2017-04-18 620 瀏覽
食串燒絕不是求其事, 要外面燒得香脆, 裡面有肉汁又鬆軟, 又要燒得熟是好難的事, 火候控制要精準, 亦不能用太慢火, 會很易乾深宵食堂, 卻是大師級!這款芝麻雞翼就真做到外脆內軟, 而且好多肉汁, 好JUICY, 芝麻又脆口又香, 超好吃! 少有我連雞翼尖都吃了湯烏冬有叉燒, 魚旦, 木耳, 非常足料, 湯底是好濃厚的魚湯, 烏冬煙煙韌韌, 好好吃!芝士包心丸有好好好香的芝士, 不是平日那種無味拉絲芝士, 是真芝士, 濃到極加流心, 這種先係真邪惡嘛!加埋甜甜地的清酒, 這送酒涼伴100分

深宵食堂, 卻是大師級!

少有我連雞翼尖都吃了

加埋甜甜地的清酒, 這送酒涼伴100分
2017-04-15 391 瀏覽
我係4月1日晚上上來4位果枱,真系不得不開post唱你間餐廳,首先服務態度極差,行到入嚟冇着制服,都唔知你系食客定伙記,衛生情況又污糟,完全唔明點解有咁多好評,一定無下次,建議食客慎重選擇,無謂浪費金錢!!😡😡餐廳如見此post,建議你唔好浪費食物,冇心機製造食物,就唔好開餐廳!我情願食個杯面好過食你d烏冬,去7-11叮盒雞翼都好過你,你地完全不合理,所以不得不開post話比所有人知,吾怕得罪講句
2017-04-01
5 分鐘 (堂食)
2017-04-09 579 瀏覽
去到門口已經感覺好有日式餐廳感覺, 地道的木板設計, 日式帆布都好似進入了居酒屋, 加埋地道日劇店名, 一流!煙肉荔枝卷超級JUICY, 裡面有荔枝肉非常多汁!!! 脆脆地的煙肉咬下去差點噴汁出來!真是燒得好巧妙, 因為燒得稍耐就會乾啦, 煙肉同荔枝都有汁好好味有芥辣的雞骨腸好惹味出色! 肉質稔稔地又鬆軟好好食下面仲有甜甜地既沙律醬, 唔鐘意食太刺激, 可以點甜沙律醬都得烏冬都醃得幾好, 加左木魚片又係送酒良伴, 叫番幾支清酒就岩晒

有芥辣的雞骨腸好惹味出色! 肉質稔稔地又鬆軟好好食

2017-03-29 865 瀏覽
[causal吹水晚飯食堂]估唔到閒日晚飯周圍都爆晒,好在呢個已經係一個幾晚嘅晚飯,打去深宵食堂好彩有位!銅鑼灣分店一入到去就好有feel,好似去左日本咁啊!坐低被人地個「一帶一露」吸引住,可惜,已經賣。晒。了!下次要早啲黎先叫到!叫左辣汁田螺,個汁超野味,用支簽仔已經可以輕鬆了粒肉出黎。支豆第一次食燒到個面咁樣嘅,不過鹽多左少少,太咸喇!再黎辣青瓜,哈又係辣的!最愛青瓜嘅爽脆,佢個汁,鍾意辣嘅朋友一定要試,因為佢辣到你好想係咁食,但怕辣嘅朋友就唔建議喇!燒牛利,不好牛利嘅我食我仲多過我朋友!香口得黎好爽口!佢個雞腿燒幾特別,有隻蛋比你撈埋一齊食,肉好軟,貪得意可以玩下。青酒蜆係出色之作,蜆肉大大粒又冇沙,唔會overcook好爽口,個湯又好清甜好想飲晒佢!食飽飽唔記得左個黑松露炒飯,一黎飽再二黎冇咩特別,佢啲松露比好多你一啲都唔姑寒!再加番一人試兩款酒!今日一聚大開心喇!下次都會帶朋友黎試下!
[causal吹水晚飯食堂]
支豆第一次食燒到個面咁樣嘅,不過鹽多左少少,太咸喇!
燒牛利,不好牛利嘅我食我仲多過我朋友!香口得黎好爽口!
2017-03-23 612 瀏覽
7點吃完晚飯, 11點又肚餓了, 一定是肚裡面的蟲又發作了, 於是去了百樂中心食宵夜在百樂中心樓上, 這裡好像全橦都是餐廳, 但宵夜就比較少, 只有這一家深宵食堂串燒都好好食! 燒到外脆內軟好JUICY!粟米超鮮甜, 好靚的日本粟米~ 粒粒都好彈牙!鰻魚塊皮超脆, 有少少照燒汁, 甜甜地幾好味, 入面還有肉汁, 魚味好香~鵝肝什菌石頭鍋飯先好味, 超大個鵝肝, 又厚又JUICY, 醃過表面咸咸地很好吃!

