餐廳: 滾得囍宮廷火鍋小炒
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
係北角住既朋友仔話呢間火鍋店好食,要帶我黎試下😳 一去到門口己經覺得餐廳好有特色,以龍椅、屏風﹑燈飾﹑木桌椅呈現出宮廷風主題,古色古香🏮 用餐環境好闊落,適合一班家人/朋友黎聚會!餐廳既足料火鍋湯底非常吸引🔥 提供15款湯底,各有特色~ 有招牌「康熙花膠雞湯鍋」﹑「順治特色卜卜蜆鍋」同「嘉慶椰子藏雞濃湯鍋」。肉類就以牛肉為主,有少量雞肉﹑豬肉選擇。另外仲有海鮮﹑魚滑﹑手打丸﹑餃子﹑蔬菜﹑豆品﹑麵食等等,種類非常豐富😍♢ 🐓嘉慶椰子藏雞濃湯鍋 $298火鍋加上花花做點綴🌸 用腐皮包到花既形狀,仲有乾冰效果,煙霧繚繞,打卡一流✨ 大大塊腐竹包住雞肉同椰子,剪開後慢慢同湯融為一體。椰子味湯頭濃郁,入口順滑清新,真係可以當湯咁飲!雞肉份量都唔少,就算碌左成個鐘頭,D雞肉一樣咁嫩滑,超正!值得一讚既係店員不時主動過黎加湯,仲要唔係加清水,係加返雞湯架👏🏻♢ 🥩貴妃出浴手切本地牛肉 $348呢個菜名改得好😂 牛肉要浸過玫瑰花瓣牛奶浴先食得🌹 店員係我地面前倒牛奶同講解食法,落鍋前要將牛肉浸係牛奶兩分鐘左右。牛肉顏色粉嫩,紋理美觀,而且牛味濃郁。揀左細份量都有好多片,質同量都好掂!值得一讚係餐廳將牛

♢ 🐓嘉慶椰子藏雞濃湯鍋 $298

♢ 🥩貴妃出浴手切本地牛肉 $348
呢個菜名改得好😂 牛肉要浸過玫瑰花瓣牛奶浴先食得🌹 店員係我地面前倒牛奶同講解食法,落鍋前要將牛肉浸係牛奶兩分鐘左右。牛肉顏色粉嫩,紋理美觀,而且牛味濃郁。揀左細份量都有好多片,質同量都好掂!值得一讚係餐廳將牛肉片放係冰上,保持新鮮,而且好有心思咁將牛肉砌到成朵花咁,打卡一流✨

♢ 🐖手打紫甘藍豬肉丸 (半份) $78
用蔬菜紫甘藍mix埋豬肉碎,估唔到又幾夾!豬肉味道濃郁,半份有四粒大大粒手打肉丸,真材實料,CP值唔錯!

♢ 🐮和牛芝士一口餃 (半份) $88
呢個餡料比較少見,幾有驚喜!和牛口感細膩,食落好似手打牛肉漢堡既質感,幾特別。反而芝士味唔夠出,如果再落多D做到流心效果就更正喇!餡料裝得超滿,夾落都聚手,呢個價錢幾抵食。

♢ 🌟黃金雙拼 $88
打邊爐點可以少得響鈴同炸魚皮?兩款食材都用左秘製鹹蛋黃醬炸過,香脆可口!輕輕係火鍋焯幾秒,吸收些少椰子雞湯精華更加正!

♢ 🍅滾得囍五色蔬菜拼盤 $88
拼盤砌到成朵花咁,好靚!五種唔同顏色既蔬菜,有蕃茄、蓮藕片、節瓜片﹑紫淮山片、薯仔片,全部都好健康。

♢ 🧋足料竹蔗茅根 $78
打邊爐少不了生津解渴既飲品~ 竹蔗茅根水,入口清甜,水壺仲加左真竹蔗同紅蘿蔔,真心「足料」!

