近日路過中環或灣仔,皆見到一間頗吸引的小店,名叫「潮州人」,主打濃湯米線配海鮮,最誘惑就是追加花膠只需$1。真材實料味道好,水準唔錯,價錢公道,值得推薦。簡而豐富的配搭,米粉價錢由$53-$83,有迷你及正常份量的選擇;我們點了兩份套餐,另加一些海鮮。鮑汁花膠滑雞濃湯米粉 $79轉雞白湯 +$5雞油燙菜及有機鮮豆漿 +$19一眼看中鮑汁花膠滑雞濃湯,因為滋補養顏,加了$5轉新湯底-雞白湯,湯頭更加濃郁滋味,黏黏的膠原豐富,一片花膠煮至軟透入味,湯內的黃芽白也同樣軟熟掛汁,雞肉白滑,燭火保温很窩心,非一般的米粉。加$19的套餐包括小吃及飲品,我選擇了雞油燙菜及有機鮮豆漿。清酒大蜆湯米粉 $60加花膠 $1香辣魚皮 及 清甜竹蔗茅根水 +$19同伴的選擇,蜆肉大粒肉厚,湯清甜,魚皮非常辣,自製竹蔗茅根水有水準。醉盆菜 $107有鮑魚、蝦、溏心蛋、雞翼及雞腎,全部浸至酒香入透,水準之作!以可攜小膠盒盛著,方便食完也可以把汁帶走!鮮灼大扇貝 $88新鮮大隻。蔥油廣島蠔 $62脹卜卜,肥嘟嘟。師傅醉雞翼 $28酒香四溢,非常入味。龍眼花旗參蜜 $12純天然,自家製,質感似有膠質,清甜可口。環境簡
鮑汁花膠滑雞濃湯米粉

真材實料味道好,水準唔錯,價錢公道,值得推薦。
鮑汁花膠滑雞濃湯米粉 $79
轉雞白湯 +$5
雞油燙菜及有機鮮豆漿 +$19
鮑汁花膠滑雞濃湯米粉套餐(轉雞白湯)
清酒大蜆湯米粉 $60
加花膠 $1
香辣魚皮 及 清甜竹蔗茅根水 +$19
香辣魚皮
醉盆菜 $107
醉盆菜
以可攜小膠盒盛著,方便食完也可以把汁帶走!
鮮灼大扇貝 $88
新鮮大隻。
蔥油廣島蠔 $62
蔥油廣島蠔
脹卜卜,肥嘟嘟。
師傅醉雞翼 $28
酒香四溢,非常入味。
師傅醉雞翼
龍眼花旗參蜜 $12
純天然,自家製,質感似有膠質,清甜可口。
龍眼花旗參蜜
環境簡約,中午開放樓上,晚上地面樓層衹有兩張小餐桌。
2025-06-20
鮑汁花膠滑雞濃湯米粉
鮑汁花膠滑雞濃湯米粉套餐(轉雞白湯)
師傅醉雞翼
龍眼花旗參蜜
2025-06-07 458 瀏覽
#溫馨提示 ❗️收8點❗️晚市時段上層不開放❗️呢晚同朋友7點嚟食先知☝🏻 所以只有地下門口嘅四座位,要搭枱同食得比較趕🤫想嚟食嘅朋友可以外賣或者再早啲去~ 📌 出左新湯底 - 雞白湯/麻酸辣濃湯 📌⁠仲可以加配 一蚊一件花膠《 清酒大蜆湯米粉 (大) $60 +$1 》 好多隻蜆呀~蜆肉都肥~米粉應該係新竹米粉,幼身彈牙, 雞白湯鮮甜~+$1 有一片花膠~ 《 金牌花膠湯米湯 (小) $63 》大大塊花膠,腍身唔韌,入口膠原感滿滿~《 古法醉鮮鮑 $88 》 有咬口但唔會韌,入味清甜~《 鮮灼大扇貝 $89 》 大隻帶嚼感~《 師傅醉雞翼 $28 》 好入味~《 雞油燙菜 $37 》 特別香口,菜亦鮮嫩~《 溏心醉蛋 $19 》 十分入味,會偏酒苦味~《 龍眼蜜 $16 》同《 茅根 $12 》 下火消暑~想點埋《 醉盆菜 》因為見有限時特價 $78(原價$128),但可惜當晚無~
#溫馨提示 ❗️收8點❗️晚市時段上層不開放❗️

