2016-01-28 3201 瀏覽
身為榴槤愛好者的我,得知竟有食店推出榴槤雞煲當然滿心歡喜相約朋友前來挑戰!大門前掛著一個蠻可愛的招牌,大家能猜得出「漁牧」字樣上方的3隻象形文字是代表甚麼嗎?在這裡先賣個關子回頭再開估~等候期間到處逛逛,離大門不遠處竟掛滿了大大隻的肥鴨,似是正在等待著運送到烤爐吧...再望向右邊,店方在木櫃內擺放著數個象形文字,下方還有一小牌標示了該字體的由來及意思~現在大家也應該知道招牌的字樣是代表「雞」、「魚」、「鴨」了~雖然餐廳的菜式以粵式川菜、京菜為主,但沒有一般中菜館傳統的裝修,整齊的梳化卡座配上牆鮮艷的象形文字及射燈,不知怎的,不單沒有濃厚的中國風,反而感覺有點像韓式燒肉店餐牌上的食物款式還真多,有涼菜、燒豬、燒鴨、燒魚、雞煲、主食、湯窩、麵食、甜品及飲品等,正當以為友人已決定好一嚐榴槤雞煲時,怎料臨時退縮!最後唯有改吃燒魚算了...然後再多點了一些小吃及麵食作擺黑糖竹蔗冰 $58飲品方面,選擇也不少呢,除了一般的汽水啤酒果汁外,較特別的有梅子冰、黑糖竹蔗冰、青檸柚子冰及香蘭葉青檸水等...而我們就選可消熱氣的竹蔗冰,由於加入了黑糖,外觀上似是梅子冰多於竹蔗。竹蔗冰入口冰涼,帶淡淡的蔗香,
黑糖竹蔗冰 $58

[分數:8/10]

飲品方面,選擇也不少呢,除了一般的汽水啤酒果汁外,較特別的有梅子冰、黑糖竹蔗冰、青檸柚子冰及香蘭葉青檸水等...而我們就選可消熱氣的竹蔗冰,由於加入了黑糖,外觀上似是梅子冰多於竹蔗。竹蔗冰入口冰涼,帶淡淡的蔗香,以黑糖取代了冰糖,甜度沒有過高,感覺健康。而且感覺就更健康了當我吃燒魚時蔗冰還能完全發揮出其解辣的功放
醬油皮蛋 $26
[分數:7.5/10]

酸薑皮蛋就吃得多,但醬油皮蛋就的確少見,半透的外皮配上內裡軟滑的糖心,賣相吸引,一客只有8,份量不多。由於加入了醬油提味,所以入口除了蛋香外還多了一分鹹香,味道較一般的濃。但就個人而言,小妹就較喜歡配上酸薑同吃,甜甜酸酸的味道能減去一點膩感外更能突出到皮蛋獨特的香味
[分數:8/10]

小食方便就選了一道相當惹味香口的大漠風沙雞翼 ,雞翼堆砌成一個小沙丘般,金黃色的炸雞翼跟脆香雞翼有點相似。脆皮夠薄,入口香脆惹味,而內裡雞肉則仍保嫩滑且帶少許肉汁,然而辣度不高,正好合我口味~選這個作為肋酒小吃絕對適合
麻辣烤魚
(龍利魚 $288)配蜂巢豆腐($14)、冬瓜($14)及蟹柳($18) $334

[分數:8/10]

哇...朋友們是想獨佔整條烤魚嗎...大鐵盤內是大量的紅油、椒粒、椒絲、莞茜、蔥花...份量多得幾乎把龍利也蓋過了...而且離遠已聞到陣陣辣椒香,香氣雖然吸引,但...場面實在太可怕了...最後還是先把部份辣椒搬開再繼續翻熱龍利,免得越烤越辣。而其餘配蜂巢豆腐、冬瓜及蟹柳就經已預先放到龍利魚旁
麻辣烤魚

[分數:8/10]

怕辣的我還是先挑出內裡還未經辣油洗禮過的魚肉一試就好了,魚肉入口嫩滑但口感偏腍,還未沾上辣油的部份味道較淡,再想多挑一塊魚肉時,魚身已被朋友解體,辣油已滲進魚肉,鼔起勇氣再吃一塊,起初沒太大感覺,後來麻辣慢慢滲出...感覺惹味又過癮,不過枱頭上的竹蔗冰很悻就被我喝完了。至於其他配料,基於冬瓜及蟹柳早已吸滿了辣油,所以只好選吃密度高一點的蜂巢豆腐...
老鴨湯上海青肉沫手作麵 $58
[分數:9/10]

老鴨湯上海青肉沫手作麵的到來實在令人感動,應該算是整晚唯一一樣完全不帶辣味的主食!麵條上佈滿了大量的肉碎及蔥花,老鴨湯香氣撲鼻,味道濃郁。鴨油令粗幼不一的手作麵更添順滑口感,每啖也伴著鴨湯及肉碎同吃,味道就更加鮮味豐富了,值得推介
椰汁桂花相思糕$22

[分數:7/10]

甜品方面友人想要一試椰汁桂花相思糕,不過由於一客只有3件,不夠我們4人分享,所以跟友人分享半件就好了,飯後轉場再吃甜品就好了。相思糕亦即是紅豆糕,上層有著一層晶瑩的桂花糕,而椰汁紅豆糕的味道不會過份濃烈而蓋過了上層的桂花香。上下兩層同樣有著爽彈口感,感覺清爽

漁牧 (尖沙咀)
尖沙咀加拿芬道20號加拿芬廣場2樓
∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼~~~~~
以上消費:$ 612
味道:7.5/10
環境:7.5/10
服務:7/10
衛生:7/10
抵食:8/10

