4天前
相約好友闖進荃灣海之戀!發現一間新開的壽司店,新鮮壽司刺身超誘人,環境Chill爆,服務暖心。見餐牌都有不同set選擇,到最後我們兩個選了這個,11貫壽司+細盛海膽三文魚子碎拖羅飯set。我地都叫左一杯飲品,我叫荔枝梳打,清新氣泡配濃郁荔枝香,甜而不膩,完美解暑,令人回味!初初會來五種壽司:左至右真鯛:魚肉白嫩得似雪花,入口軟滑,帶住淡淡嘅海洋鮮甜,咬落去真係好似同大海來咗個擁抱!活北寄貝: 就更加刺激,貝肉爽脆有彈性,每一啖都好似喺海邊即刻撈上嚟咁新鮮!中拖:壽司份量適中,魚生新鮮,切得厚薄適中,入口即化,味道平衡得恰到好處。大拖:油脂香氣濃郁,肥美卻不膩,令人難忘。深海池魚: 油脂感十足,入口即化,微鹹嘅味道好開胃,簡直係經典嘅代名詞!之後就會五個火炙壽司:右至左【金目鯛】入口有陣炭燒香氣,魚肉外層微焦,內裡依然嫩滑,甜味同煙燻味完美平衡。【左口魚裙】裙邊嘅油脂經火一炙,香氣四溢,咬落去又香又脆。【松葉蟹腳】濃濃嘅蟹香,蟹肉軟嫩中帶點咬口,火炙後嘅焦香加倍提升咗層次感。【大拖】油脂豐富嘅拖羅經過火炙,表面微微焦脆,入口即化嘅感覺真係無得頂。【牡丹蝦】鮮甜真係不得了!蝦肉晶瑩剔透,入
初初會來五種壽司:左至右
大拖:油脂香氣濃郁,肥美卻不膩,令人難忘。
之後就會五個火炙壽司:右至左
【左口魚裙】裙邊嘅油脂經火一炙,香氣四溢,咬落去又香又脆。
【牡丹蝦】鮮甜真係不得了!蝦肉晶瑩剔透,入口好似融化咁,仲帶點甜甜嘅海洋味,食完一啖即刻覺得人生圓滿!
【海膽】橙黃色嘅海膽好似奶油咁creamy,入口即化,濃郁嘅海味喺舌尖上爆開,簡直係幸福感爆棚!
【盛海膽三文魚子碎拖羅飯】
上面鋪滿金光閃閃嘅三文魚子,粒粒晶瑩剔透,啖啖都係爆汁的快感!海膽同碎拖羅嘅組合更加係天衣無縫,海膽嘅濃郁同拖羅嘅油香互相輝映,飯粒仲吸咗所有精華,每一啖都係極致嘅享受!