2019-01-18 62 瀏覽
為慶祝朋友抽到公屋,特登去咗佢位於將軍澳嘅屋企,因為佢係同屋企人住嘅,所以就同佢落咗樓下,食飯慶祝一吓,因為都等咗差不多六年,所以佢特別開心,同埋佢自已一家三口,终於有一個屬於自己嘅天地,咁啱佢樓下開咗間叫(浜燒太郎)日本料理嘅店舖,侍應俾咗兩個位同埋介紹今晚有乜好嘢食,店員推介咗海膽,話抵食,見到一板海膽係我面前,相机食先,跟住到我倆狂食,一口接一口,非常鮮甜,真係物有所值,朋友又叫咗一份三色刺身,包括有(呑拿漁,三文漁,同劍魚腩),刺身好新鮮又肥美,沾啲介茉食,特別 刺激,跟住叫咗一碗, 地獄拉麵同豬骨湯叉燒拉麵,又叫咗象拔蚌同大蜆來燒, 地獄拉麵真係好 辣,朋友先食到,我食咗少少就投降, 都係食返自己嗰個豬骨湯叉燒拉麵算啦,义燒又大塊又有埋配菜,拉麵唔算冧,入口重有彈牙嘅感覺,最後燒埋象拔蚌,好鮮甜,味道好正,大蜆都一流,呢餐嗰朋友都話好,佢話下次入伙前都要來食多次。

侍應俾咗兩個位同埋介紹今晚有乜好嘢食

,店員推介咗海膽,話抵食,見到一板海膽係我面前,

相机食先,跟住到我倆狂食,一口接一口,

,义燒又大塊又有埋配菜,拉麵唔算冧,

入口重有彈牙嘅感覺,最後燒埋象拔蚌,

好鮮甜,味道好正

,大蜆都一流

,呢餐嗰朋友都話好,佢話下次入伙前都要來食多次。
上網見到將軍澳有間浜燒有得玩遊戲,野食又唔錯,吸引我黎打下卡呢個遊戲係可以用長筷子係水缸夾海鮮,限時內夾到幾多都係你既,所以我帶左個揸筷子叻啲既朋友黎挑戰今次揀左$258, 限時一分鐘夾夾夾,最緊要手定戰利品:扇貝x5, 大聖子x4,生蠔x1其實水缸仲有蜆,象拔蚌,螺同鮑魚,不過朋友鐘意食扇貝所以冇夾果啲扇貝好大粒好鮮甜生蠔記得唔好燒咁耐,太熟會縮水聖子超大條,爽口我粗略估計自己都夾左成$700, 所以係超開心舖頭其他野食都唔錯,不過海鮮都幾出色

今次揀左$258, 限時一分鐘

夾夾夾,最緊要手定

戰利品:扇貝x5, 大聖子x4,生蠔x1

扇貝好大粒好鮮甜

生蠔記得唔好燒咁耐,太熟會縮水

聖子超大條,爽口

我粗略估計自己都夾左成$700, 所以係超開心

舖頭其他野食都唔錯,不過海鮮都幾出色
將軍澳有一家新張居酒屋🍶,這家日式居酒屋🇯🇵,在日本可是擁有超過100間分店的人氣食店✨,第一次在香港開了海外分店📍,更主打由産地直送的海產浜燒🛬,人妻🐷當然要去一探虛實啦🧐!店內裝潢以傳統居酒屋作藍本🏮,周圍都不難看到燈籠及酒瓶的裝飾🍾。更設有廂房座位😳,塌塌米充滿了日本氣息😌。新張期間更設有遊戲優惠🌟,以指定優惠價💵,就可用長筷子在水缸內夾海鮮三十秒或一分鐘🥢,每枱都可享有一次機會😎。另外就是與店員猜拳再升級啤酒了🍺,祝大家好運囉🍀~🔹明太子牛油燒魷魚鬚🦑牛油配上明太子🧡,令本身口感爽脆的魷魚鬚增添了不少風味😍,以此作開胃前菜🍢,蠻不錯的👍🏽。🔹煙肉蠔卷🥓油香十足的煙肉配上肉質厚實的蠔🤩,味道更為香濃🤤。🔹海膽魚籽蟹肉蟹膏🦀先由店員為我們上爐🔥,加入了清酒🍶,燒完再將所有拌勻即可🥄。蟹膏入口甘香濃郁😋,再加上飽滿通透的魚籽🧡,海的鮮味盡在舌上👅。🔹招牌酥脆炸雞🐣炸漿不算太厚👌🏽,雞肉口感嫩滑😌,也是作為佐酒小食的好選擇之一👍🏽。🔹海鮮丼🌊最後老公🍋再點了一客丼飯🍚,當中有牡丹蝦🦐、帶子🐚、三文魚🐟等刺身🔪,整體蠻新鮮😍,壽司飯加入了赤醋❤️,吃起來味道更為濃郁🤤。🔹三得利頂級生啤🍻來
將軍澳有一家新張居酒屋🍶,這家日式居酒屋🇯🇵,在日本可是擁有超過100間分店人氣食店✨,第一次在香港開了海外分店📍,更主打由産地直送的海產浜燒🛬,人妻🐷當然要去一探虛實啦🧐!

