2018-01-23 31 瀏覽
Went there for the first time. Food and service are pretty good! Such a small hidden gem in CWB. Recommended dishes: beef tongue $38 x fried oysters $42 x scallop $38 x cheese tamagoyaki $78 For beef tongue, the flavor is wonderfully rich and deep. The texture is thick enough. Fried oysters: had a golden crispy coating on them that gave a nice crunch as you were eating them. With the initial bite you got a lovely combination of saltiness, fat, and some acidity from oystersI love all kinds of sca

I love all kinds of scallop, it is incredibly sweet and tender. We’ve also ordered cheese tamagoyaki from the special menu. It tasted really good and works wonderfully with cheese. It tasted so smooth and eggy.

For the foie gras with mushroom pot rice, I think it’s just average, nothing so special about it. You can skip it.

Overall, it is slightly pricy but still not bad for the food. Will probably return again.
2018-01-20 85 瀏覽
老公睇過日本既《深夜食堂》一直印象深刻,無意中在Openrice 發現了這間 ”深宵食堂” 名字相近,於是同老公去探個究竟餐廳裝修以日本居酒屋為主題,店面雖小,但坐位尚算寬敞,店員感覺親切!食物方面以串燒及小食為主,迎合 深宵” 呢個主題! 頭盤蟹肉沙律 – 蟹肉很多,值回票價!配上爽脆既沙律菜及黑醋汁,非常之醒胃又惹味!煙肉荔枝卷 – 鹹鹹地既煙肉配上甜甜的荔枝,估唔到出黎既效果會咁好味!荔枝非常多汁,咬落去荔枝肉汁溶入左煙肉,好味到極,推介!推介!炸物一口雞 - 味道適中,雞件肉質夠鮮嫩,炸得剛好並唔會食到成舊粉,配埋蜜糖芥茉醬及沙律醬,用來做下酒物一流!燒娃娃菜 - 燒得夠脆,並鎖住菜汁唔會覺得乾,配上燒汁非常好味~冰燒菠蘿 – 第一次食到咁好味既燒菠蘿,菠蘿夠新鮮,燒完仲可以保全到菠蘿既肉汁,非常之juicy,酸酸地好好味,值得推介!雞泡魚乾 – 第一次食,魚乾上面灑滿七味粉,再點少少沙律醬,非常惹味,下酒物之選!奴豆腐 - 豆腐好滑,配上胡麻醬,清新可口芥辣八爪魚奶油飯 – 牛油撈飯確實未試過,估唔到咁香咁creamy,配埋鮮八爪魚,口感會更加之滑,非常有趣而特別的食法

一口雞

燒娃娃菜

冰燒菠蘿

雞泡魚乾

奴豆腐

奴豆腐 - 豆腐好滑,配上胡麻醬,清新可口
芥辣八爪魚奶油飯

冰燒菠蘿
芥辣八爪魚奶油飯
2018-01-20 44 瀏覽
之前睇報導提過依間深宵食堂,所以特登同朋友黎試下,我地早一星期訂枱先有位,BOOKING都幾FULL,可能因為我地BOOK星期5晚掛依度係剔紙點野食,似足日本既居酒屋汁燒帆立貝($36) 每一隻都有一個五蚊銀這麼大,而且燒得外層酥脆,內裏還是非常juicy,吃下去每一口都啖啖肉,鮮味十足,芝士蜆肉玉子燒($78)-實而不華的外貌,很有日本小店弄的感覺。蛋香和芝士味也不濃,但讓我感受到身在日本的氣氛!炸雞味道好香,入面雞肉好多汁,咬落啖啖肉,個皮炸得又唔油,口感同味道都唔錯芝麻雞翼係日式餐廳黎講可以話係必備,個皮要有小小脆,雞肉當然都係要滑同多汁,依度都做到依種效果,係味道咸左小小姐銀雪魚串燒都燒得唔錯,加小小醬汁會好食D,魚肉幾滑,應該係用新鮮魚 呢度開到凌晨4點,啱哂貓頭鷹Happy hour .整體食物唔差,一路食一路傾計幾開心深宵食堂 (銅鑼灣)地址 : 銅鑼灣耀華街百樂中心6樓

依度係剔紙點野食,似足日本既居酒屋

深宵食堂 (銅鑼灣)

