2018-01-29 6765 瀏覽
本來我是牛一日式放題火鍋的粉絲,但不忍受其辱,已下定決心不再光顧。朋友得知此事推薦我這家餐廳,這次來看看它能不能成為我的新寵兒。六款基本湯底供選擇,可加錢選擇甜醬油湯或棉花糖湯。雖然棉花糖湯很新奇,但我不太愛甜食,所以不會選擇需要加錢的湯底,於是又再選擇萬年常吃的蕃茄濃湯。其實很難遇到滿意的蕃茄湯底,最初牛一的是不錯,但後來越來越淡,近年吃過的都沒多少蕃茄鮮味,所以對這個蕃茄湯底沒有失望,它就跟平常的沒差。建議開吃前先自取大量蕃茄加進去,然而我老是吃到一半才想起來,因為每次都是吃到一半才終於抵受不了纖纖弱質的蕃茄湯底......日式放題火鍋通常主打吃肉,少有如這裡還提供海鮮放題,選擇了每位$288的極上美國牛小排+海鮮放題來個全面品評。挪威三文魚刺身屬於海鮮放題中的一員,個人正正愛好吃火鍋前先來一碟三文魚刺身,這家店是我目前去過之中咱一能滿足我這個需求,而且刺身質素是出乎意料的好,質感軟滑,鮮甜濃郁。按餐牌所示,左邊的牛肉是極上美國牛小排及美國牛肩肉,右邊則是特級美國豚腩肉及精選巴西雞腿肉。雖說是兩種牛肉,但是吃不出來有什麼分別,從照片上看更是豬牛難分,實情是左邊是豬肉,右邊是牛肉。豬
雖說是兩種牛肉,但是吃不出來有什麼分別,從照片上看更是豬牛難分,實情是左邊是豬肉,右邊是牛肉。豬牛質素不俗,肉味尚存,牛的質素比豬好,味道較突出,口感更嫩,但絕非極上質素,沒有令人喜出望外。
倒是雞肉有驚喜,新鮮飽滿,嫩滑多汁,比豬牛留下更深刻印象。
我們正正被安排坐在食物自取處的靠窗卡位,食盡地利!
未煮食物的選擇與其他同類餐廳所提供的差不多,該有的都有了,選擇足夠。比較新奇的食物有杞子麵與淮山麵,但胃容量有限,沒有品嚐任何飯麵。
這種腐皮應該是用在腐皮壽司那一種,吸滿蕃茄湯後不俗,不過一片起兩片止,沒有吸引得想多吃。
吸湯之物還有響鈴,不過這裡的響鈴完全不脆,沒有優於腐皮之處,單說吸湯倒不如用腐皮。
"膠"筒墨魚滑,一膠大概分成三口。
左邊是墨魚滑,一直覺得墨魚滑不及墨丸好吃,不及它爽口與有嚼頭,這裡的墨魚滑差不多也是這樣,但爽口感比一般明顯多一些,算是沒特色之中又有一點起色,哈。右邊是我很愛的麻糬魚腐,曾經它是我去牛一的一大原因,口感層次豐富,外層有嚼頭,內裡軟糯,口中最後落下一絲甜,現在這裡也有,從此對牛一再無牽掛。
南瓜鮮甜,煮軟後在口中輕輕一壓化成泥,甜味在舌頭散開來。
蟹柳質素跟一般的差不多,煮至半散狀態掛滿蕃茄湯,加上它本身偽造的鮮味,平凡中亦有其美味之處。
韓式年糕的質素沒問題,但是不滿於它呈片狀而非柱狀。片狀不耐煮,火鍋做法容易煮過頭令它過軟,失去它最大賣點的嚼頭,片狀適宜以炒法烹調。
不知道是雲耳本來不耐煮,還是這裡的雲耳質素不佳,口感軟到快糊掉似的,我受不住吐出來。
第一次吃冰菜,根莖口感爽到脆,比較像吃水果多於菜。它本身沒有很大味道,菜葉吸湯能力又挺強,味道被蕃茄湯主導,此菜勝在少吃新奇。
海鮮放題提供的火鍋食物中後段才開始吃,首先是日本魷魚,即八爪魚,外形非常適合作為拍照道具,獨自站得穩穩的,形態得宜,口感也不失道具的風範,粗糙得難以咬開......其實這在意料之中,八爪魚除了生吃或做成芝麻八爪魚,其他做法都逃不過口感粗糙一命,所以不是餐廳選用質素不好的八爪魚,而是本來就不應該拿八爪魚作為火鍋放題的一員.......
加設海鮮放題當然比單吃肉類放題昂貴,我是看上翡翠螺才花這些錢,可是嚴重警告遠離海鮮!遠離海鮮!這個翡翠螺煮過又煮依然掛着令人嘔心的黏液,更慘是沙超多,我在碟上把肉挖出來吃,沙子多得碟子都不能再用,只好換成碗,非常差!青口送來的時候已是半熟/全熟狀態,再放鍋裡煮令肉質更粗糙,鮮味早就流失。除了三文魚刺身,沒有海鮮值得另外花錢吃,即使蝦是正常,但也就是一般質素,不見鮮甜。
