2019-01-02 1339 瀏覽
跑完小新跑🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️⋯⋯一行人同媽媽👩🏻下午茶😋梗係去食物唔錯的潮福😊☺️當然是不少得最喜歡的鹹菜豬肚,薑汁糕,今日又發現多一款香芋地瓜丸~好味
2018-12-23
下午茶
香芋地瓜丸
2018-12-29 1796 瀏覽
同12月生日嘅朋友嚟咗呢間潮福慶祝生日,深水埗呢間個樓底高坐得舒服。一行13人嚟到安排坐門口張大枱,侍應們態度很友善,先叫我地決定飲咩湯。呢度係$298一位,每位包一碗燉湯、半隻乳鴿、四款海鮮、肉類蔬菜飲食(藍色張紙)。汽水啤酒任飲,好抵食㗎!先來一門好熱辣辣嘅響螺燉雞湯,面有雞油令我覺得隻雞本身都幾肥美,啲湯唔覺得有落味精再嚟就係一大碟乳鴿每人有半隻即係兩小件,新鮮熱辣出哂油,肉係唔多皮小脆重頭戲開始了,先黎新鮮係魚缸捉上黎的小龍蝦蒜蓉蒸,鮮!食完半隻龍蝦個胃都開始有滿足感,再黎蟲草花蒸鮑魚,肉質好爽口,鮮!跟住再嚟貴妃蚝,上面有少少粉絲蒜蓉,幾鮮甜,讚!之後就輪到最後一款海鮮清蒸龍躉魚塊。見到冇配料喺上面心諗會唔會覺得好腥味,原來係有調過味,我就唔係太中意,覺得偏咸,無左魚鮮味。但肉係鮮既食得出食完以上四款海鮮都已經七成飽㗎啦,不過既然跟住落嚟係任食當然食到盡啦!去圖!影左呢盤生肉好似好唔吸引,但蒸完係絕對另一回事,鮮! 估唔到將平時打邊爐嘅材料變咗蒸係更加保留到鮮味更多。三款丸類都食咗兩次,彈牙夾口。最後見到馬拉糕,薑汁糕同埋糯米飯都叫咗一大盤。清哂!最後最後當然要食埋個粥底-南
燉湯

乳鴿

重頭戲開始了,先黎新鮮係魚缸捉上黎的小龍蝦
蒜蓉蒸,鮮!
新鮮龍蝦

鮮鮑魚

跟住再嚟貴妃蚝,上面有少少粉絲蒜蓉,幾鮮甜,讚!
貴妃蚝

蒸龍躉

去圖!
任食肉類

蝦丸,墨魚丸,鯪魚丸

三款丸類都食咗兩次,彈牙夾口。
馬拉糕,糯米飯,薑汁糕

最後見到馬拉糕,薑汁糕同埋糯米飯都叫咗一大盤。清哂!
南瓜粥底

最後最後當然要食埋個粥底-南瓜粥啦!好似金寶湯咁濃郁,湯水多過米就容易飲咪落肚。
今晚一行10個人請3個人都只係$400幾,真心抵食。而且大家任飲啤酒飲得好盡興,必定會再食!

2018-12-27
任食肉類
蝦丸,墨魚丸,鯪魚丸
南瓜粥底
2018-12-04 1530 瀏覽
深水埗多嘢食未必會諗到去食酒樓 但係呢間係食蒸氣鍋嘅又真係好吸引喎😂😂 只不過今次佢嘅時間唔係夜晚 係朝早所以就變咗飲早茶食點心😂😂 啲點心都好好食 普通嘅點心 上菜嗰陣都仲係好熱應該係即叫即蒸! 點心係要熱食先好食😋 有一個好似係黑糖既高點 口感係似年糕 但係配上黑糖 真係好好食😋😋😋 因為知道呢間野係食海鮮嘅 咁就叫咗個海鮮同魚蒸飯試吓. 結果海鮮既鮮味入哂落啲飯到 真係好好食😋😋😋 推介!聽講夜晚食蒸氣鍋仲好食 又抵! 下次有機會要夜晚黎試一試😋😝

