2021-03-12 96 瀏覽
晚上即興和家人出新蒲崗食晚飯,上網睇到哩間覺得幾吸引就黎trytry,第一次食,真心唔錯唯一缺點就係(樓上坐位)員工幫客人倒水和裝水點解要入廁所內...問個阿姐,阿姐話得哩度有位可以咁做😬...坐正響廁所旁兩張枱客人睇到都唔敢再用d茶杯同個冰兜😅衛生方面真係扣左分(我坐樓上,唔知樓下會唔會係咁嘅情況🥵⋯見到嗰下都覺得幾”不可思議”呀🥵🥵)阿姐落單有dd甩漏...不過唔緊要,起碼有禮貌搭夠。其他環境,味道,份量,價錢等等都唔錯。壽司係手握壽司,反轉點豉油都唔會跌d魚生落黎
晚上即興和家人出新蒲崗食晚飯,
上網睇到哩間覺得幾吸引就黎trytry,
第一次食,真心唔錯

阿姐落單有dd甩漏...不過唔緊要,起碼有禮貌搭夠。
其他環境,味道,份量,價錢等等都唔錯。

壽司係手握壽司,反轉點豉油都唔會跌d魚生落黎
2021-03-10 147 瀏覽
海膽仔😍餐廳環境不錯👍🏻仲有一個即買區畀大家買新鮮海膽同生蠔😚👍🏻嗌全日定食就會附送海鮮湯同蕃茄沙律🍅1.海膽三色丼🥰$128 呢個三色丼賣相幾靚👍🏻份量好大三色係指:三文魚子、吞拿魚蓉同海膽😚🥰海膽仔嘅海膽果然新鮮😚而且冇腥味 味道濃😉配合飯食落口好好味😚2.汁燒雞排丼😝$58 超抵食,好多塊雞排😚至少有九塊雞排嫩滑落😆個汁好香好濃味外皮脆內嫩😚正呀👍🏻👍🏻👍🏻3.一口炸芝士(8件)😚$35一口炸芝士超正👍🏻芝士控嘅你一定要試啊🥰😍一咬入口芝士醬流出,好濃郁😋炸皮不會太厚,所以做到外脆內軟喲🥰4.燒金菇牛肉串😚 $28 呢度嘅串燒都唔錯😋經典金菇牛肉串大家經過新蒲崗就去試下海膽仔啦😋價錢合理又好味👍🏻😚
海膽仔😍
餐廳環境不錯👍🏻
仲有一個即買區畀大家買新鮮海膽同生蠔😚👍🏻
嗌全日定食就會附送海鮮湯同蕃茄沙律🍅
1.海膽三色丼🥰$128
呢個三色丼賣相幾靚👍🏻份量好大
三色係指:三文魚子、吞拿魚蓉同海膽😚🥰

2.汁燒雞排丼😝$58
超抵食,好多塊雞排😚至少有九塊
雞排嫩滑落😆個汁好香好濃味
外皮脆內嫩😚正呀👍🏻👍🏻👍🏻

3.一口炸芝士(8件)😚$35
一口炸芝士超正👍🏻
芝士控嘅你一定要試啊🥰😍
一咬入口芝士醬流出,好濃郁😋
炸皮不會太厚,所以做到外脆內軟喲🥰

4.燒金菇牛肉串😚 $28
呢度嘅串燒都唔錯😋經典金菇牛肉串
大家經過新蒲崗就去試下海膽仔啦😋
價錢合理又好味👍🏻😚

2021-03-09 139 瀏覽
今日約了住在新蒲崗的朋友一起吃晚飯兩個人都突然好想吃日本菜朋友推薦了這一間 — 海膽仔於是便來了一起試一試餐廳裝修感覺舒適海膽櫃放了不同種類的海膽 好吸引全日定食餐牌/牛肉烏冬煲定食定食包了沙律和湯和風醬沙律酸酸甜甜 開胃又清新湯汁配上份量也不少的海帶 鮮甜好喝軟綿綿的牛肉片配上甜甜的壽喜燒湯底 好味道還有娃娃菜、金菇和蘿蔔等連彈牙的烏冬一起吃 不錯不錯明太子雞翼雞翼一份兩件釀入明太子吃下去脆口又帶點鹹香三文魚 帶子 玉子 赤蝦 海膽蝦 海膽壽司配料也算新鮮 抵吃又好味最喜歡的還是海膽沒有苦味 濃濃鮮甜洋溢口中 正呀海膽手卷這款也是推薦啊 正
今日約了住在新蒲崗的朋友一起吃晚飯

