2018-08-01 43 瀏覽
夜晚都仲係超熱   太陽勁猛烈   求其搵間食 係樓下都要排隊,都冇帶咩期望入去 只係想嘆冷氣嗌左D串燒 同 鵝肝飯, 驚喜地好食鵝肝鮮甜好味 飯都好正   好煙韌    又入味         帶子串燒好鮮甜,好有咬口甜薯林左D,可能出黎果陣遲左,但都幾甜芝士年糕外皮好脆,年糕唔算太膩,食完都飽飽地蒜蓉大蝦好大隻,蝦肉幾滑最後食埋蔥卷,燒得好乾身,味道唔差 下次都可以再黎,服務都幾好 環境好正   岩晒輕輕鬆鬆食個飯 又唔吵
夜晚都仲係超熱   太陽勁猛烈   求其搵間食
係樓下都要排隊,都冇帶咩期望入去 只係想嘆冷氣

嗌左D串燒 同 鵝肝飯,
驚喜地好食

鵝肝鮮甜好味 飯都好正   好煙韌    又入味

帶子串燒好鮮甜,好有咬口
甜薯林左D,可能出黎果陣遲左,但都幾甜

芝士年糕外皮好脆,年糕唔算太膩,食完都飽飽地

蒜蓉大蝦好大隻,蝦肉幾滑

最後食埋蔥卷,燒得好乾身,味道唔差

2018-07-30 54 瀏覽
由於老公話我成日唔試新野食,剛經過就上去呢間深宵食堂醫吓肚,一去到見格局麻麻地,又冇乜人,不過都坐低咗就試試 - 首先問係咪罐裝可樂,侍應話係,之後又嚟杯汽水機可樂,燒羊架賣相差之餘,又冇乜味,墨魚大板燒一粒墨魚都食唔到,個豚肉飯味道都算,但竟然用一個喺屋企既飯碗上,大佬呀,我寧願你收貴d,俾番d有少少質素既野食。冇心機,淨係影咗羊架同想快d食完走
2018-07-28 47 瀏覽
今日難得收早就同同事一齊去,銅鑼灣附近去逛街行到咁上下見肚餓,就醒起附近有一間餐廳食串燒,非常好味就喺利舞台附近,之後我哋就乘搭電梯上去好好彩嗰日係平日冇乜人唔使點等位就可以進場食。飯侍應生好好人安排窗口俾我哋,佢哋點餐嘅模式係用紙張首先我哋頭盤點左芝麻醬番茄,蟹肉沙律,牛油炒雜菌之後主打小食有雞軟骨,牛舌,金菇肥牛卷,一口牛,雞腎,仲有芝麻雞翼雞泡魚樣樣都係好好食而且即叫即整,完全感受到新鮮嗰種味道,二飲品個方便我地點左巨峰提子梳打呢杯飲品味道好好夠冰涼好適合夏天去飲解渴一流,而且座位方面好歡堂服務生都會不停為我地加水,而且每一道餸都為我地講解是什麼真係值得一試再試。
2018-07-27 99 瀏覽
與朋友相約在銅鑼灣區食晚飯,於是上openrice check下,發現一間坐落於銅鑼灣既深宵食堂,都唔錯,咁就決定呢間啦!上到去既時候比我感覺係一個好私人好靜既地方,而大部分都是卡位,讓客人可以坐得更舒適吧!由於時間尚早,人客唔多,環境十分清靜,反而有點唔慣😅隨著時間人客愈來愈多,慢慢就熱鬧起來了。最終我們點了以下食物……牛油炒什菌奴豆腐雞泡魚乾牛肉他他沙律鹽燒鯖魚豬軟骨手打烏冬BB蘆筍蒜片一口牛粒日式炒野菜其實我們點既大多是肉類和蔬菜類,但食完都好飽足,這裡食物水準唔差,地方又唔錯,呢區來講價錢適中。牛油炒什菌~用牛油比起傳統用既油來炒,什菌更香更美味豆腐伴上芝麻醬凍食,既開胃又涼快蒜片一口牛粒~牛肉好夠腍,一啖一口牛,食到停唔到口,加埋汁液吃,好味道爆燈豬軟骨手打烏冬~豬軟骨都夠腍,味道尚可,烏冬質感夠煙韌彈牙雞泡魚乾,感覺甜甜地可點醬食,但覺得唔點醬更加原味牛肉他他沙律~牛肉肉質好嫩,入口即溶BB蘆筍 ~ 極為爽口鹽燒鯖魚~鯖魚唔算多骨,而且燒得好香口日式炒野菜~主要是椰菜,伴有木魚絲我們兩人既座位,枱面較細,而且食物好快上枱,實在唔係好夠地方放置食物,所以食得有點急,如食物可以
最終我們點了以下食物……
牛油炒什菌
鹽燒鯖魚
豬軟骨手打烏冬
BB蘆筍
日式炒野菜

