2022-06-17 245 瀏覽
同囡囡係炮台山見完顧問之後好肚餓落去北角搵食因為之前同HONEY 食過炯記今次帶囡囡去食因為味道不錯之餘價錢又公道又近北角地鐵站店外依然不少食客排隊購買燒味加上疫情, 店內有更多外賣選擇.見到外皮脆卜卜燒鵝,好想一啖 咬下去因為太肚餓.一次過叫晒所有食物先醬皇义燒海蜇配手撕雞醬皇豬手酸辣無骨鳳爪冬菇扒生菜海蜇醺蹄飯店家好好, 出菜又快又準不用次次食少少.再等下一碟來.醬皇义燒色澤不錯不會太深色.而且用柳梅做出來的义燒基本比較”淋” 滑.唯一忘記 叫半肥瘦因為我愛肉與肉之間肥油是我致愛。海蜇配手撕雞清爽海蜇.嫩滑雞脾肉醬皇豬手必食入味之餘仲要又”淋” 又滑,亦不是油”淋淋的”上次食過, 今次必定再食水準沒有下降.保持水準. 是食店必要的.酸辣無骨鳳爪此小食比較遜色因為不太夠入味.帶不出酸辣味道出來.冬菇扒生菜冬菇入味.但較細隻如果用此味道配大隻冬菇.更有滿足感.生菜又爽又脆翠綠色澤.海蜇醺蹄飯又係海蜇囡囡超愛吃醺蹄不會太乾及肥味道剛好重點個飯第一次食呢個飯飯不知混了什麼汁微甜之餘, 仲有點清新感覺.令人開胃下不斷進食,不用半小時, 已經將枱面上的食物清空200百多元,平均每碟幾十元,除了
同囡囡係炮台山見完顧問之後

好肚餓落去北角搵食

因為之前同HONEY 食過炯記

今次帶囡囡去食因為味道不錯之餘

價錢又公道

又近北角地鐵站
店外依然不少食客排隊購買燒味

加上疫情, 店內有更多外賣選擇.

見到外皮脆卜卜燒鵝,

好想一啖 咬下去

醬皇豬手

酸辣無骨鳳爪

冬菇扒生菜

海蜇醺蹄飯

店家好好, 出菜又快又準

不用次次食少少.

再等下一碟來.

醬皇义燒

色澤不錯

不會太深色.

而且用柳梅做出來的义燒

基本比較”淋” 滑.

唯一忘記 叫半肥瘦

因為我愛肉與肉之間肥油

是我致愛。

海蜇配手撕雞

清爽海蜇.嫩滑雞脾肉

醬皇豬手

必食

入味之餘

仲要又”淋” 又滑,亦不是油”淋淋的”

上次食過, 今次必定再食

水準沒有下降.

保持水準. 是食店必要的.

酸辣無骨鳳爪

此小食比較遜色

因為不太夠入味.

帶不出酸辣味道出來.

冬菇扒生菜

冬菇入味.

但較細隻

如果用此味道配大隻冬菇.

更有滿足感.

重點個飯

第一次食呢個飯

飯不知混了什麼汁

微甜之餘,

仲有點清新感覺.

令人開胃下不斷進食,

不用半小時,

已經將枱面上的食物清空

200百多元,平均每碟幾十元,

除了肚餓, 就是食物的味道有水準. 才可以真正清空.

