2021-08-21 43 瀏覽
登龍街永光中心既燒肉酒場,肉既種類好多款式又多小食選擇,價錢唔貴,幾食得過,裝飾到幾有日本風格,雖然係食燒肉,但餐廳既抽風做到非常好,唔會勁大煙令到衫都吸哂味。燒雪魚干,口感香脆,薄薄一片更有脆口感!唔會腥味,配上沙律醬更有 feel. 紐西蘭羊西冷,牛西冷就常食,羊西冷就少機會食到,肉質非常細嫩,羊味濃郁,脊肉上連住一層羊脂,煎嘅時候羊油更能帶出羊肉鮮味,非常難忘!比利亞梅頭,肉質非常鬆軟,最嫩的一塊肉,肉汁豐富,油脂放入口中融化,肉味香濃,是超級享受!壺漬牛肋條,壺內盛了牛肋條,經過調味更香濃!燒起黎更惹味可口!肉質夠嫩,骨與骨之間既嫩肉更正!柚子雞腿肉,柚子味非常突出更增鮮味!雞肉好滑,調味非常出色。

燒雪魚干,口感香脆,薄薄一片更有脆口感!唔會腥味,

配上沙律醬更有 feel.

羊味濃郁,脊肉上連住一層羊脂,

煎嘅時候羊油更能帶出羊肉鮮味,

非常難忘!
比利亞梅頭,

2021-08-20 40 瀏覽
燒肉酒場今日見公司冇咩嘢做,晏晝走去食個燒肉開心下!古羊肉卷:一啲羊羶味都冇,配合埋佢特製嘅調味粉,非常有口感,好想嗌多碟啊!柚子雞腿肉:燒到啲雞皮脆晒,配合好嫩滑既雞肉,再去佢配加檸檬汁,清新口感!牛橫隔肌:我試過點醬同唔點醬,完全係唔同食法,因為肉質本身都已經好靚,鍾意食牛肉原味,肯定選擇唔點醬!燒嘅時間,長與短,都完全唔同口感,係一塊可以好有自我創意嘅牛肉,就算輕輕燒耐咗少少時間,依然好好味羊肉茶漬飯:超級建議,一定要加Wasabi,將味道提升去另一個層次,其實我從來都未見過羊肉茶漬飯,對於我來講係一個全新嘅體驗,總結,一個字「正」!烏龍水果茶:未到調校得幾好,西柚嘅味道非常突出,對於食燒肉來講非常清新,解油膩感,係一個唔錯嘅飲品配搭!呢間餐廳啲員工好有熱誠,除咗會同你講解每樣食法,仲會講下佢地自己既最愛,好有親切感!
燒肉酒場
今日見公司冇咩嘢做,晏晝走去食個燒肉開心下!

2021-08-19 38 瀏覽
今次哩間燒肉店啲食物好好味!而且價錢又相宜 我哋叫嘅每款肉都唔過$100一碟每款嘅肉都好食😋配佢哋嘅黑椒洋蔥粒同燒烤汁一齊食好正!我大推羊、牛、豬!其實雞都好食 不過我更愛羊肉!.🔸蒙古羊肉卷($78)肉質鬆軟,唔會好羶,我加左勁多成吉思汗粉一齊食,好香孜然味、辣辣地好惹味!.🔸紐西蘭羊柳($98)❤️哩日款比較濃味一點,羊柳切成粒狀,燒到剛剛好熟,口頭彈牙,味道豐富!.🔸壺漬牛肋條($98)❤️牛味濃郁,入口彈牙多汁!口感很好!.🔸香蔥博燒牛舌($98)❤️口感軟滑,入口即溶,燒好後配黑椒洋蔥粒同蔥一齊食,好好味!.🔸伊比利亞梅頭($88)❤️滿滿香味但唔油膩,夠冧身、非常軟綿綿,而且係厚切,口感好好,正!.🔸柚子雞腿肉($78)👍🏻肉質嫩滑、咬落juicy,雞皮燒完超香脆!仲有淡淡柚子香,食落比較清新。.🔸羊湯烏冬($68)用羊肉做烏冬幾特別,內有2塊羊肉片、菠菜、芽菜,湯底飲落似黑椒豬骨湯味,烏冬幾滑身。.🔸椰菜絲沙律($20)椰菜絲幼細爽口,食燒肉時食少少沙律嚟清清口腔,感覺幾好。.🔸雜果燒酎($58)加入咗好多新鮮生果嘅有汽清酒,微甜,好清新.🔸三得利黑啤($68)
今次哩間燒肉店啲食物好好味!
而且價錢又相宜
我哋叫嘅每款肉都唔過$100一碟
每款嘅肉都好食😋
配佢哋嘅黑椒洋蔥粒同燒烤汁一齊食好正!
我大推羊、牛、豬!
其實雞都好食 不過我更愛羊肉!

