2025-04-08 105 瀏覽
跟好姐妹去了中環一家超贊的日料店門店不大 需要提前預約 環境好典雅服務也很好 店員很快端上了前菜蒸蛋嫩得跟豆花似的 湯底很新鮮😋沙律清爽解膩 吃完胃口都被打開了~超超超推薦它家的特上廚師發辦魚生飯簡直絕了!!多種新鮮的時令魚生🍣金槍魚大腹的油脂豐富到入口就化開,馬糞海膽特別新鮮🥰帶有微微的甜味醋飯口感也好好  用的純正日本大米🍚朋友還點了個 A4和牛燒肉飯🐮現點現燒 直接看到油脂滋滋作響肉質非常嫩 一看賣相就想吃了🤤給了好多塊牛肉 還帶有燒茄子🍆拌著米飯一起吃賊香!!!吃完都撐了
跟好姐妹去了中環一家超贊的日料店
門店不大 需要提前預約 環境好典雅
服務也很好 店員很快端上了前菜
蒸蛋嫩得跟豆花似的 湯底很新鮮😋
沙律清爽解膩 吃完胃口都被打開了~

超超超推薦它家的特上廚師發辦魚生飯
簡直絕了!!多種新鮮的時令魚生🍣
金槍魚大腹的油脂豐富到入口就化開,
馬糞海膽特別新鮮🥰帶有微微的甜味
醋飯口感也好好  用的純正日本大米🍚

朋友還點了個 A4和牛燒肉飯🐮
現點現燒 直接看到油脂滋滋作響
肉質非常嫩 一看賣相就想吃了🤤
給了好多塊牛肉 還帶有燒茄子🍆
拌著米飯一起吃賊香!!!吃完都撐了
2025-04-07 98 瀏覽
啱啱係日本富士山返嚟,思鄉之情已現。朋友介紹中環呢間海言廚師發辦(omakase)壽司丼。其實想試海言好耐,終於今日過開中環,一開舖即刻落去試吓佢。主菜前有茶碗蒸同沙律:茶碗蒸有正宗日本水準;沙律菜有粟米同車厘茄;配上薯蓉非常美味。兩個人我叫咗海言廚師發辦魚生飯特上。大大碗包含咗唔同嘅魚生。侍應表示由海膽魚子開始食起;順時針方向。啖啖肉:先由三文魚籽、海膽開始;之後有蠔、蝦肉、魚生、拖羅;中間搭着蘿蔔,青瓜,生薑、小魷魚等等。為味蕾提供不同的配搭。加上純正日本米,無論視覺同味覺都有極大享受。女友就叫咗個江戶前散壽司。都係由海膽魚籽順時針方向食起,呢個壽司嘅飯比較特別,用咗特製嘅酸味調味加上紫菜同醃製品等令到飯同刺身產生微妙嘅口感。食完兩個飯已經好飽,最後送上櫻花蝦紫菜湯;為晚餐添上完美嘅句號。
其實想試海言好耐,終於今日過開中環,一開舖即刻落去試吓佢。
兩個人我叫咗海言廚師發辦魚生飯特上。
2025-03-31 144 瀏覽
中環隱世超高質廚師發辦這家在中環鬧市地庫的廚師發辦魚生飯 質素和很多廚師發辦相若 性價比超高,我同朋友食到好滿足。沙律 茶碗蒸每個魚生飯都會附沙律、茶碗蒸及麵豉湯,首先沙律已經令我很讚嘆,我太喜歡這個沙律了,沙律菜很多款式,新鮮冰涼爽脆,充滿水份,還有車厘茄、南瓜、椰菜等,醬汁味道酸甜,真是大愛。茶碗蒸熱辣辣又超滑溜,有蟹柳、銀杏等,味道清香。海言廚師發辦魚生飯(特上)廚師會配搭當日最新鮮及當造的食材當日的魚生飯裏面有沢蟹、深海池魚、鰤魚腩、,赤蝦、中拖羅、大拖羅、三文魚子、火炙平目魚邊、文革魷魚🦑,海膽、多達十多款 最適合心大心細不知如何選擇的我。魚生完全是頂級廚師發辦質素 魚肉柔軟 油脂充足 火炙過的魚邊更是入口即溶。燒新鮮鯖魚飯首先見到嗰條金黃酥脆嘅鯖魚,表面仲有少少焦香,見到真係流口水!我一靠近,就聞到濃濃嘅燒烤香味,真係忍唔住想即刻食。咬落去,魚肉鮮嫩多汁,外面脆脆嘅口感同裡面嘅鮮味真係好搭!而啲米飯又香又軟,仲吸咗魚個鮮味,整體嚟講,呢道燒新鮮鯖魚飯真係值得再食多多次嘅美食!
中環隱世超高質廚師發辦