2016-01-27 1804 瀏覽
這一間餐廳一直有關注及想嚟試的, 食評一直都好高評價, 今天終於有機會同朋友嚟啦, 我們有七個人, 訂左枱, 都幾多人喎, 餐廳的裝修及佈置也比較新穎的, 唔知食物會不真的吸引呢?竟然有榴槤雞煲, 不過我唔食榴槤的.餐牌也好豐富及吸引呀.每人都叫左飲品, 朋友叫左HOEGAARDEN, 佢地話酒味唔係好出的, 但都幾好味. 唔會好甜呀.麻醬椰菜, 都好香呀,夠FRESH. 如果麻醬再多D仲好.話梅青瓜木耳, 好味, 又開胃, 酸酸甜甜的, 青瓜好爽口, 木耳都係.黑醋排骨, 細細件的, 個味道都幾好呀, 排骨好淋身漁牧混豬, 叫左半隻, 賣相都好吸引, 豬都好香脆, 加埋唔同的醬汁一齊食, 有黃芥辣, 青芥辣同埋乳豬汁的, 唔加醬已經好夠味, 豬下面係有糯米飯的.濃湯酸菜魚, 好大窩的, 不是熱住上的, 有好多酸菜, 仲有魚肉片, 仲有薯粉呀. 都好好味的, 夠晒入味, 魚肉都好滑身的呀, 薯粉唔算好多, 不過好入味, 酸菜都好入味, 又唔會好辣, 酸酸辣辣的味道. 正呀.生油梅子冰, 好味的, 酸酸味味咁, 同埋都算大杯呀.椰青都好味, 夠晒清甜.炒白菜, 普通啦.蒸餃, 好大隻的,
竟然有榴槤雞煲, 不過我唔食榴槤的.
餐牌也好豐富及吸引呀.
麻醬椰菜, 都好香呀,夠FRESH. 如果麻醬再多D仲好.
黑醋排骨, 細細件的,
個味道都幾好呀, 排骨好淋身
生油梅子冰, 好味的, 酸酸味味咁, 同埋都算大杯呀.
椰青都好味, 夠晒清甜.
炒白菜, 普通啦.
蒸餃, 好大隻的, 不過唔夠味, 比較清淡.
豆沙餅, 實在細得可憐,
個碟又大, 更加怪相, 味道係唔好味, 唔夠軟, 又唔夠豆沙味
紫薯驢打滾, 食評好多正面評如, 話一定要食, 但係....又唔係想像中咁好味呀. 冇味架, 好淡好淡的味道, 仲要好細件.
原來係唔可以盡信那些好評的,有點誇大.
2016-01-05
2016-01-25 1736 瀏覽
本身同朋友就開開心心來到依間餐廳食飯,無負評喎,一定唔差得去邊既。咁我地就叫香辣清江烤魚,同烤鴨食,見佢個烤鴨寫住無預先訂購要等一個鐘,咁梗係即刻寫左單先喇,邊食邊等,等落都無咁慘。好喇,15分鐘之後來左烤魚,食落都唔錯,香辣得來又唔會太辣,條魚無乜骨又夠滑。不過就真係好少肉食,食完都無感覺,於是又叫左個雞煲。食住等左半個鐘到喇,上埋烤鴨。落單之前以為個價錢係一鴨三食既,咁落單個時問清楚,三食要另加錢,依個價只得片皮鴨,可以後加。好,咁我地就無加另外個兩食,唔夠食都可以再叫其他。烤鴨好脆,脆得來又帶小小肥油,口感好正。不過個鴨就要襯熱食,放耐左鴨皮食落口會覺得好油,啲鴨肉乾到起楂。e....點解咁小份量既?300幾蚊很半隻鴨都唔知有無,仲要搵啲炸雲吞皮"朗 "高個底?講左咁耐,戲肉來喇。我地覺得包住鴨來食既麵皮同配菜唔係好夠,諗住叫多一套,於是睇多次個餐牌,寫住28蚊一套,叫烤鴨會免費一套,叫侍應落單。點知佢只係上左一客麵皮無配菜。我地: 點解得麵皮既?我地係叫一套架喎。侍應: 吓?我地: 指(拎住餐牌),依度寫住一套28蚊,我地叫來一套,點解依家只係得麵皮無配菜?侍應: 無架喇,28

我地: 點解得麵皮既?我地係叫一套架喎。

侍應: 吓?

侍應: 無架喇,28蚊係得麵皮,配菜要再加18蚊

我地: 咁依度寫住一套28,點解又要分開叫?

侍應: 依家無架喇,下面寫住配菜加18

我估佢個 "無架喇"係指依家無做一套優惠價,要食就分開加既意思,好喇,朋友話咁退左個麵皮佢喇,再叫侍應侍應唔知點算,就叫左經理出來。同經理解釋完,經理就退左個麵皮。不過語氣有少少唔係咁好,似係想屌我地但忍住左道氣皮笑肉不笑咁。

大佬,你兩樣野要分開加錢買既,咁你就唔好扮有個優惠價可以平啲叫一套喇,一係你係一套個度就咪鬼加個價錢落去。左上角寫住一套28蚊,右下角寫住麵皮28,配料18,係正常人都會覺得可以叫一套或者分開散叫喇,叫左來到你又話無,咁同佰x街呃人有優惠有咩分別?貼住有優惠價,結果埋單計原價?

最嬲係咩呢,我地退左個麵皮之後,唔知點算個個侍應一路企係我地張枱附近,同另一個侍應傾計,話我地麻煩,又話18蚊都加唔起就咪食烤鴨喇。

真係火都來,我張單食左過千,會加唔起個18蚊?我係嬲你地用優惠價呃人叫一套,結果根本無優惠,叫你退你又唔想退咁,先條氣唔順。你仲係我地隔離話我地?喂,你講還講,都唔好俾我地聽到先得架。

真係嬲到唔會來食第二次。個鴨又唔係特別好食,憑乜野賣到咁貴得半隻鴨皮食,仲要搵炸雲吞皮墊底,扮有套裝優惠叫配菜?仲要請埋啲咁無禮貌既侍應
2016-01-24 1394 瀏覽
今晚同friend係尖沙咀行街,行行下上openrice睇下附近有咩好食啦!無意中發現有間叫漁牧既川菜,我地又未試過,所以walk in睇睇有冇位,最後唔使10分鐘就有位!餐廳設計時尚!廚房用左好多大玻璃可以見到廚師點樣煮食!朋友點左個coronarita, corona係 upside down,  我地一於手機食先, 呃LIKE都好嘛, 我係第一次飲, 配有火龍果, 士多啤梨, 啤酒慢慢灌入, 幾特別我地叫左個大漠風沙雞翼,用左避風塘方式去炒,所以食落好香口!之後我同friend都鐘意食榴槤既,見到menu有個雞煲好用榴槤黎到煮,無慮即決!果然無失望,熱既榴槤肉溶係雞肉上面,口感好好!估唔到咁夾!見到個湯底咁吸引,我地叫左d火鍋料黎打邊爐!我地點左鮮豆皮做雞煲配料,,鮮豆皮呈,格仔紋,因為食果陣有榴槤湯包圍住,有咬口得黎又好滑今次多得openrice而搵到呢間餐廳!好彩無簡錯!