牛油炒什菌~用牛油比起傳統用既油來炒,什菌更香更美味

豆腐伴上芝麻醬凍食,既開胃又涼快

蒜片一口牛粒

豬軟骨手打烏冬~豬軟骨都夠腍,味道尚可,烏冬質感夠煙韌彈牙

雞泡魚乾,感覺甜甜地可點醬食,但覺得唔點醬更加原味

雞泡魚乾

牛肉他他沙律~牛肉肉質好嫩,入口即溶

BB蘆筍 ~ 極為爽口

牛肉他他沙律

鹽燒鯖魚~鯖魚唔算多骨,而且燒得好香口

日式炒野菜~主要是椰菜,伴有木魚絲

我們兩人既座位,枱面較細,而且食物好快上枱,實在唔係好夠地方放置食物,所以食得有點急,如食物可以來慢一點上枱就更完美了

2018-07-19
  • 奴豆腐
  • 一口牛
  • 鹽燒鯖魚
  • 雞泡魚干
2018-07-25 1510 瀏覽
不知何故,我們不喜歡喝酒,但是很喜歡吃串燒!這晚,我們來到銅鑼灣耀華街這間人氣串燒店吃日本串燒。店舖不大,枱與枱之間尚能保留一定的空間,給一種日本道地串燒店的格局。由於食物種類頗多,坐下來二話不說便點菜!外面天氣酷熱,先要了兩杯凍飲解解渴──凍菊花蜜和凍蜂蜜柚子茶,喝下去透心涼的,暑氣全消!點下選下,不知不覺竟選了十款食物,下單後也有點擔心會吃不了,哈哈!佐豆腐:凍食的佐豆腐上面淋滿了胡麻醬,吃下時口裏充滿豆香,配上麻醬,十分滋味,必吃!燒冰鎮菠蘿:把冰凍的菠蘿燒炙,令菠蘿的甜味得到提昇,頗有冰火相融的感覺!燒白鱔:厚厚的白鱔肉被燒至金黃,抹上醬汁,肥美爽脆,若不是有其他食物,這是安哥首選呢!燒帆立貝:大大隻的帆立貝,雖然經過燒炙,仍保留滿滿的肉汁,是師傅的功夫!燒金菇牛肉卷:這裡的金菇牛肉卷包得小小的,師傅還把它一分為二地切開了,令客人可以一把放進口,十分細心呢!燒牛舌心:牛舌是我的必選食物,牛舌心比普通的牛舌更厚更爽,而且充滿牛肉味,正!燒冬菇:肥肥厚厚的冬菇經過微炙,不乾不老,留保着食物的水份,好味!芝士蝦球:圓滾滾的芝士球,釀有蝦肉,炸至金黃,蘸上沙律醬,是小孩子的最愛!川式燒

