2022-03-05 105 瀏覽
疫情嚴峻情況下,再不支持堂食,恐怕飲食業真的很難捱,話說今天約了朋友食烤肉,這間餐廳之前試過,是挺有特色的烤肉店,有勁多洋蔥伴隨烤肉,烤過的洋蔥索了肉的油膩又去除了洋蔥的辛辣味變得香甜。前菜點了鹽醬椰菜,冰凍前菜打開了胃口,我和朋友點了餐牌精選推介~豬、牛、羊都各點一些。美國安格斯牛小排(自己剪大小自定,牛肉味濃又嫰),紐西蘭羊西冷(肉厚味濃),韓式豬腩肉(甜甜咸咸肥而不膩),最後來個羊湯茶漬飯,為了吸一吸油膩和令身體更暖笠笠的。
2022-03-03 92 瀏覽
回味北海道😍⁡🔥燒肉酒場🍖⁡疫情升溫下😷,冇晚市堂食,👸🏻朋友生日,最後提議食個輕食燒肉下午茶~⁡燒肉酒場有別於傳統日式燒肉⁡🤩🤩主打北海道名物【蒙古成吉思汗烤肉】!!!⁡圓拱形烤盤,放上洋蔥、蔥等蔬菜,吸收燒肉的肉汁和油脂,正😋~⁡餐牌除左有樣樣都有嘅盛合,仲有多款羊肉料理,特別嘅有羊心、羊肚及羊肝😲!!!⁡前菜: 椰菜絲沙律🥬⁡清新爽脆,開胃之選🥰~⁡羊頸柳🐑⁡肥瘦分佈均勻,肉質柔軟鮮嫩😋,有羊肉香味沒有羶味~⁡⁡🐮壺漬牛肋條⁡日式獨有嘅壺漬!😍⁡牛肋肉牛味濃郁,入口鬆軟😋😋,醬汁甜甜地,好入味~⁡柚子雞腿肉🐔⁡雞腿肉彈牙多汁🤩,有柚子果香,味道清爽可口👍🏻,唔油膩!⁡🐷鹽燒豚腩片⁡豬腩片用少許鹽巴調味,豬腩肥肉爽而不膩❤❤,夾蔬菜一齊食別有風味!!⁡溫泉蛋肉燥飯🍛⁡燒肉拍擋: 白飯!!🍚⁡🤣但貪心嘅我倆點了溫泉蛋肉燥飯⁡肉燥份量多,溫泉蛋流心的蛋黃汁增添濃郁味道👍🏻,超送飯~⁡⁡桂花烏龍水果茶🍹⁡淡淡桂花芳香,烏龍茶甘潤,加上水果,酸甜好滋味🥰~⁡⁡
回味北海道😍⁡
🔥燒肉酒場🍖⁡

