2023-05-06 93 瀏覽
這應該是我係香港食過最唔好食以及體驗感最差的一間廚師發辦。本身覺得個名幾有意思,因為今日係周年紀念。$2000一位不算太貴,也不是最便宜的。現在很多$2000出頭已經做到好好食。首先師傅一開始燒備長炭唔記得開抽氣扇,搞到成個室內都污煙漳氣呼吸困難體驗感已經10分差。然後用備長炭燒出嚟嘅魚竟然好似蒸魚咁。你外脆內嫩就話啫。啲皮都係軟瀨瀨㗎。啲壽司鬆鬆散散。啲飯硬到好似隔夜飯咁。講真我中途真係好想起身走人。睇在要俾錢嘅份上夾硬食。 個魚湯實在太腥。未見過啲份量比得咁少㗎。碗湯得三分之一細杯。個蒸蛋得半碗。其實熟成壽司整得好食嘅話係可以好食㗎,但我今晚只食得出兩個味。腥同鹹。全程總共有八個客人。得一個師傅同埋一個樓面。 我估計連後廚都冇,所以每一味餸都等好耐。體驗感即係相當之差。連樓面都成日要行入後廚。明白做生意好難,但係都要俾返相應價錢嘅出品同服務。今晚體驗太差。沒有一道菜我想舉起部電話影相。

這應該是我係香港食過最唔好食以及體驗感最差的一間廚師發辦。
2023-04-14 103 瀏覽
這間鮨店名叫結緣,好有意思的名字,食店位於西環,地點十分容易到達。踏入店內,地方寬敞,燈光柔和,可以相約朋友在此享受一頓高級美食。既然是廚師發辦,我便帶著好奇的心情去細嚐每一款菜式,首先店舖很講究,所選用的器皿很精緻美麗,與食物很夾配。店內也有兩枱熟成櫃,讓客人清楚看到魚的熟成過程。我最喜歡的是大過我手掌的生蠔,廚師配以微酸的汁,吃入口裡十分醒胃,蒸蛋很滑,裡面還有櫻花蝦和舞茸 ,這個我也喜愛。其他還有熟成吞拖羅,味道很有層次,好像西班牙火腿一樣,海膽比平常的更清香,熟成鯛魚帶有果香,口感綿滑,沙甸魚和鯖魚也是我吃過最好的,完全不會腥,非常濃味。壽司飯也握得剛好,不會太大或太實。每一款都見到食材質素上乘,真是一分錢一分貨,廚師亦會向你介紹每一款食物。如是者,一晚下來,我也數不到吃了多少款食物,最後便是濃郁的魚湯烏冬湯和甜品,真是美滿的一晚。這一餐是物有所值,亦結下了我和店舖的緣。

這一餐是物有所值,亦結下了我和店舖的緣。
  • 熟成拖羅
  • 熟成沙甸魚
  • 生蠔
2023-03-23 98 瀏覽
今次第二次到結緣,因家人從外地回來,特別訂了枱請客,大家都很失望,由前菜至甜品冇一道滿意,壽司每件夾起都好散,完全不值這價錢,我們也留意到師傅的手不斷震,可能身體狀況影響到食品質素,不會再幫襯😞😞😞
2023-03-16 83 瀏覽
店鋪裝修簡潔,非常舒適。當日店面只有一位侍應,一位壽司師傅,繁忙起上來師傅也要幫忙上菜,即使很忙但師傳仍不時跟客人交流,非常有善而且有熱誠,有隱世小店的感受!.岩手赤崎牡蠣酸汁啫喱份量剛好,不會蓋過主角鮮味。.北海道活赤貝鮮而爽口彈牙。.北海道慢煮八爪魚 口感偏軟身似魚肉。.銀鱈魚西京燒加靜岡糖蕃茄表面燒得非常蕉香,外脆內軟,我猜是先在表面掃了醬油再燒,油脂豐富。.青森白魚苗加舞茸菇 茶碗蒸.金鱔魚 (熟成4日 ). 愛媛縣 蜜柑鯛(熟成7日) 淡淡果香味,齒頰留香,吃完馬上決定必定追加。.針魚/.大拖(一星期熟成) 入口即溶,魚香味較一般濃。. 中拖(兩個月熟成) 入口時魚味不算濃郁,細嚼後發覺回味濃,魚味濃郁!.北海道帆立貝(十日熟成) 水份比正常的少,其他分別都不算大。.赤海膽 用淡淡的雪昆布包著,味道鮮甜回甘 。.白子 表面燒過,配搭昆布,味道層次豐富。. 醋漬沖繩水雲.青魚 (換成兩個月熟成中拖).富山白蝦 蝦身沾滿櫻花蝦乾,只吃到櫻花蝦乾的蝦香味。.湯物 用今天食過的魚寫煮成的湯,內有稻庭烏冬,富魚香的湯,第一次把湯物喝光!·北海道十勝紅豆蕨餅 最後追加了4個月熟成的大拖,
店鋪裝修簡潔,非常舒適。

.岩手赤崎牡蠣
酸汁啫喱份量剛好,不會蓋過主角鮮味。

.北海道活赤貝
鮮而爽口彈牙。

.北海道慢煮八爪魚
口感偏軟身似魚肉。

.銀鱈魚西京燒加靜岡糖蕃茄

.青森白魚苗加舞茸菇 茶碗蒸

.金鱔魚 (熟成4日 )

. 愛媛縣 蜜柑鯛(熟成7日)
淡淡果香味,齒頰留香,吃完馬上決定必定追加。

.針魚/

.大拖(一星期熟成)
入口即溶,魚香味較一般濃。

. 中拖(兩個月熟成)
入口時魚味不算濃郁,細嚼後發覺回味濃,魚味濃郁!