更設有廂房座位😳,塌塌米充滿了日本氣息😌。

🔹明太子牛油燒魷魚鬚🦑

🔹煙肉蠔卷🥓
油香十足的煙肉配上肉質厚實的🤩,味道更為香濃🤤。

🔹海膽魚籽蟹肉蟹膏🦀

🔹招牌酥脆炸雞🐣

🔹海鮮丼🌊

🔹三得利頂級生啤🍻
來了居酒屋當然不能沒有啤酒🍺,忙碌一天過後💻,慢慢啜上一口啤酒😌,一天的勞累馬上一掃而空🌬。
三得利頂級生啤(中)

💭總結
食店位於海旁位置🌊,吃完再沿路散步💞,感覺也蠻寫意的😇。雖然價錢頗貴💸,但以食材的新鮮度來說🧐,也頗為合理👌🏽。
2019-01-16
2019-01-17 76 瀏覽
意外高質浜燒居酒屋在將軍澳用晚膳,近地鐵商場的食肆向來多人,所以來到較遠的翩匯坊新開張的浜燒太郎食日本菜,想不到卻有意外驚喜。進入餐廳門前已嗅到燒海鮮的香氣四溢,餐廳木器佈置頗具和風,有和室,普通坐位之分,和室則比較高私隱度。基本每一枱也備有燒架,果然主打浜燒。但打開餐牌,這裏更似居酒屋,因為清酒梅酒,各款下酒菜,串燒,甚至拉麵,壽司應有盡有,不禁暗道:糟了,食物款式那麼雜錦會不會中伏呢?但食物的味道証明我杞人憂天了。一行四人,各有各口味,差不多每款也能夠品嚐,所以分為燒物,魚生,熟食三款吧。燒物/浜燒 :鵪鶉蛋蟹蓋$78 ,海膽三色蟹蓋$128實不相瞞,兩種都充滿燒蟹膏的鮮香,但味道差不多,撈飯食是一流的。大蜆$58六大粒而且非常新鮮,剛剛燒起時仲有滿滿的蜆汁非常juicy ,抵食! 牛油帆立貝 $78自己加了牛油蒜蓉汁來燒,增添了風味又係很鮮甜。大蔥雞串 $24不過不失,大蔥不算老。牛舌串 $38幾富牛味,厚身,有咬口。香味醬油燒鱈場蟹 $198很有蟹鮮味,海水的咸味濃縮了在蟹肉中,但同時算幾貴的一小碟。玉米牛油燒 $38太油了,而且有煙肉片更油膩,可惜了甜甜的粟米。壽司/魚生 :
意外高質浜燒居酒屋

燒物/浜燒 :

鵪鶉蛋蟹蓋$78 ,海膽三色蟹蓋$128

牛油帆立貝 $78
自己加了牛油蒜蓉汁來燒,增添了風味又係很鮮甜。

大蔥雞串 $24
不過不失,大蔥不算老。

牛舌串 $38
幾富牛味,厚身,有咬口。

香味醬油燒鱈場蟹 $198

玉米牛油燒 $38
太油了,而且有煙肉片更油膩,可惜了甜甜的粟米。

壽司/魚生 :

海膽 $108
以這價錢有一板海膽而且新鮮冇異味,確是不俗,可放在紫菜上卷來吃。

海鮮丼 $138
有吞拿魚、左口魚、甜蝦、三文魚片等刺身,果然是聲稱築地直送,因為件件都鮮味,最為欣賞是日本米飯已混入赤醋,就咁食已好夠味。

鵝肝帆立貝壽司 $68
鵝肝煎炸過逼出油香,帆立貝鮮甜可口,加上燒汁的融合,就咁食味道已很豐富,讚!