地址 : 銅鑼灣耀華街百樂中心6樓
2018-01-18 31 瀏覽
蟹肉沙律, 蟹肉沙律真係開胃嘅頭盤選擇, 這個沙律色彩繽紛, 未食見到已經好開心, 同埋絕對好味道, 蟹肉讓整道菜的鮮味更豐富。好味指數: 正正正正正抵食指數: 抵抵抵抵枝豆烚熟, 再撒啲鹽喺面咁就上碟,係我幾鍾意嘅佐酒小食, 枝豆難得地保留到爽口,食到停不到口, 價錢只係36蚊。好味指數: 正正正正正抵食指數: 抵抵抵抵燒菠蘿, 菠蘿用火燒出焦糖口感,香甜味立即充滿味蕾, 口感濕潤軟糯,啖啖有菠蘿香氣。總結:輕食、價錢唔貴

好味指數: 正正正正正
抵食指數: 抵抵抵抵

好味指數: 正正正正正
抵食指數: 抵抵抵抵

燒菠蘿

總結:輕食、價錢唔貴
燒菠蘿
2018-01-18 40 瀏覽
踏入2018年也沒有跟朋友好好的吃過一餐,這次終於有動力約出來聚會了我們約在銅鑼灣見面,來了深宵食堂,可以晚一點放工也沒有問題我是最早來到,所以先安排食物吧,朋友也是隨後就到鹽燒雞翼是這兒的名產,雞味香濃,又不會太咸,肉質偏滑,串燒來說味道算是不錯鵝肝石鍋飯也是不錯,絕對可以飽肚,鵝肝相當香,吃起來不算太油膩飯的脆度剛好,不會太硬或太林羊肉串燒也是不錯的選擇,喜歡羊的朋友一定要試羊肉味道香濃,肉質偏滑,必吃之選鳳葵金菇等等也是不錯,味道新鮮,用料上乘,而且份量十足吃過後已經相當飽,聊一會便回家了

我們約在銅鑼灣見面,來了深宵食堂,可以晚一點放工也沒有問題

我是最早來到,所以先安排食物吧,朋友也是隨後就到

羊肉味道香濃,肉質偏滑,必吃之選

鳳葵金菇等等也是不錯,味道新鮮,用料上乘,而且份量十足

吃過後已經相當飽,聊一會便回家了
2018-01-17 2429 瀏覽
同友人想搵個地方吹下水慢慢食, 黎呢間食堂就岩晒食物種類包括小食, 炸物, 燒物, 主食及甜品, 仲有飲品供應, 每客份量唔大, 價錢唔貴, 咁就可以叫多幾款!先黎蟹肉沙律 ($42) - 爽脆沙律菜上舖上滿滿蟹肉, 再淋以黑醋汁, 味道醒胃又無沙律醬咁"漏", 唯蟹肉味道偏咸!蒜片一口牛粒 ($68) - 一口牛粒進食方便, 咬落去有肉汁咇出黎, 帶少少嚼勁, 配合香濃惹味燒汁, 連帶蒜片既獨有香味, 仲有菇菌作配菜, 好味喎!既然有濃味食物, 叫返碗清清地既手打湯烏冬 ($26)就岩晒啦, 烏冬口感煙韌, 湯底清甜, 簡簡單單都好味道!鹽燒鷄腎 ($38/2串) - 腎片厚返DD會多D口感, 燒完再灑上少少鹽作調味, 咸味適中!牛肉薯餅 ($38) - 呢客炸物炸至金黃色, 外脆肉軟滑, 牛肉同薯蓉既餡料, 入口熱辣辣, 點少少沙律醬真係好好味!芝麻鷄翼 ($48/3隻) - 漲卜卜鷄翼炸至金黃色, 再灑上芝麻增加香口感, 鷄翼醃得入味, 皮香肉滑, 好快已被我吃掉2隻!芝士蟹肉玉子燒 ($78) - 呢客玉子燒差唔多每枱客都會點, 玉子燒上用茄汁寫上"深宵"2個字, 果然係呢度既
同友人想搵個地方吹下水慢慢食, 黎呢間食堂就岩晒

蒜片一口牛粒

手打湯烏冬

鹽燒鷄腎

牛肉薯餅

芝士蟹肉玉子燒 ($78) - 呢客玉子燒差唔多每枱客都會點, 玉子燒上用茄汁寫上"深宵"2個字, 果然係呢度既"招牌名物"!  蛋食落滑口, 食到淡淡芝士味, 再細味就有蟹肉既鮮味, 無論口感及味道都唔錯呀!
芝士蟹肉玉子燒