.北海道帆立貝(十日熟成)
水份比正常的少,其他分別都不算大。

.赤海膽
用淡淡的雪昆布包著,味道鮮甜回甘 。

.白子
表面燒過,配搭昆布,味道層次豐富。

. 醋漬沖繩水雲

.青魚 (換成兩個月熟成中拖)

.富山白蝦
蝦身沾滿櫻花蝦乾,只吃到櫻花蝦乾的蝦香味。

.湯物

·北海道十勝紅豆蕨餅

最後追加了4個月熟成的大拖,油脂分布平均,入口即溶,熟成後的魚味剛剛好!個人認為熟成4個月的大拖最好吃,魚味反而不如兩個月的中拖濃。

$1800 pp
追加壽司 $180@1
2023-01-05
2023-02-19 83 瀏覽
由前「武館」主理人主理嘅omakase新店面積大咗,可以做埋熟成鮨。是夜嘅omakase食咗好多熟成魚同帆立貝。好滿足!星鰻苗好有白飯魚嘅味爽滑有彈性米崎蠔集爽脆、海水味、creamy於一身黑鮑魚,肝醬鮑魚調味好濃,但肝醬更濃有甘味蝦乾茶碗蒸蝦乾好咸香,蛋就普通無咩味蜜柑綢肉質軟身,淡口熟成一個月嘅獅魚魚油多咗,魚味更濃帆立貝3星期熟成帆立貝質地好林,味道似瑤柱昆布卷海膽壽司胺康魚肝配鱈魚片3星期熟成toro熟成到似parma ham咸香油脂爆,好食最鐘意個熟成魚湯+udon魚湯係用上今晚食咗嘅魚啲魚骨去煲精華所在,呢一餐好感受到主理人對食材嘅尊重除咗係味覺嘅享受亦都係令我地大開眼界嘅一次體驗
由前「武館」主理人主理嘅omakase

星鰻苗
好有白飯魚嘅味
爽滑有彈性

米崎蠔
集爽脆、海水味、creamy於一身

黑鮑魚,肝醬
鮑魚調味好濃,但肝醬更濃有甘味

蝦乾茶碗蒸
蝦乾好咸香,蛋就普通無咩味

蜜柑綢
肉質軟身,淡口

熟成一個月嘅獅魚
魚油多咗,魚味更濃

帆立貝

3星期熟成帆立貝
質地好林,味道似瑤柱

昆布卷海膽壽司

胺康魚肝配鱈魚片

3星期熟成toro

熟成到似parma ham
咸香油脂爆,好食

最鐘意個熟成魚湯+udon
魚湯係用上今晚食咗嘅魚啲魚骨去煲
精華所在,呢一餐好感受到主理人對食材嘅尊重
除咗係味覺嘅享受亦都係令我地大開眼界嘅一次體驗
2023-01-06 615 瀏覽
首嚐熟成omakase,近期好多餐廳都講熟成,今次一試吓有咩分別😋Omakase只有一個set $1800- 刺身 -🦪岩手赤崎牡蠣 配酸汁啫喱酸汁啫喱同生蠔好夾,帶出到生蠔鮮味🥢北海道活赤貝爽口鮮甜🥢北海道慢煮水章魚好腍又入味🐟北海道 銀鱈西京燒 配靜岡 糖蕃茄鐘意西京燒嘅魚質幼滑🥚舞茸菇香箱蟹茶碗蒸香箱蟹只有2個月當造期,好香蟹味,仲有青森白魚苗,好豐富🥢牛蒡醬油漬 茄子 長芋可一解油膩感,預備食壽司- 壽司 -🍣熟成4日 八丈島 金鱔魚🍣熟成7日 愛媛 蜜柑鯛有陳皮果香味🍣熟成7日 岩手 帆立貝🍣熟成6日 淡路島 針魚🍣北海道 雪昆布赤海膽海膽滿瀉,用昆布包裹,味道層次豐富,最鍾意呢款🉐🍣熟成7日 長崎 拖羅魚鮫油份多、本身拖羅都味濃,熟成過味道更濃🍣熟成2個月 青森 大拖羅魚腩口感軟身,筋易咬,有堅果味🍣北海道 鱈魚白子有奶味感覺,口感軟滑🍣蔥吞拿魚腩沢庵油揚用咗油揚包住拖羅蓉同蘿蔔漬,有油揚甜味,口感特別🍣熟成10日 長崎 鯖魚箱壽司鯖魚好濃味好有油份,有紫蘇葉好香,最愛🉐🍣富山白海老 配兵庫烏魚子- 汁物 -🥢濃厚魚湯 秋田 稲庭烏冬開頭以為只係湯,原來仲有日本烏冬,烏冬幼

Omakase只有一個set $1800

- 刺身 -
🦪岩手赤崎牡蠣 配酸汁啫喱
酸汁啫喱同生蠔好夾,帶出到生蠔鮮味

🥢北海道活赤貝

鐘意西京燒嘅魚質幼滑

🥚舞茸菇香箱蟹茶碗蒸
香箱蟹只有2個月當造期,好香蟹味,仲有青森白魚苗,好豐富

🥢牛蒡醬油漬 茄子 長芋
可一解油膩感,預備食壽司

- 壽司 -
🍣熟成4日 八丈島 金鱔魚
🍣熟成7日 愛媛 蜜柑鯛
有陳皮果香味
🍣熟成7日 岩手 帆立貝

🍣熟成6日 淡路島 針魚
🍣北海道 雪昆布赤海膽
海膽滿瀉,用昆布包裹,味道層次豐富,最鍾意呢款🉐
🍣熟成7日 長崎 拖羅魚鮫
油份多、本身拖羅都味濃,熟成過味道更濃