燒肉酒場有別於傳統日式燒肉⁡
🤩🤩主打北海道名物【蒙古成吉思汗烤肉】!!!⁡

前菜: 椰菜絲沙律🥬⁡
清新爽脆,開胃之選🥰~⁡

羊頸柳🐑⁡
肥瘦分佈均勻,肉質柔軟鮮嫩😋,有羊肉香味沒有羶味~⁡

🐮壺漬牛肋條⁡
日式獨有嘅壺漬!😍⁡
牛肋肉牛味濃郁,入口鬆軟😋😋,醬汁甜甜地,好入味~⁡

柚子雞腿肉🐔⁡
雞腿肉彈牙多汁🤩,有柚子果香,味道清爽可口👍🏻,唔油膩!⁡

🐷鹽燒豚腩片⁡

溫泉蛋肉燥飯🍛⁡
燒肉拍擋: 白飯!!🍚⁡
🤣但貪心嘅我倆點了溫泉蛋肉燥飯⁡
肉燥份量多,溫泉蛋流心的蛋黃汁增添濃郁味道👍🏻,超送飯~⁡

桂花烏龍水果茶🍹⁡
淡淡桂花芳香,烏龍茶甘潤,加上水果,酸甜好滋味🥰~⁡

2022-03-02 1675 瀏覽
之前係網上見到呢間以成吉思汗烤肉作為主打既日式燒肉店帶住好濃厚既日本風已經一直remark左要黎呢到試一次成吉思汗烤肉!同平時燒肉店有分別既係佢地會有較多羊肉可以選擇.椰菜絲沙律椰菜絲清爽脆口,配上燒肉食減低肉既油膩感.金菇羊卷肉羊肉片包住厚厚既金茹,金菇入口脆卜卜而且帶住濃厚既羊肉香.羊頸柳質感嫩滑而且細膩,帶住肉嚼勁得黎以唔會過韌.燒熟後加上特製成吉思汗粉更惹味得黎又唔會過帶過嗆既羊羶味.壺潰牛肋條牛肋條厚身,燒香後牛肋條又唔變得過韌.肉質軟滑帶住濃郁牛脂香味,充滿嚼勁,再配上鍋邊既燒洋蔥一齊食更香口.鹽燒䐁腩片薄切豚腩片都放上烤爐上迫晒豚脂既油份出黎,腩片烤過後變得香脆又帶充滿豚脂香.柚子雞腿肉雞腿肉經柚子醬汁醃過帶一陣柚子清香,雞腿肉嫩滑唔會柴.溫泉蛋肉燥飯肉燥飯配上流心溫泉蛋黃同粒粒既珍珠米相當搭配,肉燥份量極多,每啖飯都食到肉燥香.蛋醬滲透係飯粒內增加蛋香感,每一啖都好滿足.桂花烏龍水果茶自然既水果甜味加上烏龍茶香,清新解膩.鮮橙燒酌充滿住橙香,入口酸酸甜甜配上日本燒酌味道清爽易入喉.

椰菜絲沙律
椰菜絲清爽脆口,配上燒肉食減低肉既油膩感.

金菇羊卷肉
羊肉片包住厚厚既金茹,金菇入口脆卜卜而且帶住濃厚既羊肉香.

羊頸柳

壺潰牛肋條

鹽燒䐁腩片

柚子雞腿肉
雞腿肉經柚子醬汁醃過帶一陣柚子清香,雞腿肉嫩滑唔會柴.

溫泉蛋肉燥飯

桂花烏龍水果茶
自然既水果甜味加上烏龍茶香,清新解膩.

鮮橙燒酌
充滿住橙香,入口酸酸甜甜配上日本燒酌味道清爽易入喉.

• 金菇羊卷肉
  • 柚子雞腿肉
  • 壺漬牛肋條
2022-03-01 66 瀏覽
跟朋友來吃個特式烤肉,在銅鑼灣鬧市的後巷內,這店之前試過已經覺得很不錯,中午時間還在想應該好多人,畢竟疫情下人流不太多,雖然政府勸喻外賣為主,但烤肉外賣就沒了特色。為了食,可以去到幾盡我和朋友決定淺嘗不吃太飽,點了前菜~麻醬椰菜,精選推介~骨付腸(肉汁豐富),美國安格斯牛小排(牛味好濃),柚子雞腿肉(香甜不油膩,雞肉很滑),蒙古羊卷肉(騷騷的羊味不錯),最重要是我和朋友都喜歡它勁多洋蔥、菇和香蔥,跟肉燒起上來很夾配。

前一排係左銅鑼灣一間幾有日本feel 嘅燒肉店「燒肉酒場」店內食物都係北海道名物🇯🇵成吉思汗燒肉🥩圓拱形烤盤上一早鋪滿洋葱同紅蘿蔔🧅🥕做配菜,椰菜絲沙律做前菜,好開胃😋美國牛板腱🐄薄切大塊牛板腱非常嫩滑🤤比較重牛味,加上檸檬汁或者洋葱粒都好夾👍 蝦夷蔥羊卷肉🐖羊肉包住蔥,燒左之後一起入口,味道好夾😋紐西蘭羊西冷🐑呢款羊肉羶味係完全無👍🏻店家無醃製過,原汁原味🥩入口鮮嫩多汁炸魷魚圈🦑🐔香脆可口加上沙律醬食幾好味,最啱配酒🍻柚子雞腿肉🍗雞腿肉鮮滑嫩可,配上柚子淡淡清香,清爽可口👍飲品我就點左桂花烏龍水果茶🍊味道酸甜清新可以去油膩感😌好飲😋

