2022-10-02 30 瀏覽
假日晚上去左尖沙咀呢間「焰」食日本菜🤤 掛滿酒杯既酒吧枱既入口,配以紅與黑既主色,黑枱紅凳既裝飾,好有格調! 見到餐牌有好多創意既菜式,我地叫左好多樣,順序如下🍽️..🍣刺身 - 上金槍魚腩 O Toro/Fatty Tuna估唔到賣相咁精緻! 將新鮮既上金槍魚腩卷成圈,放在透明小碟上,再將小碟放在白色大碟,旁伴花葉,好有藝術感既擺盤! 上金槍魚腩卷厚物,好肥美好鮮!..🍣卷物 - 焰。雲丹海鮮卷2件 ”KAEN“ Uni Seafood Roll呢個真心有驚喜! 首先海鮮卷既賣相係金碧輝煌咁,好華麗! 上面有大大件海膽,鋪滿蟹籽,以白昆布包裹壽司飯,而壽司飯裡面再包住三文魚、吞拿魚同帶子,無諗到一件壽司卷可以咁豐富咁足料,口感都好有層次,海瞻同裡面既刺身餡都好新鮮,呢個必叫!..🥭前菜 - 魚子醬帆立貝金槍魚香芒塔 Hotate - Akami Tartare - Cavier - Fresh Mango痴線一個比一個更華麗🥹 完全係藝術品!黑色魚子醬鋪滿一層,仲有少見既一點點銀箔,魚子醬下一層係濃郁既金槍魚,最下層就係鮮甜既芒果粒同帆立貝粒,由上面既濃食到下面既甜,好有層次!..🥩一
🍣刺身 - 上金槍魚腩 O Toro/Fatty Tuna
🥩一品料理 - 「焰」日本A5厚燒和牛西冷 紅酒汁 “KAEN” Grilled Japan A5 Wagyu Beef Sirloin w/ Red wind jus
日本A5厚燒和牛,肉味濃郁,入口即溶,旁伴岩鹽同芥末醬,另有配菜,係好味既!.
🦀食事 - 松葉蟹肉雲丹鮭魚子·蟹膏釜飯 Kamameshi - Matsuba Kani - Uni - Ikuna - Kani Miso
呢個真心正!首先係一煲呈上,你會見到大蟹蓋裡裝載有松葉蟹肉、海膽同魚子,影影相先😂 然後廚師會在你面前將食材倒在裡面既米飯,用匙不停咁撈勻,刮埋鍋邊既飯一直不停攪勻,攪勻好再將飯裝在碗,然後示意我地食果陣可以用旁伴既蟹膏再撈~當師傅撈緊飯既時候已經聞到超香,熱辣辣,我地再倒蟹膏落去,想講碗蟹膏都勁多!真係勁足料!好好食!.
🍹Child
最後飲返杯用莓調製既mocktail來作結今晚份量十足又奢華既晚餐😋
2022-09-25
  • 焰。雲丹海鮮卷
  • 松葉蟹肉雲丹鮭魚子·蟹膏釜飯
2022-09-29 20 瀏覽
亞士厘道集合了不同特色餐廳同酒吧🍻 其中有間新開嘅日式居酒屋🍶 設計型格,以黑紅色作主調,配合火焰嘅主題。門口呈開放式,見到調酒區。如果Happy hour就可以坐係bar枱。我地想用餐就入咗裡面。內部設計都好新穎,多咗金色嘅元素,盡顯低調奢華感覺🏮✪ 昆布熒光魷魚 ⌫ 💲38叫咗前菜昆布熒光魷魚來開開胃。擺盤十分精緻。昆布爽嫩帶微微鮮鹹,螢光魷魚味道鮮甜。✪ 中金槍腩 ⌫ 💲168玻璃盒內擺放住三塊中拖羅,仲要係好厚切,啖啖肉。顏色粉嫩有油光,好肥美。味道好鮮,非常甘香。✪ 蟹膏軟殼蟹卷 ⌫ 💲128軟殼蟹卷口感脆脆的,上面加咗蟹膏同黑魚籽,味道鹹鮮。壽司飯用咗赤醋米,略嫌握得過實。✪ 辛辣三文魚卷 ⌫ 💲128用了秋色作主題,好似藝術品般呈現。卷物中間卷住辣味三文魚。上面加咗酸酸地嘅醬。味道辣辣地之餘有點清新感。✪ 極上手握壽司盛合10貫 ⌫ 💲528盛合有雲丹、大拖羅同八款時令壽司,包括北海道帆立貝、牡丹海老、鮭魚籽、鮭魚、左口魚邊等。每款壽司都好新鮮。大拖羅入口即融,vd 滋味。✪ 銀鱈魚西京燒(二件)⌫ 💲178銀鱈魚燒得皮脆肉嫩。魚肉嫩滑得只能輕輕夾起。甘甜的味噌中和咗銀鱈

