2019-01-29 44 瀏覽
晚上同朋友行開荃灣, 行攰就想找個地方聊下天食下小食, 突然係小巷見到一間居酒屋, 那就試下有冇驚喜。燒墨魚餅 $48先點了燒墨魚餅 外皮燒得香且脆加埋墨魚本身嘅彈口 口感有趣 加上上面嘅燒汁 食落幾過瘾。明太子雞翼 $22然後點了一份明太子雞翼 明太子加嫩嫩雞翼嘅口感 實在增加食慾 想再encore 但基於要試其它野 所以還是先點一隻。蒜香雞軟骨 $18乾身加爽口 不失蒜香 本身中意雞軟骨 所以好味。串燒牛舌 $40牛舌係居酒屋必點之一 彈牙結實 鹽味剛好 食完唔口渴。泡菜豚肉火鍋 $98最後點了是日食事 因為愈食愈開胃 泡菜湯底夠濃 豚肉配泡菜 不油膩 肉味十足 豆腐也很滑 茹加菜也蠻多 食完好滿足如果想揾地方傾計食下野, 呢間居酒屋真係唔錯嘅選擇, 又算安靜舒適又可以食小食, 值得一試!

燒墨魚餅 $48

明太子雞翼 $22

蒜香雞軟骨 $18
乾身加爽口 不失蒜香 本身中意雞軟骨 所以好味。

串燒牛舌 $40
牛舌係居酒屋必點之一 彈牙結實 鹽味剛好 食完唔口渴。

泡菜豚肉火鍋 $98
泡菜豚肉火鍋

2019-01-28
泡菜豚肉火鍋
2019-01-29 34 瀏覽
因為工作關係, 自己好少會係新界區食飯,不過今日係朋友極力推介下, 一齊去左荃灣食爐端燒呢間店既位置都好容易搵雖然店鋪唔算大, 但都坐得好舒服,牆上面有好多日本漫畫同電影poster, 好有風格呢野食有好多選擇, 肉類, 海鮮, 菜類, 小食等等點完野食, 就有前菜啦,分別有明太子, 蒜頭同淮山明太子係四方形既, 哎落去有少少爽又唔會好辣,淮山用左簡單調味, 咁先係最正蒜頭就有少少辣, 一口一小粒, 好味赤穗生蠔日本生蠔都係第一次聽,咁特別當然要試下啦,都好大隻而且入口勁爽甜, 好正明太子雞翼睇賣相已經好吸引, 味道亦都好正,夠入味又唔會太辣,雞翼係單骨雞翼,  勁方便,雞皮脆脆地, 雞肉又滑, 好好味白鱔好少地方會有燒鱔肉, 梗係要試下啦,魚肉好厚又唔腥, 好正蕃薯仔 ($22)蕃薯肉甜甜地, 一口一粒,蕃薯皮微脆的, 口感好正青椒仔係長條形, 咬落去好爽口,蔬菜都係個唔錯既選擇喜之次一夜干估唔到會有喜之次呢, 超鍾意食依種魚!魚肉已預先開邊, 肉質又嫩又香,勁正牛仔骨燒汁唔會過甜, 而且份量好多,食肉獸朋友超鍾意清酒煮大蜆一上檯已聞到好香清酒味,蜆肉勁大隻, 完成入哂味, 勁滿足鐵
因為工作關係, 自己好少會係新界區食飯,
不過今日係朋友極力推介下, 一齊去左荃灣食爐端燒
呢間店既位置都好容易搵

