2017-06-18 603 瀏覽
依個集團的不同餐廳我都食過幾次特別欣賞buffet 的水準由好耐以前恆隆中心到現在搬去世貿中心都encore 多次因此對太古餐廳推出的Semi-Buffet 有一定的期待 行完街無咩做於試就去試下當時大約晚上6時,由於時間尚早因此無訂枱都即刻有位. 環看周圍除左卡位比較舒服之外,枱與枱之間距離好近只有椅後的空間可以通過. 枱的面積亦不大主菜及buffet碟不能同時擺放. 沙律選擇都多各款味道都不錯另外有cold cut 幾次出去取食物時cold cut都不同款的,可能display食物的位置實在太少,工作人員都密密手refill 食物,什菌湯好味,甜品就較遜色生果亦只有西瓜 . 最令我倆失望是主菜 從最便宜的意粉到龍蝦牛扒等同的選擇都包括沙律吧,甜品吧,餐湯及餐茶. 我地想試幾樣野因此叫左,燒春雞+豬肋骨及龍蝦+西冷.老實講我覺的同花園餐廳差不多,燒春雞無咩味,豬肋骨太咸,龍蝦肉上面芝士太少粉太多沒有菇菌香肉很少,牛扒很少一塊不太熱汁很咸,薯蓉不幼滑,配菜的法邊豆太黃. 食完回家很口渴,我明白由百多元到差不多3百元的主菜重有任食沙律同甜品應該是差不多質數.是我太天真了,下次都係俾多

位.

食完回家很口渴,我明白由百多元到差不多3百元的主菜重有任食沙律同甜品應該是差不多質數.是我太天真了,下次都係俾多幾百蚊食返佢個Buffet 算啦.
2017-06-09 534 瀏覽
康怡廣場餐廳非常之多, 中西日韓等各式食店都應有盡有, 不過一到放Lunch時間都係供不應求, 間間都排滿趕食飯嘅人, 我地都唔例外。😌不過今次我地有老細一齊食, 可以慢慢食都唔遲😋康怡呢間 Mr Steak午餐同銅鑼灣果間唔同, 呢邊Lunch唔係Buffet, 只係點一個Main course再任攞沙律, 甜品嘅Semi Buffet, 咁當然價錢亦比較便宜啦😀點唔同主菜價錢都唔同, 最平$100至最貴都係$200左右, 主菜味道唔錯, 沙律亦都新鮮, 不過甜品冇乜特別, 性價比都幾高, 不過人比較多, 排到攞沙律都排得耐。

2017-06-05 16783 瀏覽
適逢母親大人一年一度生日就帶佢嚟呢度食自助晚餐估唔到都幾抵半自助晚餐可以自由選擇沙律甜品飲品餐湯同埋主菜主菜選擇十分之多如果唔想食牛扒嘅 亦都有好多其他選擇架雖然只係閒日黎但眼見已經座無虛席 相信食物質素應該唔錯沙律吧有驚喜 有別於一般普通蔬菜沙律 比較有特色我個人最鍾意就係呢一個烤香草什菌沙律同埋南瓜沙律主菜我就揀咗澳洲天然肉眼扒足足8安士 分量十足而且肉質非常鮮嫩又多肉汁 調味加左玉桂粉 非常特別!好食媽咪就揀咗烤鱈魚柳配韓式芝士焗薯鍋芝士相當澎湃 配以魚柳食感覺都唔錯薯仔香軟可口 而爸爸嘅就揀咗法國春雞同埋秘製醬汁烤free range 豬rib燒春雞肉質實在太嫩滑喇!而且肉味好香就咁以簡單嘅香草配以秘製醬汁美味可口Rib用上傳統燒烤醬非常惹味再配上香滑薯蓉 好味又飽肚! 甜品方面亦都精緻多選擇味道都唔錯 特別係呢一個果批! 整體來講超滿意!
適逢母親大人一年一度生日

薯仔香軟可口

燒春雞肉質實在太嫩滑喇!而且肉味好香
就咁以簡單嘅香草配以秘製醬汁美味可口
Rib用上傳統燒烤醬非常惹味
再配上香滑薯蓉 好味又飽肚!

甜品方面亦都精緻多選擇
味道都唔錯 特別係呢一個果批!

整體來講超滿意!