除了火鍋食物,餐廳另有提供不少即取即食的小吃,這家是我去過之中最多的。養生之人大可吃火鍋前先來個沙律打底,餐廳也提供不少壽司款式,如沒有加錢要海鮮放題又想吃三文魚,可享用自取處的三文魚壽司,不過很多小吃款式吃光了就換上另一款新的,看到自己喜歡的得趕快下手。
除了壽司還有日式冷盤,比如芝麻八爪魚、螺肉、海草,我只吃了芝麻八爪魚,質素不俗。這是吃了一半才拍照,原來的份量沒那麼少。
雖然春卷被熱燈照着,還是無法保留脆炸的口感。
咖哩、炒飯、白飯貌似已成為日式放題火鍋餐廳的常駐份子,太佔胃的食物我沒碰,不過倒是嚐了一口碗仔翅之類的食物,質素不太好,但我在街上遇過不少特地花錢買卻比它更差的的碗仔翅。醬料選擇有八種,不算多也不算少,但平常會用的都有了。
這裡沒有汽水機,而是放上兩櫃罐裝飲料,選擇對比同類餐廳算是不少,但是冷門款式居多,比如芬達只有提子味,卻沒有常見的橙汁味,所以大多都不會想喝,還好依然有可樂這個火鍋的最佳拍檔。
啤酒只有這個韓牌,味道偏苦,不喜歡。
甜點方面,當然少不了日式放題火鍋餐廳必備的乳酪雪糕機,這裡更有窩夫及一整櫃甜點,很多做成小小的糕點供選擇。雖然這是放題火鍋,但吃過的食物都沒有再下單或再自取,份量已經多得吃不下,所以98%小吃我都沒吃,甜品更是一件都沒碰到。其實自取小吃的款式一直更新,除了以上提及的,還有其他留意不來,這家餐廳的小吃款式應該是數一數二的多了,不過價錢也是我去過幾家之中最貴。最便宜的肉放題已經要$178,再上一個級別要多付$60,若要加海鮮放題又得再加錢。加錢要海鮮是合理,問題是除了三文魚刺身,其他海鮮的質素強差人意。以性價比來說,應該主攻最便宜的$178肉放題,雖然也談不上便宜,但這裡的小吃選擇特別多,服務不錯,店員自動詢問要不要加湯,也會積極收拾空了的碟子,限時將到會上前提醒,不像牛一的員工說都不說就用刻薄的嘴臉趕人。餐廳其中一邊帶窗戶,又在上層,可以俯瞰街景,感覺開揚舒適,我們更幸運地被安排坐在自取食物處的窗邊卡座,方便得不得了。若不是此行加了海鮮放題,我會給予好評,現在頂多是OK。
2018-01-24
  • 317
2018-01-29 1704 瀏覽
環境唔係好大, 抽風唔係幾好, 自助形式既打邊爐, 但係我地5個大人2個小朋友都只係俾一個爐我地真係好唔方便, 除左牛肉之外(都唔係話特別好食), 其他野食都唔好食, 好普通既港式火煱, 但係就話自己係日式, 最唔好就係得個半鐘可以食,OK~你寫明冇野好講, 但係明明有好多位冇人都要趕我地走, 得返半個鐘個時又唔提一提, 我地仲要岩岩攞完野食返來都未落就同我地講得要走, 浪費哂D野食, 仲要走過來熄我地個爐, 真係冇野好講, 而且D服務態度真係哀, 唔夠位叫佢攞多張椅子過來都好唔老脾咁, 真係唔明D人點會話好食同埋咁既服務都仲會去食。
2018-01-28
5 分鐘 (堂食)
2018-01-21 1593 瀏覽
星期六想係旺角搵食打邊爐,之前食過尖沙咀分店 ,今次試下旺角啦!火鍋有分唔同set,我地揀左$259個牛肉set,加多$45有海鮮任食(蝦,青口,螺,八爪魚)🍔食物: 4/5食物首推牛小排肉好新鮮,而且吾太厚,淥一淥就得,有肉味!另外有自助吧,除左火鍋配料,仲有小小前菜,炸春卷,碗仔翅,咖哩,炒飯,甜品,雪糕,waffle同自己整綿花糖🍡👧🏻服務: 5/5服務真係好好,收野快手,會主動問需吾需要追加,自助吧亦都refill 得好快👍🏻🍴環境: 4.5/5以放題店黎講,座位都係以卡位為主,所以坐得好舒服,但係有限時90分鐘⏱豬骨湯底:環境乾淨,寬敞

