2005-05-09 13 瀏覽
原本是book 了8:30pm 檯,誰知當晚餐廳實在太多人,要等到9:10pm 才有檯。可幸的是那張檯是一個兩邊都是落地玻璃的角落位置,可以飽覽尖沙咁夜景,實在不俗。食物方面,全都在水準之上,其中又以蠔餅及老水併盤都好食。全間餐廳侍應的服務都好殷勤,令客人都十分滿意。整體來說這餐廳都算是不錯的選擇。不過訂位方面似乎有待改善。

食物方面,全都在水準之上,其中又以蠔餅及老水併盤都好食。

2005-05-06 13 瀏覽
黎食晚飯,book左唔駛等,坐位係晏晝間貴賓廳果度,感覺好似自成一角!叫左芥菜牛肉,牛肉都幾滑,凍食桂花魚定黃花魚,點d辣汁,味道還可以!仲有個炒飯,炒飯普通啦!唐醋幾得意,脆脆地,再加d醋同糖,未食過可以叫黎過下癮!!六點幾食到八點(八點半要交),睇住個景真係食得開心!免加一免茶免酸菜都算抵食雖然d食物好似縮水!
2005-05-04 11 瀏覽
荔芋香酥鴨: quite good.鹵水拼盤: quite large, many different kinds of things, taste ok.obyster cake: i dont' like that. and my friend also said that it is so so.vegetablethree ppl share. very full. can't finish
荔芋香酥鴨: quite good.
vegetable
2005-04-29 3 瀏覽
昨晚一家人食飯, 點了一個4人套餐另加, 其中套餐內的豬肚湯唔食, 部長話轉另外一款湯(較貴)唔使加錢.依先係今時今日服務態度- 唔好斤斤計較套餐菜式如下:幾好- 石榴帶子, 鼓油皇煎, 燒雞, - 太極素菜(改湯)普通- 潮州鹵水拚盤, 糖糟面(凍兼唔脆口), 雜菜煲後加菜叫砵酒鱔球, 潮式炒飯(蝦加西洋火腿), 冇乜特別, 不試也罷甜品- 芝麻糊加湯丸- 湯丸皮加奶, 幾特列

套餐菜式如下:
幾好- 石榴帶子, 鼓油皇煎, 燒雞,
- 太極素菜(改湯)
普通- 潮州鹵水拚盤, 糖糟面(凍兼唔脆口), 雜菜煲

甜品- 芝麻糊加湯丸- 湯丸皮加奶, 幾特列

2005-04-09 0 瀏覽
好耐無黎,原本都諗住好難訂位,因為25/03算係紅日,不過早一日訂竟然可以訂到十五人檯.其實野食好一普通,無乜驚喜,但有幾點我好欣賞:1)唔收加一同茶芥, 十五人食千四蚊仲想點?2)食乜菜都唔會睇少你3)無敵海景4)交通方便5)伙計跟得好足如果唔係訂位煩同限定你分兩輪食(6:30pm~8:30pm/8:30pm開始),我諗會多d上去
1)唔收加一同茶芥, 十五人食千四蚊仲想點?
2)食乜菜都唔會睇少你
3)無敵海景
4)交通方便
5)伙計跟得好足
2005-04-06 4 瀏覽
今日一大棚人食晏,order左一個6人餐,另外散叫一大堆點心.想提下個6人餐,好鬼抵食,$468有6件花枝餅,帶子腸粉,鮑魚肉碎粥,炸荔芋,楊枝金露及糯米茲等.overall D食物唔錯,加上靚view同唔錯既service.午餐全部免茶,免芥,免酸菜.(好似免加一添).

午餐全部免茶,免芥,免酸菜.(好似免加一添).
2005-03-18 10 瀏覽
尋日同個fd聚舊, 佢話未試過去北京道呢座大廈食野, 就揀左呢間試。一入到去, 見個餐牌, 侍應既制服, 同”客家好棧”非常咁似, 睇張濕紙巾, 原來都屬那集團的。我地order左一個蠔仔餅, 餐牌上叫什麼蠔酪。都幾軟熟, 算多蠔, 但個餅邊就無乜, 得d煎到過火的蛋邊。第二樣叫左個$80揀兩樣既小食, 我地揀左蟹棗併甜酸肉裸。個蟹棗即係用腐祝皮包住蟹/蝦膠炸成; 個肉裸一黎到我地問, 下呢個係甜酸排骨ar? 個女侍應都唔知道地說, e…. 係呀呢個係o個類卦? 我地完全覺得改個特色d既名就握人叫左, 真係ah….! 但咬一啖, 原來唔係咁簡單既, 裡面將d豬肉混馬蹄做成球形炸, 但感覺味道落左好多肥豬肉law! 店內有個推介, 石榴鮑$30一粒, 用一張好似”祝”笙, 爽爽地的皮, 包成餃狀, 裡面真係有大粒鮑魚粒, 但我覺得味道唔多match。賣單後有功夫茶飲, 但都唔夠苦既…服務態度大部分都好好, 尤其一個男侍應, 見佢同隔離台國語食客, 話自己唔係好識國語, 但也好友善地同食客介紹食物。我地好飽, 所以無叫甜品, 走前見到人地滔緊d合桃露湯丸好香呀!
賣單後有功夫茶飲, 但都唔夠苦既…
2005-03-09 3 瀏覽
不知是否下午2時後光顧才有這樣的優惠,所有點心只是$13,而且沒有茶芥及加一。食物質素都不差,而且有那麼美麗的維港景,絕對超值!另外,其中一款點心- 荷芹鵝肉腸粉,內有荷蘭豆,一些肉鬆,但好似不太覺有鵝肉!無論如何,配搭幾特別,味道不錯。

