2023-12-09 49 瀏覽
位於尖沙咀I square 這間新派中菜要分享一下,環境走時尚暗黑風格,菜式亦很特別,今次一於試試。串茄核桃沙律組合很新穎,一粒平平無奇的蕃茄🍅入面藏著粒粒香脆的合桃,口感內脆外軟矛台醉鮑魚用矛台炮製過的醉鮑魚,未入口已聞到微微酒香食慾已被挑起,鮑魚口感彈牙爽口,值得推薦👍🏾普寧炸豆腐豆腐外層炸至微脆,而内層豆腐口感嫩滑,再蘸上潮洲白醋,令本身已不平庸的炸豆腐更加出色。胡椒豬肚湯湯底充滿濃濃的胡椒香氣,先嚐一啖豬肚湯,入口暖胃,很舒服,豬肚爽口,吸引了湯底精華,每啖都是享受。主菜日本椒仔炒嫩牛牛肉質感柔軟,同時吸收了醬汁的味道🐄而日本七彩椒仔賣相十分養眼,亦可中和牛粒的油膩感。碧綠川椒雞雞肉非常嫩滑,川椒味道浸透了雞肉,火候控制得非常好,略帶微微焦香,味道一流。蜆肉鵝肝炒飯值得推薦這個炒飯,配塔好新穎,飯炒粒粒分明,很乾身。再配上鵝肝、油及蜆仔的咸香,會有想添飯的衝動。燕麥一口薯口感軟腍,不會太甜,份量剛剛好

串茄核桃沙律

矛台醉鮑魚

普寧炸豆腐

胡椒豬肚湯

主菜
日本椒仔炒嫩牛

燕麥一口薯

口感軟腍,不會太甜,份量剛剛好
2023-12-09 36 瀏覽
新派潮洲菜一入餐廳有個bar枱同有張大枱起碼坐到十個人,空間好闊落,好適合朋友聚會。叫左個4人餐,個份量五人食都應該夠,好抵食😆前菜潮藝四小品份量都唔少!串茄核桃沙律、酒香凍鮑魚 、潮式炸粿肉同金磚豆腐,食完都飽咗三成🤣翡翠蟹肉羹,菠菜碎做底配蟹肉絲,仲配有粒肉餃仔。招牌滷水拼盤,有獅頭鵝、鵝腸同豆腐,滷得好入味😋好鍾意鵝腸咁爽口油絲縱炒蝦球🦐以為係唔鍾意食嗰啲三色豆,但食落似係豆芽,唔會粉粉既感覺👍🏻蝦新鮮彈牙!碧綠川椒雞🐔川椒汁好香好惹味好掛雞肉,雞肉本身鮮嫩,配埋紫菜多一重口感更豐富。鮮蟲草花濃湯菜苗🥬淨係見到湯底個色就知有幾足料,好濃郁,配埋鮮嫩嘅菜,清碟無難度😋潮式炒麵線🥢麵線爽身唔會一pat pat,配咗芽菜韭菜洋蔥食落多咗層次。甜品特色西瓜凍🍉一拎出嚟嘩左聲🤣因為真係好似西瓜,初頭以為係雪葩嘅口感,不過食落係啫喱+糕既口感。
新派潮洲菜

叫左個4人餐,個份量五人食都應該夠,好抵食😆

翡翠蟹肉羹,菠菜碎做底配蟹肉絲,仲配有粒肉餃仔。

2023-12-09 31 瀏覽
尖沙咀isquare位置好,而且還未被遊客霸佔,約了好朋友下午飯聚。我們二人點了個二人餐,不用諗。當中的流心南瓜很漂亮,南瓜外型,是很精緻的點心,味道也好。而傳統的蝦餃燒賣也屬進階版,有顏色的蝦餃,變身成為新派點心。沙嗲和牛煎腸粉,也是一個較為新穎的配搭,平時食XO醬炒腸粉食得多,想不到這個配搭也不錯,應該這也算是fusion吧!一粒小蕃茄內也內有乾坤,真是花盡心機。甜品叫燕麥紫薯,看似平常食的雷沙湯丸,但也是一個新派的變種。整體來說,是一個開心和舒適的用餐環境,店員有禮,是一間不錯的餐廳。
我們二人點了個二人餐,不用諗。