♢ ⭐️火鍋醬料﹑前菜
每枱都擺放左一個九宮格醬料,用獨立醬料夠哂乾淨衛生~ 仲有一個糖盒裝住5碟前菜:雲耳、酸菜、漬蘿蔔﹑花生﹑蠶豆仁。

• 黃金雙拼
  • 和牛芝士一口餃
2023-02-17 49 瀏覽
見天氣涼涼地,又要出動去打邊爐😆當然要搵間食物同環境都一流嘅地方😙完全滿足晒視覺同味覺嘅享受😎╰☆ 嘉慶椰子藏雞濃湯鍋 $298湯鍋一出場,仙氣相當十足🪷賣相好吸引陣陣椰香味,用咗大大塊嘅腐皮包住椰子同雞肉,雞肉索晒湯底,嫩滑香甜🤤╰☆貴妃出浴手切本地牛肉$348先將牛肉用北海道3.6牛乳浸兩分鐘左右,之後夾去淥,牛肉浸完牛奶🥛果然唔錯,入口嫩滑鮮甜,牛味濃╰☆黃金雙拼 (炸響鈴及炸魚皮)$88炸得勁香脆,鹹蛋炸魚皮不得了,就咁食都得🤤脆卜卜,好正呀😌╰☆滾得囍五色蔬菜拼盤$88蔬菜拼盤有蕃茄 、蓮藕 、冬瓜 、薯仔同芋頭等等 🥗🥬相當豐富╰☆手打芝心牛肉丸(4粒)$78牛肉丸好彈牙,軟心芝士香濃,好juicy╰☆牛柏葉 $68淥一淥就食得,非常爽脆╰☆竹蔗茅根$78叫咗打邊爐最啱飲嘅竹蔗茅根清甜得嚟又健康醬介 $28@

╰☆ 嘉慶椰子藏雞濃湯鍋 $298
湯鍋一出場,仙氣相當十足🪷賣相好吸引

╰☆貴妃出浴手切本地牛肉$348

╰☆黃金雙拼 (炸響鈴及炸魚皮)$88
炸得勁香脆,鹹蛋炸魚皮不得了,就咁食都得🤤脆卜卜,好正呀😌

╰☆滾得囍五色蔬菜拼盤$88

╰☆手打芝心牛肉丸(4粒)$78
牛肉丸好彈牙,軟心芝士香濃,好juicy

╰☆牛柏葉 $68
淥一淥就食得,非常爽脆

╰☆竹蔗茅根$78
叫咗打邊爐最啱飲嘅竹蔗茅根
清甜得嚟又健康

醬介 $28@
2023-02-14 377 瀏覽
📸 滾得囍宮廷火鍋小炒天氣一凍就想打邊爐朋友介紹咗呢間打卡able既火鍋店😍主打中國宮廷式裝飾仲有得cosplay吓皇帝妃嬪架一坐低店員就會擺低醬料九宮格 唔同配料任君選擇仲提供幾款開胃小菜酸菜|木耳|蠶豆|花生|醃蘿蔔👉🏻今次就試吓幾款必食系列🍴康熙花膠雞湯底$318絕對值得一試!濃郁花膠雞味 當湯飲都無問題店員會即場將兩塊大過面既厚身花膠剪細加入湯滾起之後將半隻雞落去熬煮😋原來每日熬製了8小時以上湯底飲落黏口 啖啖都係膠原蛋白🍴貴妃出浴手切本牛肉 $348肥瘦均勻既手切靚肉配上玫瑰花瓣牛奶啱曬打卡一流將牛肉浸一浸牛奶先淥 食落比較滑嫩🍴滾得囍五色拼盤 $88拼盤共有五種顏色的蔬菜蕃茄|馬鈴薯片|蓮藕片|節瓜片仲有好少見既紫淮山片 🍴黃金雙拼 $88鹹蛋炸魚皮加響鈴上枱果陣仲係熱辣辣 就咁食已經好好吃蛋黃加上咸香 外層脆口🍴足料蔗茅根 $78邊爐清熱必配 飲落唔伯太甜 啱啱好👉🏻做問卷仲可以枱送兩杯嘉士伯架📍北角馬寶道33號寶馬花園1樓116-125號舖#wwh食勻北角#wwh火鍋
📸 滾得囍宮廷火鍋小炒