✪ 昆布熒光魷魚 ⌫ 💲38

✪ 中金槍腩 ⌫ 💲168

✪ 蟹膏軟殼蟹卷 ⌫ 💲128

✪ 辛辣三文魚卷 ⌫ 💲128

✪ 極上手握壽司盛合10貫 ⌫ 💲528

✪ 銀鱈魚西京燒(二件)⌫ 💲178
銀鱈魚燒得皮脆肉嫩。魚肉嫩滑得只能輕輕夾起。甘甜的味噌中和咗銀鱈魚的油膩感。長居心中No.1的日式料理!

✪ 和牛鵝肝松露炒飯 ⌫ 💲168
散發著鵝肝油脂香氣的炒飯。米飯炒得粒粒分明,有功架。拌勻松露,每啖食落去都好香。
【 焰 】
📌 尖沙咀亞士厘道35號地下B號舖
2022-09-27 29 瀏覽
Happy hour完唔想轉場、又想食好d直落到Dinner 🍺🥃🦐😋❤️❣️朋友睇完介紹就想試下呢間以紅色為主調,精緻高質日式居酒屋,環境闊落,出面係酒吧區,入面用餐區大部份係卡位坐得舒服,仲掛有奈良美智(Yoshitomo Nara)嘅藝術作品,有品味我鐘意❤️一入去坐底飲番杯同送酒小食(味淋魚干、南瓜/番薯天婦羅)chill下,再慢慢叫其他🍺😋 ❣️除左魚子醬帆立貝金槍魚芒果塔、法國鵝肝赤海老茶碗蒸必點外,梗係問下有乜推介,聽完經理專業介紹我地點埋時令燒香魚、九條蔥和牛薄燒同蟹肉海膽三文魚籽蟹膏釜飯👍😋 ❣️味淋魚干~送酒一流❣️南瓜/番薯天婦羅❣️燒香魚~入面好多魚卵,配搭青檸汁鮮甜美味。❣️九條蔥和牛薄燒~和牛薄燒入口即化配上京都九條蔥解油膩❣️法國鵝肝赤海老茶碗蒸~配上鵝肝一d都唔會膩好夾又嫩滑❣️魚子醬帆立貝金槍魚芒果塔~滿滿既魚子醬加上食用銀箔點綴,賣相已相當吸引。❣️蟹肉海膽三文魚籽蟹膏釜飯~呢個飯真係吸引,由大隻仔拎出黎一打開個蓋嘩一聲, 即場將材料撈勻,直至刮曬飯焦為止,另外再上一碗蟹膏汁,唔夠味可以自己再加。呢個飯即叫即煲,要食真係要耐心等侯👍❤️ ❣️飯後甜品:柚子/豆腐雪糕 - 貝殼

❣️味淋魚干~送酒一流
❣️南瓜/番薯天婦羅
❣️燒香魚~入面好多魚卵,配搭青檸汁鮮甜美味。
❣️九條蔥和牛薄燒~和牛薄燒入口即化配上京都九條蔥解油膩
❣️法國鵝肝赤海老茶碗蒸~配上鵝肝一d都唔會膩好夾又嫩滑

❣️飯後甜品:柚子/豆腐雪糕 - 貝殼外型精緻脆卜卜嘅夾餅裡面夾著豆腐雪糕同紅豆,大滿足。

❣️服務態度認真好、座位舒適、用上時令食材,fusion得黎冇走火入魔,每道菜都好有驚喜尤其是釜飯唔止有賣相,估吾到由小食到主食都有水準,用心經營絕對想再次回訪,遲d銅鑼灣會開分店,到時一定再去打卡😊

2022-09-26
  • 蟹肉海膽三文魚籽蟹膏釜飯
2022-09-23 26 瀏覽
這家日本餐廳布局別緻,外面看似酒吧,原來是曰式餐廳。午餐有十七款,由$88-$398,近日有八五折。前菜、茶碗蒸和面鼓湯的水準不錯。尤其茶碗蒸蒸得香滑,又有茨汁,鮮美滑溜,仲有粒粒海鮮,有誠意。而那面鼓湯味道幾鮮,不會死鹹。蒲燒鰻魚飯定食$128這鰻魚飯真係用醬汁燒的鰻魚,魚肉爽脆又有彈性,帶甜香,加上醬汁的味道也剛剛好,十分惹味可口,和平日用預制的翻熱鰻魚不一樣,味道和口感好得多!香軟白飯加上香濃的鰻汁,真係正,好下飯。照燒牛柳粒配溫泉旦定食$98這照燒牛柳份量十足,牛柳燒得甘香,牛味濃,一粒一口,啖啖肉,加上滑溜溫泉旦,好滿足呀。京䓤吞拿魚蓉井$138這吞拿魚蓉井份量十足,飯面蓋滿吞拿魚蓉,魚蓉口感香滑,魚脂加上清爽香口京蔥,再加上wasabi 和醬油,是清新的夏日午餐,正!這一天大家吃得滿足。