佐豆腐

燒牛舌心

燒東菇

芝士蝦球

川式燒茄子

川式燒茄子:師傅把一大隻茄子剖開,鋪上滿滿的蒜泥,加上醬汁,然後燒炙,充滿川式風味,如果你是一個愛吃四川味道的人,你就一定要吃這個茄子了!
芝士蟹肉煎蛋

芝士蟹肉煎蛋:不能否認食物上枱時真的被它的「份量」嚇到了,嫩滑的蛋卷釀滿芝士及蟹肉,口感豐富,愛吃雞蛋的一定十分滿足!
2018-07-12
芝士蝦球
川式燒茄子
芝士蟹肉煎蛋
2018-07-23 47 瀏覽
早2晚看戲前到了銅鑼灣先吃晚飯,我們來到深宵食堂吃個簡單晚餐再看戲所以吃一些串燒便可以可能因為是星期四,所以不算太多人,沒有訂位也有位置原隻燒巨菌,燒過後仍保持濕潤,帶有菇嘅香味,再加上木魚碎增添香味荔枝煙肉卷,清甜多汁嘅荔枝同帶鹹香嘅煙肉一齊食, 一淡一粒,黎食過你先知有幾好味芝士蟹肉玉子燒係深宵食堂重點名物,芝士蛋卷混合左溶化嘅芝士,味道配合之餘,柔嫩嘅口感都非常一致🍙仲有蟹肉鮮味添。雞泡魚干 雞泡魚干塗上醬汁,放在網上燒到兩面金黃乾身。外層結實,內裏多汁香軟,魚干甘香味美,佐酒一流。

所以吃一些串燒便可以

可能因為是星期四,所以不算太多人,沒有訂位也有位置

2018-07-22 44 瀏覽
2018-07-20
2018-07-21 55 瀏覽
呢日太早食飯,超級想去食宵夜,揀左太遠的深宵食堂一試,唔錯wor!芝士蟹肉玉子燒 - 好可愛,有餐廳名喺上面!一切開芝士流出,玉子燒內佈滿蟹肉,好鮮甜,加上玉子香滑,芝士濃郁,茄汁酸酸的中和,好夾!蒜片一口牛粒 - 大大碟好抵食,牛粒好大件,算嫩滑!菇都炒得好好食。墨魚大阪燒 - 大阪燒中包了好多菜及粒粒墨魚, 好味!芥末八爪魚奶油飯 - 真係好特別,油而不膩,因為芥末味中和了,香濃牛油芥末汁撈飯,八爪魚又彈牙,好感好得意,值得一試。金菇肥牛卷 - 估唔到咁大份!老細有冇錢賺架?燒得好香脆,熟度剛好,調味適中!四季豆 - 我比較鐘意食燒熟d 既,但我朋友好鐘意食咁爽口!牛肉薯餅 - 好多牛肉粒,同薯蓉比例適中,炸得又好香脆!芝士蝦球 - 我熱推之選,蝦肉球包了濃濃芝士要炸成球,好花功夫,而且好好食!燒帆立貝 - 睇圖都睇到幾靚,肥美,燒得好香!煙肉蠔卷 - 第二熱推之選,好特別,蠔都是全熟,一點腥味都沒有,包了煙肉在外,好香脆、濃、鮮!好好味!

墨魚大阪燒 - 大阪燒中包了好多菜及粒粒墨魚, 好味!

金菇肥牛卷 - 估唔到咁大份!老細有冇錢賺架?
燒得好香脆,熟度剛好,調味適中!

牛肉薯餅 - 好多牛肉粒,同薯蓉比例適中,炸得又好香脆!

燒帆立貝 - 睇圖都睇到幾靚,肥美,燒得好香!

2018-07-15 145 瀏覽
收工同友人A突然心思思想食日式串燒就嚟咗呢間試下新野奴豆腐豆腐口感好滑,唔會有黃豆腥味芝麻醬味香濃,而且凍凍地幾適合夏天冇乜胃口既時候食蟹肉沙律本嚟以為應該係蟹柳絲點知真係有蟹肉,而且意相不到地蟹肉味好鮮好突出加埋酸酸地既沙律醋,幾開胃幾好食BB蘆筍口感好嫩,而且燒過既關係蘆筍既菜腥味就無影無蹤怕菜腥味既人都可以食雞泡魚乾本人相當喜歡食雞泡魚乾味道甜甜地,點埋蛋黃醬食係下酒既佳品冰燒菠蘿燒完既菠蘿甜味更突出更重要既係,菠蘿經高溫燒過之後入面一種刺激我地舌同口腔既蛋白質「菠蘿酶」會受破壞所以食完條脷唔會麻唔會刺痛鍾意食菠蘿但又怕食完舌會唔舒服既朋友可以一試川式茄子茄子上有大量既蒜蓉,加上有一定辣度既調味粉味道都相當辣,但就唔會有好重好濃既麻椒味怕食川菜既本人都可以接受芝士蟹肉玉子燒玉子燒中間有大量既邪惡芝士中間既蛋好嫩好滑,芝味好濃加埋酸酸地既蕃茄醬可以解下芝士既膩感呢個配搭幾唔錯京蔥雞肉串&鹽燒雞軟骨串大蔥燒過之後冇咗蔥既辣味,剩返陣陣蔥香而且雞肉燒得剛剛好唔會老雞軟骨係食串燒既定番少少咸,多多脆,飲番杯一定要食佢~巨峰梳打唔會有藥水味,果汁味幾夠亦幾夠汽幾好飲總括嚟講,菜式表現唔錯,
收工同友人A突然心思思想食日式串燒
就嚟咗呢間試下新野

