2016-04-26 1168 瀏覽
難得星期六空出左個下午,就同朋友決定去食個tea先!朋友表示想食韓國野,就揀左去試下炑八既下午茶,又幾多選擇啵!叫左鐵板LA骨配粉絲仲叫左個炸雞沙律+左20蚊要埋個小食芝士粟米同埋泡菜芝士煎餅野飲叫左杯青提子特飲同埋青檸特飲,仲可以無張續杯!開餐前就上小菜同埋每人一碗海帶湯,等左 陣,食物就上嚟!又幾唔錯wo,LA骨都有四件,肉好滑,唔會韌。雖然粉絲冇配料一齊炒係乾左少少,但唔係咩問題,不過黑椒味幾重嫁,唔太食到既人就唔好叫喇!炸雞沙律,嫌炸粉厚左啲,但都好好吃!配埋個甜辣醬,正!小食好值得讚,芝士粟米,粟米好多,芝士味又足,鹹鹹甜甜,夠晒香口!而個芝士泡菜煎餅,都好好味!芝士冇改變佢本身既味,而係減輕左個辣度,我就覺得好襯!仲另外叫左個oreo朱古力冰沫,朱古力味好足,配可可粉可以減輕個甜度,中間仲有啲oreo碎同埋年糕仔,食落好有口感!而且叫左咁多野食,食到勁飽,埋單只係203咋!
叫左鐵板LA骨配粉絲
仲叫左個炸雞沙律
+左20蚊要埋個小食
同埋泡菜芝士煎餅
野飲叫左杯青提子特飲同埋青檸特飲,仲可以無張續杯!
開餐前就上小菜同埋每人一碗海帶湯
,等左 陣,食物就上嚟!又幾唔錯wo
炸雞沙律,嫌炸粉厚左啲,但都好好吃!配埋個甜辣醬,正!
而個芝士泡菜煎餅,都好好味
!芝士冇改變佢本身既味,而係減輕左個辣度,我就覺得好襯!
仲另外叫左個oreo朱古力冰沫

而且叫左咁多野食,食到勁飽
,埋單只係203咋
2016-04-26 749 瀏覽
今日是星期六,和媽媽到了銅鑼灣逛街~下午茶時段,途經渣甸坊,行人路兩旁都有許多人在派傳單。我們接了好幾張飲食的傳單,見炑八就在旁邊的黃金廣場,就決定試試 經常看到很多食家推介炑八的燒肉,不知道下午茶又如何呢?剛上到6樓,門口已有幾個人在排隊,店內也幾乎坐滿人。等了一會兒,店員便安排我倆入座,等待的時候早已選好了要吃什麼~$48的韓食下午茶說便宜不便宜,但說貴也不是很貴。因為只要加$10就可以加一款小食,加$6更可以無限添飲特飲~豐儉由人吧,但由於我沒吃午餐,就決定點兩個餐再加了兩款小食!  首先,我叫了石頭牛肉飯,而媽媽就叫了鐵板LA骨,兩款小食分別叫了芝士粟米和泡菜芝士煎餅 下午茶附送的沙律,大大份~菜都幾新鮮,配上麻醬好開胃呢。雖然每個餐有一盤,但兩人吃一份也很夠了。石頭牛肉飯,賣相挺好的,把配菜放得整整齊齊。牛肉的份量略少,而且碎碎的。不過飯是剛弄好,攪拌時還會冒煙~加上韓式的辣醬,辣度剛好,不好辣的媽媽也能接受。底部的飯焦很香脆,不錯啊~鐵板LA骨配粉絲~ LA骨大概有4件左右,份量適中。韓國的黑椒醬是偏甜的,而LA骨也很入味。沒有吃到有鬆肉粉的味道,都沒有雪藏的冰鮮味,
今日是星期六,和媽媽到了銅鑼灣逛街~
下午茶時段,途經渣甸坊,行人路兩旁都有許多人在派傳單。

經常看到很多食家推介炑八的燒肉,不知道下午茶又如何呢?
剛上到6樓,門口已有幾個人在排隊,店內也幾乎坐滿人。
$48的韓食下午茶說便宜不便宜,但說貴也不是很貴。

下午茶附送的沙律,大大份~
菜都幾新鮮,配上麻醬好開胃呢。
雖然每個餐有一盤,但兩人吃一份也很夠了。
石頭牛肉飯,賣相挺好的,把配菜放得整整齊齊。
牛肉的份量略少,而且碎碎的。
不過飯是剛弄好,攪拌時還會冒煙~

加上韓式的辣醬,辣度剛好,不好辣的媽媽也能接受。
底部的飯焦很香脆,不錯啊~
鐵板LA骨配粉絲~ LA骨大概有4件左右,份量適中。
韓國的黑椒醬是偏甜的,而LA骨也很入味。
沒有吃到有鬆肉粉的味道,都沒有雪藏的冰鮮味,加分!