餐廳設計時尚!廚房用左好多大玻璃可以見到廚師點樣煮食!
今次多得openrice而搵到呢間餐廳!好彩無簡錯!
2016-01-15
10 分鐘 (堂食)
2016-01-24 1156 瀏覽
新配fusion粵菜加川菜,加上新潮裝修,連隻碟都型過人。飲品非常特式,有韓式風味,鮮果加糖水配上梳打水,再慢慢流入啤酒,清爽,大杯到一個人飲唔晒。前菜海蜤爽口,帶花椒麻香,手拍青瓜亦相當美味。排骨唔太焾,有咬口,糖醋味香十分開胃。魷魚爽口且彈牙,酸辣味有點像泰式沙律風味。炒蟹用四川乾鍋式做法,帶麻辣香,配菜西芹薯仔盡吸其香濃及蟹味,不得不試。雞煲較為乾身,味道不及傳統雞煲味濃,較適合作火鍋用。甜美的紫薯餡配上煙韌糯米皮作結,值得推介的甜品。有機會會再試片皮鴨,感覺好像不俗,可惜今次人數不足。
新配fusion粵菜加川菜,加上新潮裝修,連隻碟都型過人。
前菜海蜤爽口,帶花椒麻香,手拍青瓜亦相當美味。
排骨唔太焾,有咬口,糖醋味香十分開胃。
魷魚爽口且彈牙,酸辣味有點像泰式沙律風味。
雞煲較為乾身,味道不及傳統雞煲味濃,較適合作火鍋用。
甜美的紫薯餡配上煙韌糯米皮作結,值得推介的甜品

有機會會再試片皮鴨,感覺好像不俗,可惜今次人數不足。

2016-01-22 2537 瀏覽
寫了太多打氣飯,卻差點忘了手信局;今天天氣很冷,一冷就重溫早前在漁牧這頓溫暖愉快的飯聚,特別記掛著美味暖身的榴槤雞!關於漁牧,不少人認識它可能都是因為排過對面的茶木;未吃前不敢評,吃完後真的不怕說,天寒地凍,與其花時間去茶木排隊、然後又坐得逼逼的,不如來這邊舒服用餐啦!當晚4個人,除了我不太飲,其餘幾位都喜歡啤一啤,首先就來兩杯Hoegarrden Rosee。粉紅色的賣相很誘人,據說味道也酸甜清新之極,不過我最終也抵受到引誘沒點來飲。其實令我更動心是Coronarita,因為那淺紫色實在太迷人了!面層又有大量的水果,更加吸引;不過大量冰粒令我卻步,最後只取了水果粒來吃,繼續戒飲啤酒。後來發現這項堅持非常值得!前菜小吃點了兩款,川香鴨舌的鴨舌軟熟又入味、又帶微辣刺激,與之脷疊脷實在銷魂;醬油皮蛋調味相對較普通,但用的皮蛋夠溏心軟滑,我又是非常的喜歡,兩者都值得推介。也點了一份大漠風沙雞翼,成品超香脆又不油,雞翼中間甚至還吃到肉汁,也令人驚艷;特別是幾位啤酒友,邊啤邊吃雞翼,更加爽了~來到麻辣十兄妹,裡面是十款不同的食材,如豆卜、牛肉、藕片、馬鈴薯片等等,賣相與香氣都吸引,不過原來味道只
來到麻辣十兄妹,裡面是十款不同的食材,如豆卜、牛肉、藕片、馬鈴薯片等等,賣相與香氣都吸引,不過原來味道只淺留在表層,並不夠入味,不太推介了。
去到麻辣菜式都幾有衝動飲啤酒了,但為了榴槤雞煲還是忍下來吧!因為中醫建議榴槤與啤酒不要一起吃呢;講真,煲中的榴槤不是頂級貨色,但經烹煮後加速了熟成、變得香甜濃郁,當日煲中的榴槤結果全由我清光,十分幸福!至於雞件,也鮮滑美味,沾上榴槤的香氣更加誘人,特別是吃到後段,味道更加濃凝,無論是榴槤迷或雞迷都值得一試!
另一主菜是濃湯酸菜魚,成品巨大、魚肉又多又嫩,中間更有紅薯粉、萵筍、金菇菜、豆卜,滋味豐富帶酸,令人越吃越開胃,不知不覺又清掉大半兜!
頗為邪惡的一頓,要來點青菜平衡中和一下;喜歡這菜芯清嫩爽甜,一大碟份量很足,大家都吃得起勁又滿足。
去到最後甜品點了款滿有特色的紫薯驢打滾,成品質感略為軟身了,否則其紫薯香氣其實挺吸引的~
滿足的一頓,下次再聚又是幾時?
2016-01-07
摩登中菜近來勢如雨後春筍,如飲茶、点心代表、唐宮小聚、名館等成了城中熱話,說笑道的「中國四大發明」「粥粉麵飯」可以re-define一下。這類中菜餐廳再不是老套地掛著xx聯婚作背景的酒樓格局,而是有如cafe 般的精緻裝潢,以具創意但價錢相宜的菜式作招徠。聖誕前一個星期是聚會時節,三人特地避吃西餐,打算進擊奇樂香辣雞煲。看罷某食友的食評,得知漁牧新出了榴槤雞煲,三人抱著疑惑但好奇的心態,由奇樂轉戰漁牧。知道愛榴槤者不多,我們仨卻是100%臭味相投,肯定不是一個 normal sampling。雖然已是幸福的一群,九成機會可以七時下班,但偏偏這晚卻成了那一成的例外。近八時到達,友人已坐下等著,門口堆滿了等旁邊茶木和漁牧的食客。早前有到過這茶木,只知旁邊的是有火鍋吃的地方,就是現剩下一家店的南燒北鍋。一邊茶木,一邊舊時的南燒北鍋,今時今日的漁牧,好像毫無關係吧,但其實都是太興集團旗下的餐廳。慕名而來的榴槤雞煲成了宣傳重點,但不知道有多少客人是為此而來了。沿用前身南燒北鍋的crossover 路線,由{南方燒味 x 北方火鍋} 變成了 {地 x 海}(
摩登中菜近來勢如雨後春筍,如飲茶点心代表唐宮小聚名館等成了城中熱話,說笑道的「中國四大發明」「粥粉麵飯」可以re-define一下。這類中菜餐廳再不是老套地掛著xx聯婚作背景的酒樓格局,而是有如cafe 般的精緻裝潢,以具創意但價錢相宜的菜式作招徠。聖誕前一個星期是聚會時節,三人特地避吃西餐,打算進擊奇樂香辣雞煲。看罷某食友的食評,得知漁牧新出了榴槤雞煲,三人抱著疑惑但好奇的心態,由奇樂轉戰漁牧。知道愛榴槤者不多,我們仨卻是100%臭味相投,肯定不是一個 normal sampling。
雖然已是幸福的一群,九成機會可以七時下班,但偏偏這晚卻成了那一成的例外。近八時到達,友人已坐下等著,門口堆滿了等旁邊茶木漁牧的食客。早前有到過這茶木,只知旁邊的是有火鍋吃的地方,就是現剩下一家店的南燒北鍋一邊茶木,一邊舊時的南燒北鍋,今時今日的漁牧,好像毫無關係吧,但其實都是太興集團旗下的餐廳。
沿用前身南燒北鍋的crossover 路線,由{南方燒味 x 北方火鍋} 變成了 {地 x 海}(不是天與地) - 漁在海而牧在地,主打京川菜式不得不欣賞太興集團在餐廳的branding 上花的心思,鋪天蓋地的都是與兩個虛構角色有關 - 他們的文字叫「漁牧文」,生活畫面以一幅「漫畫版清明上河圖」呈現,他們的名字用燈泡拼成作裝飾…好像怕你看不到,裝潢和餐牌都在說故事。這類以故事包裝餐廳,城中不乏例子,例如馬來西亞過江龍 Fullhouse Signature。年紀不輕,不會受哄於片面的故事,但把crossover 幻化成漁民和農民譜出戀曲還是誠意之作。
店內沒有柱位,座位多以方形枱拼湊而成,更有港人到茶餐廳至愛的卡位,甚為闊落。帶點工業風的格局和鎢絲燈泡,不看menu 和櫥窗裡的燒豬,說這是韓式食店也可,誰會想到中式餐廳的牆上竟有射燈呢。
甫坐下,友人們已先點了兩款小食,說先吃小食再等我發板點主菜!
赫見自己的小碟上都有「漁牧文」,這餐廳的主題做得一絲不茍,整個用餐體驗都被同一主題浸淹,拍得上一家博物館的主題展覽。
川香鴨舌 $58
川香鴨舌
在香港吃過而回味的,可算是太平飯店的三香鴨舌(酒香、麻香和川香)。這裡沒有三心兩意的機會,只有川香鴨舌。雖然我比較喜歡花雕酒香的味道層次,但這客川香的亦不賴。幾乎吃不出丁點的辣,只覺椒香撲鼻,兩舌交纏間嚐到軟骨和皮肉間的嫩滑。入味之故,不失為佐酒良伴。
壇子花雕醉雞 $48
壇子花彫醉雞
正當我想念酒香鴨舌,恰巧來了個花雕醉雞,不用「身在曹營心在漢」。
份量大概是1/4 隻雞,皮薄得很,皮肉間都不見油分,令我豁出去、連雞皮都吃掉。欲罷不能的在於其濃郁的酒香;肉質有進步空間,皮爽但肉未夠嫩滑。放進口之際始知不是冷盤,只是室溫的醉雞酒香更濃,不過沒預期般醒胃了。
大漠風沙雞翼
吃小食吃得過癮,友人提議多點一個香口小食。在《十二道鋒味II》看過一集是謝霆鋒刨製「大漠風沙翅」,這客「大漠風沙雞翼」名字有80%相似,彼「翅」的製法其實完全不是這回事。脆炸過的蒜蓉如風沙般泛著金黃,佈滿雞翼的表面仿如大漠,大概因而得名。蒜粒沒有炸燶,金黃得像黃沙。
吃得出不是全是炸蒜粒,為了提高酥脆口感,雞翼沾了麵包糠拿去炸,因此無論掉了多少炸蒜粒,每口咬下先會觸及香脆的表面。雞肉尚算嫩滑,可是份量不多,吃不了多少肉就要吐骨了。
等其他菜式上桌時,到了洗手間一趟,沿途看到這些像博物館般的陳設,講解「漁牧文」的由來,這未免太認真了吧?
進店時必經一個玻璃櫥窗,可以看到部分廚房的運作。
除了「漁牧混豬」外,片皮鴨都是這兒的名菜。吃太多肉真的會膩,所以我們在兩者中選了「漁牧混豬」,片皮鴨那就只有看的份兒。
聽職員說,爐鴨出爐後,需在短時間內連肉帶皮的片鴨,在室溫冷卻後才片便會失去風味。
在出菜位路過,外皮炸至酥香油亮的片皮鴨真的令人垂涎三尺!以木板盛載,賣相新潮而不失霸氣。
老北京烤鴨
榴槤雞煲 $298
榴槤雞煲
返回座位後,主角榴槤雞煲已大駕光臨!大大塊金枕頭置於中央,連核一起被斬件,和雞件浸淫在淡黃色的茫茫大海中。剛上桌時應該是室溫,嗅不到榴槤味,但以氣體爐再翻熱,味道應該更濃郁了!