🔸蒙古羊肉卷($78)

🔸紐西蘭羊柳($98)❤️

🔸壺漬牛肋條($98)❤️
牛味濃郁,入口彈牙多汁!口感很好!

🔸香蔥博燒牛舌($98)❤️
口感軟滑,入口即溶,燒好後配黑椒洋蔥粒同蔥一齊食,好好味!

🔸伊比利亞梅頭($88)❤️

🔸柚子雞腿肉($78)👍🏻
🔸羊湯烏冬($68)
🔸椰菜絲沙律($20)
椰菜絲幼細爽口,食燒肉時食少少沙律嚟清清口腔,感覺幾好。
🔸雜果燒酎($58)
加入咗好多新鮮生果嘅有汽清酒,微甜,好清新
🔸三得利黑啤($68)
2021-08-18 32 瀏覽
一入到餐廳, 尤如置身日本感覺一樣, 牆身放滿清酒樽, 非常之有日本居酒屋情調, 最能慰藉有思鄉病既我啦今晚我地最主要係食燒肉, 最值得讚嘅係抽氣系統非常之好, 燒肉嘅時候一啲有煙味都冇聞到, 非常之西利!紐西蘭羊西冷, 肉質軟嫩、多汁,肉味濃郁,脂肪含量低。因為是草飼羊,所以不會太羶蒙古羊卷肉肉質嫩滑, 除左打邊爐, 原來燒肉, 口感都一樣咁正喎比利亞梅頭, 搵含住黑毛豬嘅味道, 橡果嘅味道濃, 口腔混合不散感覺, 好回香之後再食柚子雞腿肉, 柚子醃嘅雞肉, 特別爽, 再加上柚子嘅味爆發, 非常之味, 另外再食過燒鱈魚乾, 非常之脆, 點埋沙律醬食, 口感更加複雜食燒肉, 配埋一杯鮮橙燒酎, 一個橙份量, 鮮橙嘅味道再燒酎混為一體, 口感複雜, 一路飲酒一路食燒肉非常之享受

2021-08-07 729 瀏覽
今日想食燒肉,朋友介紹我到這問銀座式食肆大厦內的「燒肉酒場」,店內放滿多種酒樽,氣氛充滿日系,真係令人急不及待想點杯酒釀再快點燒肉來試試。雜果燒酎燒酎是蒸餾酒,配上西柚、香橙、蘋果和薄荷葉,不但香醇又香甜。Suntory 啤酒燒肉的好拍檔,啤洒來一杯,清爽又解膩。唐揚雞軟骨外層用味粉包裹炸脆,內裡的雞軟骨又有另外一種的脆口,令人不停手一粒接一粒送入口中。海鮮燒餅用鐵板上檯保持溫度,頂部木魚碎在搖擺,好像在呼喚著我。切開餅身已見海鮮料豐富,有蝦有鮮魷鮮味十足又有彈性,再配上醬汁絕配。椰菜絲沙律餐前先食點蔬菜比較健康,特別點來椰菜絲沙律 清新爽口,還在頂部還淋上芝麻醬,真的不錯。蒙古羊卷肉肉質十分嫩滑,舌頭上感到陣陣甜味,再加上洋葱粒和特配醬汁來食甜上加甜,一試難忘。壺漬牛肋條壺內放有三條已漬過牛肋條,肉色鮮豔,放中鍋中大約燒五分鐘,再剪開來食,不用再加任何醬汁,味道都很惹味。伊比利亞梅頭厚厚的伊比利亞梅頭肉,脂肪跟肉比例平均,一口可感受到肉質的甜味和油脂的甘香,真係多種享受。柚子雞腿肉雞腿肉質扎實又多肉汁,雞皮燒得甘香,又有微微柚子香,好味。羊湯茶漬飯已經食到尾段已飽了,本想放棄,誰知嚐

