2021-03-24 59 瀏覽
依間餐廳好出名,朋友話依度嘅韓燒好好食,一直都未有機會試,今日終於同朋友嚟咗,一於等我嚟見識吓有幾好味啦👅餐廳好易搵,喺太子站C出口行幾步就到,而且餐廳環境好闊落,加上依度嘅抽氣設備做得好好,就算食完都唔會成身好大陣味😛我同朋友叫咗依度嘅套餐慶州豚肉的神話😍聽個名已經知道來頭不少,原來係嚟自韓國嘅慶州,直接有韓國入口,唔怪之得咁好味😋而且成個套餐好豐富首先有前菜,好大碗嘅沙律🥗 超級新鮮開胃,仲有好多嘅芝麻醬陪住一齊食另外仲有蘆筍、蘿蔔,都係非常開胃重點就係依度嘅豚肉,真係超級好食😋肉質超級鮮嫩,食落口口感好有層次,質感好滑,絕對係韓國高質豚肉💕另外仲有一碟拼盤,裏面有牛肉、魷魚、南瓜等等,特別推介依度嘅牛肉同埋魷魚都係超級高質😋另外仲叫咗兩杯梳打一杯係青檸梳打,一杯係石榴士多啤梨梳打,兩杯都好fresh,好濃郁嘅水果味🥭

我同朋友叫咗依度嘅套餐
而且成個套餐好豐富

另外仲有蘆筍、蘿蔔,都係非常開胃

重點就係依度嘅豚肉,真係超級好食😋

另外仲叫咗兩杯梳打
2021-03-24 95 瀏覽
同老公黎食炑木,今晚食期間限定慶州豚肉的神話套餐$498,超抵食 套餐包左-霜降牛小排 油脂超豐富入口即化 勁好味😋-蔥蒜牛五花 連蔥蒜食更香 厚切有口感-薄切牛舌 肉質柔軟多汁👍🏻-特製護心肉 護心肉fans🙋🏻‍♀️燒烤後肉味濃郁有彈性-慶州五花肉 脂肪同肉達到黃金比例,口感豐厚-大八爪魚 超大隻 大過隻手掌 肉質彈牙好正🥰-梨汁雞肉 肉質嫩滑有口感餐飲加$20 轉梳打荔枝梳打同柑橘梳打都有水果係飲品底部,可以少甜,邊烤肉邊飲有氣野飲好爽😌前菜除咗沙律之外都可以refill, 沙律超多胡麻醬好正🤤食啲麻油芽菜、泡菜、醃蘿蔔都開胃~爐邊的芝士粟米咸咸甜甜都好好味,仲有泡菜蛋😋

-霜降牛小排 油脂超豐富入口即化 勁好味😋

-蔥蒜牛五花 連蔥蒜食更香 厚切有口感

-薄切牛舌 肉質柔軟多汁👍🏻

-特製護心肉 護心肉fans🙋🏻‍♀️燒烤後肉味濃郁有彈性

-慶州五花肉 脂肪同肉達到黃金比例,口感豐厚

-大八爪魚 超大隻 大過隻手掌 肉質彈牙好正🥰

-梨汁雞肉 肉質嫩滑有口感

餐飲加$20 轉梳打
慶洲豬五花肉

梳打

爐邊的芝士粟米咸咸甜甜都好好味,仲有泡菜蛋😋

牛舌
慶洲豬五花肉
梳打
牛舌
2021-03-23 31 瀏覽
韓國慶州除左佛國寺、瞻星店出名之外,原來佢地嘅豚肉都非常出名。炑八最近就推出咗期間限定慶州豚燒肉套餐。同其他韓燒餐廳一樣,呢度嘅前菜、爐邊蛋、芝士粟米都係可以無限添加嘅。慶州勝利豚套餐($698)特級牛肋骨、韓牛前胸肉、醬油牛小排、牛舌、慶州五花肉、慶州豬梅肉、韓風墨魚、辣炒年糕▫️特級牛肋骨肉質最淋,而且油香十足。▫️韓牛前胸肉油脂分佈平均,肉味濃郁。▫️醬油牛小排調味適中,帶微微甜味。▫️牛舌薄切,口感爽嫩。▫️慶州豬梅肉,厚切令口感更豐厚,肉質軟嫩。▫️慶州五花肉脂肪均勻分佈,晶瑩透明。以斜刀切割,令到肉質易於燒製而不流失汁。▫️韓風墨魚有驚喜,分別有已調味同未調味,未調味嘅可以食出墨魚嘅原味,已調味嘅就係香辣嘅味道,有兩種不同風味。▫️辣炒年糕夠香夠辣,年糕口感帶彈性。套餐只要加$20就可以將餐飲轉為梳打,我哋都叫咗兩杯梳打,味道都唔錯,而且有鮮果,真材實料。餐廳:炑八韓烤(太子店)地址:太子彌敦道749號歐亞銀行大廈地庫

