2019-02-15 24 瀏覽
有日收工行經荃灣,見到串燒店裝潢舒適,價錢平民就入去一試原來有午市定食,下次要試下今日係食晚餐時間岀面望入去,有啲似居酒屋暗暗地,同友人傾計好舒適餐單唔算超多選擇,但貴精不貴多嘛首先,燒雞軟骨燒得剛剛好,好有咬口,配上檸檬汁好開胃黑豚五花腩配上黑椒好惹味,五花腩好淋唔會好 "鞋" ,而且唔會好多肥肉,幾好!炒嘢菜,份量算幾多有紅椒,冬菇,甜甜地,健康之選和牛露荀炒飯份量夠二至三人食和牛好有牛味,而且好多牛粒口感豐富餐廳屬小店,侍應唔多但親切有禮
有日收工行經荃灣,見到串燒店
裝潢舒適,價錢平民
就入去一試

原來有午市定食,下次要試下
今日係食晚餐時間

岀面望入去,有啲似居酒屋
暗暗地,同友人傾計好舒適

餐單唔算超多選擇,但貴精不貴多嘛

首先,燒雞軟骨
燒得剛剛好,好有咬口,配上檸檬汁好開胃

黑豚五花腩
配上黑椒好惹味,五花腩好淋
唔會好 "鞋" ,而且唔會好多肥肉,幾好!

炒嘢菜,份量算幾多
有紅椒,冬菇,甜甜地,健康之選

和牛露荀炒飯
份量夠二至三人食
和牛好有牛味,而且好多牛粒
口感豐富
餐廳屬小店,侍應唔多
但親切有禮
2019-02-13 68 瀏覽
今日同事約咗我去荃灣食飯!呢間餐廳都係佢揀嘅,但係如果唔係佢食囉我呢個外區人一定唔識搵隱蔽嘅好餐廳!他嘅位置出邊係好旺好近千色嘅街道,之後再轉入小巷就找到!係一間少少嘅隱蔽日式燒烤店舖!其實都好容易就搵到!他們主打都係食日式串燒,不過今日見到冬天仲有限定火鍋!不過今日一心嚟食串燒就梗係要食返串燒啦!燒雞翼,一串有兩隻開咗邊變單骨雞翼方便食夠細心!皮脆鹹鹹地入邊仍然多汁!雞軟骨,蒜香味,粒粒爽脆豚肉車厘茄,呢個係我嘅至愛!呢個配搭可以食到蕃茄嘅新鮮又食到又香又爽嘅肉!黑豚五花腩,脂肪同肉嘅比例啱啱好,淡淡都滲出豬油嘅香味!牛舌,開始價錢覺得貴咗啲,但係份量質素成正比,焼得也不錯!汁燒牛仔骨,70幾蚊三件,價錢都合理嘅!縮到也剛剛好好入味!最後梗係要食個飯中和一下,蟹膏海鮮炒飯!呢個飯就好抵食$98! 唔同嘅海鮮加上淡淡都有嘅蟹膏味道,絕對係一個不錯嘅選擇

雞軟骨,蒜香味,粒粒爽脆

黑豚五花腩,脂肪同肉嘅比例啱啱好,淡淡都滲出豬油嘅香味!

牛舌,開始價錢覺得貴咗啲,但係份量質素成正比,焼得也不錯!

2019-02-13 50 瀏覽
蒲燒鰻魚飯兩個人happy share剛剛好,鰻魚燒到恰到好處,不會有腥味,食落去有鰻魚的甘甜,加上鰻魚汁,撈飯就一流👍🏼明太子雞翼雞翼已去骨,十分方便,明太子釀在裏面,雞翼肉質鮮嫩,口感不錯👍🏼燒豬頸肉這個串燒豬頸肉,火喉剛剛好,不會燒到過熟,肉質鮮甜美味串燒帶子帶子新鮮,加上特製的醬汁,更加帶出帶子的鮮味,這個我一共叫了兩份牛油炒雜菜每一次食串燒我必點的,這間的牛油炒雜菜,炒得很香,而且菜炒得剛剛好,不會太熟,我喜歡吃爽口的,牛油味也濃郁我最愛的甜番薯,最後點返個甜番薯,當甜品就一流啦