雜果燒酎

Suntory 啤酒
燒肉的好拍檔,啤洒來一杯,清爽又解膩。

海鮮燒餅

柚子雞腿肉
雞腿肉質扎實又多肉汁,雞皮燒得甘香,又有微微柚子香,好味。

羊湯茶漬飯
已經食到尾段已飽了,本想放棄,誰知嚐過一口後,便不能停下來。羊肉泡在茶湯內仍能保持嫩滑,茶湯內充滿鮮甜肉汁,再加點 wasabi 提鮮,真係令人齒頰留香。

總括來講,這店的燒肉質素真的不錯,價錢亦合理,我將會很快再回頭客,叫多幾位一起來食。
2021-07-13
2021-08-07 43 瀏覽
為左滿足朋友要求,第一次午餐食燒肉,先黎滿滿既椰菜絲沙律,十分爽口、十分開胃,可以為接下來燒肉做好準備。先黎伊比利亞梅頭肉,超級大塊、超級厚身,而且油脂分佈平均,相當吸晴。二話不說就一整塊放上去燒,燒熟後剪成一小塊,最意想不到是,雖然厚切,但食落一啲都唔韌,口感一流,正!除左肉,我地都點左車海老,大大隻,好新鮮、好甜,燒完都唔會太乾,好好味!再加上一杯桂花水果烏龍茶,入面有滿滿既新鮮水果,好清新的感覺!

2021-08-04
午餐
2021-08-06 54 瀏覽
今日下午放假, 出左銅鑼灣覓食, 見到一間新開又評價幾好的燒肉店, 便去試試。去到剛剛2點, 見到上班族都準備離開。環境不算大, 微暗。一坐低就送上一盤鋪滿洋蔥及紅蘿蔔的燒盤, 很特別。平時燒肉一般得豬, 雞, 牛, 一見有羊, 就點了羊肉, 薄切, 一碟有4塊。一路燒見有肉汁流出, 羊味極濃, 但完全唔羶。仲叫左個壼漬牛肋條, 牛肋條好粗好長, 桌上有胶剪, 燒到一半就剪開去, 易熟好多。牛肋條啖啖肉, 非常吸引。剪細粒啲, 一口一粒, 勁有咬口。仲叫左小食, 香脆, 好 味, 擺盤都靚。依間燒肉都幾特別。

去到剛剛2點, 見到上班族都準備離開。
環境不算大, 微暗。

一坐低就送上一盤鋪滿洋蔥及紅蘿蔔的燒盤, 很特別。

平時燒肉一般得豬, 雞, 牛,
一見有羊, 就點了羊肉, 薄切, 一碟有4塊。
一路燒見有肉汁流出, 羊味極濃, 但完全唔羶。

仲叫左個壼漬牛肋條, 牛肋條好粗好長,
桌上有胶剪, 燒到一半就剪開去, 易熟好多。
牛肋條啖啖肉, 非常吸引。
剪細粒啲, 一口一粒, 勁有咬口。

仲叫左小食, 香脆, 好 味, 擺盤都靚。

依間燒肉都幾特別。

2021-08-04
2021-08-02 65 瀏覽
又到清假時候,與朋友相約銅鑼灣一所日本餐廳品嚐高級燒肉。呢度出名燒羊肉,可惜本人不吃羊,於是朋友只是點了羊肉卷和紐西蘭羊柳,朋友說肉質嫩滑,蘸上燒汁食一流。紐西蘭羊柳係完全冇羊羶味,好似食緊牛柳咁,我忍不住也食了幾塊。我主攻伊比利亞梅頭 - 這塊厚切豬扒肉色鮮紅,脂肪比例均勻,燒起來口感外脆肉淋。另外我點了柚子雞脾肉 - 拆骨後的雞脾肉特別,肉質嫩滑,經醃製柚子調味的雞肉味道突出又惹味。跟箸係我最期待的牛肉,我選擇橫隔肌和香蔥薄燒牛肉。橫隔肌脂肪均勻地佈滿牛肉,甚,高質牛肉略燒一會便可食用,香濃牛肉味。另一款香蔥薄燒牛肉,服務員見意在牛肉片內加入香蔥蒜片一起吃,立即提昇口感,同牛肉味道非常夾。飲品叫了蜜桃梳打,十分清爽,有清香桃肉味,食燒肉不可缺少有氣飲品。
又到清假時候,與朋友相約銅鑼灣一所日本餐廳品嚐高級燒肉。

