2019-07-29 126 瀏覽
面對社會四分五裂,每星期看著新聞報導,看著流血衝突,心裡有十萬分的心痛與無奈,香港仍然有極多有善良及良知的人,可以對社會失望,但請不要絕望。這個周末,我決定離開一下,讓自己喘息一下,相約知心好友到這間位於灣仔的酒吧聊聊心中的鬱結。這裡提供fusion 的食物及酒類飲品,我們經店員介紹下,點了兩杯雞尾酒:白酒及花雕。亦點了炸蓮藕片及咸檸炸雞佐酒。白酒加入一片紅西柚,倍添清新,酒精濃度不算重,很適合女孩子。花雕酒精較重,令朋友飲完都面紅紅,但他說味道不俗。極推介炸蓮藕片,配上醬汁,很開胃,吃到停不了口,感覺亦比薯片健康。咸檸炸雞,很香口,咸檸醬一絕,佐酒一流。這小店環境氣氛很好,值得推介,感激好友帶我遠離亂世,讓我心靈放鬆點。

花雕酒精較重,令朋友飲完都面紅紅,但他說味道不俗。

咸檸炸雞,很香口,咸檸醬一絕,佐酒一流。

2019-07-28 93 瀏覽
專門以香港風味的食材製作創意三文治、特色小吃及原創料理,而菜式絕對能為你帶來無限驚喜,Bread & Beast - Kong 正正就是一間這樣的餐廳。Kong 位於灣仔汕頭街,離灣仔地鐵站只需5分鐘,位置旺中帶靜,採用半開放設計。餐廳環境闊絡,樓底極高、氣氛浪漫,甚有格調。餐廳擺放了不少型格擺格、更突出其Fusion菜的獨特之處。餐牌亦花了不少心思,用了一部分九龍皇帝的塗鴉來作餐牌的一部分。星期一至星期六,17:00 - 19:30為Happy Hour 時間,點可以放過!!‘港’式咸檸炸雞 - $158炸雞外層脆口,炸粉薄身,肉質嫩滑,非常juicy;而且添加上咸檸醬的味道,酸酸甜甜,回味無窮。避風塘芝士蟹肉腸粉 - $168腸粉上加上了滿滿的芝士,鮮甜的蟹肉、蟹籽及加了點乾蒜,再配合其獨特的醬(避風塘口味),食落辣辣地,口感極豐富,真的有點意想不到驚喜。話梅乳豬 - $268賣相光澤,外皮香脆,而且厚度均勻,嫩滑多汁,加上添點旁邊的話梅薯蓉醬汁,味道更佳。

餐廳環境闊絡,樓底極高、氣氛浪漫,甚有格調。

餐廳擺放了不少型格擺格、更突出其Fusion菜的獨特之處。

‘港’式咸檸炸雞 - $158

避風塘芝士蟹肉腸粉 - $168

話梅乳豬 - $268

1K
2019-07-26 169 瀏覽
放工想鬆一鬆,朋友帶我到位於汕頭街的Fusion酒吧Happy Hour。主打新派中西Fusion菜式,將香港本地及世界各地的飲食文化融合,配搭新穎有創意。“港”式咸檸炸雞 ($158)炸雞外層香脆,肉質鮮嫩卻不油膩,配上咸檸檬醬,吃得津津有味。避風塘芝士蟹腸粉 ($168)軟滑的腸粉配上避風塘風味的芝士醬,味道濃郁,尤其惹味香口。炸蒜混合蟹肉及蟹籽,口感豐富,可口極致。加上微微的辣味,令人越吃越開胃。吃上一口,便回味無窮。話梅乳豬 ($268)表面光澤,皮脆肉香,入口香脆鬆化。肥瘦勻稱,肉質嫩滑,入口肉汁豐盈。加上酸甜的話梅醬,十分醒胃,吃多點也不會膩。

“港”式咸檸炸雞 ($158)
“港”式咸檸炸雞

避風塘芝士蟹腸粉 ($168)

