2019-04-06 1371 瀏覽
朋友結婚一週年請番我地班兄弟姐妹食飯梗係要食得好啲同豪啲 結果六個人一致通過食和牛烤肉 坐低先食個三點前菜及味醂魚乾分別係醃喬頭 海蜇 魚乾仔 全部都酸酸辣辣好開胃 條狀魚乾 軟身易咬 點埋沙律醬食最惹味再黎兩個沙律食定啲菜打底 芒果蟹籽沙律 粒粒芒果香甜多肉 大量蟹籽同青瓜絲 沙律菜墊底 口感清新另外和風野菜沙律 以青瓜絲 粟米為主 黑醋作調味 令整份沙律清淡健康小食我地揀一口芝士 一人一件 外炸至金黃色 咬開係軟心芝士 好creamy但唔會覺得滯話明食豪啲所以之前就預訂咗個五品刺身 一上檯大家見到嘩嘩聲 即時相機食先一品北海道海膽 今次就用紫菜配食橙黃色海膽食落口鮮甜柔滑 零腥味 相比其他產地出產嘅味道更為濃郁 二品拖羅 面層鋪上金箔 啱晒我地班土豪入口即溶 肉質鮮嫩無筋 夾雜油香帶清甜魚味 三品活赤貝 橙紅色帶光澤 脆爽彈潤 口感特別四品磯煮鮑魚 經過醬汁炆煮依然不減其彈性無死咸 有淡淡甜味 而且多汁夠juicy 五品三文魚腩 上盛位置 油香豐腴 魚肉結實肥美終於食到主角出場 我地揀近江和牛盛宴食法應該由味道淡至濃 仲有教學圖比我地跟住順序燒牛舌為首 然後後半身牛臀肉 牛腿上肉
朋友結婚一週年請番我地班兄弟姐妹食飯
再配埋糯米飯 今餐真係心靈同肚皮都得到慰藉
希望朋友婚姻長長久久 每年都再請我地食餐好
2019-04-03
2019-03-30 192 瀏覽
朋友好鐘意食日本A5和牛,就襯佢生日帶佢去食牛禪日本料理,呢度嘅近江和牛係A5,一個星期前訂位,話想要卡位,店員都幫我地安排,黎到決定點近江和牛盛宴,黎到牛嘅擺設都好靚,係碟已經好清楚係牛嘅邊個部位,每個部位有4片,我覺得有啲少,啲牛睇落都新鮮,啲紋都靚,近江A5肉眼同近江A5西冷係最好食,真係好淋,有入口即溶嘅口感,其次牛舌,好好味,店員服務都唔錯,會主動針水同換爐,亦都有推薦唔同嘅食法,個人覺得點鹽係最好食。
近江A5肉眼同近江A5西冷係最好食,真係好淋,
有入口即溶嘅口感,其次牛舌,好好味,
生日
2019-03-29 1546 瀏覽
同班frds去食生日飯,算你哋喇,2月最後1日都趕得切同我食生日飯,真係好豐富嘅一餐!三點前菜有淹蒜頭,淹魚仔同海蜇,比較特別係淹蒜頭,食落完全唔辣,而且唔會食完個口都唔會有陣蒜味。芒果蟹籽沙律青瓜絲幾爽口,芒果清甜,酸酸甜甜好開胃!明太子玉子燒我不嬲都好鍾意食玉子燒,哩度嘅玉子燒好滑帶點微甜味,同明太子一齊食,又多一個層次感。味醂魚乾幾好,好啱用嚟送酒五品刺身鋪上金箔,賣相好高貴,最啱相機先食!我本身比較少食魚刺生,通常都係食蝦同貝殼類刺身,但無諗過哩度啲魚刺身係完全唔腥,好新鮮!-帶子好鮮甜-拖羅入口即溶,好香魚油味-深海池魚,肉質好結實,爽口-金目鯛有火灸過,幾香口-三文魚腩好肥美極上和牛盛宴我第一次食和牛宴!見到碟和牛嘅賣相,真係眼前一亮!好仔細咁分咗9個唔同牛嘅部位,仲插住啲旗仔標明!喺我哋食之前,師父會介紹每個部位嘅特點,跟住佢安排嘅食用部份次序來食。-牛舌很爽,一啲都唔羶-牛頸脊肉質很嫩-牛腿上肉肉質比較軟-牛肩脂肪比例平均,肉同脂肪比較剛剛好。-牛小排應該係最多脂肪嘅一個部份,好濃郁嘅牛油味,建議包住生菜一齊食。-牛肉眼,牛臀肉味道亦唔錯。除咗好好味嘅和牛外,當然要食

芒果蟹籽沙律
青瓜絲幾爽口,芒果清甜,酸酸甜甜好開胃!

