2008-05-27 46 瀏覽
葡 式 豬 扒 包 攪 到 個 個 都 去 整 ,但 唔 係 間 間 都 好 食 ,澳 門 翠 苑 絕 對 係 最 好 食 嘅 其 中 一 間 ,大 大 個 包 又 熱 又 香 又 脆 . . . 係 好 鬼 脆 口 嗰 隻!塊 豬 扒 更 加 無 得 頂 ,大 大 塊 厚 得 嚟 好 鬆 化 。 葡 式 鮮 茄 牛 腩 粒 湯 螺 絲 粉 其 實 應 該 係 翠 苑 嘅 第 5 張 皇 牌 ,睇 相 以 為 普 通 料? 話 你 知 佢 個 牛 腩 粒 湯 勁 香 濃 ,飲 得 出 個 湯 煲 咗 好 耐 ,紅 蘿 蔔 同 蕃 茄 嘅 份 量 亦 唔 少 ,呢 碗 嘢 好 大 碗 吓! 女 仔 可 以 2 個 人 share 一 碗 架!豬 扒 包 + 螺 絲 粉 + 凍 檸 茶 都 係 $31 咋! 堅 架!教 你 點 order 啦!叫 一 個 $24 嘅 常 餐 A ,唔 要 豬 仔 包 補 $5 改 要 豬 扒 包!轉 凍 飲 加 $2 就 = $31 啦!葡 式 咖 哩 雞 農 夫 包 套 餐 極 具 份 量 ,一 個 人 食 唔 晒 架!一 般 餐 廳 整 同

葡 式 咖 哩 雞 農 夫 包 套 餐 極 具 份 量 ,一 個 人 食 唔 晒 架!一 般 餐 廳 整 同 類 嘅 包 通 常 焗 到 越 入 越 硬 好 難 食 ,但 翠 苑 呢 個 包 由 頭 到 尾 都 咁 好 味 ,可 以 成 個 食 晒 呀!咖 哩 汁 唔 係 太 辣 啱 晒 我!淋 個 汁 落 個 包 度 先!雞 肉 焗 到 香 噴 噴 ,焗 咁 耐 啲 肉 質 依 然 咁 嫩 滑!仲 有 陣 麵 包 嘅 香 味 ,加 埋 咖 哩 汁 跟 麵 包 一 齊 食 . . . 正 死!餐 湯 竟 係 大 大 碗 葡 式 鮮 茄 牛 腩 粒 湯 . . . 成 個 餐 只 不 過 係 $40 左 右 ,開 心 死 啦!
葡式豬扒包
葡式咖哩雞農夫包餐
葡式咖哩雞農夫包雞肉勁多
  • 葡式咖哩雞農夫包
2008-05-27 4 瀏覽
之前朋友仔 send 左呢間餐廳既 link 比我睇 ~ 見到佢好評如潮~所以上星期六行開 mk 就去左呢間野就試下啦 原來可以係朗豪坊條天橋行過去 ~ 都 ok 方便因為8點食飯時間 ~ 都 ok 多人 ~我地坐左係最角落既位置 ~ 因為台既隔離推左一大推野 ~ 令我覺得環境麻麻 ~我叫左一個咖哩豬柳農夫飽 ~ 有一個用鍚紙包住既大包包 ~ 包中間有咖哩豬柳 ~ 仲有咖哩汁 ~ 蕃茄薯仔湯同埋凍好立克咖哩汁唔錯 ~ 用麵包點 d 咖哩汁黎食~ 我自己就第一次 ~ 所以覺得幾特別 ~ 麵包外脆內軟 ~ 幾好食 ~ 同埋 d 豬 柳好 "林" ga ~ 幾好味 ~ 個湯都幾好飲凍好立克就麻麻 ~ 可能我飲得比較甜 ~而佢就比較淡其實我都想試下咖啡 ~ 但我怕會失眠所以無叫到但都試左朋友個杯咖啡幾啖 ~ 果然名不虛傳 ~ 好飲 ^^ ~下次一定要試試 個咖哩豬柳農夫飽真係好大分 ~ !我盡量食 ~ 都食唔哂所以我覺得食量細既可以 2 個人 share 食
所以上星期六行開 mk 就去左呢間野就試下啦
原來可以係朗豪坊條天橋行過去 ~ 都 ok 方便
因為台既隔離推左一大推野 ~ 令我覺得環境麻麻 ~
仲有咖哩汁 ~ 蕃茄薯仔湯同埋凍好立克
凍好立克就麻麻 ~ 可能我飲得比較甜 ~而佢就比較淡
其實我都想試下咖啡 ~ 但我怕會失眠所以無叫到
個咖哩豬柳農夫飽真係好大分 ~ !
我盡量食 ~ 都食唔哂
所以我覺得食量細既
可以 2 個人 share 食

