2020-10-04 111 瀏覽
中秋節前夕同女朋友食返餐好嘢慶祝吓中秋見網上好多人讚好呢間所以就揀咗呢間試吓一坐低見到間餐廳新裝修咁好靚仔環境好乾淨又坐得舒服醉香雞一份 酒味好重 但又帶點清甜 而且雞肉亦都好嫩滑 唔錯好多人都推介嘅牛肉餅侍應好細心叫我哋小心熱一咬落去好多肉汁流出嚟 餡料好足後悔淨係叫咗兩個咁少酸辣湯 好足料 辣勁十足 一路食一路流鼻水蓮藕炒年糕 爽脆嘅蓮藕配上軟熟嘅年糕滿足晒不同嘅口感 最後就係呢個酸菜龍躉片味道酸酸甜甜 再帶有少少嘅辣龍躉好滑好大塊 而且處理得十分之乾淨 完全唔使擔心有骨嘅問題另外亦都有啲芋絲 豆芽等做配菜 既飽肚又開胃總括而言 想食上海菜嘅呢間都係一個唔錯嘅選擇仲有好多其他款式
中秋節前夕同女朋友食返餐好嘢慶祝吓中秋

味道酸酸甜甜 再帶有少少嘅辣
另外亦都有啲芋絲 豆芽等做配菜 既飽肚又開胃

總括而言 想食上海菜嘅呢間都係一個唔錯嘅選擇
仲有好多其他款式
依家出街食飯買外賣已經變咗一個常態,今日我就試咗呢一間食上海菜嘅餐廳。我哋叫咗一個灌湯牛肉餡餅 $72,牛肉餡料咁幾好食,有肉汁,餅皮好薄,煎到脆口。另外叫咗一個招牌小籠包 $48,小籠包個皮又係好薄。入邊有好多湯汁,凍左都好好食。最後再叫多一個蝦仁兩面黃麵 $98,麵條淋埋個醬汁,醬汁入邊有好多蝦仁,食落去有脆有淋,有兩種口感。最咪再叫咗一個花膠火瞳濃雞湯煮小雲吞 $78, 膠質非常之多,花膠爽口彈牙,雲吞冇咩特別,但係個雞湯好好飲,好清.總括嚟講呢間餐廳值得一試

總括嚟講呢間餐廳值得一試
2020-09-28
2020-10-02 90 瀏覽
今日放工已經8點幾,老公叫我順便係公司附近買外賣,諗左好耐都唔知食乜好🤷🏻‍♂️,行去銅鑼灣途中經過呢間好似幾新下既餐廳,睇睇餐牌價錢都幾合理。簡單order左幾樣野食。🍴招牌小籠包$48上海野必點小籠包 本身諗左好耐叫唔叫 因為怕外賣之後會好難食 返到屋企就凍左 但我放返入蒸爐蒸左大約10分鐘 一咬落口仲係爆汁 皮薄餡料夠多又唔會爆開 佢有塊特別既紙墊著 所以保護得好好 無穿無爛 👍🏻🍴紅油抄手$56紅油炒手係偏酸既汁 中意酸酸辣辣既我就好滿足😋 肉末唔知係咪小籠包嘅餡料,紅油包裹後食到滿滿的香醋及肉味🍴上海粗炒$88 上海粗炒看似簡單 要整得好食 就最重要係個粗麵 粗麵要唔淋身 就要夠獲氣先整到 👍🏻 另外粗炒都既椰菜紅蘿蔔肉都好多料 返到屋企凍凍地都好味道 🍴灌湯牛肉餡餅$36呢個牛肉餡餅 返到屋企凍左 但係擺返落氣炸鍋輕輕炸佢5分鐘唔夠 就食得 拎返出黎食 係爆晒汁😍 牛肉味好重 外皮鬆脆 ,聽講點心係即叫即整,所以仲好鮮味 😝😝外賣拎返屋企 質數都keep到😍😍😍😍 下次可以約埋老公堂食試吓先。

