2010-05-16 9 瀏覽
母親節前夕同男友去食牛肉餅但只提供指定套餐, 失望 好啦, 套餐有牛肉餅, 麻油雞, 咖哩牛肉及炒雜菜牛肉餅好食, 好多肉汁, 麻油雞都夠嫩滑但咖哩牛肉難食, 太硬, 無肉汁,炒雜菜太淡, 唔好食咁多樣之中, 只有牛肉餅好食
母親節前夕同男友去食牛肉餅
但只提供指定套餐, 失望

好啦, 套餐有牛肉餅, 麻油雞, 咖哩牛肉及炒雜菜
牛肉餅好食, 好多肉汁, 麻油雞都夠嫩滑
但咖哩牛肉難食, 太硬, 無肉汁,
炒雜菜太淡, 唔好食

咁多樣之中, 只有牛肉餅好食
2010-05-08
2010-05-10 22 瀏覽
今日一行五人再到清真牛肉館, 其實我已於十多年前開始幫襯. 人大了, 便會想多作其他嘗試, 反而少光顧老舖, 對上一次已是一年前.今次可能是閒日晚上, 等了一兩分鐘就有位. 一坐低, 先叫五塊牛肉餅, 因為佢要整得最耐. 其後慢條斯理看完餐牌, 加了一客酸辣湯, 蔥油餅, 咖哩牛腩, 咖哩羊腩, 炒白菜, 牛肉雲吞, 上海炒麵(即上海粗炒), 雞絲粉皮, 雞絲海蜇, 再上一碟白飯.坦白講, 五個人都食到好飽, 味道冇乜變, 咖哩味道不太嗆, 份量足, 覺得羊腩比較好味, 燜得軟腍, 可能同羊肉本身多些脂肪有關. 牛肉餅依然一咬出汁, 但覺得肉身o個部份就冇以前咁好汁, 相對乾水咗些其他都ok啦, 埋單三百多

其他都ok啦, 埋單三百多
2010-05-10
2010-05-10 13 瀏覽
今日途經九龍城,打算午飯前來些小吃,與同事異口同聲說去清真牛肉館。今次係我第二次光臨此店,還記得吃過這裡的牛肉餅後,經常心思思想再來吃過,不過一直都無機會。估不到今日竟然喺無心插柳下之下,可以重嚐那種滋味!時間還早,不過店內已有不少食客,與同事坐在一角,例牌的點了這裡的招牌菜 - 牛肉餅四件,另外再加兩件羊肉春卷~牛肉餅($11/個): 外皮黃金色的又香又脆,除包著牛肉餡料之餘,亦盛著滾燙燙的肉汁。要避免如對上一次般被肉汁濺到,今次小心奕奕地在金黃脆皮上咬開一口小洞,好讓如泉湧般的肉汁流出。一啖有齊皮脆,肉嫩,汁濃三種層次,感覺非常滿足!!!!唔覺唔覺牛肉餅又加咗價,好在仍然是高質素出品!羊肉春卷($9/條): 春卷皮炸得脆脆的,但過了點火喉,有少許燶。而羊肉餡料一點也不羶,味道還可以,但無任何突出之處,而且羊肉餡料的份量亦略嫌太少~整體來說,這次飯前小吃也算是滿足~

,好在仍然是高質素出品!

整體來說,這次飯前小吃也算是滿足~
2010-05-06
$31 (其他)
2010-05-07 6 瀏覽
下午休息和姐一起到九龍城吃飯去。去了吃牛肉餅,還叫了個咖哩雞飯和咖哩角,牛肉餅仍然有水準,一口咬下,那些汁狂噴,害我失禮極了!但真的很好吃!雞飯是姐叫的,原來也是名物, 配飯吃真的是停不了口,咖哩沒椰汁很對我的味,辣味夠,很好!咖哩角內涵豐富,我吃了3個,飽到一個不行....。
下午休息和姐一起到九龍城吃飯去。
去了吃牛肉餅,還叫了個咖哩雞飯和咖哩角,
牛肉餅仍然有水準,一口咬下,那些汁狂噴,
害我失禮極了!但真的很好吃!
雞飯是姐叫的,原來也是名物, 配飯吃真的是停不了口,
咖哩沒椰汁很對我的味,辣味夠,很好!
咖哩角內涵豐富,我吃了3個,飽到一個不行....。
噴汁牛肉餅
辣辣咖哩
足料咖哩角
2010-05-06 10 瀏覽
上次食已經一年多(外買).今次特地堂食.牛肉餅(2 個,$22)同咖哩牛腩飯($38).牛肉餅仲好juicy 牛腩飯好入味,辣度適中下次要試羊腩同其他minium charge $22
上次食已經一年多(外買).今次特地堂食.
牛肉餅(2 個,$22)
同咖哩牛腩飯($38).
牛肉餅仲好juicy
牛腩飯好入味,辣度適中