當中的流心南瓜很漂亮,南瓜外型,是很精緻的點心,味道也好。

一粒小蕃茄內也內有乾坤,真是花盡心機。

2023-12-02
午餐
尖沙咀新開的新派潮州菜,環境時尚暗黑格調設計,設有吧檯酒吧及包廂,提供各款雞尾酒及酒品,別樹一格。餐廳主打新派潮洲菜,將品味藝術融合了菜式之中。晚市二人餐 $988🍀串茄核桃沙律小小的車厘茄竟然內有乾坤,釀入了核桃沙律,賣相精緻有創意。🍀普寧炸豆腐傳統的潮洲菜,豆腐炸至外脆內嫩,蘸上潮洲白醋更添惹味。🍀酒香凍鮑魚以矛台烹製的醉鮑魚,口感彈牙,陣陣酒香引起食慾。🍀鹹咸菜胡椒豬肚湯豬肚軟腍帶爽口,湯底胡椒香氣濃濃,入口咸香暖胃,清而不淡。🍀日本椒仔炒嫩牛牛肉片炒至剛剛好,肉質鮮嫩入味,七彩日本椒仔味道爽甜,為賣相加分。🍀碧綠川椒雞雞肉入味嫩滑,川椒增添微微的香辣風味,蠻有特色。🍀蜆肉鵝肝炒飯炒飯粒粒分明乾身,加入鵝肝粒及蜆肉碎炒勻,飯香撲鼻。🍀燕麥一口薯將紫薯表面沾滿砂糖及燕麥,令紫薯更添香甜及口感。🍀花茶 $38/位

晚市二人餐 $988
🍀串茄核桃沙律
小小的車厘茄竟然內有乾坤,釀入了核桃沙律,賣相精緻有創意。

🍀普寧炸豆腐
傳統的潮洲菜,豆腐炸至外脆內嫩,蘸上潮洲白醋更添惹味。

🍀酒香凍鮑魚
以矛台烹製的醉鮑魚,口感彈牙,陣陣酒香引起食慾。

🍀鹹咸菜胡椒豬肚湯
豬肚軟腍帶爽口,湯底胡椒香氣濃濃,入口咸香暖胃,清而不淡。

🍀日本椒仔炒嫩牛

🍀碧綠川椒雞
雞肉入味嫩滑,川椒增添微微的香辣風味,蠻有特色。

🍀蜆肉鵝肝炒飯
炒飯粒粒分明乾身,加入鵝肝粒及蜆肉碎炒勻,飯香撲鼻。

🍀燕麥一口薯
將紫薯表面沾滿砂糖及燕麥,令紫薯更添香甜及口感。

🍀花茶 $38/位
2023-12-08 29 瀏覽
最近阿姨生日,帶左佢黎食潮洲菜~~由於我都唔係幾識點菜,而阿姨都冇咩主見,所以直接點左個2人晚市套餐,唔洗諗。先黎左壺菊花茶,清清地幾香。串茄核桃沙律 - 食完好開胃,仲feel 到爽脆,因為核桃釀左入蕃茄仔入面,唔錯。茅台醉鮑魚 - 有淡淡既酒香味,食落鮑魚肉質爽口彈牙~胡椒豬肚湯  - 超濃郁既胡椒湯底,飲落好暖身,有暖笠笠既感覺,而豬肚亦有咬口感.日本椒仔炒嫩牛 - 賣相都幾colourful 因為有彩椒, 牛肉非常嫩滑,正!碧綠川椒雞 - 雞肉非常嫩滑,而且份量都唔少。蜆肉鵝肝炒飯 - 蜆肉唔係好覺, 不過鵝肝都幾多,個飯好香,食完已經有飽肚感。燕麥一口薯 - 呢個甜品好好食呀,口感鬆脆而且好香甜,為餐飯畫上完美句號。食完阿姨都好滿意~~
最近阿姨生日,帶左佢黎食潮洲菜~~

