2022-03-11 399 瀏覽
去大坑就一定要試下呢間懷舊大排檔,經常都大排長龍,蛋牛治烘底,烘得好脆,蛋牛就正正常常,雞翼醃得幾入味,味道都吾錯,奶茶茶味夠曬濃,最緊要係黎感受下懷舊大排檔既風味。
2022-01-18 585 瀏覽
比起其他茶記,呢度主打既係招牌豬扒雞翼,黑椒汁豬扒雞翼非常之入味! 唔會過分濃味,食到黑椒同有少少甜甜地既味道,可能係蜜糖? 有少少似BBQ個d味☝🏻肉質亦都唔會太過鬆散,鍾意佢預先已經切到細細舊食起上尼好方便!可以就咁嗌一份小食或者加落麵度,我自己就覺得叫個豬扒雞翼蛋出前一丁好d,食食吓d濃味嘢食啖麵🥰 仲要係有幾條菜係碗麵入面,唔係象徵式加1條嗰隻😆😆😆 個出前一丁仲可以加佢啲自家製辣椒魚露或者麻油🙌🏻🙌🏻🙌🏻奶醬多都係好味嘅,多士好脆,好慷慨咁加咗煉奶同埋花生醬,唔會搽到一忽忽,有比心機😆

2021-12-21 690 瀏覽
大坑是鬧市中的一片綠洲,而且建築物保留原有風味,所以吸引很多性格小食店進駐,成為周末打卡好地方。不過,今早去開天后,筆者還是偏愛在香港遲早會消失的鐵皮大排檔。當中,大坑美食餐廳必數「炳記茶檔」!這家懷舊老店仍然保留舊式鐵皮茶檔,更被譽為明星最愛的平民餐廳,好彩的話會見到名星! 星期三的早上八點半已經有長長的人龍,真是厲害!不過,眼看似街坊,食客及排檔都似互相認識,果然係一個鄰里關係良好的小社區! 排左10分鐘就有位,馬路兩旁都隨便放了枱櫈,夏天就不會來,沒有冷氣太熱!一個人當然要搭枱,一坐下已經要落單,從來沒有見過餐牌。望下隔離枱,好多都是食豬扒麵,實在太豐富,筆者唯一想要就是大排檔奶茶!奶油多加熱奶茶,埋單先知$28。這個茶檔的熱奶茶沒有想像中吸引,入口雖然順滑,但茶味有些苦澀。奶油多是香港茶餐廳特色小吃之一,即是多士先塗牛油,再淋上煉奶。食用時能夠吃出牛油香味和煉奶香甜,所以很惹味。

2021-12-08
10 分鐘 (堂食)
$28 (早餐)
2021-12-20 443 瀏覽
星期六一場嚟到大坑,梗係要食吓呢度出名嘅豬扒公仔麵。人龍都算幾長,但係因為我一位嘅關係其實都算幾快有位。叫咗一個豬扒出前一丁,豬扒醃得都幾入味,同埋唔會好鞋。佢哋嘅奶茶都幾滑同埋茶味都幾香,不過如果要大排長龍嘅話其實就未必真係覺得需要排隊。另外我仲叫咗一份多士食,佢哋嘅油占多做得都幾好食😋呢啲係港式茶餐廳先獨有嘅味道。走嘅時候仲見到佢哋嘅名其實一早已經煮定左擺喺個覽度,咁就唔怪得出品都出得幾快。
星期六一場嚟到大坑,梗係要食吓呢度出名嘅豬扒公仔麵。

人龍都算幾長,但係因為我一位嘅關係其實都算幾快有位。

2021-11-30 651 瀏覽
今天來到許志安、陳奕迅也常到的茶餐廳吃午飯,試了必點的豬扒出前一丁、有香港四大奶茶之稱的奶茶,還有店員推介的鹹牛肉炒蛋三文治及奶油多士。之後看到鄰桌點雞翼,我們也追加了一份。豬扒鬆軟入味,走腥,出前一丁麪質爽口彈牙,生菜煮得軟淋,桌上還有日清麻油以及辣油可任加。可惜湯底如清水般淡而無味,店員如果可以提供出前一丁的味粉就更好了。麻油質素當然好,辣油則味道一般。雞翼不夠熱、有點韌,亦不太入味。厚厚的多士烤得剛好,外脆內軟,牛油的味道在茶餐廳來說算是中上了,鹹牛肉炒蛋則一般般吧。奶茶味道普通。整體不過不失,價錢相宜,一試無妨。
今天來到許志安、陳奕迅也常到的茶餐廳吃午飯,
試了必點的豬扒出前一丁、有香港四大奶茶之稱的奶茶,
還有店員推介的鹹牛肉炒蛋三文治及奶油多士。