🍴招牌小籠包$48

🍴紅油抄手$56

🍴上海粗炒$88

🍴灌湯牛肉餡餅$36

每逢節日一定要一班人食飯,不過而家有限最令出唔到去,所以決定梗係叫到會啦。平時都會通常都係Pizza或者炸雞、今次就試吓上海菜嘅到會。店員包裝非常細心而且保溫效果非常好。而且可以食到熱辣辣嘅點心,仲有佢哋馳名嘅招牌爆汁牛肉餅。果然名不虛傳,雖然有唔算係即刻煎出嚟最好食嗰個感覺,但係都依舊爆汁😆另外呢個必須要介紹啲皮炸得勁脆,而且醬汁亦分開上,非常好味。仲有一系列肉類同小菜例如醉雞、口水雞、黑松露蝦、酸菜龍躉魚等。除咗點心小菜之外而且仲會有啲菜類、飯或者面炒飯同埋我最鍾意食嘅上海粗炒都非常嘢味。好味!

店員包裝非常細心而且保溫效果非常好。

除咗點心小菜之外而且仲會有啲菜類、飯或者面

炒飯同埋我最鍾意食嘅上海粗炒都非常嘢味。好味!
2020-10-01 75 瀏覽
今日下午茶時間想食上海菜,咁啱又係附近經過,就同朋友試下呢間餐廳,試下佢地嘅下午茶套餐🥳。.家鄉回鍋肉飯($72)呢個菜式絕對係我其中一個最愛❤️,一黎到已經聞到佢嘅香氣,而且份量作為下午茶都好足夠。最正當然係腩肉,非常肥美,而且又唔會太辣,非常惹味🤩。.糖醋咕嚕肉飯($68)本身唔係特別鍾意食糖醋咕嚕肉,係朋友嘅推薦之下就試下,估唔到真係好正😆。個醬汁酸酸甜甜,而且最出色係d肉,真係有皮脆肉嫩嘅效果😍。.小食:紅油抄手+雞絲粉皮(跟餐)跟餐仲可以揀小食,呢兩樣都係我鍾意,紅油抄手有麻辣嘅香味🤤,雞絲粉皮亦好開胃😋。.飲品:凍豆漿+熱豆漿(跟餐)
家鄉回鍋肉飯($72)
糖醋咕嚕肉飯($68)
小食:紅油抄手+雞絲粉皮(跟餐)
飲品:凍豆漿+熱豆漿(跟餐)
下午茶
星期六同朋友行完街,順便買埋嘢食返屋企。呀媽今日腳攰唔想出去,就將晚餐呢個重任交咗俾我。我一早喺Openrice App落定單外賣自取,搶得切Master Card$250-$80嘅優惠好開心✌🏻。我去到餐廳「滬點」,食物差唔多搞掂,店員好好人叫我入舖坐低等等🙏🏻。無幾耐店員就拎住兩大袋紙袋交比我,外賣包裝得好好,抵讚。題外話,餐廳環境幾好,花咗心思喺裝修上面,有啲中式風味之餘,亦不失型格😎。網上落單同喺餐廳直接落單差唔多價錢,每樣只係貴$2,但網上仲可以用埋優惠碼加慳番啲時間👍。蝦仁兩面黃($100),呢個炒麵真係超高質,本身我擔心餐廳會唔會唔方開上,搞到啲麵淋哂。不過我嘅顧慮係多餘😃,兩樣分開裝得好好。兩面黃其實即係乾煎麵,三大個麵餅都煎得超鬆脆😋,每條麵條亦唔例外,唔會中間實咗、煮唔開咁。最驚喜嘅地方更加係佢一。啲。都。唔。油!芡汁味道偏清淡,但味道唔錯,而且真係有好多隻蝦肉🍤。灌湯牛肉餡餅($38/2隻),餡餅偏細隻,皮厚,有少許似生煎包,不過肉餡就係牛肉🐮。話明灌湯,佢果然係好Juicy,呢方面無令人失望啊,有興趣嘅不妨試試。招牌小龍包($50/4隻),小龍包拎到番屋企無變形
蝦仁兩面黃
芡汁味道偏清淡,但味道唔錯,而且真係有好多隻蝦肉🍤。
灌湯牛肉餡餅
招牌小龍包
招牌小龍包($50/4隻),小龍包拎到番屋企無變形、仍然係好多汁,要小心夾起🥢,否則會蝕哂。小龍包大小適中,一啖放哂入口,正!
花膠火瞳絲濃雞湯煮小雲吞
花膠火瞳絲濃雞湯煮小雲吞($80),🥟小雲呑有六隻,外皮超滑,並唔易穿。我更欣賞嘅係個湯,好惹味同埋好足料,真係有花膠㗎。
總括嚟講,外賣都食到滋味上海菜確係爽,質素應該同堂食冇乜太大分別。點心類係合乎預期中嘅好食,而令我最印象深刻嘅仍然係個雙面王,我敢講冇喺其他地方食過呢個口感啊,推介🌟。
2020-09-19
5 分鐘 (外賣自取)
花膠火瞳絲濃雞湯煮小雲吞
2020-09-30 68 瀏覽
行開銅鑼灣,見到開咗間新嘅上海菜,叫滬點。6時來到,雖然時間尚早,但已經差唔多爆滿,好受歡迎,建議可以訂枱。餐廳佈置古色古香,坐得舒適,而且服務好好,店員好有禮貌,加茶亦好密。招牌小籠包$48 皮薄餡靚,湯汁一咬即湧出😍😍 雞絲粉皮$56 清新嘅冷盤,雞絲份量都幾多。蟹粉龍躉片$298 龍躉片鋪在豆腐上蒸,面頭有香濃嘅蟹粉。龍躉剛熟,肉質嫩滑。桂花釀酒丸子 $32 我和朋友都大愛這個甜品,甜度適中,散發桂花香❤️

