早兩日我生日🥳, 男友Suprise 我,帶咗我地呢間無論環境,食物,服務都頂尖嘅Omasake。 非常開心🥰!呢間餐廳位於7樓的海景無遮無掩,擁有開揚景觀,食物水準出色,價錢唔貴💰,環境寬敞,性價比極高👍👍👍。食物方面, 第一次食呢個日本銀杏,師傅話日本銀杏營養價錢好高,當中既蛋白質非常豐富😋。 而味道有少少苦,但個After tase 又甜甜地。口感方面,因為係用鋁紙包住焗, 脆卜卜,有又唔會好干,我覺得呢個菜色好特別😎!而海鮮推仲有🍤黃金海虎蝦!好好好大隻! 隻蝦有我個手掌甘長🤲🏻!我鍾意食埋蝦頭,個蝦頭有好多蝦膏,啖啖都好飽滿,非常好味😆! 另外, 呢個🐟黃金銀鱈魚都好值得推介。新鮮鹹蛋黃一D都唔油膩,鱈魚皮煎到香脆可口,魚肉肉質豐滿肥美🥰,每一口都啖啖香濃,飽滿,非常滿足😚!總括一下, 我好開心男友帶我黎❤️,讓我認識到Omakase唔係得個貴字, 而係一個享受用心製作,以誠意打動每一個客人既旅程。 呢間瀛鐵板燒一定會再黎😇!

同朋友講開omakase(廚師發辦),我又未試過呢間,於是佢就帶我去感受咩見真正Omakase!🤤上到去,環境乾淨👍,地方唔算好大, 但感覺係好精緻👍, 所有裝飾都好有heart❤️。 廚師精心炮製每一道菜,除了享受美食既口腹之樂😋,仲可以近距離👀欣賞師傅既用心製作!睇得又食得,可謂一舉兩得!😎食物方面, ❤️{炸池魚仔}非常出色! 池魚是肉多骨少,師傅話呢種魚含有豐富蛋白質😆。池魚外層以炸粉包裹住,連鱼骨都酥脆好吃!🙂另外想推薦既係❤️{黃金銀鱈魚}。鱈魚外脆,賣相色澤金黃。🐟魚肉夠新鲜,肉質厚實、骨少、味道鲜美,十分推介!最後主食推薦係❤️{櫻花蝦高菜漬炒飯}除了賣相好睇,米飯粒粒分明、晶瑩通透外,口感亦鬆脆合宜,每一啖都鮮香濃郁。😚今日講住甘多先, 因為下次會再試其他野,到時再睇我食評啦!🥳

早兩日同客食飯, 加上佢公司就係尖沙咀, 所以就搵左呢間瀛鐵板燒。 呢間係高級廚師發辦, 請客食飯一D 都唔失禮,非常體面!👍作為一間廚師發辦餐廳👨🏻‍🍳,餐廳中心就係廚師製作食物既地方,客人圍住廚師👩‍👩‍👧‍👧,一邊可品嚐美食,一邊可以欣賞廚師既技藝,同時亦可以拉近廚師與顧客既關係,倍顯主廚用心🥰。我地叫左個set menu, 抽幾個重點講下~ 日本銀杏😋😋😋😋口感柔韌、有嚼頭但又感覺松脆,甘中帶甜, 非常特別。 老實講,我第一次食, 我一試愛上。A5佐賀和牛😋😋😋😋😋牛肉鮮甜🐮、色澤鮮紅,霜降花紋分布均勻細致,口感餘韻長。以鐵板燒料理牛肉, 時間⏱️、火喉🔥、刀功🔪都非常緊要,可見廚師功力非凡!鹽焗馬友魚😋😋😋😋馬友魚身🐟油香飽滿,因為佢魚油多、脂肪厚,用來煎特別香口,煎至脆透後食超惹味。而鹽既份量🧂剛好帶出馬友既魚香, 唔會好濃, 洽到好處!下次再同客傾野一定會選呢間瀛鐵板燒, 勝在夠體面,性價比高,埋單都俾得梳爽D 😆

我地叫左個set menu, 抽幾個重點講下~

😋😋😋😋

A5佐賀和牛

😋😋😋😋😋

鹽焗馬友魚

😋😋😋😋
2022-11-11 67 瀏覽
幫老闆完成咗單大project, team head 話要多謝我😎,話要請食飯,咁就當然要食好D 啦! 唔洗諗, 瀛鐵板燒!🤤食鐵板燒, 一定要叫啤酒🍻。 大大杯生啤,夠凍! 好好味!叫咗個set, 講下重點先! 第一次食日本銀杏👍👍👍👍, 食起來好好味,甘中帶甜,問咗一下廚師, 原來銀杏帶有極高的營養價值與醫學功效😚。黃金海虎蝦👍👍👍👍👍蝦肉肉質紮實飽滿,口感厚實有彈性, 配合黃金,即蛋黃烹調, 超級加分!黑松露南非鮑魚👍👍👍👍👍鮑魚配合黑松露香味濃郁、鮮甜味明顯,而且鮑魚厚肉爽身,無論口感、味道皆一流。呢餐廚師發辦真係非常好食, 無論環境,食材服務都非常到位,下次必定會再幫襯😆!
食鐵板燒, 一定要叫啤酒🍻。 大大杯生啤,夠凍! 好好味!