避風塘芝士蟹腸粉

話梅乳豬 ($268)
話梅乳豬

表面光澤,皮脆肉香,入口香脆鬆化。

“港”式咸檸炸雞
2019-07-26 117 瀏覽
記得曾到這裡享用過午餐🥣今晚,我倆再次到這裡品嚐有創意的美食。這裡的環境氣氛像一般酒吧餐廳,但細看這裡的裝潢、擺設、餐牌等等,混合了很多中式元素。今晚,我們點了避風塘芝士蟹腸粉$168,出乎意料之外的美味。我們很喜愛這個醬汁,配襯着煎過的腸粉,真棒!另外,話梅乳豬$268的味道又令我們喜出望外😍雖然份量少少的,但味道十分優勝!我們一致認為它比很多的葡式餐廳燒乳豬更美味。另外飲品方面,我們分別點了一杯白酒及Rose Honey Oolong Tea$38。Happy Hour時段至7:30pm

2019-07-23
15 分鐘 (堂食)
2019-07-25 44 瀏覽
今晚約朋友Happy hour, 但我地唔想去啲太嘈嘅bar, 所以我地就避開人群,走到灣仔巷弄一間bar restaurant。呢度地唔大,十零張枱, 但勝在位於巷弄盡頭,單邊開放,所以人多時可以在店外立飲都很有氣氛。Happy hour有幾款酒類飲品都有優惠,我就當然揀左啤酒,full pint價錢抵飲。餐廳另外一個特色就係佢地嘅bar food,  雖然都係簡單菜式,但就全部融入傳統嘅港式原素,西式方法煮出嘅fusion菜。好似今晚我就相中港咸檸炸雞、豆瓣醬浸椰菜花、避風塘芝士蟹腸粉三款食物。估唔到又真係幾好味唔係純粹玩gimmick喎。炸雞好嫩滑多汁,冇多餘油份或膩感,沾著咸檸檬醬汁,鹹鹹酸酸甜甜,好開胃。豆瓣醬鹹鹹辣辣嘅,但用嚟煮淡味中性嘅椰菜花就剛好。最後一道避風塘芝士蟹,拆出嘅蟹肉味道唔會好濃,撈在大量濃郁芝士醬裡再加蟹籽淋在傳統港式腸粉上面,味道出奇地夾。

豆瓣醬鹹鹹辣辣嘅,但用嚟煮淡味中性嘅椰菜花就剛好。

2019-07-24
  • 避風塘芝士蟹腸粉
  • 港式鹹檸炸雞
2019-07-24 2833 瀏覽
fusion「港」野*同男朋友食暈全港九*去灣仔食fusion「港」野,吾好咁悶,加上最近香港環境壓力都大,fusion新味道,為生活為晚餐增加喜悅。餐廳裝修都幾靚,有吧台,有細枱,岩摸下酒杯底,飲下酒傾下偈。我地簡單點了蔥油餅配黑蒜蛋黃醬,糖醋豬腩塊同’港‘式咸檸炸雞。蔥油餅配黑蒜蛋黃醬最先上緊當然係bread & dips醫下肚仔,蔥油餅用舊好似磚頭但有窿既。蔥油餅脆卜卜,另外點呢個自家制黑蒜蛋黃醬,個醬應該加左小小芥末,有蒜香又甜甜地又微微wasabi,幾得意。糖醋豬腩塊呢個店員過係其中一個招牌,係一個凍食既前菜,又似沙牛,佢係用豬腩肉包住蔬菜,青瓜,紅蘿蔔,伴碟有自家制既醬,清新得黎又不油膩,fresh。’港‘式咸檸炸雞呢個好味!佢個英文叫KONG Fried Chicken ‘KFC’,但一定比聯鎖店好食囉!炸雞件真·外脆,雞肉滑嫩多汁,係炸得好好,非千年油炸。個醬汁就係咸檸味,另外仲有檸檬俾你‘支’落炸雞件,有心機小店。港人撐‘港’。
fusion「港」野

’港‘式咸檸炸雞

’港‘式咸檸炸雞

港人撐‘港’。
2019-07-22
5 分鐘 (堂食)
  • 糖醋豬腩塊
  • 蔥油餅配黑蒜蛋黃醬
  • 港式鹹檸炸雞
2019-07-21 94 瀏覽
今日同朋友行完書展之後去左這間bar and restaurant happy hour,之後見到佢啲食物幾有特色,於是索性食埋dinner。餐廳的風格都幾fusion,環境係西式,亦都有live band,食物雖然選擇唔多,但都係以港式mix西式為主。我地happy hour階段叫左signature的連儂薯條,落左紫菜同溫泉蛋,薯條係英式嗰款,唔係極脆但食到好多薯肉。之後我地叫左糖醋豬腩肉,味道係西式的蒜泥白肉,用豬腩肉包住蘿蔔同青瓜,配上甜醬油同醋,非常開胃。主菜的避風塘芝士蟹腸粉非常好食,腸粉先煎香左,蟹肉新鮮,腸粉完全索哂芝士味濃的蟹汁,每啖都非常入味。咸檸炸雞的咸檸檬味道好香,相信餐廳腌製左好耐,而雞皮非常薄,一咬入口就鬆化,食到柔嫩的雞肉,極正。