招牌小籠包$48

皮薄餡靚,湯汁一咬即湧出😍😍

雞絲粉皮$56

清新嘅冷盤,雞絲份量都幾多。

蟹粉龍躉片$298

龍躉片鋪在豆腐上蒸,面頭有香濃嘅蟹粉。龍躉剛熟,肉質嫩滑。

桂花釀酒丸子 $32

我和朋友都大愛這個甜品,甜度適中,散發桂花香❤️

2020-09-30
2020-09-28 56 瀏覽
向來我都很喜歡食濃味,煎炸嘅食物,滬菜就包含左這些原素,知道新開左呢間滬菜館就約埋朋友黎試下😊😊。琳瑯滿目嘅餐牌已經令我流口水了🤤🤤,近日更推出蟹粉菜式,各位‘蟹粉’一定要捧場啦🦀🦀🦀!陳醋肴肉~多左層啫喱狀嘅QQ,陳醋不太酸但能帶出肴肉的鮮,作為前菜十分醒胃🤗🤗酸辣湯~料頭十足,除一般肉絲,木耳,豆腐絲,荀絲外,還有大大隻鮮蝦,酸辣適中👍乾煸四季豆~不過不失黃金蝦球~絕對有驚喜,蝦球由咸蛋黃包住,驚喜係個脆皮,係由一層好薄嘅油炸鬼外皮包住爽口彈牙嘅鮮蝦,一口咬落去口感好正😘😘滬點春卷~外皮好脆,冇油益味,而且入面好多蝦肉😋😋蟹粉芝士麻糬球~外層軟糯,有點似咸水角,內裡有蟹粉,反而芝士味唔算突出😗😗