2018-11-15 1978 瀏覽
今晚7時左右來到立刻可以入座,再晚便發現全場已坐無虛席了,幸好有早一點來呢!我們點了蒸氣火鍋任食的套餐,首先每人來了一碗燉湯及一隻乳鴿,乳鴿烤得剛好,不會過燶呢然後便是海鮮時間,每桌客人可在海鮮列上選若干項海鮮,然後便會附上人頭數量的海鮮我們點了貴妃蚌、龍蝦、元貝、聖子、鮑魚每一樣海鮮都由一位侍應替我們放下鍋再計時,夠鐘時就會把食物分配給大家,值得一讚姐姐的服務態度呢海鮮都十分新鮮,肉質鮮甜可惜這些海鮮不是任食的呢!真正可以任食的另有一張食物紙供下單,有丸類,和牛,蔬菜,甜品等,我們試後認為牛柳粒,粟米及馬拉糕都是頗好吃的最後任食完畢後,侍應會揭起蒸爐,鍋中一直在煮著我們一開始點好的淮山粥!每人加一後只需400元就可試多種菜式,可以說是超值呢!

我們點了貴妃蚌、龍蝦、元貝、聖子、鮑魚

海鮮都十分新鮮,肉質鮮甜

可惜這些海鮮不是任食的呢!

每人加一後只需400元就可試多種菜式,可以說是超值呢!
2018-11-15
慶祝紀念
生日
2018-10-29 1263 瀏覽
最近有親戚黎香港見到佢酒店附近有間食海鮮蒸氣鍋啱哂想食海鮮嘅親戚們訂左七點..但的確對深水埗唔係太熟悉..所以遲左25分鐘先到樓面個姐姐好好人。佢幫我地安排番張檯一坐低就點左個6人蒸氣鍋,南瓜排骨粥底叫左枝啤,但有屋企人唔飲啤又想飲啲凍野屋企人問門口個姐姐個餐冇包野飲?姐姐好好人咁話請我地飲一壺粟米蔗水乳鴿送啤酒,絕配乳鴿好香又夠味..真係自己都食到成隻個燉湯入面有豬肉, 雞肉, 魚同杞子清清地都可以啦冇幾耐個粥底就黎左樓面姐姐會幫我地放食材同教時間去蒸見到盤海鮮真係bling bling眼所有海鮮都好新鮮食食下都唔記得左影食物仲係蒸鍋入面嘅相.. 蒸完海鮮就到蔬菜南瓜同芋頭都勁粉,粟米同勝瓜都好甜個蒸雞好夠味又夠滑, 放埋落個粥到可以中和番個味道最後就蔗糖馬拉糕, 一路蒸都聞到好香蔗糖味, 馬拉糕香甜鬆軟。屋企人都好滿意上埋馬拉糕就拎起個蒸鍋, 面頭舖滿雞油職員好細心咁幫我地搣左啲雞油個粥好香海鮮味, 但其實所有食物都冇咩調味除左個雞.. 所以大家真係可以嘗試下將個蒸雞放落個粥到食本身黎到呢一刻大家都好欣賞食物同職員態度點知到埋單個下...一個職員真係足以令你心情跌到落谷底💔CHEC
最近有親戚黎香港
見到佢酒店附近有間食海鮮蒸氣鍋
啱哂想食海鮮嘅親戚們
訂左七點..但的確對深水埗唔係太熟悉..
所以遲左25分鐘先到
樓面個姐姐好好人。佢幫我地安排番張檯
一坐低就點左個6人蒸氣鍋,南瓜排骨粥底
叫左枝啤,但有屋企人唔飲啤又想飲啲凍野
屋企人問門口個姐姐個餐冇包野飲?
姐姐好好人咁話請我地飲一壺粟米蔗水
乳鴿送啤酒,絕配
乳鴿好香又夠味..真係自己都食到成隻
個燉湯入面有豬肉, 雞肉, 魚同杞子
清清地都可以啦
冇幾耐個粥底就黎左
樓面姐姐會幫我地放食材同教時間去蒸
見到盤海鮮真係bling bling眼
所有海鮮都好新鮮

南瓜同芋頭都勁粉,粟米同勝瓜都好甜
個蒸雞好夠味又夠滑, 放埋落個粥到可以中和番個味道
上埋馬拉糕就拎起個蒸鍋, 面頭舖滿雞油
職員好細心咁幫我地搣左啲雞油
個粥好香海鮮味, 但其實所有食物都冇咩調味
除左個雞.. 所以大家真係可以嘗試下將個蒸雞放落個粥到食