下次帶囝囝來食. 因為真心不錯. 亦有保持水準之作。
2022-06-10
1 分鐘 (堂食)
2022-06-16 37 瀏覽
這間燒鵝店已變成同事既放工之選店員先送上兩碗家常湯,大大舊粟米蘿蔔,很足料叫了一份豬手撈粗,每條面沾上鵝油十分爽口,又不油膩另外燒鵝飯也很嫩滑皮脆肉嫩,而且大大份,晚市份量多了很多,配上酸梅醬,很香口另外點了一份例牌的醬皇叉燒,因為之前下午茶食過,又香又多蜜汁,很入味,所以今次要叫一份例牌可以食多點,叉燒十分之有水準再點了個小食,鹽焗手撕,手撕雞肉很淋,配上芝麻,簡簡單單已經好好味另外發現門口有個雪櫃可以買小食外賣返屋企吃,有很多款麻辣小食,我買了海蜇燻蹄,份量有很多,而且很入味,燻蹄凍食更好食,夜晚睇波一流配搭
這間燒鵝店已變成同事既放工之選
店員先送上兩碗家常湯,大大舊粟米蘿蔔,很足料
叫了一份豬手撈粗,每條面沾上鵝油十分爽口,又不油膩
2022-06-13
2022-06-14 161 瀏覽
平時帶兩老出外用餐,今次他們竟然主動提出帶我去這家「 炯記餐室 」,原來他們某晚吃過後覺得回味所以特意再訪。因為食物份量大,所以我們三人點一份「 二人套餐$198 」就夠了!雖然是二人餐,職員還是大方的送上3碗《 薏米紅蘿蔔雞腳老火湯 》,入口清潤無味精。我選了:《 鹽焗手撕雞(半隻)》 - 份量多到瀉!雞肉十分嫩滑及入味,好評。《 冬菇醬皇豬手(例牌)》- 4大件,豬皮彈牙肉軟腍,好評。《 鹽焗雞腎及酸辣雲耳 》- 雲耳多蒜非我杯茶,但味道蒜香爽口好開胃 ; 鹽焗雞腎外邊有口感,腎肉腍身易咬。《 生菜一碟 》- 點了生菜。《 兩碗太子鵝油撈麵 》粗面爽身不油膩,而且鵝油好香好入味,十分好食!免費碗特飲兩杯:《 一杯鹹檸七 》《 阿華田五穀麥芽雪山特飲 (正價$19)》 此二人餐豐富抵食,$198 夠三人食最後還需要打包,份量大又好味。怪不得餐廳門外常有人等外賣啦!

因為食物份量大,所以我們三人點一份
「 二人套餐$198 」就夠了!

我選了:

《 鹽焗手撕雞(半隻)》 - 份量多到瀉!
雞肉十分嫩滑及入味,好評。

《 生菜一碟 》- 點了生菜。

《 兩碗太子鵝油撈麵 》
粗面爽身不油膩,而且鵝油好香好入味,十分好食!

免費碗特飲兩杯:
《 一杯鹹檸七 》
《 阿華田五穀麥芽雪山特飲 (正價$19)》

怪不得餐廳門外常有人等外賣啦!
2022-06-11
2022-06-12 28 瀏覽
🦆 北角 炯記燒味做完運動 一個人食返餐勁嘅,嚟到呢間幾出名嘅炯記,我要食肉😆!🐥🍜 切雞鵝油撈麵 ($52)一定要試呢個招牌太子鵝油撈麵🤤 佢選用獨有嘅荔枝柴燒,再用燒鵝油加上秘製豉油撈成,叫任何餸嘅撈麵仲會附送一碗例湯添☺️ 呢日嘅湯入面仲有幾舊蓮藕🤤 切雞好出色,色澤好靚,皮下面仲有一層晶瑩通透嘅膠原,肉質都好滑🤤🐣🌿 海蜇手撕雞小食 ($40)海蜇手撕雞份量多,可以揀辣或唔辣,好開胃㗎,份量咁多都食得晒🤤🍄🥬 冬菇扒生菜 ($20)香甜嘅冬菇加生菜,健康又滋味💓🍋🍯 熱檸蜜($5)
🦆 北角 炯記燒味

🐥🍜 切雞鵝油撈麵 ($52)

🐣🌿 海蜇手撕雞小食 ($40)

🍄🥬 冬菇扒生菜 ($20)
香甜嘅冬菇加生菜,健康又滋味💓

🍋🍯 熱檸蜜($5)
2022-06-12
午餐
  • 太子鵝油撈麵
2022-06-08 148 瀏覽
同朋友收工後響新都城買完嘢, 攰攰哋.到咗食飯時間, 沿電車路揾飯食.見到有人等外賣, 望入去有位就入坐.一坐低, 兩杯水兩碗湯就到.例湯味精味唔重, 仲食到飲到紅蘿蔔,粟米同涼瓜. 食燒味當然要叫叉燒啦!!叉燒+燒腩仔今次叉燒部位偏瘦, 好彩一D都唔柴.燒腩仔皮脆肉嫰.太子鵝油撈麵傳統粗麵, 有淡淡嘅鵝味.有光澤, 夠Q彈.煙燻燒鵝飯燒鵝皮脆香,  聞到又食到炭燒味!! 鵝肉肥瘦均勻, 唔點酸梅醬都好好食.  高質!! 冬菇豬手豬手入味又夠Q軟.海蜇拼鹽焗手撕雞海蜇夠味夠辣.雞肉嫩滑,帶有濃郁麻油同芝麻香.飲品加$5, 特飲加$8.埋單兩百仲有找!!
同朋友收工後響新都城買完嘢, 攰攰哋.
到咗食飯時間, 沿電車路揾飯食.
見到有人等外賣, 望入去有位就入坐.