於是去了百樂中心食宵夜
在百樂中心樓上, 這裡好像全橦都是餐廳, 但宵夜就比較少,

只有這一家深宵食堂
串燒都好好食! 燒到外脆內軟好JUICY!
粟米超鮮甜, 好靚的日本粟米~ 粒粒都好彈牙!

題外話/補充資料: 開到夜晚2點, 方便夜鬼來食宵夜, 如果開夜車之後來吃個夜宵都幾不錯呀
2017-03-19 515 瀏覽
宵夜, 我也不常吃, 因為臨近睡覺時吃東西, 胃部消化減慢, 很易令人變肥不過加班後不吃點東西, 餓著實在難以入睡, 所以唯有吃點輕食吧!這個是日劇深宵食堂最有名的腸仔鵰, 八爪魚的樣子, 味道是很一般的腸仔, 不過那份心思卻是非一般, 看過日劇的朋友必定明白好出色又非常JUICY的帶子燒, 燒到裙邊都能吃, 調味咸中有鮮味, 很正呢!是燒魷魚不是炒魷魚, (自己都覺得爛), 既軟又彈牙, 無多餘的筋, 是另一個傑作最後吃少少烏冬, 加了木魚和椰菜, 少少辣椒吊起味道, 也算是OK的

$200 (宵夜)
2017-03-15 412 瀏覽
深宵食堂是個很有深度的日劇, 講述店主跟夜宵的食客之間的互動, 帶出不同職業的辛勤小妹不喝酒, 不過很喜歡吃串燒, 今日就來試一試吧第一個就點了招牌的玉子燒, 煮至半熟的內涵蛋汁流倘, 外面的蛋卷成一層層, 甜甜的非常香口, 加上深宵的茄汁字樣, 令人難以忘記店名!鹽燒雞翼由於很難熟, 其實一點也不易整把中間剪開, 再從上面把雞皮串起來, 讓中間的肉平均受熱在油脂最多的皮上面灑上鹽就成了, 真的好吃! 比放題那些假現燒, 實在是叮熱的好吃很多, 有肉汁不會太乾, 又不會皺皮, 不喝酒也可以喝MOCKTAIL呢爽口的露筍配上稔稔烤肥牛, 牛油自動為露筍調味, 牛肉表現燒得超香脆, 比金菇好因為不會藏在牙縫, 沒那麼難消化呢!

小妹不喝酒, 不過很喜歡吃串燒, 今日就來試一試吧
鹽燒雞翼由於很難熟, 其實一點也不易整

把中間剪開, 再從上面把雞皮串起來, 讓中間的肉平均受熱

2017-03-07 176 瀏覽
放左幾日假,又要開始連踩7日工既旅程,諗起都辛苦好在依家返工時間變左下午開始,可以訓晏D,而且仲可以早小小去食晚飯,唔駛同人迫今日就同左同事去左食深宵食堂晏就5點半就可以食深宵食堂,好似唔多夾咁,不過有野食好過無野食依度食物既選擇都非常多,可能要真係放假先品嚐到,不過今日就試住先啦三文魚沙律,三文魚好新鮮,入口滑溜沙律菜都好有鮮味,加小小醬食已經好FRESH燒菠羅好多汁,而且唔太酸,味道岩岩好雞翼串燒唔太咸,而且個皮好脆,口感味道都唔錯烤羊架一D都唔羶,肉質都算係鮮滑,同埋舊肉都幾大舊下食完飽曬,即刻就要開工啦
放左幾日假,又要開始連踩7日工既旅程,諗起都辛苦

今日就同左同事去左食深宵食堂

三文魚沙律,三文魚好新鮮,入口滑溜

沙律菜都好有鮮味,加小小醬食已經好FRESH
燒菠羅好多汁,而且唔太酸,味道岩岩好
雞翼串燒唔太咸,而且個皮好脆,口感味道都唔錯
烤羊架一D都唔羶,肉質都算係鮮滑,同埋舊肉都幾大舊下