叫咗個set, 講下重點先!

黃金海虎蝦👍👍👍👍👍

黑松露南非鮑魚👍👍👍👍👍

2022-11-11 48 瀏覽
思鄉了,思鄉了! 好需要返鄉下🇯🇵, 但又唔想隔離。 無奈下,openrice 咗一下, 搵到呢間Omakase 環境唔錯,於是早兩日就決定返鄉下啦😆~餐廳裝修整體設計簡約、優雅,色調柔和但創新,顏色配搭顯高級😇,配以精緻既擺設,營造一個舒適的用餐環境。🥰 ❤️想推介呢兩樣特別highlight:❤️👍鐵板賴尿蝦蝦味濃郁🍤,簡單加D調味在鐵板上烹煮已經好好美🤤,而且鮮味甘甜,大大啖的飽滿滋味!👍A5佐賀和牛和牛肉質唔會感覺到肥膩🐮,口感柔嫩,亦帶有濃厚肉味,同時又有幼滑入口即溶既細膩😎。非常推介!希望我推介既呢間瀛鐵板燒, 可以喺大家返唔到鄉下嘅日子日子時幫到大家🥳,然後幻想自己正身處日本🇯🇵,同朋友享受正宗omakase。

❤️想推介呢兩樣特別highlight:❤️
👍鐵板賴尿蝦
👍A5佐賀和牛
終於開放旅客入境日本啦🇯🇵,但始終回港後仲要隔離檢疫。唯有留喺香港品嘗地道的日本料理啦。 經朋友介紹下, 搵到呢間瀛鐵板燒,大家記得一定要book呀👍。 呢間瀛鐵板燒位於尖沙咀中達大廈, 餐桌以木材設計圍住廚師👨🏻‍🍳,俾每一位客人都可以同廚師交流互動,一齊參與每一個菜色嘅製作🤤。 我想重點推介兩款食物: 日本銀杏做法看似簡單,就係用鹽焗,但其實時間同鹽份量要掌握得好就一D 都唔容易😆。  剛上碟時趁熱一粒粒甘食, 就好似翡翠般晶瑩通透, 微微带甘,吃落口又軟軟甘, 係初戀呀🤣。帆立貝北海燒呢個帆立貝可以話係“最新鮮、最好味”嘅代名詞。😆唔單止中心貝柱部份好食,周圍飽滿的卵子同埋裙邊都一樣甘甜美味😎!如果大家好似我甘, 好想去日本旅行但又未得住, 可以黎呢間瀛鐵板燒止一止先😆

我想重點推介兩款食物:

帆立貝北海燒

生日同男友慶祝🥳,佢帶左我去尖沙咀一間廚師發辦。 上到去嘩咗一聲!餐廳以傳統日式混合現代手法設計🇯🇵,展現出簡單而自然既美感。淨係講餐廳佈局已經覺得好靚啦🥰~食物方面, 我地叫左海鮮為主。 🐟黃金銀鱈魚🐟呢度講嘅“黄金”,我諗大家都知道,指嘅係菜品嘅顏色,呢個鱈魚嘅特點就係色澤鲜明、口感酥脆,小朋友都鐘意🤤。🐡鹽焗馬友魚🐡馬友魚的魚皮和魚肉兩面都食到有調味,可見廚師係用心製作。 👍魚肉本身好肥美,焗完d魚汁魚油標晒出黎黎,非常滋味!🍄黑松露南非鮑魚🍄鮑魚肉質軟韌,細緻無渣,香氣清淡, 配合黑松露香味點綴,食到鮑魚既鮮味,同時有黑松露既濃郁,可以話令成個菜色更豐富更豪華! 😎下次會再黎, 到時會再試下其他菜式!❤️

