2023-08-29
之前有紅磡日本街,宜家冇咗,而尖沙咀“日本一條街“係我畀嘅名稱,事關呢條街十有八九都係 日本舖,而且都幾旺哦,尤其今晚呢間都超爆,就係佢--焱丸水產。嗌咗“特上壽司盛合”有拖羅,吞拿魚, 帆立貝.牡丹海老,鳗魚,油甘魚腩,葱吞魚蓉細卷,三文魚籽壽司,還有我最喜歡的 蟹肉.海膽.松葉蟹膏壽司,好正吖👍👍朋友亦嗌左“芝麻 酱椰菜”,作為食磯燒食物的前菜,咁樣可以等啲待應慢慢幫我哋整磯燒食物,以下的“蟹味噌甲羅燒” 和“黑松露蟹肉甲羅燒” “銀鱈魚西京燒 ”、 “鮑魚殼燒”、 “烏賊磯燒”,除咗“銀鱈魚西京燒”係喺厨房整之外,其他都係即場喺檯面幫我哋燒,有嘢睇有嘢食真係更滋味。甲羅燒係我喜歡的食物,今次嗌咗個黑松露甲羅燒更是矜貴。“蠔鍋飯”有4隻大蠔,有洋葱,燒汁等配料寧舍好味又飽肚,“ 冰菠蘿燒酎”和“冰菠蘿梳打”係今晚的飲品,燒酎也好,梳打也好,冰菠蘿絕對係重點亦係賣點,已成為我的新寵飲品,下次來都會係佢。