這家日本餐廳布局別緻,外面看似酒吧,

前菜、茶碗蒸和面鼓湯的水準不錯。

蒲燒鰻魚飯定食$128

這鰻魚飯真係用醬汁燒的鰻魚,魚肉爽脆又有彈性,帶甜香,

照燒牛柳粒配溫泉旦定食$98

京䓤吞拿魚蓉井$138

這一天大家吃得滿足。

午餐
高質餐廳酒吧 誠意fusion日本菜有bar枱飲酒 亦有食飯枱岩晒一班人gatherings裝修好有特色 食得好舒服龍蝦入船金銀燒.蟹膏醬 $688全晚既重頭戲 原隻龍蝦配蟹膏簡直將鮮味帶到另一層次龍蝦新鮮 肉質爽口鮮甜配上大大粒魚子 啖啖肉蟹膏更係畫龍點睛 海膽海鮮炒飯 $198內有三文魚肉魚子海膽勁鮮甜 炒飯香噴噴 有鑊氣炒飯既咸香加海鮮既甜味 好夾食唔停口鹽燒白鱔串 $78白鱔新鮮 肉質爽口有鮮味鹽燒後香口 鱔皮燒過後脆卜卜海老 天婦羅 $138大大隻蝦 肉質爽脆彈牙 有蝦味新鮮無雪藏味銀雪魚西京燒(二件)$178魚皮燒到乾身脆口肉質好滑好甜 配蛋白醬意外地夾
高質餐廳酒吧 誠意fusion日本菜