🍣熟成2個月 青森 大拖羅魚腩
口感軟身,筋易咬,有堅果味
🍣北海道 鱈魚白子
有奶味感覺,口感軟滑
🍣蔥吞拿魚腩沢庵油揚
用咗油揚包住拖羅蓉同蘿蔔漬,有油揚甜味,口感特別

🍣熟成10日 長崎 鯖魚箱壽司
鯖魚好濃味好有油份,有紫蘇葉好香,最愛🉐

🍣富山白海老 配兵庫烏魚子

- 汁物 -
🥢濃厚魚湯 秋田 稲庭烏冬
開頭以為只係湯,原來仲有日本烏冬,烏冬幼滑

- 甘味 -
🥢北海道十勝紅豆蕨餅

🕙食咗1.5小時
💰$1800
🚩熟成鮨結縁 (西環) @yuenryori
📍西環香港西營盤西邊街38號明德山地下B舖
2023-01-02
10 分鐘 (堂食)
餐廳係香港首間Omakase以「熟成鮨」做主打,由一對夫婦用心經營。熟成兩字多數都係形容牛扒,估唔到刺身壽司都可以熟成,令我大開眼戒。經主廚簡單介紹,魚肉經二段熟成技術處理過後,魚身質地較柔軟、味道更濃郁好有層次。餐廳簡潔明亮,但座位不多,建議提早預約。🔖記得預約果陣講埋有咩係唔食得,方便主廚design menu。💰最近餐做緊優惠原價$2300/位Omakase Dinner Set,依加$1800/位就食到,非常吸引。 ₀₁岩手縣赤崎牡蠣🦪牡蠣肉質飽滿,味道鮮甜,海水味濃。 配上酸汁啫喱,更加提鮮。 ₀₂北海道活赤貝肉質偏厚身,鮮甜爽口。 ₀₃北海道水章魚🐙用左慢煮既烹調手法,令章魚質感變得淋身,但口感keep到Q彈既感覺。 ₀₄北海道銀鱈魚西京燒、長野縣糖番茄🍅西京燒一般都用上白味噌、味醂等去調味,西京漬令銀鱈魚更加鮮甜。加埋清酒,味道更加芳香。尼款糖番茄本身糖份比一般既高1.5倍,味道非常濃郁。❤️ ₀₅茶碗蒸主廚用左青森白魚、新潟舞茸菇,仲用上香箱蟹肉同蟹殼去熬成高湯。工序繁複,口感豐富,充滿主廚既心機。 ₀₆漬物醬油漬茄子🍆、醬油漬牛蒡、長芋漬,三款味道都特

₀₁岩手縣赤崎牡蠣🦪

₀₂北海道活赤貝
肉質偏厚身,鮮甜爽口。

₀₃北海道水章魚🐙

₀₄北海道銀鱈魚西京燒、長野縣糖番茄🍅

₀₅茶碗蒸

₀₆漬物
醬油漬茄子🍆、醬油漬牛蒡、長芋漬,三款味道都特別,個人比較喜歡長芋漬清淡且爽口。

₀₇八丈島金線魚🍣
熟成4日,肉質細嫩,多汁。

₀₈愛媛縣蜜柑鯛🍣
熟成7日,食落去有淡淡既蜜柑香味,有種齒頰留香既感覺。

₀₉岩手縣帆立貝🍣
熟成7日,帆立貝偏厚身,食落口好滑。

₁₀長崎縣吞拿魚鮫🍣
熟成7日,油脂分布均勻,魚油甘香,入口即化既感覺。

₁₁青森縣大吞拿魚腩🍣
熟成2個月,經過熟成醬漬,味道比較複雜,感覺偏向nutty d。

₁₂北海道鱈白子
味道濃烈,口感綿滑,唔會好腥,非常易入口,仲好高營養價值!

₁₃北海道雪昆布赤海膽
用左薄薄既雪昆布包住滿滿既既赤海膽,有種提鮮既感覺,顯得海膽更加鮮甜。🥰🥰

₁₄淡路島針魚🍣
熟成6日,脆而帶甜。

₁₅醋漬沖繩水雲
水雲即海髮菜,黏滑既口感,配上醋漬,非常開胃。

₁₆富山縣白海老、兵庫縣烏魚子
清甜爽口,口感彈牙。

₁₇長崎縣鯖魚箱🍣
熟成10日,鯖魚同漬飯被紫菜包裹住,仲帶入

₁₈蔥吞拿魚腩沢庵油揚
自家製既油揚,包住吞拿魚蓉同白蘿蔔,完全唔會油膩,仲好多汁添。👍🏻

₁₉魚湯、秋田稻庭烏冬🍜
魚湯用左六款魚的魚骨熬成,烏冬煙煙韌韌,仲好掛湯添。

₂₀十勝紅豆、蕨餅🫘
紅豆好甜,而蕨餅被黃豆粉包裹住,整體口感綿綿。

✨整體感覺舒服,最欣賞主廚注意衛生的程度超高,令我地食得非常放心!