呢晚同朋友7點嚟食先知☝🏻

📌 出左新湯底 - 雞白湯/麻酸辣濃湯
📌⁠仲可以加配 一蚊一件花膠

《 清酒大蜆湯米粉 (大) $60 +$1 》
+$1 有一片花膠~

《 金牌花膠湯米湯 (小) $63 》
大大塊花膠,腍身唔韌,入口膠原感滿滿~

《 古法醉鮮鮑 $88 》 有咬口但唔會韌,入味清甜~

《 鮮灼大扇貝 $89 》 大隻帶嚼感~

《 師傅醉雞翼 $28 》 好入味~

《 雞油燙菜 $37 》 特別香口,菜亦鮮嫩~

《 溏心醉蛋 $19 》 十分入味,會偏酒苦味~

《 龍眼蜜 $16 》同《 茅根 $12 》 下火消暑~

2025-06-06
位於中環嘅🌟潮州人🌟係一間新開業嘅小店🆕,主打🍜特色米粉同埋醉海鮮🦐!米粉50幾蚊就有交易,而且不設加一服務費👍🏻,性價比頗高😋!🌟二人超值套餐 $193包含自選米粉 x2、雞油燙菜、師傅醉雞翼、飲品 x2,份量豐富仲好抵食!🪸鮑汁花膠撈米粉巨型鮑汁花膠扒,鹹鮮怡人又夠養顏!米粉可免費轉菜底,簡直係OL恩物!🍜星級手切牛肉湯米粉手切牛肉賣相勁靚仔,僅以熱湯浸至半熟,軟滑美味!米粉同埋湯底吸收咗牛肉嘅精華,特別滋味!🐓師傅醉雞翼大大隻嘅雞中翼,花雕酒嘅味道真係好甘香!🥬雞油燙菜有雞油香嘅娃娃菜好軟淋!🥛清甜竹蔗茅根水|有機鮮豆漿套餐包埋自家製嘅低糖飲品!🪸醉三寶 $88大大隻嘅鮑魚彈牙之中滲出酒香!醉蝦同樣入晒味!🍶清酒煮大蜆 $56除咗用花雕酒之外,仲有清酒嘅菜式!大蜆粒粒鮮甜無沙,正!🐚鮮灼大扇貝 $88巨型嘅扇貝肥大肉厚,鮮味無窮!🌶️香辣魚皮 $38爽口又夠辣,特別開胃!

🌟二人超值套餐 $193

🪸鮑汁花膠撈米粉

🍜星級手切牛肉湯米粉

🐓師傅醉雞翼

大大隻嘅雞中翼,花雕酒嘅味道真係好甘香!

🥬雞油燙菜

有雞油香嘅娃娃菜好軟淋!

🥛清甜竹蔗茅根水|有機鮮豆漿

套餐包埋自家製嘅低糖飲品!

🪸醉三寶 $88

大大隻嘅鮑魚彈牙之中滲出酒香!醉蝦同樣入晒味!

🍶清酒煮大蜆 $56

除咗用花雕酒之外,仲有清酒嘅菜式!大蜆粒粒鮮甜無沙,正!

🐚鮮灼大扇貝 $88

巨型嘅扇貝肥大肉厚,鮮味無窮!