粉絲的份量也很多,不過因為是鐵板的關係,粉絲偏乾身和硬,但可以接受。
熱辣辣,香噴噴的芝士粟米!
趁熱食可以拉得到很長的芝士絲~

粟米很甜,很好吃啊

而且只要加$10,真的是超值。
大大個泡菜芝士煎餅

芝士味好濃,不過泡菜味道反而不太突出。
煎餅內有些泡菜粒,增加了口感層次~

下午茶時段也很多人~
餐牌上的烤肉種類也很多,下一次可以約多點朋友再來吃
2016-04-23
5 分鐘 (堂食)
2016-04-25 690 瀏覽
由朝早濕平濕到無睇時間,等個肚打鼓先發現已經下午茶時間,男人個肚餓到凹晒,既然係咁,食餐好嘅下午茶啦上網揾到呢間炑八韓烤,聽講都幾抵食,喺黃金廣場入面6樓,部快過子彈,呢個時間上到去唔使排隊,待應好快就安排坐好,茶餐有 8款你揀,款款$48,仲可以加$10有個小食一坐底每人都會有啲前菜,包括韓式清湯,泡菜,紫菜同炑八沙律,泡菜唔係一味酸同辣,有小小甜味吊起牛肉粉絲湯配飯,粉絲湯湯底夠濃厚,其中啲辣味食落口慢慢散發出黎,牛肉唔會因為浸湯而變un,配白飯一流,湯入面仲有蔬菜,蔬菜吸收咗湯汁而變得好入味鐵板LA骨配粉絲,原來LA骨係牛仔骨,既入味又鬆軟,入口咬两下化開左,配合小小甜又小小辣嘅香濃黑椒汁,又醒胃又飽肚加10蚊叫左個芝士粟米,芝士夠晒香粟米夠晒甜,不過略為多油,芝士迷必定要試加6蚊飲特飲,呢度最好係可添飲,不過個下午茶咁豐富,唔添飲都好飽好滿足啦~
  • 鐵板LA骨
2016-04-25 806 瀏覽
星期日與朋友一起行街,途經銅鑼灣已經想食韓國料理。看到黃金廣場的炑木有下午茶套餐,而且價廉物美只需$48便可享有韓食,跟免收加一服務費。位於黃金廣場6樓,一入到去已經座無虛席。我們被安排卡位位置,地方非常寬敞舒適明亮。店員很快地遞上韓式清湯、泡菜、海帶、炑八沙律!韓式清湯味道清淡,泡菜不算太辣。海帶以甜豉油製作頗特別。 鐵板LA 骨粉絲$48 以鐵板盛載,上碟已經沸騰的様子。店員還細心説道:小心鐵板熱!利用鐵板盛載,可能為免黏底粉絲比較油膩;不過LA骨好腍身而且肉質鮮嫩。 炑八炸雞沙律$48 首先沙律新鮮,充滿著清新的感覺。炸雞炸粉略厚,但炸粉的蜜糖汁頗美味。旁邊有一串四粒的年糕串,年糕經過炸起後,太有煙韌的感覺;有少許黑芝麻點綴及加了少許蜜糖增加甜度。另外惠顧下茶餐,+$10可以選擇 芝士粟米,泡菜芝士煎餅及韓式煎餅。我們選擇了泡菜芝士煎餅及韓式煎餅,韓式煎餅應該是甜點之一;煎餅的皮有點厚度,而且內含豆類增添無限口感。甜度適中,恰到好處;旁邊更有忌廉及士多啤梨。 泡菜芝士煎餅原個奉上,一共有八塊。以加$10立即享有,真的抵食夾大件。芝士偏多⋯泡菜不辣,大人細路都食到。如果煎餅能夠煎至
店員很快地遞上韓式清湯、泡菜、海帶、炑八沙律!
韓式清湯味道清淡,泡菜不算太辣。海帶以甜豉油製作頗特別。
鐵板LA 骨粉絲
炑八炸雞沙律
我們選擇了泡菜芝士煎餅及韓式煎餅,韓式煎餅應該是甜點之一
煎餅的皮有點厚度,而且內含豆類增添無限口感。
甜度適中,恰到好處;旁邊更有忌廉及士多啤梨。
韓式煎餅
泡菜芝士煎餅原個奉上,一共有八塊。
以加$10立即享有,真的抵食夾大件。
芝士偏多⋯泡菜不辣,大人細路都食到。
如果煎餅能夠煎至脆身會更加美味
泡菜芝士煎餅
飲品方面,超級多選擇。朋友點了青檸檬梳打。
只需+$6 所有特飲無限添飲!
梳打味道偏重,夾有少許青檸檬味道不算太甜。
熱飲方面,點了紅棗茶一上枱已經充滿著濃濃的人蔘味道;
但喝過第一口後,過份甜度的紅棗茶。我想混合多一點熱水會比較好。