熟食:

地獄拉麵 $98
太肚餓要填肚子而選的,本身沒有期待,但吃落拉麵口感不錯,軟硬適中,但不是很辣,叉燒幾嫩滑。

香酥雞軟骨 $52
集香酥於一身,沒有改錯名,加檸檬汁解油又清新點。

炸蘿蔔 $48
想不到炸皮口感像糯米糍,幾得意,可是個人不喜歡。

明太子雞蛋卷 $78
滿滿的明太子填補了中間,雞蛋煎得嫩滑。

芝士意大利面 $128
失察,日本餐廳還是叫日本菜比較保險,不是說它不好吃,只是很普通濃厚的芝士意粉。

綜合來說,這間日本濱燒居酒屋是非常之抵吃的, 食物質素在其他香港的日本餐廳之上,服務亦細心。另外廁所沒有水漬,幾乾淨。

• 鵝肝帆立貝壽司
  • 大蜆
2019-01-16 51 瀏覽
最近有朋友搬到附近屋苑住 所以去到附近依間浜燒食晚飯~一入到去已經感受到濃濃既日本風情味了 裝潢同擺設都好有去到日本居酒屋既感覺~我地一行三人 被安排到一格格既包廂 大聲傾計都唔怕 我地叫左好多海鮮 包括鮑魚 蝦 帶子超大隻 好鮮甜 仲叫左我最愛既甲羅燒 唔會太鹹 如果有其他野送著食就更好了 依到仲好好服務 會好細心咁教點燒~尤其甲羅燒 仲幫我地燒埋 超好另外有叫左生壕 日本直送 好爽口又甜另外有叫左個壽司set 魚生切得好厚好肥美~ 又叫左燒花魚食 雖然等左一陣 但燒得好好味

仲叫左我最愛既甲羅燒 唔會太鹹 如果有其他野送著食就更好了

另外有叫左生壕 日本直送 好爽口又甜

另外有叫左個壽司set 魚生切得好厚好肥美~

又叫左燒花魚食 雖然等左一陣 但燒得好好味

2019-01-16 65 瀏覽
晚上同朋友去了將軍奧一間日本料理叫做賓浜燒太郎(Majimrya)之前喺日本已經聽過佢嘅大名。外面可以看到單車徑和海邊,裡面主要有幾個包廂,每個包廂可以坐四至五個人,全店可以坐80人。侍應安排了我們坐了一個四人的包廂,正如日本菜進入包廂時要脫去皮鞋然後赤腳坐入包廂中,場上和燈飾都是日本裝飾。海膽,非常新鮮大有海水味的海膽,配上香口的紫菜,將海膽放在紫菜捲著放入口中,非常的奶油,入口即溶。日本生牡蠣,新鮮由日本空運過來的生蠔,大大只的,加上檸檬汁,本身生蠔的海水味鹹鹹的非常鮮美。日本牡丹海老(海蝦),兩隻足足大的牡丹海蝦,非常新鮮,放進口,甜美十足。,雞蛋卷明太子,雞蛋卷加上明太子在裡面,配搭10分好味。神奇炒麵(第二代),經改良了的炒麵,加上大白菜,豬肉,加上條仔的妝醬油,炒麵味道帶甜味。明太子雞翼,雞翼燒至今黃色,外脆內軟。香味醬油燒雪場蟹,雖然是經過冷藏,師傅將雪場蟹,用炭火燒熟後加上條配的醬油,一絲絲的蟹肉,令人回味無窮。鹽燒魷魚酥,用海鹽燒的魷魚酥,鹹味十足。牛舌,牛舌經過燒烤,變得爽爽的。帆立貝,串燒三粒的機立貝,都非常新鮮。炸年糕,糯米包住內裡的芝士,驚油炸後,外面非常鬆脆
晚上同朋友去了將軍奧一間日本料理叫做賓
浜燒太郎(Majimrya)之前喺日本已經聽過佢嘅大名。

