2018-10-22 168 瀏覽
話說今天去了長沙灣接朋友放工然後試了這家新開嘅串燒店平時很怕吃超多籽然粉嘅串燒所以呢間就非常適合我😊除了串燒之外,仲有冷盤小吃,炸物同埋和式麵食。。。。。。。。。。。。。。。味付半熟蛋溏心燒▸燒糖心蛋平時比較少見,燒完表面更香,而裡面嘅溏心仲keep到,同埋仲好嫩滑,真心好味,好想食多幾粒😍。。。。。。。。。。。。。。。炸蟹肉忌廉餅▸炸皮都算幾薄同鬆脆,亦都唔會話好油膩,裡面嘅忌廉幾綿滑,但就唔係好食得出蟹味,而面頭就有少少蟹棒作點綴😊。。。。。。。。。。。。。。。其他串燒也很不錯特別喜歡免治雞軟骨棒和一口牛串前者雞肉包住爽口嘅雞軟骨,好有咬口後者一口牛燒得剛好,肉質都幾鬆軟,唔乾唔韌,亦都有牛味。。。。。。。。。。。。。。。整體來說價錢親民味道不錯,而且份量亦都好多真係大件夾低食👍🏻
話說今天去了長沙灣接朋友放工
然後試了這家新開嘅串燒店
平時很怕吃超多籽然粉嘅串燒
所以呢間就非常適合我😊
除了串燒之外,仲有冷盤小吃,炸物同埋和式麵食
炸蟹肉忌廉餅
其他串燒也很不錯
特別喜歡免治雞軟骨棒和一口牛串
前者雞肉包住爽口嘅雞軟骨,好有咬口
後者一口牛燒得剛好,肉質都幾鬆軟,唔乾唔韌,亦都有牛味
整體來說價錢親民
味道不錯,而且份量亦都好多
真係大件夾低食👍🏻

2018-10-22 159 瀏覽
長沙灣隱世小店,主力賣日式燒物同麵食,煮食落單全部one man band一腳踢好勁抽✨必推半熟蛋糖心燒,出面少見,本身陣醬漬味已經醃得好好,再燒埋個表面多咗陣燒烤香更正✨ 油甘魚鮫超高質,比起鮭魚餃個油度冇咁霸道,魚味更香,而且呢度個魚鮫本身都好靚,肉身厚嫩,就咁加少少鹽燒已經好好食❤️當然仲有一系列嘅串燒,當中我覺得最考功夫嘅燒雞皮,假若火喉唔夠的話就冇咗果陣香脆感,燒太勁的話又會過硬,而呢度出品剛剛好,帶脆得嚟又唔會燒到乾哂,合格有餘。另外燒菠蘿廿八有成盤咁滯抵食得爛,而且唔係就咁一串燒哂,仲將每塊都平放燒哂正反兩邊,好有心思✨食咗咁熱氣嘢當然要食返啲凍嘢降溫,叫咗個冷烏冬,揀明太子汁,師傳話個汁都係自己調配,有沙律汁應有嘅開胃感得嚟仲多咗明太子嘅鮮同微辣感,好啱熱天食,而個烏冬仲可以揀稻庭定係讚歧。仲有個沙律份量奇大,蟹柳絲同蟹籽多到唔洗本咁,不得了✨