• 黃金雙拼
  • 滾得囍蔬菜拼盤
  • 足料竹蔗茅根
2023-02-10 110 瀏覽
選擇火鍋店… 唔知大家點揀呢?食材新鮮之外,湯底亦都好重要,另外加埋驚喜賣相及噱頭,就更加無敵喇;今次我哋就揀咗呢間宮廷設計為主題嘅店舖🍲嘉慶椰子藏雞濃湯鍋$298 朵花🌷浮於水面好有仙氣,打卡一流📸,散走啲仙氣之後,睇到托原來係用腐皮整,服務員即席為我哋剪開塊腐皮,裏面原來藏咗鮮雞🐔,另外個湯仲有椰子、紅棗及杞子;雞件嫩滑爽彈,湯頭有清香嘅椰子味,而且滋補潤喉🐂貴妃出浴手切本地牛肉$348用上北海道3.6牛乳,服務員話牛肉浸上一至兩分鐘係最好食;牛肉油花分佈平均,食落口感唔錯而且牛味濃;唔知真定假😆,浸咗牛乳又真係好似滑啲🤣🦐手打黑松露野菌鮮蝦丸$68即制手打丸,黑松露及蝦味都好濃🥢黃金雙拼(炸響鈴及炸魚皮)$88魚皮及響鈴都喺新鮮炸起熱辣辣,炸魚皮一上檯已經聞到香濃嘅鹹蛋黃味,食落鹹蛋黃香 更加充斥住整個口腔,非常濃郁;響鈴鬆脆鹹香,索一索啲湯汁食,另一番風味🍅滾得起五色蔬菜拼盤$88火鍋又點會少得蔬菜拼盤,包括有紫淮山、冬瓜、蓮藕、薯仔及蕃茄,普通淮山就見得多,估唔到連紫淮山都有🥬美濃水蓮菜$68高雄美濃水蓮菜,高纖低卡嘅健康食品,食落清爽脆口🥤竹蔗茅根$78火鍋又點少得清甜潤喉

🐂貴妃出浴手切本地牛肉$348

🦐手打黑松露野菌鮮蝦丸$68
即制手打丸,黑松露及蝦味都好濃

🥢黃金雙拼(炸響鈴及炸魚皮)$88

🍅滾得起五色蔬菜拼盤$88

🥬美濃水蓮菜$68
高雄美濃水蓮菜,高纖低卡嘅健康食品,食落清爽脆口

🥤竹蔗茅根$78
火鍋又點少得清甜潤喉嘅竹蔗茅根,可以清熱生津

🧂宮廷醬介$28
九宮格醬料選擇種類多,另外仲有五款前菜提供

🍧木瓜雪耳糖水
餐後免費提供嘅糖水,食完火煱都唔怕燥熱,感覺滋潤哂

魚堅總評
性價比 5👍
(以5👍為滿分)

2023-02-08 59 瀏覽
今晚我黎到位於北角附近嘅滾得囍宮庭火鍋小炒食飯,依間火鍋店近期都幾有名,網上面見到有唔少人去。餐廳裝修嘅風格走嘅係古色古香路線,用上唔少木材。花膠雞湯鍋入口有香濃嘅雞肉香味,花膠唔算太細隻,入口爽口彈牙。手切本地牛牛肉嘅份量都幾足,脂肪分佈岩岩好,入口有牛肉嘅肉香同油脂嘅香味。手打丸口感好彈牙,一食就知廚師落足功夫。黃金雙拼(炸魚皮及炸響鈴)魚皮唔會烤得太油膩,皮亦都幾厚,唔會太多炸粉,入口好香脆。五色蔬菜拼盤蔬菜幾新鮮,入口鮮甜又唔苦。整體黎講,今餐嘅食物質素都唔錯,幾好味。📍滾得囍宮廷火鍋小炒 (北角)北角馬寶道33號寶馬花園1樓116-125號舖#香港美食 #香港探店 #吃火锅 #火锅 #周末去哪儿#宫廷风火锅 #火锅店 #香港火锅 #夜宵好去处#网红火锅店 #香港吃什么 #香港美食攻略 #香港必吃 #香港生活 #周末探店 #香港打卡 #香港美食探店 #香港吃喝玩乐 #香港必吃 #香港探店分享 #香港美食打卡 #香港美食推荐 #香港必吃火锅 #北角火鍋店 #北角好去處 #北角美食