炑八豆粉紅豆冰沬 $62
韓式甜品點少得佢呢?豆粉配紅豆是匹配之選,冰沬軟綿綿透水涼
炑八的冰沬相比其他地方的冰沬更美味。
冰內放了幾顆甜年糕增添無限有口感,而且紅豆甜度適中連同冰沬正呵!
題外話/補充資料: 免加一服務費的下午茶又可以試到韓食,抵! 店員有禮貌又細心,不錯!
2016-04-24
  • 炑八豆粉紅豆冰沬
2016-04-25 574 瀏覽
星期六嘅下午,難得抽空可以同朋友到銅鑼灣行街購物,物質上有所收獲後,亦到要滿足五臟六腑嘅需求。同朋友黎到炑八,見每個下午茶都係$48, 價錢相當經濟,所以除左每人要一個set之外, 仲挑選左小食同甜品,令大家食得飽飽。先有韓式地道小食,海帶及泡菜味道絕對不是普通加工食品,而係新鮮醃製,食得出味道更天然。而餐前沙津亦盡見誠意,爽脆嘅生菜,適量嘅芝麻醬,健康之餘又令人胃口大開!原本我同朋友都以為下午茶份量應該會相對輕盈,但原來份量十足。芝士雞肉串燒,以紅椒綠椒點綴嘅芝士,濃而不膩,軟綿嘅芝士包裹著嫩滑嘅雞肉,令人食個不停!而鐵板LA骨配粉絲同樣值得推介。牛仔骨唔會燒得過熟,醬汁亦唔會過咸,肉香牛嫩,惹味非常,配以彈牙嘅粉絲,係我二話不說嘅選擇!此外,跟餐嘅兩道小食,同樣令人津津樂道。熱騰騰嘅芝士粟米,入口清甜爽口; 而韓式煎餅餡料豐富,磨得夠細膩嘅紅豆蓉跟爽口嘅瓜子粒配搭令人驚喜,亦有果腹嘅感覺。最後係甜品時間。我地分別要左一杯青提子特飲及藍天使特飲,清新而唔會太甜嘅味道,非常適合夏天飲用。而最令我地引頸以待嘅就係Oreo朱古力綿花冰。綿花冰上鋪上厚厚嘅可可粉,上面還加插brownies,
最後係甜品時間。我地分別要左一杯青提子特飲及藍天使特飲,清新而唔會太甜嘅味道,非常適合夏天飲用。而最令我地引頸以待嘅就係Oreo朱古力綿花冰。綿花冰上鋪上厚厚嘅可可粉,上面還加插brownies, oreo, 朱古力條及雪糕,多種豐富嘅甜味夾擊下,點會令人唔滿足呢??
2016-04-23
2016-04-18 983 瀏覽
韓燒店有下午茶餐、想都未想過、心想又係宣傳手法吧!好奇心又來了、一於去試過究竟。嘩。。。!只$48一個主食 + 一杯飲品、如加多$10可選多一個小吃。份量絕不簡單、飽足夠程度可免吃晚餐。下午茶餐均送有韓式清湯、泡菜、海帶和炑八沙律、果然韓式風格。與友人分別選了青檸梳打和柚子檸檬梳打、清甜可口。鐵板LA骨配粉絲熱騰騰、黑椒香氣隨風飄散、樸鼻而來。LA骨肉質鬆軟、調味較濃、剛好配合粉絲的淡味。芝士雞肉串燒啖啖雞肉、醮熱烘烘的芝士、勁誘惑。芝士粟米又一誘惑之選、芝味濃郁、粒粒栗米醮滿芝士、邪惡!!韓式煎餅口感有點似食日式紅豆餅。內餡有花生、松子、杏仁、有嚼口之餘又香口。整體食物水準中上、價錢又吸引、值得推介友人。
韓燒店有下午茶餐、想都未想過、心想又係宣傳手法吧!

