2020-09-26 77 瀏覽
聽講呢間係新開嘅點心,好光猛. 所以入去試下啲姐姐呢出奇地好禮貌, 啲嘢食都唔差都係算新派嘅尤其嗰個雪山叉燒包 我真係好想再去食好好味.有好多卡位整體都算坐得舒服 唯獨嗰個腸粉覺得好一般. 其他嘢食都係有水準嘅人流都算多都應該會再去.
2020-09-26
  • 雪山叉燒包
  • 熱點蝦餃皇
  • 蟹籽燒賣皇
  • 豬仔鹹水角
2020-09-25 61 瀏覽
太子A出口行2分鐘就見到這間 熱點,面對繁忙的彌敦道,休閒地食個點心晚餐。.茶除了有中式的選擇外,也有日式玄米,夠特別。點心選擇多價錢也很合理:-雪山叉燒包 $18/2個驚豔四座!賣相好靚,而且超好食,上面有酥酥地似菠蘿包的皮,下面是煎過帶點生煎包的脆,中間的麵包不會太厚,叉燒餡料又夠香,所有都是黃金完美配搭。-賽螃蝦春卷 $22另一傑作,賣相高級又不會炸到好乾。材料多,脆得來又帶點濕潤,滋味無窮。.-蝦餃皇、蟹籽燒賣皇 $9 隻好足料,入面有好多蝦,肉汁鎖緊。每一籠放兩個,十分精緻。-鮮蝦菜苗餃 $7 隻 皮薄餡多,菜苗餃一直是健康好食之選。-香茜牛肉腸 $23真香茜!芫荽控必食!.除了有點心,也是其他食物包括甜品、湯及飯。最後來個一飯一湯,燉湯加蒸飯絕對是健康營養之選:蟲草花燉雞湯 $28 & 北菇滑雞飯 $27.兩個食到飽飽都不用$200,星期一至五更是免加一,抵食。

-雪山叉燒包 $18/2個

-賽螃蝦春卷 $22

-蝦餃皇、蟹籽燒賣皇 $9 隻
好足料,入面有好多蝦,肉汁鎖緊。每一籠放兩個,十分精緻。

-鮮蝦菜苗餃 $7 隻
皮薄餡多,菜苗餃一直是健康好食之選。

-香茜牛肉腸 $23
真香茜!芫荽控必食!

