2017-05-13 102 瀏覽
旺角一間有質素拉麵店,日頭食沾麵,夜晚食拉麵,幾特別。店鋪非常細心會為女士提供“像根”紮起d頭髮,方便享用拉麵,頭髮勿擾。哈哈..今次試左鰹魚味豚骨拉麵,好香濃既湯底,麵硬度岩岩好,叉燒唔會肥,但又唔會太瘦,好食,平時d叉燒我都係咬一啖就唔食,今次竟然食哂。之後每次出旺角,都想再去食多次。

• 鏗魚味豚骨拉麵
2017-05-13 288 瀏覽
旺角嘅日本餐廳有好多,放題、拉麵、壽司等應有盡有。早前係Instagram見到有人介紹呢間漁場台風,日頭提供沾麵,夜晚就提供拉麵,感覺幾特別,所以特地過黎試下。餐廳並非位處旺角最中心位置,丟同友人都要搵一陣(路痴)。我好中意餐廳既佈置,佢係門口隔離嘅牆上貼滿左好多食客嘅留低嘅意見,有好多仲畫晒公仔,好得意!沾麵嘅落單紙只有3款選擇,包括魚介豚骨沾麵、魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵同魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵,另可加錢加配3樣野食:叉燒、紫菜同半熟蛋。我地分別叫左普通份量嘅黑芝麻沾麵同蕃茄海蝦沾麵再每人加一隻半熟蛋。蕃茄海蝦沾麵嘅湯底呈較深嘅紅色,而且睇落都幾濃郁,一上台就聞到好香嘅蕃茄酸甜味同魚湯嘅香味。麵條掛湯嘅能力都唔錯,一沾麵轉個圈夾起放入口已食到好濃嘅湯底味道,但一唔小心沾多左真係好鹹下。個半熟蛋好流心,而且質感好嫩滑。友人嘅黑芝麻沾麵真係好濃芝麻味,我可能唔太中意芝麻加魚湯,所以覺得一般般。

魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵

魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵
2017-04-30
魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵
魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵
2017-05-07 118 瀏覽
就係有一次行街經過見到不過諗住等埋亞仔一次過試⋯就揀咗今日係外邊門口涼兩地等咗大概15分鐘已經入座服務員態度一流解釋清楚入到去周圍都好舒適仲有腳踏又有放手袋嘅位置仲有枱面嘅檸檬水真係好細心因為有時去食嘢都唔知個手袋擺邊度好牆上掛滿晒食評仲有教你點樣食沾麵我哋每人叫左一個沾麵首先係門口已經填晒所有要食嘅嘢嗰張食物表真係好細心好清楚好清晰呢個沾麵真係好多(我哋三個已經叫咗普通份量不過個麵真係好好食乜嘢叫做沾麵真係喺香港第一次食到)仲另外叫咗個叉燒超級正係好林同埋好香喔真係真係值得推薦我哋下次都會再去食嘅真係一分錢一分貨
就係有一次行街經過見到不過諗住等埋亞仔一次過試⋯就揀咗今日

仲另外叫咗個叉燒超級正係好林同埋好香喔

真係真係值得推薦我哋下次都會再去食嘅真係一分錢一分貨

2017-05-07
2017-04-30 229 瀏覽
見到有好多食評話呢間拉麵好味,甚至講到話係「食過最好味既拉麵」,今日小編食完,就覺得都不過係名過其實姐😂今日7:30 p.m. 去到,門口排緊6至7個人。係等緊既時候,waitress 會俾定點餐紙我地,揀定食乜,咁就可以係入座之後即刻入單,加快效率。我地3個人等左15分鐘左右就有位喇😎 呢到日間賣沾麵,夜間賣拉麵。一入到店入面,俾我既感覺係有啲簡陋,因為店𥚃全部都係以吧枱同高椅形成,同埋都幾迫下,而且唔係張張高櫈都有放腳位,佢地會個膠盒你踩住浪腳,但又唔係個個位都有,所以我要同個fd share踩😞都幾辛苦下。另外,枱下會有放袋位,但係又係好小位,不過就發現佢地既服務態度真係抵讚!佢留意到我唔夠位放袋,好快就俾左個膠盒我額外放袋,見到我fd張櫈太高坐得唔舒服,又即刻幫佢換張矮啲既櫈,可以發現佢地係會留意到客人既需要!🤗鏗魚其實即係木魚,兩碗唔同在於鏗魚果碗多左啲木魚碎係面,同埋湯底唔同。兩碗湯底都明顯同出面拉麵既湯係唔同,因為係主打魚湯,所以除左豬骨湯味,仲會多左魚湯味。介魚湯比鏗魚湯滑,鏗魚湯就濃味啲。其實鏗魚果碗叫左多汁,但係都唔見有多到😂 麵身比較粗同硬,建議係點餐紙加項俾客人