沙律 茶碗蒸

廚師會配搭當日最新鮮及當造的食材

燒新鮮鯖魚飯
  • 沙律
  • 茶碗蒸
2025-03-27 137 瀏覽
魚生飯都有omakase!😛利用當季時令新鮮刺身組成嘅廚師發辦刺身飯。種類十分多樣 質素非常高質 個人認為超值得推介 ❣️店內裝修舒適 就如置身日本小店感覺 😍🥗前菜:🥙沙律 & 🐣茶碗蒸。前菜一啲都吾馬虎一樣高質❣️。沙律非常colourful 好多款蔬菜 如粟米,羽衣甘藍 ,鮮茄等 超級新鮮 清新爽口 。🍥茶碗蒸 蒸得剛剛好 勁滑溜又有鮮味 好出色海言廚師發辦魚生飯 (特上) $430師傅特選當日時令魚生 種類多達10款 丼飯放上滿滿嘅魚生 超吸引。有 毛蟹 、赤蝦、大拖羅、白子、獅魚、鏗魚、海膽 每樣都勁鮮味 超豐富 特別大拖羅超肥美 、海膽鮮甜 、白子嫩滑 啖啖都試到吾同嘅魚生 超級滿足 😋江戶前散壽司 (特上) $370江戶前丼飯係利用較傳統嘅配料同魚生組成 非常特別。醋飯更加入芝麻 紫菜 有別於一般醋飯。 上面一樣鋪了滿滿嘅魚生 如池魚他他,海膽,拖羅,鰻魚,獅魚、玉子燒等 十分足料 超級豐富
魚生飯都有omakase!😛

海言廚師發辦魚生飯 (特上) $430

江戶前散壽司 (特上) $370
2025-03-26 138 瀏覽
今次去咗中環呢間主打Omakase魚生飯的店,食材非常新鮮,真的是魚生飯天花板,份量十足,服務亦細心,值得推介!🔶海言廚師發辦魚生飯(特上)廚師揀選當日最新鮮時令的食材,十幾款不同的魚生刺身非常豐盛,店員會細心介紹刺身食用次序,由淡味到濃味慢慢品嘗,亦有火炙過的魚。海膽好鮮甜,生蠔肥美creamy,魚生片每件都厚切,特別喜歡拖羅、輕炙過的左口魚😍,食完真係感覺很滿足。🔶江戶前散壽司🍱用上日式木盒擺盤非常精美,一樣放滿十多款魚生刺身及玉子腐皮等食材,食材新鮮美味,最特別係佢嘅米飯加入了醋、紫菜、芝麻等調味,每一啖配魚生食都好滋味。每份定食都會附上沙律、茶碗蒸、麵豉湯。沙律食材新鮮,特別個粟米好甜,還有加入薯蓉等,醬汁開胃。茶碗蒸好滑好鮮味;最後送上麵豉湯作結。

🔶海言廚師發辦魚生飯(特上)

🔶江戶前散壽司🍱

2025-03-14 343 瀏覽
掛住日本 係未有時間安排到可以回郷之前只好係香港揾啲正既日本野止下條癮先打開個openrice 被呢間海言深吸引住咗見到啲丼飯個個色水都好靚仔!!好新鮮咁款於是就揾時間過黎一探究竟坐低揀完主菜 店員就上咗個沙律同蒸蛋沙律有生菜車厘茄南瓜同薯仔沙律 再加上黑醋汁 清爽又多款口感 成功打開咗我個胃口之後就到重頭戲 揀咗個海言廚師發辦魚生飯(特上) $430魚生好!新!鮮! 店員有介紹魚生由左開始食最尾先食油脂感比較重既炙燒魚生飯同魚生既比例安排得好好 每一啖飯都配到魚生食 當中最鍾意就係炙熱咗既左口魚裙邊 好肥美朋友大愛食吞拿魚 就揀咗個特盛藍鰭吞拿魚魚生飯 $340吞拿魚有唔同既部位 有Toro 舊舊都係吞拿魚 但口感各異 各有風味 打緊食評 睇到啲相都已經想再食食完飯仲有個櫻花蝦清湯同紅豆羊羹作結有甜品食就會覺得餐飯好完滿!!