先黎左壺菊花茶,清清地幾香。

茅台醉鮑魚 - 有淡淡既酒香味,食落鮑魚肉質爽口彈牙~

碧綠川椒雞 - 雞肉非常嫩滑,而且份量都唔少。

食完阿姨都好滿意~~
2023-11-26
2023-12-08 24 瀏覽
最近同屋企人食飯,大家都想食潮洲菜,於是黎到新開既潮藝館試下。由於大家都冇意見,我地點左晚市套餐。 先來前菜,再加壺菊花茶,侍應都好友善。 串茄核桃沙律:蕃茄仔酸甜爽脆,入面仲有核桃粒,食落開胃。茅台醉鮑魚:茅台酒味香醇,淡淡的,醉鮑魚質感彈牙,正。 普寧布包豆腐:非常香口,炸得外脆內嫩,再點埋鹹味既醬汁,味道唔錯~胡椒豬肚湯 :胡椒湯底,有點辣,如果冇咁辣會好d,豬肚爽滑好食。.日本椒仔炒嫩牛 - 牛肉嫩滑非常,炒得好香,食完一片又一片!碧綠川椒雞 - 雞肉嫩滑可口。蜆肉鵝肝炒飯 - 粒粒分明既炒飯,入面真材實料,有好多蜆肉、鵝肝粒,食完有d膩。 最後甜品,燕麥一口薯 - 紫薯軟綿微甜,表面沾滿燕麥脆脆,好鬆脆可口。overall 高水準, 而且環境, 食物, 價錢都好合理, 性價比高。
由於大家都冇意見,我地點左晚市套餐。

先來前菜,再加壺菊花茶,侍應都好友善。

串茄核桃沙律:蕃茄仔酸甜爽脆,入面仲有核桃粒,食落開胃。

茅台醉鮑魚:茅台酒味香醇,淡淡的,醉鮑魚質感彈牙,正。

碧綠川椒雞 - 雞肉嫩滑可口。

2023-12-08 21 瀏覽
今日試間新開嘅潮洲菜館,佢主打新派潮洲菜,非常特別我地叫左個4人餐,個份量都唔細,食完個個都話飽!串茄核桃沙律將沙律釀喺蕃茄仔入面,非常清新,做開胃菜一流酒香凍鮑魚鮑魚有咬口,再加埋酒香非常正翡翠蟹肉羹菠菜碎配蟹肉絲又幾清新,食完更加期待下一道菜招牌滷水拼盤潮洲菜最基本嘅餸佢都做得好好。滷水夠晒入味,獅頭鵝啖啖肉油絲縱炒蝦球蝦球大大隻好爽口彈牙,一啲都唔梅。配埋啲豆口感剛剛好碧綠川椒雞呢味菜聞落已經好香,估唔到喺潮洲菜館都有川味嘅餸,仲要幾出色鮮蟲草花濃湯菜苗啱啱食完咁惹味嘅雞,食返啲嫩菜中和返味蕾。除左菜佢個湯都好好味!潮式炒麵線炒麵夠乾身,仲加埋大大粒蝦球,配埋芽菜韭菜洋蔥忍唔住食左兩碗甜品特色西瓜凍好特別嘅甜品,望落似真西瓜但食落係啫喱嚟!
今日試間新開嘅潮洲菜館,佢主打新派潮洲菜,非常特別

我地叫左個4人餐,個份量都唔細,食完個個都話飽!

串茄核桃沙律
將沙律釀喺蕃茄仔入面,非常清新,做開胃菜一流

酒香凍鮑魚
鮑魚有咬口,再加埋酒香非常正

翡翠蟹肉羹
菠菜碎配蟹肉絲又幾清新,食完更加期待下一道菜

招牌滷水拼盤
潮洲菜最基本嘅餸佢都做得好好。滷水夠晒入味,獅頭鵝啖啖肉

油絲縱炒蝦球
蝦球大大隻好爽口彈牙,一啲都唔梅。配埋啲豆口感剛剛好

鮮蟲草花濃湯菜苗

潮式炒麵線

甜品特色西瓜凍
好特別嘅甜品,望落似真西瓜但食落係啫喱嚟!

