2019-08-19 75 瀏覽
今日出港島區探朋友,朋友話想食越南菜,提議去食大坑的火車頭。火車頭樓底超高,入面掛了不少同火車站有關嘅裝飾, 勾起我多年前去胡志明市 食地道越南菜嘅回憶,這裏裝修得跟那家非常相似!在港島區食一碗麵消費近百元,是正常不過的事。但這裏的火車頭招牌湯河($98),上枱已經嚇親我,大大碗的內有牛丸,牛筋,半生熟肥牛,湯頭清甜,加上大量香葉配菜,份量大得足夠2個女仔食用。無骨酸辣鳳爪是一個開胃小食。馬拉盞炒通菜,相當夠鑊氣。攝氏30幾度的高溫下,大家都抵不住點杯冰凍冷飲,有龍眼冰和柑桔話梅蜜,甜蜜蜜的令人迅速降溫。

無骨酸辣鳳爪是一個開胃小食。

馬拉盞炒通菜,相當夠鑊氣。

2019-07-27 114 瀏覽
看到門口有架單車,行去看看,是越菜。餐廳感覺好有格調,坐位舒服。枱上墊枱餐紙,有金庸金句:天下美味越南粉,越南之最火車頭。咁就會一會火車頭。火車頭勁大碗,湯㡳勁濃郁,放入配料就更香。牛丸牛百葉爽口,有牛肉牛展,大大件白蘿蔔。香茅豬扒米紙凍卷,豬扒鬆軟,濃濃香茅味。生菜檬粉米紙卷在一起食,好清新,而且有小小酸汁味,醒胃。馬拉盞炒通菜,辣辣地又有蒜香味。大頭蝦二人套餐主角出場,焗過的蝦真係特別香。大頭蝦好大隻,溶在蝦上的蒜蓉芝士,味道不是太濃,又有蝦膏香,啖啖肉。飲品叫了鹹檸七,份糧配得好,味道好好,好解喝。

馬拉盞炒通菜,辣辣地又有蒜香味。

飲品叫了鹹檸七,份糧配得好,味道好好,好解喝。
2019-07-17 71 瀏覽
今日下午茶肚餓經過大坑,其實大坑間間都咁好食,好鬼難揀,好啦一心諗住穩陣食得好,就去咗火車頭。我嗰日就帶咗個細火車頭,加碟跟餐飛天炒菜,加杯鹹檸七。唔知係咪我識嘅要求高咗,我覺得水平低左...以前我會覺得好好食嘅,唔知點解今日覺得一般,再到炒菜,係椰菜嚟㗎,即刻灰灰地,好在杯嘢飲幾好飲,我第一個自己就同我自己講一餐下午茶唔好咁有要求啦,我另外嘅自己就同自己講,成百蚊啦大佬,那就公說公有理,婆說婆有理,我都冇乜理。食完下午茶就走人,成為100大元。講真唔好睇小杯嘢飲,因為如果講究式嘅人,除咗食當時嘅感受以外,食完之後的感受,我就形容為「餘韻」,其實都好重要!

我嗰日就帶咗個細火車頭,加碟跟餐飛天炒菜,加杯鹹檸七。

2019-07-15 123 瀏覽
今日心血來潮好想試吓越南餐,就醒起位於天后有一間食越南野好好食,就去品嚐一下,好好彩嗰日係平日唔使點等位就有得入去食,枱月台之間都比較闊落唔會話太過逼夾,之後我哋點左蒜蓉包生牛肉可同埋一個炒菜一個椰青,牛肉可味道偏好食而且份量好多有大概五至九塊牛肉,而且湯沒有味精食得出經過九個鐘嘅烹調而製成出來的,炒菜方面普普通通家常便飯一點,而椰青味道亦都10分香口果肉很多,蒜蓉包很香脆做餐前小食十分之好。而且價錢10分合理非常平民下次都會同朋友一齊嚟食。
2019-06-11
2019-07-15 96 瀏覽
大坑出名美食雲集,今天就選擇了這間越南風餐廳一試。餐廳室內滿佈木製傢俬,帶有濃烈的越南風,寧靜舒適,非常適合朋友和情侶前來。和女友叫了一碗火車頭,份量大得誇張,一個人食完跟本不用試其他小食。叫了鳳爪,鳳爪辣得野味,但就是少許偏辣,喜歡吃辣的朋友一定會喜歡。馬拉盞通菜也是炒得野味,通菜非常新鮮,這點是值得稱讚的。蒜蓉包最為出色,蒜蓉味非常強烈,而且包也外脆外軟,吃起來停不了口。吃了這麼多辣,一個招牌椰青水一定不少得,椰子非常大,青水很是鮮甜。真是非常野味的一餐。