好奇心又來了、一於去試過究竟。

下午茶餐均送有韓式清湯泡菜海帶炑八沙律、果然韓式風格。
炑八沙律
泡菜
海帶
清湯
與友人分別選了青檸梳打柚子檸檬梳打、清甜可口。
青檸梳打和柚子檸檬梳打

芝士雞肉串燒

啖啖雞肉、醮熱烘烘的芝士、勁誘惑。
芝士雞肉串燒
芝士粟米

又一誘惑之選、芝味濃郁、粒粒栗米醮滿芝士、邪惡!!

韓式煎餅
整體食物水準中上、價錢又吸引、值得推介友人。

2016-04-16
2016-04-16 1073 瀏覽
大家聽到韓食會想到什麼, 應該是離不開韓燒及大大份又好FULL的燒肉, 只適合作午餐及晚餐相聚, 但原來都可以係HIGH一HIGH TEA的下午茶!! 近期炑八就推出了韓式下午茶餐去吸引客人, 那又是啊~~現在那麼多韓餐館, 競爭好大, 如果只係做午同晚巿其實都要諗下一些新招去吸引客人~~今日同朋友在附近唱完K, 傍晚又去睇戲, 那就來吃個FULL FULL下午茶, 咁就晚飯都慳返~~~這間算是炑八的第2間開的分店, 地點在HYSAN隔離的黃金商場很易找, 入到去因為下午茶時間所以又唔算好多人, 或者唔太多人知道有下午茶時段吧, 而這間多數都係以卡位為主, 所以就算兩個人都會坐得好舒服, 環境十分好!!! 看看餐牌下午茶餐真的不貴~~~每款只係$48, 仲有湯同前菜, 包杯飲品, 加多$10仲多款小吃, 加$6飲品仲有得無限REFILL, 真心抵!! 稍看價錢就不錯, 那就要試試食物質素會否下降了…….前菜 (韓式清湯、泡菜、海帶及炑八沙律)~~~落完ORDER先來前菜, 泡菜海帶就不在話下, 仲有沙律比大家清下口腔, 拼上好味芝麻汁, 朋友十分喜歡; 而我就鍾意個海帶湯, 有少少肉碎
前菜-沙律及海帶清湯
海帶清湯
前菜 (韓式清湯、泡菜、海帶及炑八沙律)~~~落完ORDER先來前菜, 泡菜海帶就不在話下, 仲有沙律比大家清下口腔, 拼上好味芝麻汁, 朋友十分喜歡; 而我就鍾意個海帶湯, 有少少肉碎, 湯幾清唔會好咸…….
韓藍天使梳打
韓藍天使梳打~~~然後來個特飲, 一來隻色好靚的BLUE, 心想會否有伏好藥水味?? 但飲落去又唔係喎, 甜甜地有種好熟悉的味道, 但即時諗唔起, 後來先覺原來係像波子汽水, 仲有少少糖果味, 回憶的味道, 又大杯又清涼, 加錢REFILL很抵, 搞棒棒也很有心思的漂亮……..
韓式蜂蜜蘆薈茶~~~朋友飲的熱飲, 暖暖保身又有蘆薈去滋潤皮膚, 加上無限REFILL更好…….
芝士粟米
芝士粟米 (加$10)~~~其實這個是平時韓燒側邊的爐邊蛋材料, 轉到下午茶就成了小吃一款, 來時係未熱的, 慢慢看著它熱, 跟住變成可口食物, 粟米及芝士的配搭唔會輸, 但平時都要睇芝士質素, 這個幾好有芝士味得來唔會好膩, 而表面還灑了一些紫菜粉, 更添層次…….
泡菜芝士煎餅
泡菜芝士煎餅 (加$10)~~~泡菜味的煎餅, 今次加埋芝士去配, 這個SIZE每人要吃蠻多的, 哈哈!!! 好香濃, 辣度適中唔會太酸因為這裡的泡菜都係辣較酸味多, 我喜歡的一款, 但朋友就覺得愈吃愈辣, 我就蠻OK, 不過這次少了點表面的脆口感…….
石頭牛肉飯
石頭牛肉飯 ($48)~~~朋友的石頭飯來了, 其實原本以為下午茶份量會相對地減少, 但是來了後發覺份量是跟平時正餐的一樣, 十分抵啊!! 材料也沒有減少, 有青瓜、菠菜、紅蘿蔔、芽菜、紫菜、牛肉碎及蛋, 熱烘烘能吃得飽飽的美味拌飯!!
鐵板LA骨拼粉絲
鐵板LA骨拼粉絲 ($48)~~~因為想吃粉絲所以選了這個, 份量又係足的一款, 而一上枱好香, 因為拼粉絲個汁同黑椒蔬菜味, 汁幾多但唔會好咸, 吃到最後有少少辣感, 粉絲彈牙, LA骨邊位較韌, 但中間位及近骨位都是幾軟身, 可口的一款…….
炑八豆粉紅豆冰沫
炑八豆粉紅豆冰沫 ($62)~~~因為當晚飯吃又怎能缺少甜品時間, YEAH~~吃過多間韓式烤肉及甜品店, 這間的雪奶(冰沫)算是有質素保証的!! 本來想吃朱古力那個, 但今天沒有, 所以轉了之前吃過的原味款, 比以前吃的擺放得更靚, 大大碗的冰沫鋪滿黃豆粉同杏仁片, 中間有淋淋的紅豆同綿花糖粒, 看著都想快點吃!! 雖然大家都已經吃主食吃得很飽, 但都係不停的吃, 女人就是愛吃甜品吧!!