2023-12-08 27 瀏覽
同朋友响iSquare 睇完戲,順道食埋晚飯,行行下見到一間新開的湖式菜館。今日我哋都想食潮州菜,見有2人餐都幾吸引,決定入去試下。店內裝修得精緻、時尚又高格調,空間感十足,感覺舒適又自在。晚市二人套餐 $988/2位前菜串茄合桃沙律 - 車厘茄味道清甜,包裹碎合桃及沙律醬,創新又好味。茅台醉鮑魚 - 淡淡的茅台酒香味,更能突顯鮑魚的鮮香味,口感冰涼爽口。普寧布包豆腐 - 豆腐非常軟滑😍,外層炸至金黃香脆,點理韭菜鹽水汁一齊食,味道又香又獨特。胡椒豬肚湯豬肚非常軟腍完全無腥味,鹹菜頭湯底非常清甜,有香濃的胡椒香氣,入口滑順不嗆辣,帶點胡椒的微辣,好飲又暖身👍。主菜日本椒仔炒嫩牛,三色椒口感爽脆味道清甜,牛肉油脂豐腴🥰,肉味香濃,口感軟腍多汁,惹味又香口。碧綠川椒雞雞肉非常嫩滑,帶有香、麻的川椒味道,伴著炸得輕盈薄脆的珍珠葉,非常惹味兼有口感。蜆肉鵝肝炒飯飯粒粒粒分明,加入蜆肉及鵝肝粒一齊炒,口感軟熟,味道鮮美甘香,十分滋味。燕麥一口薯紫薯質感非常粉糯,味道香甜,外層鋪滿香脆的燕麥碎,外脆內軟又清甜,非常好食🥰。
同朋友响iSquare 睇完戲,順道食埋晚飯,行行下見到一間新開的湖式菜館[潮藝館]。今日我哋都想食潮州菜,見有2人餐都幾吸引,決定入去試下。

店內裝修得精緻、時尚又高格調,空間感十足,感覺舒適又自在。

晚市二人套餐 $988/2位

前菜

胡椒豬肚湯

主菜

2023-11-24
2023-12-06 37 瀏覽
尖沙咀精緻高質潮洲菜>🤩尖沙咀新開潮州菜, 走高檔路線, 裝修華麗而且仲設有bar 枱😎精緻得黎又夠chill, 正.今晚order 左個二人餐($988)😋 ~ 前菜分別有串茄核桃沙律, 普寧豆腐 & 茅台醉鮑魚🤩 全部都開胃又好味, 擺盤精緻, 正👍湯係有胡椒豬肚湯😍my favorite, 唔算辣但又帶有胡椒香, 豬肚又淋又爽口, 掂.主菜有碧綠川椒雞 & 日本椒仔炒牛肉😋 兩樣都炒得好出色, 肉香而且又淋, 味道一流, 份量又大👍飯類有蜆肉鵝肝炒飯🤩配搭特別,味道出, 食得出好有蜆肉& 鵝肝香, 大滿足.燕麥一口薯呢個甜品超驚喜. 超好味😋外面用糖& 燕麥包住入面係紫薯, 配搭口感好夾, so yummy. 整體每樣食物都好掂, 絕對值得回頭再食.🍛餐廳: 潮藝館🍲地址: 尖沙咀 Isquare 6樓
尖沙咀精緻高質潮洲菜>🤩