2023-01-02
2022-12-19 155 瀏覽
Omakase越開越多... 但係質素好參差... 要食得好都要識得揀間好嘅! 早兩日同朋友去咗香港首間主打熟成鮨嘅Omakase... 主廚首創二段熟成技術... 將魚嘅層次提升... 味道亦變得更濃郁!⭐ 熟成鮨 結縁📌 西營盤西邊街38號明德山地下B舖******************************Omakase Dinner Set ($1800/位) 原價$2300💗 北海道活青柳青柳貝鮮味十足!💗 北海道筋子醬油漬三文魚籽醃漬過後特別好味... 完全冇腥嘅感覺!💗 慢煮北海道水章魚大根章魚口感滑溜柔順... 白蘿蔔煮得好腍好入味!💗 玉子沢庵油揚自家製油揚... 裏面釀咗吞拿魚腩碎同醃蘿蔔漬... 吞拿魚腩鮮甜肥美... 醃蘿蔔漬爽脆... 非常搭配!💗 茶碗蒸唔係普通茶碗蒸可以媲美... 主廚加咗青森白魚、新潟舞茸菇... 而且特別燒香d蟹、蟹殼... 再熬成高湯嚟整! 工序繁複... 真係好少可見到咁有心機整嘅茶碗蒸!💗 漬物茄子醬油漬、牛蒡醬油漬、長芋漬... 三款都好好味... 而且仲可以refill!💗 金線魚壽司 嚟自長崎縣嘅金線魚... 熟成10日

⭐ 熟成鮨 結縁
📌 西營盤西邊街38號明德山地下B舖

💗 北海道活青柳
青柳貝鮮味十足!

💗 北海道筋子醬油漬
三文魚籽醃漬過後特別好味... 完全冇腥嘅感覺!

💗 慢煮北海道水章魚大根
章魚口感滑溜柔順... 白蘿蔔煮得好腍好入味!

💗 玉子沢庵油揚

💗 茶碗蒸

💗 漬物

💗 金線魚壽司
嚟自長崎縣嘅金線魚... 熟成10日... 口感細緻軟嫩而且甘甜!

💗 赤海膽壽司
被譽為高品質嘅北海道赤海膽... 用咗雪昆布包住整成壽司... 味道濃郁!

💗 蜜柑鯛壽司
鯛魚熟成14日...食咗用愛媛縣蜜柑皮做嘅飼料... 食落有果香味... 好特別!

💗 吞拿魚蛇腹壽司
熟成20日嘅長崎吞拿魚蛇腹... 多筋d... 煙韌d!

💗 小肌魚壽司 熟成6日
嚟自熊本天草嘅小肌魚口感幼嫩鮮美!

💗 長崎大吞拿魚腩壽司
拖羅腩近魚鮫位... 熟成20日... 20日熟成後再醬油漬一晚... 比較少筋、 淋身d... 富天然魚油脂嘅甘香... 入口即溶!

💗 北海道香箱蟹
Seasonal嘅香箱蟹... 係bb松葉蟹... 除咗啖啖蟹肉... 精髓就係加咗蟹籽同蟹膏! 呢種蟹嘅蟹籽分為「內子」和「外子」... 打開蟹蓋... 呈橙色而未成熟嘅蟹卵叫做「內子」... 而「外子」就係成熟後流出並呈啡色嘅蟹卵! 將蟹肉、蟹籽、蟹膏同壽司飯撈埋食... 超級正!

💗 醋漬沖繩水雲
水雲好有營養㗎... 醋漬之後酸酸地又開胃!

💗 岩手帆立貝壽司
帆立貝熟成10日... 上放嚟自兵庫縣嘅熟成烏魚子... 鮮甜爽滑!

💗 北海道沙甸魚壽司
沙甸魚熟成6日... 好重油香!

💗 富山白海老、櫻海老壽司
新鮮嘅白蝦... 上面放咗烘過櫻花蝦乾... 清甜彈牙之外... 多咗一份香脆!

💗 慢煮北海道鮟鱇魚肝
慢煮出嚟嘅鮟鱇魚肝比一般魚肝更嫩滑... 入口即溶!

💗 魚湯秋田稲庭烏冬
用咗呢餐Omakase整過嘅魚嘅魚骨去熬湯... 鮮味十足而且非常香濃!

💗 十勝紅豆湯
冬日限定甜品... 為凍凍地嘅天氣添一份暖意!
紅豆湯入面加咗蕨餅... 既綿密滑膩又富有彈性!

席間... 同坐隔離嘅食客好好傾... 原來佢哋係呢間餐廳嘅熟客... 雖然唔係住喺附近... 但係都專程過嚟食... 佢哋對呢間餐廳有讚冇彈... 非常欣賞主廚嘅passion!

食完呢餐... 我同朋友都深深感受到【熟成鮨 結縁】係非一般嘅Omakase 餐廳... 佢比較平實... 冇華麗嘅堆砌... 但係主廚對每樣食物嘅製作、每個步驟、程序都好有heart... 全部都係心機之作... 只要細心品嚐... 就可以見微知著!

2022-12-19 108 瀏覽
Omakase 已經成為香港主流飲食文化之一, 我相信冇人會反對... 至於 Omakase 餐廳選擇一定唔可以馬虎求其、話晒每餐花費都不少,揀一間優質食肆先對得住自己個荷包同個胃😏 食好嘢都要識得食...早2日同 好朋友 去咗間 廚師發板餐廳, 佢哋係全港首創二段熟成技術,將魚嘅層次提升及味道變得更濃郁😋🤤睇下廚師發板有咩食先😬▶️ 北海道活青柳 ⭐ 鮮味十足▶️ 北海道筋子醬油漬 ⭐ 三文魚籽醃漬後零腥味▶️ 慢煮 ⭐ 北海道水章魚 ⭐ 滑溜柔順 ▶️ 玉子沢庵油揚 ⭐ 有鮮甜拖羅碎 ⭐ 有爽脆醃蘿蔔漬▶️ 茶碗蒸 ⭐ 加咗青森白魚及新潟舞茸菇 ⭐ 仲有蟹殼熬成高湯 ⭐ 鮮味十足▶️ 茄子醬油漬 ⭐ 牛蒡醬油漬 ⭐ 長芋漬▶️ 長崎縣金線魚壽司 ⭐熟成10日 ⭐ 甘甜軟嫩▶️ 北海道赤海膽壽司 ⭐雪昆布包住 ⭐ 味道濃郁▶️ 蜜柑鯛壽司 ⭐熟成14日 ⭐ 有果香味▶️ 長崎吞拿魚蛇腹壽司 ⭐ 熟成20日 ⭐ 煙韌▶️ 熊本天草小肌魚壽司 ⭐ 熟成6日 ⭐ 幼嫩鮮美▶️ 長崎大吞拿魚腩壽司 ⭐ 熟成20日 ⭐ 醬油漬1夜 ⭐ 甘香易溶▶️ 北海道香箱蟹 ⭐ 蟹肉、蟹籽、蟹膏同壽司飯撈埋食 ⭐鮮甜▶️ 醋漬沖繩

