2010-06-21 14 瀏覽
Food: Quite authentic. Reminded me of what I had at Sijie (Four Sisters) in Wan Chai. I especially liked the:* Cheng Du dumplings (had a tad of sweetness - delicious)* Cold spicy noodles* Vegetarian trio platter* Pork with garlic, cucumber and noodles (appetizer)Sadly, I found the 'saliva chicken' a little bland.Price:The above dishes and three-four more, and beer, for two was 277HKD total. Good value for money. We were REALLY full (and we can eat).Venue:It's small - the place can hold at most 2
Food:
* Cold spicy noodles
* Vegetarian trio platter

Price:

Venue:
It's small - the place can hold at most 20 persons or so, so make sure to book a table if you cannot wait.

Booking:
One word of caution: I called on a Wednesday and they told me that I could not book for Friday night and Saturday night. However I got there and they had reservations for other people. When I complained, they said that it was probably because a new employee took the bookings but generally no bookings are allowed for Friday and Saturday nights. Just make sure you check - story sounded fishy!

Note:
They deliver within Causeway Bay.
2010-06-19
2010-06-18 18 瀏覽
尋晚同爸爸媽咪食飯,上網睇到呢間餐廳幾多哈哈笑,所以試下。HMM。。。基本上如果好食既話,貴唔成問題,細碗唔成問題,位逼唔成問題。。。奈何價高,質差,量少,就未免太過LU。。。
2010-06-17
2010-06-15 10 瀏覽
有幾次經過這家小店,不過家人嫌它外面老是放著一個"環保兜",感覺不太好,令我一真與它無緣。直到一次跟朋友吃晚飯,大家商量過後便對這小店登門造訪。我們點了兩個套餐:1. 擔擔麵口水鷄套餐:朋友點的,賣相看來正宗,擔擔麵沒有過多花生醬的問題,麵條看上去很乾身,想來味道也不會差得去那裡。2. 涼伴素菜(青瓜、木耳、三絲)酸辣粉套餐:酸辣粉入口彈牙,沒有煮得過份軟身的問題,值得一讚。涼伴素菜入口爽口。所有東西應熱則熱,應凍則凍,好!我那個套餐點的是中辣,不過跟我想像中的辣度有出入,下次我應該可以挑戰大辣呢

我們點了兩個套餐:

2010-06-13 18 瀏覽
朋友約我食四川0野去到唔知食咩好.所以隨便叫左個"招牌套餐"唸住有"招牌"呢兩個字都唔會差得去邊掛因為本人唔太食得辣所以酸辣粉只叫小辣其他有:口水雞(太冰鮮..)涼拌青瓜(很新鮮)涼拌木耳(好吃)夫妻肺片(好吃)0的粉我個人覺得有點太UN..甜品一般,但勝在夠創新豆漿(OK)可以一試*
朋友約我食四川0野

去到唔知食咩好.
所以隨便叫左個"招牌套餐"
唸住有"招牌"呢兩個字都唔會差得去邊掛

因為本人唔太食得辣
所以酸辣粉只叫小辣

其他有:
口水雞(太冰鮮..)
涼拌青瓜(很新鮮
涼拌木耳(好吃)
夫妻肺片(好吃)

0的粉我個人覺得有點太UN..

甜品一般,但勝在夠創新

豆漿(OK)

可以一試
好彩早左少少去...佢差不多食晚餐時間要休息一陣..所以今次我地2個係包場..哈哈..正我地2個好喜歡食辣,我喜歡雞..所以去每個地方都會食口水雞(提外話:旺角福苑$25,都不錯,不過而家差左,少左d肉,多骨...荃灣刀削麵$32左右,有辣,不過香味少左d....旺角傷心酸辣粉係最差,一來一定係雪雞,冇味,冇咩花生,少左d香,仲要比成$50食個餐...)成餐都好滿足,雞有雞味,有辣有香,粉都幾有口感,最重要係每個辣味都有少少不同,個涼拌都有3款...正..叫多杯青瓜豆漿..係真係冇咁辣我地2個直情想梗幾時可以再來食...(係在旺角傷心酸辣粉果度想緊...遲d會寫..哈哈..)係一間店食都好幾款辣,真係好難得..一定要保持水平..等本小姐下次再來吃...哈