馬拉盞通菜也是炒得野味,通菜非常新鮮,這點是值得稱讚的。

2019-07-12 152 瀏覽
在附近做完運動,所以在這邊找吃的,最後決定吃這家。我們一行4人,點了大頭蝦2人套餐,火車頭套餐。火車頭湯河裡面有牛栢葉,牛肉,牛筋,牛丸,蘿蔔,很豐富,能嘗試不同的部位,湯底濃。咖喱雞挺嫩滑,咖喱味挺香濃。大頭蝦挺新鮮,起士很多。沙拉,扎肉,蒸粉卷也不錯吃。香茅豬排米紙凍卷,我覺得重點是碟子上的醬料,很特別,好吃。如果套餐包飲料那會更完美。雖然我們2男2女,但套餐的份量對我們來說也是挺多的,最後吃不完。
在附近做完運動,所以在這邊找吃的,最後決定吃這家。

我們一行4人,點了大頭蝦2人套餐,火車頭套餐。

咖喱雞挺嫩滑,咖喱味挺香濃。
大頭蝦挺新鮮,起士很多。
沙拉,扎肉,蒸粉卷也不錯吃。
香茅豬排米紙凍卷,我覺得重點是碟子上的醬料,很特別,好吃。

如果套餐包飲料那會更完美。

招牌火車頭湯河
馬拉盞炒通菜
咖喱雞配法包
大蝦柚子沙律,特色蒸粉卷,越南扎肉
香茅豬扒米紙凍卷
蒜溶牛油焗大頭蝦
2019-07-01
2019-07-07 58 瀏覽
去到位於大坑的火車頭越南餐廳,條路都幾難搵,呢一帶好旺,好多食肆,好多外國人嚟happy hour。餐廳唔係好大,但係麻雀雖小五臟俱全。叫咗火車頭招牌湯河 - 碗河粉好大,夠2人分量,河粉好多料,有牛肉牛丸牛柏葉同埋蘿蔔等。我見到枱上面張紙到寫呢度嘅湯底用牛骨花椒南薑洋蔥等10多種材料熬製最少10小時才完成,先試個湯底果然味道濃郁,十分好味。鮮茄蟹肉湯檬 - 湯底好重蕃茄味,仲有鮮蝦,十分好味。 軟殼蟹紙米卷 - 紙米入面個菜好新鮮,軟殼蟹好爽口,口感一流。另外仲叫左個椰青,餐廳水準好高,非常好味,會再來。
餐廳唔係好大,但係麻雀雖小五臟俱全。
,十分好味。

鮮茄蟹肉湯檬 - 湯底好重蕃茄味,仲有鮮蝦,十分好味。

另外仲叫左個椰青,餐廳水準好高,非常好味,會再來。
2019-07-05 72 瀏覽
今日放工係大坑覓食, 呢邊都好多小店,人流又唔算多,唔使同人迫🤣今次嚟到呢間火車頭越南餐室,一入店,侍應笑容滿面, 殷勤有禮,加分。見到menu有個大頭蝦二人套餐,只係$398, 有四款菜式,即刻嚟試試佢🥳首先係香茅豬扒米紙凍卷,一食越南嘅就會食呢樣,豬扒入味得嚟又唔會過硬,配埋生菜紅蘿蔔同米紙, 口味清新。招牌火車頭湯河呢碗河粉絕對係大過你個頭,影相好似唔覺,但兩個人係絕對夠分,生牛肉入口唔會太韌,有鮮味,蘿蔔夠入味,牛丸亦都好彈牙,個湯底有濃郁嘅越南味, 食完想encore🥰主角到!蒜蓉牛油焗大頭蝦用料絕不馬虎,大過我對手,入口非常彈牙,食得岀好新鮮,配搭蒜蓉牛油好夾,調味係剛剛好🤣馬拉盞炒時菜:好食夠入味人均$220,食到飽飽🤣