慶州勝利豚套餐($698)

▫️特級牛肋骨肉質最淋,而且油香十足。

▫️韓牛前胸肉油脂分佈平均,肉味濃郁。

▫️醬油牛小排調味適中,帶微微甜味。

▫️牛舌薄切,口感爽嫩。

▫️慶州豬梅肉,厚切令口感更豐厚,肉質軟嫩。

▫️辣炒年糕夠香夠辣,年糕口感帶彈性。

餐廳:炑八韓烤(太子店)
地址:太子彌敦道749號歐亞銀行大廈地庫
2021-03-23 39 瀏覽
因為疫情影響,很久沒有出外旅遊,非常想念韓國的美食,今晚便來到太子的韓國燒烤店。慶州豚肉的神話套餐$498,霜降牛小排、蔥蒜牛五花、薄切牛舌、特製護心肉、慶州五花肉、梨汁雞肉、大八爪魚。霜降牛小排,牛肉脂肪分布均勻,非常美味。蔥蒜牛五花,牛五花肉質爽口彈牙,口感豐富,不過蔥蒜容易燒焦,而慢火煮調。薄切牛舌,由於是薄切,很容易就煮熟了,肉汁豐富,是近期吃過的牛舌最好的一道。特製護心肉,牛肉味道十足,不會過硬。慶州五花肉,來自韓國的五花腩,有證明書在上面,脂肪甘香,肉質爽甜。梨汁雞肉,雪梨汁溶化在雞肉內面,帶點微甜,雞肉爽口嫩滑。大八爪魚🐙,味道濃郁,最好用鉸剪剪開,先放上火爐上。青檸梅子梳打$20,梅子味道十足,加上青檸的酸味和梳打的味道$20,是解油膩的最佳伴侶。柚子檸檬梳打,柚子蜜的甜味和檸檬的香氣,編織成一道清新的感覺。隨餐附上大量蔬菜和泡菜,其中以韓國泡菜最為美味可口,而且是冇限量添加,非常滿足。燒烤爐旁邊的泡菜蛋和芝士粟米,兩者的美味程度,不相伯仲,又是無限追加。

霜降牛小排,牛肉脂肪分布均勻,非常美味。

特製護心肉,牛肉味道十足,不會過硬。

梨汁雞肉,雪梨汁溶化在雞肉內面,帶點微甜,雞肉爽口嫩滑。

大八爪魚🐙,味道濃郁,最好用鉸剪剪開,先放上火爐上。

2021-03-23 28 瀏覽
天氣又開始涼,就抓緊冬天的尾巴去食韓燒。剛好見到炑八推出套餐不是太貴,由$498-$698。.每次去吃韓燒最開心的是有好多好多韓式前菜,未食先興奮。炑八前菜有泡菜、酸蘿蔔、芽菜等等,是任食的,食完可以再加。又送沙律、生菜+蒜切片,感覺更加健康均勻。而且爐邊有粟米芝士及水蛋,也是任食的!超豐富,而且全部都是免費的不用加錢。.我們點了慶州勝利豚套餐The Gyeongju Cruises Set,高質新鮮,正呀:韓牛前胸肉,醬油牛小排,薄切牛舌 - 牛肉有三種,鮮紅色好新鮮,肥瘦均勻,有好靚的雪花紋。牛小排厚身,燒的時間牛香四溢,入口香郁,好正!慶州五花肉,慶州豬梅肉 - 豬肉也有肥、瘦兩種,是慶川出品的!肉汁滿滿,肉質有彈性!也有韓風墨魚、蘑菇等。.食完前菜及燒肉已經好飽,原來仲有辣炒年糕,辣辣地好開胃,煙煙銀銀有咬感!.座位寬闊坐得很大,服務也很不錯,今次晚餐超飽超豐富呀。