新鮮無雪藏味

銀雪魚西京燒(二件)$178
魚皮燒到乾身脆口
肉質好滑好甜 配蛋白醬意外地夾
呢排做野做到個人燥燥地,我老公話係網上見到呢間餐廳唔錯,話同我一齊去 Chill 下。坐底之後侍應妹妹同我地介紹一下餐廳既野食,同埋酒精  正呀 ~和牛京蔥金鎗魚蓉沙律 ($288),呢個黎到個樣好吸引,D京蔥炸到好香脆,沙律配醋都真係冇得輸,值得一提當然係和牛,好香牛味,又夠淋 ! 反而要壇既係,米通炸得唔夠透,稍微硬左D。金華鯖魚刺身 ($288),鯖魚刺身唔係道道有得食,聽完侍應妹妹講今日有3款刺身,諗都唔諗選左佢 ! 好鮮甜 ~ 我地仲同侍應妹妹話,攪咩刺身得6片,但個新鮮 Wasabi 咁大舊,浪費左  呢個好滿意,係價錢可以調底少少,又或者又幾片就好D。厚切牛舌芯串 ($48) / 露荀 ($28) / 煙肉蕃茄串 ($28),飲酒配串燒都真係好開心 ~ 免治雞肉軟骨捧 ($48),呢支捧捧好好食 ! 如果唔係驚食唔哂D野,我一定會叫多支 !燒鰻魚 (鱺) ($298),呢個燒到勁香脆,個魚皮好似食緊薯片咁,好開心 ! 法國鵝肝赤蝦茶碗蒸 ($128),隻赤蝦又大又甜,唔錯 !! 但配鵝肝有少少搶左味,當然鵝肝我好鍾意食,但配蛋同蝦太搶位,但整體都好食既 ~蟹肉海膽三文魚籽
坐底之後侍應妹妹同我地介紹一下餐廳既野食,同埋酒精
 正呀 ~
和牛京蔥金鎗魚蓉沙律
金華鯖魚刺身
 呢個好滿意,係價錢可以調底少少,又或者又幾片就好D。
免治雞肉軟骨捧
燒鰻魚 (鱺)
法國鵝肝赤蝦茶碗蒸
蟹肉海膽三文魚籽蟹膏釜飯
蟹肉海膽三文魚籽蟹膏釜飯 (2人前),由大廚拎出黎有D驚喜,一打開個飯煲勁香 ! 之後係我地面前放番個蟹殼既材料入去個飯道撈好,再倒左一碗蟹膏入去,嘩 ! 邪惡到呢 ~ 大廚一路撈飯,我地已經聽到有飯蕉食,勁開心 ! 到最後,仲有一小碗既蟹膏,話我地如果覺得唔夠,可以加落去飯道一齊食。嘩 ~ 每一啖都蟹膏撈飯,對於我呢D蟹痴黎講,每一啖都幸福到爆炸 !
我隻佬叫我都係唔好飲酒... 好啦 ! 我只好飲 Mocktail,仲要叫 Child 添 ! 襯哂我 ~
佢自己就叫杯 Kaen Signature Cocktail,勁串咀囉 ! 仲有 Wisky,我唔執輸飲左佢一啖,唔錯,勁易入口 !
2022-09-20
和牛京蔥金鎗魚蓉沙律
金華鯖魚刺身
免治雞肉軟骨捧
燒鰻魚 (鱺)
法國鵝肝赤蝦茶碗蒸
蟹肉海膽三文魚籽蟹膏釜飯
2022-09-22 121 瀏覽
識左10年嘅好朋友生日梗係要搵間好餐廳同佢慶祝啦🥳朋友鐘意日本料理居酒屋🍶我搵左哩間係尖沙咀嘅日本料理👍🏻岩晒大家收工地點又岩晒大家口味🥳安格斯牛肉串 $68 牛肉串肉質柔軟🐮咬落完全唔韌😬㗳落突出嘅黑椒味😌咦!等等😳仲有一般熟悉的味道🤔好似係香草🌱但又唔多似🤔求知慾強嘅朋友仔終於忍不住走咗去問職員 究竟係乜東東🤣答案竟然係有啲微辣嘅香草蒜蓉味😋哩個組合配上安格斯牛肉串🍡認真一流👍🏻厚切牛舌芯 $48牛舌好柔軟👅有好香嘅牛味🤤真係好好味!加上厚切後口感特別出色👍🏻再配上帶有微微嘅芥末味醬汁😋微甜加微辣正好中和厚切牛舌的油膩感😊鹽燒白鱔 $78燒白鱔皮脆肉嫩🪱白鱔肉質彈牙!身為吃貨嘅我哋一食就知道是新鮮貨色👍🏻白鱔啖啖肉完全無骨🤤最怕食魚有骨嘅朋友都食得津津有味!雲丹(50克) $248睇menu時見到雲丹一詞 我同朋友都拗晒頭🤔朋友講笑話“劉丹”就識🤣所以一於就order個雲丹睇下係乜東東😂原來雲丹即係經過加工製作方式嘅海膽😲味道跟平時嘅新鮮海膽唔同🤔醮上醬油夾住紫菜味道都幾新奇😋牡丹海老(3隻) $138天婦羅海蝦粉漿很薄🦐肉質彈牙😋蝦頭蝦尾鬆脆香口🤤好食到我哋最後連殼都不剩🤯真正嘅

安格斯牛肉串 $68

厚切牛舌芯 $48

鹽燒白鱔 $78

雲丹(50克) $248

牡丹海老(3隻) $138
天婦羅海蝦粉漿很薄🦐肉質彈牙😋蝦頭蝦尾鬆脆香口🤤好食到我哋最後連殼都不剩🤯真正嘅‘’蝦殼‘’無存🤣

蒜香單骨手羽 $48 / 炸雞軟骨 $48
估唔到雞翼做到外脆內軟🤪咬開一啖仲有肉汁流出嚟!加上有少少微辣做點綴🌶好食到一個點🤯另一款炸雞軟骨亦同樣沒有令人失望🥰遺憾嘅係我哋冇叫到啤酒🍻作為下酒菜真係冇得輸!哩兩款小食足以反映出餐廳炸物功夫了得👏🏻

銀鱈魚西京燒 $178
西京銀鱈魚是我的最愛❤但很多餐廳都處理得不太理想🥲一向抱着沒有期望 就沒有失望的心情😮‍💨殊不知😳當哩碟銀鱈魚放上餐桌嘅瞬間😍賣相已經成功吸引了眼球的注意👀單憑這點已經可以俾100分了👍🏻我同朋友馬上急不吸待一口咬下🤯怎麼可能?銀鱈魚燒得岩岩好🤤肉質保持嫩滑但外層又可以保持香脆可口😌兩塊金黄色小可愛-銀鱈魚西京燒立刻被秒殺😛一個字“絕”呀!

“焰”日本A5厚燒和牛西冷·紅酒汁(100克) $388
我哋order7成熟🥩西冷上枱嘅一刻😳已經完全被粉嫩嫩的和牛吸引住!用肉眼齋睇都知道廚師控制火喉出色👀完全冇overcook🔥牛肉質感柔軟有牛味🐂雖然未至於入口即溶 但口感極佳👍🏻我哋只顧食牛 完全忘記伴菜的存在🤣以為普通伴菜只作襯托和牛之用 但...對不起我錯了🙈毫不起眼的伴菜異常新鮮🥬當中炸香蒜片尤其好食🧄如果可以單點一碟 送啤酒飲最好不過!

