2022-08-27 29 瀏覽
店舖招牌字體大隻易睇易認。聽聞呢間係北角一帶好出名既燒味店, 一黎到門口, 晚市已經好多人排隊叫外賣, 真係西利! 咁睇黎真係好食喇!睇完餐牌後我地ORDER左幾樣野分別係: 雙拼燒肉, 叉燒鵝油撈麵, 叉燒瀨粉, 醬皇豬手, 冬菇扒生菜, 鵝油菜心晚餐送例湯一碗,是日靚湯係紅青蘿白瘦肉湯, 幾好飲! 好有家既味道!叉燒勁好食, 蜜汁叉燒, 唔會太肥, 肥肉分佈適中~ 鵝油撈麵唔錯, 唔會太乾又唔會太濕, 味道幾好, 唔會過咸, 大家要試下!燒肉皮脆, 個人鍾情呢到既叉燒多D!醬皇豬手, 小食有2隻, 都只係$24, 而且大大隻, 好腍超入味!!!勁正!!!呢到既菜類都係十分新鮮, 鮮綠色既葉, 加上小小醬油, 唔洗齋食肉類, 健康D!
店舖招牌字體大隻易睇易認。

叉燒勁好食, 蜜汁叉燒, 唔會太肥, 肥肉分佈適中~

燒肉皮脆, 個人鍾情呢到既叉燒多D!

2022-08-26
經過北角道附近👯🏻‍♂️行過間餐廳門口廚窗係個大燒味櫃👀睇見啲燒鵝🦢叉燒燒得咁靚🐷就咁~身體好誠實地俾比佢吸引左入去喇😆雖然店舖環境比較平民🤔但我哋一直相信高手在民間🤣儘管佢唔係華麗既裝潢⛩️但係都無阻我哋食靚燒味既願望😋睇完MENU我地ORDER左例牌嘅叉燒🐷燒肉瀨粉🍜仲有醬皇豬手🐖飯餐送一碗例湯🦭男朋友話飲唔出有落味精!係瘦肉煲鳳爪湯👍🏻飲完都覺得幾健康🤣叉燒飯我冇叫肥燶叉燒🥰但店主真知我心❤放上枱個下真係”嘩”左出聲🥳我同男朋友都讚不絕口👍🏻叉燒勁好食 皮脆肉嫩 唔會太多肥膏但d肉又唔會乾身😋燒肉都算OK🤔不過如果燒肉皮可以再燒脆啲就100分喇😆醬皇豬手🐖小食有2隻👍🏻好腍幾入味!小食嚟講都係唔錯嘅選擇!

燒肉都算OK🤔不過如果燒肉皮可以再燒脆啲就100分喇😆

2022-08-21 39 瀏覽
Lunch time 12:00去食,唔算多人,唔會太迫,店員服務態度正常,上菜速度算快~叫咗兩個鵝油撈麵,一個小食,兩杯凍檸茶,店家再給了兩碗湯,份量對女生來說夠飽有餘。炯記煙燻燒鵝撈麵 - $62(4/5)燒鵝好食,皮脆肉嫩,撈麵十分好食,鵝油很香,撈麵的醬不會太鹹~單獨食/配餸食都可以!而且份量十分夠飽。清湯牛魔王撈麵 - $66(4/5)撈麵如上,很好食。清湯牛炆得夠”淋”,夠入味,整體很👍炯記三皇盤 - $58(3.5/5)蒜香雲耳,蒜辣鳳爪,鹽焗雞腎,三種小食正常發揮,雲耳口感夠爽。總結:份量夠大,食物都算好食,雖然未必特別到唔喺住得近都特登走去食,但撈麵值得一試!