睇下廚師發板有咩食先😬

▶️ 蜜柑鯛壽司 ⭐熟成14日 ⭐ 有果香味

▶️ 長崎吞拿魚蛇腹壽司 ⭐ 熟成20日 ⭐ 煙韌

▶️ 熊本天草小肌魚壽司 ⭐ 熟成6日 ⭐ 幼嫩鮮美

▶️ 醋漬沖繩水雲 ⭐ 酸酸地好開胃

▶️ 岩手帆立貝壽司 ⭐ 熟成10日 ⭐ 加兵庫縣熟成烏魚子 ⭐ 鮮甜無比

▶️ 北海道沙甸魚壽司 ⭐ 熟成6日 ⭐好重油香

▶️ 富山白海老、櫻海老壽司 ⭐ 清甜彈牙 ⭐香脆

▶️ 慢煮北海道鮟鱇魚肝 ⭐ 嫩滑 ⭐ 入口即溶

▶️ 魚湯秋田稲庭烏冬 ⭐ 魚骨熬湯 ⭐ 鮮味十足

▶️ 十勝紅豆湯 ⭐ 加蕨餅 ⭐ 軟綿香甜

係咪好豐富、好吸引呢?!😆
咁高質嘅Omakase最近做緊優惠, $1800/位 (之前原價$2300)! 想食好嘢就唔好錯過呢個promotion啦!

2022-07-03 1213 瀏覽
筆者從小已被家人培養了固定聚餐的意識,飯桌上的佳餚美酒除了可以維持生理健康,也是增進彼此感情、經營親密關係的基礎,每一口盡是情感記憶的滋味。位於西環的「結緣」深明美食擁有能迅速把人與人連繫起來的魅力,希望食客暫時脫離繁忙的都市生活,重尋親朋好友間的獨特連繫,專心享受料理。不知道你又會帶上哪一位呢?環境:✨餐廳門面非常低調簡約,內採用傳統的木系風格,用餐環境寧靜清幽。✨注意‼️只設有10個板前座位,建議預先訂位。服務:✨當天店內坐滿客人,職員面帶笑容,積極收拾檯面及斟茶。筆者是日晚上享用了Omakase Dinner Set ($2300)食物:🥢 前菜✨靜岡 糖蕃茄:味道甜美,清熱解渴。✨青森 海菠蘿:質感爽脆,配上酸汁同吃,有助開胃。✨富山 螢光魷魚:最近魷魚當造,每隻都長得飽滿,帶鮮香,咬下去沒有苦澀味。🍲 和食料理✨慢煮 北海道 蝦夷鮑:質感爽身彈牙,有嚼頭,蘿蔔亦非常入味,配上濃郁的鮑魚肝醬同吃,令人難忘。✨茶碗蒸:加入青森白魚及長崎平貝肉增加口感及嚼勁,味道適中。🧄 漬物🐟✨熟成8日 福岡 伊佐木:質感柔和的白身魚,味道較淡雅,作為第一件壽司是適合的。✨熟成21日 北海道噴火灣

環境:
✨注意‼️只設有10個板前座位,建議預先訂位。

服務:
✨當天店內坐滿客人,職員面帶笑容,積極收拾檯面及斟茶。

食物:
🥢 前菜
✨靜岡 糖蕃茄:味道甜美,清熱解渴。
✨青森 海菠蘿:質感爽脆,配上酸汁同吃,有助開胃。

🍲 和食料理

🧄 漬物

🐟

✨熟成21日 北海道噴火灣 時不知鮭:肉質相對爽嫩,沒有養殖般的油膩感及腥味。

✨北海道 東沢白海膽、兵庫 河豚白子:質感滑順的河豚白子以risotto形式烹煮,拌上鮮美幼滑的白海膽,滋味十分!

✨福岡 一年蠔:外表肥美光亮,口感爽滑鮮香,海水味較淡,容易入口。

✨熟成4個月 日振島 大吞拿魚腩:大拖一向乃筆者的最愛,油份高,惜未有入口即化的感受。

✨熟成4個月 青森 中吞拿魚腩醬油漬:比起大呑拿魚腩相對軟緻一點,味道更鮮甜。

✨熟成9日 熊本 小肌:魚皮纖薄光亮,味道悠長。

✨長崎 平貝:甘甜鮮美。

✨富山 白海老:肉質柔軟,口味鮮甜。

✨熟成7日 大分 關池魚:魚肉肥美,沒有腥味。

✨北海道 慢煮鮟鱇魚肝:慢煮方式保留了綿密細膩口感,味道芬芳濃郁。

✨北海道 沙甸:魚味香濃,帶少許骨頭。

✨熟成10日 北海道網走 喜知次:煮過後魚身滑溜,但不易散開;充滿骨膠原,口感細緻。

✨熟成10日 鯖魚海老巻:濃郁的鯖魚裹上清香的紫蘇葉,能減淡魚腥和解膩,獨突香氣又有錦上添花之用。

🥣 濃厚魚湯烏冬
✨利用魚骨熬煮而成,味道鮮美,營養豐富,烏冬掛上魚湯精華,很不俗。

🍇 山梨 香印提子、北海道 赤肉蜜瓜
✨兩者味道皆甜美,令人滿足。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅
整體價錢💸💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️