🍔食物: 4/5
食物首推牛小排肉好新鮮,而且吾太厚,淥一淥就得,有肉味!

👧🏻服務: 5/5

🍴環境: 4.5/5

豬骨湯底:

環境乾淨,寬敞

2018-01-20
2017-12-17 3257 瀏覽
食物及員工服務態度簡直喺極品已列入黑名單,永遠唔會再幫襯詳細情況都費事打,如果唔喺有粗口嘅文章唔post得上嚟,我一定會粗口成章款式少,叫咩湯底都好,要加湯時就冚辦爛都加哂清湯👍👍食咁多間邊爐放題喺依間先咁極品
食物及員工服務態度簡直喺極品
已列入黑名單,永遠唔會再幫襯
2017-12-14 3045 瀏覽
可能旺角實在太多選擇, 就算星期六既下午, 牛氣都唔洗等位, 2位即入午市同晚市一樣食90分鐘, 感覺上午市個價抵勁多揀左美國牛小排果set, 牛香肉滑符合理想反而最驚喜係個咖哩牛腩飯日式甜咖哩, 牛腩夠稔但不失牛味, 配埋珍珠米口感一流

午市同晚市一樣食90分鐘, 感覺上午市個價抵勁多

揀左美國牛小排果set, 牛香肉滑符合理想
反而最驚喜係個咖哩牛腩飯
日式甜咖哩, 牛腩夠稔但不失牛味, 配埋珍珠米口感一流
2017-12-14 2110 瀏覽
之前仲係學生果陣成日都會食呢間,因為抵食又夠飽,相隔幾年,同朋友再去食,勁失望囉。我地叫左個特選和牛餐,318蚊一個人。一如既往,叫返最愛噶辛辣泡菜湯底,但一d都唔辣,仲越食越無味。d肉上碟後,望落都唔錯。但一試,就勁失望。所謂噶和牛,其實食落只係比一般牛多左d脂肪,只不過涮左幾下,係仲帶有小小粉紅噶情況下,都鞋到一個點,而且無牛味,朋友話直頭係肥牛級數,但收和牛價錢。雞肉就不流都係麻麻地噶拉,豚肉就不過不失啦,比較下算係好噶。海鮮方面,青口反而幾肥美,蝦都ok,大隻得離肉質算實,唔會霉。三文魚刺身係散噶,食左一兩舊就無食啦。配菜其實同幾年前無麼大分別,但質素都算唔錯,朋友話配菜仲出色過主菜。
我地叫左個特選和牛餐,318蚊一個人。

2017-12-10 1914 瀏覽
想食牛氣好耐啦 但一直都冇時間 朋友約食lunch 突然間諗起牛氣所以就提議左食呢間我地十二點差唔多一點到 本身驚要等位 點知直接walk in 唔使等可能因為係lunch既關係有60分鐘同90分鐘放題揀 但係因為驚60分鐘唔夠食 所以揀咗90分鐘既美國牛肩肉放題 豬牛雞都有得食個人認為牛係最好食嘅 雖然好似講緊廢話 但真係好有牛味 誠意推薦牛豬同雞都唔錯 唔會覺得’鞋’不過食晒啲雞肉先記得要影相不過肉類真係食得唔多 淨係加左一轉牛同豬仲要唔夠一個鐘就已經覺得飽 可能因為係lunch嘅關係 同埋出面都幾多蔬菜同丸揀 搞到好飽肚 同埋即刻後悔冇揀到60分鐘嘅放題總括來講係值得推薦嘅放題火鍋 豬骨湯湯底唔錯 肉類唔錯 其他蔬菜同丸都過得去埋單167一位
可能因為係lunch既關係