味醂魚乾
幾好,好啱用嚟送酒

五品刺身
鋪上金箔,賣相好高貴,最啱相機先食!

-帶子好鮮甜
-拖羅入口即溶,好香魚油味
-深海池魚,肉質好結實,爽口
-金目鯛有火灸過,幾香口
-三文魚腩好肥美

極上和牛盛宴

-牛舌很爽,一啲都唔羶
-牛頸脊肉質很嫩
-牛腿上肉肉質比較軟
-牛肩脂肪比例平均,肉同脂肪比較剛剛好。
-牛肉眼,牛臀肉味道亦唔錯。

除咗好好味嘅和牛外,當然要食返啲蔬菜平衡下,茄子,翠肉瓜,蕃薯,燒嚟食又幾香口。

炸蝦天婦羅
有蝦,秋葵等等,炸得幾脆,但裡面唔會太乾身。

免治雞肉棒
都幾大條,就咁食已經好夠味,唔需要另外再點醬汁。

牛油露荀炒野菌
就同佢個名一樣,有牛油味嘅露荀同野菌。

香芒椰汁糯米飯
雖然已經食到好飽,但總有多一個胃係用嚟食甜口,芒果好清甜,甜度剛剛好,有時都幾怕啲太甜嘅芒果,糯米飯煮得幾黏,味道都唔錯。

多謝啲朋友帶我嚟食咗一餐,今年覺得最好味嘅生日飯。
2019-02-28
生日
2019-03-17 174 瀏覽
同幾個好耐冇見既朋友仔食餐好 簡返老地方 牛禪 一齊享受返餐高級日本菜🇯🇵近江和牛盛宴 係今次我地哩餐既主打🤤 盛宴包括咗九款近江和牛既部位 有哂指示教我地應該要點知 最佳食法係由淡味食到濃味 今次已經係我地第二次食 所以我地自己燒 實行自己燒肉自己燒🥩各款都有四件 岩哂我地四個人食 又唔洗爭😚 所點既調味料有三款 侍應推薦我地只點鹽就可以 唔洗加太多調味料 會掩蓋咗和牛既原汁原味🤤 佢仲提醒我地 唔好重覆將塊肉兩面燒 怕我地燒得太乾 失去哂d肉汁九款內我最鐘意就係極上牛舌 薄切既牛舌 好香 口感好好同近江A5西冷 有牛味之餘仲係入口即溶🥺 單食牛肉的確有點膩 我地叫咗兩碗白飯一齊happy share 和牛配飯食岩岩好👍🏻忍唔住嗌咗個五品刺身拼盤 有五款唔同既刺身 嫌五款太多就可以單點 我地聽侍應推介就簡咗哩五款🤤 有深海池魚 拖羅 三文魚腩 帶子等 帶子刺身超爽彈新鮮 鮮甜度好高 又係厚切🤩 飲品我點咗杯雪裡玉 其實係用荔枝同火龍果打成既乳酪 唔會太甜 用左兩種水果感覺上好似比較健康😊鵝🦢肝多士係朋友好想嗌既小食 有四件 大大塊鵝肝 香煎鵝肝帶有油香 邊位煎得幾香脆 咬落去入口即溶