招牌火車頭湯河

2019-06-13
  • 火車頭招牌湯河
  • 馬拉盞炒通菜
2019-06-23 63 瀏覽
Came to this Vietnamese restaurant in Tai Hang for lunch last Sunday and found it very good. Ordered the beef noodle soup and the portion was big. The soup tasted delicious and the beef was juicy and tender. Also had the appetiser steamed pork paper dumpling which was very tasty. Overall good quality food and the price was reasonable.
2019-06-20 78 瀏覽
大坑雖然不是鐵路沿線,郤異常方便,門外更有咪錶位,泊車無難度;這區食肆琳立,眾所周知大坑區的食店是不會令人失望的。火車頭的座位舒適,簡單布置郤滿有氣氛。它的$188套餐甚吸引,兩位起,除主食湯粉外,還有多樣小食、餸菜等。當中的大蝦柚子沙律,大蝦去殼輕煎,香味撲鼻,混有越式香葉的椰菜底沙律,滿滿越式風情。越南扎肉,兩邊輕輕煎香,越式的午餐肉 😂😂咖喱雞配法包,咖哩汁香濃,辣椒只是裝飾,不怎麼辣,雞件略腍,整體是好味的。法式麵包上枱時還是熱哄哄的, 吸滿咖哩汁後,更是慾罷不能。特色蒸粉卷,外面炸蒜香脆,跟內面的蝦米蝦干的咸香配合得很好。粉皮滑漏,若嫌有點乾,加點越式酸汁,問題就解決了。🤗🤗馬拉盞炒時菜,雖然通菜未算當造,但味道還可以。火車頭招牌湯河,材料豐富,重點以牛作主打,牛丸、牛栢葉、肥牛肉、牛筋腩等。湯底香濃,熱飲更佳。河粉嫩滑,料頭惹味。一碗招牌河已相當豐富,是個理想的晚餐地方。
越南扎肉,兩邊輕輕煎香,越式的午餐肉 😂😂
法式麵包上枱時還是熱哄哄的, 吸滿咖哩汁後,更是慾罷不能。
馬拉盞炒時菜,雖然通菜未算當造,但味道還可以。

一碗招牌河已相當豐富,是個理想的晚餐地方。
2019-06-17 74 瀏覽
大坑有好多美食 今晚就試下哩間越南野我地兩個人share一個火車頭河 都幾大碗的 粉量好足夠 可惜湯不夠熱失敗蒜香包幾香 好趣 酸辣鳳爪好辣 差啲噴火咁濟 好彩叫左個椰青 otherwise味道是蠻好的 鳳爪好彈牙馬拉盞通菜惹味 必叫之選 整體我覺得無咩驚喜
大坑有好多美食 今晚就試下哩間越南野

失敗
蒜香包幾香 好趣
馬拉盞通菜惹味 必叫之選
整體我覺得無咩驚喜

火車頭牛肉河
2019-06-14
2019-06-13 45 瀏覽
只火車頭開張後都好耐冇去過,起初覺得很好食,很正宗亦很重香草。再次與朋友去,味道已經不及從前⋯ 蒜容多士夠脆口、蒜味夠濃、夠香!扎肉金邊粉就不及從前,湯底還算清但香草🌿味巳經冇咗(可能係唔夠濃)。只有很強的葱、蒜味。牛丸金邊粉太令我失望😞,湯底太甜(不是鮮甜)、沒有香草🌿味、昧精還很重😫。不過越南粉外,還有很多菜式。下次約多d朋友嚟試試晚餐先!
蒜容多士

蒜容多士夠脆口、蒜味夠濃、夠香!
扎肉金邊粉

牛丸金邊粉

2016-05-14
下午茶
3K
2019-06-01 90 瀏覽
久不久一餐越南菜都幾好。嚟間越南菜館坐落於大坑多年,人氣之店。我又喜歡大坑一帶,寧靜悠閒。椰汁珍多冰椰汁香甜,炎熱夏日最佳飲品。火車頭招牌湯河兩人分享最好,份量頗多。湯底色澤深厚,味道濃郁,有肉味的鮮美。河粉尚算滑溜。餸料有生牛肉,牛丸,牛筋,牛栢葉....好豐富。牛肉熟度剛剛好,腍滑有牛香。牛丸夠曬爽彈。牛油雞翼炸得外脆內軟,不過牛油香味不夠。芒果大蝦紙米涷卷隨了可醮魚露伴吃,還可蘸海鮮醬。清淡的味道爽爽。