雞蛋卷明太子,雞蛋卷加上明太子在裡面,配搭10分好味。

明太子雞翼,雞翼燒至今黃色,外脆內軟。

鹽燒魷魚酥,用海鹽燒的魷魚酥,鹹味十足。
牛舌,牛舌經過燒烤,變得爽爽的。
帆立貝,串燒三粒的機立貝,都非常新鮮。
炸年糕,糯米包住內裡的芝士,驚油炸後,外面非常鬆脆,內裡是軟滑可口的芝士。
帶子魷魚燒,用麵粉漿帶子魷魚絲煎香後上面加上沙律汁,味道非常香口。
選了兩杯飲品分別是三得和縣生啤酒和高坡可樂。
2019-01-14 89 瀏覽
上次跟友人到將軍澳海濱踏單車就被這間掛滿燈籠和日本旗,充滿日式風格的居酒屋所吸住了!這天終於有機會來嚐嚐! 從將軍澳地鐵站直走,大約十五至二十分鐘,為了尋找美食,還算是可以接受的範圍!日本過江龍當然內部裝潢也跟足日本居酒屋的感覺,旁邊是一排包箱,而對面則是bar台和擺放著日本直送海鮮的地方。幸得友人提早訂位,我們很幸運的能坐進包箱裡!一個個包箱私隱度極高,最適合一大班朋友談笑風生 哈哈!首先我們來了一客吞拿魚刺身!刺身色澤非常吸引,入口鬆化之餘又充滿鮮味!再來就是我最熱切期待的爐端燒! 我們點了一客蟹肉蟹膏燒和兩隻鮑魚!鮑魚送上來的時候還很生猛呢!店員首先為我們用酒開爐,就教我們的烹調方法。 蟹蓋燒攪拌後大概燒二至三分鐘,不用加任何調味就可食用。而鮑魚則需要加少許醬油。為了幫助鮑魚快點燒熟,我們還把它剪開 哈哈! 鮑魚肉質鮮美彈牙,加入醬汁後更惹味。而蟹肉蟹膏燒味道非常濃郁,充滿蟹的鮮甜,還吃到滿滿的蟹肉和蟹籽,口感一流! 一匙一匙吃,如果點個白飯就更正啦!串燒方面,我們點了帆立貝串、煙肉蠔卷和蘆荀豚肉串。帆立貝三粒都大大粒,加了少許鹽提出了本身的鮮味。 煙肉蠔卷真心正,外表的煙肉燒的

日本過江龍當然內部裝潢也跟足日本居酒屋的感覺,

最適合一大班朋友談笑風生 哈哈!

首先我們來了一客吞拿魚刺身
刺身色澤非常吸引,入口鬆化之餘又充滿鮮味!

吞拿魚刺身

再來就是我最熱切期待的爐端燒!
我們點了一客蟹肉蟹膏燒
和兩隻鮑魚
!鮑魚送上來的時候還很生猛呢!

蟹肉蟹膏燒 ($78)  &  鮑魚  ($68)

店員首先為我們用酒開爐,就教我們的烹調方法。

蟹肉蟹膏燒 ($78)  &  鮑魚  ($68)

為了幫助鮑魚快點燒熟,我們還把它剪開 哈哈!
鮑魚肉質鮮美彈牙,加入醬汁後更惹味。
一匙一匙吃,如果點個白飯就更正啦!

蟹肉蟹膏燒 ($78)  &  鮑魚  ($68)

串燒方面,我們點了帆立貝串
蘆荀豚肉串
。帆立貝三粒都大大粒,加了少許鹽提出了本身的鮮味。
煙肉蠔卷真心正,外表的煙肉燒的香脆,而內裡的蠔水份十足又非常新鮮!
而蘆荀豚肉還算不錯,如果蘆荀更幼嫩就更好啦!

帆立貝串 ($36) & 煙肉蠔卷 ($32)  &  蘆荀豚肉串  ($32)

另外點了個炙燒三文魚押壽司
。雖然跟餐單上的相片有出入,但三文魚被炙燒過後,上面加入了微辣像XO醬的調味很惹味!
炙燒三文魚押壽司

最驚喜的是這個煙肉芝士奶油意大利麵
,沒想過日本餐廳能煮出如此高質的意大利麵。放在一整塊芝士上攪拌過後的意大利麵極之creamy,
麵條質地很煙韌,還黏著滿滿的奶油!

煙肉芝士奶油意大利麵

配料除了煙肉和很彈牙的蝦肉外,還有很多蟹柳絲,令整個意粉的口感提昇不少!
我們三個人很快就KO了整碟,又不會過膩!

