2018-11-15
朋友住長沙灣元州邨,佢果頭買野食野超方便,選擇又多,價錢仲好街坊,所以我同佢去街多數會送佢返屋企,順便喺嗰頭食埋野先駁車走今天去左間茶記晚飯,我friend 話佢試過好得,橫掂我係咕嚕肉die hard fans , 一於試下佢嘅小菜。茶記原來紥根社區超過50年,唔係懷舊,係真係歷史悠久,鋪頭唔算大,但翻新左非常醒晨🤩🤩🤩例湯係時令菜乾湯,湯底都夠濃入味,清清地冇油相當唔錯。👏👏👏大大隻火龍果起咗肉,同菠蘿食法唔同,甜酸汁一様醒胃,撈勻效果清新,咬口仲多咗,咕嚕肉夠脆,係輕輕瘦左D,但係不失為健康之道海南雞色澤金黃,起曬骨特別吸引,一啖入囗絕對係皮爽肉滑,驚喜😍😍😍小炒皇禾稈冚珍珠,目測已經有鮮蝦同鮮魷,識落唔止有大大隻蝦乾,脆卜卜腰果,原來仲有香煎魚柳,一味小菜,配料多多,好食又抵食樽仔咖啡又係估佢唔到,突破了港式傳統,香滑濃郁有點忌廉口味,拎走價都係$15.- 非常超值。成餐飯咁好餸,三個人食左200蚊鬆D,呢D街坊價錢真係造福社區