燒豬頸肉
這個串燒豬頸肉,火喉剛剛好,不會燒到過熟,肉質鮮甜美味

串燒帶子

牛油炒雜菜

我最愛的甜番薯,最後點返個甜番薯,當甜品就一流啦

• 明太子雞翼
2019-02-12 35 瀏覽
今天夜收工 返到屋企附近 唔想再食飯盒了所以就過左黎食。門面很漂亮呀 很有日式風味 所以吸引左我黎一入到去,餐廳的環境很不錯 而且不會覺得很逼點了少許串燒 放鬆一下反而特別想講係燒海鮮,有帆立貝同貴妃蚌超好味,好有牛油香味之餘,鮮味又冇流失到~唔夠侯 加多個餃子 煎得好香呀而且好足料,皮又唔會好厚 真係岩哂我呢D收工太晏想少吃少吃的人我會將呢間餐廳例入我收工必去的地方可以吃更多其他的食物~而且這裡的員工態度很好 唔會唔理人要知道好多小店的員工都十分有個性 見到都扮見唔到!呢間餐廳就不會了 仲十分熱情!真係VERY GOOD呀!
今天夜收工 返到屋企附近 唔想再食飯盒了所以就過左黎食。

門面很漂亮呀 很有日式風味 所以吸引左我黎

一入到去,餐廳的環境很不錯
而且不會覺得很逼

點了少許串燒 放鬆一下

反而特別想講係燒海鮮,有帆立貝同貴妃蚌
超好味,好有牛油香味之餘,鮮味又冇流失到~

唔夠侯 加多個餃子 煎得好香呀
而且好足料,
皮又唔會好厚 真係岩哂我呢D收工太晏想少吃少吃的人

我會將呢間餐廳例入我收工必去的地方
可以吃更多其他的食物~

而且這裡的員工態度很好 唔會唔理人
要知道好多小店的員工都十分有個性 見到都扮見唔到!
呢間餐廳就不會了
仲十分熱情!真係VERY GOOD呀!
2019-01-23
2019-02-12 22 瀏覽
難得同妹妹食飯 梗係要搵d平靚正架啦收工係荃灣 行過千色店搵食見到有間新開既居酒屋 即時入去試試 店內座位唔多 但座位都算寬闊 坐得舒服一坐下 妹妹就話要食枝豆🙄枝豆即叫即煮 落左少少鹽調味 非常開胃我好鍾意露荀 一定要叫 燒得夠香又夠透牛舌 一咬落去 肉汁慢慢滲出黎 好Juicy 臨尾加上特製既味粉 加埋肉汁 食落更香 一夜乾 食日本菜又好喜歡食魚 魚味香濃 用鹽調味左一晚 唔使點沙津都已經好夠魚味 食完串燒食主食 露荀和牛炒飯 和牛繼續非常juicy 份量剛剛好 一啖飯有牛有飯有露荀😀 分分鐘和牛多過露荀🤭店內擺設偏日式 亦比較舒服 有d居家feel舒舒服服又一日😀
難得同妹妹食飯 梗係要搵d平靚正架啦

分分鐘和牛多過露荀🤭

店內擺設偏日式 亦比較舒服 有d居家feel
舒舒服服又一日😀
2019-02-12 11 瀏覽
荃灣呢頭有好多好野食今日帶朋友過左黎呢間火狐爐端燒試食覺得味道不錯 想分享比大家先黎左碟炒野菜 $58都幾大碟,耶菜唔會炒到出哂水,亦都唔會好多油,剛剛好!然後就係燒牛舌 $40牛舌燒得啱啱好,十分軟身之後就係帆立貝(燒汁) $32好重牛油味 VERY GOOD最想講既係 通常小店的主打做得好食 其他配菜都會比較一般但這家店的配菜整得好好蟹膏海鮮炒飯 $98同的是日本珍珠米,一D都唔油,炒飯亦都粒粒分明。大大隻蝦,十分足料。
荃灣呢頭有好多好野食
今日帶朋友過左黎呢間火狐爐端燒試食
覺得味道不錯 想分享比大家

先黎左碟炒野菜 $58
都幾大碟,耶菜唔會炒到出哂水,亦都唔會好多油,剛剛好!

