2008-11-15 338 瀏覽
補回月前公事上被邀請往飯局的食評。難得有機會到這類高級食肆,雖則是公事,也樂於出席。每位都安排好一份套餐,每道菜都配不同的澳洲名酒。頭盤有一冷一熱:芒果海鮮咯嗲,海鮮新鮮味美,上放烘脆椰子片,略嫌椰子片頗有「趙」頭,三色羊肉頭盤有,韃靼免治羊肉,羊肉春卷及炸羊肉吉列,春卷與炸吉列剛炸好,十分鬆脆,但對全生免治羊肉則有點保留,主菜的燒鵪鶉很鮮嫩,汁醬的配搭亦見適宜,配上好的澳洲紅酒相得益彰,甜品是全晚最失敗之作,約四吋直徑的熱情果椰撻,伴碟是一堆芒果粒,平日餅店的椰撻大小也不容易應付,這晚偌大的椰撻,怎生解決?也是「有些東西,大未必好」另一例證,再者,菜單的編排也見不夠周詳,頭盤曾用過的芒果、椰子,到甜品又再用,甜品種類繁多,有何困難?除非是全牛宴、全鴨宴,或主人家指定之類,才會有重覆使用食物材料,但這晚全場都是同一個菜單,其他散座亦一樣,應不是主人家的安排。結果全場也吃剩,有些更原封不動。廚師不需要看人客吃時的反應,看食物剩多少也會清楚受歡迎程度。你在家也不會吃番茄炒蛋,然後又番茄蛋花湯吧?

補回月前公事上被邀請往飯局的食評。

你在家也不會吃番茄炒蛋,然後又番茄蛋花湯吧?

三色羊肉頭盤
芒果海鮮咯嗲
燒鵪鶉
巨型熱情果椰撻
燒鵪鶉
2008-09-16 176 瀏覽
尖東海傍的兩間酒店,永遠是洲際行先,而隔離的萬麗{到今天我都仍稱之為新世界,多年如是,很難改.}永遠給人的感覺是"二奶".無錯洲際最剎食的招數的是海景,但萬麗酒店的Panorama的觀景,一樣180度全方位海景,而且沒有洲際的"高貴"格局拘束著.{不過自Harbourside連buffet都做埋之後,已經不再高貴了.}周六下午在此午飯,全場計埋小弟,只得三檯客,近乎"最佳損友式"包場,獨欠一班"D打佬"為我們演奏著"楚留香".午餐價錢$148一位,包兩個course,如果加甜品就得付多$20,我倆不是甜魔.沒有高潮也可以.而且動用之前友人相贈的八折卷,更加便宜,照計條數,每人只花$130就可坐擁著無敵大海景旁,來個優閒午餐,著實便宜.{雖然現今維港已不再好看.}在檯上面放上一小缸金魚作襯托,只見魚兒在細小的魚缸內游來游去,實屬有點罪過,不過子非魚,焉知魚之樂?或者它們覺得很自由自在也不定.頭盤我倆也是要個豆茸煙肉三文魚湯,很有質感,將豆磨成茸,啖啖也有點起沙之豐厚感,而煙肉同三文魚之味,亦與湯溶為一體.主菜一上,E小姐望著主菜

主菜一上,E小姐望著主菜,頓時呆著三秒,她面前的燒大蝦,份量與頭盤無疑.她邊吃邊說:{這個同基圍蝦沒有分別.}我吃罷一小舊:{都幾爽,亦有蝦味.}小弟的燒鴨胸,又是如頭盤份量,鴨胸肉質嫣紅,肉質嫩滑.可是份量的確少一點,同之前其他朋友食評上的相片,相差甚遠.

撇除吃不飽的因素,在此渡過一個懶洋洋的下午,也是寫意.

喝著一口冰凍檸茶,大家繼續沉醉酖逸著,在這個被颱風的下沉氣流,加上來自珠三角的污煙瘴氣之籠罩下,面前繁榮暫借的海港,已變得世俗與冷漠.