呢到日間賣沾麵,夜間賣拉麵。

介魚豚骨拉麵

鰹魚味豚骨拉麵

麵身比較粗同硬,建議係點餐紙加項俾客人揀麵既軟硬度,始終唔係個個都鍾意食硬身麵架嘛。麵既掛湯能力都麻麻地,要湯同麵一齊食,魚湯味先會突出啲。

叉燒係燒過既叉燒,會真係食到燒過既味,我食第一舊叉燒好韌好鞋,成舊瘦肉咁,又唔索汁,第二舊就正常番啲,但都只係正正常常,未去到話好味。

至於麵既分量,正常食量既女仔叫「少」真係已經足夠。小編平時食一蘭或者豚王都會覺得麵量係夠食,但係未夠喉。而呢到既普通份量,我以為自己會食得晒,最後都食淨小小。🤣

呢到既辣椒油係真係辣架,撈落麵到甜甜地辣辣地都幾正架😋

總結,以屬於呢個價位既拉麵黎講,以同等價錢,可以食到比呢個更好味既拉麵,同更舒適既環境。小編下次會再試下呢到既沾麵,但拉麵就唔會推介🙅🏻
2017-04-30
2017-04-25 401 瀏覽
平時dinner來食拉麵就食得多(3次算唔算多?),lunch食沾麵就第一次,所以要同大家share下。11:55am未開門已經有人排隊等,12:03pm就放人入去啦~(遲咗3分鐘喎) 平時夜晚拉麵有四種,lunch沾麵就得三種,我要左黑芝麻味,老公就要蕃茄海蝦味。另外沾麵有得揀凍定熱,我哋叫晒兩種試吓。個黑芝麻湯好香,一上枱熱辣辣香噴噴,我食熱麵,沾熱湯,會比較軟(我個人喜歡較軟的麵),個湯食落唔算濃,聞落好香但食落冇乜芝麻味⋯ 有點失望!至於番茄海蝦味就正好多!雖然個湯主要係番茄味重,再加啲櫻花蝦,味道好濃郁,蕃茄味酸酸地,個湯就咁飲都得!老公食凍麵,食落就彈牙d, 但食到一半個湯就凍左,不過唔緊要,因為台風有熱石幫客人熱返個湯 總結,我會推介番茄海蝦湯配熱麵。不過,我覺得都係普通拉麵好食啲。而旺角同荃灣兩間分店,我首選都係荃灣店!因為荃灣店嘅水準好好,每次食都好好味,旺角店就有啲參差。

黑芝麻沾麵
蕃茄海蝦沾麵
2017-03-25
蕃茄海蝦沾麵
2017-04-21 529 瀏覽
去完日本, 食左唔少拉麵, 一返到香港想食拉麵就諗起漁場台風其實地點都唔算好易搵, 不過要食好西當然要去搵下啦去到漁場台風, 見到有十幾個人排,睇黎水準備應該冇下降. 店內可以坐大約20人左右等左二十分鐘就入得去. 排隊過程中佢地會俾一張menu你圈出你想食咩湯底, 濃道, 要咩配菜等等...通常排象排得耐實有人會等到發脾氣, 但俾你入去坐之前有得揀野食, 時間會過得特別快一入到去佢地會安排指定位置俾你, 地下有個膠箱俾你踩住,唔洗俾腳唔夠腳長的人坐到腳軟講返個麵, 我叫左魚味豚骨拉麵,200g麵. 同行朋友叩左沙丁魚豚骨拉麵200g麵.講真, 真係好大份,俾起其他拉麵店大份量好多. 先飲一啖湯, 一個字:好香. 一入口飲到好香豚骨味,飲得出佢有用長時間煮過個湯底, 冇落味精, 食落去唔會口渴感覺. 個麵就係粗麵, 好好口感,唔會煮到太軟. 湯份量同麵剛剛好, 唔會食到一半俾麵吸曬d湯. 朋友個沙丁魚湯底好重沙丁魚味!!!!!!!如果唔太接受到沙丁魚味朋友要注意下啦如果你係大食朋友, 我同朋友都覺得200g已經好夠, 包食飽!!!!!