2008-05-26
地方比想像中乾淨.叫左2樣野, 農夫包同豬扒包.農夫包餐都幾貴..不過1人食真係好飽...羅宋湯無咩特別個包入面 d 雞好腍, 咖哩唔錯,點麵包食都幾好味.豬扒都係好腍... 而且包入面有洋蔥, 幾香口. 不過始終唔夠農夫包特別.
地方比想像中乾淨.

叫左2樣野, 農夫包同豬扒包.
農夫包餐都幾貴..不過1人食真係好飽...
羅宋湯無咩特別
個包入面 d 雞好腍, 咖哩唔錯,點麵包食都幾好味.

【澳門翠苑餐廳】原來呢度都幾難搵,一見到係熟食中心,就覺得係響街市入面。點知其實係響朗豪對面,響朗豪二樓有條橋過去。先講講個茄牛通餐先啦,唔錯,個湯真係好甜,好香既茄味。有少少似羅宋湯既味雖然得好少牛肉但都好正。。。但d通粉就少少淡,但總算ok~~個茄牛通餐包一個硬餐包好正,脆脆的。好,跟住就係個農夫飽餐,我叫左個咖厘雞既,個飽一黎嚇到傻左,哇,好大個啊,好圓碌碌啊。一打開,都ok多雞。而個咖厘汁就略賺油左少少,面頭就一層油咁我地就落d咖厘汁落去d雞度點知?問題出現啦。。當我地食完d雞,(加上坐左個風口位),個飽就琳晒。所以,我諗應該係要雞同飽同步食既。(之後,再去食左一次,同步食,個飽就脆好多)初頭以為得個飽會唔夠飽,點知,到最後係食剩大半。汗聽老闆講d凍啡都出名,下次去試下先。
【澳門翠苑餐廳】

原來呢度都幾難搵,一見到係熟食中心,就覺得係響街市入面。
點知其實係響朗豪對面,響朗豪二樓有條橋過去。

先講講個茄牛通餐先啦,
唔錯,個湯真係好甜,好香既茄味。
有少少似羅宋湯既味
雖然得好少牛肉但都好正。。。
但d通粉就少少淡,但總算ok~~

個茄牛通餐包一個硬餐包

好正,脆脆的。

好,跟住就係個農夫飽餐,
我叫左個咖厘雞既,
個飽一黎嚇到傻左,哇,好大個啊,好圓碌碌啊。
一打開,都ok多雞。
而個咖厘汁就略賺油左少少,面頭就一層油
咁我地就落d咖厘汁落去d雞度
點知?問題出現啦。。
當我地食完d雞,(加上坐左個風口位),個飽就琳晒。
所以,我諗應該係要雞同飽同步食既。
(之後,再去食左一次,同步食,個飽就脆好多)

初頭以為得個飽會唔夠飽,點知,到最後係食剩大半。汗

聽老闆講d凍啡都出名,下次去試下先。
茄牛通
茄牛通
  • 農夫飽,茄牛通
朋友話呢間既咖哩雞農夫飽好正, 死都要我同佢一齊去試下, 反正去完旅行之後又得閒, 就一試啦, 專程黎, 梗係點咖哩雞農夫飽餐啦! 有餐湯, 飲品同個包, 講真我覺得咖哩雞農夫飽只係一個gimmick, 只不過係將d咖喱放入個包入面, 食落既味道都係一樣, 而且gimmick既野並唔容易打動我, 對我黎講只係不過不失, 因為佢既咖哩做唔到好出色既感覺, 好平凡普通, 並唔值得我專程一試selling point係gimmick吸引唔到我再黎番炒