雖然店鋪唔算大, 但都坐得好舒服,
牆上面有好多日本漫畫同電影poster, 好有風格呢

野食有好多選擇, 肉類, 海鮮, 菜類, 小食等等
點完野食, 就有前菜啦,

分別有明太子, 蒜頭同淮山
明太子係四方形既, 哎落去有少少爽又唔會好辣,
淮山用左簡單調味, 咁先係最正
蒜頭就有少少辣, 一口一小粒, 好味

赤穗生蠔
日本生蠔都係第一次聽,
咁特別當然要試下啦,
都好大隻而且入口勁爽甜, 好正

明太子雞翼
睇賣相已經好吸引, 味道亦都好正,
夠入味又唔會太辣,

雞翼
係單骨雞翼,  勁方便,
雞皮脆脆地, 雞肉又滑, 好好味

白鱔
好少地方會有燒鱔肉, 梗係要試下啦,
魚肉好厚又唔腥, 好正

蕃薯仔 ($22)
蕃薯肉甜甜地, 一口一粒,
蕃薯皮微脆的, 口感好正

青椒仔
係長條形, 咬落去好爽口,
蔬菜都係個唔錯既選擇

喜之次一夜干
估唔到會有喜之次呢, 超鍾意食依種魚!
魚肉已預先開邊, 肉質又嫩又香,勁正

牛仔骨
燒汁唔會過甜, 而且份量好多,
食肉獸朋友超鍾意

清酒煮大蜆
一上檯已聞到好香清酒味,
蜆肉勁大隻, 完成入哂味, 勁滿足

鐵板大蝦
大蝦開左半邊放係鐵板上面, 熱辣辣又夠香,
蝦肉又夠爽口, 好味

估唔到荃灣區會有咁高質既爐瑚燒小店,
絕對會推介比朋友!
2019-01-28 22 瀏覽
今日同朋友去完荃灣shopping之後喺附近搵嘢食,大家又唔算話好肚餓,但係又想搵個地方坐下食少少嘢,喺附近見到有間舖頭係食爐端燒,大家都話想去試下。店內唔算好大,主要都係食串燒為主,見到牆上仲有秋冬特選迷你火鍋添,所以我哋都揀咗個寄世海鮮鍋試下。寄世海鮮鍋材料都幾豐富,有蝦🦐、蟹柳、帆立貝、蜆、娃娃菜、菇同埋竽絲,啲海鮮都好新鮮,帆立貝同埋蜆都好大粒,最重要係個湯底,雖然只係清湯,但個湯吸晒所有海鮮嘅味道,變得好鮮甜,我都忍唔住係咁飲!串燒方面揀咗至愛嘅和牛串、黑豚五花腩同埋冬菇串,和牛肉嫩多汁,和牛味頗出;黑豚五花腩肥瘦得宜,唔會話肥得太過份,帶有少少肥膏嘅香味,加少少檸檬汁一流呀;冬菇串燒得夠乾身,但咬落去依然保存到juicy嘅口感,上面仲有啲木魚絲喺度郁下郁下,味道不錯不錯!我哋仲叫咗個燒墨魚餅,見到個賣相都好靚啦,金金黃黃,帶點香口嘅感覺,墨魚肉新鮮,爽口又彈牙。今次因為大家都唔太肚餓,所以都叫得唔太多嘢,其實都仲有好多款串燒想試下架,有機會再嚟試過其他款式先。

寄世海鮮鍋

,我都忍唔住係咁飲!

和牛串燒

和牛串燒
黑豚五花腩
冬菇串燒
2019-01-23 2841 瀏覽
最近係四阪坊試左間質素唔錯既日本爐端燒舖頭唔算好大 但坐得幾舒服落好order 老闆捧住呢碟賣相精緻既前菜話請我地食小妹不嬲都鍾意食牛蒡 不過對於一向無乜好感既明太子沙津我都覺得唔錯 就連果粒蒜頭亦好有驚喜 食落係淡淡天然既甜味免費前菜都咁有質素 果然其他食物都無令我地失望雞翼一上枱已經轉黎陣陣既咸香 一開為二既雞翼 外皮燒得既香且脆 但雞肉仍然保持到雞翼應有既嫩滑 食得出 絕對係即叫即燒豚肉車厘茄都燒得好香 熱滕滕既豚肉燒得香脆 包係車厘茄 一啖咬落去d茄汁+茄肉爆晒出黎牛仔骨肉味濃郁 燒得剛好 將肉汁鎖住 一碟仲有六件 小妹仲叫咗個牛油燒貴妃蚌自私食 勁重牛油味]最基本嘅燒粟米就食得出廚師即叫即燒既用心 粟米粒粒都燒到金黃色 甜得黎又帶點點燒焦既香味和牛粒炒飯都炒得唔錯 好乾身兩個牛魔王 食埋個牛肉手工湯烏冬簡直飽到頂住個胃]題外話 相信餐廳老闆應該係戲迷黎 當晚就正正播緊Matrix第一集 對於同樣係戲迷既小胖男友 佢表示可以一邊食好西一邊煲經典好戲 感到好寫意
最近係四阪坊試左間質素唔錯既日本爐端燒