除了有點心,也是其他食物包括甜品、湯及飯。

兩個食到飽飽都不用$200,星期一至五更是免加一,抵食。
高質高性價比 星期四晚去完太子探朋友BB,就同大舊黎咗朋友屋企附近嘅呢一間點心店食晚餐~~~餐廳裝修好光潔亮白 服務員都好有禮貌 座位亦都好寬闊舒服 未食野 已經覺得整體環境舒適~~~餐牌選擇頗多 粥粉麵飯 包點 點心 炸物甜品 燉湯 基本上都應有盡有 而且除左公眾假期及前夕之外 其他時間唔需要加一 只需要茶位費 幾抵食而其他食物價錢亦都唔貴~~~研究完餐牌之後我哋叫咗紫薯流沙包 熱點蝦餃王 蟹籽燒賣王 鮮蝦菜苗餃 鳳爪排骨飯 五指毛桃燉瘦肉湯 蘿蔔千絲酥 同魚湯鮮竹卷~~~呢度有一個好大嘅優點 就係某啲點心 係可以按件計嘅 好似我哋咁樣兩個人黎食 就可以叫好多款 每款叫兩粒 好正 例如熱點蝦餃王蟹籽燒賣王同鮮蝦菜苗餃 我地都係兩粒兩粒咁叫 好方便share 而味道方面 亦有驚喜 蝦餃蝦肉夠爽 菜苗餃爆曬餡 皮薄餡靚 而燒賣就好多汁 三款我哋都好鍾意~~~紫薯流沙包則是淡淡的粉紫色 好少女好靚 內餡紫薯味重得黎 又唔會好甜 感覺幾健康~~~而鳳爪排骨飯嘅米飯🍚亦好香 排骨份量頗多 一啖飯一啖足料嘅五指毛桃燉瘦肉湯 令人感覺非常舒服 有種好養生嘅感覺~~~熱愛煎炸食物嘅我地 仲叫咗蘿蔔千
~~~
熱愛煎炸食物嘅我地 仲叫咗蘿蔔千絲酥 蘿蔔絲好juicy 外層亦酥脆 熱辣辣咁 很不錯👍🏻
~~~
食完好多點心之後 明明好飽 但係見到隔離枱嚟咗個好靚嘅鮮竹卷 搞到我哋都忍唔住叫呢個魚湯鮮竹卷 條條鮮竹卷都好大條 一層層嘅腐皮下係滿滿嘅餡料 一咬落去爆曬汁 係必叫之選
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
熱點 (太子)
太子彌敦道782號麗英大廈地下C號舖
2020-09-23 617 瀏覽
早幾日經過太子,見到一家新開張的點心店,從外往內望,店面裝修簡潔,給人一種乾淨企理的感覺。老公一向鍾情一盅兩件,趁這天要來附近出差,辦完正經事後,就順便過嚟嘆夜茶。一坐低店員已經即刻過嚟開茶,效率超高。我哋揀咗平日喺茶樓比較少見嘅玄米茶 ($5@),茶味很不錯,擁有迷人的淡雅香氣。點心紙有即叫即蒸、即拉腸粉、煎炸灼、啊媽燉湯、甜品、包點、粥飯等幾個類別,另外亦有一些孖寶組合,選擇非常豐富。先試兩個皇牌點心:熱點蝦餃皇 ($9@)、蟹籽燒賣皇。蝦餃皮做得晶瑩剔透,夠薄又不乾身,蝦肉份量亦下得很慷慨,入口彈牙味鮮。蟹籽燒賣皇 ($9@)  同樣點了兩件,燒賣外形大小適中,餡料有豬肉和蝦肉,豬肉煙韌清香、蝦肉鮮爽彈牙,有水準。接著是一客藥膳燉鳳爪 ($26),鳳爪賣相夠飽滿又完整,好吸引。入口滿嘴都是黏黏的膠質和藥膳香氣,湯汁完全沒有藥材的苦澀味,好易入口,就算細路仔都啱食。蘿蔔千絲酥 ($21),單看賣相已知對辦,不但色澤金黃,而且外形飽滿挺身。入口果然不俗,咬下酥香鬆碎,入面的蘿蔔絲清甜多汁又爽口,而且滑順無渣,即使外皮油炸,質感亦十分輕盈。豬仔鹹水角 ($28)  味道亦一絕,鹹水角造