$--- (午餐)
2008-05-25 11 瀏覽
是日一心去試試蕃茄牛腩通粉+牛油豬仔飽, 招牌凍咖啡.一飲蕃茄湯, 唔錯, 幾濃郁. 似住家湯, 但更濃一味, 可能跟落咗牛腩有關吧! 牛腩和螺絲粉沒特別, 但個湯真不錯. 最後係湯全給我幹掉, 只餘下螺絲粉. 而今餐最令我滿足的, 竟係個配角的牛油豬仔飽. 初初好想問亞姐豬仔飽可否加煉奶, 諗住無咁寡, 原來係錯架. 一口咬落去, 好脆, 這係意料之中, 因之前食過農夫飽, 知道這裡的麵飽質量很不錯. 但沒想到牛油的鹹香味會讓我如此滿足. 不用加煉奶, 牛油香已足矣.$26, 凍飲加$2, 抵. 以後我想會捨咖喱農夫飽, 取這會更好.
是日一心去試試蕃茄牛腩通粉+牛油豬仔飽, 招牌凍咖啡.

• 牛油豬仔飽
2008-05-25 8 瀏覽
見"農夫包"係openrice 咁出名,今日就去左一試。但係比想像中冇咁好食.....有點名過於實。個包外表係幾吸引,而且仲幾脆,單按麵包來說不錯。再吃當中的咖哩,可以說是好吃,但如果要說是很美味的話就不行了,沒有一吃難忘的感覺,和平常吃到的咖哩差不多。在OR 榜上第二位, 好像有點太過......(可能你們不認同)但把咖哩放在麵包中的吃法很少見,算是創意搭救。
見"農夫包"係openrice 咁出名,
今日就去左一試。
但係比想像中冇咁好食.....
有點名過於實。
個包外表係幾吸引,
而且仲幾脆,
單按麵包來說不錯。
再吃當中的咖哩,
可以說是好吃,
但如果要說是很美味的話就不行了,
沒有一吃難忘的感覺,
和平常吃到的咖哩差不多。
但把咖哩放在麵包中的吃法很少見,
算是創意搭救。

2008-05-22 9 瀏覽
始終對翠苑的凍咖啡念念不忘行開旺角就"順便"上去飲杯見到老板(唔知係唔係)收完錢後手起杯落咁完成製作一杯色香味俱全的凍咖啡真係想知到他們的好味秘密我們向他索取多一根飲管他笑道要加十蚊架喎哈哈笑死次次來都咁開心 極力推介這裡的凍咖啡, 甜苦之間能取得平衡外,強勁的是即使冰溶了大半依然非常香濃,灑在表面的咖啡粉粒也很正~~連mc cafe果d都要企埋一面~~

始終對翠苑的凍咖啡念念不忘

他笑道
要加十蚊架喎

哈哈笑死
次次來都咁開心

$6.5 (下午茶)
2008-05-21 5 瀏覽
昨晚試左咖哩雞農夫飽餐,一個人食晒成個飽..真係會飽足大半日!!凍咖啡: ok!好飲!紅湯: 味道一般!咖哩雞: d雞麻麻地~ 個汁就OK~農夫包: 大大個,好脆!總括黎講..呢個價錢同環境...唔值第二!!

凍咖啡: ok!好飲!

紅湯: 味道一般!

咖哩雞: d雞麻麻地~ 個汁就OK~

農夫包: 大大個,好脆!

總括黎講..呢個價錢同環境...唔值第二!!
2008-05-20 13 瀏覽
今日試左農夫飽同鮮茄牛腩通粉(都係跟餐)農夫飽真係好大個,今次要牛腩,牛腩都幾多,個飽係新鮮焗的,好脆咖喱汁唔太辣,但夠香,送飽好唔錯牛腩夠淋鮮茄牛腩通粉,個湯底同鮮茄牛腩一樣,但通粉o個個就淡D但兩者都好好肉味,又唔會咸飲得出落左好多料煲奶茶唔錯...不過農夫飽餐真係好大份lor...
今日試左農夫飽同鮮茄牛腩通粉(都係跟餐)

咖喱汁唔太辣,但夠香,送飽好唔錯
牛腩夠淋

鮮茄牛腩通粉,個湯底同鮮茄牛腩一樣,但通粉o個個就淡D
但兩者都好好肉味,又唔會咸
飲得出落左好多料煲

奶茶唔錯...

不過農夫飽餐真係好大份lor...