2010-04-15
2010-05-19 12 瀏覽
一直好鐘意周圍試酸辣粉,今次去左試"渝"酸辣粉.可能之前期望過高,我地叫左佢$72個餐,包3個小涼拌,碟口水雞,一杯豆漿,一個甜品.點知食完第一啖已經有D失望,唔酸又唔辣個湯又淡,我都已經叫中辣,勁失望.口水雞可以既.至於D小涼拌就一般啦不過不失.而甜品都係無咩味道而環境都舒服又有電視睇,唔錯.
一直好鐘意周圍試酸辣粉,今次去左試"渝"酸辣粉.

而環境都舒服又有電視睇,唔錯.
2010-05-13 12 瀏覽
做yoga之前食餐勁,就走去試下酸辣粉,我地每次食酸辣粉都要過海,終於都唔使啦我要左個素菜餐:我唔係好食得辣,個姐姐好好人甘話幫我盡量走辣,話雖如此,碗粉都幾辣但就唔係好夠酸,好大陣淅江醋味但唔係酸,個湯都ok麻辣,我最欣賞d薯粉,有粗又有𡁻頭,好好味。個素菜拼盤有三樣野,黑木耳我就最鐘意,原因係得佢係唔辣,好爽口但我覺油太多;麻辣三絲同涼伴青瓜都好辣,我食左小小就頂唔順。老公就要左個口水雞餐,我見到佢滿江紅甘,一啖都冇試,佢話都ok,我見都幾多肉。由於我食唔得辣,最後我地加多個牛肉麵,我以為唔辣啦,點知睇漏左「四川」二字,原來一樣係辣野,牛肉應該係牛腩,半肥瘦,十分唔錯;D麵係出奇地好食,好爽口,一D都唔淋,又唔會好一pat野,好有驚喜我仲試就杯青瓜豆漿,開頭怕會好奇怪,但係飲左又覺得唔錯,唔甜,好濃青瓜味,冇豆味,似青瓜汁多D

2010-05-11
  • 涼伴黑木耳,青瓜豆漿
2010-05-12 95 瀏覽
講到四川既麻辣,食指就會大動,口水直流,麻辣確實會令人上癮!早前睇到蔡瀾同李碧華既介紹,特別想親身感受下,當晚又叫左兩個套餐。 口水雞、青瓜、麻辣牛筋、涼伴木耳 + 酸辣粉 + 青瓜豆漿 + 貴花涼粉- 口水雞:唔夠入味- 青瓜、伴木耳:ok- 麻辣牛筋:比想像好,非常入味、炆得好淋!- 酸辣粉:粉條質地可以,但湯無麥味道。無問唔知厨師係咪想中和一下整個套餐既麻辣味,所以做得淡口d?- 青瓜豆漿:果然好清新,與四川麻辣食物簡直係絕配,好一份清涼既感覺,如果可以再凍d就完美。- 貴花涼粉:飯後配上貴花清香、滑溜既涼粉、加上小小甜味,令喉嚨好舒服、好滋潤,正! 青瓜、涼伴三絲 (紅蘿蔔、薯仔、海帶)、涼伴木耳 + 酸辣粉條 + 青瓜豆漿- 青瓜、伴木耳:ok- 涼伴三絲:海帶同薯仔絲可以切得略為粗d,可以增強口感。- 酸辣粉:粉條質地可以,但湯無麥味道。無問唔知厨師係咪想中和一下整個套餐既麻辣味,所以做得淡口d?- 青瓜豆漿:果然好清新,與四川麻辣食物簡直係絕配,好一份清涼既感覺,如果可以再凍d就完美。環境:小小地方,有點迫。服務:唔錯。女店員會主動建議辣度,不好辣既客人會建議先試小辣,若
- 口水雞:唔夠入味
- 青瓜、伴木耳:ok
- 麻辣牛筋:比想像好,非常入味、炆得好淋!