2022-08-20 37 瀏覽
叫咗半隻鹽焗手撕雞:睇落去好似勁大份,之後發現骨部位放曬喺底,不過overall份量都唔少嘅。味道就非常失望,雞鮮味係有但就完全食唔到鹽焗味… 去其他地方食鹽焗手撕雞百幾蚊一定有找。

外賣送餐
2022-08-20 35 瀏覽
今朝去左北角做野,心血來潮想食燒味,經過呢間位於英皇道既炯記餐室見到啲燒味好吸引就入去試下清湯牛魔王撈麵 ($66)佢地既人氣鵝油撈麵好邪惡,選用荔枝柴燒鵝油加上秘製甜豉油烹調而成,可以配搭不同食材,我今日就揀左清湯牛魔王撈麵,有牛腩同牛肚,牛腩煮到好腍,牛肚亦好彈牙,撈麵份量都好多,好好食😋叉燒燒鵝瀨粉 ($54)食完個邪惡撈麵叫返個湯瀨先,揀左佢地最出名既叉燒同燒鵝,佢地既叉燒做得好好,半肥瘦之餘仲係燶邊😍😍😍燒鵝都好出色,皮脆肉嫩好juicy,正老火例湯 (跟餐)佢地既例湯好足料,有住家湯既味道💯鴛鴦手撕雞腸粉($42)腸粉好食又滑,手撕雞有辣有唔辣,2個味我都鐘意,值得一試,個人最鐘意呢碟🉐醬皇冬菇扒生菜 ($20)平時出面食碟菜都二三十蚊,呢度二十蚊仲多咁多隻冬菇真係超值,冬菇炆到好入味,生菜索哂啲汁好正

清湯牛魔王撈麵 ($66)

叉燒燒鵝瀨粉 ($54)

老火例湯 (跟餐)
佢地既例湯好足料,有住家湯既味道💯

鴛鴦手撕雞腸粉($42)

醬皇冬菇扒生菜 ($20)

2022-08-19 24 瀏覽
放工一家人去搵食再次encore 炯記燒味舖啦!上次食過撈麵唔錯~而且抵擋不了港式燒味 再食啦!。。🦆炯記煙燻燒鵝 例牌燒鵝好靚! 不愧係燒味店招牌煙燻荔枝柴味夠香燒鵝肉鬆軟帶咬口唯獨當日隻鵝有點肥🫣。。🐷醬皇豬手撈麵豬手大大隻 每件都掛上濃濃醬汁醬汁甜道 可減輕豬手油膩感最重炆至彈牙爽口。。4️⃣炯記四寶麵(手撕雞 豬手 叉燒 紅腸)一次滿足4款想食既餸係叉燒唔記得叫瘦叉我個人喜好。。🍝2碟都配經典鵝油撈麵!!鵝香味濃 撈得好均勻 夾起每條麵都有光澤佢嘅粗麵處理唔錯 有彈性又冇鹼水味。。🥦🐓炯記三皇盤(蒜香雲耳 蒜辣鳳瓜 鹽焗雞腎)雞腎食落幾爽口 唔會太鹹酸辣雲耳 酸酸辣辣 食落幾開胃鳳瓜都唔錯既。。🫕是日靚湯 雞腳湯 味道濃郁唔錯有埋配料 真材實料------------------------------

放工一家人去搵食
再次encore 炯記燒味舖啦!
上次食過撈麵唔錯~
而且抵擋不了港式燒味 再食啦!