$35.5 (午餐)
2008-05-20 17 瀏覽
08.5.18(日) 旺角一日遊 同楊氏伉儷食埋晚飯,幾個人梗係貪新鮮試下新野。嗌咗 咖哩豬柳農夫包﹑咖哩牛腩農夫包﹑凍咖啡(佢頂力推介)﹑凍檸水。仲有其他大排檔美食。解說︰咖哩豬柳農夫包...包包用錫紙包住焗 又脆又軟 葡式咖哩幾香,豬柳好淋但都夠味咖哩牛腩農夫包...老公話牛腩唔夠淋凍咖啡(佢頂力推介)...咖啡面放上少許胚芽賣相幾好,可惜奶太多,唔啱口味, 望落色水完全唔似一杯咖啡總結︰45蚊個農夫飽餐一個人吃唔晒,兩個人吃唔飽,考慮配多個白飯又或 選擇其他大排檔食物配搭下都唔錯。
08.5.18(日) 旺角一日遊
同楊氏伉儷食埋晚飯,幾個人梗係貪新鮮試下新野。
解說︰
咖哩豬柳農夫包...包包用錫紙包住焗 又脆又軟
葡式咖哩幾香,豬柳好淋但都夠味
咖哩牛腩農夫包...老公話牛腩唔夠淋
望落色水完全唔似一杯咖啡
選擇其他大排檔食物配搭下都唔錯。
$22.5 (晚餐)
  • 咖哩豬柳農夫包
2008-05-18 37 瀏覽
市政大樓內的熟食市場,環境也較為一般,但由於此處位於一幢新商場的範圍,所以環境與一般的不同,地方光猛整潔,檯與檯的空間十分闊落。當一步進去,已看見名為「澳門翠苑茶餐廳」的店舖,小小的一個鋪位,貼滿了供應的食品,當然這次主要是為「農夫包」而來。除了「農夫包」外,還要多點一款食物。先點了「咖哩牛腩農夫包餐 + 凍咖啡」($48.00),然後再多點一份「蕃茄湯牛腩通粉 + 牛油豬仔包 + 熱奶茶」($26.00)。當中的「牛油豬仔包」是由落單的阿姐推介,她說「豬仔包」比「掩列」好吃。購買後,阿姐給了我們一個編號,心想必定是待會回來取食物,阿姐馬上補充一句,只要坐下來,食物弄好後便會送過來。坐下來後,心想如果人客多的時候,阿姐怎樣能認出每位客人來送餐。不一會,食物送來了,先來的是「蕃茄湯牛腩通粉餐」,一看之下,「送餐」的謎底終於解開了。因為在托盤上發現了一張阿姐落單時的單據,上面寫著「灰男」二字及我們的編號「27」,「灰男」的別號是由於我穿了灰色的T-Shirt。餘下的「牛腩農夫包餐」亦送來了,「農夫包」送來時是用錫紙包好,餐具中除了一般的刀叉匙羹外,還有一對膠手套。先說「蕃茄湯牛腩通粉」,餐

先說「蕃茄湯牛腩通粉」,餐內包括「蕃茄湯牛腩通粉」、「牛油豬仔包」及「熱奶茶」。蕃茄湯其實不單單是用蕃茄來煮,當中還有紅蘿蔔及薯仔,所以味道不像坊間其他「蕃茄通」的味道。

湯不屬於濃的一種,但味道比起純蕃茄湯的豐富,湯中的牛腩亦夠焾夠味。奶茶奶味重,味道不過不失,沒甚麼特別,反而「牛油豬仔包」十分出色。外皮脆內裡軟,加上厚厚的牛油,阿姐果然沒有介紹錯。

再來便是「咖哩牛腩農夫包餐」,餐內包括「咖哩牛腩農夫包」、「蕃茄薯仔湯」、「咖哩汁」及「凍咖啡」。本想先呷一口凍咖啡,但發現咖啡表面有一些「深啡色的物體」,在攪拌前點了一些來試,發現原來是「原咖啡粉漿」,味道是苦澀的。然後將它和咖啡攪拌一起,再呷一口,「好味」二字立即應口而出。

「咖啡漿」在跟咖啡攪拌後,令凍咖啡也帶多了一點咖啡香味。此咖啡不似一般茶記的味道,因為我自己也喝不慣茶記的咖啡,所以很少在茶記喝咖啡,但此店的咖啡比「猩爸刻」的更香濃,確實是驚喜。

