朋友拜託我買的美戰周邊已到貨,於是朋友約我吃午餐,順道把東西拿給她。一進海膽仔,首先映入眼簾的是大廚在做菜,菜式過程一目了然,另一邊廂則是客人用餐處,此是朋友已經在桌席等候我。之前朋友和她的同事都外賣海膽仔的全日定食回公司吃,這次堂食也不例外,她亦推介我吃。全日定食包括和風沙律一份及餐湯一碗,和風沙律表面鋪上蕃茄,淋上柚子醋汁,酸甜開胃,與爽脆的生菜十分合拍。吃刺身丼飯後再喝熱餐湯,蠻不錯的組合。打開湯碗蓋,用湯匙一撈,竟然有蜆肉,完全不吝嗇湯料呢,餐湯喝來清甜,是大人小孩均愛的湯品味道。日式小食當中,朋友最愛吃章魚燒,章魚燒淋上燒汁和沙律醬,嚐起來鹹鹹甜甜帶點酸香滋味,另外紫菜與木魚絲增添不少章魚燒風味,外脆內滑的章魚燒包著彈嫩的章魚塊,多鮮美。海膽三色丼非常澎湃,一端上桌令人目不暇給,三色丼配料豐富,像是海膽,三文魚子,拖羅蓉,紫菜,紫蘇葉,酸薑片,芥末,應有盡有,吃到得食材的鮮度。三文魚子與醋飯一起入口,嘴裡爆汁的滋味挺驚艷,鹹鮮不單調。朋友對海膽的要求很高,海膽仔的海膽一吃馬上高下立判,滑口綿密的質地,甜蜜濃郁的海味,太幸福了。拖羅蓉不用急著咀嚼,獨特的魚鮮味在口腔慢慢散開,百

朋友對海膽的要求很高,海膽仔的海膽一吃馬上高下立判,滑口綿密的質地,甜蜜濃郁的海味,太幸福了。拖羅蓉不用急著咀嚼,獨特的魚鮮味在口腔慢慢散開,百吃不膩。

松葉蟹雙重丼鋪滿松葉蟹肉,畫面有點壯觀,偏米白色的蟹肉口感細緻,無敵甜鮮。把蟹子拌入松葉蟹中,紅白交錯,鮮上加鮮。

蟹蓋裡的蟹膏太邪惡,太犯規了,但我喜歡,綿滑的蟹膏可謂蟹的精髓,濃而不膩,夾著脆脆的紫菜吃別有一番風味,當然也可以混合醋飯吃,同樣不賴的吃。

火炙鵝肝壽司利用炙燒的手法讓鵝肝油脂融化,外表微微焦香的鵝肝壽司一口塞下,瞬間熟成的鵝油溫度融進舌尖上,教人愛不釋口。

火炙三文魚腩壽司選用三文魚最肥美的魚腩部位去燒,魚脂豐沛到不得了,入口即化,絕對美味好吃。玉子壽司細緻無孔洞,冰冰涼涼又甜滋滋。

2021-03-25 3592 瀏覽
以前想食高質兼抵食啲嘅日本菜,通常要去油尖旺一帶或者連鎖集團式日本餐廳先得,估唔到而家喺新蒲崗都有得揀。呢間海膽仔開咗冇幾耐,短短半年咁上下(?)所以環境裝潢都仲好新,前舖主要做外賣,後舖就堂食,一入門口左手邊係幾位師傅新鮮製作食材。格局分明,setting都幾特別。有唔少日式擺設,好有心思。如果播埋日本音樂,會更加似日本嘅餐廳先食沙律,鮮甜嘅蕃茄配上爽口生菜同麻醬,份外開胃,隻碗仲好得意呀!好鍾意❤️有貓貓圖案然後飲咗個海鮮湯,唔太鹹,我同朋友每碗都有兩大隻蜆肉,同一般嘅麵豉湯與別不同。開完胃,開始食主菜,我哋一齊食咗刺身定食配白飯嘅刺身先,因為擔心放得耐墊底嘅冰溶咗影響刺身嘅新鮮度同原汁原味。每款刺身都值得逐一評價下三文魚:正常發揮,不過不失油甘魚:厚肉有質感吞拿魚:略沾豉油已經味美可口北寄貝:唔係好大片,但爽脆唔過韌帶子:厚身彈牙甜蝦:好嫩滑,大隻多肉,鮮甜空運雜錦丼唔同嘅魚生粒拌埋嚟送飯一流蟹鉗睇落細細件,但係好好食!仲有辣辣嘅薑片同爆珠咁嘅魚子粒海膽都唔細舊,好滋味倍化帶子吞海膽賣相有啲似和式飯團🍙夠吸睛!最期待嘅海膽,留到最後先食!!作為招牌菜果然名不虛傳!食完真係會有一種「