乾煸四季豆~不過不失

滬點春卷~外皮好脆,冇油益味,而且入面好多蝦肉😋😋

2020-09-28 1848 瀏覽
網上見到介紹,爆汁牛肉餅,go go go,睇下係咪真係咁爆,咁好食🤔因為都算未到高峰食飯時間,好彩一去到就有位。檢疫設施都👍👍👍,因為我們剛進去時,後面有人無嘟部測溫機,職員馬上提醒顧客可能疫情關係,每個都習慣提早食飯,所以6點幾都爆晒看完餐牌,就點選了灌湯牛肉餡餅,醉雞,酸辣湯一位,水煮龍躉片(細例2人份量),上海粗炒首先酸辣湯,份量和味道都ok,不會太辣太酸灌湯牛肉餡餅,真係好超級爆汁,外皮都鬆化,但絕對不是一個selling point個餅除左爆汁,都同出面啲餡餅差不多味道,沒有特別誇張感覺醉雞,夠晒入味,而且啲雞超滑唔柴上海炒麵,不太油膩,不過菜多過麵酸菜龍躉魚,啲龍躉片真係超滑,啲魚皮還有好多骨膠原🤔不過可能因為龍躉比較貴,所以一盆約十片到啦(搞到食喉到喉唔到肺)😂 ,配料還有酸菜,芽菜,芋絲,本耳等。。。味道真唔差,如果唔飲啲湯,應該唔會太辣,所以很應該適合一些食唔到太辣既fd雖然啲魚用左貴價魚,所以就睇自己喇。因為平時去食,一大鍋都係魚,玩下手都食唔晒現在啲個就貴價魚,相對應D魚就貴少少因為所有食品都太精緻,搞到fd唔太飽,後來再多了一個小籠包小籠包,多汁,皮薄,沒有太

可能疫情關係,每個都習慣提早食飯,所以6點幾都爆晒

首先酸辣湯,份量和味道都ok,不會太辣太酸

個餅除左爆汁,都同出面啲餡餅差不多味道,沒有特別誇張感覺

醉雞,夠晒入味,而且啲雞超滑唔柴

上海炒麵,不太油膩,不過菜多過麵

酸菜龍躉魚,啲龍躉片真係超滑,啲魚皮還有好多骨膠原🤔

現在啲個就貴價魚,相對應D魚就貴少少

因為所有食品都太精緻,搞到fd唔太飽,後來再多了一個小籠包

小籠包,多汁,皮薄,沒有太大驚喜

精緻有精緻好,可以多種選擇
咁如果係大胃王就😂

2020-09-27
  • 酸菜龍躉
  • 醉香雞
2020-09-26 102 瀏覽
疫情後外賣自取成為了風氣星期五晚又想吃上海菜了不想到外賣湊熱鬧就外賣回家享有吧這家走時尚現代風的餐廳在大街上先上網做過功課知道必點牛肉餅果然牛肉餡餅一咬下湯汁爆出牛肉調味適宣味道鮮美說實話絕對媲美清真那家的出品小籠包做得同樣的出色沾一點薑醋湯汁在口中流出鮮肉和肉汁取得完美的平衡蝦仁兩面黃的脆麵和汁分開上喜歡在口中既脆又軟的感覺滬點春卷是傳統的上海春卷外皮香酥脆口而不油膩咔嗞一聲感覺大大滿足外賣仍能保持如此高質實是難得
疫情後外賣自取成為了風氣
牛肉餡餅
小籠包
滬點春卷
2020-09-26 47 瀏覽
除咗日本菜同埋泰國菜,最鍾意食就係上海菜🤩 小食叫咗醉香雞 ($68)同招牌小籠包 ($72/6隻) 醉雞好嫩滑,酒味好香,絕對值得一試🥰 另外小籠包都好高質,皮薄餡靚,大量肉汁,一人一籠都唔夠食☺️之後叫咗香脆糖醋咕嚕肉($82) 咕嚕肉要自己灑上甜酸汁,有特色之餘味道都唔錯,咕嚕肉炸到個皮好脆,肉好冧好新鮮,份量都幾多。仲有孜然蔥爆羊肉 ($92) 蔥味超濃郁,可以辟左羊肉嘅羶味,炒得夠晒火候,好惹味🤩因為未飽叫多個主食🤣,叫左上海粗炒 ($88) 上海麵煙煙韌韌幾好咬口,仲有肉絲,菜,口感好豐富🥰

2020-09-26 41 瀏覽
Shanghai Spot is a tasty take away we can barely find during the Covid-19 pandemic. We ordered a 招牌擔擔麵,招牌小籠包,滬點春卷,牛肉餅. We were afraid that take away will affect the taste, but turns out it is delicious. The noodle is al dente and the soup is not too spicy. The dumpling is traditional and the dumpling skin is thin. Both the beef pastry and spring roll are not oily and crispy. I am not much a fans of Shanghai food because they are normally oily, but Shanghai Spot brings the best taste of it.