仲有個沙律份量奇大,蟹柳絲同蟹籽多到唔洗本咁,不得了✨

呢間位於長沙灣嘅小店,個名叫「燒夜食堂」!播放住大家耳熟能詳嘅廣東歌,地方唔算就腳,做嘅係街坊生意,但係就帶出一份人情味小店嘅感覺。串燒最重要係夠熱,正因為小店夠細,可以做到好似日本嘅屋台咁一燒好就即刻送到你面前,保證熱辣辣。老闆自已一手一腳打理舖頭,每樣野食都即叫即做,就算有時招呼欠奉都真係值得原諒,全因為佢將所有心機都花係炮製美食上面,比個讚先👍 特別揀幾款我鍾意嘅同大家講下:◎ 稻庭烏冬 ($52/碗 + $18 火灸叉燒) - 第一眼望到佢真係嘩左出嚟,大大碗又好足料! 呢碗烏冬有好多嚿叉燒、糖心蛋、魚板、紫菜,大根...剩係湯底都有5款可以選擇,睇落似集百家之所長而成,但其實每樣配料都做得幾唔錯,烏冬又彈牙,啱哂餓底嘅朋友仔!◎ 川燒原條茄子($28/條) - 茄子燒得幾靚,軟身易起肉,川燒風味加蒜香真係好難令人抗拒!◎ 炸蟹肉忌廉餅($25/份) - 最鍾意呢個,炸到外層脆身,內層蟹肉忌廉幼滑,保持熱力十足又香噴噴,真係幾正!  ◎ 汁燒帆立貝串 ($30/串) - 一串三粒大大粒,群邊有咬口,帆立貝入口肉感豐富,醬汁又唔會太鹹!◎ 川燒韭菜($18/串) - 加上大量孜然

特別揀幾款我鍾意嘅同大家講下:

◎ 川燒韭菜($18/串) - 加上大量孜然粉,風味就好似北上食到嘅味道一樣,燒得爽口真係唔錯!

其他串燒同小食都一樣做得唔錯,選擇都算多,容易搵到你想食嘅野🤤

串燒同啤酒其實先係最夾嘅,可惜小店未有酒買,但基本飲品例如汽水同茶係有嘅,而老闆都唔會反對你去附近便利店買酒過嚟飲,決定食住野同朋友一齊啤一啤🍻

希望店主繼續努力,為夢想奮鬥!
2018-10-11
1 分鐘 (堂食)
  • 稻庭烏冬
  • 川燒原條茄子
  • 炸蟹肉忌廉餅
  • 汁燒帆立貝串
  • 川燒韭菜
2018-10-18 126 瀏覽
串燒之夜~ 兩個人整晚吃了超多串燒的~ 餐牌上的食物主要以串燒為主, 另外, 它們亦有一些冷盤、炸物、沙律、拉麵、烏冬等等。真的很喜歡這間串燒小店, 每份食物都很大份, 大件夾抵食! 我們點了鹽味枝豆、胡麻豆腐、蟹籽沙律、明太子雞翼、 味付半熟蛋溏心燒、川燒韮菜、燒鮮菠蘿、燒原條茄子、冬菇串、金菇串、雞胸肉串、羊肉串等等。蟹籽沙律份量多, 裏面有生菜和青瓜絲, 吃串燒時吃一吃這個和枝豆, 可以減低串燒帶來的肥膩感。第一次試味付半熟蛋溏心燒, 溏心蛋流心度高, 蛋黃是半熟的, 質感很嫩滑。燒原條茄子超級大條, 很多汁和惹味, 面層亦充滿芝麻香。燒茄子燒得不會太油膩, 這一點我蠻欣賞的。個人要推薦這裏的燒金菇! 燒金菇很嫩, 本來想再多點幾條, 可惜師傅表示已經沒有貨了, 下次再來一定要再吃。這裡的羊肉串燒得不錯, 羊肉不乾身, 質感嫩口, 帶一點油脂香, 羊肉串上面亦佈滿香料和調味粉。燒鮮菠蘿亦是要推薦的~ 燒菠蘿份量多, 由於我們已經很飽, 但又很想試一試這裏的燒菠蘿, 所以我們叫 師傅燒半條菠蘿便夠了。燒菠蘿非常甜和多汁。這裏的串燒除了份量多、價錢親民之外, 服務態度和整體食物質素也

