2021-05-17 177 瀏覽
上環呢個地方其實原來都好多隱世食店,之後再上網看有間私房火鍋好似幾唔錯,試下先!!這間店同地鐵站距離都算近,【沙爹煲】一來到個湯底超香,沙爹味香濃,配上肉類就超正,湯底比想像中有驚喜。【頂級本地手切騸牯牛】這碟騸牯牛油脂分佈超靚,滾十秒內就可以了,口感軟淋不會過硬,吸收哂沙爹香味。極力推介!!【正宗大光麵】沙爹湯底,點都要叫個公仔麵黎食,再配埋個牛,真正"沙爹牛麵",超正!!【西班牙黑毛豬梅肉】質素相當不錯,入口即融,又嫩滑肉香味美。【味增大根黑豚餃(左) / 川色麻辣牛肉餃(右)】麻辣牛肉餃味道香濃,麻辣味重,比想像中出色。大根黑豚餃食落帶點大根同味增的甜味,這兩款餃好創新很特別,極力推介!!
【沙爹煲】

【頂級本地手切騸牯牛】

【正宗大光麵】

【西班牙黑毛豬梅肉】
質素相當不錯,入口即融,又嫩滑肉香味美。

【味增大根黑豚餃(左) / 川色麻辣牛肉餃(右)】

麻辣牛肉餃味道香濃,麻辣味重,比想像中出色。

2021-05-06
  • 川色麻辣牛肉餃
  • 頂級本地手切騸牯牛
2021-05-15 118 瀏覽
相信不少香港人最愛的還是打邊爐,但打邊爐的質素分別也十分之大,經朋友介紹之下到了這間用打邊爐作私房菜的食店,水準十分之高.在醬汁配料方便,食店也十分之花心思,用蝦製了自家製的醬汁令人十分之回味.這個菜白鍋清清淡淡用嚟打邊爐十分之好.這個自家製的酸莓汁味道十分之香濃令人十分之開胃.肥牛的油脂分布十分之平均十分之香滑.自家製的墨魚滑十分之爽口新鮮.鱔片的刀工十分之用心,爽口彈牙.大家可以預先訂位好讓食店為食材作出了一些預備.

這個菜白鍋清清淡淡用嚟打邊爐十分之好.

這個自家製的酸莓汁味道十分之香濃令人十分之開胃.

肥牛的油脂分布十分之平均十分之香滑.

自家製的墨魚滑十分之爽口新鮮.

鱔片的刀工十分之用心,爽口彈牙.

大家可以預先訂位好讓食店為食材作出了一些預備.
2021-05-13 98 瀏覽
今晚去了上環吃晚飯,朋友提早預約了樓上鋪打邊爐。餐廳除了有不少特色湯底,還有好多種不同醬料,有自家製蝦皇醬、自家調配甜豉油。蝦皇醬令人一試難忘,除了許多有原隻蝦乾,還有少少辣,十分惹味。湯底選了雜菜豆腐白湯煲,清清的,可以試到食材的原味道。原來雜菜份量足,可以不用另加蔬菜拼盤亦可,多吃菜有益,所以都清光了。例牌安格斯肥牛,厚切肥美。雲吞蝦肉爽彈,雲吞皮滑溜。鱔片厚薄適中,鮮嫩爽口。加杯自家製酸梅湯,可以生津止渴。

例牌安格斯肥牛,厚切肥美。
雲吞蝦肉爽彈,雲吞皮滑溜。

鱔片厚薄適中,鮮嫩爽口。
加杯自家製酸梅湯,可以生津止渴。
2021-05-12 61 瀏覽
早前聽好友提過一間樓上火鍋店水準不錯,於是問好友資料再預約跟老公放工去試試先。上環地鐵站出口行過去非常方便,大約2-3分鐘左右已經到達,餐廳格局感覺有點似私房菜,而且非常乾淨企理。店家提供多款不同口味的醬料作火鍋之用,除了蔥,沙爹醬,麻油等等,最特別有一款自家調製蝦皇醬,用了蝦米、蝦頭、蝦膏等等材料調配,味道香濃鮮味,蝦味突出濃厚,配搭各種食材都非常匹配。青檸梳打火鍋必定要配透心涼飲品,第一次見有原渣青檸梳打,2人share 剛剛好,用上新鮮青檸+檸檬,味道沙爹湯底沙爹味濃郁芳香,聞到香味已經令人胃酸增加,配上牛肉,簡直絕配。頂級本地手切騸牯牛(例牌)騸牯牛脂肪均勻,牛肉脂肪有若雪花般細緻的紋理,入口肉質細嫩軟綿,輕輕一咬已經完全溶化,口感可媲美和牛。香滑雞件雞件份量十足,入口味道鮮美,肉質鮮嫩多汁。墨魚滑店家自家製手打墨魚滑,味道鮮甜彈牙,爽口新鮮,沾少許蝦皇醬更添滋味。

