6天前
今次同閨蜜去食新開張壽司店,入座時先俾我哋揀咗清酒酒杯(叫了清酒)感覺好有儀式感。前菜有茶碗蒸、面豉湯和開胃沙律,茶碗蒸滑溜嫩口,蛋香濃郁,沙律清新爽口,幫我哋開咗個好頭。第一款set系11買壽司加細盛海膽三文魚子碎拖羅飯。深海池魚鮮味突出,火炙松葉蟹腳有焦香同鮮甜味。中拖羅有2樽食法,油脂分布均勻,入口即溶,有生食同火炙兩種食法,層次感豐富。金目鯛肉質細嫩。時令有5款,其中梳子魚和左口魚都非常新鮮,味道鮮甜🥰海膽三文魚子碎拖羅飯份量勁多,全碗味道濃郁,三種食材融合得好好,口感層次豐富。另一個set有10貫壽司加半份牛油果軟殼蟹卷。甜蝦爽甜彈牙,拖羅油脂香滑,海膽鮮味十足。油甘魚滑溜😊帆立貝超大粒又鮮甜,真鯛肉質細緻,三文魚🍣好厚切,至於牛油果軟殼蟹卷外脆內軟,牛油果令卷物更滑順。時令壽司都好新鮮,整體食完超滿足,份量超滿足😌我們還想吃刺身就吃了少少,刺身盛每款都新鮮,魚生切得靚,口感同味道都好有層次,特別系拖羅同帶子最出色。整體配搭豐富,食落好滿足,啱曬鐘意食刺身嘅人。
第一款set系11買壽司加細盛海膽三文魚子碎拖羅飯。
另一個set有10貫壽司加半份牛油果軟殼蟹卷。