每款刺身都值得逐一評價下

三文魚:正常發揮,不過不失
油甘魚:厚肉有質感

吞拿魚:略沾豉油已經味美可口
北寄貝:唔係好大片,但爽脆唔過韌
帶子:厚身彈牙
甜蝦:好嫩滑,大隻多肉,鮮甜

空運雜錦丼

唔同嘅魚生粒拌埋嚟送飯一流
蟹鉗睇落細細件,但係好好食!
仲有辣辣嘅薑片同爆珠咁嘅魚子粒

海膽都唔細舊,好滋味

倍化帶子吞海膽
賣相有啲似和式飯團🍙夠吸睛!
最期待嘅海膽,留到最後先食!!作為招牌菜果然名不虛傳!

食完真係會有一種「嘩」嘅感覺,一啲都唔腥
帶子同海膽都帶淡淡鮮甜,同時一啖入口異常地夾

好物深藏不露,帶子包裹著色澤呈橙黃色嘅海膽,而且實物仲吸引過menu上幅相

如果要講呢間餐廳有咩不足,我諗係人氣?由於客唔多,有時服務員企喺附近望住我哋食,有啲唔自在,不過好處就係我哋有咩request都即時幫到手。例如打唔開碗湯嗰蓋,店員都主動上前幫手。可能要再宣傳多啲,我哋食嗰日人流唔多,大部分都係外賣,不過新開張又有水準嘅野食,相信都已經累積到一定嘅回頭客!
2021-03-24
2021-03-23 142 瀏覽
其實海膽仔都開咗一排,但係由於我唔好魚生就一路都冇食。行過見到原來生熟都有好多選擇,門面又幾靚,決定試試🤪 入面幾乾淨好坐,員工都好有禮貌👍 我哋嗌咗兩份全日定食,包海鮮湯同沙律。意想不到海鮮湯一啲都唔頹,仲有蜆肉🥰沙律都好新鮮 雙重三文魚丼 ($78)好快就上菜,賣相幾靚又足料,三文魚好厚😱牛肉烏冬煲定食($68)就要等一陣,牛肉湯超好味,烏冬又煮得啱啱好,牛肉下面仲有好多菜,好飽好滿足😋 下次嚟想試吓串燒呢🤤

入面幾乾淨好坐,員工都好有禮貌👍

雙重三文魚丼

牛肉烏冬煲定食
午餐
雙重三文魚丼
牛肉烏冬煲定食
2021-03-23 65 瀏覽
以前係新蒲崗返工自從走咗就無再去過🤣今日要舊地重遊下🙃探完舊同事就順便搵嘢食👇🏻每個套餐都有峴湯同埋沙律🥗峴肉係好清甜好好飲🤘🏻另外沙律啲黑醋酸酸甜甜❤️今日咁熱無胃口都變有胃口❣️入正題❣️🔺壽司定食❣️有9嚿唔同款嘅壽司☝🏻加州卷有2件大大嚿😋唔怕唔夠飽😬鰻魚係超厚肉仲要入口即溶🤩吞拿魚好新鮮唔會有腥味❣️蝦都係好有鮮味而且啲肉唔會”梅”咗❣️海膽係我至愛❤️好好味❣️蟹膏對我嚟講咸咗啲🌝🔺松葉蟹雙重丼❣️呢個就係朋友order嘅❣️就咁睇啲蟹肉都好多❣️蟹膏撈飯食到好野味仲有沙律醬啲酸甜可以中和下👍🏻仲有兩嚿蟹鉗厚肉得嚟仲好甜❣️