繁榮暫借的海港
豆茸湯
鴨胸
這是大蝦?
2008-09-12 95 瀏覽
已經是上個月的事了,在AM730看到有關這裡的廣告,不論是食物和環境只需百多元的價錢便可以輕易擁有,於是便把這廣告剪下來放入必試的透明檔案夾裡去。不過每當想過海試這店之日,都總是有別的事要辦而一再延遲。直至今天,在msn跟好友傾話時突然心血水潮提議來這裡食午飯,又剛好對方今天可以來個慢hea午飯。既然一拍即合,立即致電預位,到午飯時間便快步到地鐵再步行到該酒店大堂。我們在電梯前會合後,經過了中庭的走廊便到了這店。進店後看到只有一檯客人正在用膳,而對外可以看到超過180度無阻隔全海景,加上是日天朗氣清,這個海景真是漂亮到不得了。著實已經很久沒這樣的在寧靜環境之下,欣賞著維港,立下有點想向公司拿半天假來延續這個難得的感覺。在每張檯上放著一小缸水,在內有一尾小金魚在游來游去,起初覺得頗有趣的,但後來反而覺得這樣做有點虐畜呢~ = =" 我們定下神來,拿著手中的餐牌,我們都決定要三個course的午餐。在等待的時候,看到在旁特別設計的座位,是排住面向海的。於是我跟友人便坐進去,拍照來扮老闆模樣。好了,回說食物方面,一籃味道一般的<<麵包>>奉過來了。友人選擇了前

好了,回說食物方面,一籃味道一般的<<麵包>>奉過來了。
友人選擇了前菜,而我則要了餐湯。
前菜<<鮮帶子配南瓜薯仔蓉粒>>,帶子的質感同火候掌握得非常好,味道當然是既鮮而多汁,而在帶子上面竟然有一塊薄薄o既黑松露菌!!
賺到了~
南瓜薯仔蓉粒口感軟糯,帶著少少南瓜甜味,給人頗清新的感覺。

而我的<<青口忌廉湯配炸蠔>>絕對是令人雀躍的一個湯。青口完全製成汁液後再加入忌廉底的湯內,既清甜又夾雜著輕輕的海水味,而最擾人的腥味丁點都沒有。一邊享受著它時就好像一口一口地吃著青口般的味道,好特別~
而在旁的炸蠔,炸粉略厚不過蠔夠鮮亦美味。
精彩的接著再來......
我的<<燒豬扒配燒烤汁>>,肉質非常嫩滑而有咬口,既多肉汁又跟醬汁合襯,絕無經過梳打處理,口感原始。這是吃過眾多的豬扒中,可列入十大之作,實在美味﹗

至於好友的<<巴黎汁牛仔柳配薯餅>>,肉質同口感亦是上佳之作﹔而配菜以少量蒜蓉一起煎炒過,蔬菜既新鮮又夠爽甜。薯餅則薯味十足,只略嫌邊位燶了一點點。友人對於這個醬汁鍾愛非常,事緣他經早年嚐過後便一直苦無機會,所以這次在偶然之下能再一次品嚐,其喜悅程度非常之高的呢。

吃過了主菜,味覺上和視覺上都得到很高程度的滿足,加上一道完美的甜品便是最完美的午飯了。甜品<<Pistachio Parfait served with Mixed Berries>>,外層朱古力殼,頂部白朱古力,內部為開心果味雪糕。開心果味是會慢慢地滲出來的,而在旁的雜果汁亦做得少甜而果味十足,是個很不錯的甜品