餐廳裝修嘅風格走嘅係古色古香路線,用上唔少木材。

花膠雞湯鍋
入口有香濃嘅雞肉香味,花膠唔算太細隻,入口爽口彈牙。

手切本地牛

手打丸
口感好彈牙,一食就知廚師落足功夫。

黃金雙拼(炸魚皮及炸響鈴)
魚皮唔會烤得太油膩,皮亦都幾厚,唔會太多炸粉,入口好香脆。

五色蔬菜拼盤
蔬菜幾新鮮,入口鮮甜又唔苦。

整體黎講,今餐嘅食物質素都唔錯,幾好味。

📍滾得囍宮廷火鍋小炒 (北角)
北角馬寶道33號寶馬花園1樓116-125號舖

#香港美食 #香港探店 #吃火锅 #火锅 #周末去哪儿
#宫廷风火锅 #火锅店 #香港火锅 #夜宵好去处
超級豪華宮殿𝐬𝐭𝐲𝐥𝐞的火鍋店終於有機會來𝐭𝐫𝐲 𝐭𝐫𝐲了!一上桌就有醬汁料九宮格,讓你自己調配喜歡的口味和搭配。除此以外居然還有不少開胃小菜的𝐟𝐫𝐞𝐞 𝐟𝐥𝐨𝐰:酸菜、木耳、蠶豆、花生、醃蘿蔔作點綴🥕️🥒🥜 ——— ✤ 康熙花膠雞湯鍋|$𝟑𝟏𝟖 絕對值得一試!濃郁花膠雞味🤩完全可以當作湯底來喝的火鍋湯底🤭厚身花膠以及大半隻雞落去熬煮,精華完美滲透,店員更表明原來每日熬製了𝟖小時以上,難怪湯底如此金黃黏口,膠原蛋白滿滿🐔 ✤ 貴妃出浴手切本牛肉|$𝟑𝟒𝟖 油脂分布均勻的牛肉配上玫瑰花瓣牛奶浴🌹賣相𝐢𝐠𝐚𝐛𝐥𝐞,打卡一流,不過牛奶似乎只是𝐠𝐢𝐦𝐦𝐢𝐜𝐤,浸泡與否分別不大🤣直接涮到鍋裡就已經好讚👍🏻 ✤ 紫皇蟹粉豚肉餃|$𝟖𝟖 皮薄餡飽滿的巨型𝐦𝐞𝐠𝐚 𝐬𝐢𝐳𝐞餃子🥟豚肉餡多汁而且味濃,非常豐滿,但略為缺乏蟹粉味🧐 ✤ 手打墨汁墨魚丸|$𝟕𝟖 足料墨魚丸,大大粒彈牙之餘,細味咀嚼下更有𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲墨汁噴射於口腔,感受到手打真材實料的感覺😙 ✤ 滾得囍五色拼盤|$𝟖𝟖 拼盤共有五種顏色的蔬菜,既健康又養眼💚包括有蕃茄、馬鈴薯片、蓮藕片、節瓜片以及好罕有的紫淮山片😋 ✤ 黃金雙拼|$𝟖𝟖 黄金雙

———
✤ 康熙花膠雞湯鍋|$𝟑𝟏𝟖

✤ 貴妃出浴手切本牛肉|$𝟑𝟒𝟖

✤ 紫皇蟹粉豚肉餃|$𝟖𝟖

✤ 手打墨汁墨魚丸|$𝟕𝟖

✤ 滾得囍五色拼盤|$𝟖𝟖

✤ 黃金雙拼|$𝟖𝟖
黄金雙拼其實是鹹蛋炸魚皮和響鈴,實測直接浸吃就已經好好吃🤤,外層脆卜卜而且香口,令人不禁一個接一個🤣𝐞𝐯𝐞𝐧放了好一段時間,酥脆外皮也不會變軟身呢!