兩個牛魔王 食埋個牛肉手工湯烏冬簡直飽到頂住個胃

• 雞翼
  • 牛仔骨
2019-01-23 19 瀏覽
><牛舌($40)爽口有嚼勁 黑胡椒味重黑豚五花腩($28)脂肪層燒到少少脆 咬落去油脂滲出白鱔鹽燒($58)自從有次食完燒白鱔之後念念不忘見到餐牌有就二話不說嗌咗唔算肥美 但好嫩滑 脆卜卜外皮牛油燒貴妃蚌($38)成個殼都係牛油芝士大啡菇燒($38)每一啖都食到芝士 切開之後菇汁漏哂出嚟蟹膏海鮮炒飯($98)蝦 魷魚 炒飯幾入味><><><><><><><><><><><火狐爐端燒 Hono Fokkusu荃灣四陂坊12號雅緻大廈地舖
牛舌($40)
爽口有嚼勁 黑胡椒味重
黑豚五花腩($28)
脂肪層燒到少少脆 咬落去油脂滲出
白鱔鹽燒($58)
自從有次食完燒白鱔之後念念不忘
見到餐牌有就二話不說嗌咗
唔算肥美 但好嫩滑 脆卜卜外皮
牛油燒貴妃蚌($38)
成個殼都係牛油
芝士大啡菇燒($38)
每一啖都食到芝士 切開之後菇汁漏哂出嚟
蟹膏海鮮炒飯($98)
蝦 魷魚 炒飯幾入味
><><><><><><><><><><><
火狐爐端燒 Hono Fokkusu
荃灣四陂坊12號雅緻大廈地舖
2019-01-21
2019-01-23 20 瀏覽
Happy hour 飲杯嘢食下串燒🥃接朋友收工咁就搵個地方食少少野吹下水,咁啱見到呢間燒串串開六點就過咗嚟啦👀 成個裝修都好有日本風咁😳一坐低就見到是日精選有我想食嘅芝士大啡菇($38)🤤叫叫叫🤣🤤上面層厚厚芝士,配埋厚厚大大既啡菇👍🏻😌送酒一流俾人點左一杯酒我飲柚子酒($45/🥃)朋友飲梅酒($45/🥃)清酒煮大蜆( $88 )名副其實係大蜆啊完全係有一個湯殼咁大☺️而且有淡淡的酒味都幾好食🥳🥳份量亦都好多起碼有15到20隻🤪明太子雞翼( $22-1隻)去骨雞翼入邊咬開充滿明太子,唔會笑得好乾身幾好食汁燒翠玉瓜( $18 )上面仲有啲木魚乾啊,翠玉瓜嘅水份並冇因為是汁燒走晒👍🏻好味🤪飲酒又點少得要叫小食枝豆呢😊🥰( $22 )❤️熱辣辣送走小食一流🥰面頭仲有粗鹽,好香口一個happyhour 傾吓計食小食幾唔錯嘅地方🥃🥳佢就係喺大鴻輝中心轉過彎就到啦🤪
Happy hour 飲杯嘢食下串燒🥃

成個裝修都好有日本風咁😳

一坐低就見到是日精選有我想食嘅芝士大啡菇($38)🤤
叫叫叫🤣🤤上面層厚厚芝士,配埋厚厚大大既啡菇👍🏻😌
送酒一流

俾人點左一杯酒我飲柚子酒($45/🥃)
朋友飲梅酒($45/🥃)

清酒煮大蜆( $88 )

名副其實係大蜆啊
完全係有一個湯殼咁大☺️
而且有淡淡的酒味都幾好食🥳🥳
份量亦都好多起碼有15到20隻🤪

明太子雞翼( $22-1隻)

去骨雞翼入邊咬開充滿明太子,唔會笑得好乾身幾好食
汁燒翠玉瓜( $18 )
上面仲有啲木魚乾啊,翠玉瓜嘅水份並冇因為是汁燒走晒
👍🏻好味🤪
飲酒又點少得要叫小食枝豆呢😊🥰( $22 )