Asahi

連儂薯條

港式咸檸炸雞
2019-07-20
港式咸檸炸雞
2019-07-21 39 瀏覽
「港」這間鋪頭外表以為是一間酒吧,但其實係食fusion菜。餐牌好特別,用左九龍皇帝既塗鴉來設計。恰巴塔包,配黑蒜蛋黃醬包係即叫即烘,上枱時夠熱,香脆充滿牛油和蒜香,其實不用沾醬已經夠味。豆瓣醬浸椰菜花豆瓣醬突出得來不會太辣。因為慢煮的關係,半個椰菜花煮得夠冧身,而且好入味。龍蝦味雙面黃Lee個雙面黃比較特別,廣東菜既雙面黃係煎脆幼麵,而這個係龍蝦汁扁意粉。龍蝦汁香濃,麵身硬度適中。而虎蝦則爽脆有鮮味。

餐牌好特別,用左九龍皇帝既塗鴉來設計。

恰巴塔包,配黑蒜蛋黃醬

豆瓣醬浸椰菜花

龍蝦味雙面黃

對Fusion菜認識唔多,所以朋友話要帶我試下,都好有興趣見識下~KONG by Bread & Beast 其實我成日經過灣仔都有留意佢,幾有格調!同朋友一入去好relax,好岩收工happy hour一齊飲番杯,輕鬆下!望下menu,未試過Fusion既我,總係覺得出黎既食物會好怪🤫蓮藕片:蓮藕片好特別,配有味道好似腐乳既醬,但又有d好似練奶既甜味!味道都幾有意外驚喜~糖醋豬腩塊:豬腩塊包住醃製過酸酸地既蘿蔔絲同青瓜絲,加配少少蒜蓉~味道好清新同開胃~出乎意外既夾!避風塘芝士蟹腸粉:好濃既芝士,加入蟹籽仲有好多蟹肉,腸粉配埋個芝士醬,入口真係估你唔到既好味道!食飽飽,對Fusion改觀,味道比想像好好多,而且味道一d都唔怪,仲有種「估唔到咁配搭又幾好味」,估你唔到港式Fusion都可以咁出色!

KONG by Bread & Beast
其實我成日經過灣仔都有留意佢,幾有格調!

蓮藕片

糖醋豬腩塊
~出乎意外既夾!

避風塘芝士蟹腸粉

,仲有種「估唔到咁配搭又幾好味」
,估你唔到港式Fusion都可以咁出色!

2019-07-20 48 瀏覽
今晚同男朋友試fusion菜,但係又唔想去啲太authentic嘅餐廳,所以就揀咗呢間lively嘅「港」式餐廳。一座低就見到港味十足嘅menu, 我哋order左一個Brooklyn beer, Gamay red wine, 糖醋話梅豬同埋幾乎枱枱都有一碟嘅芝士蟹肉腸粉。啤酒好香花香味,紅酒light body, 適合食味道較濃嘅嘢。糖醋話梅豬先上,賣相擺碟好靚,好似水墨畫咁😊五花腩豬肉片厚度得宜,卷住甜酸醃漬紅蘿蔔絲口感一爽一腍,亦唔過膩。配上在旁嘅甜辣醬,十分醒胃,驚喜在配紅酒有幾好效果。人氣熱賣芝士蟹肉腸粉:大砵仔上有玩味中國風之感,滿滿芝士醬上鋪滿蟹子同蟹肉。腸粉有煎過而帶出外面香脆,內𥚃軟滑口感,加上芝士香及蟹肉,有如一道皇帝級菜式,haha 😝之後仲有on house 嘅shot 呢度都有happy hour, 下次可以同friend再去!