榴槤入饌,在市面上不常見,但絕對不是前所未見。聽過媽媽說榴槤殼可以煲湯(但湯不會有榴槤味),甚至是秋冬的滋補湯水。我亦聽過有榴槤啫啫煲和焗意粉,新奇得很,但有聽的緣沒吃的份。
這榴槤雞煲用上泰國金枕頭,勝在夠厚肉,味道香甜但不至於嗆喉;榴槤愛好者當然咀刁得會想吃D24、貓山王品種,可是一來成本高,二來肉質較腍,在雞煲內恐怕很快便會煲溶而逃之夭夭。
開了爐並蓋上鍋蓋,讓它滾上了幾分鐘再開蓋,出奇地沒什麼榴槤香,當時醬汁還是淡黃色的。榴槤和雞件好像還沒有混熟 - 雞件仍是金黃,榴槤還是具光澤、完整的淡黃。
再蓋上蓋、多滾一會,醬汁開始濃稠,真正的榴槤雞煲好像成形了!醬汁變了淡咖喱般的芥末黃,雞件再不是原本的金黃,換上了黃色的保護色。榴槤肉亦開始變得溶爛,但還是一大塊的。此時開始嗅到榴槤香氣,但不是預期中濃烈,原來熱食榴槤反而會沒生吃般香?餐廳應該會因此而慶幸沒把周邊討厭榴槤的食客趕走吧?
榴槤肉每人分到兩至三件,份量還可以;但看在價錢份上,畢竟只是金枕頭,可以多給幾塊吧。煮過的榴槤沒生吃般黏口,其纖維吸收了雞香,榴槤那股令人又愛又恨的氣味相對地減低了。少了那股濃烈的味道,卻多了爆香過的雞件所散發的惹味。相對地,雞件亦沒有普通雞煲內的濃味,榴槤味給予一襲清甜而非濃甜,口感軟綿,拼在一起吃都不會膩。
輪價錢,奇樂雞煲都要$28x起跳,雖然應該是貴在所採用的雞品種;漁牧都有其他特色雞煲可選,例如有原隻波士頓龍蝦和花膠的「龍蝦雞煲」,價錢都是和榴槤雞煲相若。個人認為始終是有海鮮的雞煲比較划算,雖然是榴槤的diehard fans,始終不能和海鮮睇齊的,不過不愧為一個新奇的嘗試。
吃著榴槤,不其然想起這歌...
漁牧混豬 (1/4隻) $128
漁牧混豬 (1/4隻)
本是要早一天預訂的「漁牧混豬」,我們是比較幸運,即席點都還有存貨。和片皮鴨一樣以木板盛載,並以葱油糯米飯墊底;旁為三款醬汁,分別是傳統乳豬醬(甜麵醬)、黃芥辣檸檬蛋黃醬和抹茶蛋黃醬。用上不足30日大的越南奶豬,連滿月酒都未擺,就命喪於火爐內…。所謂「漁」「牧」之混,其實只是crossover 的簡意,製作上用上反傳統的方法而已。菜式設計上,有點像季季紅的「有米豬」,同樣把飯底釀在乳豬中烤,烤的過程中,乳豬精華盡在飯中。
選用還未滿月的豬,皮下脂肪不算多但肯定的是肉質鮮嫩。唯靈亦曾說過,最棒的乳豬有三大特點:皮脆、肉鹹和皮下有甘香鬆化的脂肪。單看脆得斷開而起角的乳豬皮,第一個特點應該可以剔一剔!
有別於季季紅「有米豬」內的蝦米芋頭蛋炒飯,這個用上傳統的糯米飯好處是較吸味,壞處當然是較肥膩。糯米飯的份量其實不多,只是乳豬骨下、大概姆指般粗的空間堵著;份量不多的緣故,稍油膩的糯米飯還是可接受的。以葱油拌過和盡收乳豬的精華,糯米飯沒有變得過腍,口感不至於令人很快有膩感。
在王貽興和唯靈合著的《牛頭.馬嘴--30-70隔幾代食話》中提及過,燒乳豬需要皮、肉、骨三位一體來嚐才是極致,只吃乳豬皮是最味寡的。從橫切面看,焦香的皮下真的沒什麼脂肪層。蘸過抹茶蛋黃醬,我索性整塊連皮、肉、骨一起放進口。乳豬皮以香茅和洋蔥等材料醃過才燒,惹味非常,烤的火喉拿捏得好,薄脆如紙;肉夠嫩滑,濕潤依然;骨比肉更為鹹香。蘸什麼醬汁或許不是重點,抹茶蛋黃醬的抹茶味不突出,只是淡淡然的帶出蛋黃調子。就算不蘸醬汁,乳豬件都齒頰留香。
三色配 (滑豆腐/涼粉/紅豆) $38
三色配 (滑豆腐/涼粉/紅豆)
本想點$36半打的紫薯驢打滾作甜品,奈何整餐都是重口味,還是想點些清涼解膩的甜品。欲動身到附近的厚福街另覓甜品,不過怕要等上了好一會,還是懶懶的繼續賴在卡位上。
不是因為任何gimmick 而點(不必整餐都是gimmick嘛),純粹因為有涼粉和豆腐這些較清淡的配料。小驚喜是在於紅腰豆和其餘兩款配料的搭配是出奇的清新;紅腰豆通常用於沙律,甚少用於甜品,就算是白灼都有鹹鹹的調子吧。口感和紅豆相似,獨欠紅豆的那份甜,亦可以說是中和了甜味。
很是重口味的一餐,榴槤 + 雞 + 豬 + 鴨(舌)樣樣吃齊;其實漁牧還出名水煮魚,否則何來「漁」牧呢。奈何有人不吃有骨的魚(相信會錯過很多美饌…),和水煮魚緣慳一面。想吃新潮的中菜,「飛甩老土」,坐得舒服,我想漁牧是不二之選,至少 fusion 得來,是一般打工仔負擔得起的價錢吧。

