2022-07-02 117 瀏覽
濟州燒肉食堂🇰🇷位於北角匯坐擁海景嘅燒肉食堂,餐廳一入到去已經香噴噴,周圍有啲煙霧瀰漫😶‍🌫️雞牛豬全部都醃得好好食,亦唔會有好多筋位,肉汁滿滿😋另外仲有幾款套餐任君選擇、同時亦都有炸雞同各款韓式小食🥩大力推薦!Must try ✨1️⃣商務和牛燒肉餐(2位用)$368包括前菜、兩碗白飯、豪快和牛燒、梨汁雞頸肉、牛舌、醬油豬腸、食堂黑毛豬五花肉同豬排骨肉🍖2️⃣梨汁雞頸肉 $108太好食要再嗌多碟!Other dishes 🍴3️⃣濟州特飲 (加配$8)有少少似凍檸茶,略嫌太甜人均$240📍Shop 210, 2/F, Harbour North Phase 2, 123 Java Road, North Point
濟州燒肉食堂🇰🇷

Must try ✨
1️⃣商務和牛燒肉餐(2位用)$368

2️⃣梨汁雞頸肉 $108
太好食要再嗌多碟!

Other dishes 🍴
3️⃣濟州特飲 (加配$8)
有少少似凍檸茶,略嫌太甜

人均$240

• 豪快和牛燒
  • 醬油豬腸
  • 濟州豪快黑毛豬五花肉
  • 豪快濟州黑毛豬拼盤
  • 豪快嚴選牛舌
🔸十幾年前香港好多「偽韓燒」,啫係嗰啲任食,啲肉又好劣咁,其實明明同韓國無關🤣🤣近年開始多返啲正宗韓燒,同韓國食到嘅比較相似~其中一個特徵係除非你食到好高檔次嘅餐廳,否則燒肉鍋旁應該要有有芝士同(或)蛋🥰早兩日試咗北角一間靚裝韓燒,啲芝士慢煮軟左之後夾埋牛肉食,簡直係享受😍🔸和牛內裙肉 $285 - 本身就做咗小小黑椒調味,佢油脂分佈均勻,入口嫩滑度近滿分❤️肉味濃郁而且有層次👍🏻🔸食堂黑毛豬五花肉 $128 - 食燒肉好驚燒五花肉🤣成日爆晒油咁🧐但呢度嘅五花肉肥瘦均勻😋厚度足,口感好好🔸牛舌 $128 - 薄切,燒到開始變色但仲有dd紅就可以食,否則可能會太熟😎口感一流有彈性,都係唔錯嘅選擇🔸大八爪魚 $126 - 呢個有趣到爆😆😆其實本身已經煮熟,只需要自己剪返成一粒粒,燒返大約1-2分鐘收一收水,整熱返佢就可以食,極級彈牙🤓🔸薯仔排骨湯 $98 - 微辣調味,薯仔排骨份量都多,係優質嘅湯品🔸炸雞半份(原味) $98 - 新鮮炸起,肉質難得保持到幼嫰(炸雞好易炸到老晒as you should know)

