作需時,餐廳經理話每晚只提供五客。包括:牛頸脊、牛小排、西冷、肉眼,大廚將幾款和牛片組成漂亮嘅玫瑰造型上枱,牛肉油花豐富均勻,肉質細緻新鮮有光澤,賣相精緻漂亮。

牛頸脊,爽滑微帶少少咬口

牛小排,爽身滑溜,牛味濃郁

牛西冷,油香味豐富,軟滑中帶少少爽口

肉眼,牛味豐富,有種入口即溶嘅感覺
幾款牛肉都牛味濃郁,口感嫩滑,肉質柔潤甜美, 食完齒夾留香!

野菜盛合 ($88) - 燒和牛當然亦要燒D蔬菜嚟食下,中和下啦。

當然唔少得其他日式美食,

免治雞肉棒 ($58/2串) - 除咗免治雞肉仲加入免治雞軟骨,增加口感,雞肉串表面煎得香口,配上個滋味醬汁,水準之作。

炸蝦天婦羅 ($128) - 炸漿鬆化唔油膩,蝦肉爽口身彈牙,呢個天婦羅都做得同樣出色。

牛油露筍炒野菌 ($88) - 新鮮嘅野菌加上爽脆嘅蘆筍,滋味好食。

香芒椰汁糯米飯 ($98) - 紫米煙韌得嚟帶少少咬口,白糯米口感又綿又糯,配上香滑椰汁及新鮮芒果,畀我哋秒殺!

呢晚可以同幾位好朋友飲飲食食,歡聚幾個幾小時,實在非常暢快!
2018-10-31 311 瀏覽
襯生日梗係要食返啲好味道啦,於是我們兩個人來到世貿中心的牛禪燒肉日本料理。我們點了近江和牛盛宴$1980,總共有牛的九個部分,包括牛舌,尾龍扒,牛臀肉,牛腿上肉,牛外胸腹,牛肩,牛頸脊,小排,肉眼。燒的時候可以根據餐牌上的先後次序,由油份比較輕的試到油份比較重的部位,由淺至深的燒法,完全可以食到每一塊不同肉質的層次,肉質厚薄適中,牛肉的色澤很美,油脂分泌平均,入口即溶的感覺隨即湧現。 餐廳還有精美的前菜提供,非常貼心!今次只有我們兩個人來試這間燒肉店, 基本上食完一盤近江和牛盛宴, 已經沒有辦法再叫其他美食, 因為太飽太滿足了! 對於這間高質的燒肉餐廳 ,一定會再來啊!下次還要試下他們的刺身或者其他不同的食物!

$1980

前菜

$ 1980
前菜
2018-10-25 193 瀏覽
睇完杜如風攻略,一眾深潛的牛魔王都極想食日本和牛,有朋友介紹下,好快就揀好左銅鑼灣的牛襌,放工就腳之餘,話說呢度有真-日本極上和牛盛宴,咁就約好去止下心癮。食好西,除了book 位訂檯,仲要諗定食乜好佢地在電話中先介紹季節事令食材,有部份要兩天前預訂,令大家必定食到最好的前菜和和風野菜沙律 邊食邊等熱下身一口芝士和最鍾意的味醂魚乾味醂魚乾,唔會好靱好咸,但有少少咬口,自然要叫返杯野飲下任何套餐或和和牛盛宴,加多$100,90分鐘內指定清酒任飲,不過規矩就要個個都叫,一場黎到,個個都飲返杯指定的清酒,味道平易近人,易入口,唔會太搶喉和辛辣,貫徹house wine 特色五品刺身厚切深海池魚、帶子刺身、三文魚腩刺身、秋刀魚兩食和活赤貝,因為刺身要新鮮合時令先好食,記得記得記得提早2日打黎問好先,咁佢地先會有好介紹,上菜時大家都好自然嘩聲四起,現在睇返都不及現場的震撼各種刺身非常新鮮好食,味道絕對似在日本巿場內的食堂,有回到「家鄉」的感覺近江和牛盛宴日本三大和之一,有圖介紹各部位,再教埋先後次序點食,由淡味食到濃味店員仲細心咁教一下點先燒得好,重點緊係唔好燒到咁熟,最鍾意食就牛小腓,味道脂肪
食好西,除了book 位訂檯,仲要諗定食乜好

前菜和和風野菜沙律 邊食邊等熱下身
一口芝士和最鍾意的味醂魚乾

味醂魚乾,唔會好靱好咸,但有少少咬口,自然要叫返杯野飲下

近江和牛盛宴

店員仲細心咁教一下點先燒得好,重點緊係唔好燒到咁熟,最鍾意食就牛小腓,味道脂肪口感都係最平衡,現在諗起,都想瘋狂咁食 (如果進入到無限金錢模式)
一路食,大家仲和店員交換下日本旅遊見聞

吉列生蠔、炸蝦天婦羅
粉醬唔厚,炸到啱啱好,食材新鮮之餘,仲食到原本的鮮味

結論:環境空間都很寬敞,沒有好嘈雜。食物更加唔駛講,刺身是意料之外的好,唔會係一般日式放題質素,可以慢慢飲杯清酒燒下肉,放工輕鬆團聚的好地方之一