豬仔鹹水角 ($28)  味道亦一絕,鹹水角造形滴滴骰骰,十分可愛。外皮食落好香口,糯米層相當煙韌,加上入面的半肥瘦豬肉和蔥花等饀料,一啖入口,外脆內粉糯,正。
紫薯炸煎堆 ($20)  煎堆仔一碟有三個,外形脹卜卜,表皮炸得很香脆,咬下充滿芝麻香,夾埋入面香甜軟滑嘅紫薯餡一齊食,簡直係 Perfect Match。
本來點咗雪山叉燒包,不過店員話已經沽清,所以改叫咗蜜汁叉燒包 ($18)。包身拿上手時仍熱辣辣,好軟熟,面頭微微裂開露出叉燒餡,入口滲發出陣陣叉燒香,味道好正,無得彈!
甜品選了薑汁千層糕 ($20)  同楊枝甘露糕 ($21),千層糕入口薑味十足,糕身微黏有彈性。楊枝甘露糕味道亦一流,既有西米的 QQ 口感,亦有粒粒芒果肉,用作飯後甜品,既睇得又好味,絕對無得輸!
相信很多人都已經久沒飲茶,能在這裡一次過嚐盡多款招牌點心,完全滿足口腹之慾。
2020-09-22 505 瀏覽
星期六返半日,久違地兩公婆嘆吓茶,揀咗太子地鐵站旁邊嘅呢間點心專門店。食物選擇唔少,基本上茶樓有嘅點心呢度都有,點心紙上嘅食物分類亦清晰易明。難得點心店都有燉湯飲,當然唔可以放過,蟲草花燉雞湯真材實料,湯渣非常多,入口味道鮮甜,感覺滋潤。鮮蝦腸粉加入韭黃令味道更清新,蝦仁大大粒,鮮味突出。蝦餃皇大大粒,皮薄餡靚,味道非常鮮美,煙韌嘅餃皮包住彈牙嘅蝦肉,冇得彈!鮮蝦菜苗餃亦係我嘅最愛,鮮甜彈牙嘅蝦仁加上鮮嫩嘅菜苗,比起蝦餃多一份清新。咬開透薄嘅餃皮可以見到原粒蝦仁,真材實料。北菇棉花雞亦非常出色,豬皮好入味,底部嘅麵筋亦吸收哂湯汁嘅精華。牛肉球大件夾抵食,牛肉、蔥同芫荽嘅比例啱啱好,入口亦唔會好重粉感。紫薯包口感鬆軟,紫薯餡清甜軟滑,味道唔會過甜,唔會太滯。除咗一般茶樓可以點嘅茶之外,呢度仲提供玄米茶呢個比較少見嘅選擇,茶味清新,味道淡而且唔苦澀,解膩消滯一流。近年飲茶都比較傾向呢啲新式嘅點心專門店,貪佢更加抵食,平日仲免加一,點心同樣即叫即蒸,質素唔錯,而且蝦餃燒賣之類仲可以逐件叫,最啱二人世界。見到隔離枱點咗八寶籠仔飯,香氣四溢,非常吸引,下次一定要試吓!

韭黃鮮蝦腸

鮮蝦腸粉加入韭黃令味道更清新,蝦仁大大粒,鮮味突出。

鮮蝦菜苗餃

咬開透薄嘅餃皮可以見到原粒蝦仁,真材實料。
北菇棉花雞

紫薯流沙包

紫薯包口感鬆軟,紫薯餡清甜軟滑,味道唔會過甜,唔會太滯。
玄米茶
5 分鐘 (堂食)
韭黃鮮蝦腸
北菇棉花雞
紫薯流沙包
玄米茶
2020-09-20 73 瀏覽
精巧熱辣辣即叫即蒸的點心,不論你作為正餐或小吃都嚐過足口引,難怪主打廣式點心讓人百吃不厭新疑品種繁多既獨有嘅種類一盅兩件由煎炸灼/即拉腸粉/燉湯/包點粥飯都有,不管新鮮之餘堂食外賣都能大滿足晶瑩「蝦餃皇」呈半透明皮薄柔韌一流,配以蝦肉為主餡份量以一口為限,而「鮮蝦菜苗餃」翠綠脹人人塞滿菜苗的確萬分驚喜保留原貌湯與饀料「灌湯餃」軟綿融會爆汁口味輕盈不黏牙透薄蝦腸伴上撲香「八寶籠仔飯」「韭王鮮蝦腸」滿滿的一頓主餐食出無限新滋味