本身黎到呢一刻大家都好欣賞食物同職員態度
點知到埋單個下...一個職員真係足以令你心情跌到落谷底💔
CHECK單個陣見到jar粟米蔗水計埋係張單到
就問幫我地賣單個位職員, 佢話咁啊! 你刪左個蔗水再係隔離簽個名
好..我簽...之後職員番埋黎話張信用卡用唔到
叫我去櫃面到自己試下其他卡
我同收銀位姐姐講..唔好意思..係咪都係碌唔到
佢即刻好唔滿意, 我幫你試左好多次都唔得喎
好...呢下我認係我衰...我個一刻記唔起今個月張卡未用到住
我即刻問請問你地收唔收EPS? 我見佢拎左我張卡碌個數都係冇扣到JAR野飲
我話: 咦..唔係應該要扣番呢筆數出黎?
點知位收銀員極大反應
點解要免費比你, 邊個話免費比你! 你自己叫佢比番錢囉! 我唔會幫你比架喎!
我個一刻忍唔住黑左面...請問係咩態度?

首先! 我冇叫你幫我比! 其次! 你同事收左工, 你想我去邊到搵番你同事出黎🤷🏻‍♀️
講真..你冇得免費嘅你可以友善地解釋番比我聽
而唔係用質問同惡劣嘅語氣同客人講野!!其實呢! 我就唔係你地餐廳到做! 我唔會知你公司POLICY嘅!🤡
收銀姐姐好好彩, 立即有經理同另一個同事幫佢解釋, 因為免費係唔應該落單, 落左單客人唔比就要收銀姐姐食番
男經理立即好好態度話唔緊要唔緊要, 我地想知番清楚, 而加幫你改番張單
但唔好意思... 多得個位員工令個一刻心情完全跌落谷底🤦🏻‍♀️
2018-10-28
5 分鐘 (堂食)
2018-10-25 900 瀏覽
<老人家酒樓>深水埗酒樓有呢個level 既景睇都算唔錯~~可能呢間酒樓老人家多,所以煮嘅食物都唔會過分甜。< 炸地瓜>10.8hkd油炸功夫唔錯,一啲油都冇, 好干身。 芋頭糖地瓜夾得唔錯。 < 薑汁燉蛋 >9.8hkd薑汁味好重,唔會太甜, 三個人食多咗兩碗。< 燒賣4粒 > 11.8hkd新鮮出爐,蝦彈牙,正宗。< 乳鴿 > 28.8 hkd餐廳入面十個七個都會order的餸。抵食!< 荷葉龍躉蒸飯 > 68hkd呢個應該改叫大蒜炒油魚荷葉飯, 呢一碟炒飯非常之香, 龍躉好多骨,除咗係油啲之外,其實都好好味。<帶子豆苗餃> 18.8hkd冇影到相,豆苗餃皮薄, 多餡。Total 3人199hkd. 8成飽。
<老人家酒樓>

< 炸地瓜>10.8hkd
油炸功夫唔錯,一啲油都冇, 好干身。 芋頭糖地瓜夾得唔錯。

< 薑汁燉蛋 >9.8hkd
薑汁味好重,唔會太甜, 三個人食多咗兩碗。

< 燒賣4粒 > 11.8hkd
新鮮出爐,蝦彈牙,正宗。

< 乳鴿 > 28.8 hkd
餐廳入面十個七個都會order的餸。抵食!

< 荷葉龍躉蒸飯 > 68hkd

<帶子豆苗餃> 18.8hkd
冇影到相,豆苗餃皮薄, 多餡。

Total 3人199hkd.
8成飽。
2018-10-25
2018-10-16 699 瀏覽
鴛鴦鍋係清水加沙嗲加清水落單時問鴛鴦鍋是什麼?穿西裝阿姐大大聲話係芫茜皮蛋加沙嗲湯底結果來到係清湯同勁淡既沙嗲-芫茜皮蛋變左清湯,同經過既經理講,佢話係咁,叫我自己同落單既穿西裝阿姐講,佢就攞左個鍋入去廚房。心想佢應該係換返個岩既湯底出來5分鐘後佢出來,個沙嗲湯更加淡,依舊見唔到芫茜皮蛋穿西裝阿姐話做到頭暈,湯底係咁,佢自己唔記得自己講過d咩唔該曬我見到你咁既服務我都好頭暈見到個湯底更暈餐枱隔離係k房,更加暈
鴛鴦鍋係清水加沙嗲加清水