青檸梳打

沙爹湯底

頂級本地手切騸牯牛(例牌)

香滑雞件
雞件份量十足,入口味道鮮美,肉質鮮嫩多汁。

墨魚滑

2021-05-12
  • 墨魚滑
2021-05-11 70 瀏覽
見到網上介紹呢間私房火鍋店唔錯,就同好耐無見嘅朋友嚟食,地方闊落,又可以坐耐少少。揀醬料嘅時候要先戴返口罩,確保衛生,老闆特別推介自製又足料嘅蝦皇醬,有蝦膏,蝦米等,香濃惹味~點咗打邊爐必食嘅嚮鈴脆卜卜新鮮炸起,可以點泰式辣醬嚟食~湯底揀咗花膠雞湯,養顏一流食之前先飲一碗湯,味道十分鮮甜,夠足料所以好香濃好多材料,花膠同雞都幾滑,大概有6-8塊。之後食嘅嘢幾乎唔需要點醬都可以,清清地食都好鮮味~安格斯肥牛唔會太多脂肪,啱我口味,肉質都幾好👍🏻仲有叫咗其他配料同粉絲,索晒雞湯嘅味好正,大家有機會食一定要試下呢個湯~👍🏻

點咗打邊爐必食嘅嚮鈴
脆卜卜新鮮炸起,可以點泰式辣醬嚟食~

湯底揀咗花膠雞湯,養顏一流
食之前先飲一碗湯,味道十分鮮甜,夠足料所以好香濃

好多材料,花膠同雞都幾滑,大概有6-8塊。
之後食嘅嘢幾乎唔需要點醬都可以,清清地食都好鮮味~

安格斯肥牛唔會太多脂肪,啱我口味,肉質都幾好👍🏻

2021-04-28 95 瀏覽
全公司得返我同另一同事兩個人OT,肚餓到飛起,上網搵吓,公司樓下有呢間私房菜打邊爐,即刻飛奔落去😆雜菜豆腐白湯呢一個湯煲,裏面有多種唔同嘅菜,無論大人細路都好啱食 ,菜類令湯底清甜,非常健康!豆腐滑得黎又有豆味,質感味道都唔錯,整個湯清清地,湯頭清甜,好健康👍店家推介呢度嘅手切牛~雖然係本地嘅 ,但係唔輸日本牛,香港local都有正嘢 ,抵讚👍👍水晶叉燒包叉燒包食得多,打邊爐食叉燒包真係好少有,仲要係水晶嘅 ,果皮煙煙韌韌,煮完之後外皮鹹鹹地,中間叉燒餡甜甜地,味道都好出,好特別❤️❤️一碟有成六大粒,我哋都飽飽地,而且咁夜唔食太多,就無叫其他嘢了🌹

雜菜豆腐白湯

店家推介呢度嘅手切牛

水晶叉燒包
2021-04-28 79 瀏覽
✨雜菜豆腐白湯煲$128✨頂級本地手切牛$398~雪花紋理分布平均嘅手切牛 ,雖然係手切,但係都切得好靚,大細片片都差唔多,烚完之後,更係牛味濃郁👍✨香滑雞件$118~雞件就好似佢個名咁 非常滑 而且有雞味 肉質好實 唔會好散 有啲似走地雞嘅感覺 而且呢個價錢份量好多 唔錯✨出前一丁 $35~出前一丁就人人都食過 ,但係唔落味精粉 ,靠個打邊爐湯底嘅出前一丁 ,其實真係比原本個個麻油味更加好食 ,索曬d湯底精華嘅一丁 ,非常滋味 ,令人飽肚又滿足!
✨雜菜豆腐白湯煲$128