奴豆腐
豆腐口感好滑,唔會有黃豆腥味
芝麻醬味香濃,而且凍凍地
幾適合夏天冇乜胃口既時候食
本嚟以為應該係蟹柳絲
點知真係有蟹肉,而且意相不到地蟹肉味好鮮好突出
加埋酸酸地既沙律醋,幾開胃幾好食

BB蘆筍
口感好嫩,而且燒過既關係
蘆筍既菜腥味就無影無蹤
怕菜腥味既人都可以食
BB蘆荀
本人相當喜歡食雞泡魚乾
味道甜甜地,點埋蛋黃醬食
係下酒既佳品

燒完既菠蘿甜味更突出
更重要既係,菠蘿經高溫燒過之後
入面一種刺激我地舌同口腔既蛋白質「菠蘿酶」會受破壞
所以食完條脷唔會麻唔會刺痛
鍾意食菠蘿但又怕食完舌會唔舒服既朋友可以一試

川式茄子
茄子上有大量既蒜蓉,加上有一定辣度既調味粉
味道都相當辣,但就唔會有好重好濃既麻椒味
怕食川菜既本人都可以接受

玉子燒中間有大量既邪惡芝士
中間既蛋好嫩好滑,芝味好濃
加埋酸酸地既蕃茄醬可以解下芝士既膩感
呢個配搭幾唔錯
京蔥雞肉串&鹽燒雞軟骨串
大蔥燒過之後冇咗蔥既辣味,剩返陣陣蔥香
而且雞肉燒得剛剛好唔會老
雞軟骨係食串燒既定番
少少咸,多多脆,飲番杯一定要食佢~
鹽燒雞軟骨串

巨峰梳打
唔會有藥水味,果汁味幾夠亦幾夠汽
幾好飲
巨峰梳打

總括嚟講,菜式表現唔錯,而且店鋪雖小但五臟俱全
環境唔會好嘈吵,適合收工同一兩位友人短聚既地方
2018-07-04
BB蘆荀
鹽燒雞軟骨串
2018-07-13 4006 瀏覽
喺銅鑼灣呢頭有唔少美味高質既餐廳,我同朋友都好中意過海覓食~ 今晚心血來潮想食日本菜,聽聞深宵食堂既玉子燒好正,啲相睇落又好似幾吸引,咁就一於去試下,睇下係咪真係色香味俱全。😜我同朋友7 點幾就到達,係首幾個食客,當時仲未有咁多人,到左8 點既時候,呢到客似雲來,睇黎幾受大眾歡迎。深宵食堂食物既種類好多,佢分開左燒物同主食,再細分左蔬菜水果類、肉類等等~ 燒蔬菜種類繁多 有瓜🥒、菇、甜薯、青椒、洋蔥、粟米🌽同埋菠蘿🍍 而肉類亦分左雞、豬、牛同羊,基本上想食咩都有 😍巨峰提子梳打 $38首先點左一杯巨峰提子梳打 🍇,消消暑開開胃。呢杯飲品充滿清新果香,清涼又好味。汁燒牛肉飯 $42汁燒牛肉飯,醬汁經過多重既煮製,味道又香又濃,牛肉亦非常鮮味。喺香濃既醬汁烹調下,都食到米飯既味道,米飯粒粒分明 🍚吉列炸蠔 $48炸過既生蠔呈金黃色,離遠已經飄黎陣陣香氣。佢帶點蠔既鮮味,咬落卜卜脆,惹味可口 😋香草紐西蘭羊架 $82羊架真係冇得頂,佢係繼白鱔之後,我既至愛~ 🐮 好嫩好juicy 既牛肉,配埋香濃既香草醬汁,再將痴住肋骨既羊筋逐條撕落黎,好好食好滿足~☺️汁燒白鱔 $78白鱔串