❤️熱辣辣送走小食一流🥰
面頭仲有粗鹽,好香口

一個happyhour 傾吓計食小食幾唔錯嘅地方🥃🥳
佢就係喺大鴻輝中心轉過彎就到啦🤪

2019-01-22 16 瀏覽
今天來到火狐爐端燒,會試的原因是因為它的裝潢十分漂亮!而且很有日式餐廳的感覺,十分舒服~入到去,店員十分有禮貌,而且餐具一D都油,令人感覺非常整潔。點了泡菜豚肉火鍋($98) 追加烏冬($30)好特別的一樣菜式,不會太辣,但十分惹味!而且烏冬的口感也十分好!然後就是煎餃子 ($38)煎得十分香口,皮薄餡靚!啖啖肉!值得一提的就是帆立貝牛油燒 ($45)牛油味好重,但唔會COVER帶子的鮮味!不過食一舊,就好有罪惡感><!我會再來,因為真的很好吃,而且感覺好好,好似去左日本咁!
今天來到火狐爐端燒,會試的原因是因為它的裝潢十分漂亮!
而且很有日式餐廳的感覺,十分舒服~

入到去,店員十分有禮貌,而且餐具一D都油,
令人感覺非常整潔。

點了泡菜豚肉火鍋($98) 追加烏冬($30)
好特別的一樣菜式,不會太辣,但十分惹味!
而且烏冬的口感也十分好!

然後就是煎餃子 ($38)
煎得十分香口,皮薄餡靚!啖啖肉!

值得一提的就是帆立貝牛油燒 ($45)
牛油味好重,但唔會COVER帶子的鮮味!
不過食一舊,就好有罪惡感><!

我會再來,因為真的很好吃,而且感覺好好,好似去左日本咁!
2018-12-10
2019-01-22 29 瀏覽
荃灣很少吃爐端燒的餐廳今天掟完飛鏢,經過看到這間餐廳,裝潢也很不錯,便進去試一試!點了煎餃子 $38一上到枱已經聞到好香總共五隻,而且都很大隻的個皮煎到好脆, 可是一啲都唔乾,還有一些肉汁🤤還有芝士年糕 又是很好吃的!平常去日本料理店食的芝士年糕較韌,而這餐廳的芝士年糕則皮脆,內里像流心芝士,芝士味香濃,讚!之後就係明太子雞亦 類似餃子雞翼做法,釀子明太子在雞亦內,漲卜卜,稍辣,非常惹味!串燒都十分好吃,不會很油,但味道很濃,十分野味而且店員的服務也很好~會再來的!
荃灣很少吃爐端燒的餐廳今天掟完飛鏢,經過看到這間餐廳,
裝潢也很不錯,便進去試一試!

點了煎餃子 $38

一上到枱已經聞到好香
總共五隻,而且都很大隻的
個皮煎到好脆,
可是一啲都唔乾,還有一些肉汁🤤

還有芝士年糕
又是很好吃的!
平常去日本料理店食的芝士年糕較韌,
而這餐廳的芝士年糕則皮脆,內里像流心芝士,芝士味香濃,讚!

之後就係明太子雞亦
類似餃子雞翼做法,
釀子明太子在雞亦內,
漲卜卜,稍辣,非常惹味!

