2019-12-06
呢幾日咁凍,打邊爐是常識吧!一於揀間多人排隊嘅滾,實有品質保證~位置偏離旺角中心㸃小小,但都門庭若市,而且四周也是食店林立,唔難搵,所幸兩丁友,不用等好耐便能入內,分上下兩層,地方不大,雖然的的骰骰,但店員服務周到,仲善用空間,在櫈底整咗個籃放袋,由於朋友不好太辣,所以揀咗個麻辣鮑魚雞煲,呢個係乾鍋,吃完後先再加湯打邊邊~由於制作須時,所以叫咗小食醫下肚先~黃金雞中翼,炸得香脆,也不油膩,外脆內嫩滑的表表者,食到咁上下,主角終於出場,麻辣鮑魚雞煲,有四隻鮑魚,爽口鮮味,四只也不夠喉,而雞肉主要係雞髀位,既啖啖肉又嫩滑多汁,佢嘅麻辣亦好到位,又香又惹味,而且做得好利落,不但沒有過多的辣油,且不像平時吃的雞煲,有過多香料同配料,避免不慎吃到花椒那些香料。食完D雞,店員就幫我地放上湯作第二輪任務,我地叫咗頂級安格斯肥牛丶美國黑豚肉同墨魚奶黃包。肥牛油脂分布均勻,牛味香濃,入口即化,不用沾任何醬汁已經好好味,黑豚肉夠淋滑,配埋自家制xo醬食更好味,而墨魚奶黃包係店鋪特色手打丸之一,內裏係包心 咸蛋黃,是近期吃過最高分的手打墨魚丸,好爽實,Q彈,而且咸蛋黃味道適中,不會過咸,不膩,好出色。吃麻辣
吃麻辣鍋,飲汽水是必然之選,但我地揀咗鹹檸七,可以消消D熱氣,係冰底,而且仲好靚靚,夠賞心悅目。
今次滾得好滿意,而且仲有好多特式配料選擇,又多個聚腳好去處~