✨頂級本地手切牛$398

✨香滑雞件$118

✨出前一丁 $35

2021-04-26 75 瀏覽
朋友難得有機會升職加薪,一定要慶祝一下,趁天氣轉涼,來到佢返工附近的世瑛大廈4樓,揀咗佢鍾意嘅打邊爐。餐廳屬於私房菜模式,擺枱好疏落,坐得舒服,牆上超大電視好有家嘅感覺!點完餐之後店員送上一大盆醬料,都有好多選擇,特別介紹咗自家製蝦皇醬,真係好正!👍貪靚嘅我哋揀咗花膠雞煲,花膠都算幾厚身,雞肉質新鮮嫩滑,份量十足!仲有好多金華火腿、紅棗、杞子,先飲兩碗湯😋😋😋自家製炸響鈴,剛剛炸好上檯時熱辣香脆,老闆建議點上酸辣雞醬,別有一番風味。😋安格斯肥牛油脂分布均勻,啖啖看濃牛肉味。👍😋新鮮嫩綠嘅白菜仔好難得無沙👍最後粉絲索晒啲湯汁特別好味😋

安格斯肥牛油脂分布均勻,啖啖看濃牛肉味。👍😋
新鮮嫩綠嘅白菜仔好難得無沙👍
最後粉絲索晒啲湯汁特別好味😋
2021-04-07 150 瀏覽
食火鍋除咗食材仲有醬料,這間店嘅蝦醬是自家製的,微辣,蝦膏味濃。加上自家混醬,正。今天點嘅係沙嗲煲,散發着香濃椰子味,而且沙嗲煲越煲越甜。安格斯肥牛脂肪分佈極靚,牛味濃郁,火鍋必叫。豬潤很大碟,分量十足,爽口,而且價錢十分抵食。鯇魚片賣相精美,每片厚度均勻。底下是滿滿的粉絲,搭配沙嗲湯底,簡直美味。叉燒包奶皇包,這個比較特別,也有驚喜。叉燒包的叉燒味濃郁,皮薄。這样煲奶皇包很特別,不同程度的煲煮時間會影響奶黃的流心程度,個人比較偏愛煲久一點,越流心的奶黃越愛。牛丸帶子丸双拼,牛丸跟其他火鍋店的截然不同,夾起到食落口也明顯感受到他是自家製的。牛丸的口感比較像茶樓的蒸牛肉,而帶子丸的帶子分明,彈牙,口感極佳。

今天點嘅係沙嗲煲,散發着香濃椰子味,而且沙嗲煲越煲越甜。

安格斯肥牛脂肪分佈極靚,牛味濃郁,火鍋必叫。

豬潤很大碟,分量十足,爽口,而且價錢十分抵食。

2021-03-30
2021-03-31 114 瀏覽
早前朋友介紹一間樓上打邊爐私房菜,說道食物好有特色好有水準,今晚終於來試試啦!真的無介紹錯👍🏻可以話由醬料鍋底到食物,我都非常滿意呀。先來混個醬料,經理推介必試自家製XO醬,由蝦膏蝦頭蝦油蝦米製成,小辣啖啖蝦肉,真心配搭所有食物都好夾😋 沙爹煲有驚喜,是濃濃的糊湯底,有清香椰子味及花生香,用料十足,就算加湯後味道也更濃更甜。蘇格蘭安格斯肥牛非常新鮮,脂肪紋路靚牛味濃郁,大約淥5-6秒便能入口。水晶叉燒包真係估你唔到,點解同茶樓食嘅叉燒包一樣味道㗎?!! 甚至比普通茶樓更足料更多甜叉燒,原來換了水晶皮後打邊爐係超好味的😋水晶奶皇包味道也不俗,滾耐一點會更流心。自家製牛肉丸是我極力推介的,牛丸非常大粒,味道卻像茶樓的山竹牛肉,清新香芹味感覺好得意。竹生帶子丸非常彈牙,內有粒粒帶子好有咬口。豬潤好大件份量又多,入口無渣而且爽口。服務員有禮專業,整晚用餐體驗非常完美。
2021-03-30
  • 蘇格蘭安格斯肥牛
  • 自家製牛肉丸
  • 叉燒包
2021-03-29 131 瀏覽
好友在中環工作, 叫我過去上環打邊爐👍🫕,好合我心意👍😍 入到去一睇,好有私房菜嘅feel, 感覺很自然輕鬆, 好有家嘅感覺😄椰子雞煲🫕坐低叫個椰子雞🐤煲, 因為我想滋潤下喉嚨,尤其是現在時常要戴口罩😷 先喝一碗清湯潤下先。。。😋個湯好甜,加咗紅棗所以好補, 好清潤, 好啱女性朋友👍🙆啲雞🐣嘅份量好充足, 係來自清遠嘅,所以雞的肉質好彈牙,而且好嫩滑,平時自己唔得閒煲,過嚟又飲又食就至啱不過😆呢度會有青檸同沙薑, 用嚟點雞吃, 青檸嘅感覺,真係好新穎,又好清新🥳喜歡吃薑的朋友,就會鍾意呢個沙薑雞, 瞬間好似多咗幾個唔同嘅食法👯半份安格斯肥牛🐄每逢烚下烚下, 點會漏得呢一個甘好味嘅美物呢。。。😜尤其牛魔王必須要征服佢,記得唔好烚咁耐呀,依照個人喜好,數三下掂曬🤩牛肉很滑溜,而且牛味感非常豐足👍😘真係要讚下🌹佢個蝦米 XO 醬, 超多蝦米仔, 好香 🦐🦐🦐幾乎配搭任何食物都咁好味, 我真係想問下,有冇得散裝買呢?!雙拼: 牛丸 和 墨魚丸🍢🍢打邊爐總要叫下丸丸,否則唔似樣, 哈哈,加多20蚊,可以叫雙拼,最啱我哋呢啲又想食多幾個款式, 但小胃嘅空間又有限的女人👰👰好新鮮又大粒,🍢🍢個外貌非