新疑品種繁多既[熱點]獨有嘅種類一盅兩件由煎炸灼/即拉腸粉/燉湯/包點粥飯都有,不管新鮮之餘堂食外賣都能大滿足

保留原貌湯與饀料「灌湯餃」軟綿融會爆汁口味
2020-09-20
  • 熱點蝦餃皇
2020-09-18 141 瀏覽
因為限聚令嘅關係,都有一段時間冇去酒樓飲茶。今日經過太子彌敦道,有間舖頭專食點心就入去不妨一試,卻有無限驚喜!😍坐低點咗鐵觀音茶,個茶味十分濃郁,好有鐵觀音嗰種甘味。👍 Menu上食品好多,特色及傳統點心都有,點咗蝦餃皇及蟹籽燒賣皇,兩款點心都好足料,好有高級酒樓入面嘅水準。😋另外點咗薑蔥牛柏葉,要特別一題係牛柏葉超多,係得兩粒豆卜墊底,其他成碗都係牛栢葉,唔係碟仔係一隻碗,所以分量超多超抵食又好味。😋煎炸物就order咗豬仔鹹水角及XO醬蘿蔔糕,呢兩款係我推介,因為鹹水角整到好標緻,真係成隻豬仔樣咁,絕對係打卡之選又唔係好捨得食佢,XO醬蘿蔔糕用咗超香口嘅XO醬同埋爆香咗嘅蝦乾仔炒,鋪滿每粒蘿蔔糕上面,而且佢係切到一粒粒,一啖一粒食好方便👍。最值得講係兩個炸點心都係熱炙炙,由入面熱出嚟,即係話order咗先煮炸,冇話整定。包點類就揀咗雪山叉燒包,入面d叉燒超多, 叉燒汁又好濃,配埋包面嘅雪山,真係好好味食唔停口。😋而最後要講嘅係佢哋獨有嘅八寶籠仔飯,配料分別有冬菇粒、蝦醬肉粒、排骨、臘腸粒、蝦乾粒、雞粒、鳳爪、粟米粒,鋪喺飯面蒸。D飯索曬配料嘅精華 ,啖啖甘香而且帶有小小荷葉香味,個
坐低點咗鐵觀音茶,個茶味十分濃郁,好有鐵觀音嗰種甘味。👍
而最後要講嘅係佢哋獨有嘅八寶籠仔飯,配料分別有冬菇粒、蝦醬肉粒、排骨、臘腸粒、蝦乾粒、雞粒、鳳爪、粟米粒,鋪喺飯面蒸。D飯索曬配料嘅精華 ,啖啖甘香而且帶有小小荷葉香味,個籠仔飯有成四至六碗,絕對超抵食。👍下次黎我一定會叫多次百寶籠仔飯加其他未試過嘅點心。😋
八寶籠仔飯
XO醬蘿蔔糕
豬仔鹹水角
蝦餃皇
2020-09-16 63 瀏覽
行開太子見到有點心茶檔,好旺人都幾唔錯,lunch time就同朋友黎食下。食咗咁多種,我最鍾意賽螃蟹蝦春捲同黑毛豬鹹水角。賽螃蟹蝦春捲風味十足,蛋白好入味好香,加埋鮮蝦香脆可口,十分野味。而黑毛豬鹹水角從外形已經好cute,打卡已經超級心動!即叫即炸超級香脆,入面有肉碎,都整得好好味。原來紫薯流沙包係紫薯包,入面都係紫薯蓉,鍾意紫薯嘅你可以試下。蘿蔔千絲酥啖啖蘿蔔絲都好好味!鮮蝦菜苗餃有好多菜苗,我覺得菜苗新鮮好好食。潮州蒸粉果我最愛花生,香脆配埋沙葛好好味。新派點心店,創新點心值得一試👍

蘿蔔千絲酥啖啖蘿蔔絲都好好味!

鮮蝦菜苗餃有好多菜苗,我覺得菜苗新鮮好好食。

潮州蒸粉果我最愛花生,香脆配埋沙葛好好味。

新派點心店,創新點心值得一試👍
  • 賽螃蝦春卷
2020-09-16 49 瀏覽
放假鍾意一盅兩件,兩個人簡簡單單鍾意去點心小店,茶芥比較平,又不用浪費時間等位。這間新開的熱點點心便是其一,雖然點心選擇沒有酒樓般多,但勝在即叫即蒸,點心熱騰騰最好味。我鍾意他們的蝦餃燒賣可以最少點二件,方便可以點多些不同款式的點心。腸粉皮薄餡多。蜂巢炸芋角及灌湯餃都是很少點心店有提供的。蜂巢炸芋角炸得金黃,芋角外皮酥脆,內層的芋頭蓉軟滑,混入些豬肉餡,有少少肉汁,咸咸甜甜的。大大隻的魚翅灌湯餃,清甜的高湯做得不錯,將餃子皮篤穿,餡料流出,有豬肉,蝦等,重點是有魚翅吧,還一定要配上紅醋。這間點心店還有燉湯供應,湯料十足,清甜滋潤。最後要來一客楊枝甘露糕作結,有海量的西米,口感很好,還食到一絲絲的西柚,味道不太甜。