煙肉芝士奶油意大利麵

整體來說,非常驚喜在將軍澳有這樣特色的日本居酒屋,有機會會再次光顧!
吞拿魚刺身
炙燒三文魚押壽司
煙肉芝士奶油意大利麵
  • 蟹肉蟹膏燒蟹味噌甲羅燒 ($78)  &  鮑魚  ($68)
2019-01-13 111 瀏覽
服務態度極差,叫極無人應。 價錢偏貴, 但食物質素不錯房間有位都唔會俾walk in 客你有你等,房照空如果繼續係咁,食物質素都補唔到呢種態度既失誤總括黎講,唔會再黎,呢個價錢,將軍澳好多選擇,無謂自己谷氣
服務態度極差,叫極無人應。
價錢偏貴, 但食物質素不錯

房間有位都唔會俾walk in 客
你有你等,房照空

如果繼續係咁,食物質素都補唔到呢種態度既失誤
總括黎講,唔會再黎,呢個價錢,將軍澳好多選擇,無謂自己谷氣
2019-01-13 86 瀏覽
同老公搬左入澳南都差唔多一年,由於呢到新樓多,商場都未開晒,所以係美食沙漠!最近對面海翩滙入伙,開左間日本浜燒!星期六lunch 得閒就去試下啦點幾鐘一入去都滿左7成,佢有獨立房,都有普遍枱,都幾闊,坐得幾舒服Lunch 有lunch set, 因為好多嘢都想食,諗左好耐最後我揀左魚生飯,老公就食牛扒餐先講我個魚生飯,啲魚生係幾新鮮,無雪味!而且厚切,粒帆立貝仲要幾大粒。油甘魚爽甜,吞拿魚係用中toro 位,爽而不利。個飯底同醋比例啱啱好!至於個牛扒飯,生熟比例剛剛好,係燒所以唔會覺得好油膩,亦都有牛味。 其實呢度主打浜燒!已經同老公諗住搵日晚餐嚟食多次燒海鮮啦😻

最後我揀左魚生飯,老公就食牛扒餐

其實呢度主打浜燒!已經同老公諗住搵日晚餐嚟食多次燒海鮮啦😻

好耐冇寫過食評,今日試新野,有讚有彈。.首先餐廳裝修好靚暖色系木材為主,店內燈光充足(相當光猛),牆壁掛上燈籠、海報做裝飾。.行入門口就見到海鮮缸,最特別店內設有獨立榻榻米包廂,要除鞋換拖鞋入內,仲可以關門攞返d私隱。.因為本身冇諗住要寫食評,所以食咗好多嘢都冇影相。。。請見諒.壽司質素都OK嘅,正正常常咁。啲飯啡啡地色似係調左味,但食落又唔覺。.推薦:海膽冇怪味 冇腥味 但未到甘香 但幾新鮮肉類串燒 配搭特別之餘燒得好香雞泡魚乾好林好惹味 食唔停口!神奇炒麵淡淡咖喱味,彈牙多餸全晚覺得最好味嘅嘢,好香黑糖味會為咗佢返轉頭。.正正常常系列:壽司🍣天婦羅海膽蟹肉忌廉餅 鹽燒花魚 聞落腥但食落OK.伏:菜類串燒叫啲青椒仔、蘆筍串都好苦 除咗冬菇OK嘅!!.史上最伏兼覺得好唔抵系列:佢哋係令我忍唔住要上黎評下理唔明點解可以圖片不符到咁嘅地步芝士忌廉意粉 (額外加海膽)佢有分(2人份量)/(3-4人份量)我哋叫咗三至四人份量 $246一上枱全場呆左😧😧❓❓❓佢得一隻普通飯碗咁細,咁樣係三至四人份量?黑人問號🤷🏾‍♀️🤷🏾‍♀️見到佢賣點係話放喺啲芝士輪上面炒食過芝士意粉都知道正常咁一定好濃芝士味但
好耐冇寫過食評,今日試新野,有讚有彈。
首先餐廳裝修好靚

因為本身冇諗住要寫食評,所以食咗好多嘢都冇影相。。。請見諒
特上壽司盛合

壽司質素都OK嘅,正正常常咁。
啲飯啡啡地色似係調左味,但食落又唔覺。
推薦:
海膽
冇怪味 冇腥味 但未到甘香 但幾新鮮

肉類串燒
配搭特別之餘燒得好香

雞泡魚乾
好林好惹味 食唔停口!