==============
基於上載照片數目限制,附上部分menu 以供參考:
1937 瀏覽
3 分鐘 (堂食)
榴槤雞煲
漁牧混豬 (1/4隻)
2016-01-22 1353 瀏覽
大約,我知道這間餐廳,是因為機遇巧合。因為郭偉亮的一個Instagram post,用英文簡單翻譯一下,"佢話佢喜歡食辣野,雖然魚唔係佢的喜好,但漁牧裡的水煮魚,佢就會覺得可以一吃"。我有時候都會相信明星的舌尖,至少如果好難食係唔會係公眾面前放低那個正面的comment ,就算係朋友的店要支持下,起碼都唔會差得太過份,始終一字一句,都有一定的影響力。我想,我沒有他喜歡辣的程度,但我喜歡魚,於是朋友提議來的時候,不用花一點的時間,我就舉起舌頭贊成了。在沒有做過功課的情況下,只知道係食辣野,原來漁牧的背後有個這樣的故事,又有水煮又有川菜又有乳豬又有雞煲,crossover到不行,我唔知道這樣是否銀河上華麗邂逅,我知道這樣有自己的concept 和故事主題還有文字的店不多,背後的心機誠意,絕對可嘉。今晚終於來到這裡朝聖,看到了這裡的裝潢漂亮得很,完全不像那些吃水煮魚的地方,或者是像川菜的格局,配合那些圖形文字,我以為自己在上Linguistic 的堂。我還是遲了一點來,菜單已準備好,我完全不用想,坐底就可以吃了。一來的川香鴨舌 $58,這個是typical的川辣菜式,那風味也算對辦,送啤酒最

大約,我知道這間餐廳,是因為機遇巧合。

一來的川香鴨舌 $58,這個是typical的川辣菜式,那風味也算對辦,送啤酒最好。
壇子花彫醉雞 $48,柔滑的雞肉配合了陣陣強烈的花雕又怎會有不好的地方,加上其花彫的幽香,很容易便取得我歡心。
吃完咁優雅的小品,突然而來的卻是非常的重口味,你應該很少吃到的榴槤雞煲 ,$298的價錢比外面的雞煲價錢貴了一點,但內容絕對係實幹形,那種榴槤的濃烈和強勁全部迫入這個雞煲裡面,溶溶的榴槤完全被解體分裂係煲入面,愛死榴槤的必定喜歡,不喜的我想同桌也會反枱。
由於是晚食飯都係女仔佔大多數,我們叫了的漁牧混豬只是1/4隻,$128的份量就知道是例牌,燒乳豬的薄薄下面是蔥油飯,三種不同的醬汁,蜜糖芥茉,乳豬醬和抹茶醬,不同醬汁有不同的效果,我還是喜歡傳統的傳教士式乳豬醬最深得我心。
大漠風沙雞翼 $58,相對係全晚較為失色的一道菜式,唔係唔好食,風沙把雞翼炒得惹味又好食,香味又強,只不過成個雞翼都有不少的油份,雖然整得不錯,但吃得多會將罪惡感放大,不宜多吃,減肥者慎吃慎看。
鮮榨西瓜汁 $68/酌,係叫呢度一個出名Coronarita前,我們都有點口渴,飲一口鮮榨的果汁最好,西瓜又甜又抵喝,最好選擇。