食到呢度其實都幾飽, 但眼見餐單有芝士年糕 ($36), 真係唔可以放過佢囉!  一客4件未食已見到內裏既芝士餡, 外硬內軟, 芝士既香甜軟滑感, 再一次成功俘虜我!
芝士年糕

呢到有電視睇, 雖然店子面積唔大, 但比人一種放輕鬆既感覺, 同友人係到傾下食下都係一個唔錯選擇!
蒜片一口牛粒
手打湯烏冬
牛肉薯餅
芝士蟹肉玉子燒
芝士年糕
2018-01-03 68 瀏覽
久唔久都要去百樂中心到排隊, 點解呢? 因為這大廈食店是十分之多, 而且有質素嘅食店為數不少, 今日就同三五知己, 就去左6樓嘅深宵食堂深宵食堂都係賣一啲日式嘅居酒屋食品, 以串燒為主打, 我叫要咗一啲串燒, 而 我最鍾意食嘅就係佢嘅燒秋葵, 一串有三條秋葵, 木魚係秋葵上面, 因為熱氣而慢慢飄揚, 十分之特別, 放入口, 有木魚既加上面, 令到秋葵嘅口感得以提升 , 秋葵外表雖然不討好, 但係口感非常之良好, 外面非常之脆, 而裏面滑潺潺, 十分之得意!

2017-12-27 91 瀏覽
今日同朋友喺銅鑼灣附近搵嘢食,喺時代廣場附近見到有間樓上串燒店幾吸引,於是去試下。 我哋坐咗喺張二人枱度,我哋點咗兩串雞軟骨,兩串燒牛脷,兩吋bb露筍,一碟七味蓮藕片,一碟燒薯仔,一碟紫薯甘栗餅,一碟芝士年糕。 另外我哋都叫咗兩碟主食,分別係自家製豬軟骨手打湯烏冬,同泡菜豚肉飯。 雞軟骨同牛脷首先送上,牛脷一串有三塊,每一塊都好厚,口感好豐富,肉質都好鮮嫩。而雞軟骨一串有五至六舊,每一粒雞軟骨都好爽脆。 之後bb露筍同蓮藕同薯仔,露筍燒到外面有啲乾身,入面仍然有啲水分,燒嘅時候審啲鹽上去,呢個配搭送酒一流。另外燒薯仔加上調味料,味道好特別,而燒蓮藕片味道都好新鮮。 仲有芝士年糕,同紫薯甘栗餅,兩個分別芝士同紫薯味道好濃。 最後係兩個主食送上,主食係用一個小碗裝住,豬軟骨味道好濃,而豚肉好香口,同泡菜味道好夾。

仲有芝士年糕,同紫薯甘栗餅,兩個分別芝士同紫薯味道好濃。

2017-12-26 85 瀏覽
今日同朋友兩個人去食宵夜,之前食過幾間樓上餐廳都唔錯。今日繼續試!朋友話聽過有間串燒好得,於是我地就係到!我九點一入到去唔算好多人,但食到中途就開始full house !啲位坐得好舒服,同埋都唔會話好大油煙。事不宜遲,即刻講下第一樣菜色!明太子蟹肉玉子燒($78)上面寫曬字既就係明太子,佢分量岩岩好,而且佢既咸香配埋個蛋再加上新鮮既蟹肉係中間,好好食!之後就到芥末八爪魚($48)食落好有口感,新鮮彈牙!唔會話好林身,同埋味道辣得黎仲有鮮味,唔錯唔錯!然後就係牛肉他他沙律($68)如果怕食生牛肉既朋友就千萬唔好叫,如果唔怕既就一定要叫!好好食!佢啲牛肉好新鮮,食落好重牛味,加埋殺菌生洋蔥既鮮甜,再加埋少少甜豉油吊出個種肉味。配合得岩岩好!推薦!吉列廣島蠔($48)個炸蠔外趣內軟,咬落去啲蠔汁爆出黎!食得出係好新鮮。仲要唔鯹。正!日式一口雞($42)炸雞夠滑,肉汁夠多,份量又夠大!最正係佢個芥末沙律醬,甜甜辣辣,好香好好味!依份炸雞好食過好多炸雞店!之後就到全打,串燒啦!首先係燒紐西蘭羊架($82)同燒雞軟骨($32)羊架岩岩好七成熟,食落唔會有血水但又唔會太老,而且佢剪開埋黎上,好細心
明太子蟹肉玉子燒($78)
之後就到
芥末八爪魚($48)
然後就係牛肉他他沙律($68)

吉列廣島蠔($48)

日式一口雞($42)
之後就到全打,串燒啦!