打開個openrice 被呢間海言深吸引住咗

舊舊都係吞拿魚 但口感各異 各有風味
打緊食評 睇到啲相都已經想再食
特盛藍鰭吞拿魚魚生飯

食完飯仲有個櫻花蝦清湯同紅豆羊羹作結
甜品食就會覺得餐飯好完滿!!
2042 瀏覽
2025-03-12
5 分鐘 (堂食)
特盛藍鰭吞拿魚魚生飯
中環近石板街開咗一間主打廚師發辦魚生飯嘅餐廳,今日同朋友喺附近跑完步過嚟試吓😌✨茶碗蒸及沙律✨茶碗蒸上鋪滿咗滿滿嘅蘿蔔蓉,蒸得十分嫩滑,裏面有大蝦、蟹柳及白果等材料,食刺身飯之前可以暖一暖個胃😌沙律使用咗番茄醬,配上西蘭花、粟米等材料,加上醋作調味,酸酸甜甜十分開胃😋✨海言廚師發辦魚生飯✨作為餐廳嘅招牌菜,師傅使用咗當季時令嘅魚生砌成丼飯,賣相十分澎湃。魚生都好厚切,當日大概有十五款魚生,有梭子魚、左口魚、金目鯛、三文魚子、魷魚、油甘魚、海膽、拖羅等。最欣賞嘅係龍蝦切身,入口鮮甜軟糯。師傅唔少刺身都用咗炙燒嘅處理手法逼出魚油,例如左口魚、油甘魚等,油香十足😆✨江戶前散壽司✨作為餐廳嘅另一個招牌菜,同樣都係以當季新鮮魚類作刺身,以醋飯作為基底,加上紫菜、腐皮、玉子等配料。鯖魚卷同海膽較為出色,鯖魚卷包得結實,海膽好鮮甜,冇任何明礬味。✨櫻花蝦麵豉湯✨餐後送上一碗熱湯,有淡淡的櫻花蝦香味,亦都有海帶、腐皮,為晚餐畫上完美嘅句號。

✨茶碗蒸及沙律✨

✨海言廚師發辦魚生飯✨

✨江戶前散壽司

✨櫻花蝦麵豉湯✨

2025-03-10 269 瀏覽
今日好難得黎到傳說中好難預約的海言,是間專門食魚生飯的中環小店,幫朋友慶祝生日。前菜有薯仔蔬菜沙律,薯仔十分綿密,配有南瓜栗米等豐富蔬菜,很喜歡。另外配上茶碗蒸,滑蛋入囗先暖胃感覺很好。我們點了一份海言廚師發板魚生飯,主打由時令的鮮魚魚生配搭而成。另一份點了江戶前散壽司,主打傳統配搭。一個刺身飯,能品嘗到接近二十款魚生,實在是視覺和味覺上的盛宴。由海膽和魚子開始吃,順時針地品嘗。按著序品嘗時,奇妙地能突出到每款魚生的特色及味道,而且不會因前一款味道太濃而味覺麻木。從編排上看得出廚師的心思。壽司飯的醋飯比例剛好,和魚生十分夾。魚生全部都十分新鮮,部份有炙燒過。味道時而鮮甜時而濃郁油脂香,彌漫在舌頭上。我和友人特別深刻的是,海膽十分新鮮味道鮮甜不腥,蝦的肉質滑嫩味道十分濃郁,還有放於中間的吞拿魚是難以言喻的美味,入囗驚艷十分!另外,腐皮我們也很喜歡。最後還有櫻花蝦湯作結,很滿足。小小的店鋪,用心的製作,周道的服務,推薦!喜歡魚生的朋友別錯過!