「蕃茄薯仔湯」其實跟「蕃茄湯通粉」的湯底是一樣的,只不過此餐湯則較濃。然後便是主角「咖哩牛腩農夫包」,由於是被錫紙包著,先用餐刀劏開錫紙,再打開「農夫包蓋」,便看見藏在中間的咖哩牛腩。

由於牛腩要藏在包內,所以切得頗為細小,當中除了牛腩外還有不少牛筋。牛腩的味道比「蕃茄湯牛腩通粉」的牛腩香濃,同時亦夠焾。將咖哩汁加進包內,包肉吸收了咖哩汁後,再跟牛腩一起吃。雖然不是甚麼十分好味的食物,但也頗為滋味。

「咖哩汁」的辣度適中,亦不太油膩,用來跟麵包一起吃十分配合。吃完包肉後,便是「膠手套」出場的時候,因為農夫包的外皮又脆又硬,要用手撕開,再點上咖哩汁來吃,比吃包肉更滋味。

整體來說絕對是合格有餘,食物的份量很多,我們在盡力之下也食剩了一點。阿姐的服務算是殷勤有禮,環境亦算整潔,只是冷氣凍了一點,令食物很快便涼了,除此之外,此店是一間值得翻兜的食肆。
「蕃茄湯牛腩通粉餐」
「咖哩牛腩農夫包餐」
「農夫包內藏著咖哩牛腩」
2008-05-18 1 瀏覽
今日放工專登走道o黎旺角呢間食店試o下"咖咖農夫包餐"同老公會合時都差不多下午2點了立刻下單, 等了差不多7/8分鐘就送到來了我地食"咖哩雞農夫包餐", o的咖哩汁普普通通啦但真係最欣賞個"包", 脆脆地幾好食餐湯(番茄薯仔紅蘿蔔牛腩湯)雖然好好飲, 但很肥膩, 湯面上全是紅色油還點了個常餐"蕃茄牛腩通粉"整體上都很滿意啊! 有機會可以一試!
今日放工專登走道o黎旺角呢間食店試o下"咖咖農夫包餐"
同老公會合時都差不多下午2點了
立刻下單, 等了差不多7/8分鐘就送到來了
我地食"咖哩雞農夫包餐", o的咖哩汁普普通通啦
但真係最欣賞個"包", 脆脆地幾好食

還點了個常餐"蕃茄牛腩通粉"
整體上都很滿意啊!
有機會可以一試!
$34.5 (午餐)
這是小弟第一篇食評就去了這間於近期排行榜高踞第二位的食店上午9時同batwoman去到食早餐原來咁早未有農夫飽住於是就吃了番笳牛腩粒通粉,凍咖啡, 豬扒飽,熱奶荼4樣都咁好味我平時唔多喜歡吃番笳和通粉, 都覺得個番笳牛腩粒通粉唔錯就連身為煲番笳湯高手的batwoman都覺得佢唔錯豬扒飽好正, 我咬落去第一口時,居然忍唔住叫左聲: 好味呀! 真係有少少失儀我平時經常飲熱奶荼, 佢呢個都有中上水準凍咖啡都好正
這是小弟第一篇食評
就去了這間於近期排行榜高踞第二位的食店
上午9時同batwoman去到食早餐
原來咁早未有農夫飽住
於是就吃了番笳牛腩粒通粉,凍咖啡, 豬扒飽,熱奶荼
4樣都咁好味
我平時唔多喜歡吃番笳和通粉, 都覺得個番笳牛腩粒通粉唔錯
就連身為煲番笳湯高手的batwoman都覺得佢唔錯
我平時經常飲熱奶荼, 佢呢個都有中上水準
凍咖啡都好正
$22 (早餐)
  • 番笳牛腩粒通粉
  • 豬扒飽
2008-05-15 16 瀏覽
我同男朋友都唔係太肚餓, 所以我地SHARE 左咖哩豬柳農夫包餐食,個餐有咖哩豬柳農夫包, 餐湯同凍飲。服務態度幾好, 又會親自捧個餐去我地道, 係熟食中心都有咁既服務真係驚喜!農夫包熱辣辣脆脆地都幾好食, 咖哩豬柳又整得好「林」, 不過餐湯同凍飲就冇乜特別。成個餐一個人食實在係太多, 兩個人食就岩岩好喇。
個餐有咖哩豬柳農夫包, 餐湯同凍飲。

成個餐一個人食實在係太多, 兩個人食就岩岩好喇。
$22.5 (晚餐)