首先係燒紐西蘭羊架($82)同燒雞軟骨($32)
羊架岩岩好七成熟,食落唔會有血水但又唔會太老,而且佢剪開埋黎上,好細心,岩曬唔食啜骨頭既客人!雞軟骨就三個字,香、爽、脆。食落咔咔聲又有肉汁,好味!
之後依個bb蘆筍($38)
烤得岩岩好,唔會太乾。夠曬甜,又夠爽脆!

之後黎既有翠肉瓜($24),京蔥($22),京蔥雞肉串($48)一口和牛串($78)!
最驚喜既係個京蔥,通常燒京蔥都會好辣。佢依個辣度岩岩好,仲有好多甜味。燒得好香,加埋肉食冇得頂!
個一口和牛都好好食,佢唔係燒到全熟,令牛肉本身既口感仲留返係到。而且好重牛油香,肥瘦適中,值得一試!

跟住仲有煙肉荔枝圈($38)同秋葵($24)
個煙肉荔枝圈好好好好好食!個口感好特別,因為煙肉本身比較肥,好容易燒到脆身,有少少燶既味,再加上荔枝既爽甜,超夾!咬落去一啖咸香一啖果香!秋葵就唔錯但比較少調味!
  • 煙肉荔枝卷
2017-12-26 64 瀏覽
聖誕節咁開心, 就當然係同朋友一齊去食好嘢嘅時間, 行街行到9點幾, 就同朋友去銅鑼灣搵好嘢食, 問過深宵食堂, 佢九點幾仲未last order, 就一於上去食啦 , 既然咁開心, 大家就飲酒, 叫咗個梅酒, 再加啲冰塊, 梅既香醇另酒易入口, 醉醉哋係最正呀!另外再點選咗一啲嘢食, 我就最鍾意嘅, 就係佢嘅汁燒白鱔, 用汁燒既白鱔, 皮燒到好脆POPO, 白鱔咬落去非常JUICY, 另外佢嘅醬汁調味岩岩好, 唔會過鹹, 甜甜地, 一串要78蚊, 係就係貴咗啲, 但係聖誕節, 咁開心, 就一於豪一豪啦!!!

2017-12-26 45 瀏覽
最近喺深宵食堂食咗一餐豐富嘅晚餐, 排隊排咗半個鐘 ,但係我覺得都值得嘅 ,我最鍾意食嘅,就係它的鵝肝雜菌石鍋飯 ,108蚊 ,大概等咗半個鐘就有得食, 石鍋飯份量都唔少,尤其是佢嘅鵝肝,真係非常之大舊 ,佢嘅獨特嘅香味,入口即溶,after taste 非常之強, 另外佢有雜菌都唔少, 咬落去好juicy,佢嘅石頭鍋飯,食咗幾個字都仍然保持溫度, 這令我最鍾意嘅地方, 再加上飯粒同啲醬汁非常之夾,食落去唔會覺得口乾 ,呢個價錢,同朋友一齊分享, 份量啱啱好
2017-12-23 67 瀏覽
又係收工宵夜時間,同朋友去左銅鑼灣既深宵食堂開餐呢間餐廳夜晚成日爆滿,好彩開得夠夜,過左peak hour 就唔使等位餐廳招牌玉子燒, 表面有深宵兩個宇好有代表性。上到黎熱辣辣,入面既醬汁同料流唒出黎,個口感好豐富吉列炸蠔炸得剛剛好,唔好過熟。面頭好香脆裹面既蠔肉保持juicy串燒雞軟骨非常香脆,入口唔會過硬單點既淨芥末八爪魚份量好多,岩唒夜晚唔想食飯既人。燒牛肉沙律好fresh,牛肉燒到半熟,配以洋蔥及沙律菜,非常match唐揚炸雞,炸粉唔會過厚,點埋沙律醬同芥末醬餐廳串燒亦相當出色,各款燒物都好有水準值得一試,當中燒牛肉非常juicy追加左兩次