🦆炯記煙燻燒鵝 例牌

🐷醬皇豬手撈麵
豬手大大隻 每件都掛上濃濃醬汁
醬汁甜道 可減輕豬手油膩感
最重炆至彈牙爽口

4️⃣炯記四寶麵(手撕雞 豬手 叉燒 紅腸)
一次滿足4款想食既餸
係叉燒唔記得叫瘦叉
我個人喜好

🍝2碟都配經典鵝油撈麵!!
鵝香味濃
撈得好均勻 夾起每條麵都有光澤
佢嘅粗麵處理唔錯 有彈性又冇鹼水味

🥦🐓炯記三皇盤(蒜香雲耳 蒜辣鳳瓜 鹽焗雞腎)
雞腎食落幾爽口 唔會太鹹
酸辣雲耳 酸酸辣辣 食落幾開胃
鳳瓜都唔錯既

🫕是日靚湯
雞腳湯 味道濃郁唔錯
有埋配料 真材實料

2022-08-16 26 瀏覽
小妹經過北角,突然落大雨…於是入咗呢間餐廳🍴食野,順便避雨🙈 餐廳環境寬闊,坐得比較舒服❤️ 同一般傳統既中式燒味店好似,門面亦掛咗唔少燒味既食物~職員服務一般,惟需要改善係櫃桶內放餐具🍴位置較污糟,感覺餐具衛生欠缺☹️ 但整體尚算不錯👍🏻🦐🍜冬菇蝦籽撈麵鵝油撈粗配上冬菇蝦子,令撈粗既味道再昇華😮 撈粗食落無鹼水味,且每條粗麵都食到蝦籽既味道😍份量亦比想像中多,顏色深如咖啡🤎色,咬感煙韌彈牙🤩🐦🍚燒鵝飯燒鵝味好重,易咬,皮脆,又夠油🤤 鵝肉軟熟,的確唔錯~配埋豉油撈飯一齊食,絕對值回票價🤫🐽🍚醬皇豬手飯小妹知道呢款餸菜係招牌菜之一,當然點都要叫黎試吓啦~食落去豬手非常入味😆最重要係夠惗身,好易咬且唔痴牙,雖然得2嚿,但每嚿幾大嚿,又大碗🙈🥬冬菇扒生菜呢個菜款真係好平又好味👍🏻 $20就有呢款冬菇扒生菜😚🥬 普遍餐廳🍴都係$20得碟菜🤣 重點係呢間既冬菇好入味,好好食~連埋菜一齊食又係好味😋🐔鹽焗手撕雞腸粉除咗燒味,原來仲有腸粉食架😆小妹叫咗呢款鹽焗手撕雞腸粉😍 手撕雞選用咗優質三黃雞,配上秘製既鹽焗醬,非常惹味😋 加上腸粉口感滑溜,配埋甜醬、麻醬+芝麻超級正🥳海蜇燻蹄呢個冷盤絕對係飯前小食

🦐🍜冬菇蝦籽撈麵

🐦🍚燒鵝飯

🐽🍚醬皇豬手飯

🥬冬菇扒生菜

🐔鹽焗手撕雞腸粉

海蜇燻蹄
呢個冷盤絕對係飯前小食最好佳組合😚 燻蹄薄薄一片好爽口,海蜇微辣但脆口,整得非常唔錯,比起酒樓還做得要好😎

🥤阿華田五穀麥芽特飲
呢杯阿華田特飲絕對推薦比大家~上面鋪滿黑芝麻+白芝麻+麥芽+其他既五穀,飲落甜甜地,又有脆脆嘅口感😘 顏色好特別,似足一座雪山,下面係凍阿華田😝

整體的性價比算不錯既餐廳,亦無座位限時,方便同朋友傾吓偈既地方😍重要係呢間燒味店味道真心不錯👍🏻
2022-08-11 25 瀏覽
炯記餐室📍 北角英皇道376-380號美麗閣地舖經典鵝油撈粗~必食😍見到二人套餐$198~好抵食一於試試💯有驚喜😋鹽焗手撕雞-半隻份量好足~而且上口唔會死鹹原來一問之下用上沙薑粉去調味手撕雞係人手手工撕成絲肉質係煙韌實肉👍🏻冬菇醬皇豬手-例牌冬菇薄身以及爽口豬手炆到好入味而且彈口醬汁味道好夠❤️太子鵝油撈麵 2碗炯記的撈粗是完全食唔到鹼水味手工人手製作😁配上秘製醬油混合鵝油再撈粗麵香而不膩😋好味~推薦大家試試酸辣雲耳 & 麻辣雞腎 辣度唔算太辣可接受程度幾開胃跟餐例湯、郊外油菜 ~ 菜心、特飲阿華田五穀物特飲凍口感豐富又健康五殼物含有麥芽,小麥胚芽大豆、薏仁、黑白芝麻鹹檸檬七喜😬潤下喉唔錯覺得呢餐野好好食~😁遲下會來買返斬料加餸👍🏻
炯記餐室