- 青瓜、伴木耳:ok
- 涼伴三絲:海帶同薯仔絲可以切得略為粗d,可以增強口感。

環境:小小地方,有點迫。
服務:唔錯。女店員會主動建議辣度,不好辣既客人會建議先試小辣,若食落不較辣既話,會向客人額外提供辣油。好過到時辣到食唔落,浪費呀!
總括:呢個麻辣啱一般香港人口味,但唔較正宗,一來香味不足(可能係香料問題),而且真係唔夠麻。而另一方面,青瓜豆漿同貴花涼粉都有意外驚喜,個人覺得係一個 Good Idea,值得表揚,同四川食物簡正係絕配,好正!

口水雞、青瓜、麻辣牛筋、涼伴木耳套餐
青瓜豆漿
青瓜、涼伴三絲、涼伴木耳套餐
貴花涼粉
2010-05-11
青瓜豆漿
貴花涼粉
  • 青瓜豆漿、貴花涼粉、
2010-05-04 2 瀏覽
有說, 愛是你喜歡他的優點,竟然也同樣喜歡他的一切缺點,在你眼中,只要是他的,甚麼都美好甚麼你都接受……近來我愛上了酸辣粉。愛得明明在忙, 有酸辣粉三字, 想也不想便坐好等吃。愛得環境其差, 明明門可羅雀, 被安排瑟縮一角也甘願坐下。愛得服務欠佳, 對單身客人視若無睹, 塞錢俾佢都唔收, 也只在心中暗罵兩句。渝的酸辣粉, 辣得較溫和, 相信是醋下得比較多罷。加辣才是我所愛。縱使吃下去, 一定會胃痛上半句鐘;可是不加辣, 就變得不再是他!明明不喜歡吃紅薯粉, 可是咬口的紅薯粉才是他!明明會痛得一陣陣, 可是溫和背後的刺激才是他!明明無心, 可是卻有意上釣也甘之如飴的才是他!我說, "你喜歡他的優點,竟然也同樣喜歡他的一切缺點,在你眼中,只要是他的,甚麼都美好甚麼你都接受……"這不是愛, 應是苦戀。我苦戀上酸辣粉的滋味。

近來我愛上了酸辣粉。

愛得明明在忙, 有酸辣粉三字, 想也不想便坐好等吃。

愛得環境其差, 明明門可羅雀, 被安排瑟縮一角也甘願坐下。

渝的酸辣粉, 辣得較溫和, 相信是醋下得比較多罷。

加辣才是我所愛。縱使吃下去, 一定會胃痛上半句鐘;

可是不加辣, 就變得不再是他!

明明不喜歡吃紅薯粉, 可是咬口的紅薯粉才是他!

明明會痛得一陣陣, 可是溫和背後的刺激才是他!

明明無心, 可是卻有意上釣也甘之如飴的才是他!

我苦戀上酸辣粉的滋味。
  • 酸辣粉
2010-04-27 8 瀏覽
2選1的情況下, 選了這家比較有特色的餐館來試, 果真是只得1試。其實點套餐的價錢是比較相宜, 可是套餐只配酸辣麵或是轉擔擔麵; 既然綿羊和小妹都想試燃燒麵, 唯有單點1個燃燒麵 ($32) 再多要1個涼拌素菜拼盤 ($38)。我們只敢要普通辣度, 燃燒上桌時, 赫然看見面頭1堆鮮橙紅色的辣醬,,, 綿羊明智的先將3/4都舀掉,,, 要不然我們會被秒殺=w= 果然是吃得人像在燃燒~! 辣勁10足, 並不是1股死辣而麻度亦很高!! 多吃2口就開始感到不妥, 大概是來自肉碎的鹹味強佔所有味蕾, 甚麼麻辣味都屈居這鹹味之下, 這樣說絕不誇張, 因為鹹得小妹沒辦法再吃下去, 放棄了。涼拌素菜拼盤分別是木耳、茄子、青瓜, 辣度也是同樣的排序: 木耳充滿麻油香, 1點也不辣。 茄子以辣油拌過, 只屬微辣。 青瓜才是boss, 新鮮爽甜但不是省油燈, 辣味像以火環繞喉嚨燙1圈呢。又麻又辣而且鹹到無譜, 要點個青瓜豆漿來救亡~! 清涼解竦~ 在嚐辣後喝實在很舒服~~ $18/杯好像有點貴呢。服務的確很好, 綿羊和小妹坐下很久都未決定吃甚麼, 侍者會主動上前介紹, 又很耐心解答小妹的疑問~ 不錯不錯