另一份點了江戶前散壽司,主打傳統配搭。

最後還有櫻花蝦湯作結,很滿足。

• 沙律
  • 江戶前散壽司(特上)
2025-03-06 293 瀏覽
「海言」係出左名嘅預約困難店店舖座位唔多 所以師傅有充足嘅時間製作 確保食物質素🍱\ 🍣海言廚師發辦魚生飯(特上)/ ($430)Omakase食唔少 但廚師發辦嘅魚生丼飯係第一次師傅會用上當日最新鮮最當造嘅食材款式有10多款之多 而目每款都有2件UP 非常大方🤩🤩海膽、大拖羅、蟹肉、三文魚籽、螢光魷魚、深海池魚、鰤魚腩、火炙左口魚裙邊、金目鯛等等全部刺身都好新鮮 海膽同大拖羅入口即溶 食完幸福感滿滿!!!🥰\ 🍱江戶前散壽司(特上)/ ($370)新鮮嘅魚生放滿木盒師傅好貼心咁將每一款魚生由淡味到濃味打圈排好店員會逐一講解每款刺身及享用次序除左海膽、拖羅、深海池魚之外,仲有爆汁彈牙嘅三文魚籽、超鮮甜嘅貝🐚另外配上自家調味嘅腐皮、玉子、牛蒡漬物最特別嘅係丼飯已經用醬油、醋、鹽、海苔等調好味每一啖都非常滿足😌每個丼飯都配有沙律同茶碗蒸做前菜 🥗🥚再以櫻花蝦麵豉湯作結尾刺身質量可以媲美高級omakase水準新鮮得黎款式又多 喜歡日料嘅一定唔可以錯過❤️
「海言」係出左名嘅預約困難店
店舖座位唔多 所以師傅有充足嘅時間製作 確保食物質素🍱

\ 🍣海言廚師發辦魚生飯(特上)/ ($430)
Omakase食唔少 但廚師發辦嘅魚生丼飯係第一次
師傅會用上當日最新鮮最當造嘅食材
款式有10多款之多 而目每款都有2件UP
非常大方🤩🤩
全部刺身都好新鮮 海膽同大拖羅入口即溶
食完幸福感滿滿!!!🥰

\ 🍱江戶前散壽司(特上)/ ($370)
新鮮嘅魚生放滿木盒
師傅好貼心咁將每一款魚生由淡味到濃味打圈排好
店員會逐一講解每款刺身及享用次序
另外配上自家調味嘅腐皮、玉子、牛蒡漬物
最特別嘅係丼飯已經用醬油、醋、鹽、海苔等調好味
每一啖都非常滿足😌

每個丼飯都配有沙律同茶碗蒸做前菜 🥗🥚
再以櫻花蝦麵豉湯作結尾

刺身質量可以媲美高級omakase水準
新鮮得黎款式又多 喜歡日料嘅一定唔可以錯過❤️
2025-03-03 300 瀏覽
呢日同屋企人去咗中環呢間日本餐廳食丼飯,打開餐牌,見到有好多選擇。首先點左招牌既海言廚師發辦魚生飯,有十幾款新鮮辦既刺身,當中海膽香濃得嚟唔會太膩,入口即溶,啲大拖羅同中拖羅油脂分布均勻,肥美得嚟又唔會太油膩,仲有左口魚同鯛魚嘅鮮甜,真係驚喜連連。三文魚籽爆口嗰刻,鹹香味即刻喺嘴度散開,配埋壽司飯,真係一個字:正!另外仲點左江戶前散壽司,秋刀魚好鮮,燒過嗰陣微微嘅焦香味加埋肉質嘅脂香,真係好有層次感。墨魚口感爽滑,咬落仲有少少彈牙,唔會粗糙。大拖羅同海膽一樣係主角級,完全唔會輸俾魚生飯嗰邊嘅質素。仲有灸燒魚,啲油脂加埋燒香味,完全係味蕾嘅享受!仲配埋沙律菜、蒸蛋同湯。