鵝🦢肝多士係朋友好想嗌既小食 有四件 大大塊鵝肝 香煎鵝肝帶有油香 邊位煎得幾香脆 咬落去入口即溶 下面既多士配埋一齊食就唔會咁膩

最後嗌咗份炸蝦天婦羅🍤 哩個係雜錦天婦羅 薄薄既炸粉包裹住唔同既食材 炸蝦天婦羅勁香脆 值得一讚既係哩到既天婦羅唔會太油 連蝦尾都炸到好脆 但我最愛既係炸冬菇 冬菇大大隻 咬落好juicy💦
2019-03-16 1503 瀏覽
近日跟好友到日本餐廳慶祝生日,朋友叫我推薦,我就想起之前在「牛禪」吃過燒肉盛宴,到現在還是十分回味,所以就趁著好友生日帶佢食靚牛而再來一吃我們一行四個女生點了大概十道菜,首先點了一杯龍眼冰和一碟三點前菜龍眼冰甜度適中,仲有粒粒的龍眼肉🥰清新的感覺正好配上較油膩的燒肉上次試過,覺得挺特別,所以點了給朋友嚐嚐,三點包括淹漬魚仔、淹漬蒜頭,更有爽口開胃的海蜇除了前菜小吃外,減肥中的友人點了個芒果蟹籽沙律,甜甜的芒果配上清爽的青瓜絲,我最愛的蘋果絲再加上口感極好的蟹籽,多重口感,令人愈食愈開胃呢🤤食日本菜當然要點刺身,所以我們都叫了一道刺身拼盤- 五品刺身,包括有深海池魚、帶子、三文魚腩、金目鯛和讓人垂涎三尺的拖羅,帶子鮮甜肥厚,最令我驚喜的一定是拖羅,肥美度不在話下,其豐腴的油脂使人難以忘懷,油香四溢~~~ 吃過精彩的刺身拼盤後,終於來到今日最想期待的和牛盛宴,今次終於嚐到餐廳的主打 - 近江和牛盛宴,上菜時店員會比一份近江和牛的餐牌,上面印有和牛的各個部位,並有清楚的指示提示客人燒肉的次序,由淡吃到濃味,十分貼心🥰 用牛形的模子擺放著牛的不同部位,而且標示埋九款牛的不同部位,令人一目了然,

用牛形的模子擺放著牛的不同部位,而且標示埋九款牛的不同部位,令人一目了然,像一本活的「牛字典」,每塊牛都粉嫩非常,油脂分布平均,是極品靚牛🥩

個人而言,最愛食A5西冷和A5肉眼🥩 肉味香濃肉質軟腍,兩者脂肪分佈都好平均,有入口即融的感覺,店員更提醒我們,燒肉不需配其他醬汁,只配上天然海鹽便能提升肉味,令其肉味昇華🤤

食完燒肉,當然要食多少少蔬菜平衡一下,我地點了碟日式炒野菜,有我最愛的京蔥和雜菇,炒得好惹味,調味恰好卻不會太油膩

而豐富的晚餐當然不少得甜品,所以就來個日泰混合菜,最後就點了個香芒椰汁糯米飯🍚為是晚畫上完美的句號。
2019-03-16 291 瀏覽
日式燒肉一向都唔平,但係銅鑼灣 WTC 竟然百多元就可以食到燒肉 lunch. 我叫左個 sukiyaki 餐,份量夠,又夠味,即使係百但都不會 hea 俾肥牛主菜係燒肉,有牛肋,小牛排,牛舌。牛排同牛舌都幾香口。不過牛肋有點 Combo 有 pickle, 有湯,有三文魚內臟,沙律同蒸蛋。個三文魚內臓我無食,俾左個朋友食,連個 waiter 都唔知係咩內臟。。。。不過我朋友話ok 個蒸蛋唔係算滑,不過佢加左鵝肝入去,幾入味,幾特別。個湯好咸。我無飲完。