同朋友去咗鑽石山新蒲崗行,順便搵下好嘢食,嚟到呢間好日式嘅餐廳店舖有上下兩層,上層有好多無臉男嘅擺設好可愛呀叫咗兩個set同壽司和風沙律-有新鮮蕃茄好fresh好開胃餐湯-有蜆食,飲落唔會好咸壽司定食$108-有海膽、蟹膏、鰻魚、蝦等,件件新鮮同足料。Kiwi我至愛蟹膏,有入口即溶嘅感覺而且夠咸香,鰻魚亦大大塊食到好滿足海膽三色丼$128-有三文魚籽、吞拿魚蓉同海膽,魚籽一咬爆汁咸咸哋,連埋軟綿嘅吞拿魚蓉同新鮮海膽好好餸口三文魚腩、赤貝各$7-三文魚腩夠曬份量,赤貝好爽口彈牙

店舖有上下兩層,上層有好多無臉男嘅擺設好可愛呀

叫咗兩個set同壽司

和風沙律-有新鮮蕃茄好fresh好開胃

餐湯-有蜆食,飲落唔會好咸

三文魚腩、赤貝各$7-三文魚腩夠曬份量,赤貝好爽口彈牙
2021-03-17
2021-03-21 54 瀏覽
無得去日本就係香港搵日式美食早前同朋友發現這間店舖一睇海膽仔已經好想試店舖門面分為外賣刺身同堂食感覺彷似置身日本食街市場門外放了很多生蠔、海膽同魚生一入門口已經被他們的海膽吸引一直都鍾意食海膽呢度海膽有幾款可選好特別餐廳食物價錢大眾化有全日定食都是百多元左右相當吸引我們點選了剌身定食及爆膽井兩款定食份量都好大份套餐跟配沙律、海鮮湯海鮮湯有兩粒蜆肉味道鮮甜剌身定食有六款刺身分別有三文魚、帶子、北寄具、牡丹蝦、吞拿魚等等款款都大大件全部都好新鮮夠鮮甜而且份量都相當大份我同朋友share每人都試到每款刺身這個定食$118性價比高爆膽丼定食一上檯我們都好驚訝海膽份量好多有三款海膽各有不同口感有creamy 有爽口海膽好鮮甜又冇腥味木板上海膽特別creamy入口即溶係香港吾多餐廳大眾化價錢食物可以咁高質同時有多款海膽提供今次這個定食$168可以一試多款海膽真係吾錯而且價錢吾算貴餐廳還有燒物可點選好鍾意食燒物既我當然點了燒生蠔、燒菠蘿、燒和牛串、燒雞翼好味😋見到餐牌上既花之戀好特別於是點了黑松露玫瑰花之戀一試黑松露好香第一次食這樣的配搭口味又幾夾不錯!整體食物味道不錯大眾化價錢可以食到高質的刺身可

無得去日本就係香港搵日式美食
早前同朋友發現這間店舖
一睇海膽仔已經好想試
店舖門面分為外賣刺身同堂食
感覺彷似置身日本食街市場
門外放了很多生蠔、海膽同魚生
一入門口已經被他們的海膽吸引
一直都鍾意食海膽
呢度海膽有幾款可選好特別