✤ 足料竹蔗茅根|$𝟕𝟖
邊爐清熱必配,清涼解渴🤪順帶一提現在只要做問卷,就可以每枱送兩杯嘉伯士滑生啤🍻
  • 手切頂級安格斯牛肉
  • 黃金響鈴
  • 黑松露墨魚滑
  • 海鮮拼盤
2023-01-29 190 瀏覽
食物品質是眾多火鍋店中是比較優質的,這家價錢當然相對高,但也是值得。年紀大也不想吃任食,一來吃太多壞身體,二來任食的火鍋品質太差。所以吃這家比較優質的。同樣也是必食的花膠雞鍋,花膠份量其實4人吃也夠,2人吃的話帶個盒裝走會好些。雞是很滑的,也有雞味。牛肉有很多種,今次選了安格斯牛,約$300,分量也是足夠2-4人吃。另外也點了宮廷丸拼盤,爽口彈牙,一百蚊10粒丸好像有點貴,是的。但未試過的話可以一試。一百蚊4粒蝦丸有些貴,但同樣地,負擔得起的話一試也妨。最後加了一個唐生菜,夠兩人吃。介醬收28蚊一位,但每枱都有私家醬料,感覺衛生很多。唯一有些失望的是可能有些食材/加湯有點味精,有點口喝。本身材料是絕對能煲出好味的湯,加味精就是畫蛇添足。但整體還是好評由於下午時間去有折68折,最後價錢不算貴。原價未計加一約1000,加一再68折後八百幾算不錯。
一百蚊4粒蝦丸有些貴,但同樣地,負擔得起的話一試也妨。
最後加了一個唐生菜,夠兩人吃。
介醬收28蚊一位,但每枱都有私家醬料,感覺衛生很多。

由於下午時間去有折68折,最後價錢不算貴。
原價未計加一約1000,加一再68折後八百幾算不錯。
唐生菜
新鮮手打鳳尾鮮蝦丸
宮廷丸拼盤
2023-01-27
$410.5 (午餐)
新鮮手打鳳尾鮮蝦丸
宮廷丸拼盤
2023-01-23 98 瀏覽
🍽️滾得禧宮廷火鍋小炒📍地址: 北角馬寶道33號寶馬花園1樓116-125號鋪👉🏻康熙花膠雞湯鍋 半只雞 $318湯底鮮甜,真材料,雞七成熟夠滑嫩,花膠口感膠質細膩,黏度好👉🏻貴妃出浴手切本地牛肉 $318牛肉色澤粉嫩又好香,加上有奶味的感覺,回味無窮👉🏻手打芝心牛肉丸(4粒) $78是最為吸引的,肉質鮮嫩的牛肉丸,味道香濃,而且內藏香濃的芝士,咬開時,軟心芝士爆醬出來👉🏻黃金雙拼(即炸響鈴及炸魚皮) $88重咸蛋黃味 脆卜卜 做零食一流👍🏻👉🏻滾得禧五色蔬菜拼盤 $88足料 多款蔬菜 有蕃茄 蓮藕 冬瓜 薯仔 蘿蔔 粟米芋頭等等 🥗🥬👉🏻竹蔗茅根 $78 味道可口清甜,有助利尿祛濕、滋潤止咳,對於肺胃濕熱最佳飲品👉🏻新鮮菜苗帶子餃 $72餃子包滿又多汁,菜苗新鮮爽口好味指數: 3.8/5 性價比: 3.8/5環境: 4/5
🍽️滾得禧宮廷火鍋小炒