下次要試羊腩同其他

minium charge $22
2010-05-05
  • 咖哩牛腩
2010-04-26 14 瀏覽
今次第二次食清真牛肉館牛肉餅當然係首選 : ) 另外推介的是 = 咖哩角25蚊5隻~好熱, 入面好足料 即叫叫整意外地好食不過因為太好食所以食完先醒起唔記得映相~今次去到, 有d唔開心就係d職員好似見你差唔多食完, 就會想趕你走咁我地6個人, 8點幾想慢慢食都唔得~不過overall野食都係非常ok的!
今次第二次食清真牛肉館

牛肉餅當然係首選 : )

另外推介的是 = 咖哩角
25蚊5隻~
好熱, 入面好足料
即叫叫整
意外地好食

不過因為太好食
所以食完先醒起唔記得映相~

今次去到, 有d唔開心就係
d職員好似見你差唔多食完, 就會想趕你走咁
我地6個人, 8點幾想慢慢食都唔得~

不過overall野食都係非常ok的!
  • 咖哩角
2010-04-25 24 瀏覽
對上一次去清真牛肉館原來經已係一年前喇… 今日再黎食佢既牛肉餅,依然係超好味!!! 由於係即叫即做,所以一坐底就即刻order左個牛肉餅先。因為諗左會再去食其他野,所以只係額外要左個咖哩牛腩湯粉絲。咖哩牛腩湯粉絲﹕第一啖,唔辣;之後越食越辣 (可能係因為我唔太食得辣既關係)。牛腩好諗,都算入味;粉絲都唔會煮到諗pat pat,不過因為吸左咖哩湯,我唔太食到,好在叫左碗白飯,粉絲由老公包底。牛肉餅﹕熱到燙口。知道會好熱,所以好小心食,一咬d汁就多到爆出黎,正)))))))) 食一個真係唔夠喉…

2010-04-10
2010-04-09 45 瀏覽
同朋友GATHERING,大家都話去九龍城搵野食~~~牛肉餅>> 真係好好味!D牛肉好多汁>3<咖哩羊腩>> 咖哩汁好好食!正~~羊肉都好入口, 唔會蘇~酸辣湯>> 我鍾意辣既好好食~朋友就要係咁飲茶~~~麻油雞>> 好鍾意佢個汁!雞就普通~但麻油好好味, 但好細碟..一人一兩舊就冇左.清真炒飯>> 正正常常~~
同朋友GATHERING,
大家都話去九龍城搵野食~~~

牛肉餅>> 真係好好味!D牛肉好多汁>3<
咖哩羊腩>> 咖哩汁好好食!正~~羊肉都好入口, 唔會蘇~
酸辣湯>> 我鍾意辣既好好食~朋友就要係咁飲茶~~~
清真炒飯>> 正正常常~~
2010-04-01
2010-03-29 6 瀏覽
清真牛肉餅好正!!!其實今次已經係我第二次食,第一次我一個人慕名而到叫左個咖哩羊腩飯同一個牛肉餅。我真係覺得好好食!!希望我唔係因為肚餓而誤導大家啦~我係鵝頸橋街市個間咖哩羊腩飯都已經覺得好唔錯,點知呢度咁好食!!個餅有好多汁好似飲湯咁飲~!d羊腩好好食!我本人好鐘意用汁撈飯食,所以唯一就係覺得佢個咖哩唔夠汁!一絕呀!!
清真牛肉餅好正!!!

