1K
2019-11-03 65 瀏覽
旺角「爆丼屋」出名人氣十分旺,,無時無限都有人龍,而且食物外型又夠爆,海膽及魚生刺身層層疊疊, 堆砌出一座高山,性價比高並且鮮味無比,打卡都一流。近日發現他們推出了「仙氣丼」,個名已經吸引,原來是夏季新出限量限定食品,每天供應有限。宣傳單上寫上「不思議/大謎題」,我的好奇心促使下,走進餐廳感受一番。這個「煙燻海膽帆立貝丼」$268,職員送上桌上是用透明玻璃瓶蓋上,看到裡面是煙霧彌漫,十分蒙糊,馬上令心情期待又興奮。 揭開蓋後,散發出漸漸蘋果木及櫻桃木香味, 煙霧四周飄散,又如仙氣般,當煙霧散去,眼前看見滿滿的帆立貝及海膽,真得很美啊~單看賣相已經不得了,當開始進食時,用筷子夾起帆立貝,用匙羹裝起一點飯再放上帆立貝一起進食,味道真是不可思議,鮮、甜、香、甘、口感豐富,原來飯也不簡單,是用了赤醋飯及加了鵝肝,超美味,好食到停不了口,加上海膽的甘鮮味,實在有一種幸福的感覺。驚喜停不了,當我食到飯的中段,裡面埋藏了兩隻鮑魚,質感彈溜,味道不錯,水準十足。果然這個限定食物,可以用不思議及大謎題來形象,我十分認同。有朋友不吃魚冷食物,他們照顧到這些客戶,還有熟食的剛新推出「慢煮西班牙黑毛豬肋骨丼」

有朋友不吃魚冷食物,他們照顧到這些客戶,還有熟食的剛新推出「慢煮西班牙黑毛豬肋骨丼」,一排排長型的黑毛豬肋骨放在碗上, 有氣勢之餘,造型澎湃。做法是200度慢煮再塗上日式竹炭燒汁,肉質腍嫩,肉香可口。食肉獸不可錯過,包你食過返尋味,大推!

2019-11-02 64 瀏覽
今天和朋友去試吃了爆丼屋我要的是海膽飯,海膽迷的朋友們不要錯過真的是超級無敵多料,裡面加了流心鵪鶉蛋,吃起來回味無窮雖然$298一份,但滿滿的一碗你真的會填飽你的胃,我真是太愛了,吃完一碗也不覺得少,撐到不行。還有就是炸魷魚鬚,一份也才$20多 ,點上醬料,巨好吃特別酥脆彈牙。我朋友的那份三文魚丼超級划算 $100多就有一大碗。而且混合了好多魚生,很有滿足感一碗爆滿,價錢也太正了吧,推薦大家去試試,又平價又好吃
今天和朋友去試吃了爆丼屋
我要的是海膽飯,海膽迷的朋友們不要錯過
真的是超級無敵多料,裡面加了流心鵪鶉蛋,吃起來回味無窮
一碗爆滿,價錢也太正了吧,推薦大家去試試,又平價又好吃

2019-07-10
30 分鐘 (堂食)
2019-11-01 121 瀏覽
呢間爆丼屋都幾出名,出名大大份啲魚生多到瀉出嚟咁滯!早幾日慕名而來,叫咗個火炙丼。份量又唔係真係好多,每份三舊左右,飯就真係好多,如果要來送飯分量真係唔係好夠。$145呢個價錢可以係其他日本餐廳食到質素幾高嘅魚生飯!真係有少少失望。而且味道真係唔係好特別,魚生亦都唔覺得特別新鮮。同行朋友叫咗個三文魚丼,亦都唔見得份量好多,三文魚亦都唔算做質量非常好。以呢個價錢來講都幾普通,應該就唔會再有下次啦。。。
呢間爆丼屋都幾出名,出名大大份啲魚生多到瀉出嚟咁滯!