🍛餐廳: 潮藝館
🍲地址: 尖沙咀 Isquare 6樓

2023-11-29
2023-12-06 26 瀏覽
iSquare 6樓全層都係食肆,今晚去搵食就發現左呢間新開嘅潮州菜館。餐廳裝潢有格調,設有吧枱及包廂房,啱晒放工後與三五知己一邊飲Cocktail,一邊食潮州小吃,好relax🥳✨ 晚市二人套餐 ($988/2位)🔹前菜 (3款)🥢串茄核桃沙律 入面釀有核桃的串茄,一口一粒爆晒汁,好醒胃! 🥢茅台醉鮑魚 酒味香醇,鮑魚好爽彈,配搭一流,推介!🥢普寧布包豆腐豆香濃郁,外層炸得香脆,入口滑溜,記得趁熱食呀! 🔹湯🥄胡椒豬肚湯 湯頭勁清澈,充滿陣陣胡椒香,豬肚軟腍,有蠟燭🕯️暖住好貼心,飲完暖笠笠! 🔹主菜🥢日本椒仔炒嫩牛牛肉入口超嫩滑,配菜有三色椒,好惹味!🥢碧綠川椒雞經典潮州菜,雞肉鮮嫩,少少辣幾惹味,配埋輕盈薄脆的珍珠葉,好食! 🔹主食🥢蜆肉鵝肝炒飯 好甘香的炒飯! 蜆肉鵝肝份量十足,飯炒得夠乾身,好味到幾飽都清晒! 🔹甜品🍴燕麥一口薯甜品係紫薯,熱辣辣,入口軟糯香甜,幾特別!

✨ 晚市二人套餐 ($988/2位)

🔹前菜 (3款)
🥢串茄核桃沙律

入面釀有核桃的串茄,一口一粒爆晒汁,好醒胃!

🥢茅台醉鮑魚

酒味香醇,鮑魚好爽彈,配搭一流,推介!

🥢普寧布包豆腐
豆香濃郁,外層炸得香脆,入口滑溜,記得趁熱食呀!

🔹湯
🥄胡椒豬肚湯

🔹主菜
🥢日本椒仔炒嫩牛

牛肉入口超嫩滑,配菜有三色椒,好惹味!

🥢碧綠川椒雞

🔹主食
🥢蜆肉鵝肝炒飯

🔹甜品
🍴燕麥一口薯

甜品係紫薯,熱辣辣,入口軟糯香甜,幾特別!
2023-12-06 39 瀏覽
最近留意多左中菜,見到iSQUARE新開左一間新派潮州菜,就約埋朋友一齊去食啦!餐廳走輕奢路線,擺盤亦非常精緻🤍晚市二人套餐🥢串茄核桃沙律望落去似普通車厘茄,但原來內部釀滿左核桃沙律,酸酸甜甜好開胃👍🏻🥢茅合醉鮑魚呢款係冷盤,鮑魚爽口彈牙,充滿酒味甘香,回味無窮🥢普寧布包豆腐潮州菜必備,味道以豆腐原味為主,口感非常軟棉🥢胡椒豬肚湯胡椒味非常突出,整個湯用上蠟燭去保持溫度,內裡豬肚亦夠軟腍🥢日本椒仔炒嫩牛非常惹味,牛肉夠哂嫩口香濃,配上日本三色椒仔色彩豐富,色香味俱全🥢碧綠川椒雞睇個名以為好辣,但原來只係帶有麻香味為主,加左川椒嘅雞肉特別惹味,用黎送飯一流🥢蜆肉鵝肝炒飯炒飯粒粒分明,味道以蜆肉及鵝肝嘅鮮味為主,配合餸菜一齊食用或就咁食用都非常適合🤗🥢燕麥一口薯呢款甜品真係健康又好味😍軟滑嘅紫薯配上香脆燕麥,食落又唔會太甜,大人細路都咁岩食😋套餐份量非常足夠二人享用,由前菜、湯品、主飯至甜點都齊備,唔想自己諗食咩叫套餐真係一個好選擇🫶🏻