2021-05-22
  • 伊比利亞梅頭
  • 蒙古羊卷肉
2021-08-02 38 瀏覽
今日突然想吃香口食物,又近十二時,决定去了一間燒烤店舖用膳。先來杯檸檬燒酌,用日本燒酒和很多楷檸檬混成的飲品,既解渴又醒胃另外相公點了桂花烏龍水果茶,放了很多柚子亦覺鮮甜。點了椰菜絲沙律作前菜,自製日式沙律汁非常清甜可口,菜絲新鮮又爽口。有點兒餓,立刻點了唐揚雞軟骨,很快便到了,熱辣辣又香噴噴的炸鷄軟骨粒非常滋味,很香脆。然後入主菜了,選了幾款肉:切了一塊塊的紐西蘭羊西冷醃了黑胡椒和鹽,侍應員放了一小瓶特制孜然粉提議我們把羊肉燒熟後可灑些特制孜然粉,但我們把它擱置,羊不羶反而挺好味,有嚼感。蒙古羊卷肉切成薄片,亦算大塊,很少肥膏,亦不需加孜然粉也好味,有咬感。壺漬牛肋條燒的時候把肥膏滴去,不肥膩,嚼勁好。伊比利亞梅頭,切得很厚又大塊,還以為需時煮熟,錯了,只須幾分鐘便全熟~快丶正,又熱又美味,太棒了。柚子雞腿肉切成大粒狀,很軟滑,味道清香。用膳期間已座無虛席,想必來前要預訂坐位,免得掃興。

另外相公點了桂花烏龍水果茶,放了很多柚子亦覺鮮甜。

壺漬牛肋條燒的時候把肥膏滴去,不肥膩,嚼勁好。

柚子雞腿肉切成大粒狀,很軟滑,味道清香。

用膳期間已座無虛席,想必來前要預訂坐位,免得掃興。
2021-08-02 103 瀏覽
今天中午去吃日式燒肉,這真是一間不一樣的樓上舖,主打羊肉但所有肉類都極有水準👏👏正午人潮未現,侍應禮貌地招待坐下後先來了飲品及送酒小食😋😋檸檬燒酌清新燒酒味不太重,桂花烏龍水果茶清甜富柚子味,唐揚雞軟骨脆卜卜有咬口😋😋吃燒肉前以椰菜絲沙律開胃一下,才慢烤所選肉食蒙古羊卷肉肥瘦適中全無羊羶味,入口滑嫩😋紐西蘭羊西冷爽口肉味足亦無羊羶味😋壺漬牛肋條一大條烤得正好又嚼感肉汁在嘴内溢出😋伊比利亞梅頭好新鮮,油脂分佈平均吃時好有油香😋柚子雞腿肉放在最後使其皮油肉滑和其他豬牛羊肉滋味 來一大對碰😋一次過食了燒羊,牛,豬,雞肉,人生一大樂事👏👏,離座時驚見全店滿座😁😁