以不到$190便可換來一個難忘而寫意美味的午餐和絕佳的環境,真是物超所值。
將來有時間再跟女友來慢噗午餐,再跟檯上的魚魚打個招呼~

註:$160 ($168 + 10%, 恒生白金咭有八五折)
  • 以上全部
2008-09-08 74 瀏覽
生日後隔了整整一個星期,突然又來一陣補祝潮,單是週六天就有兩場生日飯。上場去了超值的Panorama,說超值,因為坐擁無敵海景兼有五星酒店服務,午餐卻只售$148(2-course)/$168(3-course),恆生白金卡更有85折!實在很難明白啊,為何當貴幾倍的洲際門庭若市之際,Panorama仍如此靜局?  最先上是醬汁/牛油碟與麵包籃。仍熱暖的麵包款式頗多,其中一款特別鬆脆可口,水準比預期令人滿意。  惠顧午餐+$20,就可以無限飲用果汁(當日是西柚汁與橙汁),也是一項優惠,友人的西柚汁還了引發很多笑位!  是日頭盤是吞拿魚配日式芥末醬,淡淡的芥末醬將吞拿魚的鮮香味剛好襯托出來;很少碰到有水準的吞拿魚,是日吃到了!忌廉薯蓉煙鴨胸湯就很普通,完全給比下去了。 主菜有三款選擇,其中以牛柳最受歡迎,我少試一口但覺肉質嫩滑芳香,配以黑松露醬十分滋味。我要了淡咖哩芒果汁煮龍利柳,醬汁滋味豐富美味,魚柳煎得既香又嫩,特別欣賞底層加入菠菜與意大利飯,味道清新且平衡!另一款XO醬煮大蝦沒試,看賣相應該也不差的。 甜品只得一款選擇:Home-made Tiramisu,這個味道一般了,比較特別是

最先上是

惠顧午餐+$20,就可以無限飲用

是日頭盤是
忌廉薯蓉煙鴨胸湯就很普通,完全給比下去了。

主菜有三款選擇,其中以
我要了
另一款
XO醬煮大蝦沒試,看賣相應該也不差的。

甜品只得一款選擇:
Home-made Tiramisu,這個味道一般了,比較特別是熱情果醬很清新。不過最後的
Cappuccino泡沫幼滑豐富,咖啡又香又醇,也是一頓很稱心的午餐~

多謝Raymond的相片,令我得知這個超值午餐地點,更多謝龍的聯絡與安排,一班人聚頭真的很開心呢!

更多圖片可見:http://siuyan824.spaces.live.com/blog/cns!26E81014A01166DB!7700.entry
吞拿魚配日式芥末醬
牛柳
淡咖哩芒果汁煮龍利柳
甜品只得Tiramisu,一般
吞拿魚配日式芥末醬
牛柳
淡咖哩芒果汁煮龍利柳
  • 龍利柳
  • cappuccino
2008-08-21 66 瀏覽
完全係配合左天時﹑地利﹑人和先至有幸食到既一餐。平日見到班開飯朋友可以星期一至五既 Lunch Time 都可以用兩三個鐘時間周圍享受美食, 只有一個鐘 Lunch Time 既我, 只可以望梅止渴。呢日同 DragonFire 兄講起尋晚個 "金陵乳豬局", DragonFire 兄忽然慶起話不如一齊食 Lunch, 咁岩因為某些原因我又可以晌呢一日食得長少少 Lunch, 所以就選擇左 DragonFire 兄日前晌某報章睇到既 Panorama 黎個 3-course Executive Lunch 。估唔到一間比較低調﹑自己從來唔會諗過會去試既餐廳, 會帶俾我地咁大既驚喜!!! 頭盤:青口忌廉湯炸蠔 - 個湯有好濃烈既青口味, 但難得地完全無腥味; 炸蠔味道亦不錯, 唯略嫌粉漿過厚。鮮帶子配南瓜薯仔粒 - 當 DragonFire 兄切第一刀帶子既時候, 佢好驚嘆咁話: "嘩~ 個質感好得!!!" 咁就知道粒帶子個口感一定唔錯~ 之後食完第一粒帶子先發覺第二粒帶子上面有塊疑似牛肉既物體晌上面, 食落口先知原來係黑松露~ 主菜:巴黎汁牛仔柳 - 好開心食返巴黎汁!!! (因
完全係配合左天時﹑地利﹑人和先至有幸食到既一餐。

頭盤:

主菜:
巴黎汁牛仔柳 - 好開心食返巴黎汁!!! (因為事前我係唔知個汁係呢款) 話說細個既時候, 銅鑼灣連卡佛 (即係而家既皇室堡) 間餐廳既巴黎汁牛扒係我既至愛牛扒, 餐廳關閉後已經再搵唔返呢隻汁, 今日食得返真係好感動~ 另外, 個薯餅同雜菜都係屬於製作認真之作, 食落去果種層次感, 晌其他餐廳暫時搵唔到....
BBQ 汁豬扒 - DragonFire 兄食完第一啖既即時評語係: "呢個豬扒絕對係全港既十大之一!!!"