服務的確很好, 綿羊和小妹坐下很久都未決定吃甚麼, 侍者會主動上前介紹, 又很耐心解答小妹的疑問~ 不錯不錯~~~

無奈那鹹得要命的麵實在令小妹對這店大打折扣,,, 再見了 =x=
2K
24-4-2010受辣程度只屬小學級, 上次喺旺角食的「小辣」酸辣粉更食到流晒鼻涕又「標」晒眼水 (邊度搞到咁傷心: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2071025), 知道 Times Square 附近都有間同類型食店, 是日收工專程過嚟試試, 簡單叫了口水雞 + 酸辣粉套餐 ($50), 跟「青瓜豆漿」一杯 (加 $6).口水雞: 少骨 , 雞皮爽滑, 雞肉亦十分嫩滑; 醬汁賣相紅 bok bok, 食落反而唔太辣, 亦唔多夠香. 唔差的一味, 不過整體印象一般而已.酸辣粉: 薯粉賣相似足韓式粉絲, 質地 Q 得很, 幾討好; 無 specify 湯底要幾辣, 食落就唔算好辣, 亦無上次喺旺角的「攻鼻」感覺, 不過勁酸就係真的 配料以酸菜及芫茜為主, 我就最喜歡黃豆乾 (?), 香口又帶點甜, 比花生更吸引. 青瓜豆漿: 青瓜味的豆漿都係第一次見 / 飲 奶綠色的, 賣相有點似 mint lassi, 飲落就係清新冰涼的新鮮青瓜味, 跟住有淡淡豆香, 少少甜, 十分解辣,
24-4-2010

口水雞: 少骨

青瓜豆漿: 青瓜味的豆漿都係第一次見 / 飲
奶綠色的, 賣相有點似 mint lassi, 飲落就係清新冰涼的新鮮青瓜味, 跟住有淡淡豆香, 少少甜, 十分解辣, 而且「夏天」feel 得很, 好喜歡呢

1:xx pm 嚟到雖然被安排了坐「後欄」位, 不過就可以一條友霸晒成張 4 人檯, 哈哈
阿姐們好有禮貌亦有求必應, 招呼不錯的.

埋單 $56, 雖然我覺得「傷心」店好食 d, 不過應該會再來的 -- 仲未試四川涼麵 / 夫妻肺片 / 桂花冰粉!