2019-11-01 40 瀏覽
行過旺角,還會見到這家丼屋非常多人今日在Broadway 看完電影,食個早飯,剛好見到排隊的人不多.餐廳內環境很有氣氛我在偷看別人在食什麼,都是超多材料的客人以年輕人為主,加上播著新潮的韓文歌,very energetic!.在椅子上看過有個神秘的 「煙燻丼」,好吧就一試!以一個玻璃罩蓋著,入面煙霧瀰漫一打開,嘩surprise!有超多帶子及爆多海膽的!帶子及海膽都十分鮮甜,很新鮮沒有腥味下面的飯也有驚喜,有鮑魚仔!十分豐富的刺身丼呢!.慢煮西班牙黑毛豬肋骨丼豬肋骨比我手掌還要大果然是西班牙黑毛豬,沒有平時食豬肉的膻味煮得很香很淋身,大滿足!.附上的湯也是很足料的有牛肉粒等材料.無論是視覺、味覺,都是100分呢!
行過旺角,還會見到這家丼屋非常多人
餐廳內環境很有氣氛
我在偷看別人在食什麼,都是超多材料的

在椅子上看過有個神秘的 「煙燻丼」,好吧就一試!

以一個玻璃罩蓋著,入面煙霧瀰漫

一打開,嘩surprise!
有超多帶子及爆多海膽的!

帶子及海膽都十分鮮甜,很新鮮沒有腥味
下面的飯也有驚喜,有鮑魚仔!

十分豐富的刺身丼呢!
慢煮西班牙黑毛豬肋骨丼
豬肋骨比我手掌還要大

果然是西班牙黑毛豬,沒有平時食豬肉的膻味

煮得很香很淋身,大滿足!
附上的湯也是很足料的
有牛肉粒等材料

無論是視覺、味覺,都是100分呢!
2019-10-29 44 瀏覽
剛剛開業嘅時候,旺角有一間長期旺角長期大排長龍的餐廳,名叫做「爆丼屋」今日出咗去旺角同朋友去咗睇戲,都感覺上旺角街頭人流明顯少咗,連帶餐廳食肆都人去樓空但唯獨是依間餐廳,門口依然有人喺度等緊我地等左一陣,就安排坐吧位,餐廳空間吾多,但香港寸金尺土,就將就一下吧每個丼飯都跟一個麵豉湯,好足料呀!因為依間餐廳出名係幾乎滿瀉的刺身丼飯我睇門口有廣告介紹緊#煙燻丼我哋直頭「哇」一聲🔊完全值回票價,一個價錢四種享受,包括(海膽、帆立貝、鵝肝、鮑魚)呢個份量,如果一個女仔的基本上好難食得晒🤭用煙燻嘅效果,食落有淡淡煙燻香味。非常突出。海膽大大件,而且沒有腥味💭帆立貝刺身完全吸收了煙燻的味道,另有一番滋味。而鵝肝切碎融入飯中,啖啖油脂香味,吃到底還配有兩隻小鮑魚。#慢煮西班牙黑毛豬肋骨丼出邊成日食到啲豬肋骨,肉質多數都已經係好淋同比較梅口。但係依度因為經慢煮嘅方法,咬落依然係啖啖肉,而且肉質咬落比較彈牙,仲有肉汁幾Juicy。順帶一提呢度有波子汽水🥤好有懷舊嘅感覺。

但唯獨是依間餐廳,門口依然有人喺度等緊

我睇門口有廣告介紹緊

#煙燻丼
我哋直頭「哇」一聲🔊
用煙燻嘅效果,食落有淡淡煙燻香味。
非常突出。
海膽大大件,而且沒有腥味💭
吃到底還配有兩隻小鮑魚。

#慢煮西班牙黑毛豬肋骨丼

順帶一提呢度有波子汽水🥤好有懷舊嘅感覺。
2019-10-26 82 瀏覽
唔明點解之前呢間野會有人排晒隊?!服務又差,座位又窄又迫夾,坐得唔舒服!可能之前排嘅都係國產多,所以依家無人排,得小貓3、4隻!咁呢日見唔使排隊,附近又無咩選擇,有位就入去食個晚飯,但點知換黎一肚氣!!未食嘢都飽晒!佢D定價都偏高但服務質素就連茶記都不如!性價比極低我哋2個人坐低左喺角落嘅2人枱,整間鋪當時只有大概6張枱有客,職員多過客咁濟。咁睇完MENU(本身選擇唔算多)就點餐,明明樓面唔忙都好辛苦先搵到個女侍應黎幫我哋落單,點左兩個丼飯就督電話等食!睇電話打機都好消磨到時間,但戲肉黎啦......眼見禁左電話都大半個鐘,又見新入左兩三枱客,果兩個丼飯都未到,已經同朋友講又會等咁耐,會唔會漏左單?照計丼飯唔使煮,都係將魚生砌上飯面,唔使砌半個鐘呀?!雕花都唔使咁耐啦!正當討論左一陣,原來又過左10分鐘左右,後入果兩張枱都不斷上菜,其中一枱仲係上左我哋點嘅丼飯,證明處理一個丼飯只需10分鐘左右。於是當然搵返同我哋落單果位女侍應(當事人)係咪漏左單啦,咁佢就話要CHECK CHECK機睇睇先,眼見佢CHECK完機竟然無過黎親自覆返我哋係咪漏左單定點,而係老點左個疑似經理過黎!態度帶點惡劣