豐富的一餐, 價錢也不貴, 而且在多人的銅記想搵個地方HEA下都唔係易, 這裡裡是一個不錯的選擇, 下次到銅記逛街時都會再來~~~看到餐牌原來有午餐SET價錢都係幾十蚊, 都幾抵可以試下; 下午茶時間為1430 – 1700~~其實真係可以當埋晚飯咁食, 又唔駛同人爭, 因為韓店晚巿時段真係幾多人!! (還有成日播我鍾意的歌, 近期大熱的 “太陽的後裔” 都播左OST, 仲有JYJ~~一路吃真開心!!XD)
題外話/補充資料: 另外一提, 之前都食過幾間分店, 真心覺得這間分店服務員質素好好, 有禮貌之餘係好快手, 又唔會問完野唔記得, 真心覺得最好呢間…….
2016-04-09
前菜-沙律及海帶清湯
海帶清湯
韓藍天使梳打
鐵板LA骨拼粉絲
炑八豆粉紅豆冰沫
2016-04-14 872 瀏覽
今日約咗朋友行 Hysan去佢最愛嘅 LINE SHOP每逢假日瞓醒覺嘅第一餐都已經係下午茶Shopping 之前首先醫下個肚先就係黃金廣場搵食吧Tea time 時間好多sales叫一款下午茶餐茶餐都只不過係$48真係低食跟餐仲送幾様前菜又有泡菜仲有海帶有個炑八沙律添酸酸辣辣好開胃Staff 提議+10 order 韓式煎餅Korean pancake煎餅幾好吃味道幾特別入面仲好似有啲松子仁增加了口感芝士粟米Corn cheese簡直成底芝士放入個口度芝士控係開心到飛起粟米大大粒又爽又甜+6。可以order 梳打特飲飲品仲任添今日天氣熱咗啲我叫左檸檬柚子梳打特飲好大杯呀真係好解渴添飲一杯已經賺咗真係未食主菜都已經飽了一半朋友係名副其實嘅芝士Monster佢再叫一個芝士雞肉串燒串燒雞肉很嫰滑不會很乾加上勁多芝士好香濃的芝士味道芝士控表示很開心一次過食咗一個月嘅芝士份量落肚好滿足呢我叫左個鐵板LA骨配韓國粉絲LA骨 = 牛仔骨?黑椒汁很濃牛仔骨入唒味肉質OK嫩滑配上韓粉絲水準也很不錯甜品叫了宇治金時冰沫 62Green Tea Snow Ice好有驚喜啊賣相靚之外仲好好味添綠茶加紅豆十分
今日約咗朋友行 Hysan
芝士控表示很開心
一次過食咗一個月嘅芝士份量落肚
好滿足呢
我叫左個鐵板LA骨配韓國粉絲
LA骨 = 牛仔骨?
黑椒汁很濃
好香滑嘅牛奶冰沫
我一啖再一啖
味道十分討好
跟韓國食到的味道差不多
5 分鐘 (堂食)
  • 宇治金時冰沫
  • 鐵板LA骨配韓國粉絲
  • 芝士粟米
2016-04-10 730 瀏覽
週末我都會遲少少起床,今日出到去銅鑼灣已經是下午兩點多,想找一間餐廳食下午茶餐。記得上星期有朋友跟我說炑木不只有燒肉,她食過下午茶餐也覺得幾好,所以今日我和oppa 一起去試試😊 我們一入到去,覺得餐廳的設計和裝修很韓國啊! 望一望下午茶餐的Menu , 如朋友所料所說,價錢很抵,$48包一碗韓式清湯,泡菜,海帶,沙律,還有一個主菜,另外加只是$10便可以多一份食物,再加$6可以無限添加特飲(是無限添加啊😍)我和oppa也很肚餓,,所以我們點了兩份下午茶餐。 我叫的是芝士雞肉串燒,加$10泡菜芝士煎餅,另加無限添飲的菊花梳打。雞肉很嫰滑,我本身以為串燒是很乾的,但是一咬下去已經發覺很多汁, 加上勁多芝士,芝士控的我開心死了!芝士味道也很濃!另加$10的泡菜煎餅-我開頭以為是小吃, 但是原來分量非常大碟, 好像平時單點一樣。泡菜煎餅很好吃,不太食辣的朋友也會喜歡,泡菜令整個煎餅也變得有口感。再加上煎餅的醬汁,我覺得食得很開胃!而oppa 就點了一碟鐵板LA牛仔骨飯,加$10芝士粟米,也加了無限添飲的菊花梳打首先說說牛仔骨, 濃烈的黑椒汁令牛仔骨很入味,而且肉也很嫩滑, 今次我們點了飯,下
首先說說牛仔骨, 濃烈的黑椒汁令牛仔骨很入味,而且肉也很嫩滑, 今次我們點了飯,下次我也會試一試配上粉絲。
芝士粟米很大碟,芝士控的我們很開心,要表演一下芝士拉絲!!! 芝士配粟米是有名的韓國小食,而這間餐廳對水準也很不錯
最後,要提一提的是那杯菊花梳打。最愛影食物相的我當然見到這個菊花覺得十分可愛,一定要影低。菊花梳打很清甜,所以我們兩個也叫了一杯!
說真的,如果下午時份想和朋友找個地方偈腳,真的可以試試這間餐廳,平日去咖啡室飲一杯飲品,都要40多元,而我食這個下午茶餐加一杯飲品, $60左右,真的覺得很值,而且食物分量超級大!