2005-03-09 14 瀏覽
環境:訂了位也要早到(約6:00)才可被安排坐在窗旁,但近窗口的位置空調頗凍,侍應說是中央冷氣,不能調低云云…所以菜很快便涼了!招呼:OK啦,我們想叫”反沙香芋,侍應說:要等半個鐘喎,但後來10分鐘已上;吃甜品時,侍應又說:先幫你們截單,你們可繼續坐??!??!?!? 我都未叫埋單,點解要截我張單? 後來才知道原來門口已有很多人等,難怪要想我們速速走人。抵食:價錢尚算合理,不會太貴;5人叫了鹵水栟盤、梅醬骨、香酥鴨、炸鳳尾魚、糯米大腸、蠔仔粥、蘿蔔絲酥餅、水晶包及反沙香芋,食物都好吃,埋單時才知道茶芥加一全免,盛惠$550,認真抵食!總括:這裡的環境及食物都不錯,但不喜歡被催速埋單的感覺。總結這裡不會是我吃晚飯首選的地點,不過下次還是有興趣來試試午膳的點心吧!

2005-03-07 6 瀏覽
有朋自遠方來,其中一位朋友選擇潮樓同佢洗塵。景觀好正,坐大檯近窗,可以睇晒維港夜景,加埋幻彩詠香江,真係無得頂!只可惜檯與檯之間幾乎無空間,坐得好迫,呢樣就麻麻!!侍應都好醒目,會主動加茶添水,動作好快!菜式有:潮式拼盆、炸蟹鉗、上湯龍蝦伊麵底、花膠雞燉翅、蜜糖豆帶子、炸子雞、半煎煮黃花魚、四寶蔬菜、花生糊湯丸、水晶包。潮式拼盆:有鹵水鵝掌/翼、紅腸、腩肉、蛋...味道不俗,但最好吃原來係墊底既蓮藕!!炸蟹鉗:香口野一定唔難食,但超熱氣!上湯龍蝦伊麵:呢隻龍蝦都好大隻!!真係好大盤,唔似有時吃套餐咁,係咁比幾件你算數!但個人鐘意芝士龍蝦多d。花膠雞燉翅: 花膠係薄chichi個d,ok啦! 翅都係細細梳,我只有一小梳翅,味道都幾好,可能用兩隻雞仔黎燉既關係;遊客更加buy啦,佢地少飲呢類老火燉湯。d湯渣都好吃架,我不斷係度吃雞腳。蜜糖豆帶子:都有好多帶子,味道都唔腥,幾爽口!應該係用欖菜炒,不過d珍珠菜淋左,脆d更好!!炸子雞: 脆卜卜! 味道偏淡但唔係無味。黃花魚我無吃,不過聽佢地話好味。四寶蔬菜都係一般,清清地,清下味蕾之用。我最鐘意既甜品出場,兩樣都好好味!!湯丸較淋身,每人只得
有朋自遠方來,其中一位朋友選擇潮樓同佢洗塵。

侍應都好醒目,會主動加茶添水,動作好快!

炸蟹鉗:香口野一定唔難食,但超熱氣!

炸子雞: 脆卜卜! 味道偏淡但唔係無味。

黃花魚我無吃,不過聽佢地話好味。

四寶蔬菜都係一般,清清地,清下味蕾之用。

我最鐘意既甜品出場,兩樣都好好味!!湯丸較淋身,每人只得兩粒真係唔多夠!! 水晶包好多奶黃同蓮蓉,但唔太甜,好吃!!

呢餐食得好滿意, 搵日黎試下飲茶至得!!