巨峰提子梳打 $38

汁燒牛肉飯 $42

吉列炸蠔 $48

香草紐西蘭羊架 $82

汁燒白鱔 $78

白鱔串燒真係好正!燒過既白鱔更香口,魚肉鮮嫩,白鱔既外皮燒到脆脆地,入口非常香脆 😋

芝士蟹肉玉子燒 $78

深宵食堂既招牌名菜——芝士蟹肉玉子燒登場,靚靚既玉子上面仲用茄汁寫上深宵兩隻字,真係好得意呀。芝士既味道同蟹肉十分夾,配合滑滑既玉子蛋,味道真係好唔錯~

當日既晚餐係一個美好既體驗,食物不俗,服務員既服務態度親切,令我地食得舒服~ ☺️
2018-07-11
2018-07-10 48 瀏覽
23號晚朋友生日飯局,朋友女長期想食深朝食堂,今次順應民意去一趟吧~食日本嘢,第一樣要做當然係坐涷自攜sake啦,席間有朋友係日本酒專家,員工亦不敢怠慢,冰桶+靚靚玻璃杯極速送到,仲要奉上貼心餐前小食雞泡魚乾,唔錯唔錯~人齊進入直路,餐廳經理話留咗條鵝肝石鍋飯,味道真心無得輸,外間日本店一般不太好吃,就算好吃的也很貴,由於可遇不可求,當然要好好品嚐,皮脆肉糯口感順滑,鵝肝油脂充份,實在令人太感動啦~一生至少豪一次吧~再黎就係兩大盤美味燒物,超級肥美生蠔,清酒煮蜆、一大輪鹽燒串燒,配沖繩Orion生啤,人生如此,還有更美好嗎⋯⋯

2018-07-09 63 瀏覽
今晚帶男友來 晚飯,我喜歡來這裡的原因是地點方便又就腳、食物水準侏保持得好、價錢合理等。              裝修上如一般居酒屋不花巧。雖然六月底剛從日本回來,但仍是掛念當地美食,所以看到黑板上的美食推介, 立即點了 $42 和 「芝士蟹肉太玉子燒」$78 最緊要係襯熱食,見到跳下跳下的木魚絲令人情不自禁大啖吃一口。香氣四溢材料簡單,每口也吃到椰菜絲、墨魚粒、大阪燒醬和沙律醬也缺一不可,抵食、好食又飽肚。「芝士蟹肉太玉子燒」亦是必食的。玉子香滑鬆軟,不太吃得出蟹肉,反令流心芝士變成亮點,芝士咸香令味道層次更豐富,相當令人回味。到這裡令有個目的當然是食串燒,我們點了@$38鹽燒雞腎、汁燒帆立貝、生燒牛脷芯 、京蔥雞串
水準不須懷疑,火喉剛好, 以海鹽調味; 我最喜歡入口爽脆。最後還點了 和 各款也是即點即炸,吃落也不致過份油膩。吉列牛肉餅新鮮熱辣,牛肉味濃,外皮脆卜卜,牛肉餡多汁,好味道 !而另有推介 入口粉糯,紫薯香甜好想吃多一個。在餐牌上看到一樣叩 的東西,引起我的好奇心。貓愛魚, 原來它以木魚碎、鰹魚湯和日本白飯的組合。  本身已經好喜歡吃黏黏日本飯,再加上小許咸味的
今晚帶男友來 [深宵食堂] 晚飯,我喜歡來這裡的原因是地點方便又就腳、食物水準侏保持得好、價錢合理等。
裝修上如一般居酒屋不花巧。