其實地點都唔算好易搵, 不過要食好西當然要去搵下啦

去到漁場台風, 見到有十幾個人排,

睇黎水準備應該冇下降. 店內可以坐大約20人左右

一入到去佢地會安排指定位置俾你, 地下有個膠箱俾你踩住,

唔洗俾腳唔夠腳長的人坐到腳軟

講真, 真係好大份,

2017-04-13
20 分鐘 (堂食)
  • 魚味豚骨拉麵
  • 沙丁魚豚骨拉麵
魚介 豚骨拉麵第一淡食落口覺得湯底真係好正~好鮮甜感覺仲有少少魚肉碎既感覺,勁好飲~哈哈面質比起出面嗰啲硬身啲,但我接受到但份量都真係幾大(我點左normAl size)以我當日幾肚餓既程度去食都覺得夠食有凸食到尾段突然明白啲面點解會硬身過出面🤓因為預番啲面會索水淋番其實面真係多左啲,理應覺得低食,但我既感覺只係覺得食到有啲吃力😂整碗野本身都ok,反而份量太多令到扣左分😅有種好矛盾既感覺,人地份量多竟然咁對人😅
魚介 豚骨拉麵

第一淡食落口
覺得湯底真係好正~
好鮮甜
感覺仲有少少魚肉碎既感覺,勁好飲~哈哈
面質比起出面嗰啲硬身啲,但我接受到
但份量都真係幾大(我點左normAl size)
以我當日幾肚餓既程度去食都覺得夠食有凸
食到尾段突然明白啲面點解會硬身過出面🤓
因為預番啲面會索水淋番

整碗野本身都ok,反而份量太多令到扣左分😅
有種好矛盾既感覺,人地份量多竟然咁對人😅
2017-04-03 807 瀏覽
我男朋友本身好鍾意食拉麵既,但係我本身就麻麻地~所以今次係參考過佢意見先寫既~~本身行開旺角,今日佢話想食沾麵,所以就搵左呢間好多好評既拉麵店食。本身都有食過荃灣個間,所以都幾有幾有期望。旺角呢間雖然開係旺角,但本身位置比較僻,所以都搵左陣。黎到先發現原來午市係先賣沾麵,晚市係拉麵。不過一場黎到見無人就照食~場內裝修好有日本feel~~有好多日本海報同意見貼哂係牆仲好貼心畀左個髮圈我用兩個拉麵其實都係魚介豚骨拉麵,不過我走左蔥以下參考男友意見:呢間啲拉麵比較粗身彈牙,掛湯幾好~個湯有啲稠同濃,較鹹。叉燒煮得好軟,值得加分,個蛋不太流心,但味道不俗。但有啲奇怪佢會用中式菜落去

本身都有食過荃灣個間,所以都幾有幾有期望。

旺角呢間雖然開係旺角,但本身位置比較僻,所以都搵左陣。

黎到先發現原來午市係先賣沾麵,晚市係拉麵。
不過一場黎到見無人就照食~
場內裝修好有日本feel~~有好多日本海報同意見貼哂係牆
仲好貼心畀左個髮圈我用
兩個拉麵其實都係魚介豚骨拉麵,不過我走左蔥
以下參考男友意見:

呢間啲拉麵比較粗身彈牙,掛湯幾好~個湯有啲稠同濃,較鹹。

叉燒煮得好軟,值得加分,個蛋不太流心,但味道不俗。

但有啲奇怪佢會用中式菜落去
2017-04-02
2017-03-29 822 瀏覽
前幾天工作的時候,有人推薦這一家的沾麵跟拉麵,而且我其實還沒吃過沾麵,禮拜六跟朋友見面之前就跑來試試看了。這邊白天是沾麵時間,晚上是拉麵時間喔!到了現場,店外有大概8-10個人在排隊等候,不用拿號碼,直接跟著排隊就對了。店員(?)還是店長,是日本人,他會出來給在排隊的客人點菜單子及紅筆。白天的沾麵有三種,麵量能選大中小、冷熱,還可以加點配菜,麵量就算點小份的也是很多喔!建議女生可以點小份的。另外加點了叉燒,因為…就嘴饞了,但其實吃完湯會喝不下,而且撐到晚上也不用吃了!店家很友善很有禮貌,排隊其實不用等很久就能進去了,如果是長髮女孩,店員還會貼心地給你送上綁頭髮的像皮帶,也會跟你說地上的箱子是拿來墊腳,桌子下可以放包包…我的背包太大啦~店員還主動幫我放好呢~真貼心啊!店內的氣氛、裝潢都很有日本的感覺,店員叫菜的日語也一直充斥在店內,感覺很特別。另外座位也很適合一個人去吃,反而人太多去吃就不太適合了。菜單、沾麵教學都很可愛,有可愛的插圖小兔子什麼的,還有中文版跟日文版喔~第一次吃沾麵就上手就靠這個了!等了大概10分鐘,麵就來了,我點了小份冷的麵,可以看到…小份的麵量還是很多的,不加叉燒大概

魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵+增量叉燒
等了大概10分鐘,麵就來了,我點了小份冷的麵,可以看到…小份的麵量還是很多的,不加叉燒大概是剛剛好。日本麵店的半熟蛋不得不說…真的超好吃的啦!這家的蛋也很有水準,蛋黃半熟的口感有點綿又有點軟,香氣十足。

這家沾麵最好吃的,是麵,是麵,是麵!一定要講三次,因為麵真的很好吃,軟硬可以向店家要求,我自己沒吃過,就沒特別要求,但是麵的口感很讚,不會太硬也不會太軟,有點Q,還很香,非常好吃。醬汁也蠻香的,但我覺得就比較不讓我印象深刻囉~

叉燒真的是…入!口!即!化!而且不會爛爛的,但用力一點就會化開,真的是第一次吃到會化掉但不是爛爛的叉燒呢~

下次一定要晚上再來試看看這家的拉麵!
2017-03-25
魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵+增量叉燒
  • 魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵
2017-03-26 549 瀏覽
天氣凍,好想食拉麵,記得上次去過呢間食魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵幾好味,今日再去幫襯。下午2點幾都要排7-8個人,侍應先俾落單紙填咗先,今次選咗魚介豚骨黑芝麻沾麵,其實食沾麵應該係選凍麵,熱嘅偏稔,所以選咗凍麵。等咗唔使10分鐘入到去,坐喺bar枱,枱下面有位放袋,拉麵大約10分鐘之後送上,雖然沾麵汁偏咸,但忍唔住先飲啖,可惜個沾麵汁有魚介味,黑芝麻唔夠濃,麵亦掛唔到汁,可能汁偏稀,由於汁好快涼,我叫侍應加熱石,點知佢好似發夢倒湯入啲汁,我同佢講番應該係加石,佢好似好不滿我話佢,好晦氣拎舊石。而隻蛋亦唔夠流心。都係上次蕃茄海蝦沾麵好味啲。

都係上次蕃茄海蝦沾麵好味啲。

2017-03-26
10 分鐘 (堂食)
  • 魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵
2017-03-22 571 瀏覽
d人成日都話食拉麵一定係旺角既漁場台風最好食,所以我就去試下,本身仲諗住試下我最中意食既沾麵,點知日頭先食,咁唯有試下佢既拉麵啦。我叫左個燒海蝦味豚骨拉麵 ,佢隻麵係一般沾麵既粗身拉麵,而佢既麵既份量都好多,夠曬一個男人食,食飽飽呀。佢既味道方面,我地可見佢個湯底偏向有點濃和稠感,可能係加埋d櫻花蝦飲落去啦,所以都無想象中咁濃,比較易受大眾接受的濃度黎既。最後係佢既叉燒,厚厚的一片, 又唔會肥得過份。一般黎講,佢既拉麵係好食,但又無話係超好食個隻lol。

一般黎講,佢既拉麵係好食,但又無話係超好食個隻lol。

• 燒海蝦味豚骨拉麵
2017-03-12 782 瀏覽
星期日午餐食咩,通常都係取決於當日既心情。今日天陰陰乍暖還寒都係食碗拉麵/沾麵好啲!無論荃灣店或者旺角店每次經過都有人龍排隊,決定今日去試試。決定選擇旺角店因爲比較就腳,大概下午兩點到達,門外已經有四個等候,等了大概二十分鐘左右終於進場。聽說老闆是日本人旅港工作,店內裝潢富有日式風格,日本電影唱片海報配合員工日語交流,彷彿置身日本地道拉麵店!中午只有沾麵,挑選了魚介豚骨沾麵。麵身偏硬,分量十足,作為沾麵的軀幹尚算合格。半熟溫泉蛋稍為七分熟,缺少了流心感覺卻多試了一份蛋香,如不吃生蛋的朋友應可接受,稱職擔任亮麗的外貌。沾麵醬汁濃郁味道層次鮮明,正因為醬汁濃郁因此非常"掛麵",像為軀幹披上外套,成為這碗沾麵的靈魂。而我覺得店內自製的辣椒油才是連繫一切的精神所在,辣油辣口不辣喉,再加上最後的魚湯教人回味無窮。如果真的要說缺點大概就是叉燒的部分,不是傳統的腩叉,用上比較乾身的梅肉。整體而言,是可一可再的餐廳!