另外,oppa 說星期六要對自己的胃好一點,所以他說要食韓冰 (這個明明是給自己食甜品的藉口😂)
他點了宇治金時冰沫 Green Tea Snow Ice ($62)。有驚喜啊!我覺得綠茶加綿綿的紅豆十分配搭,再加少少雲呢拿雪糕,十分好味道!oppa 說這個跟他在韓國食的味道差不多,所以他十分喜愛!還有,餐廳會給你兩個小碗,可以慢慢撈,都算是十分貼身!
2016-04-09
2016-04-10 691 瀏覽
以前去過炑八出名係晚市的醬油蟹, 冇諗過下午茶也有驚喜, 呢度卡位寬敞, 食物也超抵食, 餐牌看了兩次, 難以至信, 咁抵食既, $48有一主菜食及一小食, 仲包一杯野飲, 忍唔住了, 叫了 傳統的「石頭牛肉飯」及「芝士豬肉串燒」食韓國菜, 當然唔少得前菜,有開胃泡菜同海帶, 仲有餐湯, 有得輸啦,先來小食- 炑八沙律, 胡麻醬加生菜, 好爽口新鮮生菜及車厘茄仔, 大份, 另一小吃為成個6寸pizza咁大的迷你煎餅-泡菜薄餅, 薄身香口, 不是太辣喎, 有成6片, 沾上醬油, 好味, 脆身,再唻熱辣辣的石頭牛肉飯 $48, 足料, 將韓式辣醬撈埋一齊食, 飯粒一粒粒乾身, 還有飯焦, 香口, 另一個餐係芝士豬肉串燒 $48 , 又有得玩又有得食, 沾上千絲萬縷的芝士, 好香濃的味道, 好回味, 女士不要以為好溜, 不是喎, 還有鮮甜肉汁味, 如覺肥膩,可咬去一層肥肉, 冇咁有罪惡感嘛, 其實咁樣食法, 真係超飽 !好彩今朝都冇食野啫, 唻到點少得叫埋個甜品呢,  叫了Oreo 朱古力棉花冰 $68, 剛剛食完熱辣辣的野, 食落棉花冰透心涼呀!口感軟綿綿, 再一啖脆的餅碎, 脆卜卜, 食
前菜, 炑八沙律
餐湯
迷你煎餅
Oreo 朱古力棉花冰
食完再叫杯餐飲加$6的特飲, Angel Blue Soda and Lemon Soda, 甜甜地,好大杯呀!實在太飽的一餐, 應該晚餐都唔洗食喇!
Lemon Soda, Angel Blue Soda
2016-04-03
前菜, 炑八沙律
迷你煎餅
Lemon Soda, Angel Blue Soda
2016-04-10 667 瀏覽
今個復活節沒有出外旅遊, 天天在香港消費做個良好公民. 早午晚多餐也四處揾食, 信用咭快爆灯了. 今個下午約了朋友在銅鑼灣下午茶, 名牌子的快餐店去得太多, 厭了, 要來個精選....找新地方, 抵食及好食. 朋友提議去黃金廣場的炑八韓烤. 因連鎖形式的餐廳, 一定比較經濟及有水準, 要試試!入到餐廳, 裝修有濃厚韓國風味. 感覺不錯.坐位很寬闊, 方便談天說笑正好是下午茶時間, 我們選了下午茶餐, 共有八款選擇,$48  可選一款主食和一款小食,還附送韓式清湯和泡菜,  十分豐富, 合符經濟原則.  我們兩人共選兩款大家共嘗:侍應先來一壺有蓋的檸檬水, 入口有檸檬的酸味, 像到了韓國一樣.來了韓式清湯, 味道清甜尚可. 再來兩款泡菜,  韓式菠菜和椰菜, 不太辣, 甜甜的, 好入口, 又夠爽口 !小食我選了沙律, 有生菜, 車厘茄很新鮮, 配了胡麻醬真好味。兩人 share 都足夠, 沙律很大份, 用料不錯另一個小食是泡菜煎餅, 味道充滿韓國風味,以麵粉混合蒜蓉, 有芝麻和香蔥的韓式醬汁, 入口香脆, 但內裡濕潤軟身, 一共有六塊簿餅, 不是迷你煎餅甘簡單. Good.主角是來了共兩
入到餐廳, 裝修有濃厚韓國風味. 感覺不錯.
坐位很寬闊, 方便談天說笑
來了韓式清湯, 味道清甜尚可.
主角是來了共兩個主菜:  分別是韓式炸醬麵, 很大碗, 麵條粗身, 夠彈牙, 鋪面有青瓜絲, 翠肉瓜, 蛋, 同芝麻, 加入韓國風味的炸醬, 好味道 ! 比上海炸醬麵更小油而好入口.