每次去吃韓燒最開心的是有好多好多韓式前
又送沙律、生菜+蒜切片,感覺更加健康均勻。

也有韓風墨魚、蘑菇等。

座位寬闊坐得很大,服務也很不錯,今次晚餐超飽超豐富呀。
2021-03-22 23 瀏覽
兩個女孩去覓食,揀選了慶州豚肉的神華套餐,$498。套餐包括牛小排,牛五花,牛舌,護心肉,五花肉,雞肉,大八爪魚🐙我覺得牛五花和牛小排最出色,有濃濃牛味,好juicy !大八爪魚,稍為有點咸!套餐還包了一份沙律🥗沙律尚算新鮮🥬🥬有少量雞肉。還有兩杯飲品,我們選了柚子梳打,甜度剛剛好。其他前菜任吃,如白蘿蔔,泡菜,芽菜,生菜,粟米芝士,爐邊蛋任吃!兩個女仔黎講,以上份量足夠。男仔就建議試下$698套餐!

兩個女孩去覓食,揀選了慶州豚肉的神華套餐,$498。

套餐還包了一份沙律🥗沙律尚算新鮮🥬🥬有少量雞肉。

還有兩杯飲品,我們選了柚子梳打,甜度剛剛好。

兩個女仔黎講,以上份量足夠。
男仔就建議試下$698套餐!

2021-03-22 24 瀏覽
韓國~一直被視為我既鄉下,一別就就已經超過一年今日為左解鄉愁,就要會一會炑八!重點黎到有無限refill既泡菜蛋+芝士粟米,韓式前菜都係無限添加,欣賞佢地既泡菜,甜甜辣辣,非常開胃最新既menu係《慶州豚肉的神話》套餐,有齊晒豬(五花肉)、牛(牛小排,牛五花,牛舌,護心肉)、雞(梨汁雞肉)、海鮮(八爪魚)都齊晒,滿足晒貪心既我😋慶州五花肉🐽有晒卡片,油脂分佈平均,肥瘦均勻,再用生菜包住食,又可以減去油膩感,絕對係國民燒肉!牛小排牛五花牛舌護心肉~預先醃過,醬汁本身已經係靈魂! 燒完之令肉味更昇華~八爪魚🐙~原隻八爪魚新鮮肥美,同樣以韓式辣醬預先醃過,簡單燒一燒就可以,食得出既彈性,感受到既鮮味呢個套餐可以加$20/杯加梳打,配燒肉食一流🥤夏思菠蘿梳打🥤青檸梅子梳打
韓國~一直被視為我既鄉下,一別就就已經超過一年

呢個套餐可以加$20/杯加梳打,配燒肉食一流
🥤夏思菠蘿梳打
🥤青檸梅子梳打

2021-03-20
2021-03-22 39 瀏覽
唔知幾時先出到門,點都要止下韓燒癮,但係屋企燒真係太大味,都係出街食啦 好耐未去過炑八,今次去太子呢間,係地下層,都近地鐵🚇,夠方便鍾意炑八其中一樣係佢夠寬敞,有啲韓燒好迫,坐得唔舒服,好似想你快啲走咁,另外呢度夠多元化,燒肉炸雞🍗韓式小菜乜都有今日一心食燒肉,但又費事散叫,就叫個套餐,有牛有豬有墨魚🦑一來就有配菜沙律🥗,韓燒feel 即刻返哂來肉拼盤用個好靚既唔係係豬定牛形盤裝住,讚👍🏻個人比較鍾意食牛,牛前胸肉同牛舌都幾正,豬就正常,配埋生菜同酸蘿蔔一齊食很好👍🏻