結果來到係清湯同勁淡既沙嗲
心想佢應該係換返個岩既湯底出來
5分鐘後佢出來,個沙嗲湯更加淡,依舊見唔到芫茜皮蛋

穿西裝阿姐話做到頭暈,湯底係咁,佢自己唔記得自己講過d咩

唔該曬

我見到你咁既服務我都好頭暈
見到個湯底更暈
餐枱隔離係k房,更加暈

清淡如水的沙嗲鴛鴦鍋
2018-10-16
30 分鐘 (堂食)
2018-07-03 1082 瀏覽
上次去時已坐門口位感覺太熱, 今次已在電話訂位説明不要坐門口位置的, 但到店仍然是坐門口位置。最寸爆是服務員説你沒指明不坐左邊門口但沒有説不坐右邊喎! 但一邊(左邊)是細枱位, 另一邊(右邊)是大枱位, 我一共11人是大枱仲要指明坐哪邊?如果做不到就在訂位時説明。為何做不到仲要寸爆咀。又吃了一餐熱到標汗的晚飯。嘩, 現在的服務是這樣的嗎? 寸爆仲好巴閉!d位就留俾熟客, 見你反問就寸爆你,當然一句不好意思都沒有。勁好的服務態度, 香港多得你金毛阿姐!
如果做不到就在訂位時説明。為何做不到仲要寸爆咀。
又吃了一餐熱到標汗的晚飯。
2018-06-26 960 瀏覽
早在佢地一開始不久就已經食過之後食既係旺角分店係豪華戲院附近這次跟朋友係訂左深水涉既分店黎到發現依家係有任飲任食餐其實都抵食既...因為其實只點一隻大元貝都要58/78佢個任飲任食餐先300幾...仲有龍蝦,鮑魚,象拔蚌等仲有乳鴿啤酒汽水超多選擇,仲有韓國樂天既野飲蒸氣石鍋粥底可選排骨粥或淮山粥首先出場就係龍蝦, ,味道幾鮮甜,又大隻鮑魚都唔錯整體都係抵食之前黎有食過自己蒸馬拉糕好得別
早在佢地一開始不久就已經食過
之後食既係旺角分店
係豪華戲院附近

這次跟朋友係訂左深水涉既分店
黎到發現依家係有任飲任食餐
其實都抵食既...因為其實只點一隻大元貝都要58/78
佢個任飲任食餐先300幾...仲有龍蝦,鮑魚,象拔蚌等

仲有乳鴿

啤酒汽水超多選擇,仲有韓國樂天既野飲

蒸氣石鍋粥底可選排骨粥或淮山粥

首先出場就係龍蝦, ,味道幾鮮甜,又大隻

鮑魚都唔錯

整體都係抵食

之前黎有食過自己蒸馬拉糕

好得別
2018-06-24
2018-06-02 495 瀏覽
有排香港好興粥底加蒸氣火鍋,試過咁多間,潮福蒸氣火鍋確實算係連鎖店中性價比高且食物選擇豐富嘅蒸氣火鍋餐廳,今日心血來潮,自然又要去揾食啦!由於太肚餓,所以先order咗我每次必叫嘅脆皮燒乳鴿,一如以往皮脆薄而肉嫩,入口又唔油膩,反而bill上香噴噴嘅鴿肉肉汁,熱辣辣絕對係誠意之作!然後前秦係燉湯,選了姬松茸燉螺肉,湯非常清甜唔覺好味精,其實sumemr time都有唔一樣嘅保身方法㗎!半隻開邊龍蝦,肉彈鮮甜,佢結實肉質絕對係新鮮嘅證明!蘇格蘭蟶子皇,雖然係任食但大大隻一啲都唔係小嘢㗎!貴妃蚌同扇貝,配合粉絲同蒜蓉,滋味!