半份安格斯肥牛🐄
安格斯肥牛🐄

雙拼: 牛丸 和 墨魚丸🍢🍢
雙拼: 牛丸 和 墨魚丸

好新鮮又大粒,🍢🍢個外貌非常討好,食落都好有內涵,牛肉丸滑捋捋,墨魚丸爽夾彈🐙🐙

雙拼: 豬潤 和 豬粉腸🐽🐽
雙拼: 豬潤 和 豬粉腸

老友話我剛剛捐完血🩸🩸🩸, 係呀,捐1次可幫3個人💪,已成為我的習慣。 所以要我補下鐵質喎,特别叫呢個豬潤同豬粉腸👍🐽🐽我好鍾意吃內臟, 望個顏色就知道兩樣都十分新鮮,豬潤只要掌握好個烹調時間, 佢就會十分爽口又彈牙😆我又愛咬豬粉腸,外皮嫩嫩,咬到內裡的豬粉彈出嚟,認真吃到不同層次感😌

兩個女人密密傾,食到唔想走,唔緊要啦,下次再嚟尋歡樂👩‍❤️‍👩

安格斯肥牛🐄
雙拼: 牛丸 和 墨魚丸
雙拼: 豬潤 和 豬粉腸
2021-03-28 46 瀏覽
第一次去公司附近呢間私房火鍋食打邊爐 樓上舖其實一啲都唔起眼 係做口碑 食過就知點解即使鋪位冇乜宣傳 但都依然有唔少人嚟食因為想食清啲所以叫咗個冬瓜水鴨湯底 裏面除咗有幾件冬瓜之外 仲有大半隻水鴨 啲湯好好飲 我哋都飲咗好幾碗湯先開始打邊爐 嗌咗好幾樣食物 最推介係手打墨魚丸 真係超級超級超級之彈牙新鮮 喺餐廳出面已經聽到廚房師傅拍拍拍拍聲 正宗手打彈牙墨魚丸 =P另外叫咗份安格斯牛肉 超級高質 油脂分佈好平均 完全冇渣 鍾意食牛既朋友可以嗌全份過足口癮又叫咗個芥蘭苗 菜苗夠嫰又好甜 而且打邊爐有時都會有d油膩感 食菜減少罪疚感 haha同時叫咗個呢度嘅推介菜式麻辣牛肉餃 麻辣味足 男朋友超鍾意食嘢之外仲嗌咗一榨青檸梳打 超大榨先78蚊 好抵飲 又唔會太甜 飲落去有啲似清熱酷食物之外 店員都好好服務又親切 大家要一定嚟試下