今日一心食燒肉,但又費事散叫,就叫個套餐,有牛有豬有墨魚🦑

一來就有配菜沙律🥗,韓燒feel 即刻返哂來

肉拼盤用個好靚既唔係係豬定牛形盤裝住,讚👍🏻

2021-03-22 28 瀏覽
富臨旗下炑八推出左新套餐朋友話請我食飯,好啦好啦怕熱氣都同佢食啦今次要左慶洲豚肉的神話套餐一坐低就送上四小碟,泡菜幾好食,蘿蔔酸酸甜甜幾開胃。四小碟食完可refill。另外有一盤蔬菜沙律。仲有一盤菜可以夾肉食。鍋邊加入芝士粟米同蛋,都係可refill的。慶州豚肉的神話 - $498醬油牛小排、蔥蒜牛正花、醬油牛舌、特製護心肉、梨汁雞肉、大八爪魚🐙主角係慶洲五花肉食落好香豬味,個人覺得同面豉醬最夾。加點左兩杯梳打,菠蘿果香好濃,柚子梳打清新。
富臨旗下炑八推出左新套餐
朋友話請我食飯,好啦好啦怕熱氣都同佢食啦

今次要左慶洲豚肉的神話套餐

另外有一盤蔬菜沙律。

仲有一盤菜可以夾肉食。

鍋邊加入芝士粟米同蛋,都係可refill的。

慶州豚肉的神話 - $498

主角係慶洲五花肉
食落好香豬味,個人覺得同面豉醬最夾。

加點左兩杯梳打,菠蘿果香好濃,柚子梳打清新。
2021-03-20 207 瀏覽
星期日既下午,和朋友去了炑八食個簡單既午餐。由於我唔食辣,我就點了簡單又便宜既-雞扒蛋包飯。除了主食外,和其他韓國餐廳一樣,會有碟前菜和一碗湯。蛋包飯配有4大塊雞扒! 冇諗過四十幾蚊會有咁多雞肉! 飯仲伴有些沙律..感覺比較健康雞肉好肉嫩入味,不過有點油。蛋包飯好出色,蛋好滑,而茄汁飯酸酸地好開胃。雖然碟飯既份量好大,但我都忍唔住食曬lol好飽好滿足~
除了主食外,和其他韓國餐廳一樣,會有碟前菜和一碗湯。
雖然碟飯既份量好大,但我都忍唔住食曬lol好飽好滿足~

雞扒蛋包飯
雞扒蛋包飯
2021-03-19 267 瀏覽
勝利豚@炑八韓烤 (歐亞銀行大廈) 網址: 地址: 太子彌敦道749號歐亞銀行大廈地庫電話: 23906822===================去燒肉通常係我主力食豬雞,而男朋友主供牛,所有牛的位置都比佢食。3月4月又是結算過去一年努力的月份了,失業率高企7.2%,有份工已值得高興慶祝了。男朋友薪金有得加小小,就請我去食燒肉啦慶州勝利豚套餐$698 前菜泡菜無限添加,幾款都整得好食,仲有爐邊蛋呢!呢個套餐有特級牛肋骨、韓牛前胸肉、醬油牛小排、牛舌、慶州五花肉、慶州豬梅肉、韓風墨魚、辣炒年糕。牛的紋路好靚,有唔同部位,男友讚牛肉夠靚,牛香十足,好咬口同點醬食非常惹味。肥滋滋架五花肉,燒到脂肪溶化,包住好多泡菜同生菜就可以平衡油膩,食多多都得。食埋個qq口感架韓國辣炒年糕,飽到上心口。肉類宜飲杯涼快凍飲,令喉嚨更舒服。#炑八 #炑八韓烤 #Meokbangbbq #먹방 #韓國菜 #韓國餐廳 #韓國燒烤 #韓牛 #慶州豚肉 #釜山慶州 #期間限定
勝利豚@炑八韓烤 (歐亞銀行大廈)
網址:
地址: 太子彌敦道749號歐亞銀行大廈地庫
電話: 23906822
===================

慶州勝利豚套餐$698

前菜泡菜無限添加,幾款都整得好食,仲有爐邊蛋呢!