2017-05-24 780 瀏覽
以前試過MR STEAK係CWB FASHION WALK果間既半自助午餐, 果時既BUFFET係好正好正, 相比起今日係太古呢間食既就差得遠了,不過今時今日既物價,再比較埋價錢同時段, $138起食餐半自助晚餐係好抵好抵 !!環境講真係超一流, 窗口位係卡位, 望住街道食飯其實都係種樂趣, 有一種去左外國既FEEL未入去已經可能見到佢長長既BUFFET AREA,有十幾款沙律, 一款「蕃茄海鮮忌廉湯」,以及幾款甜品全部自助形式供應。除左自助區,其實佢仲可以優惠價$98換半打生蠔, $16.X一隻其實係好抵,食落好甜, 肉質爽口 唯獨蠔比較細隻主菜有好多選擇, 平平地就咁炒個意粉仔, 貴少少有雞卷、鐵板漢堡扒.....想食肉,最抵食係雜扒拼盤, $198有齊牛羊雞叫得牛扒先生, 當然出名牛扒, 有普通煎肉眼、西冷, 又有特色火焰西冷等等...火焰西冷大家要留意, 侍應話因此烹調方法, 所以冇得揀成熟, 佢話通常出黎有7成,不過切左出黎睇其實已經全熟....全熟可能會好老好乾好鞋, 不過佢呢份西冷相反乾得黎唔算鞋, 而係有少少慢煮感覺, 肉質有咬口, 筋位好有牛展FEEL可以一試,但係再

唯獨蠔比較細隻
半打生蠔

釀雞卷配雜菌飯

想食肉,最抵食係雜扒拼盤, $198有齊牛羊雞
雜扒拼盤 - 羊扒、西冷、燒雞

可以一試,但係再食就唔會再揀呢款
火焰厚切西冷

最後就係甜品, 好得意係將早餐同下午茶先出現既SCONE放埋上去, 開心竟然有豆腐花同麵包布丁
檸檬撻夠晒酸, 泡芙淋左....
檸檬撻

忌廉泡芙

大家食嫌左自助餐或者放題, 想唔洗咩都要點或者自己拎的話, 平平地呢度係個好好既選擇
2017-05-18
2017-05-21 570 瀏覽
用138半自助餐招來,原來只有濶條面是138,想吃牛扒,最便宜的是西冷,惠178元。是晚叫了4個牛扒餐,2個粉面餐,全部都不好吃。意粉太淡,濶條面未煮透。西冷牛扒沒有肉味,有點像煲完湯的瘦肉,2個肉眼扒七成熟和五成熟係一樣熟。全部都係切都切唔開,稍為好一點的是厚切牛扒,總算切得開。到餐飲仲搞笑,5杯凍飲沒有糖水,一杯熱咖啡,沒有匙羹沒有奶,要仲樣問waiter拿。問了拿糖水,只送了一小壼來,再問一下,是否5人一起用一小壺糖水,他居然答是。最後我一個人都用了半壺,要問侍應多拿了2壼才夠。自助吧的食物尚算可以,只是賣相麻麻,可能因為是星期日,有點亂髒髒的感覺,地面也是黏黏的,整間店舖給人的感覺都是污糟邋遢的,令人很不開胃。
。全部都係切都切唔開,稍為好一點的是厚切牛扒,總算切得開

。最後我一個人都用了半壺,要問侍應多拿了2壼才夠。
2017-05-21
5 分鐘 (堂食)
2017-05-15 428 瀏覽
今晩同媽咪慶祝母親節,一家五口到Mr steak 慶祝下!今次小弟第一次食,食過半自助套餐啦。沙拉Bar 都可以,選擇可以接受,味道不錯!心想:大家比幾夠水,任食沙拉,餐湯和甜品,重想點吖!這些都不是問題!最大問題系個主菜,我叫塊西冷五成熟,你比我七成熟都接受!最慘係塊扒系「微暖」接近凍,order 左唔夠五分鐘,塊扒已經上枱!我心想:你班廚房佬100%一定系先煮熟左塊扒,收到order , 求其煎兩下就掟出來!完全沒有誠意 希望你地改善下!另外要贊班服務生 ,效率很好
希望你地改善下!另外要贊班服務生 ,效率很好

2017-05-02 481 瀏覽
朋友介紹我嚟試佢哋嘅龍蝦晚餐, buy1get1, 一直未碰啱晚上時間路过太古,今日先試下tea set先。環境尚算舒適, 店內沒太多人。我order了蕃茄湯通粉, 昆布蘭豬肉腸, 北海道牛乳炒蛋, 甜餐包set, 份量比較少, 但索價$48, 食物媲美快餐大XX。晚市龍蝦餐索價$498, 未必會再試了。