一坐低, 兩杯水兩碗湯就到.
例湯味精味唔重, 仲食到飲到紅蘿蔔,粟米同涼瓜.

食燒味當然要叫叉燒啦!!
叉燒+燒腩仔
今次叉燒部位偏瘦, 好彩一D都唔柴.
燒腩仔皮脆肉嫰.

太子鵝油撈麵
傳統粗麵, 有淡淡嘅鵝味.

太子鵝油撈麵
有光澤, 夠Q彈.

煙燻燒鵝飯
燒鵝皮脆香,  聞到又食到炭燒味!!

鵝肉肥瘦均勻, 唔點酸梅醬都好好食.  高質!!

冬菇豬手
豬手入味又夠Q軟.

海蜇拼鹽焗手撕雞
海蜇夠味夠辣.
雞肉嫩滑,帶有濃郁麻油同芝麻香.

飲品加$5, 特飲加$8.

埋單兩百仲有找!!
2022-06-06
2022-06-06 24 瀏覽
我想講就算係特價,都唔係揀D頭頭尾尾嘅藉口,仲要系八九成全部肥肉 。點食?呢間叉燒係好食,但如果特價就要接受咁樣嘅食物,不如做翻正價~沒有必要咁樣對待客人,望採納!
沒有必要咁樣對待客人,望採納!
2022-06-05
15 分鐘 (外賣自取)
2022-06-05 21 瀏覽
最近兩次想食燒味野都係黎幫襯炯記,皆因真係太好食同抵食!暫時未諗到另一間媲美到!上次食完個鹽焗手撕雞之後念念不忘,今次黎又嗌喇😚點解咁鍾意食係因為佢一黎大碟又平($68半隻),二黎雞好嫩滑又非常入味,真係食唔停口架😍呢度嘅醬皇叉燒第一次嗌,例牌($68)又係勁大碟!燶邊半肥瘦叉燒勁靚,面頭塗上足夠蜜汁,入口鬆軟,汁多味濃,超好食呀!然後再嗌多個冬菇蝦籽撈麵($45), 估唔到蝦籽份量咁多咁足料,咸香十足!冬菇都有7-8舊🤪Overall三碟野食都非常滿意同抵食呀隱世超高質燒味店就係呢間炯記喇🤩🤩🤩

Overall三碟野食都非常滿意同抵食呀
隱世超高質燒味店就係呢間炯記喇🤩🤩🤩

2022-06-05
2022-06-05 13 瀏覽
做左成日 一收工即刻去醫肚 聽講呢度餓油撈麵好出名 試試佢先冬菇蝦籽撈粗粗麵爽滑 蝦籽滿料 條條麵都掛滿 鹹鮮十足 花菇仔有10幾粒 入哂味 醬汁帶甜唔死鹹 落埋鵝油 香到呢 好食酸辣雲耳手切蒜粒好大方 配埋個酸辣汁 惹味 鹽焗雞腎有驚喜 份量好多 唔會切到碎濕濕 夠淋又有咬口 落左鹽吊起鮮味 呢個要叫海蜇手撕雞麻香十足 雞絲入味 雞皮爽滑 配埋海蜇 最佳組合黃金皮蛋竟然係溏心 蛋白好軟熟 食過好多都好硬好彈 呢度係又綿又滑 好好食菜心條條翠綠 無渣 夠新鮮 食咁多 埋單百幾蚊 CP值夠哂高 ENCORE!
冬菇蝦籽撈粗