2022-06-30 283 瀏覽
今晚去了北角一間韓式餐廳「濟洲燒肉食堂」食晚飯,我們二個人叫了一個 2 至 3 人餐《濟州五花肉套餐 $588》,套餐包括 6 款不同種類嘅食物:1. 🐮 牛小排2. 🐷 濟州五花肉3. 🐖 醬油豬排骨肉4. 👅 豪快嚴選牛舌5. 🐙 大八爪魚鬚6. 🍝 韓式炒粉絲《飲品》梅子青檸梳打 $32、茘枝梳打 $32整體來講:份量足,味道相當唔錯,服務OK,價錢算合理,唔怪之得都幾多人食,好彩朋友預早訂定位;這間餐廳可以記下來,有機會會再幫襯
2022-06-28 2349 瀏覽
上網見到人去北角匯影啲櫻花相好靚🌸,我又過嚟打下卡先📸,無得去睇真嗰啲,假嘅都頂住先啦。影完順便食埋韓燒。今日都好多人食呀,都排咗成半個鐘先食到。 一坐低,職員就送上前菜同沙律🥗,沙律菜有柚子汁,酸酸甜甜好開胃,令人食慾大增呀😋! 可以無限量添加泡菜蛋同埋芝士🧀,佢呢個爐仲要一啲都唔癡。 特選和牛內裙肉,店員介紹呢款肉味比較濃郁,油花滲透其中,肉紋比較粗身,而且好嫩好柔軟。 食堂黑毛豬五花肉肉質嫩滑多汁,油脂分佈均勻,燒出嚟好香。加啲生菜包住食都好好食。 大蔥切牛舌薄切好爽口,牛味濃郁。 大八爪魚🐙好大隻,好新鮮鮮甜,食落去八爪魚有彈性。 薯仔排骨湯同我哋港式嘅薯仔排骨湯好唔同,薯仔整到好稔,做到融化嘅感覺,吸收晒湯汁,帶點韓式嘅辛辣味,非常滋味。 原味炸雞半份🐔,即叫即炸,上檯熱辣辣,炸雞香脆,雞肉仲好juicy。 叫咗2杯梳打🍹,濟州特飲同埋荔枝梳打,濟州特飲係芒果紅茶,味道唔會好甜,芒果味同紅茶嘅比例恰到好處。如果走飲管仲可以減$10,好抵呀!

可以無限量添加泡菜蛋同埋芝士🧀,佢呢個爐仲要一啲都唔癡。

大蔥切牛舌薄切好爽口,牛味濃郁。

大八爪魚🐙好大隻,好新鮮鮮甜,食落去八爪魚有彈性。

2022-06-16
2022-06-28 97 瀏覽
裝修企理而且環境都好乾淨,餐廳嘅抽風系統都做得好好,食完都唔會成身味😚小編叫咗個二人套餐黎食,前菜、爐邊蛋同芝士粟米係可以任加,絕對夠飽😋.🥩濟洲五花肉套餐$588套餐包括五花腩、排骨肉、牛舌、牛小排同八爪魚😍燒肉拼盤嚟到嘅時候係需要客人自己切,可以按照自己鍾意嘅份量黎燒😎啲肉類overall都幾新鮮幾靚的,油脂分佈均勻😌如果揀窗邊位仲可以一邊燒,一邊望住海景🌊.💰人均消費~$ 300.🍽味道:3.5/5🏙環境:3.5/5👨🏼‍🍳服務:3.5/5💧衛生:3/5💰價錢:3.5/5
🥩濟洲五花肉套餐$588
💰人均消費~$ 300
🍽味道:3.5/5
🏙環境:3.5/5
👨🏼‍🍳服務:3.5/5
💧衛生:3/5
💰價錢:3.5/5
2022-06-26 103 瀏覽
今晚又去咗北角「濟洲燒肉食堂」食韓式燒肉,這間餐廳已經去過好幾次,因為價錢合理,味道又唔錯,今次我哋叫咗「濟州五花肉套餐」 ($588)1️⃣ 牛小排 牛小排 油脂好豐富,花紋好看,好食😋2️⃣ 濟州五花肉 大大塊的五花肉,足足有成個烤爐咁長,而且肉厚肥美,肉味又香濃3️⃣ 醬油豬排骨肉 豬排骨肉 肉質細膩,脂肪含量較多,食落口有豐富嘅肉汁,讚4️⃣ 豪快嚴選牛舌 牛舌味道濃郁脆口,味道都唔錯5️⃣ 大八爪魚鬚八爪魚鬚 慢慢耐心燒烤,食落口鮮嫩又彈牙6️⃣ 韓式炒粉絲炒粉絲 炒得好清爽,味道很好7️⃣ 梅子青檸梳打 ($32)、茘枝梳打 ($32)

1️⃣ 牛小排
牛小排 油脂好豐富,花紋好看,好食😋

2️⃣ 濟州五花肉

3️⃣ 醬油豬排骨肉
豬排骨肉 肉質細膩,脂肪含量較多,食落口有豐富嘅肉汁,讚

4️⃣ 豪快嚴選牛舌
牛舌味道濃郁脆口,味道都唔錯

5️⃣ 大八爪魚鬚
八爪魚鬚 慢慢耐心燒烤,食落口鮮嫩又彈牙

6️⃣ 韓式炒粉絲
炒粉絲 炒得好清爽,味道很好

7️⃣ 梅子青檸梳打 ($32)、茘枝梳打 ($32)