串燒都十分好吃,不會很油,
但味道很濃,十分野味
而且店員的服務也很好~會再來的!
2018-12-05
2019-01-22 15 瀏覽
最近在荃灣區發現了一間爐端燒小店,坊間專門吃爐端燒的店不多,而且新界區更少,當然要支持啦~小店位於四陂坊,旁邊是那出名的米線店,所以位置很好找;店內座位不算多,十多張檯,但不會太迫,牆上是手寫menu及日本電影海報呢,看看檯上menu,價錢非常親民,可以大叫特叫 前菜 - 有明太子、醃了的蒜頭及淮山明太子不是很辣的那種,口感很好,個人很喜歡蒜頭也很有驚喜,有點點微辣,不會只有蒜味淮山是條狀,保留自然的味道,好味日本赤穗蠔 ($35)發現店內有日本生蠔,個人一直以為日本的蠔只能熟食,細問之下,原來是店主試後覺得很好,希望大家也可吃到這好東西,非常有 Heart,每方面都細心挑選過;此款赤穗蠔入口很爽甜,而且頗大隻又很有蠔味,超推介 👍🏻法國 Pure 蠔 ($38)另一款法國生蠔,海水味比較重,同樣爽口,是另一種享受 雞翼 ($24)一串有兩隻,而且已切開做成單骨,吃起來非常方便,而且味道剛好,不會太咸,好味明太子雞翼 ($22)脹卜卜的非常吸引,雞肉很嫩,再配上明太子,正白鱔 (鹽燒) ($58)鱔肉很厚身又沒腥味,吃完一串,忍不住要再 encore青椒仔 ($22)細細粒很可愛,吃起
最近在荃灣區發現了一間爐端燒小店,
坊間專門吃爐端燒的店不多,
而且新界區更少,當然要支持啦~

小店位於四陂坊,
旁邊是那出名的米線店,所以位置很好找;
店內座位不算多,十多張檯,但不會太迫,
牆上是手寫menu及日本電影海報呢,
看看檯上menu,價錢非常親民,
可以大叫特叫

前菜 - 有明太子、醃了的蒜頭及淮山
明太子不是很辣的那種,
口感很好,個人很喜歡
蒜頭也很有驚喜,有點點微辣,
不會只有蒜味
淮山是條狀,保留自然的味道,好味

日本赤穗蠔 ($35)
發現店內有日本生蠔,
個人一直以為日本的蠔只能熟食,
細問之下,原來是店主試後覺得很好,
希望大家也可吃到這好東西,
非常有 Heart,每方面都細心挑選過;