2018-05-16 453 瀏覽
我們超久沒吃過蒸氣鍋了,所以今晚找了大家的中心點深水埗潮福蒸氣火鍋聚一聚,不知不覺聊到十一點多才結帳,可能我們一個月沒見面關係,有數不盡的話題。每人都可獨享半隻脆皮乳鴿,用手抓來吃極具風味,又能吮指回味。乳鴿外皮烤得脆不可擋,鴿肉鮮嫩又多汁,當咬下第一口時真的停不下來。姫崧茸燉螺肉湯一看就知清潤無比,燉湯除用了姫崧茸,螺肉熬煮外,還加入排骨及其他藥材,燉湯清甜不膩,有豐富的營養,非常溫和舒心。一大盤貝殼盛合倒進蒸氣鍋蒸煮,蒸呀蒸,終於可開動了。各式各樣的貝殼海鮮都充滿了湯汁,蜆肉飽滿鮮甜,才第一道蒸氣海鮮就令我們非常滿意。生猛大元貝與蘇格蘭蟶子皇搭上蒜蓉,蔥花佐料,在蒸煮之後溢出的湯汁通通流向粉絲,將整顆大元貝及蟶子皇往嘴裡送,令人沉浸在純粹鮮味之中,極之滿足。生猛鮮鮑魚去除背面的內臟後,完全不需添加任何調味料,只是伴上幾根蟲草花,鮑魚自然的甘甜漸漸從蒸透後散發出來,而它脆彈的嚼勁也不賴。生猛龍蝦香氣濃郁,絲絲蝦膏越嚼越香,一點都不乾口,還保有濕潤感。龍蝦肉的熟度剛剛好,有彈性且好咬入口,飽滿的龍蝦肉咀嚼中還洋溢甘甜原汁,一大口咬下更是滿足,香味在嘴裡餘韻猶存。優質桶蠔肉質相當肥嫩,嫩

優質桶蠔肉質相當肥嫩,嫩口又帶點彈性,一口吃進嘴立刻能感受到鹹鮮合一的滋味,彷彿桶蠔在蒸煮時候將其精華提煉出來,吃起來超級過癮。

店員小心翼翼地將姫崧茸蒸雞,順德污糟雞,爽脆豬頸肉,手打梅菜豬肉丸,手剁鮮蝦丸,自製鮮牛丸,自製鮮墨丸,甜蘿蔔,甜粟米,南瓜件,薯仔件食材一一夾至蒸氣鍋中,整齊排列。

姫崧茸蒸雞,順德污糟雞相當新鮮,光滑的雞皮與嫩滑的肉質,嚼勁恰到好處,完全不老硬。上面鋪陳著南瓜件,甜蘿蔔,甜粟米,薯仔件沒加任何調味,僅以蒸煮方式逼出蔬菜的鮮甜,品味它最原始的味道。

經過多道海陸食材的洗禮,完封所有美味精華的淮山雞粥最後的壓軸。兩小時的熬煮,終於可以把這熱騰騰的美味盛入小碗之中。淮山雞粥可謂得天獨厚,熬煮了這麼久毫不軟爛,還能咀嚼到米心,濃郁鮮汁鎖進海陸的精髓。
2018-05-08 5050 瀏覽
好耐之前食過潮福喺藍田既分店,印象唔錯,可以任點任食而且店員都好nice。今日去左深水步,路經黃金竟嗰邊竟然見到好大個潮福燈箱,原來深水步都有潮福,而且環境唔錯,唔似一般酒樓。好耐無食蒸鍋,於是即call人嚟一齊開餐。價錢都抵,星期一至四 晚上每位都係300蚊左右(兩位起),而星期五晚上就貴少少$388/位(兩位起)、8.30後入座$348/位(兩位起)。首先有三選一的粥底,會幾米同粥料加湯放入鍋底,然後蓋上開始蒸食物。呢個餐每人有一客滋潤燉湯(每位選一款):淮杞燉龍躉骨湯/姬崧茸燉螺肉,兩款都足料夠火喉。定食亦有三款:脆皮乳鴿(每位半隻)、貝殻盛盆和生猛龍蝦(每位半隻)。脆皮乳鴿燒得有油光,肉又嫩仲有肉汁;貝殻盛盆d 貝殻肉好肥美;生猛龍蝦(每位半隻)- 肉彈鮮甜。之後有自選海鮮(每位計,有4人所以選四款):蘇格蘭蟶子皇(每位一隻)、優質桶蠔(每位一隻)、生劏龍躉件(每位兩件)和生猛貴妃蚌(每位一隻)。龍躉件肉嫩滑非常!貴妃蚌和蟶子皇都彈牙鮮甜,但蠔就淡左d係咩咪味。除左有任飲之外,唔夠喉的話仲有任食系列,好多野可以點嚟蒸,好正!最後留肚食粥底,除左湯多左d之外,粥底都好鮮~盡海鮮既