另一個主菜是, 牛肉石頭鍋飯, 石碗好夠熱, 牛肉不太多, 配菜有菠菜、紫菜、青瓜、蘿蔔、芽菜, 蛋和芝麻, 味道和口感都好豐富。鍋底有微焦的飯焦,香脆好吃, 加些水像茶漬飯, Lovely.
加了$6 還可以無限添飲. 我和朋友各叫了韓式人參蜜, 及蘆薈茶, 大家混合飲, 更添美味!
因時間尚早, 大家同意加個甜品侍應介紹鎮店特選 Oreo 朱古力棉花冰。
賣相好美, 頂上的薄荷葉綠葉插在啡色的朱古力粉上, 活像小盆栽, 很吸引, 有捨不得吃的感覺.
並提供兩個特式小碗仔, 方便分嘗.
入口軟綿綿朱古力粉濃郁香甜,冰內放了幾顆甜年糕, 有口感, 再可加上朱古力槳, 這個甜品很細緻, 份量兩人吃最好.
此下午茶餐超值抵食, 韓國食品在我們心中留下一個好印像.

2016-04-09 618 瀏覽
下午茶選擇非常多,我揀咗食炸雞,炸雞配左辣醬同埋炸年糕,份量都幾大女仔食應該好飽。炸得一般有少少皮肉分離,底下有少少油,可以隔一下先,不過味道唔錯大件夾抵食。銅鑼灣尼講,價錢唔錯,而且選擇多,值得再試!
下午茶選擇非常多,我揀咗食炸雞炸雞配左辣醬同埋炸年糕,份量都幾大女仔食應該好飽。炸得一般有少少皮肉分離,底下有少少油,可以隔一下先,不過味道唔錯大件夾抵食。