仲配埋沙律菜、蒸蛋同湯。
  • 海言廚師發辦魚生飯(特上)
  • 江戶前散壽司(特上)
2025-03-02 247 瀏覽
海言嘅魚生飯一路都係魚生飯嘅天花板,之前真係好難預約!今晚終於去咗朝聖,食咗一餐好滿足嘅魚生飯😋😋😋之前係城八見過言師傅,原來海言都係佢主理👏👏👏廚師發辦魚生飯(特上) 真係必食推介,一上枱心裏面已經嘩一聲!成碗魚生飯都色彩繽紛,十幾款魚生擺埋一齊,擺得好精美。侍應會介紹順着魚生嘅味道,由淡味至濃味咁食。我自己好鍾意蝦肉、海膽、三文魚子、拖羅同埋隻炙燒左口魚,一碗飯有晒我鍾意嘅嘢,真係超級大滿足🙌🏻🙌🏻🙌🏻另一碗我哋食咗特盛藍鰭吞拿魚魚生飯,呢碗有各個吞拿魚嘅部份,中拖、大拖同埋吞拿魚蓉都好正😋😋😋 火炙吞拿魚油香十足,食完真係齒頰留香。除咗魚生飯,我想講呢度嘅前菜都好有誠意,沙律入面嘅粟米用咗日本粟米,甜度非常高👍成餐飯都好滿意,下次想食魚生飯再過嚟!

之前係城八見過言師傅,原來海言都係佢主理👏👏👏

成餐飯都好滿意,下次想食魚生飯再過嚟!

2025-03-01
2025-02-25 213 瀏覽
之前聽朋友講呢間餐廳魚生好新鮮,終於嚟試下,結果真係冇令我失望每個套餐都跟麵豉湯、茶蒸蛋第一樣試嘅係海言廚師發板魚生飯有墨魚、油鯛、真鯛、金目鯛、秋刀魚、大拖羅、中拖羅、赤身、鰤魚、白梅貝、梳子魚、三文魚籽、海膽,仲有啲炙燒過嘅魚,款式多到數唔完。每款魚生都好新鮮,味道同口感各有特色。好似墨魚咬落去爽口彈牙,冇一啲腥味;油鯛嘅魚油香得嚟又唔會太膩,入口滑溜;大拖羅脂肪分布均勻,最鐘意至海膽,真係好creamy,冇腥味,反而有淡淡嘅海水味,配埋微暖嘅壽司飯,超正👍🏻😆江戶前散壽司飯用咗紫菜碎、芝麻、薑蓉同赤醋調味,酸香味啱啱好,唔會搶晒其他料嘅風頭。佢嘅 自家製腐皮好特別,唔係嗰啲死甜嘅腐皮,反而有陣淡淡嘅甜香,口感煙韌滑溜,幾特別。仲有玉子燒,質感介乎滑同結實之間,甜度適中,冇嗰啲假甜嘅感覺。魚生款式方面都有秋刀魚、墨魚、大拖羅、海膽同炙燒魚,全部都係新鮮到不得了,尤其係炙燒魚,帶微微炭香,食落有啲唔同嘅層次感,幾有驚喜。總括嚟講,呢間餐廳嘅魚生真係夠新鮮,用料同味道都好有心思

每個套餐都跟麵豉湯、茶蒸蛋

第一樣試嘅係海言廚師發板魚生飯

江戶前散壽司

總括嚟講,呢間餐廳嘅魚生真係夠新鮮,用料同味道都好有心思
入口隱秘,從別人介紹才知道店鋪不大,但也挺滿座,而且看起來很多都是熟客👀 ✿ 海言廚師發辦魚生飯(特上) $430✿ 江戶前散壽司(特上) $370 兩款都是廚師發板,款式不固定,可以即場詢問款式再下單😆不過共同點是,味道新鮮超甜美、溫度處理出色,呈現出食材最好的狀態,吃得很舒服🤤 職員介紹,先從海膽、白子開始,然後順時針享用,口味由淡至濃海膽、白子外觀色澤已經很吸引,一吃下更是覺得不得了,超 甜 (*_*) 跟貴一倍價錢的okamase質素一樣高白身魚如鯛魚、竹籤魚等都香甜;拖羅就不用多說,幾乎入口即溶🙈🤤特別一提,附上的wasabi辣度比一般低很多,可以放心加!!包括前菜:材料豐富的七彩沙律、滑溜茶碗蒸最後還有一杯熱櫻花蝦湯,滿足度up👍 比一般魚生丼飯貴,但吃完就覺得值得!
入口隱秘,從別人介紹才知道

店鋪不大,但也挺滿座,而且看起來很多都是熟客👀

✿ 海言廚師發辦魚生飯(特上) $430

✿ 江戶前散壽司(特上) $370

兩款都是廚師發板,款式不固定,可以即場詢問款式再下單😆

職員介紹,先從海膽、白子開始,然後順時針享用,口味由淡至濃

包括前菜:材料豐富的七彩沙律、滑溜茶碗蒸

最後還有一杯熱櫻花蝦湯,滿足度up👍

比一般魚生丼飯貴,但吃完就覺得值得!