食物方面, 我地叫左海鮮為主。
🐟黃金銀鱈魚🐟

🐡鹽焗馬友魚🐡

🍄黑松露南非鮑魚🍄

下次會再黎, 到時會再試下其他菜式!❤️
2022-10-19 180 瀏覽
同老公慶祝周年紀念,想試下我地未食過既野--廚師發辦!🙂朋友介紹呢間瀛鐵板燒環境服務食品一流,真係無介紹錯喎~🤤第一件事講下隻碟,好在特色,唔知香港有無得賣呢😅食左幾樣野, 想重點講下❤️鹽焗馬友魚鹽焗馬友魚魚肉帶咸香,加上香料一齊焗,魚肉非常清新。🐟❤️炸池魚仔魚仔由頭部到尾部都肉質肥美,咬落超級鬆脆多汁,可能係香港地最好食既魚仔!🐡❤️日本銀杏銀杏用錫紙同鹽一齊包著, 入面有少少上湯,唔會好干,火喉岩岩好,香濃可口!🥜❤️黃金銀鱈魚咸蛋黄用温油炒成蛋黄湖,再用火槍燒一燒, 鱈鱼煎至微黄,食落有有焦香同香脆既口感, 非常滋味😋!今次初次omakase體驗感覺良好👍, 食物服務環境方面朋友真係無介紹錯, 下次慶祝會再黎~😎

第一件事講下隻碟,好在特色,唔知香港有無得賣呢😅

食左幾樣野, 想重點講下
❤️鹽焗馬友魚
鹽焗馬友魚魚肉帶咸香,加上香料一齊焗,魚肉非常清新。🐟
❤️炸池魚仔
❤️日本銀杏
❤️黃金銀鱈魚

2022-10-14 202 瀏覽
👭話說好閨蜜就嚟生日,以前我哋不嬲帶佢去Café,☺️ 🎊🎊今次決定試下新野,驗曬廚師係我地面前鐵板燒,所以我就揀咗呢間瀛鐵板燒。佢夠有情調而且裝修都好特別,打卡點都多㗎。🙂🙂💙鐵板賴尿蝦💙廚師非常有功架,燒得超級好味!🔥蝦肉惹味之餘都保留鮮味。💛黃金銀鱈魚💛魚肉厚身味道鮮甜,食落好香口!魚肉薄薄既表皮燒得香脆,加檸檬汁酸甜解膩。🐠💕A5佐賀和牛💕用炭火輕輕烤過,肉味濃厚,口感十足,入口即溶。總括而言,呢間餐廳食物質素高服務好,值得再光顧!👭👭

💙鐵板賴尿蝦💙

廚師非常有功架,燒得超級好味!🔥蝦肉惹味之餘都保留鮮味。

💛黃金銀鱈魚💛

💕A5佐賀和牛💕

用炭火輕輕烤過,肉味濃厚,口感十足,入口即溶。

總括而言,呢間餐廳食物質素高服務好,值得再光顧!👭👭
2022-10-14 133 瀏覽
😥😥😥生活咁大壓力,成個人都好壓抑。又系時候對自己好啲,Me time帶自己去食好西! 今次俾我搵到呢間瀛鐵板燒,環境簡潔,,😆😆😆😆對住鐵板燒吧枱,可以望住壽司師傅製作,價錢合理,食物質素都幾高!😙我地最印象深刻就系鹽焗馬友魚深海池魚,🐟面頭是全部灑滿鹽,亦有香濃魚味,增加咸香。口感豐富,既有咬口,亦入口即溶,入口啖啖肉好有滿足感。可以看得出廚師非常懂得控制火候,功架十足!👍🏻櫻花蝦高菜漬炒飯都係誠意之作,非常多料,櫻花蝦🦐咸香脆口,炒飯粒粒分明,好入味好好食,食左好多🤪。每碟擺盤都宛如藝術品一樣,🤣每次上菜都好有神秘感同驚喜。下次會再來。😍

我地最印象深刻就系鹽焗馬友魚深海池魚,🐟

2022-10-11 132 瀏覽
好多人都鍾意食鐵板燒因為既可以食即製食物又可以邊欣賞師傅工架。🙌🏻🙌🏻🙌🏻📍餐廳環境:餐廳裝修簡單得體,所有顧客坐在鐵板爐前,方便與廚師交流欣賞廚師的手藝。餐廳內有兩款魚都好高CP同好高水準,而且烹調方式都好有噱頭,同配搭創新。🍽📌黃金銀鱈魚黃金係指鹹蛋黃,銀雪魚上加上一層炙燒過的鹹蛋黃十分香口惹味。鹹蛋黃的味道不會喧賓奪主,反而同銀雪魚的魚香好夾。銀雪魚肉質細滑柔嫩魚脂豐富,令整個口腔充滿銀鱈的味道。📌鹽焗馬友魚鹽焗馬友魚看似普通,但其實加咗蛋白鹽,增加香脆感,令整個菜式不會太單調。另外,因鹽焗烹調方式令馬友魚增添風味,不用加醬汁已經夠味,咸香味加魚香味,絕配。
📌黃金銀鱈魚
📌鹽焗馬友魚
2022-10-11 93 瀏覽
第一次到「灜鐵板燒」食晚餐,印象非常好!💞📍餐廳位於尖沙咀,由地鐵站A一出口步行2分鐘即可到達,位置方便!店內環境闊落簡潔,鐵板燒設立於餐廳的中央,廚師用專業的手法即時為客人製作食物。🤤🤤客人可以近距離觀賞廚師用專業的技巧煎鮑魚,及和牛等高級食材。今次我哋嘗試了日本銀杏,鹽焗馬友魚及帆立貝北海燒三款美食😋第一次☝️食日本銀杏,口感同杏仁相似,銀杏用鹽焗的方式製作,鹹味中和了銀杏原先甘澀味,容易入口。同樣是以鹽焗方式製作的鹽焗馬友魚,但今次係蛋白鹽,食落好鬆脆咬落聲。馬友魚骨比較少魚味濃,鹽焗令魚味更加提升。😋😋應該係今次晚餐的亮點帆立貝北海燒,眼見差不多每一枱客人都有選擇,而且燒帆立貝好考師傅功力。食落口帆立貝好juicy,連芝士一齊進食超有滿足感。😍
第一次到「灜鐵板燒」食晚餐,印象非常好!💞