2022-06-02
呢間主打熟成魚omakase,非常特別,一入到店內門口既櫃就係放晒熟成既魚,真係大開眼界,熟成魚要用更多功夫💕唔係周圍都可以食到!裝修設計充滿日式風情💗聽師傅講成日都會book爆,記得一早訂枱🫣💕💗晚市廚師發板$2300/位💕💗✨前菜三款✨鮟鱇魚肝、静岡amela水果蕃茄、🍅青森海菠蘿❥ amela蕃茄甜度超高,好鮮味呀🍅海菠蘿口感有少少似花膠,食落都幾好味鮟鱇魚肝~魚油味濃,入口即溶冇腥味❥渡蟹料理🦀渡蟹肉同蟹膏混合,整成壽司嘅模樣❥帆立貝茶碗蒸🥚海鮮味濃郁嘅茶碗蒸,入面仲有大大粒帆立貝,好厚身❥蒜頭味噌漬、青瓜、大根昆布漬 ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰💗壽司米採用月光米,壽司飯溫度微暖,好夾熟成魚味道~💗7款熟成壽司🍣✨ 🍣熟成14日-愛媛蜜柑鯛✨ 🍣熟成10日-福岡依左目 ✨ 🍣熟成21日-北海道噴火灣時不知鮭✨ 🍣熟成2個月-愛媛大吞拿魚腩✨ 🍣熟成2個月-愛媛中吞拿魚腩醬油漬✨ 🍣熟成7日-小肌魚✨ 🍣熟成12日-北海道青森鯖魚卷❥熟成了2個月的中拖羅,早一日用醬酒油漬類似parma ham的味道,味道更有層次💗❥師傅有介紹💕時不知北海道鮭魚肉質特別肥美,因為未

💕💗晚市廚師發板$2300/位💕💗

✨前菜三款✨
鮟鱇魚肝、静岡amela水果蕃茄、🍅青森海菠蘿

❥ amela蕃茄甜度超高,好鮮味呀🍅
海菠蘿口感有少少似花膠,食落都幾好味
鮟鱇魚肝~魚油味濃,入口即溶冇腥味

❥渡蟹料理🦀
渡蟹肉同蟹膏混合,整成壽司嘅模樣

❥帆立貝茶碗蒸🥚
海鮮味濃郁嘅茶碗蒸,入面仲有大大粒帆立貝,好厚身

❥蒜頭味噌漬、青瓜、大根昆布漬

✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰

💗壽司米採用月光米,壽司飯溫度微暖,好夾熟成魚味道~💗

7款熟成壽司🍣
✨ 🍣熟成2個月-愛媛中吞拿魚腩醬油漬
✨ 🍣熟成7日-小肌魚
✨ 🍣熟成12日-北海道青森鯖魚卷

❥熟成了2個月的中拖羅,早一日用醬酒油漬
類似parma ham的味道,味道更有層次💗

❥師傅有介紹💕時不知北海道鮭魚肉質特別肥美,因為未經產卵,又長知識啦💕

❥最鍾意就係熟成14日嘅😍😍愛媛縣蜜柑鯛😍
師傳介紹呢一種魚係食蜜柑皮大,特別之處食落味道有少少陳皮味,夠特別😍😍
✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰

✨日式料理✨

❥岩手縣拌雪蠔配酸汁啫喱
好大隻蠔,好鮮味,口感Creamy~
配搭好開胃既酸汁,味道好夾

❥富山白海老,上面係自家制熟成嘅烏魚子
比較甘香鮮甜 🥰😍

❥北海道白海膽、紫海膽及白子😍
呢2款海膽超級鮮甜,白子口感滑滑地,好特別

❥沖繩醋漬水雲
口感滑溜,沖繩水雲,用醋漬好開胃😊

❥青森下北半鯖魚😍

🥣🍜最後再來多個魚湯,可以加烏冬,魚湯非常濃郁!

🍈北海道赤肉蜜瓜,超級甜~

• 熟成14日-愛媛蜜柑鯛
2022-06-30 640 瀏覽
一直都有個刻板嘅印象,刺身壽司一定要食新鮮嘅~但原來除咗牛扒之外,魚肉都可以熟成😳今次係第一次嚐試🍣熟成壽司omakase🍣,真係有個全新嘅體驗🥰熟成處理過後,魚身質地較柔軟、味道更濃郁、甜味及旨味更提升🔝,總括然而就好似食緊刺身精華🤩由於處理步驟較繁複,程序需要監控,所以收費亦都比一般的高,都是合理的🤭✨️熟成廚師發板 $2300p.p.🍣💠前菜🔸️静岡水果蕃茄、青森海菠蘿、鮟鱇魚肝由蕃茄開始,清甜爽口;海菠蘿肉質柔軟;鮟鱇魚肝都幾大塊,味道好香濃,入口即溶好香軟!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️💠和食料理🔸️三重県渡蟹用蟹膏去做醬汁,入口好香甜有啲黏性,比例好好🔸️茶碗蒸內有好大粒帆立貝,蛋好鮮甜嫩滑〰️〰️〰️〰️〰️〰️💠壽司🔸️福岡依左目來自褔剛,熟成10日🔸️蜜柑鯛來自愛媛縣,用蜜柑皮飼養,鯛魚熟成14日,真係充滿住好勁嘅陳皮味😯🔸️時不知鮭魚來自北海道噴火灣,成熟3星期,因為未產卵,所以魚肉特別肥美🔸️沙甸魚熟成7日,屬於多骨嘅魚,用醋漬去軟化啲骨,食落特別質感軟熟,不過好腥🥲〰️〰️〰️〰️〰️〰️💠料理🔸️岩手縣半雪蠔蠔嘅味道充滿住海水味,伴酸汁啫喱,食落都幾fresh同好開胃🔸️北海道白海膽、北海道紫海膽、白子海膽勁鮮甜美味
一直都有個刻板嘅印象,刺身壽司一定要食新鮮嘅~
但原來除咗牛扒之外,魚肉都可以熟成😳