中午只有沾麵,挑選了魚介豚骨沾麵。
魚介豚肉沾麵
麵身偏硬,分量十足,作為沾麵的軀幹尚算合格。

整體而言,是可一可再的餐廳!
魚介豚肉沾麵
2017-03-12 506 瀏覽
這店的沾麵比拉麵好多了。拉麵太濃的湯底成了沾麵偏稀的沾汁。沾汁魚介香濃,豚骨味道倒也靠邊站了,加上檸檬汁,減輕了沾汁的油膩。沾汁是微暖的,上菜時碗也只是微溫,可以加熱石加熱,不過天氣回暖就作罷。叉燒泡在沾汁,倒也沒有個人特色,是偏肥的腩肉。筍條厚厚的,尚算爽口,數量只有幾根,卻沒能加點。玉子是流心蛋,味道也算入味,味道適中。麵條篩水不足,碗底留有不少水份,不過麵條尚是根根分明,沒有黏成一砣。250克的麵條,絕對抵上一天,只是麵條夾生,已非嚼勁可以描述。基本的魚介豚骨沾麵沒有什麼配料,就加點了玉子一顆和紫菜,那紫菜倒是妙著,配著魚介汁,加著紫菜的海洋咸香,合適不過。
這店的沾麵比拉麵好多了。
魚介豚骨沾麵+紫菜+玉子
2017-03-04 697 瀏覽
星期六返半日放工係旺角,就同朋友去了台風食午麵,真係好食先咁多人排隊等。係依個二十分鐘等的時間內巳經有點餐紙給你選擇,是日下午係有三個沾麵你選擇分別係A.魚介豚骨沾麵,B.魚介豚骨培煎黑芝麻沾麵同C.魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵。我就選了B~因爲有黑芝麻會香的,依間台風有一樣貼身服務係其他我食過的沾麵店係無的。就係你你沾麵湯低涼了可同店員講要係湯底加熱石,另到湯底的温度回暖你又繼續可以熱著食。基本上沾麵同湯汁都超級完美好食,我加了湯係飲清光⋯⋯好好味。可惜~半熟蛋改善一下,唔夠味。整體一流
星期六返半日放工係旺角,就同朋友去了台風食午麵
,真係好食先咁多人排隊等
我就選了B~因爲有黑芝麻會香的
沾麵(正常分量)
魚介豚骨培煎黑芝麻湯汁
你又繼續可以熱著食。
基本上沾麵同湯汁都超級完美好食,我加了湯係飲清光
⋯⋯好好味。可惜~半熟蛋改善一下,唔夠味。整體一流
2017-03-04
20 分鐘 (堂食)
沾麵(正常分量)
魚介豚骨培煎黑芝麻湯汁
2017-02-28 653 瀏覽
呢間拉麵舖係朋友介紹既,今次食已經係第5次食啦!!可想言之佢究竟有幾好食,呢個拉麵由日文人+香港人開,入到去你就會體會到呢間舖頭係幾咁多人去食,因為每面牆都貼住客人對拉麵/舖頭既意見,同埋老闆既回覆。拉麵方面,因為我個人十分喜愛食粗麵同沾麵,同埋呢度既溏心蛋,所以每次都會叫多粒蛋黎食不過因為呢個舖中午會做沾麵,夜晚食拉麵,所以我成日會放早半日工去果度食沾麵~呢間舖另一個好既地方,我覺得係佢十分細心,見你係女仔會拎橡筋、墊腳箱俾你,而且每次叫餐真係叫自訂咁款,麵、湯既濃度、份量、凍熱都有得你揀,我覺得呢個真係值得去,點都要去既拉麵店!
呢間拉麵舖係朋友介紹既,

今次食已經係第5次食啦!!

可想言之佢究竟有幾好食,

呢個拉麵由日文人+香港人開,

入到去你就會體會到呢間舖頭係幾咁多人去食,

因為每面牆都貼住客人對拉麵/舖頭既意見,同埋老闆既回覆。

所以每次都會叫多粒蛋黎食

不過因為呢個舖中午會做沾麵,夜晚食拉麵,

所以我成日會放早半日工去果度食沾麵~

呢間舖另一個好既地方,我覺得係佢十分細心,

見你係女仔會拎橡筋、墊腳箱俾你,

而且每次叫餐真係叫自訂咁款,

麵、湯既濃度、份量、凍熱都有得你揀,

我覺得呢個真係值得去,點都要去既拉麵店!
題外話/補充資料: 記住Keep單,每食3碗拉麵換多粒蛋!
2017-02-01
  • 沾麵