🌶️香辣魚皮 $38

爽口又夠辣,特別開胃!
2025-04-01 832 瀏覽
潮州人📍香港中環機利文新街8號地舖🍽️ 金牌花膠米粉
獨家招牌菜 $69(大)$63(小)這道金牌花膠米粉絕對是招牌中的招牌!每一口都彷彿在享受一場高級的美味的盛宴!🍲🌟🍽️ 海軍大碗飯
特色菜 $108海軍大碗飯豐盛至極,內含蠔、蜆和蝦,讓人垂涎欲滴!🍚🦪🦐🍽️ 古法醉鮮鮑
美味 $88酒香醉鮮鮑,口感鮮美豐富,帶來獨特的風味享受!🍽️🍷🍽️ 蔥油廣島蠔
精緻 $62蔥油廣島蠔的清香和鮮美絕對是令人難忘的!每一口都充滿幸福感!🌿🦪🍽️ 鮮灼大扇貝
精選菜式 $88鮮灼大扇貝帶來嫩滑的口感,每一口都是極致的享受!🍴🌊🍽️ 師父醉雞翼
特別推薦 $28師父醉雞翼香味撲鼻,口感嫩滑多汁,是不可錯過的美味小吃!🍗🍻🍽️ 雞油燙菜
清爽美味 $36雞油燙菜清淡可口,帶有淡淡的雞油香氣,讓人食指大動!🥦🍗🍽️ 酒糟醉雞腎
特色菜 $38酒糟醉雞腎入口即化,酒香濃郁,是一道令人回味無窮的佳餚!🍷🍖🍽️ D24 榴槤雪糕甜品 $23D24 榴槤雪糕清涼爽口,榴槤香氣濃郁,絕對是甜品愛好者的最愛!🍨🍦媽咪龍眼參蜜 $16Mami Logan American Ginseng Tea夠晒養生🤤這些菜色絕對是金牌花膠米粉和鮮
潮州人
📍香港中環機利文新街8號地舖

🍽️ 金牌花膠米粉
獨家招牌菜
$69(大)$63(小)