麻香十足 雞絲入味 雞皮爽滑 配埋海蜇 最佳組合
黃金皮蛋
菜心
條條翠綠 無渣 夠新鮮

食咁多 埋單百幾蚊 CP值夠哂高 ENCORE!
2022-06-05 19 瀏覽
今晚行了一田,同朋友說起不如吃燒味飯懷舊一下先走,記起附近有間餐室出名燒鵝 未落單已經先送上兩碗粟米蘿蔔瘦肉湯,無味精,又健康 叫了一份燒鵝腩仔撈粗,撈粗是用鵝油,粗麵爽口彈牙,即刻配了鵝油一點也不油膩,反而很香口,而且每條麵都十分平均沾有鵝油,吃到底都仍然有鵝油,份量十足,腩仔皮脆肉嫩,配合黃芥末更香,而燒鵝脂肪跟肉十分均勻 另外叉燒油雞飯,特別叫姐姐落單要叉燒肥小小,叉燒肉邊帶點燶,咬下一口,又香又多叉燒蜜汁,油雞皮下脂肪小,很滑又嫩口 點了兩個小食,海哲手撕雞和川味無骨鳳爪,海哲手撕雞配合麻香及灑上芝麻,很香,而鳳爪帶酸辣,腌得很入味,食下很開胃 再點了份生菜,淋上汁,不太咸,爽口解油膩 叫了餐飲,平均每人才一百元就已經吃得飽飽,十分足料抵食

未落單已經先送上兩碗粟米蘿蔔瘦肉湯,無味精,又健康

再點了份生菜,淋上汁,不太咸,爽口解油膩

叫了餐飲,平均每人才一百元就已經吃得飽飽,十分足料抵食
今日去到北角呢間燒味專門店,平時成日聽人講好好食,又抵食,今日終於親身一試,捉緊左佢last order嘅尾巴(餐廳2030 last order)。炯記四寶撈麵 (手撕雞、豬手、叉燒、紅腸) $64餐廳撈麵基本上都係鵝油撈麵底,配上唔同餸菜,每一啖麵都香到爆炸,而且又好大份,平均都係$60左右都好抵食。炯記煙燻燒鵝飯 $60呢個真係值得一讚,燒鵝好食,唔會好油膩,最重點係個飯,鵝油滲透曬落啲飯到,鵝油撈飯,每一啖都係罪惡感,但完全控制唔到食下一啖,呢個價錢抵食。海蜇拼手撕雞小食 $40比起主菜就遜色左小小,不過都係唔錯,份量岩岩好,不過海蜇唔係好夠食,可能我哋太中意食,唔夠喉。鵝油菜心 $18淋係菜心面嘅唔係豉油而係鵝油,過份左小小,香氣撲鼻,不過食多兩條就會小小漏。Overall黎講,每樣野都係好好食同價錢都算抵食,不過連菜心都係鵝油真係好癲,食到尾開始有啲擔心自己心血管嘅健康,不過耐唔耐一餐半都還可以嘅。
炯記四寶撈麵 (手撕雞、豬手、叉燒、紅腸) $64

2022-06-02
海蜇拼手撕雞小食
  • 鵝油菜心
2022-06-03 19 瀏覽
去北角搵食,見到呢間鋪好多人排隊,相信觀眾嘅眼睛同埋大眾嘅智慧,所以排埋一份。兩點後有下午茶餐,有飯有餸有嘢飲,大概40蚊左右,好鬼抵。叫咗一個鴛鴦手撕雞腸粉($40)同埋叉燒飯($40)。叉燒夠曬腍,肥瘦間層,好好味,所以最後斬多半斤叉燒外賣,今晚返屋企食,屋企人都話超正喎,要我下次再買!出面冇試過手撕雞加腸粉嘅配搭,有趣有趣,手撕雞夠曬嫩滑,兼且入味,推介。而且唔知點解,原來手撕雞同腸粉係好夾,可能因為兩樣嘢都好多醬汁,係我嘅最愛!由於太好食,所以追加咗兩個小食:麻辣雞腎同埋麻辣豬耳。雞腎、豬耳都好爽口,好好食。好鍾意呢度嘅麻辣汁,夠麻夠辣,好嘢未。總括來說,呢度啲嘢又平又好食,真心推介!

兩點後有下午茶餐,有飯有餸有嘢飲,大概40蚊左右,好鬼抵。

叫咗一個鴛鴦手撕雞腸粉($40)同埋叉燒飯($40)。

由於太好食,所以追加咗兩個小食:麻辣雞腎同埋麻辣豬耳。

總括來說,呢度啲嘢又平又好食,真心推介!
2022-06-01 26 瀏覽
終於都回復正常返工同埋放工嘅時間,所以有時收工就唔想煮飯,今日就揀咗去呢間平時會買外賣嘅餐廳堂食。餐廳光猛,環境企理坐低店員奉上例湯,送嘅👍🏻清湯牛魔王撈麵 $66撈麵係用咗粗身嘅麵條,爽口彈牙,每一條都沾滿左醬油,但唔會太鹹,仲有浸浸鵝油香清湯牛魔王有牛肚同埋牛腩,燜得非常腍身秘傳煙燻燒鵝(例牌)$138麵就同屋企人share,所以就冇嗌飯而叫左一個燒鵝例牌。門口見佢哋掛住嘅燒味色澤都幾靚,例牌嘅份量唔少,仲好好彩有個髀位,微暖,皮脆肉嫩仲要唔肥:)性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️佢哋仲有啲冷盤小食,下次都可以吓