📍地址: 北角馬寶道33號寶馬花園1樓116-125號鋪

👉🏻康熙花膠雞湯鍋 半只雞 $318
湯底鮮甜,真材料,雞七成熟夠滑嫩,花膠口感膠質細膩,黏度好

👉🏻貴妃出浴手切本地牛肉 $318
牛肉色澤粉嫩又好香,加上有奶味的感覺,回味無窮

👉🏻手打芝心牛肉丸(4粒) $78

👉🏻黃金雙拼(即炸響鈴及炸魚皮) $88
重咸蛋黃味 脆卜卜 做零食一流👍🏻

👉🏻滾得禧五色蔬菜拼盤 $88

👉🏻竹蔗茅根 $78
味道可口清甜,有助利尿祛濕、滋潤止咳,對於肺胃濕熱最佳飲品

👉🏻新鮮菜苗帶子餃 $72
餃子包滿又多汁,菜苗新鮮爽口

好味指數: 3.8/5
性價比: 3.8/5
環境: 4/5
2023-01-22 86 瀏覽
近排天氣突然轉凍,又係打邊爐嘅好時機,今次近近地係屋企附近餐廳打邊爐,餐廳裝潢走宮延風,一步進門口已經有張龍椅係到,仲備有各種宮廷服裝,可以隨時cosplay一下。店員已預先準備好九宮格調味盤同開胃小菜,醬料十分齊全,而開胃小菜有雲耳、酸菜、醃蘿蔔同花生。皇太極黑蒜卜卜蜆湯鍋呢到湯底有成十幾款,款款都好吸引,真係好難揀,最後決定要皇太極黑蒜卜卜蜆湯鍋,上枱時仙氣十足,仲有卜卜聲,好適合打卡,湯鍋黑蒜味香濃,卜卜蜆大大隻,蜆肉雖然吾算大,但都幾鮮甜。貴妃出浴手切本地牛肉店員話先將牛肉浸2分鐘先好淥,牛奶令牛肉肉質更軟嫩,牛肉味濃郁。黃金雙拼雙拼即係即炸響鈴同炸魚皮,上枱還是熱辣辣,炸響鈴同炸魚皮充滿咸蛋黃既味道,真係好邪惡,怕熱氣嘅話可以可以浸一浸湯先食。五色蔬菜拼盤拼盤夠曬colourful,有冬瓜、蓮藕、蕃茄、薯仔同紫淮山,可中和油膩感。手打黑松露野菌鮮蝦丸手打丸用鮮蝦打成,再加上黑松露同野菌,滋味無窮。牛柏葉牛柏葉輕輕灼熟,夠曬爽口彈牙。竹蔗茅根飲得出係真材實料煲出黎,清熱氣一流。

皇太極黑蒜卜卜蜆湯鍋

貴妃出浴手切本地牛肉

黃金雙拼

五色蔬菜拼盤

手打黑松露野菌鮮蝦丸
手打丸用鮮蝦打成,再加上黑松露同野菌,滋味無窮。

牛柏葉
牛柏葉輕輕灼熟,夠曬爽口彈牙。

竹蔗茅根
飲得出係真材實料煲出黎,清熱氣一流。
2023-01-19 73 瀏覽
富麗堂皇和古色古香是我對這間餐廳的出印象,而進來之後發現這邊除了極具古典宮廷的雙色之外,食物的味道,還有座椅環境真的也是非常的絕妙,可以說讓人吸引眼球,而且是物超所值的感受。入座之後我們就點選了這裡的幾樣特色佳餚,可以說吃到嘴裡也是感覺非常好,比如豬頸肉實在一吃出來就能感覺到非常新鮮,看得出來是下了血本進行採購的食材,而廚師的刀工也是非常精妙,每一道肉類搭配醇厚的湯底,吃到嘴裡可以說是絕佳的享受,令人非常滿足。具體來說,湯底我們選擇了康熙花膠雞湯鍋,味道鮮美,雞湯味濃厚;白貴妃出浴作為手切本地牛肉的名字,可謂是相得益彰,吃到嘴裡真的是滿口留香,肉質滑嫩,非常喜歡。我們還點了手打黑松露野菌鮮蝦丸,也很彈牙,口感不錯;滾得囍五色拼盤裡頭的蔬菜真的是一絕,新鮮而且美味。黃金雙拼(秘製蛋黃醬)就更加令我驚訝了,因為味道好鮮美,鹹鴨蛋的香氣真的非常足。飲料我們選了足料竹蔗茅根,哇,喝下去真的是又解渴又解膩。總的來說,這真的是一件極具體驗特色,而且是性價比很高的火鍋店了,我真的期望在接下來的新年假期還可以跟家人,朋友來這邊聚會,體會這裡的美味佳餚。
天氣凍,最適合當然係打邊爐!今日約朋友到滾得囍烚下烚下,順便補一補身。鋪頭方便易搵,北角站A出口轉左行1分鐘就到達。一入門口已經見到宮廷式既裝修,仲有古代宮廷服俾大家穿著打卡,成班fd一齊嚟可以玩下,上演一出宮廷鬥爭劇哈哈~坐低左會有店員幫你即場用熱水清潔食具,成件事好衛生好安心,然後先揀湯底再慢慢揀火鍋配料。最後我地2個女仔揀左「嘉慶椰子藏雞濃湯鍋」,清清地又夠滋潤,岩哂女士!佢仲有卜卜蜆、火膠雞、冬瓜盅呢啲特色湯底,建議一大班fd嚟既可以試下。等湯底期待可以先食佢既開胃小菜,有雲耳、酸菜、醃蘿蔔等等,醬料選擇都好齊全。小等一陣,呢個浮誇兼打卡able既嘉慶椰子藏雞濃湯鍋終於到啦!一浸雲霧仙氣過後,慢慢就會浮現出清澈既湯底,滿滿既椰子肉配上鮮嫩雞件,最特別係佢仲配有腐皮砌成既一朵花,成件事睇落好靚,令人好期待一嚐佢既湯底!待雞件熟透之後,先試一啖湯,係濃郁既雞湯,濃郁得嚟亦不失椰子既清甜,令人一試停唔到!呢個時候腐皮仲唔夾就爛啦哈哈~腐皮都好有豆味,亦唔會令到個湯底好油,值得一讚~至於雞件亦好嫩滑新鮮,連雞胸肉都唔會覺得”鞋”。2個小女子食量有限,所以我地都盡量揀多款又好味特色配菜~