🍽️ 海軍大碗飯
特色菜 $108
海軍大碗飯豐盛至極,內含蠔、蜆和蝦,讓人垂涎欲滴!🍚🦪🦐

🍽️ 古法醉鮮鮑
美味 $88
酒香醉鮮鮑,口感鮮美豐富,帶來獨特的風味享受!🍽️🍷

🍽️ 蔥油廣島蠔
精緻 $62

🍽️ 鮮灼大扇貝
精選菜式 $88
鮮灼大扇貝帶來嫩滑的口感,每一口都是極致的享受!🍴🌊

🍽️ 師父醉雞翼
特別推薦 $28

🍽️ 雞油燙菜
清爽美味 $36
雞油燙菜清淡可口,帶有淡淡的雞油香氣,讓人食指大動!🥦🍗

🍽️ 酒糟醉雞腎
特色菜 $38

🍽️ D24 榴槤雪糕甜品 $23

媽咪龍眼參蜜 $16
夠晒養生🤤

這些菜色絕對是金牌花膠米粉和鮮灼大扇貝等的精選之作!每一道菜都展現了獨特的風味和精湛的烹調技巧,讓人享受無盡的美食之旅!🍽️👌

🍽️ Signature Fish Maw Noodles
Exclusive Signature Dish
$69(Large)63 (Small)
This Signature Fish Maw Noodles is the star of the show! Every bite feels like indulging in a luxurious feast! 🍲🌟
🍽️ Navy Super Bowl Rice
Specialty Dish $108
The Navy Super Bowl Rice is incredibly lavish, packed with oysters, clams, and shrimp, making it absolutely mouth-watering! 🍚🦪🦐
🍽️ Drunken Abalones
Delicious $88
The Drunken Abalones, marinated in wine, offer a rich and delightful taste experience with a unique flavor profile! 🍽️🍷
🍽️ Hiroshima Oyster with Scallion Oil
Exquisite $62
The fragrant and delicious Hiroshima Oyster with Scallion Oil is truly unforgettable! Each bite is filled with happiness! 🌿🦪
🍽️ Boiled Scallops
Featured Dish $88
The Boiled Scallops provide a tender and smooth texture, ensuring each bite is a supreme enjoyment! 🍴🌊
🍽️ Sensei Drunken Wings
Highly Recommended $28
The aromatic Sensei Drunken Wings are irresistibly juicy and flavorful, a must-try delicacy! 🍗🍻
🍽️ Blanched Vegetable with Chicken
Refreshing and Delicious $36
The Blanched Vegetable with Chicken is light and tasty, with a subtle chicken flavor that will make your mouth water! 🥦🍗
🍽️ Drunken Chicken Kidneys
Specialty Dish $38
The Drunken Chicken Kidneys melt in your mouth with a rich wine aroma, creating a dish that lingers on the palate! 🍷🍖
🍽️ D24 Durian Ice Cream
Dessert $23
The D24 Durian Ice Cream is refreshing and delightful, with a rich durian aroma, a favorite for dessert lovers! 🍨🍦
These dishes, such as the Signature Fish Maw Noodles and Boiled Scallops, are truly exquisite selections! Each dish showcases unique flavors and expert culinary skills! All above remarks stem from a trial dining experience at the restaurant, reflecting the author's genuine feelings. This serves as a disclaimer, all comments for informational purposes only, and may not reflect all patrons' experiences. 🍽️👌
海軍大碗飯
酒糟醉雞腎
雞油燙菜
D24 榴槤雪糕甜品
金牌花膠米粉
中環開咗間🆕‼️「潮州人」主打潮州醉鮮同特色米粉. 地點就腳喺正中環中心旁邊嘅食街機利文新街. 之前平日lunch time路過太多人未有機會試,趁夜晚人流唔多終於可以試吓. 樓高兩層,不過夜晚樓上冇開,舖頭主力做外賣. 餐牌兩頁紙,貴精不貴多,中環嚟講價錢算實惠,而且菜式幾特別. 飲品點咗⭐️媽咪龍眼參蜜 ⭐️ 清甜竹蔗茅根水, 都係10幾蚊,前者香甜潤滑後者清爽解渴,個人鍾意茅根水多啲. ⭐️醉三寶非常開胃嘅前菜,$88竟然有鮑魚、蝦、同雞翼,好抵食. 酒香濃郁,味道鮮嫩,鮑魚真係好彈牙,鮮甜的口感讓人忍唔住食多隻. ⭐️香辣魚皮口感爽脆,香辣惹味讓人欲罷不能. 味道偏辣,唔食得辣嘅朋友記住叫支豆漿飲吓啦. ⭐️清酒大蜆蜆肉幾大隻無沙,清酒湯底清甜可口. 🏆金牌花膠湯米線🥇養生又養顏,啱晒女士. 性價比超高,價錢唔貴七十蚊(大size) 有找竟然有大大塊花膠‼️花膠軟腍每一口都係飽滿嘅骨膠原. 米線吸收了湯汁的精華好入味. ⭐️潮洲海軍大碗飯🥇這道飯量十足,配料豐富,賣相一流. 有廣島蠔、大蜆、海蝦、蟹籽,撈埋飯同醬汁食好滿足. 整體無論是味道、價錢同份量都好出色,附近嘅打工仔有福啦. 除左堂食仲

⭐️醉三寶

⭐️香辣魚皮

⭐️清酒大蜆
蜆肉幾大隻無沙,清酒湯底清甜可口.

🏆金牌花膠湯米線🥇

⭐️潮洲海軍大碗飯🥇

整體無論是味道、價錢同份量都好出色,附近嘅打工仔有福啦. 除左堂食仲可以叫外賣㗎. 值得一讚樓面嘅姐姐一腳踢,廚房、樓面、執外賣,過咗八點我哋阻住佢收工都竟然冇黑面好抵讚. 呢位姐姐真係我暫時見過最有生產效率嘅員工.

• 醉三寶
  • 香辣魚皮
  • 清酒大蜆
  • 金牌花膠湯米線
  • 潮州海軍大碗飯
中環搵到一間隱世菜館,主打價錢親民嘅花膠米粉,仲有多款招牌滋味美食。中環「搵食」又多個選擇。✨ 清甜竹蔗茅根水竹蔗茅根水感覺天然、清甜潤肺。最啱依家大熱天時消暑解渴。🦪 葱油廣島蠔廣島鮮蠔肥美飽滿 仲好嫩滑多汁,師傅火候掌握得剛剛好。配合清香葱油,葱香四溢,係呢度我好鍾意嘅菜式!🍲 醉盆菜醉盆菜用料好豐富,鮑魚、雞翼、大蝦、雞腎、溏心蛋 … 以花雕酒醃製,醇厚酒香滲透每樣食材。鮑魚軟嫩入味,雞翼滑溜,溏心蛋黃流心,醉蝦爽口彈牙。呢個醉盆菜仲好適合拎返屋企慢慢嘆。🍜 鮑汁花膠滑雞濃湯米粉大大塊花膠煮得淋身入味,配幼身爽滑米粉同嫩滑雞肉,份量十足。這個招牌菜抵食又飽肚。今次個胃唔係好夠空間 … 下次嚟我一定要試埋海軍大碗飯同D24榴蓮雪糕!