正午人潮未現,侍應禮貌地招待坐下後先來了飲品及送酒小食😋😋

檸檬燒酌清新燒酒味不太重
,桂花烏龍水果茶清甜富柚子味,唐揚雞軟骨脆卜卜有咬口😋😋

檸檬燒酌

桂花烏龍水果茶

唐揚雞軟骨

吃燒肉前以椰菜絲沙律開胃一下,才慢烤所選肉食

蒙古羊卷肉肥瘦適中全無羊羶味,入口滑嫩😋

紐西蘭羊西冷爽口肉味足亦無羊羶味😋

壺漬牛肋條一大條烤得正好又嚼感肉汁在嘴内溢出😋
壺漬牛肋條

伊比利亞梅頭好新鮮,油脂分佈平均吃時好有油香😋

2021-07-30
檸檬燒酌
桂花烏龍水果茶
2021-08-02 598 瀏覽
亞女喺呢個市道低迷其間都搵到新工,話請我食餐好嘅慶祝吓餐廳主打北海道名物成吉思汗烤肉,是日本人將蒙古的羊肉串引入再加以改良後成為北海道國民美食之一特製的圓拱形烤鍋,將肉放喺上面,下面就圍滿洋蔥蔬菜,待燒肉時肉汁沿坑紋往下流,下面的洋蔥蔬菜吸晒精華,非常好食㗎檸檬威士忌梳打/桂花烏龍水果茶威士忌口感清甜配搭檸檬就至啱,加上梳打的氣泡感就更加易入口;烏龍茶底醇厚唔澀,配搭多種水果的自然甜味,入口又有微微花香餘韻,可解燒肉的膩椰菜絲沙律菜絲爽脆,加上胡麻醬及辣粉又幾好食喎蕃茄蒜子沙律蕃茄鮮甜加上柚子醋汁,非常醒胃柚子雞腿肉雞肉以柚子醬醃製過,入口滑嫩又清爽蒙古羊卷肉嚟自蒙古的羊肉卷,肉嫩而脂肪比例較多,所以羶味亦較重,因羶味嚟自脂肪,但相對肉味亦較濃,是羊肉愛好者首選紐西蘭羊西冷羊西冷肉質軟嫩多汁,肉味濃,脂肪含量低,所以唔太羶,啱一啲想食羊但又怕羶的人牛橫隔肌橫隔肌味道濃郁而且肉質柔嫩,入口鮮甜有咬口卻又軟嫩,油花豐富但不油膩伊比利亞豬梅頭梅頭扒厚切,肉質非常鬆,肉汁豐富,肉味香濃,脂肪入口融化厚切牛舌選用舌心最軟腍部分,肉味濃厚,帶雪花紋理,口感爽彈羊湯烏冬湯頭一啲都唔馬虎,用羊骨羊架熬
亞女喺呢個市道低迷其間都搵到新工,話請我食餐好嘅慶祝吓

檸檬威士忌梳打/桂花烏龍水果茶

椰菜絲沙律

菜絲爽脆,加上胡麻醬及辣粉又幾好食喎

蕃茄蒜子沙律

蕃茄鮮甜加上柚子醋汁,非常醒胃

柚子雞腿肉

雞肉以柚子醬醃製過,入口滑嫩又清爽

牛橫隔肌

伊比利亞豬梅頭

梅頭扒厚切,肉質非常鬆,肉汁豐富,肉味香濃,脂肪入口融化

厚切牛舌

選用舌心最軟腍部分,肉味濃厚,帶雪花紋理,口感爽彈

羊湯烏冬

湯頭一啲都唔馬虎,用羊骨羊架熬煮而成,再加昆布鰹魚提鮮,配合埋薑蔥,入口清甜而不羶,羊肉不會過火,入口柔嫩,烏冬又彈滑,好味
2021-07-19
2021-08-02 379 瀏覽
最近放工又約咗朋友去銅鑼灣食飯然後佢哋推薦左燒肉酒場呢間餐廳餐廳位於銅鑼灣登龍街永光中心十打北海道名物成吉思汗羊肉燒烤圓拱形特製烤爐嘅邊沿放咗啲洋蔥係用嚟索烤肉嗰時流哂落去嘅肉汁檸檬威士忌梳打/桂花烏龍水果茶基酒選用威士忌混合梳打氣泡感十足加埋檸檬增添清爽感整體酒味唔算太重幾啱女仔飲;唔想飲酒嘅話可以試吓餐廳新推出嘅桂花烏龍水果茶飲落帶啲花香加埋水果夠哂清新椰菜絲沙律留意每枱都會奉上收費椰菜絲沙律作為前菜如果唔需要記得要同店員講聲蕃茄蒜子沙律個人本身唔太鐘意食蕃茄但係咁樣整法酸甜醒胃勁好食紐西蘭羊西冷餐廳選用紐西蘭進口羊西冷肉質細緻而且完全冇經過醃製羊肉嘅原汁原味蒙古羊卷肉比起紐西蘭羊西冷蒙古羊卷肉嘅油脂較多食落亦都相對更加羶香係羊肉愛好者必點橫隔肌牛嘅橫隔膜纖維豐富同時又有啲油花有咬口得嚟又唔韌口感幾正厚切牛舌挑選牛舌舌芯部位厚切肉質緊緻爽嫩個人真心推薦伊比利亞梅頭伊比利亞豬脂肪豐腴而且分佈均勻本身已經夠晒油潤甘香加上肩頸附近嘅肉質腍軟同時纖維細緻又冇咩筋最啱用嚟燒肉柚子雞腿肉雞腿肉質嫩滑多汁咬落啖啖肉加埋雞皮香脆配搭柚子醬清香微甜可以減輕油膩感羊湯烏冬湯底係每日用羊骨同羊架新鮮熬製