蟹籽沙律

枝豆

燒原條茄子

燒菠蘿

這裏的串燒除了份量多、價錢親民之外, 服務態度和整體食物質素也很好, 每款串燒都很好吃。再吃串燒一定會再來這間小店吃的。
2018-10-18
蟹籽沙律
枝豆
燒原條茄子
燒菠蘿
2018-10-18 52 瀏覽
呢一間小店平時有做午餐夜晚時段係六點至凌晨一點好多人嚟幫襯 但因為座位有限所以人多嘅時候都要等下人多就係因為佢嘅嘢食全部都係好用心整 店主親手即叫即做嘢食係真係好食😋-特別推介嘅有佢哋嘅茄子 ($28)😍😍佢哋嘅茄子用咗自家製特式醬料食落真係好香口好好食‼拉麵方面有5款湯底拉麵配白豚肉湯($62) 味道好入味其中個叉燒(+$18)更係精髓之一🤤-總括嚟講呢度嘅燒賣同埋串燒都好入味好香 ($60/半打)川燒韮菜($18/1串)必食無疑💯最後個菠蘿一大份先28蚊‼好多好juicy 爆曬汁😂😂🙌仲要係好新鮮好新鮮🎉鹽燒油甘魚鮫($128/1件)魚油味好香好肥美 正‼好想食多幾件不過呢d唔可以一次食太多 會膩😂-成餐食到好飽好滿足黎同朋友一齊吹下水chill下真係唔錯呢度嘅選擇好多 冷盤小食 一品炸物 一品燒物 串燒同拉麵冷麵都有‼一餐食唔曬 唯有下次再嚟😍--📍燒夜食堂長沙灣順寧道98號美寧中心A座地下8號舖
呢一間小店平時有做午餐
特別推介嘅有佢哋嘅茄子 ($28)😍😍

佢哋嘅茄子用咗自家製特式醬料
食落真係好香口好好食‼
拉麵方面有5款湯底
拉麵配白豚肉湯($62)

味道好入味
其中個叉燒(+$18)更係精髓之一🤤
總括嚟講
呢度嘅燒賣同埋串燒都好入味好香 ($60/半打)

川燒韮菜($18/1串)必食無疑💯

最後個菠蘿一大份先28蚊‼

好多好juicy 爆曬汁😂😂🙌
仲要係好新鮮好新鮮🎉

鹽燒油甘魚鮫($128/1件)

魚油味好香好肥美 正‼
一餐食唔曬 唯有下次再嚟😍
-📍燒夜食堂
長沙灣順寧道98號美寧中心A座地下8號舖
2018-10-17
20 分鐘 (堂食)
2018-10-17 42 瀏覽
今次黎到位於長沙灣既日式食堂,價錢平民👍🏻質素都唔錯~可以話係大件夾抵食😝食物款式都幾多,都幾抵食👍🏻味付半熟蛋糖心燒 隻蛋燒得岩岩好👌🏻𥚃面係糖心❤️外層只有少少調味都已經好夠~川燒黑豚腩波板糖真係成塊波板糖咁😂肥瘦比例一半半,肉質唔會燒得好乾,肥肉部份幾爽口👄👄食落唔會好膩。🍽川燒韮菜燒完仲保持到翠綠,咬落索索聲,夠爽脆👅👅👅不過如果調味輕手返少少就更加突出到韮菜既清甜啦💁🏻🍽川燒原條茄子食串燒每次都必定會叫茄子,燒得夠哂腍😋可以一絲絲咁夾出黎,面頭落左蒜蓉同孜然粉,川味十足😆🍽燒豬頸肉比想像中還要大份👀有成十幾塊,塊塊都好厚肉,好爽口👅👅👅而且肉味夠鮮👍🏻🍽鹽燒雞中翼串雞翼燒完仲keep到肉汁,d肉幾滑👄外皮脆卜卜👐🏻🍽炸蟹肉忌廉餅一共有3件,炸得好香脆,薯餅𥚃面好軟滑,幾重忌廉味👅🍽明太子雞翼雞翼炸得夠哂香口😋𥚃面釀滿左好多明太子,咸咸地幾惹味👍🏻🍽蟹蟹蟹蟹四重沙律四重即係有蟹肉🦀🦀🦀蟹柳、蟹籽同蟹膏呢4種蟹既元素,配落沙律菜度🥗清新得黎,帶點蟹既鮮味👅廚師一d都唔吝嗇,放左好多四重材料,製作認真👍🏻🍽流心芝士燒漢堡一份有成3大塊,漢堡肉好腍👄而且牛味都幾出🐮咬落去芝士會慢慢流出