✨ 清甜竹蔗茅根水
竹蔗茅根水感覺天然、清甜潤肺。最啱依家大熱天時消暑解渴。

🦪 葱油廣島蠔

🍲 醉盆菜

🍜 鮑汁花膠滑雞濃湯米粉

2025-07-08
5 分鐘 (堂食)
2025-07-09 0 瀏覽
今晚喺中環一個人食晚飯,簡簡單單去咗食潮式米粉 🍜🍜🍜 位置喺中環街市過多條街嘅地鋪,佢新出咗個雞白湯底 🐓🐓🐓 試吓先~ 店分上、下2層,上層堂食,下層外賣,店員安排坐低之後,就可以點心紙式剔食物 ✅✅✅ 點咗個雞白湯米粉升級套餐 :招牌花膠 · 雞白湯米粉 (大) 🍜🍜🍜 花膠大塊足料 & 炆得好林好入味 🥰🥰🥰 可惜有d太咸,好彩湯底清甜中和返d咸料味 👌👌😋 尚算惹味~升級套餐 ➕➕➕- 蔥油廣島蠔 🦪🦪🦪 肥美小蠔仔,味香濃,配香葱花醬油 😋😋😋- 清甜竹庶茅根 🎋🎋🎋 清清地微甜,有料 👍👍追加 ⁠➕➕➕ 特價醉盆菜 🥚🦐🦐 以酒糟浸制嘅菜色,內有醉雞腎、醉蝦、醉鮑魚、醉蛋 & 醉雞翼,5款足料制作,酒味香濃…. ❤️當中最鍾意嘅係個鮑魚….. 而美中不足嘅亦係太咸,有少少偏苦~整體係足料制作,真材實料 👍👍👍 如果可以少返d 鹽就perfect 😂😂😂⭐️⭐️⭐️ +$19 升級套餐 :小食 & 飲品⭐️⭐️⭐️ 加$1 多1件花膠⭐️⭐️⭐️ 醉盆菜限時優惠 :特價 $78(原價$128)

升級套餐 ➕➕➕
- 清甜竹庶茅根 🎋🎋🎋 清清地微甜,有料 👍👍

⭐️⭐️⭐️ +$19 升級套餐 :小食 & 飲品
⭐️⭐️⭐️ 加$1 多1件花膠

2025-07-09 0 瀏覽
.中環人氣特色米粉店 🍜 試咗signature 🌟日本廣島蠔湯米粉每粒蠔都肥美新鮮 🦪 加$5️⃣仲可以轉雞白湯 🥣 啲湯呈現奶白色 鮮甜足料 🤍任何米線都可以加一蚊多$1️⃣花膠花膠勁大塊份量十足‼️真心有誠意🥰大推🌟醉盆菜 🍷 有多項配料 材料豐富 🦐🥚 外賣帶返屋企慢慢食都得仲可以嗌多款小食☺️☺️雞翼大元貝鮑魚都好新鮮,又有酒香記得嗌埋自家製花旗蔘蜜🍵 清涼又滿足🥰🥰.📍中環機利文新街8號地舖
[潮州人]
大推🌟醉盆菜 🍷
有多項配料 材料豐富 🦐🥚
外賣帶返屋企慢慢食都得
仲可以嗌多款小食☺️☺️
雞翼大元貝鮑魚都好新鮮,又有酒香
記得嗌埋自家製花旗蔘蜜🍵
清涼又滿足🥰🥰
📍中環機利文新街8號地舖
2025-06-27
  • 醉盆菜
好鍾意「潮州人」,不過平日返工無論中環定灣仔lunch time都經常爆滿,今日放工湊阿囡放補課竟然見到做緊 #一蚊加購花膠一件 又忍唔住想去食😋阿囡平日最鍾意食花膠湯米粉,鍾意佢厚身彈牙,今次加一蚊就加到花膠,佢就試咗手切牛湯米,牛肉好鮮嫩,配埋仲新岀左雞白湯,湯底濃郁 cream,米粉吸埋啲湯特別好食😍至於我就食左清酒大蜆湯米,粒粒蜆都大大隻,清酒加埋蜆嘅鮮甜,湯底加米粉一樣咁正~ 另外當然唔少得佢哋嘅醉盆菜,係次次必點,入面有齊晒醉蝦、醉鮑魚、醉雞翼、溏心醉蛋、酒糟醉雞腎,阿囡有酒,所以醉盆菜每樣都有真係滿足晒我自己享用,酒香醇厚但唔會太濃,而家特價$78(原價$128),性價比超高!