2個小女子食量有限,所以我地都盡量揀多款又好味特色配菜~呢個「貴妃出浴手切本地牛肉」聽個名就即deal啦哈哈!店員話先將牛肉出浴1-2分鐘再淥,成個口感同味道會更有層次感,更加嫩滑,果然無介紹錯~

揀唔到食咩菜有選擇困難?揀呢個五色蔬菜拼盤就岩哂啦~不過呢個拼盤就唔係有葉蔬菜類,鍾情瓜莖類蔬菜既朋友就可以揀佢啦,包保滿足到你5個願望呢~除左菜有拼盤,丸類都有!呢個滾得囍宮廷丸拼盤有5款total 10粒丸,岩哂貪心但又食量細既女仔!5款手打丸分別有黑松露野菌鮮蝦丸,珍珠帶子墨魚丸,紫甘藍豬肉丸,芝士牛肉丸,墨汁墨魚丸,成件事色彩繽紛咁,各有特色,口感都各有不同。我就比較喜歡墨汁墨魚丸,真係會食到一粒粒墨魚,彈牙得嚟又好重墨汁味,絕對唔會係成口粉漿既感覺。紫甘藍豬肉丸就比較特別,口感偏軟滑而且味道濃郁,食落係另一種感覺~

登登登登~等左一陣終於上呢個即炸新鮮黃金雙拼,即係即炸響鈴同炸魚皮。呢個一定要襯熱食,脆卜卜+滿口咸蛋黃既味道,唔會偏咸亦唔會覺得油膩,令人食不停口!鍾意lum啲既朋友仔可以浸一浸湯先食,口感都唔錯架~
最後忍唔住加點左份廣島蠔,因為睇相都幾大隻XD 嚟到都無令人失望,大大隻烚完都唔算縮左好多水,而我呢個幾怕腥既人認證佢係新鮮可食用,味道鮮甜而不膩既~

最後食到好飽傾計之際,好surprise竟然有蕃薯糖水送?!正當我地坐到覺得寒寒地想叫杯熱水既時候,就送黎2碗熱辣辣蕃薯糖水,甜度適中,食完成個人都暖哂~

2023-01-05 80 瀏覽
🍲 #北角 #滾得囍宮廷火鍋一到冬天,瘋狂打邊爐食火鍋是常識吧😎 我同屋企人都好鍾意打邊爐㗎😚 今次我哋嚟到呢間裝仲戊別緻、好有宮廷特色嘅「滾得囍」打邊爐😚 呢度除咗裝修,連砂磚瓦餐都好古色古香㗎,好高級好靚😚🐥 康𤋮花膠雞湯鍋講到湯底,一定要大讚呢個花膠雞湯! 湯底超級滋潤!裏面仲有大大片,大過手掌嘅花膠🤩 仲另外有一碟貴妃切雞添,真材實料㗎😋🐮 手切頂級安格斯牛肉牛肉一份超大碟!仲要啲雪花勁靚!手切牛有返咁上下厚度,唔會話超薄,仲要肥瘦得宜,淥嚟食軟腍好味😋🍜 稻庭烏冬烏冬彈牙😚🍨 蜂巢豆腐蜂巢豆腐份量都好多,唔想嘥個湯底一定要叫呢個,佢吸晒啲湯汁勁正㗎🤩
🍲 #北角 #滾得囍宮廷火鍋