酸辣雲耳 & 麻辣雞腎
辣度唔算太辣
可接受程度
幾開胃

跟餐例湯、郊外油菜 ~ 菜心、特飲

阿華田五穀物特飲凍
口感豐富又健康
五殼物含有麥芽,小麥胚芽
大豆、薏仁、黑白芝麻

鹹檸檬七喜
😬潤下喉唔錯

覺得呢餐野好好食~😁
遲下會來買返斬料加餸👍🏻
  • 冬菇醬皇豬手
2022-08-11 260 瀏覽
門面貌似普通燒味店,點知除咗燒味仲有手撕雞同埋豬手都出名,當中二人餐包好多嘢食,食到飽飽🤣炯記二人套餐鹽焗手撕雞🤌🏻份量真係好多好抵,手撕雞食得無味精,肉質滑溜,唔會太咸,唔怪得係呢到嘅招牌菜之一醬皇豬手 🤌🏻豬手好大隻好入味,一碟總共有六隻,豬皮好肥美而且滑溜,係補充骨膠原嘅時機😎麻辣雞腎 及 酸辣雲耳🤌🏻小食雲耳同雞腎都咁大份 ,雲耳有酸辣汁好爽口、好開胃,雞腎充滿麻辣香味,同樣刺激味蕾😛太子鵝油撈粗麵🤌🏻撈麵唔算太鹹,加配鵝油好香,變成手撕雞同豬手撈麵🤣🤣五穀麥芽特飲阿華田雪山🤌🏻套餐包埋飲品😎阿華田味好好濃,仲有五穀麥芽感覺好健康👍🏻🚩 炯記餐室 (美麗閣) (北角)北角英皇道376-380號美麗閣地舖#addifoodie #addifoodie北角#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫

炯記二人套餐
鹽焗手撕雞🤌🏻

醬皇豬手 🤌🏻

麻辣雞腎 及 酸辣雲耳🤌🏻

太子鵝油撈粗麵🤌🏻
撈麵唔算太鹹,加配鵝油好香,變成手撕雞同豬手撈麵🤣🤣
太子鵝油撈麵

五穀麥芽特飲阿華田雪山🤌🏻
套餐包埋飲品😎阿華田味好好濃,仲有五穀麥芽感覺好健康👍🏻

🚩 炯記餐室 (美麗閣) (北角)
北角英皇道376-380號美麗閣地舖

#addifoodie #addifoodie北角
2022-07-30
太子鵝油撈麵
永遠都抵抗唔到港式燒味,燒鵝、蜜汁叉燒一直都係我最愛。最近試咗一間連鎖燒味店,燒味高質,仲有多款經典小食,仲有創意配搭手撕雞腸粉,最緊要係座位寬敞環境光猛,坐得舒服咩都好味啲💯Bubu推介🔥👍 炯記叉燒·招牌太子鵝油撈麵鵝油撈麵聽個名都覺得吸引,鮮香嘅燒鵝油同粗麵完美融合,我地另外加再咗蝦籽($8),令整體口感提升。半肥瘦叉燒份量唔少,肥瘦層次分明,入口即化。👍 炯記煙燻燒鵝飯一上枱友人就講咗句:「燒鵝好靚喎!」不愧係燒味店招牌,燒鵝好香煙燻荔枝柴味,燒鵝肉鬆軟帶咬口。淨係鵝油送飯都好好味,唔洗再加額外醬汁。👍 海蜇手撕雞腸粉一見到就覺得一定要試嘅創意料理。成隻碟上枱熱辣辣,啱啱蒸起嘅腸粉配上微辣海蜇同咸香手撕雞,估唔到出奇地搭。📍 炯記餐室 北角英皇道376-380號美麗閣地舖

Bubu推介🔥
👍 炯記叉燒·招牌太子鵝油撈麵

👍 炯記煙燻燒鵝飯

👍 海蜇手撕雞腸粉

📍 炯記餐室
北角英皇道376-380號美麗閣地舖
2022-08-10 21 瀏覽
平時都成日食麻辣手撕雞鵝油撈麵例牌size手撕雞 $5x 原來二人套餐超抵食$198 only 半隻!!!麻辣手撕雞鵝油撈麵夠哂辣 雞肉又滑 每次都要叫例牌冬菇醬皇豬手鵝油撈麵 豬手用秘製配方細燉慢煮3-4小時 有四大舊豬手 入口融化有十粒冬菇 份量好多 醬汁又好好味有兩個小食 平時就咁叫都要$2x麻辣雞腎 酸辣雲耳仲有油菜 例湯又包兩杯飲品$198真係超抵食 女仔食應該三個人先食得哂 四人套餐仲有半隻燒鵝下次約多啲人一齊食
平時都成日食麻辣手撕雞鵝油撈麵