食物款式都幾多,都幾抵食👍🏻

味付半熟蛋糖心燒
川燒黑豚腩波板糖

🍽川燒韮菜

🍽川燒原條茄子

🍽燒豬頸肉

🍽鹽燒雞中翼串
雞翼燒完仲keep到肉汁,d肉幾滑👄外皮脆卜卜👐🏻

🍽炸蟹肉忌廉餅
一共有3件,炸得好香脆,薯餅𥚃面好軟滑,幾重忌廉味👅

🍽明太子雞翼
雞翼炸得夠哂香口😋𥚃面釀滿左好多明太子,咸咸地幾惹味👍🏻

🍽蟹蟹蟹蟹四重沙律

🍽流心芝士燒漢堡
一份有成3大塊,漢堡肉好腍👄而且牛味都幾出🐮咬落去芝士會慢慢流出黎🧀芝士係淡淡地個隻,所以食完都唔會好漏~
2018-10-14 76 瀏覽
其实都食過幾次今次終於肯寫出黎@大懒今次同老婆去食都叫好多野吉列蝦呢個好脆。蝦肉都唔梅點埋沙律好正呢個炸雞都勁正我重口味覺得呢個好夠味不過如果多舊柠檬就好呢個唔算太辣個蛋好正。烏冬都好滑仲叫左燒烤60蚊半打好抵食。不過冇影相而家做活動like左佢個facebook仲送甜品個鯛魚燒係紅豆同忌廉芝士都幾好食個泡芙係忌廉。不過上面有煉奶同朱古力粉有啲太甜但甜品唔係我杯茶我老婆話好正因為唔使錢會繼續支持因為小店真係唔易
其实都食過幾次
今次終於肯寫出黎@大懒

今次同老婆去食
都叫好多野

吉列蝦
呢個好脆。蝦肉都唔梅
點埋沙律好正

唐揚炸雞

呢個炸雞都勁正
我重口味覺得呢個好夠味
不過如果多舊柠檬就好

辛辣湯稻庭烏冬

呢個唔算太辣
個蛋好正。烏冬都好滑

仲叫左燒烤
60蚊半打好抵食。不過冇影相

小店甜品

而家做活動like左佢個facebook仲送甜品
個鯛魚燒係紅豆同忌廉芝士
都幾好食
個泡芙係忌廉。不過上面有煉奶同朱古力粉
有啲太甜

唐揚炸雞
辛辣湯稻庭烏冬
小店甜品
2018-10-13 53 瀏覽
長沙灣新開串燒小店,由一個九十後店主打理,店子雖細小,但就感受到店主為夢想打拼既勇氣同艱辛,所以黎支持一下💪🏼.鮮魚濃湯稻庭烏冬 $52湯底係店主親手熬製,只用上兩種魚、雞腳同胡椒、夠天然👍🏼不過湯底較濃味,吾係好清甜果種👌🏻溏心蛋出色😋 加左火炙叉燒 $18同川風炸餃子 $18。燒叉燒非常惹味,夠腍,好好食!餃子都估吾到咁好食😳味道有驚喜😍.燒原條菠蘿 $28菠蘿超甜!冇渣架😋👏🏻原來係店主每日新鮮去街市購買。炸蟹肉忌廉餅 $25炸得好酥脆,吾油膩,好食呀!唐揚風炸嫩雞 $38炸得脆身,雞肉保持嫩滑,又係正!😋川燒豬頸肉 $38這豬頸肉夠嫩夠爽口,如果味道更重口味啲會更正☺️鹽燒鯖魚 $38整得好味,價錢好抵食!川燒紐西蘭羊鞍 $38肉質軟腍,juicy,仲好入味添!一口牛串 $28一咬落去爆汁架!超juicy !😍🤤.下次再黎食宵夜先🤣.津路烏龍茶 $15清熱酷 $18