餐廳食物價錢大眾化
有全日定食都是百多元左右相當吸引

我們點選了剌身定食及爆膽井
兩款定食份量都好大份
套餐跟配沙律、海鮮湯
海鮮湯有兩粒蜆肉味道鮮甜
剌身定食有六款刺身
分別有三文魚、帶子、北寄具、牡丹蝦、吞拿魚等等
款款都大大件

今次這個定食$168可以一試多款海膽真係吾錯

而且價錢吾算貴

餐廳還有燒物可點選
好鍾意食燒物既我
當然點了燒生蠔、燒菠蘿、燒和牛串、燒雞翼
好味😋

2021-03-11
  • 爆膽丼
  • 剌身定食
2021-03-21 77 瀏覽
新蒲崗最近係個覓食的新天堂,越來越多食肆林立。今天去開新蒲崗,又心癢癢想食日本菜,所以上網就搵到呢間餐廳。佢係開係近黃大仙個邊,係內街黎,但唔算難搵,周圍好似得佢一間餐廳。我個日成2點幾先去食,餐廳基本上都坐滿人。餐廳幾大幾闊落,坐起黎幾舒服。基本上佢午市有散叫亦都有定食。我見餐廳大部份人都係叫定食,所以我都係叫左兩份唔同既定食。佢定食一定係送麵豉湯同沙律。我想特別讚下個沙律,上面個兩塊蕃茄係出乎意料好食,佢配左甜甜地既醬,同埋似係烘過少少,食入口完全冇個陣生蕃茄味,好正☺️海膽三色丼($128):個海膽好出色,好鮮甜,完全唔腥,而且自己一個食曬都唔會膩。我最鐘意佢搭埋幾塊紫菜,將魚蓉、海膽、飛魚子同埋日本飯夾埋落紫菜度,個口感好正好好食。而且佢個飯底攞到嚟依然係暖嘅,同埋個飯酸度啱啱好,令你有種想繼續食嘅感覺。但相較起嚟佢個魚蓉反而就失色咗少少啦,我唔係好特別食到鮮甜嘅魚味。日本黑豚肉眼定食($98):一開始睇個樣以為係好普通嘅炸豬扒,點知食入口又有驚喜喎。個黑豚肉眼炸到出嚟啱啱好,一夾起仍然好juicy,啲汁係咁流出嚟,所以食入口塊肉唔單止厚實,仲好冧😋飲品你可以選擇汽水、加$10轉
海膽三色丼
日本黑豚肉眼定食

木村柚子味梳打
木村白葡萄味汽水

飲品你可以選擇汽水、加$10轉波子汽水、甚至叫其他飲品。今次我哋就叫咗兩種唔同口味嘅梳打,因為定食餐飲唔包梳打,所以要比原價嘅。我覺得呢兩隻梳打都好好飲,只係甜咗少少。
2021-03-16
海膽三色丼
日本黑豚肉眼定食
木村柚子味梳打
木村白葡萄味汽水
2021-03-20 54 瀏覽
一般岀去食新鮮海膽都好貴,呢間店真係價錢公道,而且夠大份店舖都兩層,壽司即叫即整🍣晚餐呢個價真係平😍定食配餐湯仲有2個蜆肉和少少海帶雜菜湯帶少少蜆海水鮮味🌊好飲😻和風沙律🥗空運雜錦丼🤡$98一百唔洗竟然都海膽🙀而且三文魚、吞拿魚等,海鮮同飯比例係1:1,其他店求其一兩塊就算😵呢間真係又新鮮又抵食額外加小食: 燒菠蘿🍍$12 非常甜😋赤蝦🍤 2隻 $32蝦頭仲有好多膏🦐😊壽司定食🍣$108真心推薦👍🏻一百蚊食到唔同新鮮食材包括三文魚、海膽、蟹膏、赤蝦🦐、鰻魚、吞拿魚、帶子和2件雜卷海膽甜而不鯹😆容易入口,真係店鋪必點海膽每件食材都覆蓋飯鰻魚厚切🤤定食仲有好多其他類別
一般岀去食新鮮海膽都好貴,呢間店真係價錢公道,而且夠大份