• 冬菇醬皇豬手鵝油撈麵
  • 麻辣手撕雞鵝油撈麵
  • 麻辣雞腎
2022-08-09 37 瀏覽
炯記出名的是鵝油撈麵, 相比起鏞記和甘棠的甘家版本, 它的上色更深, 麵身更粗, 能掛上鵝油的面積也更多, 鵝油味道較輕盈, 更多吃到的是醬油的味道. 鹼水味道不算多, 但還是有, 暫時吃過幾家的鵝油撈麵, 也有鹼水味的味道, 真的有點可惜.燒味當然要點它的燒鵝, 先要稱讚的是它的份量和取位, 以五六十元的價錢並不少, 而且不會只有皮和骨而沒有肉, 更不會偷肉, 算是物有所值. 皮偏厚而欠了些脆度, 但外表的深黑色調並不是烤焦, 而是有些微煙燻香氣, 肉質爽實而不死實, 也帶肉汁, 就是合格的水準. 燻蹄反而不錯, 特別是最近少吃, 皮脂肉層次分明, 酒香配合些少咸香, 沒有一般吃到的雪味.手撕雞也是炯記另一道出名菜式, 我點的是一般鹽焗口味, 口感爽滑, 纖維感不多, 雞皮夠彈牙, 有趣的是它的鹹味比燻蹄的更輕盈, 和撈麵比起來對比更強烈, 這種輕盈是我之前沒有想像過的, 有趣有趣!Gwing Kee is famous for her goose oil stirred noodles. The taste is strong in soy sauce flavor with qu

Gwing Kee is famous for her goose oil stirred noodles. The taste is strong in soy sauce flavor with quite salty taste. The goose oil is light in flavor and the noodles are think enough to cover more goose oil. In Cantonese cuisine, soap water is added to noodles to reduce their viscosity and it will bring the bitter taste to noodles. Unluckily the noodles in this shop still have such taste. The roasted goose and roasted pig knuckles are nice in quality and portion. The hand torn chicken is food in texture but the flavor is a bit too light.
同朋友喺深水埗食過炯記手撕雞,食過返尋味,估唔到佢喺北角附近都有分店,叫炯記餐室。餐牌內容都係差唔多,我最推薦嘅梗係原隻煙燻燒鵝髀撈麵, 原隻燒鵝髀會幫我哋切件,燒鵝髀嘅外皮燒得香脆,燒鵝裏面嘅鵝油好香,所以係食完再食! 撈麵都好好食㗎, 佢係用咗燒鵝油再撈麵, 所以粗麵唔會好乾,配埋燒鵝髀好夾。跑多幾個圈都抵。麻辣手撕雞腸粉, 手撕雞有麻油同芝麻撈埋一齊, 再加上有甜辣醬嘅雞腸粉,作為正餐或者小食都一流。 海蜇燻蹄,清清地,唔會好油,海蜇鋪喺底,好脆好爽。燻蹄都整得好出色, 作為冷盤嚟講,佢外皮唔會太油, 成嚿燻蹄好乾爽, 再加埋海蜇有少少辣油,作為餐前小食係幾好。我哋跟餐要咗熱奶茶同埋阿華田五穀麥芽特飲。阿華田五穀麥芽特飲上面有啲脆脆幾好食,我都想學下自己整。

2022-08-07 20 瀏覽
喺北角想平平地食個快飯,大家都唔想諗,一於叫個套餐,有小菜、小食、油菜、飲品,旨在樣樣都有😂鹽焗手撕雞份量足足有半隻,幾惹味,應該嗌白飯,送飯應該唔錯鵝油撈麵跟住上枱嘅係兩大碗撈麵,顏色濃郁,不過入口唔會過咸,亦怕會好油膩醬皇冬菇豬手醬汁濃郁,而冬菇同豬手都入味,豬手共有四大件,對於二人嚟講,份量足夠鹽焗雞腎 + 酸辣木耳雞腎同手撕雞醬料差唔多味道,本身以為揀咗雞腎就冇木耳,上菜先知原來兩樣都有,木耳幾開胃阿華田五穀雪山特飲餐廳特別推介炯記餐室 📍北角英皇道376-380號美麗閣地舖