又係收工宵夜時間,同朋友去左銅鑼灣既深宵食堂開餐

餐廳招牌玉子燒, 表面有深宵兩個宇

串燒雞軟骨非常香脆,入口唔會過硬

單點既淨芥末八爪魚份量好多,岩唒夜晚唔想食飯既人。

唐揚炸雞,炸粉唔會過厚,點埋沙律醬同芥末醬

餐廳串燒亦相當出色,各款燒物都好有水準
值得一試,當中燒牛肉非常juicy
追加左兩次

2017-12-19 51 瀏覽
朋友同我行完誠品之後, 都幾夜啦, 好多食店都關門, 他就帶我去的一家居酒屋. 深宵食堂, 果然深宵都仲開喎 大家食, 叫左2個食品, 炸南瓜同芝士蟹肉玉子燒 南瓜營養價值很高,入菜後滋味甜嫩, 這個炸南瓜, 炸至金黃, 口感酥脆, 細膩,水分少,皮薄, 不油不膩;外酥里嫩,還保持食材原有風味, 多層次的口感 芝士蟹肉玉子燒,綿密的口感好像泡沫一樣在嘴裡融化開來,中間的蛋液還是半熟的柔滑狀態,彷彿奶油一般濃郁,香甜的味道就這樣留在記憶裡了

大家食, 叫左2個食品, 炸南瓜同芝士蟹肉玉子燒

2017-12-17 59 瀏覽
喺東京返嚟之後, 冇食日本嘢一排, 真係令人回味, 今日就同朋友去一間日式居酒屋, 深宵食堂度食香煎蓮藕餅, 有六件, 有焦香, 追加咗一啲七味粉上去, 香氣四溢, 蓮藕賣相本身已經不錯, 咬落去十分脆爽脆, 加咗啲七味粉嚟提味, 口感非常煙肉荔枝串, 冇諗過煙肉同荔枝原來perfect match, 兩個風馬牛不相及嘅食物, 夾起來真係令人回味無窮! 煙肉嘅鹹香, 再加埋荔枝既香滑, 咬落去荔枝汁大爆發, 兩個組合互相合埋, 味道得以提升日式蛋捲就所謂的玉子燒。那金黃的蛋皮、滑嫩的口感、札實的厚度滑嫩溫潤、清爽不油膩, 濃郁蛋香裡透著香甜、飽滿且多汁、軟嫩裡仍有滿足感!

2017-12-16 67 瀏覽
銅鑼灣後街唔知幾時開始變成了中高檔食街係度搵食絕對唔會錯朋友被「深宵食堂」呢四個字吸引住,話要試下閒日晚上人唔算好多裝修間單得泥好有日式家庭小店的感覺🏡感覺親切,睇睇menu ,原來價錢都好親民Food menu 選擇都好多燒物當然唔少得🍡🍢仲分左肉類蔬菜類好細心先上日式炒雜菜🥗一直以來都好鐘意食日式炒雜菜甜甜的好正,雖然好簡單,但食材新鮮都好緊要!呢度都做得好好!😋😋紫薯甘栗餅好大件好香丫!即叫即炸,皮都算薄,外面好脆,入面好鬆軟!正丫!我會推介呢度嘅炸物!食左一口雞!好正!唔會太咸,個雞好滑,配埋個醬食match!仲有係我次次食日本嘢都嗌嘅芝士年糕
銅鑼灣後街唔知幾時開始變成了中高檔食街

係度搵食絕對唔會錯

朋友被「深宵食堂」呢四個字吸引住,話要試下
閒日晚上人唔算好多

裝修間單得泥好有日式家庭小店的感覺🏡

感覺親切,睇睇menu ,原來價錢都好親民
Food menu 選擇都好多

燒物當然唔少得🍡🍢
仲分左肉類蔬菜類好細心
先上日式炒雜菜🥗
一直以來都好鐘意食日式炒雜菜

紫薯甘栗餅好大件好香丫!
即叫即炸,皮都算薄,外面好脆,入面好鬆軟!正丫!

我會推介呢度嘅炸物!
仲有係我次次食日本嘢都嗌嘅芝士年糕
  • 芝士年糕