餐廳光猛,環境企理

坐低店員奉上例湯,送嘅👍🏻

清湯牛魔王撈麵 $66
清湯牛魔王有牛肚同埋牛腩,燜得非常腍身

秘傳煙燻燒鵝(例牌)$138

性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️

佢哋仲有啲冷盤小食,下次都可以吓

值得一試再試街坊燒味餐廳 ,絕對物超所值🔥😋 🥢鹽焗手撕雞腸粉 $4一見到個餐牌都吸引左我,嚟到個賣相果然係不負眾望,滿滿的甜醬同麻醬,腸粉好滑,配上豉油甜麻醬,忍吾住一啖接一啖😋😋 手撕雞都好香又夠滑 👍🥢例牌叉燒 $68完全冇諗過$68嘅叉燒竟然有咁大碟😱 甜味十足,唔會過肥亦都唔會過瘦,即使份量過多,我地兩個人都清左碟 🤣🥢招牌🔥燒鵝鵝油撈麵 $62實不相瞞,我地就係比呢個招牌吸引左黎,鵝油撈麵真係未試過。食落去冇想像中既油,反而係有少少燒鵝嘅香同甜味,同埋燒鵝一齊食,邪惡程度加倍😍🤣🥢好立克 $18 🥢阿華田五穀麥芽特飲 $18好立克就係普通沖到既好立克,但係個阿華田特飲認真推薦👍👍 上面鋪滿黑芝麻白芝麻麥芽同埋其他一啲五穀,甜甜地又為杯嘢飲添加左脆脆嘅口感😋仲有好多招牌都未試到,下次要再黎食🥰
值得一試再試街坊燒味餐廳 ,絕對物超所值🔥😋

🥢鹽焗手撕雞腸粉 $4

🥢例牌叉燒 $68

🥢招牌🔥燒鵝鵝油撈麵 $62

🥢好立克 $18
🥢阿華田五穀麥芽特飲 $18

仲有好多招牌都未試到,下次要再黎食🥰

今日同朋友兩人去開北角,飢腸轆轆嘅時候經過呢間燒味店,燒味香到隔離街都聞到,嗌咗佢哋招牌太子燒鵝撈麵、手撕雞腸粉、同埋醬香豬手,佢哋仲送送埋家常靚湯添!真係啖啖肉,食到流口水,大家睇啲相就知有幾好吃!
今晚和同事在北角收工,於是我提議一齊食晚飯。沿住英皇道一直行發現呢間叫「炯記」的餐廳好似專門食燒味既,突然我地都想食燒味所以就入左去啦。麻辣手撕雞飯望望餐牌發現原來呢度既手撕雞都好似幾出名喎,所以我就決定試試麻辣手撕雞飯啦。份量都算幾足料,至於雞肉既質感好嫰滑,辣汁亦都好惹味😋😋,令我食到停唔到口添😂😂雙拼燒味撈麵仲有我地揀左叉燒燒鵝太子鵝油撈麵,叉燒同燒鵝真係啖啖肉,而且皮脆肉厚,蜜汁滲透哂係入面非常香甜,另外每一條撈麵都沾滿鵝油,麵質又夠哂彈牙,所以食落都十分香口。🤤🤤海蜇手撕雞腸粉海蜇爽口彈牙,腸粉都好滑,撈埋甜醬就更加入味,今次呢份手撕雞就係鹽焗既,估唔到鹽焗既咸香味咁突出,唔錯唔錯👍🏼👍🏼黃金皮蛋皮蛋的辣油都幾麻,鍾意食辣的朋友應該一試愛上!而且蛋黃都有少少流心,幾有驚喜喎!😝😝食完辣野梗係要叫返杯凍野飲解下辣啦。

麻辣手撕雞飯

雙拼燒味撈麵

海蜇手撕雞腸粉

黃金皮蛋

食完辣野梗係要叫返杯凍野飲解下辣啦。