不過肉類真係食得唔多 淨係加左一轉牛同豬
搞到好飽肚 同埋即刻後悔冇揀到60分鐘嘅放題

埋單167一位

2017-12-06 1570 瀏覽
第一次食呢間 選左澳洲和牛+海鮮 做緊九折優惠 和牛牛味很濃 海鮮有大蝦青口魷魚同螺 都幾新鮮 特別啲蝦隻隻都好大隻 like佢個page仲有雪糕送侍應服務幾好時不時會幫你換碟 會主動問你追唔追加牛/海鮮
侍應服務幾好時不時會幫你換碟 會主動問你追唔追加牛/海鮮
2017-11-25 1629 瀏覽
個半鐘時間其實真係唔多夠,連甜品都無時間食就要急急腳走人。揀左$288牛小排、雞肉同豬任食,牛小排第一份係最靚,第二份偏肥。雖然係任叫但實際只叫了一轉牛就已經飽飽地無再叫了,因為係出面任拎既食物質素非常唔錯,特別推介:黑墨魚丸、拉麵、台灣香腸,淨係食依幾款都食到飽😂。不過飲品款式太少有點兒失望😞。當仲有半小時既時候,每隔15分鐘就會有人行埋你提你,最後10分鐘直頭5分鐘埋黎一次,食得非常唔過癮。
2017-11-24
2017-10-22 4233 瀏覽
今日臨時臨急 同兩個小朋友 一班人 去搵食, 咁嘅環境小朋友話事, 佢話要食shabu shabu咁我哋就揀咗落旺角 試一試佢, 比一般Shabu shabu 出色, 牛肉豬肉任食 蔬菜任攞 甜品軟雪糕仲有一個好特別嘅 自己手製棉花糖, 當然小朋友就係畀棉花糖所吸引啦牛肉 新鮮有牛味 比出面一般嘅放題好食 豬肉略嫌鞋咗少少, 蔬菜選擇亦都有好多, 丸嘅種類亦都比出面嘅放題多, overall嚟講 200蚊一位 我覺得算係物超所值, 飲品啤酒亦都係任飲 我自己本人就推介樂天嘅蘋果梳打

2017-10-21
2017-10-15 3369 瀏覽
坐得舒服  環境舒適平時係旺角都經過都見好多人食,撞岩近日秋風起,就食下火鍋放題,一開頭見尼間都多人,令左飛就去其他火鍋店睇下有無位,最後都係尼反尼間食我地最後叫左最便哦個set(牛豬雞),雖然職員介紹我地食貴少少既,因為肉質點令點好,但覺得都係差吾多啦,所以都係要原本哦個,但尼到每碟(牛豬)肉色澤都好令,雞就略嫌有點兒遜色,湯就叫左味噌湯出面既配料,雖然吾多,但無諗過禁好食,如台灣腸墨汁丸,另外熟食配料都多,壽司火腿沙律甜品而且店面乾淨,坐得舒服,員工有禮,完全期待下次再尼食令肉
坐得舒服  環境舒適

而且店面乾淨,坐得舒服,員工有禮,完全期待下次再尼食令肉
2017-09-02 5511 瀏覽
其實我都幾鍾意打邊爐,所以今日決定試吓牛氣放題,約左個朋友,預先已book枱,所以唔駛等就入得啦✌🏻✌🏻,入到去個環境都可以,都坐得好舒服,服務員都好有禮貌,揀咗美國牛小排加海鮮放題,個牛肉真係OK嘅,海鮮亦都唔差,另外仲有出邊有好多野食比你選擇,有雪糕同沙律都係我like既😝😝,其實佢有幾個價錢俾你選擇,如果唔食海鮮,可以揀一個平啲嘅,值得一試
the buffet section is clean and organize. i ordered the basic kind of beef here and the quality is surprisingly good! the soft serve are not the one we used to have in other hotpot beef buffet places(which is too sweet and watery), the one here is creamy! green tea and vanilla~ yum!!

牛肩肉
cooked
2017-08-12
  • 嚴選美國牛肩肉
2017-08-09 3813 瀏覽
今日好攰唔想煮飯所以決定出去食~ 七點半前埋單每位平50蚊掋! 叫咗三文魚味噌湯底• 雖然佢冇三文魚味 ,不過好在唔係好咸, 叫咗最平嗰隻牛肉, 頭嗰一兩碟都好靚, 之後嗰啲好難咬, 不過178蚊 仲有咁多其他嘢食, 係掋既
懷孕期間真係有好多東西要戒口,不過也不阻要去打邊爐的決心。都有一段時間無來牛氣,餐牌多左包含海鮮的套餐,現在只有聽住先,生完有機會再試。店員好細心,重建議那款湯底啱我,最終選擇了鴛鴦鍋,我食蕃茄,朋友們食豬骨,各取所好。店員重介紹我們食小肉排的套餐,試完又真的不錯呀,係比最平那個餐貴少少,但每次俾的小肉排都好好味!晚餐最後,一定要食個甜品先完滿的,所以我參加左店內的宣傳,LIKE 牛氣 FB, 分享一張相,就有 MOVENPICK 雪糕食,啱晒唔食得軟雪糕的我
懷孕期間真係有好多東西要戒口,不過也不阻要去打邊爐的決心。

3 分鐘 (堂食)