脆皮乳鴿燒得有油光,肉又嫩仲有肉汁;

貝殻盛盆d 貝殻肉好肥美;

生猛龍蝦(每位半隻)- 肉彈鮮甜。

之後有自選海鮮(每位計,有4人所以選四款):

最後留肚食粥底,除左湯多左d之外,粥底都好鮮~盡海鮮既精華。
2018-05-08
2018-05-05 3402 瀏覽
潮福有很多分店,吃得多蒸鍋都想去試試、比較一下,是晚就選擇了位於深水步的分店。星期一至四 晚上5.30-8.30時入座 $328/位(兩位起)、8.30後入座$298/位(兩位起)星期五晚上5.30-8.30時入座 $388/位(兩位起)、8.30後入座$348/位(兩位起)自助醬汁吧任飲啤酒、汽水 竹庶茅根水(渣)- 比較淡。首先有三選一的粥底滋潤燉湯(每位選一款)淮杞燉龍躉骨湯 - 清甜料足,喜歡魚骨比豬骨清。姬崧茸燉螺肉 - 姬崧茸很清香,而燉螺肉令湯鮮甜。定食有三款:脆皮乳鴿(每位半隻)- 燒得香脆而且肉質嫩又有肉汁。貝殻盛盆生猛龍蝦(每位半隻)- 肉質彈牙又鮮甜。自選海鮮(每位計,選四款)蘇格蘭蟶子皇(每位一隻)- 爽口鮮甜。優質桶蠔(每位一隻)- 大隻厚身,但味道偏淡沒蠔味。生劏龍躉件(每位兩件)- 很嫩滑,魚皮就比較韌。生猛貴妃蚌(每位一隻)- 鮮嫩夠軟腍。海鮮大部分都夠鮮,不蘸醬更能嚐出其鮮味。任食配料點了馬拉糕、墨魚丸、蝦丸和雞件。墨魚丸、蝦丸不夠新鮮和彈牙,比較失望;雞件屬正常;而馬拉糕蒸後都鬆軟。最後吃粥底 - 粥底的湯太多,其實不用加水,蒸海鮮時都會有水份令米粒

自助醬汁吧
任飲
啤酒、汽水
竹庶茅根水(渣)- 比較淡。

首先有三選一的粥底
滋潤燉湯(每位選一款)
淮杞燉龍躉骨湯 - 清甜料足,喜歡魚骨比豬骨清。
姬崧茸燉螺肉 - 姬崧茸很清香,而燉螺肉令湯鮮甜。

定食有三款:
脆皮乳鴿(每位半隻)- 燒得香脆而且肉質嫩又有肉汁。

貝殻盛盆
生猛龍蝦(每位半隻)- 肉質彈牙又鮮甜。
自選海鮮(每位計,選四款)
蘇格蘭蟶子皇(每位一隻)- 爽口鮮甜。
優質桶蠔(每位一隻)- 大隻厚身,但味道偏淡沒蠔味。