餐廳位於銅鑼灣登龍街永光中心十打北海道名物成吉思汗羊肉燒烤

牛嘅橫隔膜纖維豐富同時又有啲油花有咬口得嚟又唔韌口感幾正

厚切牛舌

挑選牛舌舌芯部位厚切肉質緊緻爽嫩個人真心推薦

羊湯烏冬

湯底係每日用羊骨同羊架新鮮熬製落埋薑蔥癖羶再配搭木魚湯提鮮肉香滿溢加上烏冬柔韌簡直絕配

2021-07-19
  • 蕃茄蒜子沙律
  • 蒙古羊卷肉
  • 橫隔肌
  • 厚切牛舌
  • 伊比利亞梅頭
2021-07-30 42 瀏覽
一直都好想嚟燒肉酒場試下因為有朋友食過話好味道先來蒜頭漬椰菜絲沙律食燒肉配沙律真係好夾可以洗走過多嘅油膩感一讚佢本身嘅醬汁唔算太鹹帶出肉嘅鮮味又唔會蓋過原味我最鐘意佢伴菜嘅洋葱粒已經調好味 用肉包住黎食 好正紐西蘭羊西冷 有口感蒙古羊卷肉好薄片 估唔到羊味香濃而且好嫩好嫩 鐘意食羊嘅朋友一定要試柚子雞腿肉有柚子味道 酸酸地 幾開胃壺漬牛肋條片成條上 差唔多熟時剪成一粒粒 燒到有點焦時食最正鹽燒豚腩片 肥膏比例較多非常有油香 最後黎個羊湯烏冬 麵質彈牙成餐都好滿足

一直都好想嚟燒肉酒場試下

最後黎個
羊湯烏冬 麵質彈牙
成餐都好滿足
2021-07-30 43 瀏覽
朋友介紹依間燒肉,話佢牛好正,又方便去,近大家放工,今日就去試下!餐廳雖然唔算好大,但裝修都有好日本風味,即刻覺得自己去左日本咁🥰🥰一入去侍應就拎個爐,入面有洋蔥,仲可以加架!朋友話牛正,就即刻叫個橫膈肌!真心佢上碟時候我已經知道佢好食,因為佢既脂肪同肉質係我中意個隻!每面燒兩秒就食得,香牛味,又有口感,正伊比利亞肉眼就係侍應推介既,佢話肉質鮮嫩,又係開心之選!😍😍😍柚子雞髀肉依個真心好食喎,柚子醃肉不嬲都普遍,但有佢咁濃柚子味就少見啦!😍😍最後仲叫左桂花烏龍茶解一解油😍大滿足!

一入去侍應就拎個爐,入面有洋蔥,仲可以加架!

柚子雞髀肉

最後仲叫左桂花烏龍茶解一解油😍大滿足!
2021-07-30 46 瀏覽
心情好差所以要爆食肉!今日係銅鑼灣食左間好好食既燒肉😍😍心情好返d!!提下大家依間要book先有位!一黎有個椰菜沙律開下胃先叫左newzealand羊西冷一開始唔識控制火喉,所以搞到熟得滯,仲覺得麻麻,但收尾燒得岩岩好就覺得肉質好冧同香羊肉味,但重點係唔羶!唐揚雞軟骨佢真係好脆又有咬口,燒緊肉中間咬下佢就好正啦蒙古羊卷肉見佢羊咁正唔好比佢停!同樣都係好食之選,如果大家怕羶但又想食羊可以係到食!最後叫左個羊湯烏冬就完成我既全羊宴哈哈佢既烏冬唔係cheap野,勁有咬口!我連湯都飲哂就知佢咩料啦😊😊😊

一黎有個椰菜沙律開下胃先

叫左newzealand羊西冷

唐揚雞軟骨
佢真係好脆又有咬口,燒緊肉中間咬下佢就好正啦