同時叫咗個呢度嘅推介菜式麻辣牛肉餃 麻辣味足 男朋友超鍾意

食物之外 店員都好好服務又親切 大家要一定嚟試下
2021-03-28 39 瀏覽
放工約咗朋友嚟試啲間湯煲私房菜。佢嘅秘製XO醬好惹味,用蝦頭煉油仲有蝦膏蝦醬蝦米,配肉配菜配丸都好夾。如果有得獨立買就好,哈哈。至於湯底就叫咗冬瓜水鴨煲,打邊爐之前先試咗佢嘅原湯,好好飲,因為佢仲有落到果皮所以大啲咁香。水鴨點埋個秘製XO醬,一流!野食叫咗手打墨魚丸,堅係爽口彈牙,仲食到墨魚粒。其實食嘅時候已經聽到師傅喺入邊打緊丸,所以真係真材實料。川式麻辣牛肉餃,好出色,夠香夠麻,唔會太辣。至於個安格斯肥牛,上枱見到啲雪花紋就知道一定係好嫰。淥咗大概十秒,好夠牛味,好味!仲叫咗個芥蘭苗,唔使煮好耐都快淋,嫩。埋單一千蚊有找,開開心心又一餐。
放工約咗朋友嚟試啲間湯煲私房菜。

埋單一千蚊有找,開開心心又一餐。

2021-03-28 138 瀏覽
呢幢大廈有好多嘢食,之前喺上環返工都成日幫襯,不過唔知道原來開咗間火鍋店,於是今日嚟試吓。點完菜就已經有一盤醬料俾我哋選擇,店長特別介紹佢哋自製嘅蝦醬,裏面有蝦子,蝦頭,蝦膏,蝦米,味道有啲似XO醬,帶點微辣,好惹味!都唔需要落其他調味料我哋叫咗個好滋潤嘅椰子雞煲,湯底係用椰青熬製,超級清甜;佢哋用清遠雞,雞味濃而且滑;另外仲有一碟青檸檬同沙薑,要來調味。炸響鈴:自家製,腐皮好薄,由於即叫即炸所以熱辣辣脆卜卜,可以舔泰式辣醬,或者浸湯食。安格斯肥牛:牛味濃,脂肪分布平均墨魚丸拼蝦丸:加$20可以試晒兩款,兩款都好彈牙爽口芥蘭苗:好新鮮

醬料

椰子雞煲

沙薑青檸
即炸響鈴

安格斯肥牛:牛味濃,脂肪分布平均
安格斯肥牛

安格斯肥牛
墨魚丸拼蝦丸
芥蘭苗
2021-03-24 1434 瀏覽
氣温驟降幾度,立刻捉緊涼意的尾巴趕快吃個火鍋吧! 揀食火鍋最緊要食材新鲜,朋友話呢間做得到,馬上訂位不容拖延。 私房菜的格局,面積不算大,簡單陳設,牆上掛上優雅的畫作 ,店內整潔衛生,有家的感覺,可以放心地享受一頓美食! 侍應有禮招待並推介椰子雞煲做湯底,奉上湯立即飲一啖,再食一件雞,我們都讚不絕口, 鮮椰子+清遠雞 , 湯鮮甜雞嫩滑 ,又有紅棗杞子配搭, 滋補養顏, 果然好介紹喔! 蘇格蘭安格斯肥牛(例牌),上枱冰凍,急不及待夾起放湯,見轉色即食,軟腍入口溶化,一食再食✌✌✌ 豬潤,豬粉腸,久違了的至愛啊! 厚厚的豬潤 ,豬粉腸好'粉'的滋味,味道令人難忘😍😍! 大大粒自家製墨魚丸及牛丸, 啖啖肉,正! 蔬菜拼盤,火鍋點少得,有肉有菜,咁先均衡飲食嘛。 我哋烚吓烚吓,食出鮮味來,足以見得食材新鮮的重要! 真係食到超滿足,心情暢快無比💃💃💃。
氣温驟降幾度,立刻捉緊涼意的尾巴趕快吃個火鍋吧!

揀食火鍋最緊要食材新鲜,朋友話呢間做得到,馬上訂位不容拖延

大大粒自家製墨魚丸及牛丸, 啖啖肉,正!

蔬菜拼盤,火鍋點少得,有肉有菜,咁先均衡飲食嘛。

我哋烚吓烚吓,食出鮮味來,足以見得食材新鮮的重要!

真係食到超滿足,心情暢快無比💃💃💃。

• 蘇格蘭安格斯肥牛
  • 清香椰子雞煲