牛肉壽喜燒

主菜係燒肉,有牛肋,小牛排,牛舌。牛排同牛舌都幾香口。不過牛肋有點 [un]
安格斯小牛排、牛肋骨、牛舌

個蒸蛋唔係算滑,不過佢加左鵝肝入去,幾入味,幾特別。

個湯好咸。我無飲完。

2019-03-15
2019-03-07 1284 瀏覽
又到每月三五知己約會的時候,大家都想大快朵頤豪氣地吃一下燒肉,經朋友介紹下,去了一間位於銅鑼灣世貿中心的燒肉日本料理餐廳-牛禪。三點前菜 淹漬魚仔及合桃,味甜有咬感,味道頗夾。另有爽口海蜇和淹漬蒜頭,很爽口和很開胃。芒果蟹籽沙律 切粒芒果、青瓜和爽口蟹子製成的沙律,非常開胃,不知不覺大家都搶著吃。明太子玉子燒 玉子很甜很滑,再拌上明太子在中間,味道和口感一流。味醂魚乾 很有咬口,配沙律醬很滋味。五品刺身-深海池魚刺身,魚身晶瑩剔透魚味很重,入口很滑-帶子刺身鮮甜肉厚-三文魚腩刺身脂肪比例均勻非常肥美-金目鯛刺身充滿油香魚味-TORO 這款TORO應該是全碟刺身精粹所在,toro顏色鮮紅脂肪平均,每片都是入口即溶,性價比絕對很高。極上和牛盛宴 師傅端上令人眼前一亮的和牛盛宴,以盛宴形容果然不為過,碟上放上9個不同部位的牛塊,每個部位名稱也有標示,看起來很像教科書。師傅很細心的介紹每款牛肉的味道,也講解了要由味輕的牛部位開始吃至味濃的部位。我們先吃牛舌,口舌烤得剛好,很爽口。牛頸脊,很有口感很鮮嫩。牛臀肉及和牛肉眼,肉汁多,牛味濃。牛肩,脂肪平均,入口香濃。小排絕對是牛部位的精髓,牛味濃郁

明太子玉子燒
玉子很甜很滑,再拌上明太子在中間,味道和口感一流。

味醂魚乾
很有咬口,配沙律醬很滋味。

五品刺身
-深海池魚刺身,魚身晶瑩剔透魚味很重,入口很滑
-帶子刺身鮮甜肉厚
-三文魚腩刺身脂肪比例均勻非常肥美
-金目鯛刺身充滿油香魚味
-TORO

極上和牛盛宴
牛臀肉及和牛肉眼,肉汁多,牛味濃。
牛肩,脂肪平均,入口香濃。
小排絕對是牛部位的精髓,牛味濃郁入口即溶。這碟和牛絕對是我吃過最有氣派和最真材實料的菜色之一。
生菜,日本長茄子,日本番薯,翠肉瓜
吃完和牛後蔬果當然也少不了,蔬果放在爐上烤,剛才的烤肉味也吸了不少,很可口。

炸蝦天婦羅
鮮蝦大隻美味,外脆內軟一點也不油膩。

免治雞肉棒
雞肉上淋上日本醬油,味道甜得來很夾。

牛油露筍炒野菌
野菌很入味,牛油味很重,蘆筍很爽口。

香芒椰汁糯米飯
不知道連日本餐廳也會有泰式甜品,糯米飯很軟有口感,芒果很甜。絕對比得上正宗泰式甜品 ,這甜品很值得推介。

這次朋友介紹的一餐非常驚喜,有質素的餐廳買少見少,我會推薦其他朋友再來。
  • 極上和牛盛宴
2019-03-05 138 瀏覽
我們4位閨蜜定時候就會有個全牛宴的聚會,經大家精心細選之下,我們一致決定再次去令我們十分難忘的餐廳--位於世貿中心的牛禪。我們4位都是喜歡一邊吃一邊聊,但我們都有一個共同嗜好就是對食物要求都非常高。我們坐下來毫不客氣地點菜,由小食,魚生,配菜,主菜和甜品竟然點了十多款菜,都很任性。三點前菜 海蜇非常爽口,小口小口地吃都很滋味和開胃.芒果蟹籽沙律 鮮芒加上滿滿的蟹籽再加上爽口的青瓜絲,三款食材份量配合很好,比例平均,不錯。明太子玉子燒 本人都很喜歡這個菜式,一點都不膩,咸度適中。味醂魚乾 口感很好,不黏口,味道都很特別,不油膩。五品刺身深海池魚刺身,帶子刺身,三文魚腩刺身,金目鯛刺身 ,TORO 五款魚生都鮮味十足,其中TORO口感十足,在口内不需咀嚼,滿口濃郁的味道,讚!而金目鯛刺身味道不濃,但魚鮮味也待在口內一段長時間。極上和牛盛宴 由九款不同部位組成的和牛盛宴,肉質軟滑而脂肪豐滿,本人特別喜歡牛臀肉及和牛肉眼,牛臂肉肉感彈牙多汁,和牛肉眼入口即溶。非常濃郁的牛肉味道,再加上齊全的款式,這個極上和牛盛宴絶對稱得上是香港數一數二做的最好的餐廳。生菜,日本長茄子,日本番薯,翠肉瓜和牛盛宴

三點前菜
海蜇非常爽口,小口小口地吃都很滋味和開胃.