佢D定價都偏高但服務質素就連茶記都不如!性價比極低

於是當然搵返同我哋落單果位女侍應(當事人)係咪漏左單啦,咁佢就話要CHECK CHECK機睇睇先,眼見佢CHECK完機竟然無過黎親自覆返我哋係咪漏左單定點,而係老點左個疑似經理過黎!態度帶點惡劣,一開口就問我哋記唔記得自己叫左啲咩,此時佢仲未話比我哋聽係漏左單,喺我哋一再追問下先承認佢哋係漏左單,首先佢兩位SORRY都無句,呢位疑似經理仲講講吓態度愈黎愈惡劣
,仲兇我哋記唔記得邊個幫我哋落單,佢咁鍾意問人記唔記得嘢咪梗係指返果位當事人(女侍應)過黎對質

呢位女侍應首先好無記性失憶咁話唔記得有SERVE過我哋呢枱亦都無印象接過我哋ORDER,進入扮傻狀態,否認完自己嘅錯就無再出過聲,然後龜縮左喺果位疑似經理後面。終於去到驚動到全鋪客人注視,呢個疑似經理先不情願地吐出一句唔好意思!及後更驚動埋疑似兩三個老細黎了解件事,但感覺係人多成班人黎圍住我哋2人收聲,多過想解決件事。所以即使疑似老細話即刻做返比我哋都唔食即走,無謂貼錢買難受!今時今日咁嘅服務態度 ‧ 無下次!!

忠告:有得選擇搵間性價比高嘅鋪頭食,都唔好浪費時間喺呢間丼屋,真係唔值得試!
2019-10-20
40 分鐘 (堂食)
2019-10-13 188 瀏覽
諗起海膽飯就會諗起爆丼屋!💕諗起爆丼屋就會諗起海膽飯!💕爆丼屋三色海膽盛丼簡直係海膽飯之霸!👍🏼🤤超強勁既海膽!👍🏼加多隻生蛋送飯!🥚加埋大大碗飯!🍚一定要幾個人一齊食KO到!🙋🏼‍♂️🙋🏼‍♀️🙋🏼‍♀️不過咁樣幾個人每人食少少其實都滋味!🥰再叫多個爆丼牛肉飯!🐂🍚同樣地都係超強嘅牛肉!🐂🥩加多隻生蛋送飯!🥚都係一樣大大碗飯!🍚所以我地三個人入去食,叫左兩款!👅都係食唔晒既!👅因為所有食材都係足料!👍🏼絕對無小!👍🏼另外叫咗個薄切牛肉!🥩一人食兩塊!🥩然後就完成左成個爆丼宴!😋飽到滿足的!😋#爆丼屋 #旺角豉油街50號地下8號舖 #吃貨Girl
諗起海膽飯就會諗起爆丼屋!💕諗起爆丼屋就會諗起海膽飯!💕