鮮魚濃湯稻庭烏冬 $52

燒原條菠蘿 $28

菠蘿超甜!冇渣架😋👏🏻原來係店主每日新鮮去街市購買。
炸蟹肉忌廉餅 $25

炸得好酥脆,吾油膩,好食呀!
唐揚風炸嫩雞 $38
炸得脆身,雞肉保持嫩滑,又係正!😋
川燒豬頸肉 $38

豬頸肉夠嫩夠爽口,如果味道更重口味啲會更正☺️
鹽燒鯖魚 $38

整得好味,價錢好抵食!
川燒紐西蘭羊鞍 $38
肉質軟腍,juicy,仲好入味添!
一口牛串 $28
一咬落去爆汁架!超juicy !😍🤤
下次再黎食宵夜先🤣
津路烏龍茶 $15
清熱酷 $18
2018-10-11 57 瀏覽
長沙灣開咗一間小店食串燒,係由年輕老板一手一腳建立!充滿故事同動力~呢度除咗串燒之外,仲有冷盤,炸物同麵類,款式都好多。試咗個冷盤先,芥末八爪魚,好嗆好鮮味!食完消消暑再食串燒就正炸日本甜薯,份量好多好抵食!外脆內軟🤤串燒質素都唔錯架!雞腎雞軟骨燒雞皮都燒得好香又好脆😝 另外串燒溏心蛋都幾特別,拉麵食得多,串燒都係第一次試🙈 雞翼燒得皮好脆,肉好嫩,少啲鹽更加好。一口牛都好受歡迎,牛味都幾重同幾香,好冧身~燒羊架,大大件超級juicy !! 帶住少少羶味,味道口感冇得輸!魚類叫咗魚乾同埋燒鯖魚,覺得傳統既燒鯖魚比較好食,好嫩滑,但有少少偏咸。魚乾甜甜地有咬口,佐酒一流😝仲有自家製芝士流心漢堡扒,好多芝士流岀黎!芝士控可以試下🤤最後甜品揀咗紅豆鯛魚燒,呢個就唔係燒架喇,係炸既!但個皮個口感都係好好,好煙韌,應該加入咗糯米粉做的🤩 紅豆又不太甜。

呢度除咗串燒之外,仲有冷盤,炸物同麵類,款式都好多。

炸日本甜薯,份量好多好抵食!外脆內軟🤤

串燒質素都唔錯架!雞腎雞軟骨燒雞皮都燒得好香又好脆😝

一口牛都好受歡迎,牛味都幾重同幾香,好冧身~

仲有自家製芝士流心漢堡扒,好多芝士流岀黎!芝士控可以試下🤤

2018-10-07 66 瀏覽
創業是很難的,小本經營是很值得支持。我覺得自己做生意,會對自己店鋪質素有一定要求,呢間正正反映小本經營質素比連鎖更好。.🔺炸蟹肉忌廉餅 $25大件抵食,三件岩岩炸起熱辣辣😍,外層炸得香脆岩岩好,入面有薯泥同忌廉入口香滑,加埋蛋黃醬,美好既配搭!好出色,$5一件咋平民價錢高級水準。推薦😋.🔺味付半熟蛋糖心燒 $30重點!!!半熟蛋既流心程度(圖3)😭好吸引。超中意食半熟蛋,入口蛋心半熟蛋汁流出黎,呢種感覺感動到哭(因為我真係好中意食糖心蛋嘿嘿)。.🔺免治雞軟骨棒 $12以為係炸雞軟骨,原來係免治肉同雞軟骨打碎整成既棒,食到有軟骨粒,都幾好咬。.🔺汁燒雞肝串 $28朋友係一個重口味中意食內臟既人😂.🔺川燒豬頸肉 $38其實我以為會得幾塊串成一條,點知有一盤,呢個份量,仲要厚肉😍。味道唔會太咸,夠入味,中意食豬頸肉可以試試佢。.🔺川燒紐西蘭羊鞍 $38其實係咪我港女,我覺得$38一件羊鞍,咁大隻係抵🙈,老闆係善心人士。.