和牛鵝肝松露炒飯 $168
見到炒飯上枱嘅時候🤔我同朋友心中立即出現兩個想法💭第一!有好香係好香嘅黑松露香味撲鼻而來👃🏻第二!點解啲飯咁少嘅.😅...睇落隻碟好大 飯嘅份量睇落好少🤣但原來隻碟好深😳我同朋友仔每人可以接近食到2碗🍚飯炒得乾身香口粒粒分明🤤黑松露控嘅我大滿足之外😋炒飯仲帶輕微嘅牛油香&鵝肝嘅香味☺️經點綴之後非常好食!最後美人照鏡🪞一粒飯都不剩🤣

正所謂‘’人生有幾多個10年‘’😆有個10年好朋友真係好難得😊難得在大家都好鐘意哩間Fushion日本料理🤣約定下年生日再嚟哩到慶祝🥳
2022-09-16 109 瀏覽
在外賣App看到新開張的日本餐廳,評價也不錯,今天午餐就選你吧!焰・極上6點刺身盛合(18切) 🌕🌕🌕🌕🌑567.8hkd刺身非常新鮮,不過吞拿魚本身質素一般。Wasabi味道還好。銀鱈魚西京燒(2件) 147hkd 🌕🌕🌕🌕🌕燒得不錯,皮脆肉嫩,調味又好。薩摩雞皮串(1串) 23.2hkd 🌕🌕🌕🌑🌑雞皮較乾身,並非我們喜歡的種類。不過調味還好。2x 燒日本蘆筍(1串) 23.2hkd@ 🌕🌕🌕🌕🌕用料新鮮,外脆內嫩,搭配鰹魚碎,把味道昇華到另一層次。酒蒸磯煮鮑魚 114hkd 🌕🌕🌑🌑🌑味道一般,口感較「粉」。炸雞軟骨 39.8hkd 🌕🌕🌕🌕🌕炸得香脆,搭配自調蛋黃醬,非常不錯。一口紫蘇金文畢芝士 48hkd 🌕🌕🌕🌕🌕皮薄餡靚,且炸得金黃酥脆,配上紫蘇葉使味道及口感更有層次。2x 蒜香單骨手羽 39.8hkd@ 🌕🌕🌕🌕🌕炸得既酥且脆,而且蒜香味重,雞肉嫩滑,非常高質。連平台費2hkd,二人共花費1067.8hkd💰人均533.9hkd 味道 🌕🌕🌕🌕🌗包裝 🌕🌕🌕🌕🌑性價比 🌕🌕🌕🌕🌕回頭率 🌕🌕🌕🌕🌕

焰・極上6點刺身盛合(18切) 🌕🌕🌕🌕🌑567.8hkd
焰・極上6點刺身盛合(18切)

銀鱈魚西京燒(2件) 147hkd 🌕🌕🌕🌕🌕
燒得不錯,皮脆肉嫩,調味又好。
銀鱈魚西京燒(2件)