我真係覺得好好食!!希望我唔係因為肚餓而誤導大家啦~

2010-03-25
2010-03-24 35 瀏覽
終於都試過呢度嘅牛肉餅啦!真係好好味,相信唔需要我影相,都大把人post上呢度,我同老公都係睇左openrice嘅食評先黎試,見食評D人多數都係話呢度只係牛肉餅同咖哩羊肉煲好味,其他食物只是一般,又見到門口一大堆人,裡面嘅位又好似迫迫地,所以我哋最後決定買2個牛肉飽外賣試下(最少買2個),好味嘅話下次先再黎試佢哋嘅咖哩羊肉煲。等左大約10分鐘,終於有得食啦!2公婆急不及待找個位置企埋一邊就拿出來試,牛肉餅果然係名不虛傳,知道佢裡面一定會有好多肉汁,所以我先咬了一細口,等裡面熱騰騰嘅肉汁可以抖抖氣,無咁熱,第2啖就牛肉餅+肉汁一起品嚐,噢!果然是灼親了,不過還是覺得好好味好好味,哈!2公婆搶著要吃(未試過),吃完第1個真係要抖抖,因為個餅真係好熱,行左幾條街,食第2個嘅時候個牛肉餅已經無咁熱啦,我覺得呢個溫度係最適合一大啖咬落去食,嗯~真係好好味,一定會再返去食過呀!

(非會員)
此店主打是北京清真菜,但是除牛肉餡餅外其他的北京菜都名不副實,點左兩個餡餅、一個魚香牛絲、木須肉、和一窩白菜豆腐湯。餡餅味道很不錯,魚香牛絲從材料到味道完全不行,應該叫辣炒西芹牛肉絲,沒有一點魚香味。木須肉簡直是不知所謂,竟然是免治牛肉炒鷄蛋和木耳。白菜豆腐湯更誇張,裏麵找不到一根白菜。其實他傢的菜的味道並不是特別差,但是如果做不到真正的北京口味就不要打北京菜的牌子。騙騙沒食過的還好,真正食過的一定會大失所望。
2010-03-14
2010-03-08 35 瀏覽
看完電影後特地過來九龍城找牛肉餅來做宵夜。 兩個人就是點了牛肉餅加上一個咖哩羊腩。牛肉餅不用多說, 真的十分美味, 咬開時有大量肉汁流出, 就好像吃小籠包時候一樣。 可能有人會覺得膩了點, 但卻十分合本人口味。 但咖哩羊腩才是整餐的亮點, 羊肉夠淋, 而咖哩又惹味十足, 不會過辣, 撈飯簡直就是絕配! 我最後都要追加了一碗白飯來完成整碟咖哩汁。雖然這餐宵夜好像 heavy 了點, 但難得一次來到九龍城, 加上這麼美味的咖哩, 就讓自己放肆一次罷
看完電影後特地過來九龍城找牛肉餅來做宵夜。

兩個人就是點了牛肉餅加上一個咖哩羊腩。

2010-03-06
2010-03-06 22 瀏覽
細細住九龍城個就食佢..食左10幾年所以係無相既最愛係牛肉餅多汁, 先咬一細口...皮好脆...淡淡既牛肉味細嚐會有感覺因為肉汁味會濃, 皮熱同脆,會令你既味覺反應唔切, 一定要慢慢食, 不過都要襯熱之後係牛肉水餃, 肉係牛肉餅既肉, 放湯既就感覺唔同咖哩羊, 都係最愛, 喜歡叫一客再加白飯唔會太辣, 因為本人唔食得辣既, 羊腩好淋又唔散個咖哩汁我會叫個蔥油餅點埋d汁不過舊鋪係旺既時候真係唔好座所以我唔會果d時間去同人迫, 平日下午去最好不過呢d舊店小本做左幾10年, 要座得舒服, 佢就真係唔洗做(呢點同去澳牛, 嘉樂一樣)不過上年開左新鋪係對面街, 食既野係比舊鋪點邊差少少, 不過就座得舒服d香港地有好野既地方永遠都係要食得快除非你去d幾百蚊成千蚊一餐既地方食...
細細住九龍城個就食佢..食左10幾年
所以係無相既
之後係牛肉水餃, 肉係牛肉餅既肉, 放湯既就感覺唔同
咖哩羊, 都係最愛, 喜歡叫一客再加白飯
唔會太辣, 因為本人唔食得辣既, 羊腩好淋又唔散
個咖哩汁我會叫個蔥油餅點埋d汁