神奇炒麵
淡淡咖喱味,彈牙多餸

黑糖梅酒加冰

全晚覺得最好味嘅嘢,好香黑糖味

會為咗佢返轉頭。

正正常常系列:
壽司🍣
天婦羅
海膽蟹肉忌廉餅
鹽燒花魚 聞落腥但食落OK

伏:
菜類串燒
叫啲青椒仔、蘆筍串都好苦
除咗冬菇OK嘅!!

史上最伏兼覺得好唔抵系列:
佢哋係令我忍唔住要上黎評下理

唔明點解可以圖片不符到咁嘅地步

芝士忌廉意粉 (額外加海膽)

佢有分(2人份量)/(3-4人份量)
我哋叫咗三至四人份量 $246
一上枱全場呆左😧😧❓❓❓
佢得一隻普通飯碗咁細,咁樣係三至四人份量?
黑人問號🤷🏾‍♀️🤷🏾‍♀️
見到佢賣點係話放喺啲芝士輪上面炒
食過芝士意粉都知道正常咁一定好濃芝士味
但佢冇落酒燒,落啲芝士粉就算,純粹將啲意粉放喺上面撈幾下做樣子。
而且佢唔係意粉,係扁身嘅烏冬-.-
所以根本入唔到味,連少少芝士味都冇。
就好似食緊—》扁烏冬撈忌廉。
大佬呀你啲食材好興香?使唔使咁hea...仲要咁細份量收咁貴
呢個真係好想影相,但可惜嗰陣冇,大家想知有幾伏自己試吓叫🤪
#嬲
遇到第二個大伏,今次就醒自己一定要影相
正所謂有圖有真相。。。
自己睇
Menu圖片

真實🙂.....

公道講句,呢個唔算好難食,無論係雪糕定糯米糍餡,蜜瓜味係幾香同幾自然。
不足地方:糯米糍皮 雪到乾硬哂。
其實細杯左都算,啲餡同圖片都唔同,有冇諗過如果係小朋友叫會幾失望,作為顧客真係有種俾人欺騙嘅感覺。

2019-01-12
5 分鐘 (堂食)
特上壽司盛合
  • 黑糖梅酒
  • 煙肉蠔卷串
  • 朝採梅酒
2019-01-12 56 瀏覽
桃色吐息$48,菜單上冇寫明係咩果汁飲品,但酸酸甜甜幾好味,仲有一粒粒果肉增加口感芥辣八爪魚$32,用匙羹成啖放入口先最 正,又爽口又辣辣地好刺激黑芝麻煙肉沙律$58,食埋沙律開一開胃,準備迎接之後黎緊既美食特上壽司盛合$198,共10件,不是自己選擇,由廚師發辦去選用d最靚既海鮮做壽司,海膽清甜滑流神奇炒麵$72,炒得幾香,豬肉亦好淋牡丹蝦刺身$58,果然係唔同d,特丹蝦size大過制作壽司用既蝦一倍,成口漿住漿住既口感,即係代表骨膠原重明太子雞翼$68,雞中翼位已經去左骨,成隻食好方便,雞皮脆雞肉嫩,仲有明太子增加口感鹽燒味噌漬鮭魚腩$58,同樣皮脆肉嫩,同樣去晒魚骨,燒至鹹香味出晒黎

神奇炒麵$72,炒得幾香,豬肉亦好淋

門面已經好日式,用晒木材同日本食店既旗仔,真係好仲有埋獨立房間比我地,每張枱都有個爐,客人可以order磯燒食物。黑芝麻煙肉沙律($58),蔬菜新鮮仲有滑滑既豆腐粒,加埋經炸過既煙肉碎,好脆口,醬汁係胡麻醬加黑芝麻。海膽魚籽蟹肉蟹膏燒($128),睇見已經急不及待即刻拎去燒,將所有野攪拌,食落去口感真係好豐富,又蟹膏香濃味又海膽滑嘟嘟。象拔蚌($88/2隻),好爽口,而且處理得好乾淨冇沙。磯燒中~牛舌($38/每串),哩個都係必食之選,有厚度,燒得夠惹味和腍身,咬落去仲滿口油香。鹽燒味噌漬鮭魚腩($58),即係三文魚腩最肥美部位,仲去晒骨,完全啖啖肉,皮亦燒得好脆唔會過燶,58蚊有3件絕對抵食。天婦羅盛合($88),有茄子、冬菇、炸蝦3隻、仲有一樣忘記係咩,粉漿好薄口感一流,唔油膩。海鮮丼($138),有十種海鮮款,每樣都好新鮮,個人最喜歡帶子,因為大粒又鮮甜,米飯已淋上油漬,甜甜地幾好食。