🔺炸蟹肉忌廉餅 $25
🔺味付半熟蛋糖心燒 $30
🔺免治雞軟骨棒 $12
🔺汁燒雞肝串 $28
朋友係一個重口味中意食內臟既人😂
🔺川燒豬頸肉 $38
🔺川燒紐西蘭羊鞍 $38
平時番工放工都有經過,見佢新開喺順寧道果頭,野食係串燒為主,琴晚同同事就黎左食宵夜。入到黎見到地方不大,和風style,冷氣好夠,坐得都舒服。除左串燒,仲有烏冬拉麵果d。吉列炸蝦 $32擺得幾靚,炸到金黃色,一咬炸皮超脆,隻蝦都爽口,正呀!原條燒牛肋骨 $108好大件呀!即叫即整哩個需要等耐少少,會起埋肉我地食得好方便,啖啖肉幾juicy,我同事好中意食牛,佢話哩個牛肋骨整得唔錯。鮮魚湯烏冬 $52我就叫左哩碗烏冬食,夜晚中意食湯麵先夠飽,好大碗先$52,平過出面d拉麵。個湯底鮮味,配埋麻油好香呀碗烏冬。烏冬好滑彈牙,隻流心蛋好好味。仲有蘿蔔好甜吸入湯汁,精華黎嫁!燒菠蘿 $28菠蘿超甜,冇一舊係酸,超正!下次再帶其他同事黎食先。
入到黎見到地方不大,和風style,冷氣好夠,坐得都舒服。
除左串燒,仲有烏冬拉麵果d。
吉列炸蝦 $32
擺得幾靚,炸到金黃色,一咬炸皮超脆,隻蝦都爽口,正呀!
原條燒牛肋骨 $108
鮮魚湯烏冬 $52
燒菠蘿 $28
菠蘿超甜,冇一舊係酸,超正!

下次再帶其他同事黎食先。
宵夜
  • 燒菠蘿
  • 吉列炸蝦
1K
2018-10-03 959 瀏覽
秋風起🍃,今次唔係食臘味,而係食燒烤呀😆😆。 尋晚與瓊姐同泰妹一齊嚟個燒烤之夜,我哋去到長沙灣“燒夜食堂”食BBQ,食堂是小店經營,老闆一人獨力親自用心製作, 廚房雖小但係五臟俱全, 可烤、炸、煎、煮,所有食物即叫即做,感覺好似食緊私房菜一樣, 品嚐每件食物時令人直接感受到老闆對烹飪的熱誠💖💖。 前菜小食 : 火炙叉燒及胡麻豆腐串燒: 雞腿肉串、雞軟骨串、雞皮串、 免治雞軟骨棒、雞骨腸、魚板串燒物: 川燒韮菜、 鹽燒雞中翼串、燒汁雞肝串及燒菠蘿炸物: 炸蟹肉忌廉餅甜品: 炸鯛魚紅豆餅及芝士餅味道方面: 火炙叉燒 - 肥瘦均勻, 叉燒好入味仲食到油脂香。胡麻豆腐 - 百福豆腐配上蟹籽蟹柳,胡麻醬很清香。串燒我哋大愛雞腿肉,因為肉質好嫩滑,香口美味。雞軟骨同雞皮都好脆香,免治雞軟骨棒、雞骨腸、魚板串都算合格。泰妹喜歡川燒韮菜,佢話「先食到燒烤味,再感覺到四川配料味,之後韮菜味先出,好有燒夜食堂感覺啊~」另外,泰妹同關智斌kenny一樣,唔知咩叫七味粉,哈哈~終於在鹽燒雞中翼串,食到七味粉嘅味道了。泰妹當堂睜大雙眼,原來七味粉係呢個味呀~佢覺得好新奇有趣,仲發現咁食雞中翼都好好味啊~瓊姐今次