不過舊鋪係旺既時候真係唔好座
所以我唔會果d時間去同人迫
, 平日下午去最好
香港地有好野既地方永遠都係要食得快
除非你去d幾百蚊成千蚊一餐既地方食...
2010-02-10
  • 牛肉水餃
  • 蔥油餅
其實清真牛肉館我已食過多次,沒有什麼會令我有衝動為這店寫食評。平時食的時候都有留意到它有下午茶餐提供,不過只有星期一至五才會供應,單看下午茶餐單亦不覺十分抵,故一直無緣去品嚐。難得這個平日下午茶時段經過這店,在未食午飯和不知吃什麼好的情況下,便入了這店買外賣。我買了一個最多東東的餐:25元有牛肉餅,咖哩角和蔥油餅。由於餐單沒有列明份量,故我想牛肉餅當然只得一個啦,咖哩角和蔥油餅應該只有1-2塊吧…暗地裡覺得這個餐並不划算…誰知回家打開個盒才發,大件事喇!除了個可愛的牛肉餅外,還有2塊漲卜卜的咖哩角和4塊大大的蔥油餅。其實不太餓的話真的2個人都夠食!下午茶餐有:牛肉餅一個:大家有試過的話都不用說就知道一定要點…就算是外賣,由於是即制,回家後仍是熱辣辣的。大家記得食的時候第一啖要細細啖,不然裡面的湯油一定會湧出來辣到嘴嘴…新鮮,熱辣,好味!什麼都可以不用點,但這個一完要試!咖哩角2塊和蔥油餅4塊:恰如其份有小食應有的味道。其實這些煎炸的東西,溫度是最重要的。這裡便能做到!這餐真是小滿足!

下午茶餐有:

這餐真是小滿足!
由於是即制,外賣回家後仍是熱辣辣。這下午茶餐幾抵,故就算咬了牛肉餅2啖,都決定要影相和寫食評
2010-01-27 32 瀏覽
之前話過Day off要再到龍城大漠,但係之後又俾呢一間咁高食評的清真牛肉館吸引左,反正兩間都話係食新疆菜,都可以試下甫到即先Order一客牛肉餅,再睇下有睇落好食~牛肉餅:果然名不虛傳,牛肉餅真係好Juicy,入面的牛肉好新鮮,可惜個皮都係厚左少少,個汁裡面的油又多左少少酸辣湯(細)黎左碗酸辣湯時隨即O咀,呢個就係細size?!可以裝到四碗出黎!入面好足料,但係得個辣字,醋亦都太重手,冇乜咁特別,可以唔嗌筍炒羊肉我最驚羊肉唔羶,所以食到呢個似牛肉多過似羊肉的,(仲要好咸)覺得好古怪,問下個侍應,佢話,呢隻係"黑羊",唔羶架...清真炒年糕就咁睇個名唔係好覺,原來係一個咖哩炒年糕,但係個咖哩汁....又係得個辣字,所以唔多特別,醫肚的還可以小籠包(5隻)多汁但皮太太太太太太厚,吃了一隻已經唔想食第二隻lu~To Conclude,可能我期望太高,我覺得食物水準真係一般
之前話過Day off要再到龍城大漠,
但係之後又俾呢一間咁高食評的清真牛肉館吸引左,
反正兩間都話係食新疆菜,都可以試下

甫到即先Order一客牛肉餅,
再睇下有睇落好食~

牛肉餅:
果然名不虛傳,
牛肉餅真係好Juicy,入面的牛肉好新鮮,
可惜個皮都係厚左少少,個汁裡面的油又多左少少

酸辣湯(細)
黎左碗酸辣湯時隨即O咀,
呢個就係細size?!可以裝到四碗出黎!
入面好足料,
但係得個辣字,醋亦都太重手,冇乜咁特別,可以唔嗌

筍炒羊肉
我最驚羊肉唔羶,
所以食到呢個似牛肉多過似羊肉的,(仲要好咸)
覺得好古怪,問下個侍應,
佢話,呢隻係"黑羊",唔羶架...

清真炒年糕
就咁睇個名唔係好覺,
原來係一個咖哩炒年糕,
但係個咖哩汁....又係得個辣字,
所以唔多特別,醫肚的還可以

小籠包(5隻)
多汁但皮太太太太太太厚,
吃了一隻已經唔想食第二隻lu~

To Conclude,可能我期望太高,
我覺得食物水準真係一般
2010-01-01