此款赤穗蠔入口很爽甜,
而且頗大隻又很有蠔味,超推介 👍🏻

法國 Pure 蠔 ($38)
另一款法國生蠔,
海水味比較重,同樣爽口,
是另一種享受

雞翼 ($24)
一串有兩隻,而且已切開做成單骨,
吃起來非常方便,
而且味道剛好,不會太咸,好味

明太子雞翼 ($22)
脹卜卜的非常吸引,
雞肉很嫩,再配上明太子,正

白鱔 (鹽燒) ($58)
鱔肉很厚身又沒腥味,
吃完一串,忍不住要再 encore

青椒仔 ($22)
細細粒很可愛,
吃起來也很爽口,好味

蕃薯仔 ($22)
同樣是一口一粒,
面有微微的焦,蕃薯肉甜甜的,不錯

牛舌 ($40)
很厚身又大塊,配上少許鹽和黑椒,好味

牛仔骨 (汁燒) ($78)
份量很多又大塊,
燒汁不會過甜,個人很喜歡,
再配上芝麻,香口又好味

喜之次一夜干 ($88)
超喜歡喜之次~每次吃爐端燒都是必點的,
這裡的燒好後已開邊,非常方便,
魚肉很嫩又香,超正

帆立貝牛油燒 ($45)
大大粒帆立貝也切開了,
配上牛油,非常香~
好味

朝鮮清酒煮大蜆 ($88)
個人很推介這清酒煮蜆,
這裡的清酒味非常濃,
而且蜆肉很大粒又入味,超級正

鐵板大蝦 ($98)
大蝦超級大隻,同樣很貼心的開了半邊,
蝦肉非常爽而且有羔,又香又好味

泡菜豚肉火鍋 ($98)
豚肉份量很多,
底下還配有菜及粗身的粉 (忘了名稱🤣),
泡菜不會過辣及酸,味道剛剛好

最後追加了烏冬 ($30),
日本烏冬吸了湯底的精華,
輕易全部 KO,正

總括來說,
完全感受到小店很重視食材的品質,
因為比坊間的日式料理好很多,
而且店主很樂於分享,人情味濃
絕對會再 Encore
又到開sem嘅季節有冇人同小編一樣食厭咗放題 邊爐 燒肉😂今次就介紹居酒屋店裏面播住日文歌 電視又播緊電影同朋友邊食邊傾 感覺幾正😉-#牛舌 $40燒得啱啱好 好爽口 唔會燒到韌😍😍而且調味好好 加咗啲黑椒同埋鹽 正👍🏻👍🏻-#煎餃子 $38一上到枱已經聞到好香有5隻餃子 唔細隻個皮煎到好脆 但入面一啲都唔乾 仲有啲肉汁🤤-#大啡菇芝士燒 $38一塊芝士放咗喺菇上面燒但燒完 個啡菇都仲係好juicy🤤🤤一路切 啲汁一路嗶出嚟加埋融融地嘅芝士真係超正 一啲都唔乾-#蟹膏海鮮炒飯 $98海鮮有蝦 魷魚同埋帶子😆蝦好爽口 炒飯份量夠哂一個人食唔會食到好口渴-#花魚 (一本)$58條魚燒完 表面好脆而裏面啲肉都唔會乾反而好滑好嫩😍個人覺得唔點沙律醬好食啲因為魚味會再出啲點咗沙律醬反而會蓋咗魚味-溫馨提示 餐廳會收取加一服務費
又到開sem嘅季節

個人覺得唔點沙律醬好食啲
因為魚味會再出啲
點咗沙律醬反而會蓋咗魚味

溫馨提示 餐廳會收取加一服務費
我想介紹一間很特別的餐廳在荃灣,火狐爐端燒,一家大小都很喜愛。和牛雞蛋炒飯生熟度剛好,入口又嫩滑。濃濃的肉汁及肉香慢慢滲出,野味不太辣。吃不了辣的朋友最啱不過。去上一些蔬菜如蘆筍,妗母很希望。他們這間食店嘅和牛好彈牙,趁熱食最好。鰻魚飯亦有紫菜在旁邊, 新鮮有彈性。都係因為比較晚才去到, 菜式品種雖然不多,但絕不欺場。食物質量十分高分量也不少。另外我朋友點了雞軟骨, 他們的雞軟骨是即時燒非常香口。明太子雞翼, 非常惹味。而且雞香嫩滑。煎餃子非常入味,比中餐廳更好。食店方面亦很貼心見客人想喝湯,就主動問客人是否需要加。😘

和牛雞蛋炒飯生熟度剛好,入口又嫩滑。
去上一些蔬菜如蘆筍,妗母很希望。
他們這間食店嘅和牛好彈牙,趁熱食最好。

鰻魚飯亦有紫菜在旁邊, 新鮮有彈性。

另外我朋友點了雞軟骨, 他們的雞軟骨是即時燒非常香口。

明太子雞翼, 非常惹味。而且雞香嫩滑。

煎餃子非常入味,比中餐廳更好。

食店方面亦很貼心見客人想喝湯,就主動問客人是否需要加。😘
2019-01-17 7 瀏覽
今次久違地同一位約左係我反工嘅地方食嘢,有同事介紹到就去左呢間有google map先去到嘅火狐爐端燒。首先餐廳內環境色暗幽靜,又係提供左一個舒適嘅環境比辛苦打左一日工嘅打工仔。首先上嘅係燒牛肉、燒牛舌和豬肉,三款肉味濃郁和香料味夾,不會相撞,加埋有檸檬汁去油膩感,烤得適中肉質夠淋。另外仲有一份燒汁烤扇貝,扇貝大粒鮮甜, 燒汁不會搶了扇貝的味道, 沒有烤至干身,口感軟淋淋。一本明太子係燒熟左咁上,切片配青瓜,口感更似熟蟹子,但味道就係明太子,配上爽脆嘅青瓜,中和返明太子本身嘅鹹味。最後上左一份蒲燒鰻魚飯,飯係採用珍珠米,而鰻魚完全無腥味,口感軟口,脂肪比例岩岩好。除此之外,餐廳服務生嘅服務很好, 無論茶水有同沒有,都會過來睇下同快速補充, 同時會視乎你的食用速度上菜。而且服務員都耐心回答問題同教你點樣食係最好味。