晚市二人套餐

🥢串茄核桃沙律

🥢茅合醉鮑魚

呢款係冷盤,鮑魚爽口彈牙,充滿酒味甘香,回味無窮

🥢普寧布包豆腐

潮州菜必備,味道以豆腐原味為主,口感非常軟棉

🥢胡椒豬肚湯

胡椒味非常突出,整個湯用上蠟燭去保持溫度,內裡豬肚亦夠軟腍

🥢日本椒仔炒嫩牛

🥢碧綠川椒雞

🥢蜆肉鵝肝炒飯

🥢燕麥一口薯

2023-11-20
2023-12-06 22 瀏覽
Isquare中得以苟延殘喘的只剩餐廳,意想不到有間水準不錯的潮州菜,得以一嚐才得知此店裝潢別緻,一眼看去十分美小食 味道相當甜的鹹酸菜,十分開胃茶位 @$28.0晚市二人餐$988二人串茄核桃沙律🥗糖漬番茄🍅釀入了碎核桃,入口外軟內脆,有趣得很普寧炸豆腐竟然炸得如此嫩滑,口感味道像極了魚腐,配鹽水的鹹香竟如此細膩,好吃!酒香凍鮑魚口感爽脆的醉鮑魚一改我不愛吃鮑魚的作風鹹菜胡椒豬肚湯辛辣味來自大大顆的白胡椒,辛勁單純而不哽,好好吃!日本椒仔炒嫩牛像極了干炒牛河的嫩牛,入口即化,很久沒吃了,最出色的反而是甜美的三色椒碧綠川椒雞微辣帶辛,雞件非常嫩滑,好下飯!蜆肉鵝肝炒飯蜆仔非常細粒,加上粒粒鵝肝吊味,反而令粒粒分明的炒飯變成配角,很新鮮的體驗燕麥一口薯紫薯跟炒過的燕麥意外地相襯,微甜不膩10分新穎的中式甜品!潮藝館(尖沙咀)電話:+852 3102 0810604, 6/F, iSquare,63 Nathan Rd,Tsim Sha Tsui

此店裝潢別緻,一眼看去十分美

小食 味道相當甜的鹹酸菜,十分開胃

茶位 @$28.0
晚市二人餐$988二人

普寧炸豆腐

酒香凍鮑魚
口感爽脆的醉鮑魚一改我不愛吃鮑魚的作風

鹹菜胡椒豬肚湯
辛辣味來自大大顆的白胡椒,辛勁單純而不哽,好好吃!

日本椒仔炒嫩牛

碧綠川椒雞
微辣帶辛,雞件非常嫩滑,好下飯!

紫薯跟炒過的燕麥意外地相襯,微甜不膩10分新穎的中式甜品

潮藝館(尖沙咀)
電話:+852 3102 0810
Tsim Sha Tsui
2023-12-05 18 瀏覽
🚩潮藝館 媽媽一直都鍾情於潮州菜,見到啲生醃蝦蟹,滷水鵝片簡直就係會雙眼發光😎近排iSquare開咗一間新式潮州菜館,餐廳設計好fancy,岩曬帶屋企老一輩黎食〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈晚市二人套餐 $988✨串茄核桃沙律上台嘅時候心諗沙律呢😨大家應該見到我驚訝嘅反應即刻同我澄清番沙律收埋咗喺蕃茄入面🍅反轉蕃茄嘅pat pat就見到混合左沙律醬嘅核桃外圍清甜,入面嘅核桃脆卜卜✨茅合醉鮑魚口感超新奇‼️食開嘅鮑魚都係煙煙韌韌呢度嘅鮑魚爽脆 ((沒有在誇張淡淡嘅酒香唔會太濃,所有味道都恰到好處✨普寧布包豆腐記得趁熱食☝🏻豆腐炸得外圍乾身,入面keep到水潤度鹽水都唔會太鹹,可以大方大方地點✨胡椒豬肚湯連埋個蠟燭仔原壺上飲落辣辣地夠曬暖胃✨日本椒仔炒嫩牛啲椒仔鋪到好似一朵花咁味道似係燈籠椒咁一啲都唔辣,爽爽甜甜牛肉好嫩滑,完全冇泡打粉嘅味道✨碧綠川椒雞雖則係川椒但其實一啲都唔麻辣雞肉切成薄片再翻炒,所以保持到肉汁唔會乾爭爭✨蜆肉鵝肝炒飯難以用文字表達佢嘅美味‼️首先飯炒得乾身粒粒分明蜆肉切成小粒,份量多得來唔會好黐牙炒飯入面嘅鵝肝簡直係巔峰之作外皮煎至焦香,咬落非常柔軟,鵝油香慢慢滲出黎✨燕
🚩潮藝館