店舖都兩層,壽司即叫即整🍣
晚餐呢個價真係平😍

赤蝦🍤 2隻 $32
蝦頭仲有好多膏🦐😊

壽司定食🍣$108
真心推薦👍🏻一百蚊食到唔同新鮮食材
海膽甜而不鯹😆容易入口,真係店鋪必點海膽

每件食材都覆蓋飯
鰻魚厚切🤤

定食仲有好多其他類別
2021-03-17 3693 瀏覽
朋友推介過呢間餐廳一段時間,可惜一直冇乜緣份,聽佢話呢個餐廳嘅班底係來自一間銅鑼灣出名食燒肉同刺身嘅店。講起個名,你自然有就有興趣,因為曾經喺銅鑼灣稱霸一時。 今晚經過新蒲崗,見竟然冇乜人,就walk in入去試吓, send幅相俾我朋友,點知佢話,原來個廚已經走咗。坐咗落去呢間海膽仔,冇理由返轉頭,我哋就求其叫幾個丼飯餐試吓水溫。 首先第一樣野係,餐廳可能員工真係唔係好夠,我哋叫咗四個鐘飯餐,坐左差唔多20分鐘先有得食。 而佢哋大量處理緊外賣order,相信呢個係影響佢哋嘅服務質素一個主要原因。 不過冇關係,如果好食嘅話,等一陣又有乜所謂。 每人叫套餐都有啲前菜,麵豉湯,沙律都係正常水準。 媽咪叫了個汁燒雞扒湯烏冬來吃,當然你唔會將佢同座銀比較,我只覺得不過不失,以一個幾十蚊一碗嘅價錢,其實已經不錯。 烏冬餐附送了兩件太卷,就真係普通左少少,我承認呢個有少少令我擔心稍後壽司丼飯嘅水準。 幸好,丼飯中我覺得海膽三色丼最吸引,毫不猶豫便點了,無論海膽吞拿魚蓉魚籽都係expectation 水準以上。 壽司定食,最出色的會係海膽同蟹膏吧,其

不過冇關係,如果好食嘅話,等一陣又有乜所謂。

每人叫套餐都有啲前菜,麵豉湯,沙律都係正常水準。

壽司定食,最出色的會係海膽同蟹膏吧,其他正常business as usual 。

雜錦丼,最爽係有希靈魚在其中,爽口無比,提高了成碗飯嘅靈魂和水準,好少見雜錦丼飯會有希靈魚。

整體感覺中等,但價錢取勝,係冇乜日本菜嘅荒島新蒲崗,絕對係愛日本菜嘅人嘅福音,這甘泉,不錯吧。

海膽仔 新蒲崗衍慶街2-32號新蒲崗大廈地下Q號舖
2021-03-01
今日約左個好耐無見嘅fd食lunch, 順便傾下心事。大家都住得近,所以直接係附近搵野食。新蒲崗呢區應該除左返工或街坊,應該都無咩人會入來搵野食。但其實呢頭都有好多好食又抵食嘅餐廳。海膽仔個全日定食menu有好多唔同款嘅定食可以揀,全部都性價比勁高,係外面好難搵到呢d價位。難得食日本野,咁梗係要叫返d魚生刺身野啦。我地叫左兩個set。一個係:刺身定食 $118另一個係:海膽三色丼 $128首先會來一小碟仔嘅沙律同一碗仔好足料嘅湯食完飲完,主食就上台喇。刺身全部都又大舊又新鮮海膽好甜美, 一啲都唔臭夾埋d飯好正另外啲飯係醋飯,感覺好健康haha最後埋單$246,超抵食