P.S.「後欄」位頭頂成大塊鮮紅色簷篷 "colour filter" 一樣, 相機夾硬用 custom white balance 搞到顏色怪怪的, 今次 d 相請大家容忍一下了.
青瓜味豆漿你飲過未?
唔差的口水雞
酸辣粉係 default 辣度, 唔算好辣, 不過好酸
薯粉 Q 得很
2010-04-24
青瓜味豆漿你飲過未?
唔差的口水雞
酸辣粉係 default 辣度, 唔算好辣, 不過好酸
薯粉 Q 得很
  • 青瓜豆漿
(非會員)
2010-04-12 24 瀏覽
逛時代廣場,見後面耀華街有家開了才幾個月的四川小店,以黑色為主調,看來別具一格。川菜本常吃,不過這小小食店地方淺窄餐桌有限,門外有人在排隊等位,所以也試試。「渝」,單字店號,即重慶舊名,老板娘說他們不是重慶人,但廚師來自成都。菜牌可供選擇的不太多,均地道粉 麪小菜涼拌,我們點了口水雞、夫妻肺片、擔擔 麪、川北涼粉、蒜泥白肉這些。如果想各式嚐嚐,有客「招牌套餐」,六十八元,包括口水雞、酸辣粉、三款涼拌小食,一款飲品,還有不可錯過的甜品。川菜麻辣香濃,一邊吃一邊冒汗,鼻子嗆得很,這個時候,一杯解渴解辣的冷飲就是救星,什麼汽水奶茶咖啡都不要,加點錢改了特色「青瓜豆漿」,實在清鮮可口,冰涼微甜溪流一般順暢進胃,很舒服。而最出色是一道「桂花冰粉」,豌豆粉製成的啫喱。喚「冰粉」,又比「涼粉」冷些,晶瑩剔透又彈又滑,加上桂花糖水獨特芬芳,缺了它,這一頓欠圓滿。想不到兩位「配角」搶盡鏡頭。有些人怕辣,可以選擇少辣或不辣。但我覺得既然吃川菜,就痛快點,情願事後再到「松記」吃幻彩明珠棉花冰。
素菜拼盤
2010-04-11
素菜拼盤
  • 青瓜豆漿~桂花冰粉~招牌套餐
2010-04-10 21 瀏覽
知道cwb開了一間川菜,愛新鮮的我倆當然不會錯過,哪知小店高朋滿座,等了四十五分鐘才有座位。甫坐下,立即點了口水雞酸辣粉餐和牛肉麵,都選的是小辣。先來的是餐凍豆漿,不過不失,將會成為解辣的良方。口水雞酸辣粉餐有三個小食,分別是青瓜、夫妻肺片和雲耳。青瓜頗爽口,夫妻肺片和雲耳不算辣,但都是很好的開胃菜。酸辣粉我們點了小辣,看湯的顏色,覺得並不辣,吃下去亦然。粉的配料都和坊間的一樣,是炸菜、花生和芫茜。粉應該是薯粉吧,煙煙韌韌的。可惜的是口水雞的份量不多,令人有到喉唔到肺的感覺。令人驚喜的反而是牛肉麵,小小的辣十分惹味。份量不少,足夠吃的了。酸辣粉餐有一個冰粉作結,用來清清味蕾倒是不錯。整體一般,覺得花那麼長時間來等候頗浪費時間。

甫坐下,立即點了口水雞酸辣粉餐和牛肉麵,都選的是小辣。

酸辣粉餐有一個冰粉作結,用來清清味蕾倒是不錯。

整體一般,覺得花那麼長時間來等候頗浪費時間。
酸辣粉餐
牛肉麵
甜品
2010-01-08
牛肉麵
甜品
2010-03-21 14 瀏覽
今日黎左黎度食, 其實如果佢唔做宣傳, 真係唔會多經過呢到8點幾去到, 唔洗等就有位坐點左個招牌套餐 (請看圖)有幾款唔同既小菜, 餸,麵仲有甜品, 都係$68仲有甜品, 仲有豆漿, 咁既Quality, 真係抵讚.另外仲叫左個四川擔擔麵, 幾好食, 佢無唔係好多芝麻醬! 出面好多都整到好多芝麻醬,仲要唔spicy! 呢間野唔知開左幾耐, 去開openrice搵野食既朋友仔, 鐘意食酸辣既你地, 呢間野真係值得試一試呢!
今日黎左黎度食, 其實如果佢唔做宣傳, 真係唔會多經過呢到

8點幾去到, 唔洗等就有位坐

點左個招牌套餐 (請看圖)

招牌套餐包括...
2010-03-20
招牌套餐包括...
  • 招牌套餐&四川擔擔麵
地點好, 裝修好, 服務好, 但係 ................... 食物卻令我們很失望 鹹味, 香味, 酸味都唔夠............ dry 辣可能這個價錢, 大部分投資在裝修同舖租方面 ............下次都係食翻"傷心"吧啦~