然後就係燒牛舌 $40
牛舌燒得啱啱好,十分軟身

之後就係帆立貝(燒汁) $32
好重牛油味 VERY GOOD

最想講既係 通常小店的主打做得好食 其他配菜都會比較一般
但這家店的配菜整得好好

蟹膏海鮮炒飯 $98
同的是日本珍珠米,一D都唔油,炒飯亦都粒粒分明。
大大隻蝦,十分足料。
2019-01-28
2019-02-11 56 瀏覽
麗都荃灣一定要試吓呢一間嘅燒賣同埋佢嘅火鍋啦。我哋今次就叫咗唔同嘅嘢食,分別係雞翼,分開燒嘅,包熟同一定外脆內軟,唔會燒焦,超好味。明太子雞翼,夠晒味,同燒雞翼一定有分別,絕對各有不同。蒜香雞軟骨,雞軟骨唔硬唔韌,口感岩岩好。寄世海鮮鍋,依個性價比超高,同埋其他鍋比,價錢相約,但用料十足之餘,材料是有質素的。穀飼牛片,依個直頭係店中之寶,用材料品質高,價值夠便宜,與連鎖火鍋店比,係火鍋店嘅三倍,入口有口感,仲香牛肉味。蟹膏海鮮炒飯,蟹膏十足,未食已聞到香味,海鮮配料十分足夠,尤其係帶子,一啲都唔韌。
  • 蟹膏海鮮炒飯
  • 明太子雞翼
  • 寄世海鮮鍋
2019-02-09 92 瀏覽
開頭見呢間嘢全部都好評,一個負評都冇心諗應該都ok嘅,但食完就好肯定啲食評全部都係打手首先,落單係要乜冇乜,但嗰陣先夜晚7點幾...仲要係星期五晚...同埋嗰啲都係好普通嘅嘢e.g. 沙律,明太子雞翼,墨魚餅..店員話因爲新年唔知點點點,但唔係新年先更加會入齊貨應付新年客量咩?..之後講下份量,蒜香雞軟骨 $18 嚟到嗰陣係嚇親,$18得一串.. 我覺得$18點都值兩串,同埋我地四個人去食,落單嗰陣係咪應該提下我地得一串 ..嚟到嗰陣一人食一粒..燒茄子..唔知$21定$25.........得兩舊仔.........$98 平平無奇嘅泡菜豚肉鍋 .. 無飯/烏冬跟,要另外加 食吉邊好過最後 上菜速度係勁慢 人客已經唔多 唔明白點解可以搞咁耐嘢食唔係難食講真,但都一定唔係好食到要我俾咁嘅價錢去食,我地每人俾咗一百蚊之後仲要去附近掃街...好似無食過嘢咁

最後 上菜速度係勁慢 人客已經唔多 唔明白點解可以搞咁耐

2019-02-08 56 瀏覽
星期三晚和好友在荃灣閒逛,因為Aeon 特惠日和一田購物3倍積分,在血拼前見到有間小店的門面幾特別就入去食~~~入到裡面見到個餐牌顏色好SHARP~~~點了食物就上了餐前小食~~~蟹膏海鮮炒飯,食落覺得不錯,D魷魚唔會韌~~~豆乳牛肉火鍋,我個人最喜歡"滾"和飲湯,個鍋好多菜,如果豆腐都多一定超正個鍋的牛肉有麻醬可供烚熟後點來食~~~食到差不多再點埋大啡菇芝士燒、燒牛舌和燒象拔蚌,個大啡菇感覺勁Juicy ,仲嗅到淡淡的磨菇湯味~~~燒牛舌真的好彈牙,好好食~~~燒象拔蚌真的不錯,但好友覺得份量好似細咗DD~~~整個晚餐食落感覺好正,下次要約閨蜜來食😋😋😋
入到裡面見到個餐牌顏色好SHARP~~~
點了食物就上了餐前小食~~~
蟹膏海鮮炒飯,食落覺得不錯,D魷魚唔會韌~~~

個鍋的牛肉有麻醬可供烚熟後點來食~~~

燒牛舌真的好彈牙,好好食~~~

燒象拔蚌真的不錯,但好友覺得份量好似細咗DD~~~

整個晚餐食落感覺好正,下次要約閨蜜來食😋😋😋

2019-01-16
  • 豆乳牛肉火鍋
2019-02-06 67 瀏覽
收工同朋友黎到荃灣搵食,黎到哩間爐端燒小店,真係幾有feel 哩度雖然係小店一家,不過有好多特式燒物哩度嘅食物定價適中,唔會太貴。想飲酒的話,都有好多選擇冬天少不了有鍋物,要食翻啲暖嘢泡菜豚肉鍋夠曬足料,豚肉又薄又嫩,配埋泡菜,真係夠晒香鍋仲有豆腐,有菜有菇有大蔥,真心正小食嘅燒墨魚餅,燒得個皮脆,墨魚肉又夠晒彈牙,加埋啲酸酸地嘅醬,好香口好開胃哩度爐端燒嘅餐廳,一定要嗌燒物啦熱烈推薦燒和牛,真心軟熟同嫩口,仲要好鮮肉味雞軟骨好爽脆,燒得夠晒香明太子雞翼燒到個皮好香脆,加埋明太子餡,惹味