(我地最 buy 兩道主菜既原因係, 一砌落去就有好多肉汁湧出黎~)

Dessert:
Pistachio Parfait served with Mixed Berries - 面頭有白朱古力碎, 側邊另有朱古力包圍。一食落去既感覺係淡淡地, 點知一陣好濃烈既開心果味會從後湧上黎~

總結:
無論晌視覺同味道上, 每道菜都帶俾我地極大既迴嚮!!!
$160 ($168 + 10%, 恒生白金咭有八五折) 既 Lunch, 絕對物超所值~!!!
寂寞金魚 & 維港海景
鮮帶子配南瓜薯仔粒
BBQ 汁豬扒
鮮帶子配南瓜薯仔粒
BBQ 汁豬扒
  • 扒類
  • 甜品
2007-10-29 11 瀏覽
一個晚餐四道菜,加埋一成$550,講真確係幾貴,但計埋靚景、靚情調、星級服務,揀大日子哩慶祝吓都可以諗吓!講環境無得頂啦,樓底成廿多呎高,枱與枱空間感足,一列落地大玻璃窗,對住維港,柔和燈光,加埋鋼琴伴奏,外籍歌手嘅抒情歌,夠晒情調。唔知係咪因為平日,人客唔算多,係覺得冷氣勁咗D囉!服務亦算一流,始終五星級酒店,水準有番咁上下。點好法?幫你拉凳、鋪餐巾、態度溫文有禮唔在講,仲事事細心,例如:上菜時碟子稍熱會加以提醒;上菜時間拿捏恰當,一道菜接一道菜,唔會太快又唔會太耐,總之食完一道菜都俾你抖一抖,再食下一道菜;仲有就係每道菜都會同一時間上菜,咁就可以一齊有得食,唔使話有人有得食,有人仲要等!輪到講食物,唔可以話非常驚喜,但一定令你心滿意足。唯獨個餐湯就比較失望,但頭盤同甜品就高水準之作,攞番唔少分!麵包籃–一坐低侍應就先哩別緻嘅麵包籃,幾款麵包都幾好食,反而要留意係配麵包嘅醬料,有牛油、番茄醬、雞心豆蓉,個人最欣賞中間嘅番茄醬,食落好鮮甜,好夠番茄味,唔太酸。頭盤–香燒海帶子椰菜花汁,一客4粒鮮帶子,粒粒都大過個5蚊銀,香煎後配椰菜花汁,賣相唔算突出,但勝在帶子夠大有睇頭,而且食落鮮味

頭盤–香燒海帶子椰菜花汁,一客4粒鮮帶子,粒粒都大過個5蚊銀,香煎後配椰菜花汁,賣相唔算突出,但勝在帶子夠大有睇頭,而且食落鮮味多汁,香口。不過所謂椰菜花汁就無乜特別,一來椰菜花本身係味淡,二來覺得個汁較薄身,有同無好似無乜分別。

餐湯–食完個頭盤咁正,多少都對個湯有期望,加上個名叫海鮮清湯,就更大期望,點知係今晚餐飯嘅最低潮!除賣相一般外,味道真係清得好緊要,飲落真係有D似出前一丁海鮮味嘅湯包咁,真係唔多識欣賞哩個湯。雖然浮係湯中間有一片蒸蛋,雖然都幾滑,但都唔能夠為個湯加番分。

主菜–揀咗有機雞釀龍蝦蓉松露汁,所謂龍蝦蓉查實係由龍蝦打成蝦膠,用雞胸肉卷住D龍蝦膠哩香煎,再用炒銀芽雜菌墊底。個樣唔算好特別,不過食味方面雞件都算嫩滑,煎得唔過火,龍蝦膠又幾彈牙,算中上啦!