2022-06-25 89 瀏覽
得閒要獎勵吓自己食燒肉,濟州燒肉食堂完全可以滿足晒,位於北角會呢間分店,位置好方便而且聽朋友講有海景位,於是約埋朋友仔嚟試吓。好幸運地服務員都安排咗我哋坐卡位成晚對住個海景食,係一流嘅享受,可以朋友一邊燒肉暢所欲言。我哋叫咗個濟州五花肉套餐,係for 2-3人份量,兩個人食絕對有突。套餐除咗有五花肉,仲有八爪魚、牛舌、牛小排等,一個餐可以滿足晒味蕾。除咗佢嘅韓式小菜同埋但係任添,啱晒我呢啲鍾意食小菜既人。
2022-06-23 98 瀏覽
又進入考試地獄2時期, 為左有力量應付呢2星期, 唯有食好d, 令自己充滿力量啦。 今日近近地去左北角匯的濟洲燒肉食堂嘆燒肉。 店員重帶我地坐無敵海景卡位, 超正景色。豪快黑毛和牛外羣肉食堂黑毛豬五花肉大蔥切牛舌 大八爪魚韓式炒粉絲梅子青檸梳打濟州特飲豪快黑毛和牛外羣肉, 和牛肉牛味濃, 肉汁豐富, 非常嫩滑, 入口即溶。食堂黑毛豬五花肉, 五花肉望落好似好多肥膏, 但燒落後就剛剛好, 爐火將較肥的肥膏逼哂d油出黎, 黑毛豬肉香氣四溢, 食落口香脆撲鼻, 非常可口。大蔥切牛舌, 好彈牙的牛舌, 醬汁非常入味,燒得剛剛好有qq彈性。大八爪魚, 好大條的八爪魚鬚, 好有八爪魚味, 肉身好爽好彈牙。韓式炒粉絲, 熱辣辣的粉絲送上黎, 色香味濃, 粉絲入味, 重要份量十足。梅子青檸梳打, 加入梅子的青檸梳打, 味道中和返d梳打"拿" 喉味, 幾特別。濟州特飲, 果味香濃, 夏日必選佳品。

豪快黑毛和牛外羣肉
食堂黑毛豬五花肉
大蔥切牛舌
大八爪魚
韓式炒粉絲
梅子青檸梳打
濟州特飲

濟州特飲, 果味香濃, 夏日必選佳品。
2022-06-23 133 瀏覽
由於係韓國當地食過地道超好食既韓燒就從來唔再對香港韓燒有興趣因為味道真係相差太遠但偶爾會想念韓國既食物但又冇得飛去韓國之前突然好想食醬油蟹同燒豬皮所以男友搵左依間有齊我想食既韓燒店作為我其中一餐生日飯而味道如標題一樣,係合格既味道!!!當然比起之前韓國食過既都一定及不上但變得嘴刁既我要覺得合格其實已經好難所以今次係有驚喜的!首先係醬油蟹其實好驚係香港食會唔新鮮唔好味但出乎意料又唔錯而且睇落都似新鮮唔會霉,多膏多肉當然係韓國食過更加鮮甜既但依個係香港嚟講都已經好合格其次係燒豬皮之前係韓國食過好食到痴左線所以有比較之下依個可以話係算唔錯只係脂肪比較厚燒完之後都係好香既我比較中意燒濃少少令表皮香啲男友中意冇咁濃冇咁韌味道都係比想像中唔錯的!!但小心太油太膩側邊既蛋男友話覺得好好食我就冇特別喜好,但唔會覺得伏飲品方面不得不推介!其實係我叫店員推介但我唔記得係柑橘梳打定濟洲特飲總之就係我未飲過好特別既味而且我覺得出奇地超好飲!!好岩我口味景觀方面都有驚喜估唔到食個韓燒都有靚景雖然始終都係好想係韓國當地食地道韓燒但以係香港嚟計依間都係我少有覺得值得推介既韓燒店!
由於係韓國當地食過地道超好食既韓燒
就從來唔再對香港韓燒有興趣
因為味道真係相差太遠
但偶爾會想念韓國既食物但又冇得飛去韓國
之前突然好想食醬油蟹同燒豬皮
所以男友搵左依間有齊我想食既韓燒店
作為我其中一餐生日飯
而味道如標題一樣,係合格既味道!!!
當然比起之前韓國食過既都一定及不上
但變得嘴刁既我要覺得合格其實已經好難
所以今次係有驚喜的!