不過咁樣幾個人每人食少少其實都滋味!🥰

因為所有食材都係足料!👍🏼絕對無小!👍🏼

#爆丼屋
#旺角豉油街50號地下8號舖
#吃貨Girl
  • 三色海膽盛丼
🐽 赤蝦海鮮盛丼 $90都算幾抵食,有赤海蝦、三文魚、帶子、蟹柳同三文魚子,全部刺身都好鮮甜,尤其係赤海蝦,好大隻,食落好滿足🤤呢個午餐仲會附送味噌湯同沙律 ••••••••••••••••••••••••••••••🐽特選刺身壽司定食 $85呢個餐有四件壽司、兩件卷物、三文魚刺身同赤海蝦刺身,三文魚肥美,壽司卷物就正常,另外都會附送味噌湯同沙律
🐽 赤蝦海鮮盛丼 $90
🐽特選刺身壽司定食 $85
2019-10-02 237 瀏覽
🇭🇰旺角👤爆丼屋📍旺角豉油街50號地下8號舖每一次經過都能看到一排排長隊 難得那天去的時候門口沒人🤩其實他們翻桌速度挺快的 那天還是平日 可能人流就少一點🍱北海豐盛丼 198HKD我目測是最豐富的一款吧 裡面有4-5款刺身 帆立貝爽口鮮甜 海膽鮮美嫩滑 赤海蝦肉質結實彈牙 左口魚群邊薄切量不少 粒粒飽滿三文魚籽蓋頂 🍣三文魚火山盛丼 128HKD這款是朋友點的 滿滿的三文魚 我嘗了嘗 即使切粒 也掩蓋不了三文魚的肥美 口感厚實 看他吃的時候撩出了一碟三文魚山 才能吃上一口飯 就知道份量有多足🥗蟹籽沙拉 58HKD最驚喜他的量也太實誠了 滿滿的蟹籽密蓋著青瓜沙拉 青瓜條拌上充足的沙拉醬 爽脆和濕潤兩不耽誤 沾滿爽口蟹籽的口能簡直更上一層樓好想額外誇誇配菜面豉湯!!🍲一個不愛喝的我都被俘虜了 料足 味鮮 料足到牛肉 芋泥 豆卜都不在話下 一打蓋都有點懷疑他其實是湯渣 而不是湯 但重點是喝起來味噌淡淡地突出肉香味
🇭🇰旺角
👤爆丼屋
📍旺角豉油街50號地下8號舖

🍱北海豐盛丼 198HKD

🍣三文魚火山盛丼 128HKD

🥗蟹籽沙拉 58HKD

2019-10-01 149 瀏覽
一個人的刺身飯,男人的浪漫平時見好多人排隊,一直想試但唔想排。今日下午茶時間經過,無人排,即刻入左去。叫左個雜錦刺身飯,咩都有d可能好餓,個飯黎到覺得好細碗..... 兩隻蝦最好食,好大隻好新鮮,多膏。飛魚子夠多,帶子和左口魚都新鮮,但味道唔突出。海膽就唔太新鮮,有d味,而且份量少。食完唔飽,唯有叫多個小食。叫多左條烤魷魚,魷魚就夠晒大條,好食!下午茶黎講315蚊埋單,有d唔抵.... 唔洗排隊就間中食下
一個人的刺身飯,男人的浪漫
可能好餓,個飯黎到覺得好細碗.....

2019-09-28 120 瀏覽
之前喺網上見到有人post爆丼屋嘅刺身飯,已經好想食。😋咁岩做緊九月生日優惠,梗係約下朋友,最緊要當然係就埋九月生日嘅朋友,夾啱佢時間一齊去覓食啦。佢係九月尾生日嘅,好彩係優惠前都去到食啫。九月生日,生日正日嗰日去食,出示身分證,就可以免費得到任何一客丼。生日丼飯仲有插生日🎂蠟燭🕯️,即刻可以俾埋個朋友許願吹蠟燭。正呀!我哋三個女仔叫咗呢三個便當,食到好飽啊!🤩右上↗️係「四重火山盛丼」有我最鍾意嘅海膽同吞拿魚碎,超鮮甜,入口即溶,極力推介。👍🏻👍🏻👍🏻左上↖️係「火焰盛丼」我個人因為唔係好食生蛋,所以唔俾啲朋友撈勻。唔撈勻嘅情況下,我就覺得啲火炙刺身好好食,有少少炙燒後嘅魚油焦香,好食。😍😍中間下方⬇️係「北海豐盛丼」依一個就嚟得冇咁特別,但啲刺身都好新鮮好甜好好食。隻蝦好肥美😋😋但要注意喎⚠️限時90分鐘,要齊人先可以入坐。嗰日我地大約等左五分鐘咋,就入到去食,對我依啲無耐性嘅人,十分好呀!❤️店舖嘅職員都好友善,仲會即時加水俾我哋,服務唔錯啊!
我哋三個女仔叫咗呢三個便當,食到好飽啊!🤩