食埋個qq口感架韓國辣炒年糕,飽到上心口。

肉類宜飲杯涼快凍飲,令喉嚨更舒服。

2021-03-19 47 瀏覽
今日喺太子行街,突然想食韓燒,就喺網上search吓,原來呢間有季節限定套餐,因為未食過慶洲豬肉,所以就決定去試吓。食韓燒就唔少得一碟碟泡菜,d款式都幾多,仲有爐邊蛋同粟米芝士,非常豐富。韓牛前胸肉,好重牛味,肥瘦適中醬油牛小排,非常淋滑,入口即溶,唔使沾醬油都好夠味。薄切牛舌,燒半分鐘就食得,佢雖然係薄切,但肉質好爽口。慶洲五花肉,唔太肥,因為燒嘅關係,d油脂已經燒晒出黎,完全唔油膩,食落好甘香。慶洲豬梅肉,比五花肉爽口,肉質嫩滑,完全唔鞋。韓風魷魚,有原味同醃過嘅魷魚,我未見過魷魚咁厚身,非常彈牙,燒完都冇縮水,好鮮味。辣炒年糕,年糕表面沾滿醬汁好入味,不但有好多配菜炒,仲有魚糕,份量都唔少神石榴士多啤梨梳打&荔枝梳打,2款梳打都好夠氣,食韓燒就最啱,梳打入面仲有好多果肉,非常足料。

韓牛前胸肉,好重牛味,肥瘦適中
醬油牛小排,非常淋滑,入口即溶,唔使沾醬油都好夠味。
薄切牛舌,燒半分鐘就食得,佢雖然係薄切,但肉質好爽口。
慶洲豬梅肉,比五花肉爽口,肉質嫩滑,完全唔鞋。

2021-03-18 26 瀏覽
好耐冇食韓燒啦,呢一間係正太子站隔離,c出口一上去過一條馬路就到,地理位置非常好,又方便。環境舒適,座位寬躺,播住韓國音樂,氣氛好輕鬆。最緊要係成個感覺好乾淨企理,值得一讚!呢度提供埋圍裙,唔怕整污糟到件衫。抓住圍裙嗰個膠套,就可以用嚟放口罩。一坐低就有好味嘅前菜食,而且前菜仲係任添。今次試左「慶州豚肉的神話」,果然係名不虛傳,同平時食開嘅韓燒真係無得比!有八爪魚,有雞肉,有豚肉,仲有牛肉,每款都好鮮味!當中佢個八爪魚係最令我有驚喜,因為佢好大隻,煮熟之後展開都可以分10份左右。下次嚟食嘅話,我可能都係會叫返呢個,因為實在太好味啦!飲品方面,我揀咗神石榴士多啤梨梳打,佢唔會太甜,幾好飲,又解渴。邊飲住邊食韓燒,真係好正。

2021-03-17 26 瀏覽
都有一排冇食韓燒,好掛住佢d鍋邊蛋同芝士,約左朋友去到太子呢間炑八食,入門口之前記得做返好探熱呢d基本動作。呢間炑八喺地下室,入到去上唔上到網就睇彩數喇~凳都未坐暖就店員就加左泡菜鍋邊蛋同粟米芝士,好快手,見到呢期menu做緊慶州套餐,我地2個大男人就緊係嗌返個慶州勝利豚套餐$698,有特級牛肋骨,韓牛前胸肉,醬油牛小排,牛舌,慶州五花肉,慶州豬梅肉,韓風墨魚同辣炒年糕!加$20仲有梳打上到黎嚇親,成隻韓牛搬左上枱面咁!牛舌同胸前肉肉味同口感最好,牛小排緊追其後,牛肋骨反而覺得醃得太入味,過濃,但勝在肉質好,食落都超冧。豬嘅表現都唔弱,望落肥美食落唔油,就算唔包生菜食都唔會覺得膩呢個好重要,海鮮有驚喜,厚切大塊,啱啱燒熟就夠晒,好新鮮~整體黎講呢個期間限定套餐食得過,佢仲有個平d嘅$498嘅套餐,冇咁多肉,女仔食都啱。

2021-01-01 193 瀏覽
聖誕節又快到,因為最近唔可以咁多人👨‍👩‍👧‍👦一齊出街開心食?就算係屋企,其實都可以叫外賣享受韓燒樂趣!🍢🥢超長牛肋經典重現🍛雜錦拌飯用料豐富🍗甜辣炸雞香脆滋味🥩食肉天堂家中樂享

🥢超長牛肋經典重現
🍛雜錦拌飯用料豐富