首先係醬油蟹
其實好驚係香港食會唔新鮮唔好味
但出乎意料又唔錯
而且睇落都似新鮮唔會霉,多膏多肉
當然係韓國食過更加鮮甜既

只係脂肪比較厚

燒完之後都係好香既
我比較中意燒濃少少令表皮香啲
男友中意冇咁濃冇咁韌
味道都係比想像中唔錯的!!
但小心太油太膩

側邊既蛋男友話覺得好好食
我就冇特別喜好,但唔會覺得伏

飲品方面不得不推介!
其實係我叫店員推介
但我唔記得係柑橘梳打定濟洲特飲
總之就係我未飲過好特別既味
而且我覺得出奇地超好飲!!好岩我口味

景觀方面都有驚喜
估唔到食個韓燒都有靚景

雖然始終都係好想係韓國當地食地道韓燒
但以係香港嚟計
依間都係我少有覺得值得推介既韓燒店!
2021-07-05
午餐
慶祝紀念
生日
2022-06-22 121 瀏覽
職員嘅服務態度好差 真係全部要重新培訓過食材D生菜極度唔新鮮 完全爛曬嘅都照比客人食??同埋店鋪嘅衛生好差 檯同杯 餐具都好無污糟 Lunch set 燒肉🥩嘅份量都少左好多 肉嘅質素對比以前都差左 好一般…個炸醬麵都非常之少炸醬 拌唔到 跟住同個職員講 叫佢加多些少炸醬 先好翻d 希望會改善啦……
職員嘅服務態度好差 真係全部要重新培訓過

食材D生菜極度唔新鮮 完全爛曬嘅都照比客人食??
同埋店鋪嘅衛生好差 檯同杯 餐具都好無污糟
希望會改善啦……
2022-06-21
慶祝紀念
生日
2022-06-22 76 瀏覽
今次想同大家介紹嘅係我係位於北角濟州燒肉嘅用餐經驗。餐廳裡面都算闊落,晚飯時間都有好多人幫襯。首先來的是韓式前菜及沙律。每款都很好味,我特別喜歡的是泡菜,這裏自家製的泡菜很爽甜。黑毛和牛外羣肉:肉質幼滑,肉味香濃,雪花分佈平均,牛味香濃,入口即溶。 黑毛豬五花肉:選用韓國啲豬肉,肉質細嫩柔軟,有肉味。大蔥切牛舌:油脂分布好,肥美,好滑。大八爪魚:好大隻,爽中帶肉汁。薯仔排骨湯:有特式,材料豐富,排骨特別嫩,湯底新鮮。原味炸雞半份:超級大份,炸雞炸得好香脆,外皮仍然係脆,雞肉亦都好多汁,肉質好滑。荔枝梳打:非常清爽,幫助消化。濟州特飲:呢種清甜味道較少有,絕對推介,岩哂近來悶熱天氣。#濟州燒肉食堂 #燒肉 #美食 #香港 #jejubulgogi #제주불고기#九龍灣 #北角❤️北角渣華道123號北角匯2期2樓210號舖