哩度雖然係小店一家,不過有好多特式燒物

哩度嘅食物定價適中,唔會太貴。想飲酒的話,都有好多選擇

冬天少不了有鍋物,要食翻啲暖嘢

泡菜豚肉火鍋

泡菜豚肉鍋夠曬足料,豚肉又薄又嫩,配埋泡菜,真係夠晒香

泡菜豚肉火鍋

鍋仲有豆腐,有菜有菇有大蔥,真心正

燒和牛,雞軟骨,明太了雞翼
哩度爐端燒嘅餐廳,一定要嗌燒物啦
熱烈推薦燒和牛,真心軟熟同嫩口,仲要好鮮肉味
雞軟骨好爽脆,燒得夠晒香
明太子雞翼燒到個皮好香脆,加埋明太子餡,惹味
燒和牛,雞軟骨,明太了雞翼
2019-02-03 24 瀏覽
放工成日都會經過呢間餐廳風格偏向日系,而且感覺也十分舒適。入到去,本以為地板會痴立立的沒想到是出奇的乾爽而且餐具都十分整潔,不會很油。在香港很少會去吃爐端燒。主要原因是因為覺得一定比日本差,但沒想到是出奇的好吃。點了一份蒲燒鰻魚飯,飯是採用珍珠米,而鰻魚完全無腥味,口感軟口,脂肪比例也很好。之後就見到是日精選 — 芝士大啡菇($38)上面層厚厚芝士,配埋厚厚大大既啡菇👍🏻😌送酒一流~忘了提各位,這裡可以飲酒~點了一杯柚子酒($45/🥃)清甜可口!我會再來,因為食物的質素很好,而且環境又舒服!
放工成日都會經過呢間餐廳風格偏向日系,而且感覺也十分舒適。

入到去,本以為地板會痴立立的
沒想到是出奇的乾爽
而且餐具都十分整潔,不會很油。

在香港很少會去吃爐端燒。
主要原因是因為覺得一定比日本差,
但沒想到是出奇的好吃。

點了一份蒲燒鰻魚飯,
飯是採用珍珠米,而鰻魚完全無腥味,
口感軟口,脂肪比例也很好。

之後就見到是日精選 — 芝士大啡菇($38)
上面層厚厚芝士,配埋厚厚大大既啡菇👍🏻😌
送酒一流~

忘了提各位,這裡可以飲酒~
點了一杯柚子酒($45/🥃)
清甜可口!

我會再來,
因為食物的質素很好,
而且環境又舒服!
2019-01-08
2019-01-31 20 瀏覽
今日同朋友來到荃灣區食飯,去咗一條街叫四陂坊,有一間日本爐端燒店。朋友食過一次,佢話OK,所以今次再帶我去雖然鋪仔細細,但餐牌選擇都算多燒牛舌 $40牛舌燒得啱啱好家,唔過火,好軟身帆立貝(燒汁) $32在面輕輕燒下,好有牛油味燒雞翼 $24在雞翼面上灑了少少鹽,咸咸地,非常惹味炒野菜 $58都幾大碟,耶菜不會炒到出哂水,恰度剛剛好👏🏻蟹膏海鮮炒飯 $98日本珍珠米,不油,炒飯粉粒分明。大大隻蝦,絶對係足哂料