甜品–好似近期港股咁,個甜品令到成個晚餐嘅好食度向上程V形反彈。最初睇個名「朱古力焦糖千屠糕伴雪葩」真係諗唔到係點樣,仲以為係變相嘅拿破崙咁!錯晒,原來係玩層層疊,先用薄薄嘅朱古力餅做底,然後一層白色嘅石榴慕絲,再向上係一層朱古力慕絲,跟住夾住一薄層焦糖醬,再鋪番朱古力慕絲、石榴慕絲,到餅面酒上朱古力粉,一層疊一層,花心機嘅手作仔。雖然成件餅又用朱古力,又用焦糖,但因為加咗石榴慕絲,食落唔會太甜太漏,互相融和,好平衡,又有層次。再加上紅桑梅雪葩,好清新,梅味十足,但唔會酸到咪晒眼咁,所以,幾道菜裡面,小弟非常鍾意個甜品

終結–最後哩一杯咖啡作結束最好不過,香濃得哩唔苦唔澀,仲配上幾粒幼滑朱古力粒(黑朱古力、牛奶朱古力、白朱古力),繼續傾傾偈,好正嘅享受!
2007-08-26 16 瀏覽
had lunch on Sat afternoon. not many people. but also not as few people as others said. there were some cold seafood on buffet tables, including mussels, crayfish, oyster, shrimp and crab leg. oyster is large but my friend siad the quality is not so good. crab leg (i like its hand actually) is quite sweet. others are ok.salad had tuna salad, chicken salad, green salad, and corn and kidney bean salad. all are ok. i didn't eat sushi but my friend said the rice is not good. also had some japanese

also had some japanese appentiser. tuna (half raw) with black pepper is ok. goose liver is not good.

the soup is bean cream soup. ok

main course: i had angel hair with alaska crab and my friend had tenderloin. the taste of the angel is quite good. i think there is some vinegar. the crab meat is also fresh. the tenderloin in tender and juicy.

dessert is also on the buffet table. the most attrative is Hengan-Danz ice-cream. a lunch less than $200 can have such tasty ice-cream is already worthy for money. others dessert is so so. i only like the chocolate neapoleon cake. crispy.

i had lattee to end my lunch. there is also orange juice on the buffet table.

the environemnt is good. the harbour view is really excellant. the service is good. overall, i think it is worthy for money. of course, if i want some higher quality of food, i will choose sabintin and chesa.
2007-08-22 9 瀏覽
18-8-07 (六) 午餐近來愛找些有維港景的餐廳,想起這裏,大部份座位都可欣賞海景。早幾日就預訂,誰知當日有煙霞,在煙霞掩蓋下,整個維港像披上一層薄紗,景色迷濛一片。喜歡藍天白雲,希望香港有多些藍天!頭盤是自助形式,有生蠔、長脚螌、少量壽司……沒有太突出的美食。湯是海鮮清湯,做得很好,清香的氣味,濃郁的滋味,令人回味。主菜我選了有機雞肉磨茹天使麵,非常好吃,如果橄欖油再少一點就更好了。T選了全熟的Tenderloin,也嫩滑可口。甜品也是自助形式,賣相精緻,但可惜沒有一款令我有衝動再試的。T說和CafTwo 的甜品相差太遠了。面對維港矇矓之美,不甚欣賞,只想着如果不積極推動環保,將來就要生活在這片被美化為煙霞,實質是毒霧的天空下。P.S. 價錢是八五折計
18-8-07 (六) 午餐

湯是海鮮清湯,做得很好,清香的氣味,濃郁的滋味,令人回味。

T選了全熟的Tenderloin,也嫩滑可口。

P.S. 價錢是八五折計
2007-08-22 22 瀏覽
收到他們的semi lunch buffet優惠券,便與家人試下觀景當然一流,180度維港景色服務亦一流,因為10個客對9個侍應(包括經理)從未試過拿著優惠券幫襯,經理會咁開心(佢好高興話:”你地收到優惠券?”又問”你地住邊區?”9成這個promotion佢有份攪!)食物方面頭盤:魚生,青口和生蠔一般,小龍蝦,蟹腳,sushi唔得,沙律最好食湯:重味精的清湯主菜:本人要牛柳,肉味夠,但太多根,好難”趙”媽媽大人的yellow-tail tuna無乜味又鞋,難吃弟弟的organic chicken配天使麵,試了雞肉,雞味都幾濃甜品有好,有難吃好吃:朱古力mousse(有芒果肉在底)和Haagen-Daz雪糕難吃:tiramisu總結:點解咁靚的景和有水準的服務都咁少人來?本人認為食物的質素有很大的關係這樣的食物,幫襯過一次就夠了

觀景當然一流,180度維港景色

服務亦一流,因為10個客對9個侍應(包括經理)

從未試過拿著優惠券幫襯,經理會咁開心
(佢好高興話:”你地收到優惠券?”又問”你地住邊區?”
9成這個promotion佢有份攪!)