2025-02-12 322 瀏覽
唔知幾時先會去日本旅行,為左解決挂住日本既心情,最近就去左中環既【海言どんぶり専門店】試下佢既魚生飯啦。餐廳位於地庫、都幾隱秘下。海言廚師發辦魚生飯(特上) :呢個係店員推介既魚生丼飯,用上超過10幾款時令廚師發辦刺身,所以基本上每日都唔同,個人最鍾意係海膽、真鯛、金目鯛、中拖羅、赤身、同甜蝦,最有驚喜係鯖魚卷、因爲無乜平時食開既魚腥味。特盛藍鰭吞拿魚魚生飯:包括6款唔同藍鰭吞拿部位同做法,就算只係得吞拿魚都完全唔會膩,包括炙燒吞拿魚腩、中拖羅、大拖羅、赤身、香葱吞拿魚蓉同赤身醬油漬,肉質非常鮮甜,油脂味重。每個魚生飯都包括日式沙律、茶碗蒸同湯,呢幾樣都非常高質,完全唔馬虎。

2025-02-06 387 瀏覽
Mikoto 海言’s seafood selection has shifted slightly with the season, but the quality remains excellent. As usual, we ordered two different sashimi rice bowls: 𝗔𝘀𝘀𝗼𝗿𝘁𝗲𝗱 𝗦𝗮𝘀𝗵𝗶𝗺𝗶 𝗥𝗶𝗰𝗲 𝗕𝗼𝘄𝗹 (𝗗𝗲𝗹𝘂𝘅𝗲)A solid lineup of seasonal fish, including: - Ike fish with scallion (池魚配葱蓉) – Light and sweet, the scallion adds a nice punch. - White surf clam (白梅貝) – Firm and naturally sweet. - Akami (赤身) & Chotoro (中拖羅) – A great contrast between lean and fatty cuts. - Isaki (鱆紅魚) – Clean flavor with a subtle sweetne

- Isaki (鱆紅魚) – Clean flavor with a subtle sweetness.
- Salmon roe (三文魚子) & Uni (海膽) – Classic combo, rich and briny
- Sawara (鰆魚) & Sukesou-dai (梳子魚) – Sawara has a buttery texture, while Sukesou-dai is firmer with a mild sweetness.
- Kin-sen-dai (金扇鯛) & Anago (穴子) – The Kin-sen-dai is delicate, and the Anago is melt-in-your-mouth soft with a sweet glaze.

𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 𝗦𝗮𝘀𝗵𝗶𝗺𝗶 𝗥𝗶𝗰𝗲 𝗕𝗼𝘄𝗹
This one had a few extra touches:
- Akaebi (赤蝦) – Seasoned with shrimp oil and garlic, adding depth.
- Diced fish with mentaiko (魚粒伴明太子) – A slightly spicy, umami-packed mix of Hirame (平目魚), Kinmedai (金目鯛), and Sawara (鰆魚).
- Salmon (三文魚), Uni (海膽), Shirako (白子), Matsuba crab (松葉蟹), Kohada (小肌), Deep-sea Ike fish (深海池魚), Saba stick (鯖魚棒), Isaki (伊佐木)– A mix of rich, creamy, and fresh flavors, with the Shirako and Matsuba crab standing out for their silky textures.

Mikoto 海言’s seasonal updates keep things interesting, and the Omakase bowl this time had some fun variations in seasoning. Still a great spot if you’re into high-quality sashimi!

𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 𝗦𝗮𝘀𝗵𝗶𝗺𝗶 𝗥𝗶𝗰𝗲 𝗕𝗼𝘄𝗹