前菜小食 : 火炙叉燒及胡麻豆腐

燒物: 川燒韮菜、 鹽燒雞中翼串、燒汁雞肝串及燒菠蘿

炸物: 炸蟹肉忌廉餅

甜品: 炸鯛魚紅豆餅及芝士餅

味道方面:
火炙叉燒 - 肥瘦均勻, 叉燒好入味仲食到油脂香。
胡麻豆腐 - 百福豆腐配上蟹籽蟹柳,胡麻醬很清香。

瓊姐今次真係有對手,膠系列中他已經不是top1了😂😂。
甜品炸鯛魚紅豆餅及芝士餅也不會太油膩,外脆內軟, 餡料多到爆曬出嚟,食埋呢個甜品已經大滿足了。
  • 鹽燒雞中翼串
  • 胡麻豆腐
  • 雞皮串
  • 雞腿肉串
  • 川燒韮菜
2018-10-01 100 瀏覽
📍HongKong🇭🇰🐟濃厚魚豚白脂湯($62)▪️每日誠意自煮嘅湯底,用上豬骨🐖和兩種魚🐟熬製,混左兩種自煮湯底,喜歡濃厚湯底控必試!湯底重魚油香味,個人覺得略咸左少少🙈但👦🏻就食到lamlam脷,佢一向重口味控~湯底雖濃但質地不算十分濃稠,選了巑岐烏冬不算掛上太多湯汁,所以吃下去都不會太濃味👌平衡翻濃厚的味道,不過烏冬可以煮耐多少少,有點不夠彈牙,偏硬。配料有大根/粟米/糖心蛋/木耳絲/魚板/原片紫菜大根煮得好軟腍🤤嗦了一點湯汁提味更昇華!糖心蛋略厭醃得不夠入味,蛋黃可以更流心就更好。紫菜雖然是最後才放上,但少不免都會遇上湯都會滲腍,所以都需盡快食用🤪建議可能用一點再偏脆身嘅紫菜,增加口感!魚板三大厚片,質感爽口彈牙,類似韓國魚糕,但偏日式無咁嗦汁,木耳絲比較細碎,如果大條d質感會強烈d,另外建議鋪面不浸底會較好,日本拉麵舖的配料都會整齊排放有上面🤔無咁易浸底🙈不過對比日本拉麵店這裡的不算太正宗,混有點港味的日式烏冬🍜炸蟹肉忌廉餅($25)外皮酥脆👍炸皮薄,吃落不油膩,忌廉奶滑綿密,質感有d似薯蓉,但蟹味不突出,靠外面蟹棒增味。($12串~~$60半打)雞腿肉👦🏻大讚,話肉質好彈牙,
📍HongKong🇭🇰

🐟濃厚魚豚白脂湯($62)
▪️
每日誠意自煮嘅湯底,
用上豬骨🐖和兩種魚🐟熬製,
混左兩種自煮湯底,喜歡濃厚湯底控必試!
湯底重魚油香味,個人覺得略咸左少少🙈
但👦🏻就食到lamlam脷,佢一向重口味控~
湯底雖濃但質地不算十分濃稠,
選了巑岐烏冬不算掛上太多湯汁,
所以吃下去都不會太濃味👌
平衡翻濃厚的味道,不過烏冬可以煮耐多少少,
有點不夠彈牙,偏硬。

配料有大根/粟米/糖心蛋/木耳絲/魚板/原片紫菜
大根煮得好軟腍🤤嗦了一點湯汁提味更昇華!
糖心蛋略厭醃得不夠入味,
蛋黃可以更流心就更好。
紫菜雖然是最後才放上,
但少不免都會遇上湯都會滲腍,
所以都需盡快食用🤪
建議可能用一點再偏脆身嘅紫菜,增加口感!
魚板三大厚片,質感爽口彈牙,
類似韓國魚糕,但偏日式無咁嗦汁,
木耳絲比較細碎,如果大條d質感會強烈d,
另外建議鋪面不浸底會較好,
日本拉麵舖的配料都會整齊排放有上面🤔
無咁易浸底🙈
不過對比日本拉麵店這裡的不算太正宗,
混有點港味的日式烏冬🍜