銅鑼灣尼講,價錢唔錯,而且選擇多,值得再試!
在銅鑼灣竟有一個性價比高的下午茶⋯⋯(對於我,其實是LUNCH來的),這裡是位於黃金廣場的炑八韓烤。平日下午,有不少有附近工作的SALES姐姐上來吃飯。$48一個下午茶有多款選擇,+$6 還可以無限添飲 --》好抵下午茶包括了:韓式清湯,兩款前菜。湯有大荳芽同瓜,十分清甜,前菜中的海帶味道也不錯。小吃: 我選了沙律⋯⋯配上了胡麻醬正正是我的口味。估不到沙律也幾大份,生菜也很新鮮,用料不錯。主食: 我點了石頭牛肉飯。牛肉不多,但配菜很多,十分適合女孩子呀!加少許醬撈起來吃,熱辣辣是最美味不過的了!看⋯⋯微焦的飯焦喲,十分香脆好吃。飲品我點了奇異果茶⋯⋯味道沒什麼的特別,不過好在不太甜,還有奇異果在杯中⋯⋯不止是糖水喲!
平日下午,有不少有附近工作的SALES姐姐上來吃飯。

下午茶包括了:

2016-03-29
2016-04-05 615 瀏覽
聽朋友講話哩到個tea好抵食 難得放假就同媽咪黎試下雖然係烤肉店 不過無油淋淋既感覺 好乾爽先來前菜, 前菜好好味, 一d都唔hea ! 海帶好爽口涼冰冰好開胃。 泡菜好新鮮 酸度辣度都係我喜愛的~ 如果黎多幾碟就好啦 yummmiiiii 仲有前湯~ 石頭牛肉飯 $48"炸炸"聲既石頭鍋 $48 仲要包埋野飲 好抵抵抵! 望落去跟傳統既石頭鍋可匹配, 配料亦足。 份量足夠! 韓式辣醬可自由添加 唔怕太辣。 $48 唔係HEA 鍋WO~ 仲有卜卜脆既飯焦!! 芝士豬肉串燒 $48唔好睇只得4串 , 串燒肉厚濃郁芝士味很配.. 真係好飽肚 !每個餐都加埋小食泡菜薄餅好香,唔似一團粉咁。 泡菜味十夠。 煎得恰好 唔會太乾。雖然係小食, 但都有6 塊!! 糖餡餅 入面係甜甜脆脆既nuts, 記得係韓國常用的餡料。飲品仲要任飲!!! 同朋友傾到口乾都唔驚啦! 柚子LEMON 梳打 柚子味很重, 因為食濃味野配埋LEMON 梳打好清爽。基本食完tea set 已經好好好好飽! 不過抵受唔住甜品誘惑 加上近排下午時份實在太熱... 所以我決定再來個冰涼甜品!!! Oreo 朱古力棉花冰 $68好可
聽朋友講話哩到個tea好抵食 難得放假就同媽咪黎試下
雖然係烤肉店 不過無油淋淋既感覺 好乾爽
石頭牛肉飯 $48
芝士豬肉串燒 $48
每個餐都加埋小食
泡菜薄餅
糖餡餅
入面係甜甜脆脆既nuts, 記得係韓國常用的餡料。
飲品仲要任飲!!! 同朋友傾到口乾都唔驚啦!

Oreo 朱古力棉花冰 $68
好可愛好精緻既甜品~ 冰沫好棉~ 撈埋朱古力又甜又涼快!!! 大滿足

2016-04-03 639 瀏覽
今日好朋生日,所以一星期前已經book訂枱食韓燒。我地叫左個二人套餐,睇餐牌份量以為唔夠食,但原來份量一點都唔少。首先,前菜有韓式泡菜,胡麻沙律,大豆牙。我好欣賞個大豆牙,因為用上韓式泡茶辛辣醬整,所以食落好似食韓國泡菜。加上個胡麻沙律,既韓式胡麻醬比日本麻醬香濃得多,沒有一大陣油味。之後,主菜牛舌,大蝦,牛肋條,韓式年糕,五花腩都紛紛上到,牛舌不但爽脆,而且唔會很硬。牛肋條軟組織好像食牛根一樣,食出很鮮的牛味。最值得一提係韓式年糕,第一次用燒既方式來食,口感比平時就咁煮,食落有很軟綿感覺。最後,就係爐邊芝士或者粟米蛋燒,果然話樣燒出來的蛋不但夾雜了很濃郁的芝士味,而且蛋的口感岩岩口,唔會太老,實在新一種食法。總括來說,三百零蚊一個人說是值得,因為材料新鮮,上菜又快,不失為朋友慶祝的推選地方。

韓式年糕
鮮生蝦