食物方面
湯:重味精的清湯
主菜:本人要牛柳,肉味夠,但太多根,好難”趙”
媽媽大人的yellow-tail tuna無乜味又鞋,難吃

甜品
有好,有難吃
難吃:tiramisu

總結:
點解咁靚的景和有水準的服務都咁少人來?
本人認為食物的質素有很大的關係
這樣的食物,幫襯過一次就夠了
2007-03-17 11 瀏覽
好久沒有吃buffet了,嘻嘻,babe請我來吃semi lunch buffet。12時到達,幾乎沒有人,安排坐在落地玻璃前,看到漂亮的維多利亞港,很舒服,一坐就坐了兩個多小時。1時多以後,外國人漸多。前菜及甜品任吃。前菜有凍蟹、生蠔、三文魚、青口、小龍蝦、凍蝦、冷麵、少量刺身及壽司等,全部都頗新鮮。餐湯是忌廉洋蔥湯,連平日只愛紅湯的我都覺得很香滑可口。主菜分別叫了扒大蝦拼牛柳,以及煙三文魚拼露荀。牛柳不夠稔,有點難切。煙三文魚不錯。甜品有數款蛋糕(藍莓芝士蛋糕、檸檬+薑芝士蛋糕、咖啡蛋糕、香蕉撻、黑白朱古力慕絲杯等)、朱古力"火鍋"(哈蜜瓜、士多啤梨、菠蘿)、各款水果、哈根達斯雪糕(咖啡、朱古力、酒提子、綠茶),忍不住吃了很多。用AE卡或恆生白金卡有85折呢,很開心的一個下午。

前菜及甜品任吃。前菜有凍蟹、生蠔、三文魚、青口、小龍蝦、凍蝦、冷麵、少量刺身壽司等,全部都頗新鮮。

餐湯是忌廉洋蔥湯,連平日只愛紅湯的我都覺得很香滑可口。

用AE卡或恆生白金卡有85折呢,很開心的一個下午。
2006-10-13 9 瀏覽
呢度的半自助午餐,是唔錯的選擇.頭盤很豐富青口、蟹腳、凍蝦都是我的喜愛.刺身壽司及沙律也很好!主菜是酒店的水準.甜品的Haagen-Daz 雪糕巾簡直好!生果有士多啤梨真係我的favourite!很喜歡餐後的capuccino, 同埋petite four.yummie yummie. 一定要提的無敵維港海景. 一流.
呢度的半自助午餐,是唔錯的選擇.

頭盤很豐富
青口、蟹腳、凍蝦都是我的喜愛.刺身壽司及沙律也很好!

主菜是酒店的水準.

一定要提的無敵維港海景. 一流.

2006-05-26 11 瀏覽
上個星期一同honey 去食半自助午餐,真係唔錯喎! 環境夠明亮、清靜,無敵海景配落地大玻璃,侍應服務極佳(連雪糕都幫你裝埋)值得嘉許~ ~食物方面,由於係半自助餐黎,頭盤及甜品都係自助形式,主菜五選一、餐湯二選一、餐後coffee or tea 仲跟埋朱古力。頭盤有生蠔、凍蟹腳、凍蝦、藍青口、三文魚刺身、八爪魚刺身、章紅魚刺身、魚生壽司、煙三文魚、切片凍肉、與及多種沙津........主菜五選一,有煎三文魚、燒羊扒....上main course 之前仲送上一小杯的mango juice 俾你清一清口腔,幾體貼~ ~甜品有朱古力噴泉、Haagen-Daz 雪糕有四款、cake、大大粒士多啤梨、大大件芒果肉(並非芒果粒)* 每位$178.- 用AE 卡仲有八五折添!!