炸蟹肉忌廉餅($25)
外皮酥脆👍炸皮薄,吃落不油膩,
忌廉奶滑綿密,質感有d似薯蓉,
但蟹味不突出,靠外面蟹棒增味。

($12串~~$60半打)
雞腿肉
👦🏻大讚,話肉質好彈牙,不柴~
配上自家醬汁 燒得剛好,
表面微焦,啖啖肉~
雞軟骨 雞皮 雞腎
相對其他比較出眾獨特的串燒,
我覺得這三種比較普通,
味道不過不失,
由於我不吃雞皮,所以👦🏻吃光,
他說燒得脆卜卜,幾得意,
雞腎我覺得有點韌,不算很爽脆。
免治雞軟骨棒❤️❤️❤️
依款口感好得意,彈牙嘅雞肉包住爽脆嘅雞軟骨,食下食下就一整棒!
雞骨腸小小一條,雞肉腸包住骨頭,
腸衣外皮爽脆👍肉質彈牙,值得一試~
最近賞燒嘅火喉恰到好處,
不會過火,也不會太油膩!
保留了食物的鮮味。

汁燒雞肝串($28)
第一啖入口比表面嘅燒汁牽走左個味蕾😚
店主話是自家調整!用洋蔥 大蔥 蒜煲5hrs~
有別於平時一味死咸重口味嘅市面醬汁,
亦吃得更健康🙂
雞肝新鮮厚肉,質感粉嫩,
入口微辛惹味,令人一件接一件😝

鹽燒雞中翼串($22*3隻)
雞皮燒得好香口,內裡肉嫩不韌,
但比較細隻少少。

七味魚翅
今個月限定meun🌟
似雞泡魚乾嘅前菜🤤
我個人幾鐘意食雞泡魚乾!
魚翅味道咸香d,魚乾味重d,
燒得皮薄脆,吃落又不會過韌
不過就咁食有d略咸🍻下酒菜嗎🙈
欣賞這裡食物款式選擇多,
個人比較推薦串燒~
走過長沙彎不妨來這小店吃碗拉麵,
點串串燒😁聊聊天。
2018-10-01 73 瀏覽
其實宵夜食串燒真係一個好選擇,可以約埋三五知己一齊食,一邊食一邊傾計,飲下野,都幾relax☺️ 今次收工就去咗長沙灣新開嘅呢間日式串燒店 燒夜食堂 食宵夜!餐廳選擇嘅種類都唔少包括有冷盤小吃、炸物、串燒、拉麵同烏冬等等,任君選擇。除咗麵食之外,我哋樣樣都叫咗少少,成晚我覺得串燒同炸物係比較出色,特別係羊架同一口牛,肉質鮮嫩,非常juicy。炸物方面,個人最喜愛紅豆鯛魚燒同一口甜薯,前者炸到外皮好脆,紅豆餡軟身香甜,後者用上日本小甜薯,天然嘅甜味,細細隻一啖一個,超好食!整體來講,食物質素唔錯,每樣野都係廿零蚊左右,性價比高,不妨一試👌🏻

2018-09-15 95 瀏覽
一開頭以為呢間鋪只係得串燒食,睇下個菜單,發現有前菜,有炸物,串燒,主食等等,好多選擇。一開波黎D燒海鮮先,佢同外間用牛油用鹽燒唔同,似係秘製蒜蓉再燒,別有風味,絕對值得一試再黎有燒豬頸肉都好好味👏👏唔夠飽有其他拉麵烏冬,做主食,一流🤣🤣仲有炸物,食左炸雞同炸忌廉薯餅👍👍當然唔少得串燒,六十蚊有六串,好抵食😁😁相無影好多,但賣相同味道都一流。唯獨座位真係有限,十六個位左右,想試要早D去啦🤣👏

再黎有燒豬頸肉都好好味👏👏

唔夠飽有其他拉麵烏冬,做主食,一流🤣🤣

仲有炸物,食左炸雞同炸忌廉薯餅👍👍

當然唔少得串燒,六十蚊有六串,好抵食😁😁
相無影好多,但賣相同味道都一流。
唯獨座位真係有限,十六個位左右,想試要早D去啦🤣👏
2018-09-14
  • 黑蒜拉麵