雖然鋪仔細細,但餐牌選擇都算多

燒牛舌 $40
牛舌燒得啱啱好家,唔過火,好軟身

帆立貝(燒汁) $32
在面輕輕燒下,好有牛油味

燒雞翼 $24
在雞翼面上灑了少少鹽,咸咸地,非常惹味

炒野菜 $58
都幾大碟,耶菜不會炒到出哂水,恰度剛剛好👏🏻

蟹膏海鮮炒飯 $98
日本珍珠米,不油,炒飯粉粒分明。
大大隻蝦,絶對係足哂料

2019-01-31
  • 蟹膏海鮮炒飯
2019-01-31 35 瀏覽
依到八月份開始,我黎過兩次👍🏻👍🏻兩次都令我好有驚喜😬😬因爲本身老闆都做左十幾年飲食,對食物有一定既要求,而且定時會有新既菜式推介,所以其實每次黎都會睇下個黑板有咩新野食🥰🥰首次見到今晚有新鮮空運既生蠔,一隻係日本,另一隻係法國🇫🇷法國岀名海水味濃👍🏻而日本依隻岀面就比較小食到,加左啲特別醬汁,甜甜握,又好開胃喎🎉🎉依到最岀名就係燒海鮮,老闆話海鮮每日親自去揀🤗🤗今日食左推介既帆立貝,同貴妃蚌👏🏻👏🏻超好味,好有牛油香味之餘,鮮味又冇流失到😋😋日本理料我推介依個煮蜆😽😽岀面我都成日食,但岀面係只得青酒味,依到係特別,佢係有酒味,又辣辣地,完全刺激你既味蕾👍🏻👍🏻👍🏻一碗重有成二十隻左右,勁低食😲😲依到既串燒都不能錯過😊😊今晚食左雞軟骨, 翠玉瓜😬而豚大腸山葵燒係最推介,佢姐係豬大腸,但廚師配上自家製嘅生葵汁,同岀面食既完全不一樣嫁🍢🍢🍢最後食埋個日式火鍋🍲泡菜豚肉火鍋😙😙辣辣地又係我最愛,所以我重追加左個烏冬,超滿足既一晚🍻🍻🍻

最後食埋個日式火鍋🍲泡菜豚肉火鍋😙😙
辣辣地又係我最愛,所以我重追加左個烏冬,超滿足既一晚🍻🍻🍻
2019-01-31 30 瀏覽
呢間位於荃灣嘅餐廳,位置真係唔多起眼,但上星期同表姐行完街,就無意中見到呢間餐廳,發現原來係好嘢黎架!!呢間餐廳主打食日式燒物,另外仲有提供炒飯、烏冬、鍋物等少量熱食。餐廳仲有提供多款酒精飲品,啱曬嗜酒嘅朋友~😎我同表姐兩個人order 咗六樣,分別係鯛魚湯稻庭烏冬、喜知次一夜干、豚肉荔枝串燒、明太子雞翅、燒大啡菇同芝士年糕。鯛魚湯稻庭烏冬魚湯好濃好鮮味,稻庭烏冬食落好滑,軟硬適中。喜知次燒到外皮同骨都卜卜脆~😋豚肉荔枝串燒味道相當特別,荔枝香甜多汁,外層係燒得鹹、香、脆嘅豬肉片,兩者味道好夾,荔枝又可以減低串燒嘅油膩感。明太子雞翅香香辣辣,夠曬惹味。燒大啡菇同芝士年糕雖然唔太特別,但因為師傅“燒功到家”,所以味道都相當唔錯~~😆餐廳仲會播日本劇集,一邊食住日式燒物,一邊睇日劇,唔講真係以為自己已經去咗日本呀!😂😆

2019-01-24
2019-01-29 38 瀏覽
夜晚想食串燒,搵到荃灣新開了一間串燒店😻兩個人叫左幾款串燒和一個鍋物。泡菜豚肉火鍋 追加烏冬好足料既火鍋呀!同時也追加了一份烏冬。豚肉肉質爽口入味😻豆腐滑滑的,是火鍋必備。燒牛舌爽口,入味,略略咸左小小 燒粟米牛油味一上枱就飄岀黎啦,香口得黎也是juice 的,不會太乾明太子雞翼 外面脆脆的,入面的明太子微辣,讓人想一食再食 燒大蔥雞肉雞肉好香,配上大蔥,很配合吧總括來講,這間小店係好食,也是在荃灣少見的用心串燒店,值得推介

夜晚想食串燒,搵到荃灣新開了一間串燒店😻
兩個人叫左幾款串燒和一個鍋物。

泡菜豚肉火鍋 追加烏冬

燒牛舌
爽口,入味,略略咸左小小

燒粟米

明太子雞翼
外面脆脆的,入面的明太子微辣,讓人想一食再食

燒大蔥雞肉
雞肉好香,配上大蔥,很配合吧

2019-01-18