* 每位$178.- 用AE 卡仲有八五折添!!
2005-10-10 14 瀏覽
It was out of my expectations...Not many choices --- shouldn't be called "Sunday brunch buffet"...... They got the goose liver but the portion was tiny. As for the spaghetti, although they cook in front of you, the ingredients only have smoke ham, mushroom and cheese. There are 4 sauces you can selected from....Salad wasn't fresh, and the seafood only got oyster, prawn and some sushi.....It cost over $370 per people and not worth going there!!!!Although the view is good, the resturant was full
Although the view is good, the resturant was full of smoke when they cooked the goose liver and spaghetti.
2005-09-12 17 瀏覽
睇報紙介紹做緊鵝肝promotion,我同best fd honey都係勁鐘意食,所以一早訂定位,雖然係星期六,我以為會冇乜人,原來有好多一對對情侣o黎,只得我o地兩個女仔,好似怪怪地。先o黎餐前麵包,又熱又脆好好食,而且仲有雞心豆醬、鮮蕃茄醬同牛油搽,以蕃茄醬最好食,真係有好濃烈的鮮蕃茄味。一場o黎到當然係食鵝肝啦,我o地叫了三個頭盤,首先係每人一個扒鵝肝配無花果及砵酒汁,食唔都有酒味,而無花果甜甜酸酸幾醒胃,鵝肝本身幾靚,煎得又剛剛好,只可惜好細塊,唔多夠喉。香煎鵝肝配芒果意大利飯,我o地好奇怪點解呢個係作為頭盤,原來個飯份量好細,每人得兩三匙,這塊鵝肝同樣入口亦溶,不過d飯就麻麻,得過諗,沒有原有意大利飯的質感。當然唔多夠飽,再叫多個頭盤,係鵝肝配牛柳,best fd honey話要5成熟,我嫌太熟,3成就差不多。點解一切開似7成熟有多,而且略韌,有渣亦有根。而今次塊鵝肝亦麻麻,同樣係煎得過熟。最後本來想食甜品,得5款選擇沒有一樣吸引,唯一一次冇食到甜品。其實價錢幾貴而且唔太抵,因為每碟份量都係好細,幸好信用卡有9折,如果唔係每人要over$400。
2004-07-27 56 瀏覽
星期日幾個舊朋友的聚會,當中以女士們為主導,原本想去食甜品自助餐,點知搵下搵下來左呢度食Lunch Semi-Buffet,我估貪佢夠平又坐得耐。呢度都有維港景,但樓底不高當然景觀又差左少少。人客不算多,應該是一半都不夠。Semi-Buffet的形式是頭盤與甜品以自助式任吃,湯及主菜就依餐牌叫一味。前菜以量取勝,都有不少選擇,但質數一般。沙律都有三、四款,味道麻麻,沙律汁是現成貨,吃了一吃便收手;也有水牛芝士夾蕃茄同風乾火腿配哈蜜瓜,但吃過兩款都是不約而同的淡淡的不夠味道,麻麻;冷盤有涷蝦、蠔及青口,看賣相只有涷蝦食得過,因為是已經煮熟的,生蠔看樣子不太新鮮,青口亦出奇的細隻,裡面的肉比五毫子還小,邊度可以搵到咁細青口?壽司看個樣已經是「啤」出來的樣子,刺身有三款魚生同八爪魚鬚,都未吃過所以不能致評;湯是二選一,菠菜忌廉湯及清雞湯,兩款顏色是對頭,但飲落都是非常淡;主菜五選一,有意式雲吞、紅酒牛尾、茶燻雞胸及煎蝦意大利飯等。其中以煎蝦較好,不過蝦就只是中蝦體形,同「King Prawn」實在差太遠;牛尾也不差,不過無咩肉,汁亦做得未見佳處。甜品選擇不少,有酥餅、生果、幾款糕餅、即製的疏
甜品選擇不少,有酥餅、生果、幾款糕餅、即製的疏乎厘、奄列及窩夫,雪糕是haagen daz,朱古力及云喱拿。味道不過不失,雪糕已算是最好吃的了。
連咖啡或茶一杯,埋單位位180蚊左右,以週日自助餐來說是平價,但一分錢一分貨,吃得到的食物亦不算很好。