右上↗️係「四重火山盛丼」

左上↖️係「火焰盛丼」

中間下方⬇️係「北海豐盛丼」

店舖嘅職員都好友善,仲會即時加水俾我哋,服務唔錯啊!
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 四重火山盛丼
2019-09-27 136 瀏覽
之前已經知道呢間鋪頭9月會做生日優惠,只要正日當日2個人或以上惠顧,落單果陣出示番身份証比店員核對,生日果位就可以响餐牌入面免費揀一個丼飯~咁岩老公係9月生日,梗係去試下啦😆去到兩點左右,揀左兩個丼,望落細細碗,但食完超飽,魚生分量頗多而且新鮮,特別要留意隨丼附送果碗味噌湯,足料得來又唔會太咸,另外生日果碗丼仲會有蠟燭架🥰,店員送餐過來仲會同你講聲「生日快樂」埋單$171 連加一走人,認真抵呀‼️
咁岩老公係9月生日,梗係去試下啦😆

2019-09-20 293 瀏覽
以為淨係食丼飯,但原來仲有手卷同壽司🍣最近做promo話生日當日有得免費選一款丼飯,係任何一款都得!緊係揀樣最貴cp值最高嫁啦hahahaa😜我揀左三色海膽盛丼$258一上枱插住左支黃色蠟燭,同成個飯真係好襯🤩🤩🤩職員遞上飯既同時亦都有同我講生日快樂🥳飯表面有少少燒過,配埋細細隻既生雞蛋好正!三色海膽有加拿大、韓國同唔知咩🤔有幾塊好大塊既應該係加拿大 好鮮甜!但最鮮甜既唔係佢,係隔離既橙色海膽 唔知係邊款呢?朋友就嗌左款北海道豐盛丼有大大隻蝦x2、帆立貝、三文魚子、燒海膽、燒左口魚,隻蝦似牡丹蝦,大隻又鮮甜!帆立貝好大粒🤩撈埋啲三文魚子一啲都唔腥。飯有少少壽司醋酸酸地

以為淨係食丼飯,但原來仲有手卷同壽司🍣

我揀左三色海膽盛丼$258

朋友就嗌左款北海道豐盛丼

2019-09-18 507 瀏覽
話說喺九月頭嘅時候,我同朋友黎左食爆丼屋新出嘅六重相撲爆丼盛因為本身我好鍾意食牛油果,但佢牛油果嘅份量係相當少嘅,蟹肉亦都唔多,成個飯就主要係左口魚邊同三文魚子,於是我試完心裏就諗定,下次都係食返北海豐盛丼會正啲 點知早幾日無意中發現佢做緊個九月生日優惠,只要生日正日出示身份證就會免費送你任何一款丼飯 咁難得又咁抵嘅優惠又點可以錯過呀 ? 於是乎今日又去左享受呢個拆扣 🤣優惠要有至少 2人同行,總之生日嗰位點邊個丼就 Free 嗰個,咁我緊係揀個想試耐嘅三色海膽丼啦,一上枱睇到鋪滿海膽,實在太興奮,店員仲會點埋蠟燭送上時加句生日快樂,相當有誠意。3款海膽分別黎自北海道韓國同加拿大,其中最大塊嗰隻有少少火炙過嘅係最濃味,入口有質感,好香好好味,細同中size嗰兩隻味道好似,都係帶少少甘甜味。一個人食晒咁多海膽有啲刺身可以大家開心 Share, 兩隻蝦大大隻,唔算好甜左好爽口仲好多膏,撈飯一流,好多燒左口魚邊,超香嘅魚油味,鮮甜嘅帶子有三片,仲有重份量嘅三文魚子,性價比高 最後不得不讚下佢個面豉湯,係好香好濃但唔會好鹹,仲好足料添嫁

三色海膽盛丼

2019-09-17
慶祝紀念
生日
三色海膽盛丼
2019-09-16 283 瀏覽
生日正日去爆丼屋超正🎊2人同行就有生日優惠🎂仲要免左壽星加1服務費🥳我選了原隻龍蝦盛丼$238❤️友人選了六重相撲爆盛丼$198當初以為只免費最平的一個丼飯點知原來係壽星任選,所以免費了$238❤️勁開心🥳🥳🥳
生日正日去爆丼屋超正🎊
2人同行就有生日優惠🎂