黑毛豬五花肉:選用韓國啲豬肉,肉質細嫩柔軟,有肉味。

大蔥切牛舌:油脂分布好,肥美,好滑。

大八爪魚:好大隻,爽中帶肉汁。

薯仔排骨湯:有特式,材料豐富,排骨特別嫩,湯底新鮮。

荔枝梳打:非常清爽,幫助消化。

濟州特飲:呢種清甜味道較少有,絕對推介,岩哂近來悶熱天氣。

#九龍灣 #北角

❤️北角渣華道123號北角匯2期2樓210號舖
最近也比較常去港島區 北角也有酒店對這裡的感覺挺不錯 可以看到海景餐廳的裡面人流挺多 座位方面也挺寬鬆燈光較昏暗 很適合晚餐來聚餐服務員的態度也是有求必應 貼心服務在燒烤盤兩邊有經典的芝士玉米和泡菜蛋液數盤韓國的腌製小菜和胡麻沙拉菜白蘿蔔 泡菜 豆芽菜 雜菜另外有新鮮的生菜 可以包著肉吃 減膩用特選和牛內裙肉內裙肉中間部分呈粉紅色 肉脂分佈均勻有漂亮的油花 切成每塊勻稱燒到大概8分熟 肉質會嫩滑感覺不到油脂的膩 嫩滑質感好贊每塊都充滿牛香 食堂黑毛豬五花肉(醬油)五花肉需要點時間去烤 把兩邊烤到焦香模樣腌醬會融入到肉裡 當油脂部分變成焦焦點就會有脆脆的肉質 五花肉的厚度足夠 所以咬下去的時候很有嚼勁Q彈香脆 搭配韓式辣醬做個生菜包 一口咬下去 口感上滿分 大蔥切牛舌(鹽燒)牛舌偏柔軟肉質 油脂分佈平均餐廳把它切成薄片 用火烤到兩面肉質到7分熟肉邊會微微收縮 外表燒至金黃蘸些醬汁 嚼勁的小肉肉散發淡淡脂香。大八爪魚鬚看起來已經很巨大 讓我有點驚喜烤的時候不要太長 大約幾分鐘讓它們微熱就好肉質會彈牙 點下海鹽吃剛好薯仔排骨湯湯頭看起來是重口味的 喝起來卻意外清爽裡頭有牛原味炸雞雞件的表面沒
最近也比較常去港島區 北角也有酒店

有漂亮的油花 切成每塊勻稱
燒到大概8分熟 肉質會嫩滑
感覺不到油脂的膩 嫩滑質感好贊
每塊都充滿牛香

食堂黑毛豬五花肉(醬油)
五花肉需要點時間去烤 把兩邊烤到焦香模樣
腌醬會融入到肉裡 當油脂部分變成焦焦點
就會有脆脆的肉質
五花肉的厚度足夠 所以咬下去的時候很有嚼勁
Q彈香脆 搭配韓式辣醬做個生菜包
一口咬下去 口感上滿分

大蔥切牛舌(鹽燒)
牛舌偏柔軟肉質 油脂分佈平均
餐廳把它切成薄片 用火烤到兩面肉質到7分熟
肉邊會微微收縮 外表燒至金黃
蘸些醬汁 嚼勁的小肉肉散發淡淡脂香。

大八爪魚鬚

飲料喝起來很清爽 配合韓式料理可以解膩

韓國hite生啤
啤酒喝起來很順口 沒有強烈苦味
2022-06-19 91 瀏覽
今日去咗北角濟州燒肉食堂食韓國燒烤😝已經好耐冇食過韓燒啦,好記得呢一度嘅燒烤環境好靚,可以望到海景🌟所以今次就帶埋媽咪過去食啦濟州五花肉套餐$588呢個套餐包含牛肉豬肉同埋海鮮💖😝一次過滿足晒三個願望🤪🔸大八爪魚🐙大大條,爽脆鮮甜,燒到脆脆地有啲似燒魷魚嘅味道🧡好香口配啤酒一流🔸牛小排一向最愛嘅牛小排因為佢嘅油脂分布平均,入口即化,牛肉味香濃🔸豪快嚴選牛舌厚切嘅牛舌食落好有肉汁,一啲都唔膻,非常有咬口🔸濟州五花肉薄切嘅五花肉比起厚切嘅雖然冇咁多肉汁,但係燒到啲油脂脆脆地,食落有另一種豬肉嘅香氣🔸醬油豬排骨肉用醬油醃製過嘅豬肉都係甜甜地,味道比較濃,配上生菜食一流🔸韓式炒粉絲套餐可以選擇韓式炒粉絲或者大醬湯,今次就試咗韓式炒粉絲🥰果然熟食都冇令到我失望,非常有韓國嘅味道!粉絲煙靭,配上少少配菜,麻油嘅香氣同醬油嘅甜度配合得啱啱好💖濟州梳打呢杯係芒果紅茶梳打,入口清新,冇藥水味。不過味道比較偏甜🌟梅子青檸梳打令人幾驚喜嘅飲品,原來梅子同青靈都幾夾㗎,入口酸酸甜甜,而梅子就有少少類似香港嘅咸檸檬咁🥰酸甜解膩濟州燒肉食堂 (北角)北角渣華道123號北角匯2期2樓210號舖