和風醬沙律酸酸甜甜 開胃又清新

湯汁配上份量也不少的海帶 鮮甜好喝

軟綿綿的牛肉片
配上甜甜的壽喜燒湯底 好味道
還有娃娃菜、金菇和蘿蔔等
連彈牙的烏冬一起吃 不錯不錯

沒有苦味 濃濃鮮甜洋溢口中 正呀

海膽手卷
這款也是推薦啊 正

2021-03-08 113 瀏覽
原來呢排新蒲崗新開左間高質日本野,價錢一啲都唔貴,lunch set 丼飯都係around $100左右。入面環境幾舒適,擺滿日本酒,感覺都當去左日本。每個lunch set 都會跟餐送麵鼓湯同沙律,叫左個黑松露火焰油甘魚丼,丼飯都好大碗,有黑松露加鮮魚子,油甘魚份量都多,原來配上黑松露都幾夾,仲有海膽添,都只係$88,好抵食!海膽有好新鮮海水味,正。壽司定食有8件,岩哂選擇困難既人,有鰻魚,三文魚,海膽,蝦,每件刺身壽司都好新鮮。我地仲叫左燒物試下,點可以唔叫燒茄子,呢個係必食,上面佈滿柴魚,如果有蒜就更好。我地都點左燒蒜,好少地方有,所以較特別同要左燒菠蘿,好抵食,埋單先二百幾蚊!
2021-03-08 110 瀏覽
今日同朋友來到新蒲崗,係有特别任務㗎,我呢,不嬲終於海鮮,魚,蝦,蟹,海膽咩都啱,時不時就放縱一下,但有個朋友就正正相反,淨係鍾意食牛,聽我學生講呢區最近多咗間食『海膽』嘅日式店,幾好㗎。因此,今次帶朋友來,改變吓佢嘅『慣性』習慣,唔知成唔成功呢?『海膽仔』係多海膽食,但又唔係淨係食海膽嘅,仲有好多時令海鮮,日本直送生蠔嘅,為保險起見,嗌咗朋友至愛『牛肉鳥冬煲定食』,而我嘅至愛係海膽,因此叫咗個『爆膽丼』,而且叫咗份『燒菠蘿』,亦係我喜歡的食物。两個定食均包有海鮮湯及沙律,呢日海鮮湯係『蜆湯』,每個湯有2隻蜆仔,好新鮮飽滿,湯亦清甜,好飲過平時啲麵豉湯,沙律的蕃茄及菜亦新鮮,食哂。店家畀嘅份量都多,海膽以橙黃色,靚靚哋展示眼前,食落質感細膩,幾乎入口即溶,味道鮮甜無腥味,好好味啊,朋友亦讚同,佢唔使淨係食佢的牛肉烏冬,我哋就一齊share呢两個定食,開心改變了佢。

2021-03-07 94 瀏覽
朋友說新蒲崗有間吃日式小店幾抵,見今日有時間,就去試吓!「海膽仔」近可立中學,而且是小店,但裝修也不錯😙「海膽仔」除了海膽,還有其他食物選擇,如日式烏冬,拉麵,壽司等, 而且亦有原隻生蠔!日式牛肉湯烏冬$68,有2件手卷,一份日式沙律,味噌海鮮湯...味噌湯,用咗新鮮蜆肉👍🏻沙律菜亦很新鮮!2件手卷材料也很豐,有蟹柳,黃瓜,青瓜,玉子👍🏻日式牛肉湯烏冬,湯味濃厚,份量足,牛肉不少,而且不會太薄,有牛味,烏冬爽滑!