黑芝麻煙肉沙律

海膽魚籽蟹肉蟹膏燒

象拔蚌($88/2隻),好爽口,而且處理得好乾淨冇沙。
象拔蚌

牛舌
鹽燒味噌漬鮭魚腩
天婦羅盛合
2019-01-11 53 瀏覽
肥雞尋日去咗將軍澳一間食燒海鮮嘅日本餐廳叫做 浜燒太郎, 位置都頗為隔涉本來以為位置咁偏冇乜人去點知入到去個場都爆爆哋入到去梗係嗌返幾串串燒啦 點咗燒雞皮 露筍豬肉 炸白飯魚 雞皮燒到啲油飯冇曬變類似炸豬皮嗰種感覺 好正 豬肉包著露筍外面充滿肉汁入面充滿蔬菜嘅清香 超正 炸白飯魚就普普通通啦香口嘢 捱咗幾個壽司有鰻魚壽司鵝肝壽司 三文魚子壽司 佢啲壽司真係高水 啲飯都係有用壽司豉油撈過 鰻魚都好大塊鵝肝直情炸過嚟 冇得輸 再嗌咗個蟹殼甲羅燒同埋燒魷魚 嗰啲蟹膏好濃沃 撈埋一絲絲嘅蟹肉 頂級享受 跳魷魚超新鮮 本身肥雞冇咩期待 但係真係超正
2019-01-10
2019-01-10 57 瀏覽
呢排想食日本野所以去咗屋企樓下搵咗間有自己海鮮嘅日本餐廳試吓講真其實呢度周邊嘅環境都好靜唯獨係呢間餐廳日日都總會係有好多人嚟咁今次試吓啦我哋嗌左個玉子燒,壽司拼盤,魚生飯,醬油燒三文魚,牡丹蝦刺身同芥末八爪魚沙律。本身見到隔離枱食緊嗰個芝士麵好正咁,都好想試吓,但係又驚好飽所以都係叫左個魚生飯。講咗玉子燒先啦,平時有有啲玉子燒中間都會好熟同埋上茶時會凍左。但係依家嘅明太子玉子燒中間係會有啲半熟狀態,又啱啱燒出嚟,好夠熱,真係好好味。幫我地仲食緊玉子燒嘅時候,個壽司拼盤就到左啦。呢間嘅魚生真係冇得頂,每舊壽司都10分新鮮。呢個壽司拼盤有10件,係由師傅揀當日佢覺得正既壽司而上既。果然真係好好味,件好似覺得聲嘅吞拿魚都十分之新鮮。而且識識吓又可以食下啲仲係熱嘅玉子燒,所以真係可以賺dap真每一舊嘅味❤️❤️至於個牡丹蝦刺身,上菜嘅時候就已經覺得好大隻。食落10分新鮮,肉質一啲都唔梅,同係日本式樣真係差唔多。我哋食完左隻刺身之後,店員就得我哋講可以加$15就有個牡丹蝦頭嘅麵士試湯飲。嗰啲蝦膏入咗落個湯度真係好好味。令到個麵士湯鮮味十足。建議大家如果食牡丹蝦刺身到咁樣㗎 $15係飲個湯啦👍🏻👍🏻
講真其實呢度周邊嘅環境都好靜
唯獨係呢間餐廳日日都總會係有好多人嚟
咁今次試吓啦