一個係:刺身定食 $118
另一個係:海膽三色丼 $128
首先會來一小碟仔嘅沙律同一碗仔好足料嘅湯
食完飲完,主食就上台喇。
刺身全部都又大舊又新鮮
海膽好甜美, 一啲都唔臭
夾埋d飯好正
另外啲飯係醋飯,感覺好健康haha
最後埋單$246,超抵食
2021-03-06
2021-03-15 70 瀏覽
新蒲崗新開咗間日本餐廳 裝修環境唔錯💭日式風格 放咗唔同嘅日本清酒🍶舖頭前係壽司吧枱 餐牌選擇好多 有刺身丼飯、拉麵、鰻魚飯、壽司拼盤、日式牛丼、親子丼等當然唔少得主打海膽丼飯☺️☺️午市套餐嘅價錢好抵啊!套餐包括味噌湯同沙律🥗味增湯有蜆肉同豆腐 都好足料啊👍🏻我老公嗌咗爆膽丼 $168海膽份量好多啊!除咗鋪咗喺飯上面 仲有成版海膽添!海膽味道鮮甜 色澤靚 高質啊👍🏻一啖飯一啖海膽 再加幾粉三文魚籽😍充滿魚油香味 好正啊!我自己叫咗壽司定食 只係$108三文魚🍣、左口魚、甜蝦、吞拿魚軍艦、鰻魚、海膽、蟹膏、太卷等左口魚同鰻魚特別好味😍鰻魚厚身冇細骨好少食到蟹膏壽司 好滿足啊!另外加咗$10 飲波子汽水✌🏻都好多款日本波子汽水味道揀!
新蒲崗新開咗間日本餐廳 裝修環境唔錯💭
日式風格 放咗唔同嘅日本清酒🍶舖頭前係壽司吧枱

當然唔少得主打海膽丼飯☺️☺️

午市套餐嘅價錢好抵啊!套餐包括味噌湯同沙律🥗

味增湯有蜆肉同豆腐 都好足料啊👍🏻

我老公嗌咗爆膽丼 $168
海膽份量好多啊!除咗鋪咗喺飯上面 仲有成版海膽添!
海膽味道鮮甜 色澤靚 高質啊👍🏻
一啖飯一啖海膽 再加幾粉三文魚籽😍充滿魚油香味 好正啊!

我自己叫咗壽司定食 只係$108
左口魚同鰻魚特別好味😍鰻魚厚身冇細骨
好少食到蟹膏壽司 好滿足啊!

另外加咗$10 飲波子汽水✌🏻都好多款日本波子汽水味道揀!
2021-03-15 228 瀏覽
以為6:30食晚飯已經好早,點知餐廳已經坐滿8成,店名叫海膽仔,當然要試下佢的海膽,咁我就揀左海膽三色don同刺身定食set會有湯同沙律,沙律個醬係醋黎,唔係沙律醬👍🏼 wasabi係真野黎,想流淚既可以成舊落曬🤣 講番個飯,海膽三色don既三色係吞拿魚腩 三文魚籽同海膽 料既份量真係無得彈,可以一啖餸一啖飯,全部都好新鮮刺身飯有四塊帶子,兩塊三文魚,兩塊吞拿魚 四塊北奇貝 仲有兩舊魚 加一碗飯 個刺身飯同海膽don都係一樣 除左好食都無咩好講 唯一係等得耐左少少🤏🏼 不過餐廳都坐得舒服 傾吓計飲住麵豉湯 又一晚 隔離枱叫左串燒好香 可惜個飯真係好飽 唯有下一次黎再試 走既時候先見到門口有得就咁買海鮮😍 外賣都係一個唔錯既選擇