蝦夷蔥羊卷肉🐖羊肉包住蔥,燒左之後一起入口,味道好夾😋

炸魷魚圈🦑🐔香脆可口加上沙律醬食幾好味,最啱配酒🍻

柚子雞腿肉🍗雞腿肉鮮滑嫩可,配上柚子淡淡清香,清爽可口👍

2022-02-18 70 瀏覽
*此餐廳收取加一服務費。伊比利亞梅頭(單點$88),肉質厚肉,油脂部分食落入口即化,豬味厚重。柚子雞腿肉(單點$78),肉質嫩滑,食落帶有柚子果香,雞味濃郁。羊湯茶漬飯(單點$58),表面鋪有紫菜、芝麻、香蔥,羊肉份量多,食落帶有少許羶味,羊湯飲落有羊脂味道,配以芥末食用,味道更佳。椰菜絲沙律(單點$20),表面鋪有黑椒、秘製醬汁,椰菜絲口感爽脆,味道清甜。配菜(跟餐$0),爐邊有洋蔥、紅蘿蔔,食落好新鮮。檸檬威士忌梳打(單點$68),威士忌配以梳打水,飲落好清爽,檸檬味道酸溜。
*此餐廳收取加一服務費。

配菜(跟餐$0),爐邊有洋蔥、紅蘿蔔,食落好新鮮。

• 柚子雞腿肉
  • 伊比利亞梅頭
  • 羊湯茶漬飯
  • 椰菜絲沙律
2022-02-07 83 瀏覽
這間餐廳bookmark了很久,農曆新年前一於跟朋友吃餐好!餐廳不算很大,估唔到lunch時間都非常爆滿!餐牌上有多款肉類可以選擇!點餐後店員為我們送上前菜沙律,拌入了日式的芝麻醬,十分開胃!紐西蘭羊西冷,羊西冷切到一片片,食落不會有太大的的羶味,肉質鬆軟!骨付腸,一向都很喜歡吃骨付腸,第一次燒烤點上,原來自己燒也很好吃,外層燒到脆身,內裡的肉很juicy,十分惹味!唐揚雞軟骨,雞軟骨炸得香脆,食落脆卜卜而且爽口,而且不會太油!雜果燒酎,這杯燒酎內裡有多款水果,包括橙肉、西柚和檸檬,飲落酸酸甜甜,完全唔覺得自己在飲酒!
餐廳不算很大,估唔到lunch時間都非常爆滿!
餐牌上有多款肉類可以選擇!
2022-01-29
2022-02-07 70 瀏覽
自從疫情之後好耐冇出街食飯啦,今日朋友約我黎到這間位於銅鑼灣上樓的燒肉店,入到去的感覺完全令人想念日本燒肉店。由於下午的關係,食量不能跟晚餐一樣多,所以跟朋友點了幾款食物。點餐後店員在我們的爐上加上蘿蔔片和洋蔥片圍邊,而且食完都可以再請店員添加。壺漬牛肋條,牛肋條非常大條,食的時候一定要剪開,牛肉肉質鬆軟,味道生 甜的,亦好香牛味,十分美味。柚子雞腿肉,朋友喜歡食雞肉,當然要點來試試。雞肉肉質嫩滑,而且juicy,一碟份量都幾多,吃得滋味。伊比利亞梅頭,梅頭肉都幾大塊而且厚身,肉質鬆軟而且多汁,味道不錯。羊湯茶漬飯,這個茶漬飯非常暖胃,除了有羊肉之餘,亦有蔥花,食落有淡淡的羊羶味,非常惹味。檸檬燒酌,這杯燒酌味道酸酸的,飲落有種開胃的感覺。

檸檬燒酌,這杯燒酌味道酸酸的,飲落有種開胃的感覺。
2022-01-27 64 瀏覽
日式鐵板燒肉,抽氣做得幾好,尤其而家疫情嚴重,可以伸縮嘅抽氣管吸風力好強!蒙古羊肉,配上燒好先洒嘅成吉思汗粉,其實係孜然粉。無咩氈味,燒到成塊板都係肉嘅時候,放咗咩入口係clueless~同其他肉嘅質地都幾似伊比利亞肉眼 豬扒好大塊!油份都幾多,燒完d油彈到週圍都係炸雞軟骨,唔洗停低等熟都有野食。洋葱同紅蘿蔔片放喺邊邊,利用d流落去嘅油煎。羊湯茶泡飯,茶味唔濃,反而係羊肉味好勁!平時唔係幾鐘意食泡飯,覺得太濕,但呢個幾好食,唔太濕,有少少潮州粥嘅感覺,唔係水同米分開嘅狀態