濟州五花肉套餐$588

呢個套餐包含牛肉豬肉同埋海鮮💖😝一次過滿足晒三個願望🤪

🔸大八爪魚🐙
🔸牛小排
一向最愛嘅牛小排因為佢嘅油脂分布平均,入口即化,牛肉味香濃
🔸豪快嚴選牛舌
厚切嘅牛舌食落好有肉汁,一啲都唔膻,非常有咬口
🔸濟州五花肉

🔸醬油豬排骨肉
用醬油醃製過嘅豬肉都係甜甜地,味道比較濃,配上生菜食一流
🔸韓式炒粉絲

濟州梳打
呢杯係芒果紅茶梳打,入口清新,冇藥水味。不過味道比較偏甜🌟

梅子青檸梳打

濟州燒肉食堂 (北角)
北角渣華道123號北角匯2期2樓210號舖
2022-06-15
2022-06-17 92 瀏覽
The Korean barbecue is of high quality. It is located in North Point, and you can see the sea view. The scenery is quite good. That day, I went to a sea of ​​people, and I saw that many people liked their favorite food. Qu offers a variety of appetizers: sprouts, kimchi, green beans, pickled radishes. The most favorite is the fireside pickled egg and cheese corn, which can be added unlimitedly. I highly recommend Sliced ​​Beef Tongue with Green Onions ($118), which is so thick and beefy! Another big octopus ($108) is a pleasant surprise. The texture of the entrance is fresh and tender. It doesn't look like pasta, like rubbing glue! The quality of the meat is excellent. I ordered Zuo Hao Kuai Kuroge Wagyu Beef Outer Group ($285). The marinade is moderately seasoned and the oil secretion is average! Canteen Black Pork Pork Belly ($118), I don’t think the pork belly is marinated in a secret sauce, and it’s delicious even buried in the pork skin! Potato and Pork Ribs Soup ($98) is very warming, delicious and fragrant, and there are 2 large ribs. Snack Sweet and Spicy Fried Chicken Half ($58), the portion is a lot, the sweet and sour sauce is very appetizing!
2022-06-16 121 瀏覽
太久沒吃過韓式燒肉,一時心癮起,便約同事到北角匯一起燒肉。2人點了1份濟州五花肉套餐,可供2-3人享用。濟州五花肉套餐 ( $588 )濟洲五花肉 -包括2大條五花肉😍太長必須剪開2半才可放上爐燒,充滿油花,適合用蔬菜夾著,或與泡菜一併食用, 非常推介醬油豬排骨肉 – 共大2塊,調味剛好,不用加醬料也不錯牛小排 - 油花分佈均勻,入口軟腍,也非常推介豪快嚴選牛舌 – 厚切且大片,牛味濃,爽口且不韌大八爪魚鬚 – 爽口又不會太硬大醬湯 – 微辣,調味剛好梅子青檸梳打 ($32) – 清爽解渴,燒肉必點柚子蜜 ($25) – 熱

濟州五花肉套餐 ( $588 )

醬油豬排骨肉 – 共大2塊,調味剛好,不用加醬料也不錯

牛小排 - 油花分佈均勻,入口軟腍,也非常推介
豪快嚴選牛舌 – 厚切且大片,牛味濃,爽口且不韌

大八爪魚鬚 – 爽口又不會太硬

大醬湯 – 微辣,調味剛好

梅子青檸梳打 ($32) – 清爽解渴,燒肉必點
柚子蜜 ($25) – 熱