• 醉盆菜
$63驚嘆超巨大塊花膠扒,膠質滿滿瞬間補充骨膠原.ᐟ.ᐟ位於中環既潮州人主打招牌花膠米線以平民價錢都可以食到超大塊花膠真係好吸引😍除左花膠米粉,廣島蠔同樣非常出色.ᐟ.ᐟ每隻蠔都漲卜卜,食到濃郁既蠔味🦪最後當然唔少得要叫小食啦!佢既醉酒系列不能錯過🥹🔺任何米粉、飯同菜底都可以一蚊加購花膠一件🔺金牌花膠湯米粉$63日本廣島蠔湯米粉$69古法醉仙鮑$88清酒煮大蜆$56師父醉雞翼$28香辣魚皮$38竹蔗茅根水$12媽咪龍眼參蜜$16

$63驚嘆超巨大塊花膠扒,膠質滿滿瞬間補充骨膠原.ᐟ.ᐟ

位於中環既潮州人主打招牌花膠米線
以平民價錢都可以食到超大塊花膠真係好吸引😍
除左花膠米粉,廣島蠔同樣非常出色.ᐟ.ᐟ
每隻蠔都漲卜卜,食到濃郁既蠔味🦪
最後當然唔少得要叫小食啦!佢既醉酒系列不能錯過🥹
🔺任何米粉、飯同菜底都可以一蚊加購花膠一件🔺

金牌花膠湯米粉$63
香辣魚皮$38
竹蔗茅根水$12
媽咪龍眼參蜜$16
2025-07-07 0 瀏覽
中上環新開左一間主打花膠米粉嘅小店,惠顧任何米粉、飯同菜底,加$1蚊就多一塊花膠!!花膠滑雞湯米粉新出嘅湯底,有雞白湯和麻酸辣濃湯。我唔食得辣就轉左雞白湯,果然好鮮甜。加左$1有多件大大花膠,用鮑汁煮過好入味,爽滑又軟糯!醉盆菜呢個醉盆菜用膠桶裝住,限時特價$78 (原價$128),堂食外賣都得!個桶有鮑魚、鮮蝦、雞翼、溏心蛋和雞腎,一打開蓋就會聞到濃郁的酒香,全部食材都好新鮮,真係好抵食呀!蔥油廣島蠔廣島蠔雖然細細隻,不過飽滿脹卜卜,蔥油的香氣與蠔的鮮味完美融合,層次感十足!古法醉鮮鮑用米酒浸泡鮑魚,口感特別爽口彈牙!師父醉雞翼雞翼外皮爽脆,肉質嫩滑,酒香浸透,令人回味無窮!鮮灼大扇貝新鮮厚肉扇貝入口鮮甜又彈牙, 啖啖肉好正!媽咪龍眼蔘蜜自家製蔘味十足,少甜好解渴又清熱,夏天飲一流!

花膠滑雞湯米粉

古法醉鮮鮑

用米酒浸泡鮑魚,口感特別爽口彈牙!

師父醉雞翼

雞翼外皮爽脆,肉質嫩滑,酒香浸透,令人回味無窮!

鮮灼大扇貝

新鮮厚肉扇貝入口鮮甜又彈牙, 啖啖肉好正!

媽咪龍眼蔘蜜

自家製蔘味十足,少甜好解渴又清熱,夏天飲一流!

2025-07-06 0 瀏覽
老友話上環站《潮州人》有$1花膠超抵食,約我晚餐,餐廳設樓上雅座,座位舒適。我們點左花膠滑雞湯米粉$79加$1花膠:用小火爐盛着花膠滑雞湯底濃郁,花膠滑嫩,雞肉嫩滑鮮甜,米粉爽口索左湯汁美味,加$19升級套餐-蔥油廣島蠔&龍眼參蜜,味道不錯好抵食 👍日本廣島蠔湯米粉$69加$1花膠:蠔肉鮮甜湯底味濃,米粉爽滑,加$19升級套餐-甘香醉鮮蝦&豆漿。小食:🥢蔥油廣島蠔廣島蠔嫩滑味濃好食😋🥢酒糟醉雞腎醉雞腎爽口彈牙,酒糟的味濃香。甘香醉鮮蝦蝦肉質鮮嫩,酒味清香口感爽脆。古法醉鮮鮑醉鮮鮑肉質鮮夠入味,酒味香濃值得一試。鮮灼大扇貝大大隻扇貝口感滑嫩鮮香。🥢師父醉雞翼超大隻雞翼肉質嫩,酒香味十足。🥢溏心醉蛋醉蛋很嫩滑酒味香,口感細膩。
我們點左
花膠滑雞湯米粉$79加$1花膠:

日本廣島蠔湯米粉$69加$1花膠:

小食:
🥢蔥油廣島蠔
廣島蠔嫩滑味濃好食😋
🥢酒糟醉雞腎
醉雞腎爽口彈牙,酒糟的味濃香。

甘香醉鮮蝦
蝦肉質鮮嫩,酒味清香口感爽脆。

古法醉鮮鮑
醉鮮鮑肉質鮮夠入味,酒味香濃值得一試。

鮮灼大扇貝
大大隻扇貝口感滑嫩鮮香。

🥢師父醉雞翼
超大隻雞翼肉質嫩,酒香味十足。
🥢溏心醉蛋
醉蛋很嫩滑酒味香,口感細膩。
  • 花膠滑雞湯米粉
  • 古法醉鮮鮑
平時好中意食潮州打冷, 但一般都要3-4人以上先可以食到多款式既菜色同種類~今次搵到依間二人前潮州菜, 就可以食盡惹味潮州招牌餸啦~我地叫左:🥇🍜金牌花膠湯米粉極巨花膠成條鰻魚咁長.. 啖啖都係膠原BB呀😍🍜鮑汁花膠滑雞湯米粉一次過滿足晒你兩個願望, 夠曬足料海軍大碗飯🦐🦪食落口感幾得意好似一碗日式丼飯👅但其實又唔係, 份量十足(有蠔,蜆,鮮蝦同蟹籽)🐔酒糟醉雞腎滲透花雕酒香濃既薄切雞腎, 爽彈脆口🦐甘香醉鮮蝦識食一定係食凍蝦啦🦪蔥油廣島蠔廣島蠔肥厚夠入味, 味道唔會好鹹🦪古法醉鮮鮑平時無咩牙力既我都食到, 鮑魚夠新鮮,幼滑爽口🍶清酒大蜆蜆肉真心勁大隻wor, 鮮甜帶微微酒香🐔白雞湯(+$5就有)🍯媽咪龍眼參蜜花旗參味偏濃, 好飲到叫左第3支haha樣樣都好中意點算好呢~要再黎食啦🤪 今次叫唔到下次想試埋佢個醉盆菜呀~

今次搵到依間二人前潮州菜, 就可以食盡惹味潮州招牌餸啦~

我地叫左:
🥇🍜金牌花膠湯米粉
極巨花膠成條鰻魚咁長.. 啖啖都係膠原BB呀😍

🍜鮑汁花膠滑雞湯米粉
一次過滿足晒你兩個願望, 夠曬足料

海軍大碗飯🦐🦪

🐔酒糟醉雞腎
滲透花雕酒香濃既薄切雞腎, 爽彈脆口

🦐甘香醉鮮蝦
識食一定係食凍蝦啦

🦪蔥油廣島蠔
廣島蠔肥厚夠入味, 味道唔會好鹹

🦪古法醉鮮鮑
平時無咩牙力既我都食到, 鮑魚夠新鮮,幼滑爽口

🍶清酒大蜆
蜆肉真心勁大隻wor, 鮮甜帶微微酒香

🐔白雞湯(+$5就有)