明太子玉子燒
本人都很喜歡這個菜式,一點都不膩,咸度適中。

味醂魚乾
口感很好,不黏口,味道都很特別,不油膩。

五品刺身
深海池魚刺身,帶子刺身,三文魚腩刺身,金目鯛刺身
,TORO

生菜,日本長茄子,日本番薯,翠肉瓜
和牛盛宴配上燒日本長茄子,日本番薯,翠肉瓜。
燒爐上有滿滿的和牛味道,味道特別及香口,牛肉加上爽脆的生菜,吃肉多都不覺膩。

炸蝦天婦羅
鮮蝦用新鮮的油炸到剛剛好,外面很多餐廳都滿滿的麵粉味道,這裡也是比例適中,非常不俗。

免治雞肉棒
像置身於日本一樣,很有地道的風味,非常香口。

牛油露筍炒野菌
食物還未上檯都聞到重重的牛油味,野菌,露筍
很爽口。

香芒椰汁糯米飯
這裡的香芒很新鮮很甜,椰汁糯米飯份量適中,一點都不比香港知名的泰國餐廳遜色。

雖然第二次來,但水準真的能保持甚至比起第一次好,最重要是餐廳對食材選料方面嚴格,就憑這個經營理念,真是值得我們第三次再來。
上月同成班朋友黎牛禪基本上個個都係一試難忘食完又約下次再黎食牛之前我地叫左刺身五點:牡丹蝦 、深海池魚 、三文魚腩刺身 、帶子刺身 、金目鯛刺身 我都係第一次食牡丹蝦原來佢地生長係俄 羅 斯 、 加拿大 、 日本 等溫度較低既水域入面頭大身細,紅色既斑紋味道超甜!而且啖啖肉,又彈牙~重點來了~極上和牛盛宴由淡味食到濃味牛舌、尾龍扒、牛臀肉、牛腿上肉、牛外胸腹、牛肩、牛頸脊、小排、肉眼職員一放牛肉落燒爐就即刻傳來香氣豐腴肥美,加個白飯一齊食會冇咁膩之餘,仲突顯靚牛既油香期待下次再黎!
上月同成班朋友黎牛禪
基本上個個都係一試難忘
食完又約下次再黎

食牛之前我地叫左
刺身五點:

我都係第一次食牡丹蝦
刺身五點

頭大身細,紅色既斑紋
刺身五點

味道超甜!而且啖啖肉,又彈牙~

重點來了~

由淡味食到濃味

職員一放牛肉落燒爐就即刻傳來香氣
豐腴肥美,加個白飯一齊食會冇咁膩之餘,仲突顯靚牛既油香

期待下次再黎!
2019-02-18 201 瀏覽
本身慶祝想食好少少,又想食日式燒肉,睇到有成400幾個好評,諗住應該都唔會差。因為想食好啲,所以先揀呢間同食成1500蚊嘅牛set,總共有9款牛,點知有幾款牛肉好韌又有根,成舊吐番出黎。雖然咁多部位,但食落啲味冇分別,甚至有啲油得好厲害,除左燒肉亦都叫左蟹子沙律,反而個沙律仲好味,埋單成1800蚊,講真真係唔值呢個價錢,好失望。本來想好好慶祝都只係食左一個鐘就走。真係唔會再有下次,我相信1800蚊其他地方會食到更好味嘅燒肉。
本身慶祝想食好少少,
又想食日式燒肉,
睇到有成400幾個好評,
諗住應該都唔會差。

因為想食好啲,
所以先揀呢間同食成1500蚊嘅牛set,
總共有9款牛,
點知有幾款牛肉好韌又有根,
成舊吐番出黎。
雖然咁多部位,
但食落啲味冇分別,
甚至有啲油得好厲害,
除左燒肉亦都叫左蟹子沙律,
反而個沙律仲好味,
埋單成1800蚊,
講真真係唔值呢個價錢,
好失望。
本來想好好慶祝都只係食左一個鐘就走。
真係唔會再有下次,
我相信1800蚊其他地方會食到更好味嘅燒肉。