生劏龍躉件(每位兩件)- 很嫩滑,魚皮就比較韌。
生猛貴妃蚌(每位一隻)- 鮮嫩夠軟腍。

海鮮大部分都夠鮮,不蘸醬更能嚐出其鮮味。
任食配料
最後吃粥底 - 粥底的湯太多,其實不用加水,蒸海鮮時都會有水份令米粒煮成粥,可參考一下。

原來還有生果附送呢!
2018-05-02
2018-04-26 2122 瀏覽
數數手指 , 有幾個月沒有吃過蒸氣火鍋 .... 心血來潮突然想吃 , 直走到最就近的 潮福 吃一頓蒸氣火鍋 ~點單紙 ~ 不同的時段 , 有不同的優惠 , 各位醒目仔女要自己睇清楚 ; 我們點了 " 任揀。任食。任飲 蒸氣海鮮餐 " ; 海鮮餐的粥底、燉湯、海鮮只限點一次 (某些是規限的 , 而某些海鮮款式可自選) , 其他款式的食物、飲品都是任食任飲 ~佐料、醬料 應有盡有 ~粥底點了 瑤柱鮮淮山粥底 ~脆皮乳鴿 (每位半隻) , 熱辣辣的上檯 , 皮薄脆 , 不油膩 , 有肉汁 , 肉厚兼帶鴿香 ~ 燉湯點了 姬崧茸燉螺肉 , 湯頭芳香清潤 , 盡是精華 , 十分適合冬天飲用 ~ 海鮮盤勁有睇頭 ....大元貝 , 肉質厚實彈牙又鮮嫩 , 味道超級鮮甜 , 充滿貝類的海產香 ~ 貝殼類 , 蒸好即吃沒有花巧 , 原味就是正 ~ 鮮鮑魚 (每位一隻) , 鮑魚加入了蟲草花同蒸 , 肉質爽口彈牙, 吃落是帶點膠質 , 鮮味爆燈 ~ 龍蝦 (每位半隻) , 龍蝦肉質爽口嫩滑又彈牙, 龍蝦味道鮮甜細緻 ~ 手切和牛肉、手切和牛粒 , 牛肉片厚薄相稱 , 紅潤光澤 , 肉味無窮 ~牛丸、
佐料、醬料 應有盡有 ~
粥底點了 瑤柱鮮淮山粥底 ~
海鮮盤勁有睇頭 ....
貝殼類 , 蒸好即吃沒有花巧 , 原味就是正 ~

牛丸、蝦丸 .... 一吃便知是是手打貨 , 肉味香純既爽口又彈牙 , 味道十分鮮口 ~
吃完食物後 , 粥也煮好了 , 此粥味道純正而天然 , 每一口都盡是海鮮的精華 ~

本篇完 ~
2018-04-23 510 瀏覽
很耐無食過海鮮,又唔想出到西貢咁遠,又遠又貴,問左住係深水埗30+年以上既朋友仔,佢話潮福乾淨唔貴仲要海鮮新鮮生猛再任點任食點心飲品一個價錢$338包你食到飽,近近地又唔貴試一試無妨$338包晒咁多野食,真係好抵唔夠飽仲可以任點,款式十分多醬料吧好整齊,自肋形式飲品無限添加准杞燉龍躉骨湯,好清,少少油,但好足料每位再跟生猛龍蝦半隻 貝殼盛盤 脆皮乳鴿半隻脆皮乳鴿,皮都算脆,乳鴿唔會太咸,唔錯自選海鮮每款2隻生猛大元貝X2北韓象拔蚌X2生猛貴妃蚌X2新鮮馬刀貝X2目測都已經好新鮮,有光澤,食落都十分彈牙貴妃蚌,好厚身,好彈牙,爽任點手切和牛,以為任點會係街市D平價牛肉但原來唔係,D牛肉好靚好新鮮,有D估佢唔到即刻由好抵變做勁抵粥底好鮮甜,好綿好軟滑最重要係有海鮮味,又有雞肉又有牛肉,又有菜咁多種食材既粥KEEP住清,而且好鮮甜
很耐無食過海鮮,又唔想出到西貢咁遠,又遠又貴,
問左住係深水埗30+年以上既朋友仔,佢話潮福乾淨唔貴
仲要海鮮新鮮生猛再任點任食點心飲品一個價錢$338
包你食到飽,近近地又唔貴試一試無妨
$338包晒咁多野食,真係好抵
唔夠飽仲可以任點,款式十分多
醬料吧好整齊,自肋形式
飲品無限添加

准杞燉龍躉骨湯,好清,少少油,但好足料

每位再跟生猛龍蝦半隻
貝殼盛盤
脆皮乳鴿半隻

脆皮乳鴿,皮都算脆,乳鴿唔會太咸,唔錯
自選海鮮
每款2隻
生猛大元貝X2
北韓象拔蚌X2
生猛貴妃蚌X2
新鮮馬刀貝X2
目測都已經好新鮮,有光澤,食落都十分彈牙

貴妃蚌,好厚身,好彈牙,爽

任點手切和牛,以為任點會係街市D平價牛肉
但原來唔係,D牛肉好靚好新鮮,有D估佢唔到
即刻由好抵變做勁抵

粥底好鮮甜,好綿好軟滑
最重要係有海鮮味,又有雞肉又有牛肉,又有菜
咁多種食材既粥KEEP住清,而且好鮮甜