薩摩雞皮串(1串) 23.2hkd 🌕🌕🌕🌑🌑
雞皮較乾身,並非我們喜歡的種類。不過調味還好。

2x 燒日本蘆筍(1串) 23.2hkd@ 🌕🌕🌕🌕🌕
用料新鮮,外脆內嫩,搭配鰹魚碎,把味道昇華到另一層次。

薩摩雞皮串(1串)及2*日本燒蘆筍

酒蒸磯煮鮑魚 114hkd 🌕🌕🌑🌑🌑
味道一般,口感較「粉」。
酒蒸磯煮鮑魚

炸雞軟骨 39.8hkd 🌕🌕🌕🌕🌕
炸得香脆,搭配自調蛋黃醬,非常不錯。

一口紫蘇金文畢芝士 48hkd 🌕🌕🌕🌕🌕
皮薄餡靚,且炸得金黃酥脆,配上紫蘇葉使味道及口感更有層次。
炸雞軟骨及一口紫蘇金文畢芝士

自調蛋黃醬

2x 蒜香單骨手羽 39.8hkd@ 🌕🌕🌕🌕🌕
炸得既酥且脆,而且蒜香味重,雞肉嫩滑,非常高質。
2* 蒜香單骨手羽

連平台費2hkd,二人共花費1067.8hkd
💰人均533.9hkd

味道 🌕🌕🌕🌕🌗
包裝 🌕🌕🌕🌕🌑
性價比 🌕🌕🌕🌕🌕
回頭率 🌕🌕🌕🌕🌕
2022-09-16
40 分鐘 (外賣送餐)
焰・極上6點刺身盛合(18切)
銀鱈魚西京燒(2件)
薩摩雞皮串(1串)及2*日本燒蘆筍
炸雞軟骨及一口紫蘇金文畢芝士
自調蛋黃醬
2* 蒜香單骨手羽
  • 蒜香單骨手羽
2022-09-14 137 瀏覽
尖沙咀亞士厘道新開日本料理,淨係睇門口以為係酒吧,但其實內有乾坤,入面係一間日本餐廳。我哋叫咗佢嘅Tasting Menu ($1180/pax),包2杯酒。我哋叫咗兩杯Cocktail,紅色個杯係sake based, 味道交談,適合唔係太鍾意飲酒嘅人士。黃色嗰杯係whiskey based, 酒味濃郁,非常好飲。Tasting Menu有10道菜:前菜:靜岡高糖蕃茄魚子醬帆立貝金䱽魚芒果塔:呢個真係冇得頂,喜歡刺身刺身:「焰」刺身三點:今日有牡丹蝦,帶子,赤身。我本身唔鍾意食赤身,但係呢度嘅赤身好新鮮,好好味。好想encore隻牡丹蝦😍卷物:「焰」海膽海鮮卷:有海膽及三文魚子,兩樣我的最愛燒物:伊勢海老入船金銀燒配蟹膏醬:賣相一流,龍蝦配蟹膏醬,新鮮嘅配搭一品料理:法國鵝肝赤海老茶碗蒸:睇落以為平平無奇,食落就知同出邊嘅茶碗蒸好大分別👍🏻九條蔥和牛薄燒:記住夾埋啲蔥一齊食會更好味或銀鱈魚西京燒:一貫嘅水準食事:和牛鵝肝松露炒飯:係另一個高潮位時令清湯:有好大隻蜆,好清甜甘品:豆腐雪糕:配紅豆夾餅整體來講,以$1180食到咁高質素嘅日本菜真係好難得。同埋佢哋貴價食材(例如魚子醬,海膽

Tasting Menu有10道菜:
前菜:
靜岡高糖蕃茄
魚子醬帆立貝金䱽魚芒果塔:呢個真係冇得頂,喜歡刺身

卷物:
「焰」海膽海鮮卷:有海膽及三文魚子,兩樣我的最愛

燒物:

一品料理:
九條蔥和牛薄燒:記住夾埋啲蔥一齊食會更好味
或銀鱈魚西京燒:一貫嘅水準

食事:
和牛鵝肝松露炒飯:係另一個高潮位
時令清湯:有好大隻蜆,好清甜

甘品:
豆腐雪糕:配紅豆夾餅

整體來講,以$1180食到咁高質素嘅日本菜真係好難得。同埋佢哋貴價食材(例如魚子醬,海膽)比嘅份量都幾重手👍🏻

順帶一提,佢哋set lunch嘅價錢非常親民, 1pm前埋單仲有75折,1pm之後有85折,值得一試。佢哋仲有happy hour,如果唔食嘢,喺佢哋個酒吧區飲杯嘢都幾舒服。
2022-09-08
  • 和牛鵝肝松露炒飯
  • 九條蔥和牛薄燒
一向最愛吃日本菜的我最近發掘了一家新開的日式居酒屋🇯🇵就是位於亞士厘道的「焰Kaen」🔥日本刺⻘花紋裝修設計非常搶眼餐廳前半是酒吧,多款cocktails都非常好喝🍸🍹後半是型格日式居酒屋以當季盛產的新鮮食材🐟炮製出令人回味無窮的創意日式料理😋今次點的set dinner採用高級時令食材由前菜、刺身、卷物、燒物、一品料理、食事、湯到甜品🍣🍱每一道菜都非常高質好吃😻絕對令人想再次回訪😽前菜❤️靜岡高糖番茄冰凍清甜,配上惹芝麻油醬,非常開胃❤️魚子醬帆立貝金䱽魚芒果塔 混合帆立貝、金䱽魚、芒果粒,表面再舖上滿滿的魚子醬,清新鮮甜刺身❤️“焰” 刺身3點 分別有北海道馬糞海膽、大拖羅及活赤貝,水準極高,非常新鮮好吃卷物❤️“焰”海膽海鮮卷 海膽鮮甜,配上白昆布,甘香好吃燒物❤️伊勢海老入船金銀燒• 蟹膏醬 餐廳招牌菜,原隻龍蝦就烤得剛剛好,於半熟與全熟之間,肉質爽滑彈牙、鮮甜好吃,配上蟹膏醬,吃到停不了口一品料理❤️法國鵝肝赤海老茶碗蒸奢華的茶碗蒸,配有法國鵝肝和赤海老,與滑溜的蒸蛋岀奇夾燒物❤️九條蔥和牛薄燒 和牛入口即溶,令人回味無窮❤️銀雪魚西京燒 銀雪魚燒至魚皮金黃,外脆肉嫩,魚油突岀又好吃食事❤️和
一向最愛吃日本菜的我最近發掘了一家新開的日式居酒屋🇯🇵
就是位於亞士厘道的「焰Kaen」🔥
日本刺⻘花紋裝修設計非常搶眼
餐廳前半是酒吧,多款cocktails都非常好喝🍸🍹
後半是型格日式居酒屋
以當季盛產的新鮮食材🐟
炮製出令人回味無窮的創意日式料理😋