Coronarita $68,潮流嘅野,絕對無國界,這些韓風飲品竟然會係呢到出現絕對係一個意外,而且佢仲發揚光大得厲害,以一個更大的杯黎整這杯Coronarita,坦白說,去年全年都有這裡飲品出現驚喜已經欠奉,但我欣賞一間以川菜為主的地方也採納咁新奇的事物,那要創意要求新的精神值得欣賞。
重慶麻辣牛肉麵$60,麻辣上的麵,應該是這類的一個不錯的賣點,我常常都喜歡這種麵品,那一記麻辣把彈牙的麵條都提升了其靈魂,而牛肉更將層次昇華,就如美麗的女孩,加上了一點的脂粉,就已是可愛無敵。
通常女仔都是喜歡甜品,但驢打滾就是我提不起來興趣,半打$36的甜品樣子美得很,但說真的,味道我無可奉告。
無可奉告的原因,是因為我沒有食,是我興趣不大,也是因為世事發生有好多原因,但有時候大多原因不明,不明不白,今日你以為是事實的東西,明天可以告訴你是一個天大的大話。

我自己係唔係好飽的情況下,叫多個老鴨湯上海青肉沫手作麵 $58,由於剛剛的蔥油撥麵非常對辦,叫多個手作麵再試試其水準是否一樣維持。當然老鴨湯是個驚喜,手作麵的煙韌也是叫人暗地歡喜,但當然剛剛的牛肉麵,顯然勝幾籌,幸好,我覺得呢度闊闊的手頭麵吸盡老鴨湯也是不錯,就算朋友唔鐘意我都食得哂。
食到這裡,可能你會問,你唔係因為水煮魚而黎咩,點解你冇食到嘅?

原因不明,大概是對今晚用好的註解,當我吃麵之前,其實我真係好想好想食個水煮魚,不過,冇機會就係冇機會,可係碟水煮魚唔見左啦。

又或者,可能是我們想再來吃多餐吧,原因不明是不需要解釋的,每個人都有一個秘密,Ball-Lin 係市區睇睇下書都會唔知去左邊,又有什麼需要解釋呢,每篇文章也有秘密,每個時代也有秘密,就讓秘密就收藏於榴槤雞煲的煲底吧,今晚我食唔到水煮汁有點解要解釋呢。
漁牧 Fisher & Farmer

尖沙咀加拿芬道20號加拿芬廣場2樓

2015-12-23
Attention!! 愛榴槤之人留意。近日與朋友到位於尖沙咀的漁牧吃了一個雞煲,味道卻出符意料之外,令人驚喜。 首先的是:壇子花雕醉雞作為前菜,醉雞十分凍,而且酒味十足,十分入味,充滿著花雕酒的鮮味。放進口中,濃濃的酒香在口腔中溶解,相當不錯。作為愛醉雞的人,絕對不可以錯過。 成都油豆腐: 當初聽到菜名,都怕油豆腐太油膩。但結果,整個豆腐吸收了四川的麻辣香味,不太油膩外,辣味十分香,十分刺激,辣味十分有層次,不錯。 終於到主角!! 榴槤雞煲 (利申:筆者與朋友都是嘗榴槤之人,平日都會吃上榴槤甜品)當初點上榴槤雞煲時,帶有一點恐懼,怕會又咸又點,或者整個味道不夾。但意外地,整個榴槤雞煲除了用料十足外,亦十分濃香榴槤味。 可說是有點「榴槤飄香」的感覺。 榴槤雞煲的用料十足外,當中有不少榴槤肉及雞肉。至於味道是如何? 湯底除了是甜之外,而雞的肉身都十分甜,而味道不會奇怪。因為雞的肉身十分清甜,配上榴槤之下,令整體帶有一點椰香。 ---愛榴槤之人必點--- 蜂巢豆腐: 蜂巢豆腐的好處是可以將整體的湯底全部吸收,令將精華吸上,將整個榴槤放進口腔中。 日本蟹柳: 煮一
Attention!! 愛榴槤之人留意。

首先的是:壇子花雕醉雞

終於到主角!! 榴槤雞煲

(利申:筆者與朋友都是嘗榴槤之人,平日都會吃上榴槤甜品

可說是有點「榴槤飄香」的感覺。

---愛榴槤之人必點---

日本蟹柳: 煮一會兒後,便將蟹柳放進湯底中,一陣子就能開始煮「溶」,融入湯底中。本身是甜的關係,令與榴槤十分相襯。

自問是愛榴槤之人,絕對可以一試,味道不會奇怪外,亦會帶來意外正面驚喜
2016-01-20 2075 瀏覽
平安夜前夕,我們一行4人預祝聖誕節! 相約到位於尖沙咀加拿芬廣場的 <漁牧>!這裡比預期大,一點也看不出是食中菜的地方,設計新穎時尚! 供應新派中菜! 大家有口福嘞!鮮榨西瓜汁 $68/酌入口冰涼,清甜解渴, 食濃味美食不能缺少的『涼』拌!爽呀!Coronarita $68以一個巨型酒杯盛載, 紫色的果汁,大量的冰塊,倒插一支細啤酒,並以士多啤梨及火龍果作點綴!賣相色彩繽紛, 大家可以開心 share,真是一大樂事!川香鴨舌 $58微辣帶嚼勁,幾開胃的餐前小食!壇子花雕醉雞 $48相信以花雕酒滲雞時間長,雞肉甚為入味! 卻是雪得太久,完全食緊『冰鮮雞』!榴槤雞煲 $298一送上桌,榴槤飄香!以 gas 爐保溫,用上高質素的榴槤,並非預期的重口味,原來烹調過的榴槤,變得特別香甜,入口香軟滑溜!我們一行四人,每人一件榴槤!實在太少嘞! 完全不夠喉!雞肉吸收榴槤汁精華,顯得更嫩滑鮮甜,味道真係無得輸!漁牧混豬 (例牌 1/4隻) $128等上也有好一段時間,就算久等也值得!例牌是四份之一隻,一碟八件,每人兩件,豬皮薄而甘香鬆脆,夾雜一點脂肪,豬肉鮮美多肉汁 蘸上三款清怡的茶末
平安夜前夕,我們一行4人預祝聖誕節!
 相約到位於尖沙咀加拿芬廣場的 <漁牧>!
這裡比預期大,一點也看不出是食中菜的地方,設計新穎時尚!