2021-03-07 86 瀏覽
平時真係好少過嚟新蒲崗呢邊,今日同媽咪周圍行吓順便食埋野所以就嚟到海膽仔海膽仔有全日定食供應,價錢都唔算太貴,定食套餐仲會包括埋餐湯同埋沙律餐湯係麵豉湯,裏面仲有海苔同埋蜆肉和風沙律嘅沙律菜都好新鮮,加上少少醋就更加開胃我哋叫咗刺身定食同埋松葉蟹雙重丼刺身定食有六款唔同嘅刺身,今次有三文魚、吞拿魚、北極貝、帆立貝同牡丹蝦等等刺身都好新鮮,仲會配埋一碗壽司飯,$118來講幾抵食之後就係松葉蟹雙重丼,蟹肉當然唔少得,另外仲有蟹膏個丼仲會配埋紫菜,我就會將少少飯夾落紫菜上面,再加蟹肉同埋蟹膏上去一齊食啖啖蟹肉配埋濃郁蟹膏好滿足
平時真係好少過嚟新蒲崗呢邊,今日同媽咪周圍行吓順便食埋野
所以就嚟到海膽仔

餐湯係麵豉湯,裏面仲有海苔同埋蜆肉

和風沙律嘅沙律菜都好新鮮,加上少少醋就更加開胃

我哋叫咗刺身定食同埋松葉蟹雙重丼

刺身都好新鮮,仲會配埋一碗壽司飯,$118來講幾抵食

之後就係松葉蟹雙重丼,蟹肉當然唔少得,另外仲有蟹膏
啖啖蟹肉配埋濃郁蟹膏好滿足
2021-02-28
午餐
2021-03-07 80 瀏覽
Lunch time 嚟食定食同散叫壽司刺身 定食--> 和風牛肉拉面 $88 湯底濃厚 牛肉!👍 份量! 👍拉面定食,跟餐有太卷2件,係好普通嘅卷壽司 另外再跟沙律同海鮮湯  沙律雖少但都唔媽呼,有幾種沙律菜同蕃茄 salad dressing更係黑醋 海鮮湯係味曾湯加棍布 另外散叫壽司刺身 火焰鰻魚壽司 $7 鰻魚芝士卷 $28 鰻魚on top 中間係個飯卷 芝士同鰻魚very match!! 火焰鵝肝牛肉壽司 $28 好似天婦羅咁,包住d餡去炸,喜出望外好好食!! 三文魚剌身 (8切) $68 切8件,件件厚度都平均 小店係唔同d,用幾多貨入幾多,d刺身好新鮮!!! 明太子雞翼(2隻) $35
Lunch time 嚟食定食同散叫壽司刺身

另外散叫壽司刺身
火焰鰻魚壽司 $7
鰻魚芝士卷 $28
鰻魚on top 中間係個飯卷
芝士同鰻魚very match!!
火焰鵝肝牛肉壽司 $28
好似天婦羅咁,包住d餡去炸,喜出望外好好食!!

三文魚剌身 (8切) $68
切8件,件件厚度都平均
小店係唔同d,用幾多貨入幾多,d刺身好新鮮!!!
明太子雞翼(2隻) $35

2021-03-06 105 瀏覽
最近疫情關係晚市食肆冇堂食已經維持左兩個月,夜晚只好在家煮飯仔,呢兩個月比較少買外賣,因為外賣既食物同攞到返屋企,食物質數會隨著時間影響。例如外賣burger,意粉,我試過15分鐘回家即食,打開外賣盒burger同薯條都林晒。所以疫情之下我比較鍾意食日本菜,就算外賣sashimi and sushi 都唔怕影響食物質素。趁下午到新蒲崗逛街,本來諗住外賣壽司飯,不過見到海膽仔嘅座位都算闊落,食客之間好有距離。加上前舖有一pack pack 海膽,三文魚同蟹膏賣,吸引左我入去。最後決定坐低食, order左超多份量海膽飯,刺身飯。刺身都有幾多選擇,包括大蝦、帶子、三文魚、北寄貝、吞拿魚同鯛魚。大蝦同帶子都係厚切,好有光澤。set lunch 丼飯超多,食飽個肚脹卜卜, 加上有tomato salad, 蜆肉湯。海膽飯海膽既份量超滿足, 大大塊creamy。set lunch 除左sashimi and sushi, 仲有熟食, 不過當然撐至愛既魚生。