今次點的set dinner採用高級時令食材
由前菜、刺身、卷物、燒物、一品料理、食事、湯到甜品🍣🍱
每一道菜都非常高質好吃😻
絕對令人想再次回訪😽

前菜
❤️靜岡高糖番茄
冰凍清甜,配上惹芝麻油醬,非常開胃

❤️魚子醬帆立貝金䱽魚芒果塔

❤️“焰” 刺身3點

卷物
❤️“焰”海膽海鮮卷
海膽鮮甜,配上白昆布,甘香好吃

燒物
❤️伊勢海老入船金銀燒• 蟹膏醬

一品料理
❤️法國鵝肝赤海老茶碗蒸
奢華的茶碗蒸,配有法國鵝肝和赤海老,與滑溜的蒸蛋岀奇夾

燒物
❤️九條蔥和牛薄燒
和牛入口即溶,令人回味無窮

❤️銀雪魚西京燒
銀雪魚燒至魚皮金黃,外脆肉嫩,魚油突岀又好吃

食事
❤️和牛鵝肝松露炒飯

❤️時令熱湯
炸豆腐丸子湯好特別又暖胃,丸子由帶子、鮮蝦及豆腐特別調製。

甘味
❤️柚子雪葩
❤️豆腐雪糕

2022-07-18
2022-09-04 99 瀏覽
讚1 嘢食都幾多嘢揀 部份係唔錯既 龍蝦主菜生熟度好 醬汁夠香 茶碗蒸好甜香 湯汁夠鮮甜 呢幾樣都唔錯2 環境闊落 坐得都舒服彈1 刺身有改進空間 有筋 燒豬肉亦都偏乾身2 番茄個頭盤得幾片要六七十銀 狼左啲
2022-08-19 211 瀏覽
尖沙咀亞士厘道呢間"焰"外面設計似酒吧,食過2次都覺得好好食,今次帶埋家人黎食!魚生好新鮮,有甜味,剛由飛機運到。午市套餐,有前菜,湯同蒸蛋+8款壽司和迷你烏冬,85折後$142左右,好抵呀!下次放假早D去食lunch有75折真心推介大家去食
魚生好新鮮,有甜味,剛由飛機運到

下次放假早D去食lunch有75折

真心推介大家去食
2022-08-18
2022-08-16 217 瀏覽
🇯🇵今次去到一間尖沙咀全新開幕嘅日式居酒屋「焰」,裝潢設計以紅色為主調,配以奈良美智嘅藝術作品,格調獨家,設有酒吧坐亦有廂坐,三五知己飲飲酒,品嚐精緻日本料理,賞心樂事!🥂👧🏻Caca今次食”特選𝗠𝗘𝗡𝗨”🥢前菜靜岡高糖番茄 - 口味清新而且高甜度。魚子醬帆立貝金䱽魚芒果塔 - 魚子芒果雙雙帶出帆立貝金鎗魚鮮甜🥢刺身焰 刺身三點 海膽、拖羅、象拔蚝🥢卷物焰 海膽海鮮卷 - 造型日🥢燒物#伊勢海老入船金銀燒蟹膏醬 - 超級推薦肉質彈牙鮮甜配蟹膏醬,每一口都很滿足❤️❤️🥢一品料理法國鵝肝赤海老茶碗蒸 - 鵝肝香濃跟赤蝦玉子絕配九條蔥和牛薄燒 - 九條蔥清香與牛肉味道非常配合銀鱈魚西京燒 - 意想不到入口很滑的銀鱈魚🥢食事和牛鵝肝松露炒飯 -和牛、鵝肝、松露味濃,炒飯一小碗已很滿足時令清湯 🥢甜品豆腐雪糕 - 貝殼造型好精緻,甜品作結好完美!