鹽焗手撕雞
份量足足有半隻,幾惹味,應該嗌白飯,送飯應該唔錯

鵝油撈麵

醬皇冬菇豬手

鹽焗雞腎 + 酸辣木耳

阿華田五穀雪山特飲
餐廳特別推介

炯記餐室
📍北角英皇道376-380號美麗閣地舖
經過炯記見佢門面初初以為係普通燒味店點知原來仲有手撕雞同埋豬手等等 俾佢個二人餐吸引到所以入去試吓 真心好抵食而且好食~~ʕ •ᴥ•ʔ👍🏻 而且除咗北角之外佢仲有好多分店✻炯記二人套餐 ($198)鹽焗手撕雞/麻辣手撕雞(半隻)醬皇豬手 / 冬菇醬皇豬手(例牌)鹽焗/麻辣雞腎 及 酸辣雲耳郊外油菜(一碟)太子鵝油撈麵 / 絲苗白飯(兩碗)是日靚湯(兩碗)冷熱飲品 /特飲(兩杯)我哋揀咗鹽焗手撕雞一上碟嚇親估唔到份量咁多🤣手撕雞食得出冇落味精真材實料😋調味夠又唔會太咸 而且肉質鮮嫩唔怪得係招牌菜👍🏻冬菇醬皇豬手有四隻豬手同冬菇醬皇豬手有六隻豬手 感覺上再抵啲所以我哋揀咗醬皇豬手豬手真心好入味好腍好食 !肉質嫩滑 豬皮好滑(*¯︶¯*)🐷估唔到小食雲耳同雞腎都咁大份😳雲耳酸酸辣辣咁 而且好爽囗!唔覺唔覺就食咗好多 好開胃😛我唔食內臟所以雞腎俾曬男朋友食🤣太子鵝油撈粗麵好好食🤤 配埋手撕雞同豬手一齊食好夾~另外碗例湯都唔錯冇落味精特飲我哋揀咗五穀麥芽特飲阿華田雪山😆佢唔洗另外加錢好抵哈哈阿華田味好好濃 面頭有五穀麥芽好健康五穀麥芽包括麥芽 小麥胚芽 大豆 薏仁 同 黑白芝麻 飲落有少少似食早
經過炯記見佢門面初初以為係普通燒味店

✻炯記二人套餐 ($198)
鹽焗手撕雞/麻辣手撕雞(半隻)
醬皇豬手 / 冬菇醬皇豬手(例牌)
鹽焗/麻辣雞腎 及 酸辣雲耳
郊外油菜(一碟)
太子鵝油撈麵 / 絲苗白飯(兩碗)
是日靚湯(兩碗)
冷熱飲品 /特飲(兩杯)

我哋揀咗鹽焗手撕雞
一上碟嚇親估唔到份量咁多🤣
手撕雞食得出冇落味精真材實料😋
調味夠又唔會太咸
而且肉質鮮嫩唔怪得係招牌菜👍🏻

冬菇醬皇豬手有四隻豬手同冬菇
醬皇豬手有六隻豬手
感覺上再抵啲所以我哋揀咗醬皇豬手
豬手真心好入味好腍好食 !
肉質嫩滑 豬皮好滑(*¯︶¯*)🐷

估唔到小食雲耳同雞腎都咁大份😳
雲耳酸酸辣辣咁 而且好爽囗!
唔覺唔覺就食咗好多 好開胃😛
我唔食內臟所以雞腎俾曬男朋友食🤣

太子鵝油撈粗麵好好食🤤
配埋手撕雞同豬手一齊食好夾~
另外碗例湯都唔錯冇落味精

特飲我哋揀咗五穀麥芽特飲阿華田雪山😆
佢唔洗另外加錢好抵哈哈
阿華田味好好濃 面頭有五穀麥芽好健康
五穀麥芽包括麥芽 小麥胚芽 大豆 薏仁 同 黑白芝麻 飲落有少少似食早餐咁😎好特別
  • 冬菇醬皇豬手
  • 炯記二人套餐