食完飽曬,即刻就要開工啦
2017-03-04 109 瀏覽
最近ot到好夜,飯都無食不停做做做,好在放工有同事去食野去左深宵食堂,個名駛唔駛咁貼切呀黎到都幾多人下,要等一陣位先入得,可能因為我8點去到掛聽D朋友講依度D和食好味, 我就覺得其中串燒比較出色燒車厘茄 $22入口幾熱下,咬落好多汁,爆漿感一流不過入口要小心熱燒芝士年糕 $36 2舊燒得有小小燶,不過咁先夠脆口感, 食入口係ok嫁, 芝士份量都算多,所以食完感覺有D滯啦.燒冬菇 $22 4粒冬菇 好新鮮好香,入口嫩滑,估唔到水準咁高燒娃娃菜 2串 $22食完咁多肥膩野,緊係要食D菜消下脂啦,食起黎 係有小小燒汁咁 甜甜地 ,感覺唔錯下次會特登再黎食串燒
最近ot到好夜,飯都無食不停做做做,好在放工有同事去食野

去左深宵食堂,個名駛唔駛咁貼切呀

黎到都幾多人下,要等一陣位先入得,可能因為我8點去到掛

聽D朋友講依度D和食好味, 我就覺得其中串燒比較出色
燒車厘茄 $22

入口幾熱下,咬落好多汁,爆漿感一流

不過入口要小心熱
燒芝士年糕 $36 2舊

燒冬菇 $22 4粒

冬菇 好新鮮好香,入口嫩滑,估唔到水準咁高
燒娃娃菜 2串 $22

下次會特登再黎食串燒
2017-02-28 207 瀏覽
星期一返工都頭頭碰踏黑,真係超無心機,好想轉換新環境呀好在放工之後有好姊妹陪我去食野開解我每次都係佢帶我去食野,好多謝佢呀今次黎到銅鑼灣,去食一間樓上日本野黎到依間深宵食堂,夜晚都幾多人下首先食左個汁燒凡立貝,燒得好香噴噴呀味道新鮮之餘右埋個汁好惹味估唔到日式鵝肝多士都有,多士哄到好脆鵝肝好多汁,不過食得多會高膽固醇呀最後最後個主角係海膽帶子杯,帶子好大隻,好誇張海膽好新鮮,同埋一D腥味都無嫁食完之後開心返曬,又有能量開始新一天
星期一返工都頭頭碰踏黑,真係超無心機,好想轉換新環境呀

好在放工之後有好姊妹陪我去食野開解我

每次都係佢帶我去食野,好多謝佢呀

今次黎到銅鑼灣,去食一間樓上日本野

黎到依間深宵食堂,夜晚都幾多人下
首先食左個汁燒凡立貝,燒得好香噴噴呀

味道新鮮之餘右埋個汁好惹味
估唔到日式鵝肝多士都有,多士哄到好脆

鵝肝好多汁,不過食得多會高膽固醇呀
最後最後個主角係海膽帶子杯,帶子好大隻,好誇張

海膽好新鮮,同埋一D腥味都無嫁

食完之後開心返曬,又有能量開始新一天
2017-02-26 160 瀏覽
又中伏了,朋友話見人推介得火熱,就約埋一齊去試啦點知勁一般,一入去餐廳見好似住家式咁,地方唔識形容,總之感覺一般先點了此店寫上招牌深宵兩字的玉子燒首先蛋煮得過火了,而且食落好鞋口唔夠嫩滑,蛋香更加欠缺,同埋唔知點解得個暖字而燒京蔥算最正常,好香京蔥濃味,個豉油汁都好夾反而侍應推介的鵝肝石鍋飯好唔掂,鵝肝唔好話甘香,仲好腥添,而飯都係不過不失燒菜都可以燒到好乾身,又無鮮甜菜味,只係加少少甾油提味其他肉類都燒的好乾身,又唔夠惹味
又中伏了,朋友話見人推介得火熱,就約埋一齊去試啦