2019-02-09 186 瀏覽
今日同朋友去完山頂,之後諗住去牛X食日式燒肉,點知太多人排隊,所以決定轉去牛禪到食啦!見拜完年大家都逗左d利是🧧今餐就同朋友食餐好既😂我地一行三人order左個極上和牛盛宴🐂🍶諗住share食😋一上到枱,我地都即刻港女mode上身,相機食先📸 餐廳好貼心會有張Instruction教我地食牛既次序😋🐂當中我好中意係牛肩肉同和牛A5肉眼,牛肩肉好嫩口好腍身架!另外,和牛入口即溶,係幸福既味道阿!!!另外,我地都豁出去,在order多一個和牛,不過唔記得咗呢個係咩牛啦,價錢大概係500幾蚊100g🤤🤤🤤

見拜完年大家都逗左d利是🧧今餐就同朋友食餐好既😂

我地一行三人order左個極上和牛盛宴🐂🍶
諗住share食😋

極上和牛盛宴

一上到枱,我地都即刻港女mode上身,相機食先📸

餐廳好貼心會有張Instruction教我地食牛既次序😋🐂

2019-02-08
2019-01-07 4115 瀏覽
2018 快將完結,要總結今年的努力,當然要揀一間好的餐廳慰勞一下。立即就想到牛禪。這裡不論刺身和燒肉都用上上等的,每次來到都不會失望。近江和牛的餐牌每次都吸引到我,清楚解釋各部位特性。近江和牛盛宴師傅把近江牛的各個部位呈上,原來每一個部位的口感也不盡相同。先吃和牛舌,感覺較為爽口。近江牛頸脊,比牛舌較為腍身,牛味出眾。近江牛肩,脂肪的比例漸多,入口肉味很重。近江A5西冷和近江A5肉眼都超級好吃,除了牛味香濃之外,牛脂感亦剛剛好,好Juicy。近江牛腿上肉,這個部位較為韌,可慢慢咀嚼肉汁。五品刺身深海池魚刺身魚香十足,魚味較重。帶子刺身大隻又鮮甜。三文魚腩刺身比起一般的三文魚肥美得多。金目鯛刺身外層被炙過,入口充滿魚油香。日本響螺新鮮爽口。鵝肝多士食落香口,入口即溶,滿口鵝肝,加埋下面既脆多士,即使知道是非常邪惡也難以抗拒。芝士年糕白色小饅頭,外面是年糕,軟綿綿的,一口咬入去,有大量芝士湧出,芝味香濃。明太子玉子燒玉子入面包着明太子,玉子很滑,而且很Juicy。味醂魚乾硬硬地頗有咬口,配埋沙律醬食,非常開胃。吃過豐富的一餐,2019 要繼續努力了。
立即就想到牛禪。
這裡不論刺身和燒肉都用上上等的,每次來到都不會失望。
近江和牛的餐牌每次都吸引到我,清楚解釋各部位特性。
近江和牛盛宴
先吃和牛舌,感覺較為爽口。
近江牛頸脊,比牛舌較為腍身,牛味出眾。
近江牛肩,脂肪的比例漸多,入口肉味很重。
近江牛腿上肉,這個部位較為韌,可慢慢咀嚼肉汁。
深海池魚刺身
魚香十足,魚味較重。
帶子刺身
大隻又鮮甜。
三文魚腩刺身
比起一般的三文魚肥美得多。
金目鯛刺身
外層被炙過,入口充滿魚油香。
日本響螺
新鮮爽口。
明太子玉子燒
玉子入面包着明太子,玉子很滑,而且很Juicy。
味醂魚乾
硬硬地頗有咬口,配埋沙律醬食,非常開胃。