今次我哋嘗試了日本銀杏,鹽焗馬友魚及帆立貝北海燒三款美食😋
同樣是以鹽焗方式製作的鹽焗馬友魚,但今次係蛋白鹽,食落好鬆脆咬落[嚓嚓]聲。馬友魚骨比較少魚味濃,鹽焗令魚味更加提升。😋😋
2022-10-10 81 瀏覽
難得公司出咗花紅🤑,同屋企人到尖沙咀食好西,預約了位於尖沙咀樓上店的鐵板燒餐廳,師傳刀工及燒工一流,簡直讚嘆不絕。🤟🏻師傅在煮食過程中除咗專注食物變化還會和客人互動🖐🏻,拉近食客與師傅的距離,同時師傅亦會了解客人的飲食習慣。💞🥰金黃色的炸池魚仔,粉漿薄薄一層唔會好似其他餐廳食嘅粉漿多過魚肉。池魚仔比多春魚多魚肉,魚肉口感軟林林。👍🤗為了方便客人進食,上碟前師傅已經將鐵板賴尿蝦拆殼,並整齊拼砌出賴尿蝦原型。賴尿蝦肉爽口彈牙肉質厚實,視覺和味覺都是一流。😳高質的A5佐賀和牛,烹煮過程中牛肉的香味撲鼻而來。師傅細心地將和牛切至小塊,肉質軟嫩口感多汁且滋味細嫩。🤤
師傳刀工及燒工一流,簡直讚嘆不絕。🤟🏻
2022-10-10 51 瀏覽
最近升咗職就諗住同事一齊去食返餐好嘅🤘🏻,成日經過呢頭都會見到呢間,但係都冇一次去食今次就決定入去試吓。啤酒天氣超熱所以一入嚟就叫咗一杯日本啤酒🍺,原本對啤酒都冇乜興趣,但係同事就俾我試吓,入口嗰下以為會好苦好澀,但係點知原來係超級醇香。日本銀杏係一道出乎意料嘅下酒菜👻,之前未食過銀杏,但係呢一款烤好咗嘅銀杏好軟熟,雖然食落有少少苦但係最後係回甘嘅!A5佐賀和牛呢間餐廳最出名就係呢個和牛,真係入口即溶😽!個廚師會幫你燒到啱啱好,唔會太熟都唔會太韌,配埋佢嗰個特製嘅汁真係冇得彈。👏🏻辣汁魔鬼魚好少會喺餐單上面見到有魔鬼魚🐟食,所以就叫咗。佢個口感比想像中更加好,啲肉仲好有彈性,配合埋佢嗰個辣汁🌶,整體個味道係有少少辣但係麻嘅嗰種辣,超級惹味,大推!👍👍

啤酒

A5佐賀和牛

辣汁魔鬼魚

2022-09-20 203 瀏覽
♥️黃金海虎蝦師傅用純熟的刀工及專業的判斷烹煮黃金海虎蝦🦐,精準地控制火候防止虎蝦overcook,虎蝦大隻而肉質紮實有彈性,蝦膏和鹹蛋黃令虎蝦味道更加濃郁惹味。💯♥️炸池魚仔池魚仔炸到金黃色而且炸到好乾身🐠,池魚仔size岩岩好方便一啖一條,魚身脹卜卜,咬下有口感又香口,真係會食到停唔到口。🙈♥️黑松露南非鮑魚用上新鮮的南非鮑魚解上黑松露醬汁,以為黑松露會遮蓋鮑魚的味道,但原來加入黑松露會令鮑魚提升到另一個層次😳。另外鮑魚肉質爽口彈牙,能夠食到鮑魚的鮮甜味。😋

♥️黃金海虎蝦

♥️炸池魚仔