終於等到假日,可以慢慢逛街,出街食埋晚飯都得,唔使六點鐘前走鬼!今日係舊區新蒲崗食晚飯,惜日米線舖已變為日式料理店,食日本丼物亦好遮。我選咗銀雪魚定食,因為我想食熱嘢,想起銀雪軟滑魚肉,就點佢。[西京燒銀鱈魚定食]$98銀雪魚碟頭比照片更大,份量很適合女士,就對男士來說就略為少一點。銀鱈魚用牛油煎香,皮脆肉嫩,非常嫩滑,味道加埋啲醬汁,又香又甜又好味。凡點定食,丼物或拉麵都會包埋前菜沙律,熱湯。沙律同湯一齊來,加咗醋汁的[沙律菜]爽脆,蕃茄多汁。[鰹魚蜆湯]清香熱湯,海帶味相對地濃郁,還有兩隻肥肥的蜆肉,清甜。大人選咗[松葉蟹雙重丼]$128 我d 懶人最適合食呀(唔通佢叫埋比我食),唔使自己拆蟹殼。 蟹肉甜,結實,輕輕的蟹味,對比下蟹膏便勝了一籌,啖啖甘香蟹膏,味濃,柔軟,撈飯食,加埋少少帶鹹蟹子,好味,用紫菜包住食更好味,正。 雖然今次無點海膽,留番個藉口下次再來食。

[西京燒銀鱈魚定食]$98

凡點定食,丼物或拉麵都會包埋前菜沙律,熱湯。
沙律同湯一齊來,加咗醋汁的[沙律菜]爽脆,蕃茄多汁。

大人選咗[松葉蟹雙重丼]$128
我d 懶人最適合食呀(唔通佢叫埋比我食

雖然今次無點海膽,留番個藉口下次再來食。
2021-02-27
10 分鐘 (堂食)