2005-03-07 10 瀏覽
星期六中午同男友同埋佢屋企人去呢度飲茶, 食物同服務都OK !
(非會員)
2005-02-04 2 瀏覽
本人月前在潮樓用膳,有侍應推銷年糕券,每張38元,可以換年糕及蘿白糕各1底。本人不喜食年糕,所以無意購買,但當時侍應稱可以換兩底相同的糕,不一定要換年糕的,故此本人才購買2張年糕券。豈料今日去換領時,酒樓卻稱公司規定,只可以換年糕及蘿白糕各1 底!最後本人唯有換自己不喜吃的年糕!!
(非會員)
2004-12-28 1 瀏覽
cheap野..去打冷好過...如果食凍crab都要成三百蚊一隻, 但都okay不過那兒只係食個地方...海景....食物平平..五個人都要成一千蚊...螺湯so-so一隻凍crab okay川雞so-so...
cheap野..去打冷好過...
如果食凍crab都要成三百蚊一隻, 但都okay
不過那兒只係食個地方...海景....
食物平平..
五個人都要成一千蚊...
螺湯so-so
一隻凍crab okay
川雞so-so
...
2004-12-13 0 瀏覽
工作完後與朋友午餐~環境好,成個維港睇晒食物唔係好特別,但味道和材料有一定水準!員工態度亦很好,但可能當日人太多,要搵waiter 沖茶落單都望好耐先有人幫手不過真係好多人,等位等左近一個鐘
工作完後與朋友午餐~
環境好,成個維港睇晒
食物唔係好特別,但味道和材料有一定水準!
不過真係好多人,等位等左近一個鐘
2004-11-16 2 瀏覽
過去從未光顧過“潮樓”﹐但有時命運就是如此﹐上星期就連續兩天應朋友及同事的邀請去了兩次。位置於北京道一號﹐環境當然是不錯的﹐但近窗的檯或有時會光線太猛﹐不妨叫侍應略為調整窗簾。午市基本上是點心加粉麵小菜形式﹐當中我最為欣賞的就是鹵水拼盤(或可稱為鹵水拼“碗”吧﹖)﹐所拼的鹵味款式多且份量足﹐每一樣都做得有水準﹐特別係墊底的蓮藕片﹐看似簡單﹐入口精彩。這個拼“碗”沒記錯是$60﹐值得一吃。糖醋麵我記得在小時候食過一次﹐回憶中的味道已淡﹐只隱約記得以前是以黃糖漿來調味﹐不知有否記錯。今次再試﹐配以沙糖﹐又跟印象中的味道略有不同﹐但還是好味的。鹹水角熱辣鬆化﹐不過略嫌皮厚﹐並不特別出色。大眼雞腸粉中的並不是雞﹐有食開潮州菜的都知道是潮州名魚。而“潮樓”則將大眼雞作腸粉餡料﹐鮮味還算不錯﹐但口感則略為欠缺。個人還是認為腸粉中加入有咬口的鮮蝦或肉類作餡會較合適。鹹菜豬肚湯做得不錯﹐但午市時飲鹹菜豬肚湯又似太重味及飽肚﹐建議晚市享用。奶皇千層糕做得尚算合格﹐但兩次都一開始就上桌﹐吃的時候已變冷﹐建議可以用餐中途才叫甜點。其它的糖水類只算不過不失﹐若打算為糖水留肚倒不如吃多一兩款鹹點心更實際。雖然有
過去從未光顧過“潮樓”﹐但有時命運就是如此﹐
上星期就連續兩天應朋友及同事的邀請去了兩次。

位置於北京道一號﹐環境當然是不錯的﹐但近窗的
檯或有時會光線太猛﹐不妨叫侍應略為調整窗簾。

午市基本上是點心加粉麵小菜形式﹐當中我最為
欣賞的就是鹵水拼盤(或可稱為鹵水拼“碗”吧﹖)﹐
所拼的鹵味款式多且份量足﹐每一樣都做得有水準﹐
特別係墊底的蓮藕片﹐看似簡單﹐入口精彩。
這個拼“碗”沒記錯是$60﹐值得一吃。

糖醋麵我記得在小時候食過一次﹐回憶中的味道已
淡﹐只隱約記得以前是以黃糖漿來調味﹐不知有否
記錯。今次再試﹐配以沙糖﹐又跟印象中的味道略
有不同﹐但還是好味的。

鹹水角熱辣鬆化﹐不過略嫌皮厚﹐並不特別出色。

大眼雞腸粉中的並不是雞﹐有食開潮州菜的都知道
是潮州名魚。而“潮樓”則將大眼雞作腸粉餡料﹐
鮮味還算不錯﹐但口感則略為欠缺。個人還是認為
腸粉中加入有咬口的鮮蝦或肉類作餡會較合適。

鹹菜豬肚湯做得不錯﹐但午市時飲鹹菜豬肚湯又
似太重味及飽肚﹐建議晚市享用。奶皇千層糕做
得尚算合格﹐但兩次都一開始就上桌﹐吃的時候已變
冷﹐建議可以用餐中途才叫甜點。其它的糖水
只算不過不失﹐若打算為糖水留肚倒不如吃多一兩款
鹹點心更實際。

雖然有時候要提點才會主動添茶﹐而上菜速度亦
難以控制﹐不過午市就是如此﹐整體上服務算是合格的。

潮式午市飲茶﹐以前我會去東巒閣﹐現在似乎“潮樓”
也是一個選擇。不過﹐要有等位的心理準備。