供應新派中菜!
 大家有口福嘞!
鮮榨西瓜汁 $68/酌
入口冰涼,清甜解渴,
 食濃味美食不能缺少的『涼』拌!爽呀!
鮮榨西瓜汁
Coronarita $68
以一個巨型酒杯盛載,
 大家可以開心 share,真是一大樂事!
Coronarita
川香鴨舌 $58
微辣帶嚼勁,幾開胃的餐前小食!
川香鴨舌
壇子花雕醉雞 $48
相信以花雕酒滲雞時間長,雞肉甚為入味!
 卻是雪得太久,完全食緊『冰鮮雞』!
壇子花雕醉雞
榴槤雞煲 $298

我們一行四人,每人一件榴槤!實在太少嘞!
 完全不夠喉!
雞肉吸收榴槤汁精華,顯得更嫩滑鮮甜,味道真係無得輸!
漁牧混豬 (例牌 1/4隻) $128
等上也有好一段時間,就算久等也值得!

蘸上三款清怡的茶末醬,甜美的乳豬醬及帶辣的芥末醬,增添風味!
 至於墊底的糯米飯並非預期的口味,稍欠香味,質感軟腍帶黏,總之不太合大家胃口!
大漠風沙雞翼 $58
表面鋪滿金黃色的粒粒猶如大漠風沙,
 食落辣辣地,香脆又惹味!
三色配 (滑豆腐/涼粉/紅豆) $38
三款配料是穩陣的配搭,當中,我最喜歡食豆腐花,略帶豆味又夠嫩滑,而粉腍的紅豆及紅腰豆帶出香甜,整體不算甜,恰到好處!
豆沙鍋餅 $18
我們可以一開四件,每人不用 $5/件,都算抵食!

餅身香脆,滿載甜美香滑的豆沙餡,令人食得滿足!
豆沙鍋餅
紫薯驢打滾 半打$36
近期大熱的紫薯,也成為我們挑選的美食之一!

軟糯的外皮,包住軟滑清甜的紫薯蓉,男生無興趣食,我們三位女生每人兩件好滿足!
紫薯驢打滾
老鴨湯上海青肉沫手作麵 $58
清湯鮮甜味美,手作麵富有彈性及嚼勁,加上肉粒添上鮮香!

大家好像餓鬼上身,
 一人分食一小碗,而男性朋友則食大碗,我們好像食麵比賽咁,不用 5分鐘便給我們食清光!
老鴨湯上海青肉沫手作麵
2015-12-23
慶祝紀念
聖誕節
紫薯驢打滾
老鴨湯上海青肉沫手作麵
2016-01-20 861 瀏覽
一開始被它的名字吸引。原來「漁牧」是由來自北京、「世代以遊牧為生的」的Freddie和來自四川、「世代以捕魚為生的」的Fiona開的。「漁牧」這名字充分表現出雙方的家世。頭盆先來個風沙雞翼,雞肉炸得不乾,肉質嫩滑而且蒜味濃,不錯!「漁牧混豬」,名字有趣,菜單註明採用一個月大的奶豬,肉質果然很嫩滑,皮也處理得非常鬆脆,比起坊間酒樓的出品出色不少,值得一讚。跟豬有糯米飯和三種不同口味的醬料,各有風味。不過,個人認為原味(不沾醬料)最好食!可惜這次5個人只叫了一份1/4隻,每人一小件,相當不夠喉,點菜的朋友被笑太「慳家」!「榴槤 +雞煲」?這個配搭都頗有新意。端上雞煲,未食已經聞到榴槤濃郁之香,很能引起食慾。除了溶了的榴槤肉外,煲內仍然能見到一顆顆連肉的榴槤果核,真材實料。雞肉件數算多,肉質也很嫩滑,吃起來有一股淡淡的榴槤味,越吃越滋味。不錯!雞煲少不了啤酒,這Coronarita 以賣相取勝,白色碎冰加上夢幻紫色的糖槳,非常吸睛,怪不得座上不論男女都爭相拍照。飯後甜品是這「三色配」,內有豆腐花、涼粉、紅豆,這個組合也頗特別,豆腐花也算滑,不會太甜,清清淡淡,很適合吃完雞煲吃。

大漠風沙雞翼
漁牧混豬 (1/4份量)
漁牧特調Coronarita
2016-01-13
大漠風沙雞翼
漁牧混豬 (1/4份量)
2016-01-19 470 瀏覽
尖沙咀厚福街多野食係人都知係對面嘅加拿芬廣場都黎個大革新開左啲新食店 今次就食漁牧Coronarita $68好食指數: 4/5抵食指數: 3.9/5 Corona雖然係啤酒 但係就變化多端好似今次 先調好大杯入面提子味嘅cocktail再加上樽架 開左啤酒蓋之後快速將酒樽倒轉插入樽架上面神奇嘅事就發生 杯入面啲酒不單無滿瀉一路飲 仲會一路自動倒入杯飲落先有cocktail味道之後就比較有啤酒味道配搭生果十分新鮮咁大杯 緊係一大班朋友用飲管一人一啖喇😆大漠風沙雞翼 $58好食指數: 4/5抵食指數: 3.9/5 單骨雞翼 食得好方便😀炸得好香脆 避風塘粒粒散發香味作為佐酒小食 一流☝️🍺果皇榴槤雞煲 $298好食指數: 4.1/5抵食指數: 3.8/5榴槤拎黎煮 唔係掛?!😨係呀 唔好以為講笑 就係拎黎煮雞😉上枱未煮滾時 仲見到一舊舊榴槤 煮滾之後 榴槤就變成濃濃嘅汁 食落又唔係好大陣榴槤味反而似落左椰奶咁香滑😋雞醃得剛剛好 夠味又嫩連我唔太好榴槤都要比個Good佢👍🏻食完雞之後 可加入其他食材打邊爐 漁牧混豬 (1/4隻) $128好食指數: 4/5抵食指數: 3.8
尖沙咀厚福街多野食係人都知