✨️熟成廚師發板 $2300p.p.🍣

💠前菜
🔸️静岡水果蕃茄、青森海菠蘿、鮟鱇魚肝
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
💠和食料理
🔸️三重県渡蟹
用蟹膏去做醬汁,入口好香甜有啲黏性,比例好好

🔸️茶碗蒸
內有好大粒帆立貝,蛋好鮮甜嫩滑
🔸️福岡依左目
來自褔剛,熟成10日

🔸️蜜柑鯛

🔸️時不知鮭魚
來自北海道噴火灣,成熟3星期,因為未產卵,所以魚肉特別肥美

🔸️沙甸魚
💠料理
🔸️岩手縣半雪蠔

🔸️北海道白海膽、北海道紫海膽、白子
海膽勁鮮甜美味😍,白子口感幼滑&好豐盛
🔸️O Toro
成熟2個月,味道真係特別濃郁,熟成嘅關係少咗一份油膩感

🔸️Chu Toro
成熟2個月,再醬油漬多一日,所以味道層次再豐富,有魚油香混合Parma ham嘅感覺
🔸️醋漬沖繩水雲
間一間場🤣,味道酸酸地,口感十足
🔸️富山白海老
配撘自家製成熟烏魚籽,食落好腍口同少少甘香

🔸️青森不半靖魚
💠吸物
🔸️魚湯
用各種魚嘅魚骨去淆製,呈奶白色,味道鮮甜
💠甜品
🔸️北海道赤肉蜜瓜
2022-06-15
2022-06-27 83 瀏覽
位於西營盤嘅呢間omakase 同平時嘅廚師發板有咩不同之處?就係呢度主打熟成魚omakase 聽講魚味會濃郁啲㗎 係咪好特別呢🐟🐟🐟餐廳裝潢簡約舒適 一入門口已經見到大大個熟成櫃 一件件處理好嘅魚放晒喺保鮮櫃入面 清楚寫上不同魚嘅名稱 產地同日期📅 乾淨整齊衛生餐廳所用嘅係2段熟成法 熟成法能夠令到魚肉嘅纖維同蛋白質分解成天然糖分同谷氨酸 令鮮味更為突出🥢 而壽司飯方面 師傅用上日產越光米🍚🗾 再加上赤醋同米醋 另外為左配合返熟成魚嘅味道 飯粒會偏暖同濕潤 溫度亦會比平常高少少🤏🎏前菜˜”*°•靜岡水果蕃茄。青森海菠蘿。北海道鮟鱇魚肝•°*”˜🍅蕃茄清新鮮甜帶微酸 作為前菜十分醒胃🌊🍍海菠蘿肉質柔軟爽口 味道甘甜 海水味濃郁 味道有啲似海螺🐚🐟呢個鮟鱇魚肝改變左我對佢固有嘅想法 口感超嫩 比鵝肝更嫩滑creamy 而且冇腥味˜”*°•渡蟹料理•°*”˜🦀️用上三重縣渡蟹 絲絲蟹肉再加入蟹膏同高黏度日本米混合 滿嘴蟹肉鮮味˜”*°•帆立貝茶碗蒸•°*”˜🥚蛋香四溢 口感非常嫩滑 入邊仲有大大粒厚肉帆立貝 鮮味彈牙˜”*°•蒜頭味噌漬。青瓜。大根昆布漬•°*”˜🎏壽司˜”*°•熟成10日

🎏前菜

🍅蕃茄清新鮮甜帶微酸 作為前菜十分醒胃

˜”*°•渡蟹料理•°*”˜

˜”*°•帆立貝茶碗蒸•°*”˜

˜”*°•蒜頭味噌漬。青瓜。大根昆布漬•°*”˜

🎏壽司

˜”*°•熟成10日-福岡依左目•°*”˜

˜”*°•熟成 14日-愛媛蜜柑鯛•°*”˜
🍊顧名思義 係一種食蜜柑皮長大嘅鯛魚 食落真係有淡淡嘅果皮香氣 非常特別

˜”*°•熟成21日-北海道噴火灣時不知鮭•°*”˜
🐟一條大懵的三文魚 師傅話2000條入面先有一條咁懵嘅魚 以為自己大左肚 因為未產卵 身體特別多養分 所以肉質特別肥美 食落的確超軟綿綿 好似棉花糖咁