晚市龍蝦餐索價$498, 未必會再試了。
2017-05-02
2017-04-27 454 瀏覽
簡單黎講,其實係普通一個雞飯,啲雞好"鞋",食落去係白切雞嘅味道,可能係我唔識欣賞,又話燴雞卷,都唔燴左啲乜; 野菌飯無野菌,有幾粒提子乾。肉眼扒5成熟,無乜味。值得讚嘅係湯同甜品都幾好食嘅,但係主菜咁嘅質素,唔會再幫襯。

肉眼扒5成熟,無乜味。

2017-04-24 741 瀏覽
午餐有普通set menu, 6-7x 有交易, 仲有另一款貴點, 係包埋自助沙律甜品吧既, 任君選擇。 沙律吧食物較豐富, 門口直入有一張大長枱, 上面有唔同款的沙律, 火腿, 冷盤咁, 主要有沙律菜, 薯仔沙律, 紅腰豆, 腸仔芝士, 火腿, 蜜桃鴨胸, 炒野菌, 日式醬汁豆腐沙律, 螺肉, 香草烤南瓜等等, 選擇都好多, 全部都好好味。甜品吧就只有一張枱仔, 有豆腐花, 啫喱糖, apple pie, 抹茶mousse, 同2 至 3款cake 咁, 雖然食物選擇較少, 但味道都ok。豆腐花夠滑, 抹茶mousse 都好重抹茶味, lemon tart 都好正, 夠酸同檸檬香, 朱古力批的餡都好香好滑。來到正餐, 都有好似6至7款可以揀, 價錢按唔同食物相差几十蚊度。我地揀左辣肉腸長通粉, 豬柳伴糖漬蘋果, 煎三文魚扒跟干邑胡椒汁, 同埋雜扒(西冷+羊架+腸仔)。辣肉腸長通粉冇咩特別, 味道普通, 連相都唔記得影ar 豬柳伴糖漬蘋果 – 雖然冇咩汁, 以為會好干身, 但食落一點都唔會鞋同干, 個豬柳好juicy, 點肉好嫩, 糖漬蘋果就冇咩特別, 本來仲以為會係一塊塊, 原來係切

自助沙律

辣肉腸長通粉冇咩特別, 味道普通, 連相都唔記得影ar
豬柳伴糖漬蘋果
豬柳伴糖漬蘋果 – 雖然冇咩汁, 以為會好干身, 但食落一點都唔會鞋同干, 個豬柳好juicy, 點肉好嫩, 糖漬蘋果就冇咩特別, 本來仲以為會係一塊塊, 原來係切到細細粒伴碟咁,少少甜甜地, 食唔出係蘋果
煎三文魚扒跟干邑胡椒汁
煎三文魚扒跟干邑胡椒汁 – 三文魚扒煎得好香, 個皮仲有少少脆, 點肉好嫩, 個干邑胡椒汁都好特別, 有點似白汁咁, 但帶少少酒香, 薯蓉味道唔會太重, 清清地咁都几好味
雜扒(西冷+羊架+腸仔)
雜扒 – 個西冷都煎得唔錯, 羊架亦都好好唔會羶, 啱晒怕食羊羶味的人, 腸仔都好味。侍應小姐仲會攞盤sauce 過來問你想要咩, 落几多, 服務態度好好ar