乳豬底下有糯米飯 不過就唔太夠乾身

係呢度要扣啲分
  • 漁牧混豬
2016-01-18 613 瀏覽
是日點餐: 青瓜拌海蜇頭,海蜇頭勁爽口,略帶麻辣味,青瓜明知顯係手拍非刀切,作為前菜非常唔錯!長沙式香辣蟹,原隻肉蟹,用辣椒乾炒香,出奇地配菜勁好食,雲耳,蓮藕同薯仔都好好味!蟹都唔錯,略嫌比較細隻.原本想試烤魚,但同行友人唔食魚,所以叫了招牌奇香雞煲,話明奇香,果然好香!同出面既雞煲果然有分別,有四川風味,略嫌雞切得太細舊,會有骨碎.另外點了冬瓜同百頁。生津梅子冰,解渴一流,酸酸甜甜,一定比汽水健康得多!紫薯驢打滾,即係紫薯糯米糍,不過卷起咗見到紫薯,如果皮再薄一點就滿分了!
是日點餐:
青瓜拌海蜇頭,
長沙式香辣蟹,
原本想試烤魚,但同行友人唔食魚,所以叫了招牌奇香雞煲
生津梅子冰,
解渴一流,酸酸甜甜,一定比汽水健康得多!
紫薯驢打滾,
百頁
2016-01-14
2016-01-18 523 瀏覽
聽說愛情來的時候是避不了的就像今天的兩位主角Freddie和Fiona一個在北京一個在四川終能遇上繼而做譜出京川菜漁牧讓在香港的我亦能嚐一種愛情^0^一到達漁牧已見到農少和余格格在門口迎接我喇^0^想細味他們的經歷牆上電子畫會不停轉動故事大家不妨留意下~先解解渴吧!!Coronarita$68時下飲啤酒也像現代愛情故事般新鮮又刺激想當年飲Corona已算新鮮現在花臣更多像這杯用上大量碎冰加入紫糖水鋪點士多啤梨及薄荷葉然後傾下Corona睇頭十足,咪道清清甜的酒味已給紫糖水和冰分解不少極啱女士們享用~另一款係Hoegaarden Rosee$42覆盆子味的啤酒真的令人神魂顛倒, 坦白講以往做啤酒行業的我其實不太愛啤酒那槐花味但這杯Rosee喝下香甜順喉一點槐花味也沒有大愛它呢^0^把酒言歡又怎少得小吃啊~醬油皮蛋$26喜愛吃皮蛋的朋友根本不在乎醬汁這兒只輕輕用醬油陪伴這樣更能吃出皮蛋那獨特甘香,啫喱狀的蛋白質感Q彈跟軟糯溏心互相輝映很合襯~川香鴨舌$58微溫鴨舌質感軟滑味道帶點麻香正好刺激食慾~大漠風沙雞翼$58一看見便想起那曲問誰領風騷......"長天飛沙壯士血在狂號"像飛沙般的炸蒜
一到達漁牧已見到農少和余格格在門口迎接我喇^0^
想細味他們的經歷牆上電子畫會不停轉動故事大家不妨留意下~
川香鴨舌$58微溫鴨舌質感軟滑味道帶點麻香正好刺激食慾~
大漠風沙雞翼$58一看見便想起那曲問誰領風騷......"長天飛沙壯士血在狂號"像飛沙般的炸蒜酥香不油雞翼也能做到外脆內嫩的質感十分欣賞店家炸功真了得^0^
果皇榴槤雞煲$298榴槤撻,炸榴槤都試過但將之入饌還是第一次嚐,可惜事前喝下不少酒所以榴槤未敢品嚐唯有交給好友幫手清掉但雞肉也吃了數件味道十分香甜,我見議大家讓雞煲滾一點時間才吃因為會更加出味好吃而且雞件也沒因此老掉呢~
麻辣十兄弟$68即類同麻辣燙有薯仔,蓮藕,魷魚,豆卜,豬肉各兩串我覺得超抵食為起不用$7串街邊買串魚蛋都$8啦~
麻辣味頗出色香辣兼備五款中最like豆卜索盡汁料惹味火辣十分好吃另外薯仔和蓮藕也做得頗爽口呢~
濃湯酸菜魚$268睇頭十足的一盆酸菜魚端上來時青黃酸香惹引遐想,白雪般的魚片滑溜不多刺令人吃得更盡情酸辣味卻是越吃越有那種很是耐吃,濃湯下伴有扭紋薯粉爽口索味這陣容真的相當鼎喔!!
真的要吃點菜平衡下之前的刺激啊~
紫薯驢打滾$36軟糯皮下包裹美艷紫薯吃下質感柔軟但略嫌紫薯未夠香濃扣了點點分呢!!
2016-01-07
之前係Openrice見到好多人介紹好似咩都有得食嘅漁牧,見佢地個招牌又好似幾得意咁,就約埋朋友去試下,門口有啲好似象形文字嘅野,下面重寫住有烤鴨。燒魚。雞煲,睇黎餐廳名嘅意思係又有海鮮,又有家禽牧畜食環境都幾舒服,又有梳化位又有房,見到人多有得坐玻璃房,與世隔絕咁都幾好餐牌第一頁就有9隻象形文字寫咗涼。鴨。魚。豬。雞。精。食。甜。飲。不過唔知以前啲象形文字係咪真係咁嘅呢入到去第一時間叫返兩碟冷盤食住先!第一碟係麻辣海帶絲$26蚊,都幾大碟,海帶絲又薄又長,好似食麵咁,但有啲爽口,食落去唔係好辣,但個口有啲麻麻地嘅感覺。又唔會有好多麻油撈埋,好似幾健康咁第二樣冷盤係絕味雙菇$30蚊,有冬菇同雞脾菇,依款比海帶辣少少,無咗嗰種清爽嘅感覺。冬菇都幾腍,雞脾菇就爽口少少。雖然撈咗辣油,但唔算太多,依到啲野好似都幾健康好啦,食完冷盤就到食雞煲啦!明明咁多野食揀,唔知點解啲fd都係揀返雞煲!叫咗個招牌雞煲$266蚊,睇到menu到可以另外再加野,好似花膠,珍珠蠔,飽魚,鮮魷筒同龍蝦。見原隻魚魷魚筒平平地$68蚊,就加咗隻落雞煲到。雞煲好快就出煙,無幾耐就有人黎幫我地攪下佢,之後就食得不過攪完之後
不過攪完之後,隻魷魚筒就唔知去咗邊,因為無剪開一舊舊,所以我懷疑有人成舊拎去食咗,而我就一啖都無試過,所以建議店方應該係攪匀個雞煲嘅時候幫我地剪開埋,如果唔係,我地都幾難用筷子分開佢。啲雞都幾辣下,不過真係好惹味,又唔會太老,用黎送酒一流
食完雞煲覺得唔算太飽,所以叫多咗個$58蚊嘅老鴨湯上海青肉沫手作麵,手作麵唔知等唔等同手打麵,不過個湯底本身都幾油下,所以食落啲麵好滑同好香,上面加咗好多肉碎同莞茜蔥,所以成碗野都好香好好食,食完就飽晒喇
其實一邊食雞煲嘅同時,我地一邊飲緊Hoegaarden嘅Roess,$42蚊杯,不過hoegaarden嘅Roess真係麻麻地,個顏色係幾靚嘅,但就無乜味,亦唔係好甜,都係普通啤酒做得好啲