腸粉皮薄餡多。

這間點心店還有燉湯供應,湯料十足,清甜滋潤。

2020-09-13
2020-09-15 47 瀏覽
抵食新開點心店黎到太子,心血來潮想食點心,咁岩就搵到一間新開既點心鋪試試。餐廳環境光猛,坐位非常寬敞。樓面姐姐仲好有禮貌同好好服務🔻紫薯流沙包價錢:$18總共有3個包,少有餐廳做到紫薯流沙效果。食落去第一啖有好香既紫薯味,推介大家食呢個包🔻白灼西生菜味道:8/10價錢:$20生菜份量好多,而且唔會灼到啲菜太老🔻鳳爪排骨飯價錢:$27排骨食落口唔會太韌,而且份量都多,幾夠飽。飯蒸得算乾身,可以食到粒粒分明。順帶一提,餐廳仲用上傳統既瓦飯盅去蒸🔻咸魚肉餅飯價錢:$27咸魚味好香,肉餅都蒸得幾好食,肥瘦均勻,正🔻叉燒滑腸價錢:$22叉燒好食,腸粉幾滑,配上餐廳既甜豉油都唔錯📍熱點 (太子)太子彌敦道782號麗英大廈地下C號舖
抵食新開點心店

🔻紫薯流沙包

價錢:$18

🔻白灼西生菜

味道:8/10
價錢:$20
生菜份量好多,而且唔會灼到啲菜太老

🔻鳳爪排骨飯

價錢:$27

🔻咸魚肉餅飯

價錢:$27
咸魚味好香,肉餅都蒸得幾好食,肥瘦均勻,正

🔻叉燒滑腸

價錢:$22
叉燒好食,腸粉幾滑,配上餐廳既甜豉油都唔錯

📍熱點 (太子)
太子彌敦道782號麗英大廈地下C號舖
2020-09-13 47 瀏覽
是日去太子路過見到開咗間新派點心餐廳裝修走摩登路線價格親民門口有蒸飯配點心三十幾蚊 可自取返屋企食價錢實在抵 見到幾多街坊幫襯所以又同老公去試下新嘢😘可能因為性價比真係高 好多人排隊喺門口都要等陣先可以安排入座非常多街坊食 人情味濃👍.💟蝦餃皇+燒賣王蝦餃入面啲蝦非常彈牙夠曬大粒 燒賣就啖啖肉💟菜苗餃大粒 餡料多 味道唔錯 入面啲蝦夠多💟蜜汁叉燒腸推薦!皮薄料多 叉燒好香甜甜地 粉皮做到好薄白裏透紅非常之滑溜 味道正👍💟蟲草花燉雞料多雖然賣相唔係好出眾但係個湯燉得好濃好香 真材實料💟蜂巢炸芋角芋頭咬落去舊粉嫩唔會硬掘掘外面炸到好脆做到蜂巢嘅效果唔會好漏😁💟雪山叉燒包外脆內軟叉燒餡多 皮好薄加上外層脆脆嘅雪山 推介💟薑汁千層糕做到非常堅韌 重薑汁少甜 夠健康 顏色好睇💟鳳凰煎糯米雞糯米香好出 煎得幾脆💟賽螃蟹蝦春捲蝦非常多 入面有蝦好爽口蛋白做到好滑 大大條性價比高.環境ok價錢夠平味道唔差份量多2人食到勁飽 先200蚊多少少😂.🎀熱點 (太子)🎀太子彌敦道782號麗英大廈地下C號舖