🐥 康𤋮花膠雞湯鍋

🐮 手切頂級安格斯牛肉

🍜 稻庭烏冬
烏冬彈牙😚

🍨 蜂巢豆腐
2023-01-04 76 瀏覽
今日同朋友去北角打邊爐😆見上網呢間打邊爐火鍋店幾有特色裝修有以前宮廷嘅feel🤣-康熙花膠雞湯鍋朋友比較養生 所以就叫咗呢個花膠雞湯可以補充下骨膠原😆-手切頂級安格斯牛肉牛肉有返咁上下厚度 好肥美🥳-蜂巢豆腐蜂巢豆腐吸晒啲湯汁 正😌-醬料 前菜食火鍋仲會提供唔同醬料同前菜 例如有花生、酸菜、龍眼乾 任你選擇-黃金雙拼(鹹蛋黃)黃金炸魚皮 魚皮好好食 好香鹹蛋黃味 脆卜卜🤤-黃金響鈴黃金響鈴好香鹹蛋黃味😝
今日同朋友去北角打邊爐😆

蜂巢豆腐

蜂巢豆腐吸晒啲湯汁 正😌

醬料 前菜

火鍋仲會提供唔同醬料同前菜

例如有花生、酸菜、龍眼乾 任你選擇

黃金雙拼(鹹蛋黃)黃金炸魚皮

魚皮好好食 好香鹹蛋黃味 脆卜卜🤤

黃金響鈴

黃金響鈴好香鹹蛋黃味😝

2023-01-02 68 瀏覽
// 高質火鍋美食//.天氣凍冰冰🥶,最想就係打邊爐🍲。年尾同屋企人一齊打邊爐一齊吹水,不知幾快活😆。.Book 咗係北角馬寶道嘅滾得囍宮廷火鍋,一出港鐵🚇,行一分鐘內到,非常方便👍。裝修得古色古香,充滿濃濃嘅中國古風,連碗碟、火鍋、前菜、醬料都係中國風,睇得出花盡心思👏。.🥩手切頂級安格斯牛肉一上菜第一時間要打卡先,擺盤精美又豪華。油脂分佈平均,薄薄一片放入鍋滾一滾,食落牛肉味濃郁鮮美,又嫩滑😋。🥚黃金雙併 (鹹蛋黃)黃金炸魚皮🐟+黃金響鈴有鹹蛋黃加持,好食到不得了,香脆之中帶有鹹香,越食越滋味🤤!!蜂巢豆腐蜂巢豆腐索咗湯汁變得超級好味,入口軟綿綿,又有鮮甜嘅湯汁。🦑黑松露墨魚滑🦐手打蟹子蝦滑雙拼墨魚滑同蟹子蝦滑雙者都爽口彈牙,不過份量較少,食得唔夠喉。.好味指數:😋😋😋😋4/5推介指數:😋😋😋😋4/5抵食指數:😋😋😋😋4/5.🍽 滾得囍宮廷火鍋小炒 📍北角馬寶道33號寶馬花園1樓116-125號舖
// 高質火鍋美食//

🥩手切頂級安格斯牛肉

🥚黃金雙併 (鹹蛋黃)

蜂巢豆腐
蜂巢豆腐索咗湯汁變得超級好味,入口軟綿綿,又有鮮甜嘅湯汁。

🦑黑松露墨魚滑
🦐手打蟹子蝦滑雙拼
墨魚滑同蟹子蝦滑雙者都爽口彈牙,不過份量較少,食得唔夠喉。
好味指數:😋😋😋😋4/5
推介指數:😋😋😋😋4/5
抵食指數:😋😋😋😋4/5
🍽 滾得囍宮廷火鍋小炒
📍北角馬寶道33號寶馬花園1樓116-125號舖
2022-12-30 69 瀏覽
世界杯期間, 成日捱夜, 約左朋友哭波喪, 打邊爐就可以慢慢比佢哭過夠.康熙花膠雞湯鍋 – 捱完夜, 皮膚都差左, 所以食返個花膠雞湯補一補膠原. 先飲頭啖湯, 花膠湯膠質一流, 好好飲, 我自己就飲左3碗. 之後再食雞, 雞件大大件, 好好肉地, 雞肉嫩滑.黃金雙拼(鹹蛋黃)黃金炸魚皮, 打邊爐點都要叫D脆口野, 呢個黃金雙拼真係無得頂, 鹹蛋黃剛剛包住響鈴同魚皮, 新鮮炸到, 即食就最無得頂, 響鈴同魚皮都係脆卜卜.黑松露墨魚滑, 手打蟹子蝦滑雙拼, 2隻滑都好新鮮, 好彈牙, 黑松露墨魚滑, 松露味好豐富. 蟹子蝦滑, 超多蟹子, 入口卜卜聲, 正