椰汁珍多冰
椰汁香甜,炎熱夏日最佳飲品。

火車頭招牌湯河
兩人分享最好,份量頗多。
湯底色澤深厚,味道濃郁,有肉味的鮮美。
河粉尚算滑溜。
餸料有生牛肉,牛丸,牛筋,牛栢葉....好豐富。
牛肉熟度剛剛好,腍滑有牛香。牛丸夠曬爽彈。

牛油雞翼
炸得外脆內軟,不過牛油香味不夠。

芒果大蝦紙米涷卷
隨了可醮魚露伴吃,還可蘸海鮮醬。清淡的味道爽爽。

2019-05-31
2019-05-30 51 瀏覽
<大坑好味越南野>👍🏻今日經過開天后做野 突然好想食檬粉 於是就行左入去大坑呢間開業好耐既火車頭👍🏻 食店以綠 sofa木枱櫈 加上枱 越南場畫同 火車頭模型既裝飾 別具越南特色😄 menu上面當然全部越南野食 !🍴札肉撈檬 68蚊 🐖🍜大大碗撈檬 外表材料放得好靚 有蘿蔔青瓜生菜絲🥬🥕🥒切得好細 撈埋粉有口感 檬粉 比較粗身 食落十分爽口 點佢喺枱上面既酸汁 好開胃 好正 而札肉都唔少舊 全部厚切 🐷 d札肉中間有好多肥膏 😈而且煎得好香口 單一食就肥膩 但撈埋撈檬就好味 正 !🍴蜜糖魚露雞翼 86 蚊🐤見到個碟終於明白點解要86蚊 因為佢 d雞翼勁大隻 出面好香脆 😍 上面淋滿左 香濃既甜魚露汁 🐟帶 d甜同辣香 蜜糖既甜度適中 唔會搶左雞翼香味 🍯 雞翼入面啖啖肉熱辣辣 推介!🍴咸檸七喜 32 蚊咸檸七喜重點唔係七喜 🥤而係佢 d咸檸🍋 一上枱時已整到好碎 咸味好夠 加埋七喜既甜 剛好 最啱食一啖越南多醬汁既食物再飲啖 !#越南菜 #七喜 #鹹檸七 #檬粉 #撈檬 #札肉Score 平均分 <7.2/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Pre
<大坑好味越南野>👍🏻

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#火車頭越南餐室
大坑浣紗街11 號地下
~~~~~~~~~~~
2019-05-30
2019-05-20 73 瀏覽
380蚊。一配順化麵+一碗生熟牛麵+一個小食拼盤小食拼盤:小食質素可以接受,尤其是串燒,好入味,啲肉唔會乾哂。粉卷好厚皮,我以為食緊腸粉,味道唔係咁好。春卷好難咬開,但味道尚可。沙律我可接受,但朋友食到苦味。麵類:但兩碗麵無味道,好淡,好失望。點解主菜竟然咁失水準架?順化粉可以,但朋友認為湯頭味道古怪,小失望。我自己叫左生熟牛肉,配料好夠,可惜湯頭味道略嫌單調,直頭想加鹽食。結論係一試可以,但唔會再食。
380蚊。
一配順化麵+一碗生熟牛麵+一個小食拼盤
小食拼盤:
小食質素可以接受,尤其是串燒,好入味,啲肉唔會乾哂。
粉卷好厚皮,我以為食緊腸粉,味道唔係咁好。
春卷好難咬開,但味道尚可。
沙律我可接受,但朋友食到苦味。
麵類:
但兩碗麵無味道,好淡,好失望。點解主菜竟然咁失水準架?
順化粉可以,但朋友認為湯頭味道古怪,小失望。

結論係一試可以,但唔會再食。
2019-05-19
40 分鐘 (外賣送餐)