之後仲有on house 嘅shot

On  house  shot
2019-07-18
On  house  shot
  • 避風塘芝士蟹腸粉
  • 糖醋豬腩塊
2019-07-18 21 瀏覽
今晚去咗一間位於灣仔既港式既fusion 西餐廳。地點喺近利東街附近既一條小巷。門前有一個小吧枱既位置,俾客人可以企喺出門食煙飲酒傾計。我同朋友一到達就有靚靚女侍應有禮貌地招呼我地,我地兩個人叫了3樣食物同兩杯飲品1)魚露椰菜仔:椰菜仔本食有啲苦澀味,呢個椰菜仔輕微烤焗有少少焦香,配上特製魚露汁,酸酸甜甜,既開胃又除去一陣苦味,很出色!2)話梅乳豬:乳豬肉嫩肥美,肉厚而不油膩,側面陪隨薯泥話梅醬,話梅醬酸酸甜甜,可減去乳豬白油膩感。3)避風塘芝士蟹肉腸粉:聽個名都已經好fusion,原以為避風塘會辣,不過配上秘製芝士汁,上面仲鋪滿蟹肉蟹籽,為平凡既腸粉換上另一個面貌,創意十足!4)Homemade Lemonade:用上新鮮檸檬,食到粒粒果肉,清新醒胃5)Rose Honey Onlong Tea:中式紅茶配西式玫瑰花,蜂蜜甜甜的,非酒精類飲品的另一選擇

2019-07-17 16 瀏覽
呢間餐廳採用中式食材西式煮法,大玩港式fusion菜,出黎個效果又幾鬼好食,又堅係夾到喎餐牌好地道,食物種類唔多,也好⋯⋯唔洗唸咁多糖醋豬腩塊$78豬肉包住紅蘿白絲同青瓜....味道好清新,豬肉唔肥膩蓮藕片$48薄薄的炸一炸,香脆可口,加埋個腐乳汁出奇地夾到,有驚喜,好味好味龍蝦汁雙面黃$188整個扁意粉滿滿既龍蝦汁,香燶足料,唔乾身⋯⋯扁意粉彈牙,而大蝦肉厚新鮮,要試要試有驚喜,好滿足,會再來⋯都會推介朋友

餐牌好地道,食物種類唔多,也好⋯⋯唔洗唸咁多

糖醋豬腩塊$78
豬肉包住紅蘿白絲同青瓜....味道好清新,豬肉唔肥膩

蓮藕片$48

龍蝦汁雙面黃$188

有驚喜,好滿足,會再來⋯都會推介朋友
2019-07-09
今晚同事想chill下就帶我嚟咗Kong食晚餐呢到裝修好有bar嘅感覺🌟個設計都幾型格.連儂薯條 Lennon Fries 係炸薯條配溫泉蛋 加 鰹魚乾Topping 而醬汁係章魚燒汁 & ketchup & 蜜糖芥末溫泉蛋可以伴埋一齊點好複雜嘅口味 但每樣又幾夾😂最重要係薯條夠熱辣香口 唔會過咸記得襯熱食!.八珍番茄涼拌 Pat Chun Caprese有三色番茄仔,白桃,芝士等。好新鮮爽口。配八珍甜醋好醒胃,味道酸甜。做前菜一流。.港式咸檸炸雞 KFC又炸得幾香脆 肉質嫩口感好好加檸檬汁就已經好好味但個醬就有啲酸到苦澀

今晚同事想chill下就帶我嚟咗Kong食晚餐

又炸得幾香脆 肉質嫩口感好好
加檸檬汁就已經好好味
但個醬就有啲酸到苦澀

2019-07-15 101 瀏覽
灣仔汕頭街、廈門街一帶都係小店當道,而且賣點各有不同,相當有特式。是日同左個朋友去汕頭街尼間「港」食少少野吹吹水,餐廳環境幾 relax而且個餐牌菜名都幾盞鬼,似乎係中西合璧由於時間尚早,都係散叫左少少野食:1.  魚露椰菜仔 $78椰菜仔營養價值高,有效抗氧化,不過味道就同椰菜好唔一樣,味道偏苦澀,未必人人都鍾意。尼味菜加左辣椒絲同魚露一齊炒/煎,算幾香口惹味。做前菜唔錯。2. 蔥油餅配黑蒜蛋黃醬 $88蔥油餅偏向乾身同脆,有蔥香但唔濃味。黑蒜蛋黃醬就黑蒜味比較出,塗滿蔥油餅易入口。3. 避風塘芝士蟹腸粉 $168腸粉好滑,厚身得黎又唔厚粉;配上芝士醬可能第一啖會唔慣,因為平時食開都係芝士醬配意粉/意大利飯。不過食得FUSION菜,當然要勇於嘗試,欣賞點解廚師有咁GE配搭食多啖,又真係幾過癮咼!4. 另外叫左2杯非酒醉飲品,味道偏啖,中和返香口食物~PS 發現對面舊時出名食牛腩牛雜GE河粉麵執左..... 有D可惜
而且個餐牌菜名都幾盞鬼,似乎係中西合璧