2021-03-06 66 瀏覽
海膽仔 地址: 新蒲崗衍慶街2-32號新蒲崗大廈地下Q號舖電話: 63773038睇個名就知食乜啦,除左魚生飯仲有日式井飯同拉麵小食。最平$58竟然有一碗灸燒三文魚飯啦!因為我腸胃天生唔好,食熟食先得, $58 和風牛肉飯 同$58 生薑豚肉飯 ,一份自己一份買比屋企人,就可以交換一齊品嚐。帶點脂肪的豬肉片,汁微微的甜及小小薑味,日式醬油總覺的與白飯絕配。牛肉同樣都是薄片有點脂肪,與醬汁夾埋一齊天衣無縫。$35 炸雞6件,是日式的炸雞塊,沾了麵粉再炸香。以前去日本街邊檔都會點份邊行邊食,$35 章魚燒懷念一下,中間有粒章魚肉,其實最好食係個汁同紫菜碎。
海膽仔

地址: 新蒲崗衍慶街2-32號新蒲崗大廈地下Q號舖
電話: 63773038

牛肉同樣都是薄片有點脂肪,與醬汁夾埋一齊天衣無縫。

$35 炸雞6件,是日式的炸雞塊,沾了麵粉再炸香。

2021-03-03 125 瀏覽
諗住同老公同仔仔去野餐,買少少壽司去食下都好!經過新蒲崗,Openrice一search就見到海膽仔,望落餐牌好似好吸引咁,就一於試下佢先!壽司即叫即整,10分鐘拎得,果然有效率!材料好豐富,第一次食蟹膏軍艦啲蟹膏多到咁,滿滿的,唔呃枰炸蝦卷到食果陣竟然仲好脆喎!有驚喜!鰻魚卷可能因為有芝士喺入面既關係,成個口感好濃郁,好creamy,正!另一樣驚喜就係手卷係紫菜同涵料分開,就算放左一段時間,到食果陣紫菜依然好脆!加分!

壽司即叫即整,10分鐘拎得,果然有效率!
材料好豐富,第一次食蟹膏軍艦啲蟹膏多到咁,滿滿的,唔呃枰

炸蝦卷到食果陣竟然仲好脆喎!有驚喜!

10 分鐘 (堂食)
終於等到假日,可以慢慢逛街,出街食埋晚飯都得,唔使六點鐘前走鬼!今日係舊區新蒲崗食晚飯,惜日米線舖已變為日式料理店,食日本丼物亦好遮。我選咗銀雪魚定食,因為我想食熱嘢,想起銀雪軟滑魚肉,就點佢。[西京燒銀鱈魚定食]$98銀雪魚碟頭比照片更大,份量很適合女士,就對男士來說就略為少一點。銀鱈魚用牛油煎香,皮脆肉嫩,非常嫩滑,味道加埋啲醬汁,又香又甜又好味。凡點定食,丼物或拉麵都會包埋前菜沙律,熱湯。沙律同湯一齊來,加咗醋汁的[沙律菜]爽脆,蕃茄多汁。[鰹魚蜆湯]清香熱湯,海帶味相對地濃郁,還有兩隻肥肥的蜆肉,清甜。大人選咗[松葉蟹雙重丼]$128 我d 懶人最適合食呀(唔通佢叫埋比我食),唔使自己拆蟹殼。 蟹肉甜,結實,輕輕的蟹味,對比下蟹膏便勝了一籌,啖啖甘香蟹膏,味濃,柔軟,撈飯食,加埋少少帶鹹蟹子,好味,用紫菜包住食更好味,正。 雖然今次無點海膽,留番個藉口下次再來食。