先點了此店寫上招牌深宵兩字的玉子燒

而燒京蔥算最正常,好香京蔥濃味,個豉油汁都好夾
燒菜都可以燒到好乾身,又無鮮甜菜味,只係加少少甾油提味
其他肉類都燒的好乾身,又唔夠惹味
2017-01-17
2017-02-26 135 瀏覽
星期六放假,約左D好朋友出銅鑼灣我地住新界既朋友,一年真係出唔到銅鑼灣一次,好難約到出黎難得佢地肯黎,自然要搵佢地食D好野今次帶佢地黎深宵食堂,試下日本小食啦一黎到就叫左個清酒煮花甲,清酒煮完個味好香,酒味幾重下花甲好新鮮,用酒煮完個味真係好香香草羊架 有兩件但得一條羊架骨 羊肉一D都唔羶仲好香, 如果用醬點肉我覺得浪費左羊本身既鮮味 羊肉燒得岩岩好,味道唔錯炸一口雞塊,以為一口雞細細舊 點知份量較想像中多 十分驚喜 炸到好乾身,所以食落唔油,好香口食物整體唔錯,大家都食得好開心
星期六放假,約左D好朋友出銅鑼灣

我地住新界既朋友,一年真係出唔到銅鑼灣一次,好難約到出黎

難得佢地肯黎,自然要搵佢地食D好野

今次帶佢地黎深宵食堂,試下日本小食啦
一黎到就叫左個清酒煮花甲,清酒煮完個味好香,酒味幾重下

花甲好新鮮,用酒煮完個味真係好香
香草羊架 有兩件但得一條羊架骨

羊肉燒得岩岩好,味道唔錯
炸一口雞塊,以為一口雞細細舊 點知份量較想像中多 十分驚喜

炸到好乾身,所以食落唔油,好香口

食物整體唔錯,大家都食得好開心
2017-02-23 124 瀏覽
雖然成日食日本餐,不過來來去去放題就悶左D最近朋友帶我去銅鑼灣一間開左一排既日本餐,睇相好似唔錯間野係時代廣場附近,地點都算方便上到黎地方唔大,但坐得好舒服食物種類都多首先食左芝麻雞翼,雞翼煎得好脆,口感唔錯雞翼好JUICY,好滑值得一試之後食左個雞扒飯,雞扒飯整得好香,扒肉好滑,一D都唔韌,咬口唔錯飯撈曬汁之後好好食,好開胃最後食左個雞軟骨串燒,雞軟骨好脆,而且唔硬唔駛點醬都好好食每樣食物水準都唔錯,唔怪得朋友會帶我黎啦
雖然成日食日本餐,不過來來去去放題就悶左D

最近朋友帶我去銅鑼灣一間開左一排既日本餐,睇相好似唔錯

間野係時代廣場附近,地點都算方便

上到黎地方唔大,但坐得好舒服

食物種類都多
首先食左芝麻雞翼,雞翼煎得好脆,口感唔錯

雞翼好JUICY,好滑

值得一試

飯撈曬汁之後好好食,好開胃
最後食左個雞軟骨串燒,雞軟骨好脆,而且唔硬

唔駛點醬都好好食

每樣食物水準都唔錯,唔怪得朋友會帶我黎啦
2017-02-02 211 瀏覽
OpenRice 兩間分店都大量好評,就試下呢間「日本」串燒。居酒屋既格局,極唔通風。叫左一堆燒物,炸物,玉子燒。。。居然出現左 燒茄子。日本串燒有孜然粉茄子😱😱😱😱😱😱😱😱😱6個女仔,無人飽,每人都要$250

居酒屋既格局,極唔通風。
叫左一堆燒物,炸物,玉子燒。。。

居然出現左 燒茄子。日本串燒有孜然粉茄子😱😱😱😱😱😱😱😱😱

6個女仔,無人飽,每人都要$250

2017-02-01
2017-01-21 291 瀏覽
見到openrice咁多笑樣,諗住試下,點知失望到要打食評。。。價錢睇落唔算好貴,但實質份量小,質素差。。。一口牛2串78,唔算好貴,但都唔係平,但個質素真係10 蚊貨。。D肉嗱到淋曬,無肉味,食左都唔知自己食緊牛。。。/燒雞亦好大陣雪味,無咩味,但好氣在後頭。。。。18蚊汽水已經係貴,仲要唔係比罐裝,而係開到又無汽又無味既一杯。。。。個烏冬48蚊,算係最好食,但得飯碗size....2 啖食曬。。。總括係第一次黎食,就可以肯定係最後一次 ......
$150 (宵夜)