吃過豐富的一餐,2019 要繼續努力了。
2018-12-29
味醂魚乾
年尾食餐好是常識吧! 可惜朋友太難約,約左快兩個月才趕在年尾前吃到牛禪! 無錯,我地目標好明確, 一定一定一定要一齊去食牛禪~XD 無法啦,我地太愛吃牛,又太愛吃日本料理, 這間牛禪的牛肉質數非常高,同日本的有得揮~~~ 環境非常好~ 不知是否聖誕檔期大家都喜歡吃西餐, 這邊好舒服喔~不用同人逼,又可以慢慢食! 喂呀!快D同我成隻牛擺上檯,我要食晒佢! 呢度你點清酒,可以自選喜歡的清酒杯喔!! 我地點了 -小鼓 純米大吟釀 「路上有花 桃花」 我貪個名靚!XDXD 飲落好順滑,不會太濃,好岩女生! 主角未上場前,先來小吃。 三點前菜 $30 分別有海蜇、牛蒡漬及蒜頭,後兩者比較少見,很開胃! 和風野菜沙律 $68 一口芝士 $88 佐酒一流!剛炸好,仲會流心架! 多春白飯魚 $88 好肥美,好好食,又是配清酒的小食! 刺身五點:深海池魚 $168/份、帶子刺身 $108/份、三文魚腩刺身 $108/份、金目鯛刺身 $188/份 及 牡丹蝦 $78/隻 個人最愛大大隻啖啖肉的牡丹蝦!! 同埋金目鯛刺身,經過火灸,有種特別的魚香~~~ 刺身非常新鮮及甜美,是高檔飛機貨,跟
年尾食餐好是常識吧!
可惜朋友太難約,約左快兩個月才趕在年尾前吃到牛禪!
無錯,我地目標好明確,
一定一定一定要一齊去食牛禪~XD
無法啦,我地太愛吃牛,又太愛吃日本料理,
這間牛禪的牛肉質數非常高,同日本的有得揮~~~

環境非常好~
不知是否聖誕檔期大家都喜歡吃西餐,
這邊好舒服喔~不用同人逼,又可以慢慢食!

喂呀!快D同我成隻牛擺上檯,我要食晒佢!

呢度你點清酒,可以自選喜歡的清酒杯喔!!

小鼓 純米大吟釀 「路上有花 桃花」
我地點了 -小鼓 純米大吟釀 「路上有花 桃花」
我貪個名靚!XDXD
飲落好順滑,不會太濃,好岩女生!

三點前菜,海蜇、牛蒡漬及蒜頭
主角未上場前,先來小吃。
三點前菜 $30
分別有海蜇、牛蒡漬及蒜頭,後兩者比較少見,很開胃!

和風野菜沙律
和風野菜沙律 $68

一口芝士
一口芝士 $88
佐酒一流!剛炸好,仲會流心架!

多春白飯魚
多春白飯魚 $88
好肥美,好好食,又是配清酒的小食!

牡丹蝦,金目鯛刺身
個人最愛大大隻啖啖肉的牡丹蝦!!
同埋金目鯛刺身,經過火灸,有種特別的魚香~~~
刺身非常新鮮及甜美,是高檔飛機貨,跟放題當然不是同一質數啦!

海膽壽司 $108/2件
好好好好食!很甜很香的海膽!
(要是不用錢,我吃一打也可以喔!!!!!)

炸蝦天婦羅 $128
炸粉不厚,蝦新鮮,yummy!

極上和牛盛宴
好了,好了,終於來到主角出場~~~
極上和牛盛宴 $1580
一共有9款不同部位,重點,每一款雪花都靚到好似一幅畫咁!

未燒已經流晒口水⋯⋯
每一SET都會有吃的次序,由淡至濃去吃,
這才品嚐到真正的牛肉燒味!
最好是先吃 牛舌 > 尾龍扒 > 牛臀肉 > 牛腿上肉 > 牛外胸腹 > 牛肩 > 牛頸脊 > 小排 > 肉眼。

有3款醬油,個人覺得吃牛,基本上只要點少少海鹽就OK!
靚既牛,本身就已經好好食!
而蔬菜類就可以按個人喜歡點醬油啦~

牛舌
頭兩三款會比較薄身,可以快烤就食得!
喜歡牛肉的我,深深表示真係好好食呀~~~

尾龍扒
來到第二款,我忍唔住要叫碗白飯,
燒過的牛肉,發出來的油香,配白飯一流!!!

牛小排
和牛A5肉眼
極上和牛盛宴,去到最尾是A5肉眼,
好似好厚身,但燒完食落口,就好似溶左咁,
好軟腍,好好食!好香好重牛味!
而家已經好少食到重牛味的牛排了~~
我好想ENCORE呀!