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈晚市二人套餐 $988
✨串茄核桃沙律
上台嘅時候心諗沙律呢😨
反轉蕃茄嘅pat pat就見到混合左沙律醬嘅核桃
外圍清甜,入面嘅核桃脆卜卜

✨茅合醉鮑魚
口感超新奇‼️食開嘅鮑魚都係煙煙韌韌
呢度嘅鮑魚爽脆 ((沒有在誇張
淡淡嘅酒香唔會太濃,所有味道都恰到好處

✨普寧布包豆腐
記得趁熱食☝🏻
豆腐炸得外圍乾身,入面keep到水潤度
鹽水都唔會太鹹,可以大方大方地點

✨胡椒豬肚湯
連埋個蠟燭仔原壺上
飲落辣辣地夠曬暖胃

✨日本椒仔炒嫩牛
啲椒仔鋪到好似一朵花咁
味道似係燈籠椒咁一啲都唔辣,爽爽甜甜
牛肉好嫩滑,完全冇泡打粉嘅味道

✨碧綠川椒雞
雖則係川椒但其實一啲都唔麻辣
雞肉切成薄片再翻炒,所以保持到肉汁唔會乾爭爭

✨蜆肉鵝肝炒飯
難以用文字表達佢嘅美味‼️
首先飯炒得乾身粒粒分明
蜆肉切成小粒,份量多得來唔會好黐牙
炒飯入面嘅鵝肝簡直係巔峰之作
外皮煎至焦香,咬落非常柔軟,鵝油香慢慢滲出黎

✨燕麥一口薯
紫薯好甜一啲都唔乾
配搭埋燕麥砂糖,畫上完美句號~
2023-12-05 20 瀏覽
一踏入店子一排酒柜加上西式酒Bar枱,很吸睛,店子面積不大,但與人感覺很寬敞,趁未上菜入了這店惟一的VlP房,大大張12人圓枱,可看到街景。很有私人空間感,聽講約每人消費1仟元已可包此VlP房,說回食物質素,完全可說無得彈,雖然不致於很突出,但以二人餐每人不過伍佰元,有此水準算有交待,而且服務周到,上菜速度適中,必定待客人完成每道菜才再上另一道菜很細心,甚至甜品也绝不馬虎,這小店在此競爭激烈的尖沙咀商場應可佔一席位。

2023-11-23
2023-12-05 21 瀏覽
最近到新開潮州菜館品嚐了他們的晚市二人套餐,好正宗的潮州菜,絕對是一個滿意的晚餐體驗。前菜是串茄核桃沙律。這道菜色彩鮮艷,口感豐富。新鮮的茄子和香脆的核桃搭配在一起,增添了飽滿的口感和多層次的風味。接著是茅台醉鮑魚,這道菜以鮑魚蒸煮在茅台酒中,賦予了鮑魚獨特的香氣和醇厚的味道。普寧布包豆腐是另一道令人驚艷的前菜,豆腐口感滑嫩,搭配普寧醬的微辣風味,味道鮮美。接下來是胡椒豬肚湯,這道湯清爽又有層次感。胡椒的香氣和豬肚的鮮嫩口感相互融合,帶來了一種溫暖和舒適的感覺。主菜方面,嫩牛肉搭配椒仔的香辣風味,口感豐富多汁,每一口都充滿了濃郁的味道。碧綠川椒雞是另一道主菜,雞肉鮮嫩多汁,搭配川椒的微辣,鮮香的味道令人難以抗拒。在主食方面,這道炒飯以鵝肝和新鮮的蜆肉為主要食材,炒飯香氣四溢,口感豐富,令人回味無窮。最後是甜品,燕麥一口薯。這道甜品以燕麥和薯蓉製成,口感軟綿,甜而不膩,作為結尾的甜點非常合適。