🍯媽咪龍眼參蜜
花旗參味偏濃, 好飲到叫左第3支haha

樣樣都好中意點算好呢~要再黎食啦🤪
今次叫唔到下次想試埋佢個醉盆菜呀~
2025-06-24 49 瀏覽
我自己就好鐘意食花膠,聽講呢度有花膠湯米,又可以加一蚊多件花膠,我就要過嚟食下。鮑汁花膠滑雞濃湯米粉用小鍋熱辣辣送上 ,慢慢將花膠同滑雞煮熱,湯底加埋蔬菜好清甜,花膠滑嘟嘟又夠味,雞件都唔柴口,食到7788就加入湯米粉,米粉索晒啲雞湯,全部食晒。星級手切牛湯米粉轉大湯米嫩滑嘅手切牛肉,有濃濃的牛肉味,在湯中浸泡後更鮮,湯底清爽唔油。醉盆菜酒味特別香濃,裡面有蝦,蝦肉鮮甜得黎帶出酒香。鮑魚,吸晒花雕酒香,肉質嫩又彈牙。雞翼,肉質嫩夠入味,酒味香濃。雞腎,口感爽脆酒糟香醇入晒味。溏心蛋,蛋黃半流心,順滑又有酒香。醉盆菜的確唔錯👍甘香醉鮮蝦甘香醉鮮蝦新鮮,蝦肉彈牙,有酒香味。酒糟碎雞腎酒香好濃,都幾大片,雞腎口感夠爽。清酒大蜆清酒大蜆湯味清爽唔油,蜆肉鮮嫩,微微酒香。

星級手切牛湯米粉
轉大湯米

醉盆菜
酒味特別香濃,裡面有
蝦,蝦肉鮮甜得黎帶出酒香。
鮑魚,吸晒花雕酒香,肉質嫩又彈牙。
雞翼,肉質嫩夠入味,酒味香濃。
雞腎,口感爽脆酒糟香醇入晒味。
溏心蛋,蛋黃半流心,順滑又有酒香。醉盆菜的確唔錯👍

甘香醉鮮蝦
甘香醉鮮蝦新鮮,蝦肉彈牙,有酒香味。

酒糟碎雞腎
酒香好濃,都幾大片,雞腎口感夠爽。

清酒大蜆
清酒大蜆湯味清爽唔油,蜆肉鮮嫩,微微酒香。
2025-06-20 55 瀏覽
原來早排先開分店喺中環,以為係打冷點知唔係。可以食到花膠米粉之餘又可以食到何生想食醉海鮮米粉用新竹米粉好滑同幾十蚊有交易,無加一服務.點新湯底(雞白湯)可以一蚊加購花膠一件(花膠扒勁大塊).滿滿骨膠原. 而醉盆菜係限時特價用膠桶裝住.裏面有齊醉鮑魚,醉雞翼,醉蝦,醉腎,醉蛋何生大讚!!鮑魚勁彈牙,雞翼肉質入哂味,蝦頭蝦身入哂味蝦身勁爽口,醉蛋糖心蛋嚟連糖心充滿花雕酒味~ 超香醇-海軍大碗飯: 款款正到爆完全似海鮮丼飯廣島蠔粒粒都漲卜卜勁鮮甜,海蝦巳剝殼好彈牙加蟹籽帶鹹香增添口感,提升鮮味口感令人難抗拒.-海中寶中之鮮白海洋湯煮扇貝,海蝦,蠔,大蜆.勁讚!-清酒大蜆勁鮮味肉厚(完全無沙,真係大愛)-酒糟醉雞腎勁爽口-香辣魚皮爽口得黎麻麻辣辣好正-花膠滑雞湯米粉用一人鍋上,一塊大大勁長花膠扒令成個白雞湯充滿骨膠原,新竹米粉好爽滑.-媽咪龍眼蔘蜜完全有媽媽煲嘅感覺-有機鮮豆漿
原來早排先開分店喺中環,以為係打冷點知唔係。
可以食到花膠米粉之餘又可以食到何生想食醉海鮮
米粉用新竹米粉好滑同幾十蚊有交易,無加一服務.
裏面有齊醉鮑魚,醉雞翼,醉蝦,醉腎,醉蛋何生大讚!!
-海軍大碗飯: 款款正到爆完全似海鮮丼飯
廣島蠔粒粒都漲卜卜勁鮮甜,海蝦巳剝殼好彈牙
加蟹籽帶鹹香增添口感,提升鮮味口感令人難抗拒.
-海中寶中之鮮白海洋湯煮扇貝,海蝦,蠔,大蜆.勁讚!
-清酒大蜆勁鮮味肉厚(完全無沙,真係大愛)
-酒糟醉雞腎勁爽口
-香辣魚皮爽口得黎麻麻辣辣好正