是日去太子路過見到開咗間新派點心餐廳
蝦非常多 入面有蝦好爽口
蛋白做到好滑 大大條性價比高
環境ok價錢夠平味道唔差份量多
2人食到勁飽 先200蚊多少少😂
🎀熱點 (太子)
🎀太子彌敦道782號麗英大廈地下C號舖
2020-09-13 41 瀏覽
🔺熱點 Hot Point自從疫情之後少咗好多飲茶👋🏻太耐無食點心今次嚟到新開嘅熱點一解點心嘅思念🤣.豬仔鹹水角🐽好得意嘅造型炸得好香脆又熱辣辣😽.賽螃蟹蝦春卷🦀比較特別嘅點心加埋喼汁都幾夾味👍🏻.雪山叉燒包🐷味道唔錯煎叉燒包底 好似食緊生煎包咁脆✌🏻.熱點蝦餃皇🦞好大粒 超足料個蝦餃皮都唔會太厚👍🏻.紫米脆網卷紫米腸粉包住好似油炸鬼+蝦口感好正👍🏻👍🏻.韮王鮮蝦腸🦐鮮蝦好新鮮 蝦肉爽脆彈牙腸粉好滑嘟嘟👅.XO醬蘿蔔糕😝煎到個蘿蔔糕皮好脆而且XO醬幾香口🙌🏻
🔺熱點 Hot Point
腸粉好滑嘟嘟👅
XO醬蘿蔔糕😝
煎到個蘿蔔糕皮好脆
而且XO醬幾香口🙌🏻
旺角警署彌敦道街口新開了即叫即蒸的點心「熱點」即使小店 沒有大酒樓的規模 但點心款式也選擇非常多。 各類型的蒸點心、煎炸美食、即拉腸粉即蒸飯 也應有盡有。紫米 脆網卷柔軟的紫米腸粉包裹著即叫即炸的蝦春捲, 外軟內脆蝦肉大大隻, 紫米腸粉比白米腸粉更勝一籌 ,口感和味道也超一流的。蟹籽燒賣皇燒賣餡料非常紮實, 豬肉和蝦肉比例平均熱點蝦餃蝦餃 半透如晶,中間滿滿的蝦肉 , 彈牙爽口 雪山叉燒包一定要趁熱吃,墨西哥雪山脆脆的, 配搭 鮮甜的叉燒內餡,超好吃蟲草花燉雞還有阿媽燉湯,湯頭味道鮮美, 蟲草花不溫不涼補氣益腎,雞肉煲到骨肉分離, 即使一個人晚上來吃點心,也可以有燉湯可以 滋補養顏。八寶龍仔飯這個八寶飯必點, 光看這個擺盤就已經讓人食慾大振, 蝦乾、乾瑤柱、 冬菇粒 、雞肉、 鳳爪 、臘腸和蝦醬豬肉 ,各種香味都 都隨著蒸氣陣陣飄來。 雞肉和蝦醬豬肉也醃得超入味, 肉汁 都流到了下方的飯裡, 不用下豉油也吃得出原本材料的味道。蝦乾大隻夠鹹香, 又有粒粒冬菇粒及粟米增加口感。 48蚊 一大籠蒸飯材,料非常十足, 這個個人非常大推。楊枝甘露糕顏色就像黃金磚般,QQ口感的西米,粒粒芒果肉,
旺角警署彌敦道街口