[墨魚大阪燒] $42 和 「芝士蟹肉太玉子燒」$78

[墨魚大阪燒] 最緊要係襯熱食,見到跳下跳下的木魚絲令人情不自禁大啖吃一口。

「芝士蟹肉太玉子燒」亦是必食的。

到這裡令有個目的當然是食串燒,我們點了@$38
鹽燒雞腎、汁燒帆立貝、生燒牛脷芯 、京蔥雞串
水準不須懷疑,火喉剛好, 以海鹽調味; 我最喜歡入口爽脆

[生燒牛脷芯]。

最後還點了 [吉列牛肉餅][吉列生蠔]

[紫薯栗子餅]

各款也是即點即炸,吃落也不致過份油膩。

而另有推介 [紫薯栗子餅] 入口粉糯,紫薯香甜好想吃多一個。

在餐牌上看到一樣叩 [貓飯] 的東西,引起我的好奇心。
貓愛魚, 原來它以木魚碎、鰹魚湯和日本白飯的組合。  本身已經好喜歡吃黏黏日本飯,再加上小許咸味的木魚絲, 好吃得連最後一粒飯都唔放

過。
烏龍茶 $18

平均消費每人 $260 性價比不錯。
2018-07-05
2018-07-07 50 瀏覽
👵🏼。婆婆有一晚和幾個朋友在星期日晚上來到銅鑼灣這間食堂吃晚飯。最有驚喜是這裏的鰻魚飯。非常足料的鰻魚,啖啖肉。燒凡立貝都是婆婆心水推介之一。非常多汁,咬下去又香又甜😋😍😋😋😋😋

最有驚喜是這裏的鰻魚飯。非常足料的鰻魚,啖啖肉。

2018-07-03 59 瀏覽
夜麻麻好想食日本野,見呢間開到2am就去左試喇~ 入去唔算好大,但幾企理!宵夜時段,叫一支/清酒,再配一個小食,我地就叫左大蝦(最佳組合),大蝦醬汁好惹味,都幾開胃。味道都新鮮既,味道有啲淡,唔算好重甘味,不過蝦味幾出,入口都唔錯仲叫左一串炸魚串燒,魚味鮮甜的,海水味少淡,但幾好食既!而且魚皮好脆好熱,入口唔錯,好香口豆腐沙律估唔到又幾好味幾好食啊~味道幾清甜,不過沙律味唔重,豆腐都較淡,幾清新。正路,唔算好驚喜。鵝肝飯反而幾好味同幾飽,好大份,鵝肝又脆又香每人食左$300到,不過不失!

豆腐沙律估唔到又幾好味幾好食啊~
味道幾清甜,不過沙律味唔重,豆腐都較淡,幾清新。
正路,唔算好驚喜。
鵝肝飯反而幾好味同幾飽,好大份,鵝肝又脆又香
每人食左$300到,不過不失!
宵夜
2018-07-01 46 瀏覽
之前深宵食堂好似做過discount,好抵食, 一直都想黎, 但就係成日都唔記得左件事。今日同朋友行經銅鑼灣, 又唔趕時間, 不如去食個便飯。企係門口睇左一陣菜單,雖然無discount, 其實都唔係好貴, 都算過得去。餐廳面積唔算大, 但座位都算寬 ,唔會坐到好逼。不過都係食過便飯就無謂咁執著。款式都幾多可以揀, 我揀左個深宵玉子燒, 另外叫左個鵝肝石鍋飯,其實我幾鐘意呢種配搭,因為食日本飯就梗係想食石鍋飯, 但一個人食又食唔曬,所以2個人岩岩好!呢個飯加鵝肝就剛剛好, 滿足了食欲。再者. 佢塊鵝肝都燒得幾香, 又唔鞋, D 汁撈埋成個飯變得好好食,攪到我連鵝肝都好大啖咁食曬, 肥死。玉子燒唔算太膩,但味道好香!總括而言, 呢個晚餐都算性價比幾高。不錯。
餐廳面積唔算大, 但座位都算寬 ,唔會坐到好逼。
不過都係食過便飯就無謂咁執著。
玉子燒唔算太膩,但味道好香!
總括而言, 呢個晚餐都算性價比幾高。
不錯。