2019-04-26
每次經過見到都要排隊等位 所以每次都話下次先試。今日咁岩諗緊dinner食咩 而又冇人排隊 一心就決意今日試啦😆👍正席行去門口睇個餐牌既時候 員工好有禮貌示意餐廳裡面有位 唔洗等 於是就即刻入座兩位。坐底左睇緊餐牌既時候 已經聽到另一位女待應同客人表示 今日加拿大海膽冇貨 會用上我韓國/日本貨源補上。睇完餐牌 友人order 一個火焰盛丼 我就order一個三色海膽盛丼。心想即制既食物都要耐心比少少時間等候 而且餐廳都開始愈來愈多客人。而好快友人order既火焰盛丼比想像中時間還快要到 接著就來了飲品 他們是用紙飲管的👍。我在等候的時間心想 接著就應該會到 過了十分鐘 左右旁邊剛入座的兩檯客人都已經選好 而且其他檯比我還遲點餐的都已經食緊。於是友人都覺得要追查一下 問第一個在旁set檯的侍應生,佢回應‘’整緊嫁啦‘’ 咁我心想應該佢地都知情有很多客人等三色海膽丼等左好耐 但中途一直留意他沒有進任何跟進既動作。然而再過十分鐘 都未有野食 再三追問 幫我地落單果份女同事可能會漏單 都沒有答案。她只有立即同in charge講 先見到有人去廚房跟進 話雖如此 但其實食物都沒有上到檯 再過十分
睇完餐牌 友人order 一個火焰盛丼 我就order一個三色海膽盛丼。心想即制既食物都要耐心比少少時間等候 而且餐廳都開始愈來愈多客人。而好快友人order既火焰盛丼比想像中時間還快要到 接著就來了飲品 他們是用紙飲管的👍。我在等候的時間心想 接著就應該會到 過了十分鐘 左右旁邊剛入座的兩檯客人都已經選好 而且其他檯比我還遲點餐的都已經食緊。於是友人都覺得要追查一下 問第一個在旁set檯的侍應生,佢回應‘’整緊嫁啦‘’ 咁我心想應該佢地都知情有很多客人等三色海膽丼等左好耐 但中途一直留意他沒有進任何跟進既動作。然而再過十分鐘 都未有野食 再三追問 幫我地落單果份女同事可能會漏單 都沒有答案。她只有立即同in charge講 先見到有人去廚房跟進 話雖如此 但其實食物都沒有上到檯 再過十分鐘 開始燥底 問另一位同事到底咩一回事 他就只有草草了事說一分鐘就有。但所有同事都沒有一句sorry/解釋原因。友人的火焰盛丼一早都到了 放20分鐘。睇番張單 20:12落單 20:44分才等到我的海膽丼!😠
員工除了接應門外客人等候 更應該留意客人需要 提高警惕 是否上齊order給客人。客人提出疑問時 有沒有真正正視?有沒有給客人答覆?即使入座時不用等候 入座候service都不應如此 即使到埋單in charge都仍然是那副 食完埋單 多謝幾錢的樣子 😐食物冇問題質素都可以 但試過就沒下一次😌
火焰盛丼, 三色海膽盛丼