2019-01-16 9 瀏覽
喜之次一夜干 $88賣相好吸引,燒到金黃色,睇落應該好香脆!但食落冇油溢味,肉質好滑,骨好細佩既時候要小心!白鱔$58一定要特別介紹,因為本身對食鱔好反感,覺得會好腥或者會好多骨,但呢個做得好既地方係食入口冇腥味,而且肉質好彈,唔會死實實!明太子雞翼 $22 & 雞翼 $24兩種雞翼都好食,但美中不足係雞中翼,唔係全翼。明太子搭配雞翼,感覺好新鮮!泡菜豚肉鍋 $98本來以為加咗泡菜湯底就會好酸或者太辣,但呢個泡菜完全冇造成呢個問題,份量都足夠3-4人食,唔夠可以加一個鳥冬!四周既環境都唔錯,但位同位之間就比較逼,但如果係飯聚都唔錯,老闆有同客人互動,介紹下美食推介,又會聽下客人回饋!雖然鋪面唔大,整體都係良好
喜之次一夜干 $88
白鱔$58
明太子雞翼 $22 & 雞翼 $24
泡菜豚肉鍋 $98
2019-01-14 23 瀏覽
好耐無去過荃灣四坡坊,本來想帶朋友去食米線,點知佢條人龍排到兩個鋪位外,風又大,怕友人發脾氣,見到旁邊有間日本風小店主打爐端燒,似乎唔錯店舖小小,有日式小店風味,店內有好多日本電影海報。座低冇耐就送上餐前小食,牛蒡漬蒜頭漬及方塊蟹子,配酒一流。先點了胡麻秋葵作為前菜清一清,胡麻醬香濃,配合鰹魚片及清涼水嫩秋葵爐端燒點了大蔥雞肉及豚肉荔枝此為爐端燒必點之選,雞肉份量多而嫩滑,有肉汁,醬汁唔太咸,味道剛好,大蔥外皮焦香,內裏甜嫩。等待係有價值嘅原粒荔枝被五花腩片包裹燒制,香甜荔枝甜度增加,腩片油花被燒走,只留下香少了油膩感。然後就係和牛蘆筍炒飯,估唔到小店炒飯份量有咁多,肉及蘆荀每口都有,日本米粒粒分明。最後係喜知次一夜干喜知次係捕獲後難以存活嘅魚,但一夜干就可以保存到佢口感,食味。這條小小嘅喜知次,成為今晚嘅壓軸確實唔錯。
免費餐前小食

胡麻秋葵

爐端燒點了大蔥雞肉及豚肉荔枝

最後係喜知次一夜干

2019-01-12 36 瀏覽
估唔到荃灣都有串燒食,而且仲好好味!平時一星期都會有一兩日係荃灣覓食,荃灣貴為天橋城市,捐窿捐罅又點少得落番地面呢。荃灣嘅二三四坡坊出名多野食,而呢間前身係西餐廳嘅火狐,都係近日經過先知轉左手做爐端燒,心思思想試下。今晚難得有機會就行動啦。時間尚早,店內只有一檯客人,店員很用心介紹各款食物,我們看著餐牌左思右想,最後點了六樣野。未上菜前店員遞上牛蒡沙律前菜,清新可口。蟹膏海鮮炒飯 - 日本珍珠米,不會油膩,炒飯粒粒分明,淡淡蟹膏味不濃不膩。海鮮有蝦,魷魚及帶子,分量夠分四碗。豚大腸山葵燒 - 炸大腸食得多,燒大腸第一次!黃色醬汁是芥末醬,大腸咬落外脆內軟,雖然size很細,但味道驚人,值得一試。鹽燒白鱔 - 食落啖啖肉,不會燒得過火,保留魚肉滑溜感。帆立貝牛油燒 - 帆立貝連殻上,大大粒帆立貝浸在牛油中吸取精華,食落淡淡牛油香。明太子雞亦 - 類似餃子雞亦做法,釀子明太子在雞亦內,漲卜卜,明太子稍辣,非常惹味!芝士年糕 - 另一開心之作!平時去日本料理店食的芝士年糕較韌,而火狐得芝士年糕則皮脆,內里像流心芝士,芝士味香濃,一讚。今次未有機會品嘗鍋物,下次再嚐。

估唔到荃灣都有串燒食,而且仲好好味!

鹽燒白鱔 - 食落啖啖肉,不會燒得過火,保留魚肉滑溜感。

今次未有機會品嘗鍋物,下次再嚐。
2019-01-09