伊比利亞肉眼 豬扒好大塊!油份都幾多,燒完d油彈到週圍都係

炸雞軟骨,唔洗停低等熟都有野食。
洋葱同紅蘿蔔片放喺邊邊,利用d流落去嘅油煎。

2022-01-26 108 瀏覽
俗語話,減肥係為了食更多嘅嘢 等緊上菜嘅同時,我order咗一杯「桂花烏龍水果茶」裡面有西柚🍊,百香果🥭等等,酸酸甜甜,十分開胃😋🐮「牛橫膈肌」上碟時已灑上胡椒粒,可以不用調味 啱我呢啲偽公主。💁🏼‍♀️ 當然旁邊也有七味粉,而醬料碟備有洋蔥粒🧅,燒汁,檸檬片🍋食落有少少肌肉組織位,煙韌、有嚼口🐏「羊湯烏冬」邊位是脂肪,但勝在爽脆,而且加上京蔥、青蔥、菠菜和芽菜,清新和味。🦙「紐西蘭羊西冷」🦙上碟時已有醬汁淋上,中和了羊肉的臊味。 肉質實淨、鬆化,并無多餘脂肪,減肥的女仔就至啱啦。而爐邊的胡蘿蔔片🥕同洋蔥片🧅 可以吸油,亦都避免燒肉搶火。 我就順便燒嚟食🤪 清一清味覺。店內播住日本抒情歌,慢節奏令到個人好放鬆。食完再搭電車上層頭位,吹吹風,爽歪歪
俗語話,減肥係為了食更多嘅嘢

等緊上菜嘅同時,我order咗一杯「桂花烏龍水果茶」
桂花烏龍水果茶
裡面有西柚🍊,百香果🥭等等,酸酸甜甜,十分開胃😋

🐮「牛橫膈肌」

上碟時已灑上胡椒粒,可以不用調味[害羞] 啱我呢啲偽公主。💁🏼‍♀️ 當然旁邊也有七味粉,而醬料碟備有洋蔥粒🧅,燒汁,檸檬片🍋

牛橫膈肌

食落有少少肌肉組織位,煙韌、有嚼口[呲牙]

🐏「羊湯烏冬」
邊位是脂肪,但勝在爽脆,

羊湯烏冬
而且加上京蔥、青蔥、菠菜和芽菜,清新和味。

紐西蘭羊西冷

🦙「紐西蘭羊西冷」🦙
上碟時已有醬汁淋上,中和了羊肉的臊味。
肉質實淨、鬆化,并無多餘脂肪,減肥的女仔就至啱啦。

椰菜絲沙律

而爐邊的胡蘿蔔片🥕同洋蔥片🧅

店內播住日本抒情歌,慢節奏令到個人好放鬆。
食完再搭電車上層頭位,吹吹風,爽歪歪[愉快]
紐西蘭羊西冷
2022-01-24 1003 瀏覽
今日約朋友食飯,嚟咗登龍街搵食,呢條街出名好多嘢食,朋友好想食燒肉,喺OpenRice搵到呢一間餐廳~圓拱形烤盤上鋪滿洋葱、 紅蘿蔔 椰菜絲沙律: 椰菜爽脆配酸甜醬汁,好開胃~最鍾意呢個蒙古羊卷肉, 羊肉脂肪比例非常均勻;肉質軟熟~而且好有羊的香味,但無羶味!正~油脂分佈均勻,燒出嚟好香,食落都仲有肉汁唐揚雞軟骨: 超鍾意!炸得好香口!金黃鬆脆,脆卜卜!橫膈肌,醃得非常入味!紐西蘭羊柳; 配埋Wasabi一齊食又幾特別喎!店員仲介紹可以曬埋成吉思汗粉 (孜然粉)同埋羊肉真係好夾呀! 伊比利亞肉眼;一大塊放落去燒; 燒到一半就可以自己用鉸剪剪開一條條條, 食落肉質鮮嫩鬆軟~羊湯茶漬飯以羊骨和羊架熬製的湯底,好香羊味!蒙古羊肉同紫菜碎仲有有茶香味~正!係日本珍珠米~ 飯仍是有咬口,唔會林晒~西柚燒酎味道清新~ 酒味唔算濃, 易入口!整體而言,呢度環境唔錯~而且食材有水準! 值得推介!
今日約朋友食飯,嚟咗登龍街搵食,
呢條街出名好多嘢食,朋友好想食燒肉,
喺OpenRice搵到呢一間餐廳~
圓拱形烤盤上鋪滿洋葱、 紅蘿蔔
椰菜絲沙律: 椰菜爽脆配酸甜醬汁,好開胃~
最鍾意呢個蒙古羊卷肉, 羊肉脂肪比例非常均勻;