之後看到鄰桌點雞翼,我們也追加了一份。
豬扒鬆軟入味,走腥,出前一丁麪質爽口彈牙,生菜煮得軟淋,
桌上還有日清麻油以及辣油可任加。

雞翼不夠熱、有點韌,亦不太入味。

奶茶味道普通。

整體不過不失,價錢相宜,一試無妨。
2021-11-30 354 瀏覽
今日有事特登過嚟大坑,一早諗住食返個豐富早餐,見到咁多人排就揀咗呢間餐廳。叫咗奶醬多、雞蛋火腿三文治烘底,牛腩雞翼出前一丁麵,坦白講,冇乜特別。至於奶茶,叫咗兩杯,非常好飲。買單8x蚊,非常抵食。
2021-11-27 256 瀏覽
超級抵食,鍾意食豬扒麵,廚師精心炮製過嘅,唔係一般淡而無味嘅豬扒,但係又唔會偏鹹。早餐食呢個面會非常滿足感,因為一碗簡單嘅豬扒麵,配搭咗蛋同菜,完全係一份營養豐富嘅醒神早餐🤩當然唔小得配埋杯凍奶茶🥤

2021-11-27 223 瀏覽
凍奶茶 vs 熱奶茶 - 凍奶茶一時唔記得叫少甜,飲落的確好甜,但勝在由頭到尾都係一樣咁甜,唔太差。而熱奶茶就味道唔錯,加少少糖,足以帶出奶茶味。奶醬多 - 最出色嘅食物,脆脆嘅多士,上面配上厚厚嘅花生醬同煉奶,放左一陣先食,多士都係脆脆的,而且d醬覆蓋率佔左多士9成多d,正豬扒咸牛肉公仔麵 - 好少地方有咸牛肉食,而且30蚊兩餸,呢個價錢,性價比十分高,而且係好好食,正雞翼腸仔公仔麵 - 呢個比較失色少少,雞翼比較凍少少,感覺無咁突出

而熱奶茶就味道唔錯,加少少糖,足以帶出奶茶味。

2021-11-27
  • 豬扒麵
  • 奶醬多
2021-10-30 549 瀏覽
好耐之前已經想試炳記, 但一路冇咩動力特登走去大坑試下。今日lunch book左大坑餐廳, 難得黎到, 咁再早少少起身去食大排檔。一黎到已經有8個,9個人排緊隊, 估唔到星期六都咁多人, 但d人龍去得好快。奶茶:之前見人話係香港4大奶茶之一,必試item。我個人覺得係奶同茶比例適中, 但又未去到會一試難忘。蛋牛治:多士烘得好脆, 內餡普通咸牛肉炒蛋。奶醬多:反而食物當中, 我最愛奶醬多, 奶醬咸甜剛好,加上有少少厚多士, 配搭好好食。我見好多叫豬扒麵, 但我地怕太飽冇叫。下次會再黎試下。

蛋牛治:多士烘得好脆, 內餡普通咸牛肉炒蛋。

我見好多叫豬扒麵, 但我地怕太飽冇叫。下次會再黎試下。
2021-10-30
5 分鐘 (堂食)
早餐
  • 奶醬多
2021-10-03 560 瀏覽
以前個個禮拜都去,而家慢慢少啲少啲,希望改變一下自己嘅生活習慣。以前一碗麵一件多士兩份分,而家一件多士加一份餐蛋或者腿旦。食食吓真係好似有啲厭倦,或者又因為我近排身體有啲事搞到連味覚都有啲特變。已經諗好左下次自己隊碗麵。成日覺得以前兩個人share一碗麵而家一個人點會食得晒呀?根本就係自欺欺人!同埋我發覺茶餐廳大排檔嘅嘢食又平又好食😋根本就唔使去啲懶有情調懶有格調嘅cafe , 又貴又唔好食, 仲要post 出嚟得個樣, 去買根本就另一個樣,唔似得茶檔真材實料!🤩又有人情味仲有就係麵包舖嘅麵包熱辣辣幾蚊一個,根本唔使食cafe 果啲三四十蚊,有時甚至五六十蚊一件cake。
已經諗好左下次自己隊碗麵。