下次我要食有優秀獎的近江牛!!!!!

PS: 店員服務超級好超級專業!值得一讚!
小鼓 純米大吟釀 「路上有花 桃花」
三點前菜,海蜇、牛蒡漬及蒜頭
和牛A5肉眼
  • 刺身五點
  • 海膽壽司
2018-12-27 1737 瀏覽
今年聖誕唔太凍,感覺冇以前咁有氣氛,不過都要約朋友聖誕食大餐,揀咗食燒肉,約埋成班朋友嚟到,一口氣叫咗好多種食物。店內寬敞都幾舒適,原來同隔離泰國菜同一個老闆,所以都可以叫泰國菜食,我哋就選擇咗飲泰式飲品同埋食泰式甜品。日本青蘋果蟹籽沙律 $98沙律新鮮爽口,蘋果味道香甜。明太子玉子燒 $128玉子很滑,裏面包着好豐富的明太子,沾上沙律醬好美味。五品刺身刺身總共選了五款:深海池魚、帶子刺身、三文魚腩刺身、金目鯛刺身及日本響螺全部都好新鮮,我最喜愛吃金目鯛,外層有微微火炙,入口油脂香濃。日本響螺爽口,而且帶子十分鮮甜。極上和牛盛宴(1.5板)$1,980/板按着次序吃,每個牛部位都有不同的口感。和牛舌很好吃,味道好爽口近江牛肉臀肉好香濃近江牛腿上肉部位脂肪較少,肉汁較為豐盛還有腿肉、近江牛肩,好Juicy近江牛頸脊質感腍身,牛肉味亦好強烈近江牛小排脂肪及油分很高,牛肉味濃郁西冷亦是我很愛吃的部位最後再吃牛肉眼令我好滿足鵝肝多士 $98(一份2件)鵝肝被煎得好香,併上多士減低油膩感。香芒椰汁糯米飯 $98在日本餐廳都能吃到泰式甜品,芒果好甜,配上椰汁糯米熱辣辣令人甜入心吃過聖誕大餐,大家再

日本青蘋果蟹籽沙律 $98
沙律新鮮爽口,蘋果味道香甜。

明太子玉子燒 $128
玉子很滑,裏面包着好豐富的明太子,沾上沙律醬好美味。

五品刺身
日本響螺爽口,而且帶子十分鮮甜。

極上和牛盛宴(1.5板)$1,980/板

按着次序吃,每個牛部位都有不同的口感。
和牛舌很好吃,味道好爽口

近江牛肉臀肉好香濃
近江牛腿上肉部位脂肪較少,肉汁較為豐盛
還有腿肉、近江牛肩,好Juicy
近江牛頸脊質感腍身,牛肉味亦好強烈

近江牛小排脂肪及油分很高,牛肉味濃郁
西冷亦是我很愛吃的部位

最後再吃牛肉眼
令我好滿足

鵝肝多士 $98(一份2件)
鵝肝被煎得好香,併上多士減低油膩感。

香芒椰汁糯米飯 $98

吃過聖誕大餐,大家再交換禮物,當晚氣氛很好,食物亦好令人滿意。
聖誕節
  • 極上和牛盛宴
2018-12-25 304 瀏覽
今天和同事一行6人來到這間近以江和牛為賣點的日本燒肉店了,這次試食這裡的九州和牛。未開始燒看到牛肉的脂肪很均勻的,看上去不錯。一開始店員介紹食法,由最淡味的牛舌開始吃,向濃味慢慢進發,可能是我平時比較多吃美國牛,感覺上這裡前5款都沒什麼牛味,到靠後的才慢慢嘗到味,口感在燒肉裡也算中上,肥瘦和部位都選得不錯,吃牛小排時能吃到外層的香脆的同時也嘗到裡面豐富的肉汁和油脂,牛肉總體來說5分滿分,有4分。另外小食炸雞軟骨炸出來外層一點也不鬆脆,炸白飯魚夠酥脆,但調味太咸,影響了魚本身的味道。另外價格不便宜,CP值低。總體來說推薦指數3顆星(5星滿)😶😏
2018-09-13