👧🏻Caca今次食”特選𝗠𝗘𝗡𝗨”
🥢前菜
靜岡高糖番茄 - 口味清新而且高甜度。
🥢刺身
刺身三點 海膽、拖羅、象拔蚝
🥢卷物
九條蔥和牛薄燒 - 九條蔥清香與牛肉味道非常配合
銀鱈魚西京燒 - 意想不到入口很滑的銀鱈魚
🥢食事
🥢甜品
豆腐雪糕 - 貝殼造型好精緻,甜品作結好完美!

2022-07-19
2022-08-10 262 瀏覽
終於可以同閨蜜嘆返餐高端日本菜🏮尖沙咀新開咗一間精緻日式居酒屋 「焰Kaen」 🇯🇵本來以為只係一間酒吧,估唔到食物質素咁高!根本係fine dining🍽前菜有靜岡高糖蕃茄,好甜好新鮮🍅魚子醬帆立貝金䱽魚芒果塔好清新開胃!跟住驚喜接著嚟!“焰”刺身三點有赤背、大拖羅、北海道海膽,食材好新鮮、好高質!“焰”海膽海鮮卷,好似海膽放題,分量好足😍伊勢海老入船金銀燒·蟹膏醬係用900度高溫燒,外脆內軟,可以鎖住個汁,有糖心嘅效果!醬汁係由蝦膏蝦頭熬製而成,味道更加鮮甜!法國鵝肝赤海老茶碗蒸好特別!第一次鵝肝配蒸蛋,出奇地配!九條蔥和牛薄燒真係💯牛肉燒得啱啱好!又香又嫩,香蔥夾入牛肉入面好惹味!銀鱈魚西京燒好滑!魚油好香啊!雖然已經好飽,但係和牛鵝肝松露炒飯嚟到真係忍唔到口,和牛同鵝肝炒得太香啦!松露味道配合得好好👍🏻最後豆腐雪糕好creamy,配紅豆蓉好甜好滋味!

2022-08-02
2022-08-01 335 瀏覽
來到尖沙咀逛街街之後吃晚飯,今次就來到尖沙咀試試一間開業不久的日西fusion餐廳 - 焰 kaen 看到餐廳門面以為是酒吧,原來是一家走精緻高質路線的餐廳,餐廳裝潢走型格風前菜~▫️靜岡產高糖蕃茄🍅高糖蕃茄很甜!配上芝麻蒜蓉秘製醬汁,很開胃👍🏻▫️魚子醬帆立貝金䱽魚芒果塔滿滿的魚子醬,簡直是奢華享受🤩▫️“焰” 刺身三點北海道海膽、赤貝、大拖羅特別一說,海膽非常新鮮甜美!!“焰” 海膽海鮮卷男朋友說這一道菜令人驚喜來到重點推介燒物:▫️伊勢海老入船金銀燒蝦肉非常新鮮,以900度火力灼燒燒得恰到好處,內裡還呈現溏心狀態,爽口彈牙又鮮甜👍🏻👍🏻太太太好味!▫️法國鵝肝赤海老茶碗蒸嫩滑蒸蛋配上香口的鵝肝,每啖都十分滋味🤤私心推介▫️九條蔥和牛薄燒和牛非常軟滑,一食入口充滿和牛油脂🤤配上九條蔥一起很搭,回味無窮!▫️和牛鵝肝松露炒飯▫️時令清湯清甜▫️柚子雪糕▫️特色cocktailIg able 的cocktail,跟朋友小酌一杯一流—前菜~靜岡產高糖蕃茄魚子醬帆立貝金䱽魚芒果塔刺身~“焰” 刺身三點卷物~“焰” 海膽海鮮卷燒物~伊勢海老入船金銀燒。蟹膏醬一品料理~法國鵝肝赤海老茶碗蒸九條蔥和牛薄燒 或 銀鱈

前菜~
▫️靜岡產高糖蕃茄🍅
高糖蕃茄很甜!配上芝麻蒜蓉秘製醬汁,很開胃👍🏻
靜岡產高糖蕃茄

▫️魚子醬帆立貝金䱽魚芒果塔
滿滿的魚子醬,簡直是奢華享受🤩
魚子醬帆立貝金䱽魚芒果

▫️“焰” 刺身三點
北海道海膽、赤貝、大拖羅
特別一說,海膽非常新鮮甜美!!

“焰” 刺身三點

男朋友說這一道菜令人驚喜

來到重點推介燒物:

▫️伊勢海老入船金銀燒

蝦肉非常新鮮,以900度火力灼燒燒得

▫️法國鵝肝赤海老茶碗蒸

法國鵝肝赤海老茶碗蒸

嫩滑蒸蛋配上香口的鵝肝,每啖都十分滋味🤤

私心推介

清甜

▫️柚子雪糕
柚子雪糕

▫️特色cocktail
Ig able 的cocktail,跟朋友小酌一杯一流

前菜~
靜岡產高糖蕃茄