由於時間尚早,都係散叫左少少野食:
1.  魚露椰菜仔 $78
魚露椰菜仔
2. 蔥油餅配黑蒜蛋黃醬 $88
蔥油餅偏向乾身同脆,有蔥香但唔濃味。
黑蒜蛋黃醬就黑蒜味比較出,塗滿蔥油餅易入口。
蔥油餅配黑蒜蛋黃醬
3. 避風塘芝士蟹腸粉 $168

食多啖,又真係幾過癮咼!
避風塘芝士蟹腸粉
4. 另外叫左2杯非酒醉飲品,味道偏啖,中和返香口食物~
2019-07-06
2019-07-14 47 瀏覽
話說好早之前已經想試呢間餐廳但對上訂完檯去到竟然話佢地當日有Event...心都碎埋..今次一於再作出嘗試, 終於比我試到喇餐牌上菜式同飲品名字都好有趣..望住咁多杯cocktail感覺Osmanthus  Oolong Old Fashioned(老土薑)應該最唔烈...因為有桂花烏龍原來...我係錯嘅說好的桂花烏龍呢....我飲唔到..只係飲到Whiskey加淡淡橙香可能會比較適合男士鹹檸炸雞, 本人一向鐘意炸雞亦都鐘意飲鹹檸7但加埋到底會係點炸雞夠Juicy, 外脆內軟再加少少鹹檸醬係面惹味之餘又減低油膩感豆瓣醬浸椰菜花, 半個椰菜花浸起豆瓣醬高湯入面店員話可以試下啖湯, 雖然有啲辣但加埋椰菜花而幾唔錯炸蓮藕片配腐乳aioli... 薄薄脆脆配埋腐乳鹹香送酒一流話梅豬手, 見到好多人都介紹果然明不虛傳..我好驚豬油..呢個乳豬手雖然有油但加埋話梅醬同薯蓉又解左個肥膩感外皮夠脆, 每一件都啖啖肉龍蝦雙面黃, 個伊麵好香龍蝦汁味蝦都夠新鮮. 如果真係有龍蝦肉應該會仲正一直都好驚椰菜仔陣苦味.. 但呢個魚露椰菜仔完全令我改觀酸酸甜甜加啲蒜味, 遮左椰菜仔本身個苦仔糖醋豬腩肉. 好慶幸最
話說好早之前已經想試呢間餐廳
但對上訂完檯去到竟然話佢地當日有Event...
心都碎埋..
今次一於再作出嘗試, 終於比我試到喇
餐牌上菜式同飲品名字都好有趣..望住咁多杯cocktail
原來...我係錯嘅
說好的桂花烏龍呢....我飲唔到..
只係飲到Whiskey加淡淡橙香
可能會比較適合男士
鹹檸炸雞, 本人一向鐘意炸雞亦都鐘意飲鹹檸7
但加埋到底會係點
豆瓣醬浸椰菜花, 半個椰菜花浸起豆瓣醬高湯入面
店員話可以試下啖湯, 雖然有啲辣但加埋椰菜花而幾唔錯
炸蓮藕片配腐乳aioli... 薄薄脆脆配埋腐乳鹹香
送酒一流
話梅豬手, 見到好多人都介紹
外皮夠脆, 每一件都啖啖肉
龍蝦雙面黃, 個伊麵好香龍蝦汁味
蝦都夠新鮮. 如果真係有龍蝦肉應該會仲正
一直都好驚椰菜仔陣苦味.. 但呢個魚露椰菜仔完全令我改觀
酸酸甜甜加啲蒜味, 遮左椰菜仔本身個苦仔
糖醋豬腩肉. 好慶幸最後有堅持要叫呢個豬腩肉XD
有啲似蒜泥白肉但卷住pickled紅蘿蔔同青瓜
好清爽又開胃.. 唔駛點個醬已經好夠味

朋友有點炸雞皮但我唔記得影相..本身冇咩大期望
點知雞皮勁皮一啲都唔油加埋個BBQ Mayo pickled shallots

我收番我個句叫左炸雞仲嗌咩炸雞皮呢句說話
有機會一定會再同朋友去HH