[西京燒銀鱈魚定食]$98

凡點定食,丼物或拉麵都會包埋前菜沙律,熱湯。
沙律同湯一齊來,加咗醋汁的[沙律菜]爽脆,蕃茄多汁。

大人選咗[松葉蟹雙重丼]$128
我d 懶人最適合食呀(唔通佢叫埋比我食

雖然今次無點海膽,留番個藉口下次再來食。
2021-02-27
10 分鐘 (堂食)
2021-03-02 189 瀏覽
海膽是日本料理中,個人最喜愛的一款食品,不過價錢不是平民化,只可以久不久吃一些。最近看到新蒲崗出現了一間以海膽為主打的食肆,便專程來到,試過究竟。店內除海膽之外,還有銷售生蠔及三文魚,可以外賣及堂食。爆膽丼$168,顧名思義以海膽為主,用的是加拿大海膽, 尺寸比日本的海膽大一倍以上,味道鮮甜,一口海膽,一口壽司飯,簡直是人生一大樂事。海膽三色丼$128,吞拿魚腩、三文魚子及新鮮海膽,只需加點日本芥辣及醬油,完全是一個無敵的海鮮美食。沙律🥗以蕃茄和沙律菜,配上酸汁,令胃口大開。海鮮湯味道鮮甜,最重要是熱騰騰的。

店內除海膽之外,還有銷售生蠔及三文魚,可以外賣及堂食。

沙律🥗以蕃茄和沙律菜,配上酸汁,令胃口大開。

海鮮湯味道鮮甜,最重要是熱騰騰的。
2021-02-28 196 瀏覽
特登飛入去新蒲崗就係為咗食海膽🤗呢間海膽算唔錯 價錢只係$168就可以食到三款海膽 分別有加州、日本同加拿大款款都幾鮮甜 最緊要唔會有腥味同臭味 嗰類型嘅海膽食過都唔想再試😐每款海膽都有佢特別嘅顏色加拿大🇨🇦係鮮橙色 有啲係橙啡色 新鮮程度尚算不錯!呢度每個丼飯亦都會跟一個前菜同蜆湯前菜係鮮蕃茄沙律加上柚子醋汁👍🏻👍🏻另外松葉蟹雙重丼真係夠巴閉😎職員已經預先將蟹拆解 有蟹殼蟹鉗同蟹膏蟹肉🤪淨係影相畫面都夠豐富味道尚算清甜但我覺得仲爭少少海水味同鮮味先最完美不用加太多芥末豉油 都好足夠值得一讚喺呢度嘅丼飯飯量好多😂絕對食得飽😀👍🏻👍🏻飲埋杯熱茶就夠暖胃
特登飛入去新蒲崗就係為咗食海膽🤗

呢間海膽算唔錯 價錢只係$168
就可以食到三款海膽
分別有加州、日本同加拿大

款款都幾鮮甜 最緊要唔會有腥味同臭味
嗰類型嘅海膽食過都唔想再試😐
每款海膽都有佢特別嘅顏色
加拿大🇨🇦係鮮橙色 有啲係橙啡色
新鮮程度尚算不錯!
呢度每個丼飯亦都會跟一個前菜同蜆湯

值得一讚喺呢度嘅丼飯飯量好多😂
絕對食得飽😀👍🏻👍🏻飲埋杯熱茶就夠暖胃
2021-02-26
2021-02-28 96 瀏覽
新蒲崗竟然有間質素唔錯嘅日式小店。佢有多款全日套餐,有刺身定食壽司定食及熟食等等,非常多元化🙂價錢係呢一區來講唔算平,但係食完之後覺得質素唔錯,都值。刺身定食$118我覺得呢一個相當抵食!因為刺身非常之多,而且新鮮,樣樣都好食。有牡丹蝦,鮮甜大隻;有四片帶子都非常鮮甜;兩片厚切三文魚夠肥美;北寄貝有四片,亦都唔錯,另外仲有吞拿魚及白身魚。海膽三色丼$128嚟海膽仔梗係要叫返個海膽。呢個飯有海膽、三文魚子及吞拿魚蓉。我個人覺得吞拿魚蓉好食,用嚟撈飯相當唔錯,味道新鮮。三文魚子都夠鮮味,海膽我反而覺得相對地普通。套餐包沙律及湯,幾好!

刺身定食$118

海膽三色丼$128

套餐包沙律及湯,幾好!