˜”*°•熟成7日-小肌魚•°*”˜
🐠呢種魚有好多小骨頭 爲免清除骨刺嘅時候導致魚身破爛有礙觀瞻 所以用上醋漬方法軟化細骨 保持魚肉完整

˜”*°•熟成兩個月-愛媛大吞拿魚腩•°*”˜
魚油非常豐富 食完嘴唇好似搽左lip gloss咁 👄 after taste魚味更為濃郁

˜”*°•熟成兩個月-愛媛中吞拿魚腩醬油漬•°*”˜
熟成兩個月嘅中拖羅再加上一日時間醬油漬 味道似parma ham 非常特別

˜”*°•熟成 12日-北海道青森鯖魚卷•°*”˜

˜”*°•富山白海老熟成烏魚子•°*”˜
白海老鮮甜漿口 微微甘香嘅烏魚子令鮮味提升

🎏料理

˜”*°•岩手縣半雪蠔。酸汁啫喱•°*”˜
蠔肉新鮮清爽 後勁海水味強🦪

˜”*°•北海道白海膽紫海膽 白子•°*”˜
海膽鮮嫩甘甜 白子質感好似凍左嘅豬油膏咁 結實得黎又超級超級creamy

˜”*°•沖繩醋漬水雲•°*”˜
口感極之滑溜 好酸好開胃

˜”*°•濃厚魚湯烏冬)•°*”˜
湯汁以剛才所有食過嘅魚類嘅魚骨熬製而成🐡🦴 香濃鮮甜 精華所在 可以加配鳥冬享用🍜

🎏甜品

˜”*°•北海道赤肉蜜瓜•°*”˜
爆多汁嘅赤肉蜜瓜 香甜冰凍勁juicy🍈 為呢一餐畫上一個完美嘅句號

熟成 Omakse $2300/位
⭕️結緣
西營盤西邊街 38號明德山地下B舖
2022-06-21 72 瀏覽
位於西營盤嘅「結縁」,主打熟成魚omakase,非常特別,真係唔係周圍都可以食到!魚味更為濃郁!裝修設計充滿日式風情,店員都熱情主動~晚市廚師發板$2300/位。✨前菜三款✨静岡amela水果蕃茄、青森海菠蘿、鮟鱇魚肝呢種蕃茄甜度超高,未食過咁好味嘅蕃茄!海菠蘿口感有少少似花膠,鮟鱇魚肝入口即溶冇腥味~渡蟹料理渡蟹肉同蟹膏混合,整成壽司嘅模樣,鹹香十足。帆立貝茶碗蒸海鮮味濃郁嘅茶碗蒸,入面仲有大大粒帆立貝,鮮味十足!蒜頭味噌漬、青瓜、大根昆布漬壽司七件🍣✨熟成14日-愛媛蜜柑鯛✨✨熟成10日-福岡依左目 ✨✨熟成21日-北海道噴火灣時不知鮭✨✨熟成兩個月-愛媛大吞拿魚腩✨✨熟成兩個月-愛媛中吞拿魚腩醬油漬✨✨熟成7日-沙甸魚✨✨熟成12日-北海道青森鯖魚卷✨壽司米採用月光米,壽司飯溫度微暖,更為融合熟成魚味道~其中個人最鍾意就係熟成十四日嘅愛媛縣蜜柑鯛,原來呢一種魚係食蜜柑皮大,所以食落味道有少少陳皮味,非常特別!而時不知北海道鮭魚,因為未產卵,肉質特別肥美。愛媛中吞拿魚腩醬油漬係我嘅至愛❤️ 兩個月再加一日嘅醬油漬,油香十足,魚味濃郁,after taste更豐富,食有少少似Parma

✨前菜三款✨
静岡amela水果蕃茄、青森海菠蘿、鮟鱇魚肝

渡蟹料理
渡蟹肉同蟹膏混合,整成壽司嘅模樣,鹹香十足。

帆立貝茶碗蒸
海鮮味濃郁嘅茶碗蒸,入面仲有大大粒帆立貝,鮮味十足!

蒜頭味噌漬、青瓜、大根昆布漬

壽司七件🍣

✨熟成14日-愛媛蜜柑鯛✨
✨熟成10日-福岡依左目 ✨
✨熟成21日-北海道噴火灣時不知鮭✨
✨熟成兩個月-愛媛大吞拿魚腩✨
✨熟成兩個月-愛媛中吞拿魚腩醬油漬✨
✨熟成7日-沙甸魚✨
✨熟成12日-北海道青森鯖魚卷✨

壽司米採用月光米,壽司飯溫度微暖,更為融合熟成魚味道~

其中個人最鍾意就係熟成十四日嘅愛媛縣蜜柑鯛,原來呢一種魚係食蜜柑皮大,所以食落味道有少少陳皮味,非常特別!而時不知北海道鮭魚,因為未產卵,肉質特別肥美。愛媛中吞拿魚腩醬油漬係我嘅至愛❤️ 兩個月再加一日嘅醬油漬,油香十足,魚味濃郁,after taste更豐富,食有少少似Parma ham !!

✨日式料理✨

岩手縣拌雪蠔配酸汁啫喱
口感幾Creamy~配搭酸汁好開胃。

北海道白海膽、紫海膽及白子
呢款海膽超級鮮甜!入口即溶!配搭白子,口感特別~

沖繩醋漬水雲
口感滑溜,落左醋,好酸好開胃。

壽司兩件🍣
富山白海老
味道鮮甜,配搭自家熟成烏魚子,比較甘香。

青森下北半鯖魚

最後再來多個魚湯烏冬,吸收左多種魚嘅精華,非常濃郁!

飯後甜品係北海道赤肉蜜瓜,咬落去爆曬汁,超級甜~

2022-06-19 73 瀏覽
Went there for a sake-pairing session last Friday and the experience was phenomenal. Their signature was a technique known as the "Two-stage-ageing" which is one of its kind in Hong Kong. Such culinary technique changes the structure of the protein, soften the meat and makes the flavour extremely vibrant. The sake selection for that evening was sensible, all flavours combine together in harmony. The environment was clean and tidy. Staff was attentive and friendly. The cost reflects its good quality, however in my opinion, it's totally worth it. Excellent night out.
2022-06-17
慶祝紀念