2020-09-26 35 瀏覽
就到中秋,同屋企人出去食番餐飯,長輩都係比較鐘意中菜,所以揀左呢間上海野!MENU睇到眼花撩亂,除左基本上海野,仲有好多選擇~上海野必叫小籠包,入面果然JUICY,外皮夠薄,沒有蒸過火,很好吃!口水雞以$68前菜來說,都算好大份,辣椒夠香,雞肉都夠滑,再辣一點更加惹味糖醋魚是家母喜愛的一個菜,造型好生動,而且魚肉炸得剛好,沒有太老,魚肉仲有肉汁,而炸粉帶到脆口感覺又不會太厚。我個人最鐘意呢款蟹粉芝士麻薯球,煙煙韌韌,芝士味可能有點蓋過蟹粉味,不過口感同味道上真係滿分!最後食埋杏汁高力,好滿足的一晚~
就到中秋,同屋企人出去食番餐飯,長輩都係比較鐘意中菜,
所以揀左呢間上海野!
MENU睇到眼花撩亂,除左基本上海野,仲有好多選擇~

最後食埋杏汁高力,好滿足的一晚~
2020-09-25 40 瀏覽
約左朋友係銅鑼灣食上海野,因為佢好鐘意食小籠包,呢間滬點係正軒尼詩道,好易搵,裝修都幾新正,幾有格調!見到新MENU SELL蟹粉,梗係試下蟹粉小籠包,呢到既小籠包真係皮薄餡靚,薄到就穿咁,犀利!仲叫左其他小食,鍋貼同牛肉餅,不過同朋友都覺得小籠包好食D~另外叫左D小食,最驚喜係涼拌海哲頭,醬汁酸酸甜甜,海哲頭勁爽脆,SHOCK SHOCK聱,好正!另外糖醋魚都炸得好脆,都幾大條,淡淡肉起晒骨,個汁好開胃,天氣熱好岩食,送飯都好岩!
約左朋友係銅鑼灣食上海野,因為佢好鐘意食小籠包,
呢間滬點係正軒尼詩道,好易搵,裝修都幾新正,幾有格調!
見到新MENU SELL蟹粉,梗係試下蟹粉小籠包,
呢到既小籠包真係皮薄餡靚,薄到就穿咁,犀利!

2020-09-25 44 瀏覽
尋日朋友拉咗我嚟呢間位於銅鑼灣嘅上海餐廳🤣滬點地點方便 而且仲係新開 於是就決定試吓🥰✨十三香煎蔥油餅 $46蔥油好香 餅皮非常酥軟😋蔥油餅都會爆汁 記得要小心食😝✨灌湯牛肉餡餅 $36注意 ⚠️ 同樣會爆汁 小心進食🤣皮算薄 肉餡好juicy💦✨黃金蝦球 $138一上枱我哋已經Wow一聲🥳色澤金黃嘅蝦球色香味俱全😍鹹蛋黃味非常濃郁 推薦💛✨孜然蔥爆羊肉 $92羊肉口感爽滑鮮嫩 🐑 孜然味道唔太突出 但整體都炒得好香☺️✨火腿津白$76金華火腿已有咸味🧂 加上鮮甜嘅娃娃菜就啱啱好🙌🏻✨絲苗白飯$16
尋日朋友拉咗我嚟呢間位於銅鑼灣嘅上海餐廳🤣

滬點地點方便 而且仲係新開