新開了即叫即蒸的點心「熱點」

即使小店 沒有大酒樓的規模

但點心款式也選擇非常多。

各類型的蒸點心、煎炸美食、即拉腸粉即蒸飯 也應有盡有。

紫米 脆網卷

蟹籽燒賣皇

燒賣餡料非常紮實, 豬肉和蝦肉比例平均

熱點蝦餃

蝦餃 半透如晶,中間滿滿的蝦肉 , 彈牙爽口

蟲草花燉雞

八寶龍仔飯

楊枝甘露糕

顏色就像黃金磚般,QQ口感的西米,粒粒芒果肉, 吃後沒有飽滯感 , 飯後來一磚 超滿足的 。
2020-09-12 463 瀏覽
早幾日行過太子,發現開了間新的點心店,既然這麼久沒有吃點心,一於試試!這裡有點心、盅頭飯、粥、炒米粉、燉湯可以選擇,而且價錢不算很貴!熱點蝦餃皇,蝦餃晶瑩剔透,蝦肉大粒而且爽脆!鮮蝦菜苗餃,菜苗餃皮薄,餡料豐富,很有鮮味!醬汁蒸鳳爪,每次飲茶必點,這裡的鳳爪炆得好淋好入味,醬汁都很足!鮮竹牛肉球,牛肉球都幾大粒,好香香菜的味道,再配上喼汁,很鮮味!香茜牛肉腸,腸粉皮薄,餡料超多,牛肉味道不錯,非常足料!蜜汁叉燒包,飲茶點都會食個包,叉燒包餡料很足,唔會有倒汗水而且好軟熟!豬仔咸水角,咸水角外形可愛,是成隻豬仔的形狀,還要有尾巴!咸水角不會太油,很脆口,餡料也很足!蟲草花燉雞湯,呢個非常清甜,有好濃的雞湯味,而且材料很足,有不少雞件在燉盅內!魚翅罐湯餃,估唔到真係有翅裙,湯餃餡料也很多,加入紅醋非常惹味,好抵食呢!這裡的點心性價比高,值得再來!
熱點蝦餃皇
熱點蝦餃皇,蝦餃晶瑩剔透,蝦肉大粒而且爽脆!
鮮蝦菜苗餃
鮮蝦菜苗餃,菜苗餃皮薄,餡料豐富,很有鮮味!
醬汁蒸鳳爪
香茜牛肉腸
香茜牛肉腸,腸粉皮薄,餡料超多,牛肉味道不錯,非常足料!
蜜汁叉燒包
豬仔咸水角
魚翅罐湯餃

這裡的點心性價比高,值得再來!
2020-09-11
蜜汁叉燒包
魚翅罐湯餃
2020-09-12 60 瀏覽
疫情關係已經好耐冇試過同仔仔去嘆茶了,今次來到太子新開的“熱點”食點心嘆早茶拍下拖仔先。呢到比我地感覺幾好,因為座位舒適,有哂間板,夠哂衛生。點心款式幾豐富, 最欣賞係有堂食早晨孖寶都係35蚊。我地就叫左兩set 孖寶了:⚛虎皮釀尖椒 ~ 小小刺激的尖椒釀上滿滿的魚肉,係我喜歡的小食⚛七彩炒米粉 ~ 炒得夠乾身, 沾一些豆瓣醬好味。⚛蜜汁叉燒腸 ~ 每件都會咬到叉燒好滿足。⚛魚湯鮮竹卷 ~鮮竹卷吸收哂甜甜的魚湯,加上入面包住唔同的蔬菜和豬肉,忍唔住一連吃兩件。🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈⚛ 熱點蝦餃皇 ~ 大大隻蝦係入面夠哂爽。⚛ 蟹籽燒賣皇 ~ 仔仔最愛,因有蟹籽咬落去卜卜脆,而且蝦和豬肉比例剛剛好。⚛ 蜂巢炸芋角 ~ 私心之選,因為我由細到大都好喜歡食芋角,加上唔係到到都食到,所以一見到即點啦!熱辣辣新鮮炸起,超掂🥰⚛ 蟲草花燉雞湯 ~ 呢期成日都好夜瞓,見到呢到燉湯咁抵,即叫碗滋潤一下, 但頭啖湯當然係仔仔飲左先啦, 因佢都係湯怪。⚛ 楊枝甘露糕 ~ 嘆完咁多點心,最後食個糕點平衡返,真係好完美,因為唔太甜。下次可以帶公公婆婆一齊來嘆點心。

呢到比我地感覺幾好,因為座位舒適,有哂間板,夠哂衛生。

點心款式幾豐富, 最欣賞係有堂食早晨孖寶都係35蚊。

我地就叫左兩set 孖寶了:
⚛七彩炒米粉 ~ 炒得夠乾身, 沾一些豆瓣醬好味。
⚛蜜汁叉燒腸 ~ 每件都會咬到叉燒好滿足。

🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈

⚛ 熱點蝦餃皇 ~ 大大隻蝦係入面夠哂爽。

下次可以帶公公婆婆一齊來嘆點心。