在值得講嘅就係佢個魚生飯。同其他學生一樣佢啲魚生都好10分新鮮。魚生嘅份量亦都係十分之多,絕對對得起佢嘅價值有餘!
總括而言呢間真係一個好好味嘅日本餐廳。今次就冇食燒賣但係下次一定會試。因為話說佢哋嘅燒都係係客人喺自己面前既爐燒,好夠熱。真係好想快d去多次❤️❤️
壽司拼盤
牡丹蝦球麵士湯
牡丹蝦刺身
明太子玉子燒
牡丹蝦球麵士湯
牡丹蝦刺身
明太子玉子燒
2019-01-10 1770 瀏覽
友人逢星期二放假,旺角、尖沙咀、銅鑼灣等旺區已是我常常去的地方,似乎已欠缺新意,是時候找一些自己沒有常去的地方。友人住在將軍澳,剛好我也很少到這邊尋找美食,亦想讓朋友不會走到第二區,可以趁放假休息一下。浜曉太郎的位置頗為偏遠,在將軍澳一些新樓附近,有個屋苑商場叫「翩滙坊」,原來是一個新落成不久的商場,還有很多店舖都未開張,餐廳不在裏面,要走出戶外再多走一會才到。也許是位置不太方便的緣故,人流一點也不多。餐廳的設計頗為特別,除了平常日本餐廳的桌椅外,還有數間房間,設計還真像日本的房間那樣,要先脫鞋子,然後再上一級台階,再進入房間。還好裡面不像日本一樣要跪在榻榻米上,不然真的會很辛苦。房間外就是戶外,為了私隱問題,木簾是必須的,但即使有木簾,還是會有丁點的空隙,有時會看到外面的人,感覺有點尷尬😅 三文魚刺身 $78三文魚厚度有點兒偏薄,但油脂分佈算均勻,有些人會不喜歡三文魚呈上的時候有三文魚邊(圖片上顯示三文魚旁銀色的部分),我個人就沒什麼所謂,口感還是不錯的。 大蜆 $58本身房間已有一個爐在桌上,然後店員會為我們開火,所謂的大蜆確實是每一隻也很大!原來要留意燒到中途的時候會引致蜆殻太乾

三文魚刺身 $78

大蜆 $58
本身房間已有一個爐在桌上,然後店員會為我們開火,所謂的大蜆確實是每一隻也很大!原來要留意燒到中途的時候會引致蜆殻太乾而爆裂,也許會弄傷自己和身邊的人,這個是店員跟我們說的,所以她亦提我們中途可把每一隻蜆的兩邊剪成一半。蜆肉沒有腥味和海水味,本身揮發的汁已有足夠的鹹味,再不用加上太多的調味料。

明太子雞蛋燒 $78
雞蛋燒有6件,每一件都是厚切的,雞蛋很清甜
蛋味十分香濃呢。很多居酒屋都有售賣雞蛋燒,但也許是弄的時候控制得不太好,吃的時候會很容易鬆散,這裡的雞蛋燒則沒有這個問題。有明太子在裡面,和雞蛋都是絕配。

牛舌 $38/串
很少看見這樣大件的牛舌,這個味道就一般了,平時吃的牛舌應該是比較薄的,這個一來不夠薄,二來也太硬了,不太建議大家點這個。

海老天婦羅 $88
正宗的天婦羅會有蘿蔔蓉在天婦羅旁邊,加進天婦羅中有解膩的作用,而這裡也做到這一點。一邊談天一邊吃晚餐,我和朋友比較久才吃天婦羅,還怕天婦羅會變軟,結果也沒有變得太軟,還有原隻蝦在裡面呢
餐廳有雜錦天婦羅、海老天婦羅等種類,如果想嘗試多款式的天婦羅,也不妨試試它的雜錦天婦羅,只是我和朋友對雜錦天婦羅內的蕃薯和青椒不太感興趣。

招牌酥脆雞塊 $68
雞是很多地方的人都喜歡吃的肉類,譬如是韓國的炸雞、香港的豉油雞等等,而日本人吃的就是雞塊,就這樣看,外型似乎不太討好,其實它有很多肉,也很嫩滑
雞塊本身已經有很多的醬油,味道很濃,不用再加其他的醬汁。

煙肉海老串 $30/串
在日式居酒屋中,煙肉荔枝串是常見的,我真是第一次吃煙肉海老串呢。煙肉竟然是脆脆的,而不是軟的,我反而挺喜歡這種質感。煙肉裡面有蝦,蝦是原隻的,有彈牙的感覺,跟煙肉又不會不搭,我覺得可以。

鮑魚 $68/隻
鮑魚半身是矜貴的東西,要賣到$68實屬正常。質感爽口不在話下,最令我驚喜的是,它本身已有醬汁的味道
顯然是廚師弄的時候已經過調味,醬汁是燒汁,不會太鹹。

2019-01-08