奶油多一開四+餐肉炒蛋熱奶茶
2021-10-01 596 瀏覽
話說愛上咗飲奶茶之後,都會周圍搵吓邊度有好飲嘅奶茶,呢日嚟到呢檔鐵皮檔,曾被報章封為四大奶茶王之一坐低點了兩碗麵再加杯熱奶茶▶️肉丁腸仔出前一丁公仔麵 - 公仔麵煮到爽口彈牙,肉丁腸仔正正常常,唔會有咩特別!▶️豬扒出前一丁公仔麵 - 正正常常,不過唔明點解豬扒會碎上,我又無要求!▶️熱奶茶 - 不愧為奶茶王之一,茶底有豐富茶味,夠香滑,奶同茶比例恰好總結:奶茶係值得一試,不過環境就好一般,加上大熱天時會更難頂!

坐低點了兩碗麵再加杯熱奶茶

午餐
  • 熱奶茶
2021-09-23 405 瀏覽
成日都話大坑好多野食,但實際要講,好似又講唔出啲咩咁。但係有只要行入大坑,就一定見到呢檔豬扒麵,永遠都係排曬長龍。到底係點解呢,等我一試究竟!🥡 豬扒麵 $25抵食都唔再講,一碗25蚊嘅麵已經係賣少見少。味道方面,豬扒啖啖肉,咬落唔會韌,黑椒味嘅豬扒,食落非常惹味。的確係令人想一食再食,用嚟做早餐,直頭係點亮左一整日~🍜鐘意食辣嘅朋友,可以問佢地拎自家製嘅辣椒魚露,加埋落個麵度,包你一定唔會西面!

🥡 豬扒麵 $25

2021-09-19 305 瀏覽
There was less people lining up today so we decided to try it out perhaps we can figure out why it’s so crowded all the time .Food Chicken wing and egg noodle Chicken wing: good Egg : normal Noodle : Not tasted . I will eat rice noodle next time Drink milk tea Strong tea Environmenttraditional !It’s in tai hang so i must say it’s goodHot though ServiceFriendly locals. They see everyone as equals and there was no hypocrisy. Very nice .

Food
Chicken wing and egg noodle
Chicken wing: good
Egg : normal

Drink
milk tea
Strong tea

Environment
traditional !
Hot though

Very nice .
2021-09-19
午餐
2021-09-11 336 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑香港特色餐廳一定係茶餐廳,而茶檔係比茶餐廳再原始再地道啲。今次呢間炳記茶檔就係大坑歷史悠久有出名嘅茶檔,幾乎任何日子同時間去都見到人龍✅豬扒麵豬扒用黑椒醃,食落黑椒味非常濃郁,肉質軟嫩鬆軟,有啲家嘅味道。生菜嘅份量非常多,非常健康;面底用出前一丁,落埋麻油正!✅凍奶茶凍奶茶係香港人至愛,而炳記嘅奶茶茶味非常香濃,又有奶嗰種香滑嘅口感。我建議飲少甜,因為可以飲埋茶底嘅濃

_____
好味指數:🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑

✅豬扒麵

✅凍奶茶
2021-09-09 308 瀏覽
今日終於撞岩時間食到呢間排檔,試過太晏黎佢已經收左檔。假日一定多人,但烈日下都有一條人龍排隊,可見呢間懷舊排檔既魅力😌食物唔洗多解釋,黎呢度不外乎平靚正快!最加分地方係佢地提供大大支麻油同美極比客人自己落🤩
今日終於撞岩時間食到呢間排檔,試過太晏黎佢已經收左檔。

食物唔洗多解釋,黎呢度不外乎平靚正快!

最加分地方係佢地提供大大支麻油同美極比客人自己落🤩

2021-06-13