肉質軟熟~而且好有羊的香味,但無羶味!正~
油脂分佈均勻,燒出嚟好香,食落都仲有肉汁
唐揚雞軟骨: 超鍾意!
炸得好香口!金黃鬆脆,脆卜卜!
橫膈肌,醃得非常入味!
紐西蘭羊柳; 配埋Wasabi一齊食又幾特別喎!
店員仲介紹可以曬埋成吉思汗粉 (孜然粉)
同埋羊肉真係好夾呀!

伊比利亞肉眼;

羊湯茶漬飯

西柚燒酎
味道清新~ 酒味唔算濃, 易入口!
整體而言,呢度環境唔錯~而且食材有水準! 值得推介!

2022-01-22 62 瀏覽
今日同老婆喺銅鑼灣行街,經過呢間餐廳門口,有個姨姨派傳單,望一望,原來主打燒肉,唸住咁耐無食過燒肉,就行左入去試環境方面:可以用座無虛席來形容。啲臺無普通燒肉店油膩,環境真心幾好。服務方面:職員好有禮貌,耐心介紹食物,更加推薦唔同既食法比我地,態度良好。食物方面:前菜- 椰菜絲沙律- 沙律醬放得唔多,口感清新,鍾意食清淡啲既朋友不妨一試。- 蕃茄蒜子沙律- 幾開胃,有蒜味之餘又唔會 又唔會蓋過番茄嗰陣鮮味。- 雪魚干- OK,唔差主菜- 蒙古羊卷肉- 口感一級棒,可以用入口即融黎形容。加上店舖專門調既成吉思汗孜然粉,個種衝擊味蕾既味道真係唔能夠用言語黎形容,要親身試過先知佢有幾好食🤤- 紐西蘭羊腩- 羊腩冇蘇味, 抵食夾大件- 橫膈肌- 牛肉好鮮,脂肪好均勻,食落去唔會油膩。 加埋嗰隻成吉思汗孜然粉,味道簡直係更上一層樓。- 伊比利亞梅頭- OK,正常,味道唔錯- 炭火雞腿肉- 雞腿肉質鮮嫩,加上特製既醬汁,令到塊肉油而不膩。如果唔鍾意油膩既話,個店員有講可以加啲wasabi去隔油。試過後,味道唔錯。- 茶潰飯- 幾好食,羊肉夠鮮總結:環境舒適,服務都好好,味道一流,價錢合理,不妨一試

環境方面:
可以用座無虛席來形容。啲臺無普通燒肉店油膩,環境真心幾好。

服務方面:

食物方面:
前菜

- 雪魚干- OK,唔差

主菜

- 紐西蘭羊腩- 羊腩冇蘇味, 抵食夾大件

- 伊比利亞梅頭- OK,正常,味道唔錯

- 茶潰飯- 幾好食,羊肉夠鮮

總結:環境舒適,服務都好好,味道一流,價錢合理,不妨一試。
2022-01-22
  • 蒙古羊卷肉
  • 紐西蘭羊西冷
2022-01-22 46 瀏覽
在銅鑼灣整完甲兩點半,便約了朋友一起吃烤肉當午飯。燒肉酒場是朋友介紹的,過了午飯時間餐廳仍然座無虛席,不難發現它的吸引之處。服務員帶我們一坐下,便熱心地講解餐牌上的食物,服務態度很好。我們點了椰菜絲沙律、番茄蒜子沙律,鱈魚肝菌、不同種類的肉類,有牛羊雞豬及羊肉茶漬飯,二人吃好似太多,哈哈,不管了,餓到兩點半三點才午餐要大快朵頤才能安撫肚子。個人印象最深刻包括以下幾樣食物,認真可以推介給大家: 1.番茄蒜子沙律:吃肉比較油膩,中間來吃一兩塊清新的新鮮番茄沙律,解膩恩物。 2.蒙古羊肉卷:服務員推介的成吉思汗羊肉,烤好後灑上一些孜然粉,更能帶出羊肉的味道,但羶味卻不大,羊肉的質量是不錯。 3.炭火雞腿肉:雞肉特別的地方是烤完後要沾上芥茉一起吃,芥茉青辣的味道能帶平衡炭火的焦香,搭配起來吃,味道很不錯。二人吃吃得剛剛好,最後來個羊肉茶漬飯,滿足地離場。順帶一提,離開時,我們身上的油煙味不大,反映了店裡的抽風系統做得不錯。

個人印象最深刻包括以下幾樣食物,認真可以推介給大家:

2022-01-18 40 瀏覽
好掛住「燒肉酒場」嘅北海道名物🇯🇵成吉思汗燒肉🔥終於去食多次☺️.配菜🥢圓拱形烤盤上一早鋪滿洋葱同紅蘿蔔🧅🥕.紐西蘭羊西冷🐑呢款羊肉羶味係完全無👍🏻店家無醃製過,原汁原味🥩入口一咬滿都係油脂同肉汁😋而且好有咬口😉.美國牛板腱🐄薄切大塊牛板腱非常嫩滑🤤比較重牛味,加上檸檬汁或者洋葱粒都好夾😬.骨付腸🍖選用特別調配豬絞肉🐖再包喺雞骨上,點上燒肉汁😙甜甜哋嘅味道.唐揚雞軟骨🐔雞軟骨香脆可口😆點沙律醬食幾好味,最啱佐酒🍻.雜果燒酎🍶加入檸檬🍋西柚、鮮橙🍊味道清新可以去油膩感😌比較易入口😗好啱女士飲
配菜🥢圓拱形烤盤上一早鋪滿洋葱同紅蘿蔔🧅🥕
唐揚雞軟骨🐔雞軟骨香脆可口😆點沙律醬食幾好味,最啱佐酒🍻
  • 美國牛板腱
  • 紐西蘭羊西冷
  • 雜果燒酎
  • 唐揚雞軟骨
2022-01-11 64 瀏覽
平時都會去下食燒肉🔥最近去咗一間好特別嘅燒肉店🥩就係位於銅鑼灣嘅燒肉酒場🏮佢係傳統日式烤肉店🎌以成吉思汗烤肉做主打,所以餐廳亦有提供唔同羊肉部位🐑啱晒鍾意食羊嘅朋友可以挑選😚餐廳以木製品風格裝修🪵喺牆身亦掛有羊畫嘅插圖🖼每張餐枱上方都設有最先進嘅抽氣管,確保場內空氣流通,並唔會煙霧瀰漫影響食客用餐體驗👏🏻燒肉酒場特意採用圓拱形特製燒烤鍋,盡顯滋味😋餐廳選用紐西蘭及蒙古進口新鮮羊肉🐑亦會提供其他肉類以及羊肉一品料理😋今次燒肉方面我分別試咗紐西蘭羊西冷、壺漬牛肋條、柚子雞腿肉、伊比利亞梅頭同骨付腸🍗🐑紐西蘭羊西冷羊西冷即係羊脊肉,肉質非常細嫩☺️羊味濃郁😚脊肉上連住一層羊脂🥩烤嘅時候羊油更能帶出羊肉鮮味🤩燒製後都絕無羊羶味👍🏻🐮壺漬牛肋條牛肉肉質鮮嫩🤤油脂分布平均,入口即溶😛燒製時油脂滋滋作響,香氣隨即迎面飄嚟💨另外重叫咗羊湯茶漬飯🍚同小食唐揚雞軟骨🐔羊湯茶漬飯好特別,以羊骨及羊架熬製湯底🥣將羊骨精髓全部注入湯底中,再用薑蔥辟除羊羶味,配搭木魚湯帶出鮮味,令湯底味道更錦上添花😍重用咗日本珍珠米飯🎌

🐑紐西蘭羊西冷

🐮壺漬牛肋條