總括來講, 雖然佢半自助LUNCH 最平個個餐都要$98, 但沙律吧個質素都OK, 限時個半鐘, 食完個沙律吧都飽飽地, 都算抵食ge。 佢12點開始午餐時間, 但如果人多就最好提早少少去MARK 左位先, 12點就可以等安排入坐la, 因為12點先去就好多人排隊ga la
2017-04-23
煎三文魚扒跟干邑胡椒汁
2017-04-22 569 瀏覽
一家人食個飯,咁叫三個晚餐set,叫左西冷牛扒,意粉,飯,咁我到話六成熟,佢話我地公司得七成提供,差過花園餐廳啦。唔好話自己牛扒先生啦,前菜唔好講啦,沙律凍正常,但係田螺係凍。泥到有啲黃色既嘢係牛扒上面,我一食酸嫁喎!我問侍應係咩啦!佢話香草牛油喎!吓唔係掛!算啦,轉過塊啦,無果黃色既嘢,咪變左塊凍既牛扒同五成到無既。唔價錢既問題係質素問題!一間公司有十多間分店,但係要其他分店無啲啲問題。下次會去翻其他分店。
2017-03-25 1309 瀏覽
雪菜肉絲米,話比客聽雪菜肉絲米,但今天冇肉絲,仲要大聲問你介吾介意,不用問也知,直接告訴客人當天沒有此選擇不是更好嗎?經理不斷於容人面前呼喝員工,不要以為你緊張生意就是對客的服務,客人付錢是買食物品質,服務態度,舒適環境和氣勲,客人嚟吾喺受你氣,睇住你鬧d靚,攪到人人想快d走,吾想受氣,更不要說享受食物同環境,雖然價錢高荼餐廳小小而已,茶餐廳的服務都比你好,真應該檢討吓,尤其是趕客的經理或老細,吾落埸可能更好。以後也不想再來。
2017-03-02 1721 瀏覽
放假瞓過頭,幸好到12點半被好友電話叫醒, 他們已經在Mr.steak找左位, 今天試semi lunch buffet 正值聖誕, 一入門口就見到大大間由餅乾,糖果整成嘅屋, 一路行入座位,見到櫃上全是各式的前菜同甜品, 食物同餐具顏色豐富還有泰式鳳爪食朋友們已經坐左卡位上, 等著我這個懶人, 真的不好意思, 坐椅軟硬適中, 還有街景看, 看到叮叮埋站朋友即說“快點點菜啦!前菜甜品自己出去攞,包茶, 咖啡”他們點左烤羊扒, 香煎肉眼扒我看完menu後決定點藍青口香汁意粉烤羊扒:煎得外脆肉嫰,伴菜爽脆, 薯條外脆內軟, 醬汁味濃 香煎肉眼扒:份量大, 不過煎得太熟, 口感唔好藍青口白汁意粉:藍青口肉嫰,白汁味濃,菇雜菜同意粉軟硬適中各式各樣的甜品, 味道不錯包嘅飲品

還有泰式鳳爪食
朋友們已經坐左卡位上, 等著我這個懶人, 真的不好意思
, 坐椅軟硬適中, 還有街景看, 看到叮叮埋站

朋友即說“快點點菜啦!前菜甜品自己出去攞,包茶, 咖啡”
他們點左烤羊扒, 香煎肉眼扒
我看完menu後決定點藍青口香汁意粉

烤羊扒:煎得外脆肉嫰,伴菜爽脆, 薯條外脆內軟, 醬汁味濃
烤羊扒

香煎肉眼扒:份量大, 不過煎得太熟, 口感唔好
香煎肉眼扒
藍青口白汁意粉:
藍青口肉嫰,白汁味濃,菇雜菜同意粉軟硬適中
藍青口香汁意粉
各式各樣的甜品
, 味道不錯
包嘅飲品
烤羊扒
香煎肉眼扒
藍青口香汁意粉
2017-02-17 1339 瀏覽
今次有人請我食lunch,semi buffet狂食。主菜要了天使麵 但menu寫海鮮龍蝦,但只有扇具,龍蝦你在哪? 唔太鍾意個紫洋蔥生,食完有口氣同辛辣。有南瓜湯,甜甜地天然又滑。麵包就乾身左啦甜品係次次令我著迷。個日有cream burlee,勁正,蛋香十足又滑身。
今次有人請我食lunch,semi buffet狂食。
有南瓜湯,甜甜地天然又滑。麵包就乾身左啦
2017-02-04 1128 瀏覽
原來中午有semi lunch,百幾蚊有主菜,沙律甜品任食好多款款都好味,有沙律菜同自選醬,亦都有撈好的。個泰式生菜酸甜爽口勁開胃,又有炒雜菇等等。紅腰豆蜜桃都好食。仲有麵包都餐湯都係出面任添。甜品不停refill仲有會唔同,除左jelly,中式豆腐花,個焗麵包budding都好正,酥皮夠牛油香,中間勁多果肉同合桃花生,仲帶肉桂香。
原來中午有semi lunch,百幾蚊有主菜,沙律甜品任食

仲有麵包都餐湯都係出面任添。

2017-01-26 1116 瀏覽
早前buffet出事過幾次,心想有危必有機,令到中午唔洗等位了。Lunch幾抵架,仲有semi buffet lunch,salad dessert 任食。沙律選擇多而且味道不俗,喜歡沙律要必點。主菜選了輕宜點的南瓜risotto,想主力quota讓是留比甜品。味道比較甜,覺得個主菜一般乍。甜品有豆腐花,jelly,涼粉同一小口的多糕等,味道也是ok
沙律選擇多而且味道不俗,喜歡沙律要必點。