講番個飯,海膽三色don既三色係吞拿魚腩 三文魚籽同海膽
料既份量真係無得彈,可以一啖餸一啖飯,全部都好新鮮

刺身飯同海膽don都係一樣
除左好食都無咩好講 唯一係等得耐左少少🤏🏼
真係好耐無食過海膽,今日就黎呢間海膽仔食個lunch. 環境唔算好大,但坐得舒服,每枱仲有一大壺熱茶,啱晒我呢d 水怪🤪。午市選擇都幾多,仲有沙律餐湯,最平既定食都只係$58.✨餐湯一般都係麵豉湯,呢個湯真係幾好飲,味道真係好清甜仲有啲蜆味,仲有兩粒蜆肉夠誠意。✨沙律醋汁夠晒多,蕃茄仲要甜身唔酸,沙律菜夠新鮮。✨爆膽丼$168: 海膽份量都唔少,三款都鮮甜creamy, 木板仔果款最正入口即溶,加埋咸鮮既三文魚籽同紫菜真係好想再食多碗。✨鰻魚芝士卷: 廿幾蚊有四件都抵食, 鰻魚肥美充滿鰻魚汁,加上cream cheese 真係無得輸。✨燒鯖魚定食$58: 呢個鯖魚燒到皮脆肉嫩,鮮味啖啖肉,點埋醬汁好送飯~雖然鯖魚係下價野,但佢整得好食過自己煮好多😆珍珠米粒粒飽滿,軟硬度啱啱好👍抵食

午市選擇都幾多,仲有沙律餐湯,最平既定食都只係$58.

✨沙律醋汁夠晒多,蕃茄仲要甜身唔酸,沙律菜夠新鮮。

2021-03-13 167 瀏覽
這間餐廳每樣食物都非常高質,好吃到離開後還記得他的味道,一定會回來再吃,高度推介。燒三文魚丼:三文魚燒到剛剛熟,油脂超級香濃,而且份量很多,每一口飯都可以吃得到三文魚。班上有陀黑黑的醬,起初我猜了很久都不知道是什麼,一吃下去大為一驚,原來是黑松露醬,第一次吃三文魚配黑松露醬,想不到是出奇的配合,黑松露醬除了可以增加食物的味道令味道更豐富,還可以化解三文魚油脂的膩感,這個配搭實在太出色,推介大家一定要試。生薑豚肉燒丼:這個飯除了豬肉和洋蔥,還充滿青椒,令到味道有更豐富,多了青椒的椒香味,豬肉也非常多,鋪滿整個飯面,醬汁甜甜的非常開胃,可以吃很多飯。炸蝦蟹子卷:這個卷物非常出色,炸蝦鬆脆,配搭飯的軟,口感有層次,沙律醬和蟹子也非常足夠。

燒三文魚丼:

生薑豚肉燒丼:

炸蝦蟹子卷:
2021-03-12 111 瀏覽
這天在新蒲崗和客人傾完公事已是黃昏,客人邀約一起晚飯,心想這工業區有什麼好吃?但客人盛意拳拳怎好意思推卻,故答應看看你這地胆有什麼好介紹。原來他帶我去一間名為“海膽仔”的日本餐廳,幸好他是熟客,一早已訂位,要不然要像其他人在外等位了。甫進餐廳,門外已擺放了很多種類的生蠔和魚生等等。店內裝修也富濃濃的日本味道。翻開餐牌,價錢也走大眾化路線朋友叫了一客牛肉烏冬煲定食,有沙律和海鮮湯跟送,他說牛肉鮮嫩,烏冬入味可口,湯味鮮甜,他經常來這,如果不是太想吃飯都會吃這個而我則叫了一客三文魚大蝦帶子丼,同樣有沙律和海鮮湯跟送,先說份量已相當足夠,4片厚厚的三文魚片非常新鮮甜美,二大粒圓潤的帶子令你垂涎欲滴,加上珍珠米飯,焉能不飽?另有一特別推介餐紙,就是這裡主打的海膽朋友說來到這裡一定要試試這裡的主打菜,所以揀選了一客木板燒海膽,果然不愧為以海膽做招牌,沒令我失望!最後以這個價錢結賬,我覺得是物超所值了。

店內裝修也富濃濃的日本味道。

翻開餐牌,價錢也走大眾化路線

另有一特別推介餐紙,就是這裡主打的海膽

最後以這個價錢結賬,我覺得是物超所值了。